Találatok a következő kifejezésre: Hogyan kell kazánnal fűteni (3 db)

Hogyan kell begyújtani és gazdaságosan fűteni, vegyestüzelésű kazánnal?

Totya vegyestüzelésű kazán, levegőt a vízhőfok szerint automatikusan szabályozza. Nyitott, gravitácós rendszer, a padláson tágulási tartály, maga a kazán a pincében van. A begyújtáshoz nincs jó technikám. Úgymond összevissza rádobálok vékonyat-vastagat, felűről gázolaj segítégével (mely helyett inkább gyújtóst használnék, csak nem tudom honnan és milyet) meggyújtom, ennek megfelelően fél órákat küzdök, mire begyullad. A gazdaságos tüzelés még csak ezután jön, először be kellene tudnom gyújtani. Segítséget, tippeket, ötleteket szívesen elfogadok!

Legjobb válasz: Én még egy-két dologgal kiegészíteném az elõttem szólót. A felülrõl történõ begyújtás gazdaságossab,mivel nagyobb hatásfokkal ég el a tüzelõanyag és kevesebb korom képzõdik. Lehetõleg 50-55 c foknál ne legyen alacsonyabb az elõremenõ víz hõfoka mert így romlik a hatásfok a kevés oxigén és a tökéletlen égés miatt.Viszont 65-70c foknál ne legyen magasabb mert ilyenkor a hõ nagyrésze a kéményen fog távozni.Érdemes gyakran,kb.hetente kikormolni a kazánt,mivel a lerakodott korom hõszigetel és kevesebb hõt vesz át a víz.Ha szénnel fûtessz érdemes konix-ot használni,mivel ez csökkenti a koromlerakódást.De persze a kormolást ilyenkor sem kell elhanyagolni.Nem muszály a gyártó által elõírt mennyiséget használni lehet kevesebbet is,én például a felét adagolom de így is elegendõ.Ennyit tudtam javasolni,remélem segítettem és el is olvastad mivel egy nap késéssel írtam.

Én még egy-két dologgal kiegészíteném az elõttem szólót. A felülrõl történõ begyújtás gazdaságossab, mivel nagyobb hatásfokkal ég el a tüzelõanyag és kevesebb korom képzõdik. Lehetõleg 50-55 c foknál ne legyen alacsonyabb az elõremenõ víz hõfoka mert így romlik a hatásfok a kevés oxigén és a tökéletlen égés miatt.Viszont 65-70c foknál ne legyen magasabb mert ilyenkor a hõ nagyrésze a kéményen fog távozni.Érdemes gyakran, kb.hetente kikormolni a kazánt, mivel a lerakodott korom hõszigetel és kevesebb hõt vesz át a víz.Ha szénnel fûtessz érdemes konix-ot használni, mivel ez csökkenti a koromlerakódást.De persze a kormolást ilyenkor sem kell elhanyagolni.Nem muszály a gyártó által elõírt mennyiséget használni lehet kevesebbet is, én például a felét adagolom de így is elegendõ.Ennyit tudtam javasolni, remélem segítettem és el is olvastad mivel egy nap késéssel írtam.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ! Megpróbálok így vagy hasonlóan cselekedni. Egy dologban nem értek egyet, ha jól értem alúlról gyújtod be, én néhány helyen viszont úgy olvastam felûlrõl célszerû, jobb hatásfokú így az égés. Gazdaságos fûtés alatt azt értem, hogy lehetõség szerint ne kátrányosodjon a kémény/kazán, a túl nagy huzat ne vigye ki a meleget a kéményen stb. Ezeket inkább cserépkályha vagy kandallóval való fûtésnél olvastam, de véleményem szerint az én estemben is igaz lehet.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ! Az általad írt hõfokok nagyjából stimmelnek is. Általában 60 fokos a víz, a huzatszabályzót szeretem mert ha egy picit is csökken a vízhõfok, azonnal "cselekszik". Nincs az a hõingadozás mint a gázkazánnál, 40-75 fok között ingadozik, sõt 30-ig is le szokott menni, a csövek meg a hõtágulástól szép koncertet adnak a lakásban. Szénnel nem szoktam fûteni. A kazánt a koromtól igaz, hogy csak nagyjