Találatok a következő kifejezésre: Hogyan kell kelt (105 db)

Hogy kell kelt tésztát csinálni?

Nincs ilyen keleszt?gépem meg dagasztógépem meg ilyenek :D Csak ma akartam kalácsot csinálni, és nem dagadt meg, és egy nagy tömör izé lett, pedig szórtam bele éleszt?por. Szóval valaki le tudná írni? és ne azt hogy dagasztd meg keleszd meg futtasd fel hanem hogy ilyenkor pontosan mit kell csinálni :D De nem csak kalácsra gondolok, mert pizzát is szeretnék majd csinálni

Legjobb válasz: Ha jó kelt tésztát akarsz,akkor friss élesztõt futtass fel. A porélesztõ nem mindig jó. A liszt pedig félfogós búzaliszt legyen. Mérd ki a hozzávalókat,és kézzel vagy fakanállal addig dagaszd (gyúrd,forgasd a tálban a tésztát),amíg teljesen sima gömb nem lesz,és az edény falától elválik. Elég sokáig kell dagasztani. Ha megdagasztottad,akkor letakarva meleg,de nem forró helyen hagyd,amíg duplájára kel. Akkor készíthetsz belõle bármit. Sütéskor a sütõ aljába tégy egy edénybe vizet,hogy gõzben süljön meg.

Ha jó kelt tésztát akarsz, akkor friss élesztõt futtass fel. A porélesztõ nem mindig jó. A liszt pedig félfogós búzaliszt legyen. Mérd ki a hozzávalókat, és kézzel vagy fakanállal addig dagaszd (gyúrd, forgasd a tálban a tésztát), amíg teljesen sima gömb nem lesz, és az edény falától elválik. Elég sokáig kell dagasztani. Ha megdagasztottad, akkor letakarva meleg, de nem forró helyen hagyd, amíg duplájára kel. Akkor készíthetsz belõle bármit. Sütéskor a sütõ aljába tégy egy edénybe vizet, hogy gõzben süljön meg.
Elsõ, épp a lényeg maradt ki, kérte a kérdezõ, hogy ne csak annyi legyen a válaszban, hogy "futtasd fel"... :) Langyosíts meg egy kis tejet, tegyél bele egy kiskanál cukrot, és abba morzsold bele az élesztõt. Így álljon egy ideig, mondjuk negyed óráig, látod majd, hogy elkezd mûködni, hab keletkezik.. Ezt kell majd a liszthez keverni, nem csak úgy beleszórni az élesztõport. Az élesztõ nem szereti a hideget és a huzatot. Ne legyen hideg a többi alkotórész se, és amikor áll a tésztád, takard le.
A kérdező hozzászólása: köszi szépen, talán holnap nekifutok mégegyszer :)

Hogyan kell kelt tésztát csinálni? És a töltelékek?

Szükségem lenne egy jó receptre, ami ki van próbálva!!!

Legjobb válasz: andikonyhája ezt írd be a googleba ezek közül sokat kipróbáltam már és IRTÓÓÓÓ jók,nem átverés,mindig tökéletes lesz,ha sütsz.

andikonyhája ezt írd be a googleba ezek közül sokat kipróbáltam már és IRTÓÓÓÓ jók, nem átverés, mindig tökéletes lesz, ha sütsz.
A kérdező hozzászólása: ott nem találtam, de azért köszi :(
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen! Holnap csinálom :)
Én ezt használom kakaós csigának és fánknak is ami lehet meggyes és túrós is.: 80dkg liszt ebbe bele egy ujjnyi vastagságú ráma amit jól el kell dolgozni a lisztel. Bele 2ek. cukor 1nagy csipet só ezzel is jól összeforgatni 1/2 élesztõt 1dc tejbe felfuttatni. 1 egész tojás és egy sárgája. Elõbb a tojást adom a liszthez majd az élesztõt és apránként adagolok még hozzá kb 3dc(ez liszttõl függõ hogy mennyi tej kell) tejet de ez se legyen hûtõ hideg. És dagasztani dagasztani míg szép sima nem lesz a tészta és el válik a táltól és a kezedtõl. Ekkor én lelisztezem letakarom konyharuhával vastag plédbe burkolom. Egy jó óra alatt megkel. Sok sikert hozzá.

Hogyan kell jó kelt tésztát sütni?

Legjobb válasz: kelt tészta sütésénél fontos, hogy állandó hõmérskleten készítsd a tésztát. én melegben szoktam csinálni. a lisztet, tejet külön-külön be szoktam tenni egy kicsit a mikróba megmelegíteni, így gyorsabb. fontos, hogy ne legyen hideg a konyha se és a hozzávalók se! a jó kelt tészta elválik az edény falától, de nem ragad a kezedbe! az élesztõt meg kell keleszteni rendesen! :)

kelt tészta sütésénél fontos, hogy állandó hõmérskleten készítsd a tésztát. én melegben szoktam csinálni. a lisztet, tejet külön-külön be szoktam tenni egy kicsit a mikróba megmelegíteni, így gyorsabb. fontos, hogy ne legyen hideg a konyha se és a hozzávalók se! a jó kelt tészta elválik az edény falától, de nem ragad a kezedbe! az élesztõt meg kell keleszteni rendesen! :)
A kelesztést én mindig a mikróban csinálom . Beteszem a kész tésztát 20 mp-re és becsukva hagyom az ajtót fele annyi idõ alatt megkel


Mi a különbség a hűtőben vagy melegben kelt tésztában? Honnan tudom, hogy melyiket hogy kell keleszteni? Melyik gyorsabb, ha esetleg lényegtelen, hogy melyik módot választom?

Legjobb válasz: HA a recept nem írja külön, hogy a hûtõben keleszd, akkor nyilván norm. hõmérsékleten kell keleszteni. Van olyan recept, ami azt írja, este elkészítve, hûtõbe kell tenni, ott kel, másnap reggel pedig lehet sütni (pl. pogácsa recept, vagy van olyan lángosrecept, amit elkészítve hûtõbe kell tenni, és akár egész héten át, mindig csak annyit kell belõle kivenni-megsütni, ami éppen elfogy, és nincs a hûtõben semmi baja a tésztának)

HA a recept nem írja külön, hogy a hûtõben keleszd, akkor nyilván norm. hõmérsékleten kell keleszteni. Van olyan recept, ami azt írja, este elkészítve, hûtõbe kell tenni, ott kel, másnap reggel pedig lehet sütni (pl. pogácsa recept, vagy van olyan lángosrecept, amit elkészítve hûtõbe kell tenni, és akár egész héten át, mindig csak annyit kell belõle kivenni-megsütni, ami éppen elfogy, és nincs a hûtõben semmi baja a tésztának)

9 honapos a kisfiam, szerintem csak megszokasbol kel ejfel korul, majd hajnali 4 korul? Hogy kell nem brutalisan leszoktatni errol? Vam akinek bevalt vmi modszer?

Azt nem tudom megcsinalni, hogy hagyom orditani. Valami mas otlet??

Legjobb válasz: Eszik ilyenkor? Iszik? Vagy simi/cumi és alszik tovább? Mennyit alszik nappal? Mikor kel fel az utolsó alvásból? Mert ha 6 után, és nyolckor leteszed, normális, hogy négyóránként felkel. Akkor is normális, ha nem eszik nappal eleget, amit éjjel pótol. Akkor rossz szokás, ha eleget eszik nappal, viszonylag átlagosan alszik, pl délelött és délután 1,5-1,5 órát és öt-hatig max fel is kel délután. ???

Eszik ilyenkor? Iszik? Vagy simi/cumi és alszik tovább? Mennyit alszik nappal? Mikor kel fel az utolsó alvásból? Mert ha 6 után, és nyolckor leteszed, normális, hogy négyóránként felkel. Akkor is normális, ha nem eszik nappal eleget, amit éjjel pótol. Akkor rossz szokás, ha eleget eszik nappal, viszonylag átlagosan alszik, pl délelött és délután 1, 5-1, 5 órát és öt-hatig max fel is kel délután. ???
Szerintem nincs ilyen h megszokásból kel fel, keresd meg az okát. lehet éhes vagy szomjas , de oka biztos van amiért felkel.
a kisfiam 11 hónapos koráig kelt éjjel enni.nem is igazán evett, csak dudlizott, de muszáj volt odaadni neki a cicit, mert addig nem volt hajlandó visszaaludni.ugy 8-9 hónapos lehetett mikor este a vacsi elött kb 1-1, 5 órával adtam neki fõzeléket.már aznap az elsõ ébredés elmaradt, de még akkor is 5 körül kelt enni.sajnos azt már csak akkor hagyta abba mikor már teljesen elapadt a tejem.igaz reggel egybõl neki kellett adnom a tápszert(1 éves kora után kakaót már), mert olyan éhesen ébredt.kb 1 hete már azt is elhagyta.nem kell a reggeli kakaó hanem ébredés után 1 órával eszik elõször. próbáld meg esetleg még egy étkezést beiktatni este felé.hátha az segít egy kicsit.
Az én kisfiam is 9 hónapos. Hozzá kell tennem , hogy születése óta tápszeres. 6hónapos koráig felkelt 2 majd 5 óra körül enni. Akkor a Védõnõ ránk szólt , hogy ne etessük éjszaka, szoktassuk le róla. Õ is a "hagyuk sírni" módszert ajánlotta. Még az nap a tanácsadáson új tápszert kapott, rögtön aludt 5-ig.Ez most már kitolódik fél7-7 re, este 8-tól. Szerintem nem lakik jól este és ezért nem tud aludni. Vagy ilyen típus, és majd az idõ oldja meg az éjszakai alvás problémáját.
A kérdező hozzászólása: koszonom az eddigieket. Ugy latom eleget eszik, minden kajanal o jelzi, hogy nem ker tobbet. Nagyon jo evo. Mar nem szopizik. Reggeli: 7 korul. 210 ml tapszer Tizorai: 10kor tejpep, gyumivel, vagy weetabix tejjel. Ebed: 13kor, fozelek, hussal Uzsonna: 4korul. gyumi, joghurt, tejpep, kekszes cuccok, mikor mi. Vacsora: 6kor, ebedrol ha maradt, fozelek. Lefekves elott 8kor megint 210 ml tapszer. Nem tunik soha ehesnek, nem bir tobbet enni. Aludni delutan alszik 2-4 ig. Mostanaban hagyta el a delelottit. Szoval nemtom. Ha ejjel felkel, enni ker. Ez teny, de mi van, ha napkozben nem fer bele tobb??

Kínai kelt főzeléknek hogyan kell elkészíteni a babának? (krumplival szeretném) Milyen arányban kell keverni a kettőt?

Legjobb válasz: Szerintem fele-fele, de elõször, mikor bevezeted, csak kevés kelt tegyél bele, hogy megszokja az ízét.

Szerintem fele-fele, de elõször, mikor bevezeted, csak kevés kelt tegyél bele, hogy megszokja az ízét.
Nem túl kel atésztád és nem puha hanem kemény lesz ..
Ha este meggyúrod és kinyújtod, tedd tepsibe és be a hûtõbe, reggel sütheted.

Hogy kell kovászos kenyeret sütni házilag? A kovászom kész van, de akárhány receptet kipróbáltam soha nem kelt meg a tésztám!

(Éleszt?t nem akarok használni!)

Legjobb válasz: hol vettél (hogy csináltál) kovászt, ha soha nem kelt meg a tésztád? Régen a gazdasszonyok kenyérsütésnél a kovászt eltették az elõzõ sütésbõl, a nyers megkelt tésztából.

hol vettél (hogy csináltál) kovászt, ha soha nem kelt meg a tésztád? Régen a gazdasszonyok kenyérsütésnél a kovászt eltették az elõzõ sütésbõl, a nyers megkelt tésztából.
A kérdező hozzászólása: Hát úgy csináltam, ahogy a neten olvastam, de nem sikerült! :( Liszt víz, majd 2-3napig állt, majd mindennap + víz liszt! talán túl sok lisztet rakok hozzá és nem hagyok neki idõt? Kicsiny buborékokat látok rajta, de úgy ahogy írják, hogy még az edénybõl is kifuthat, hát ilyen nem fordúlt elõ még, szinte alig jött fel, csak látom a masszán a buborékokat és a "kellemes" illatot érzem! :) És ezt raktam a leendõ kenyérhez ami szintén nem jött fel, 2órán át volt kelesztve kenyérsütõben, de kenyér sütõ gép nélkül is próbáltam! Az eredmény: egy tégla! :) Kérlek segíts! :) )
Szerintem úgy kell ahogy az már nagyanyáinknál és az õ nagyanyáiknál bevált. Az az élesztõ baktérium meg ugyan az amit a muslica hozz isten tudja honnan. Nem terem az a semmibõl.
A kérdező hozzászólása: A kovásszal lehet a gond! Ez biztos, a kenyér recept jó, mert a kenyérsütõhöz írt receptet használom!
Az élesztõ bacilus elengedhetetlen. Ha nem akarod élesztõbõl, akkor várhatod míg a muslincák (Drsophyla) "beoltják", vagy nem, a kovásznak valódat. Mert amíg nem indul be az erjedés, addig az nem kovász. Vagyis az elsõ kovászhoz ajánlom az élesztõt, így biztos. Azután már csak el kell tenni a nyers megkelt tésztából egy keveset, régebben szárították, manapság hûtõbe teszik a tetejét megsózva egy tálkába (margarinos dobozba) lefedve. A k♫8vetkezõ kenyér sütésekor már elég ezt használni élesztõ nélkül. Este kell elõvenni és kevés langyos vízben feloldani, másnap lehet vele dagasztani. savanykás szagú. Ha penészes a széle nem szabad használni!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a segítséget! Ha rakok hozzá az elején élesztõt akkor mindig élesztõs lesz nem? Mivel az is szaporodik ugyanúgy! Vagy rosszul gondolom? Úgy lehet, hogy ha ez kész van, akkor soha nem rakom hûtõbe, hanem mindig elveszem a felét, majd hozzá rakom lisztben amit elvettem és így tovább és így használom minden nap?
Egyébbként mi a baj az élesztõvel? Egy erjesztõ gomba faj. Vagyis van több fajta, de mindig baktérium. Nem vegyszer. Minden erjedés bakteriális. Akár tejes erjedés, akár ectes erjedés vagy más. Holt erjedés nincs, az erjedés ellenpólusa a rothadás, de azt is baktériumok csinálják, csak másfélék. Azok a bomlasztók, nem a "szaporítók". Az erjedés akkor ál le, ha a baktériumok elpusztulnak, vagy külsõ hatásra (hõ) vagy belsõre - pH érték változás.

Hogy kell leveles kelt tésztát késziteni, minél egyszerűbben?

Legjobb válasz: vagy leveles vagy kelt...együtt nem megy...

vagy leveles vagy kelt...együtt nem megy...
bemész a boltba és megveszed. Elég bonyolult csinálni, 2 féle tészta, csomó hajtogatás.Én ezzelnem töröm magam, a fagyasztottak tökéletesek.
nem is vettem észre a "kelt" szót Amit válaszoltam természetesen a levelestésztára vonatkozott elsõ voltam
Egyszerû leveles tészta? Lehetetlen:) ) Kelt meg méginkább:)
A leveles tészta lehet élesztõ nélküli (ez kapható az üzletekben), és lehet kelt is. Külön kell kidolgozni a tésztát a receot szerint, külön a vajat, és a kidolgozott tészta közepébe tenni. Legalkább háromszor kell hajtogatni, közben a hûtõben pihentetni. Ez 3-4 órahossza. De ebben a melegben nem ajánlatos készíteni, mert amíg kiszaggatod, megmelegszik a konyhában és nem fog sikerülni.
Attila vagyok megint.Ezt nem kell hûtõbe tenni.A hajtogatás szabályait remélem tudod ezt most nem írnám le mert a Neten megtalálod

Hogy kell hasznalni a homerot? Hulye kerdes de nem tudom es mennyit kel h mutason ha ovulaciom van? Irjatok

Legjobb válasz: Ébredéskor kell,nyelv alá rakni és jó pár percet kell várni az eredményre. A hõmérõt mindig este lefekvéskor kell lerázni! Az,hogy mennyit kell mutatni ovulációkor az totál egyénfüggõ.A lényeg,hogy alaphõ alá kell mennie majd utánna fel!

Ébredéskor kell, nyelv alá rakni és jó pár percet kell várni az eredményre. A hõmérõt mindig este lefekvéskor kell lerázni! Az, hogy mennyit kell mutatni ovulációkor az totál egyénfüggõ.A lényeg, hogy alaphõ alá kell mennie majd utánna fel!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!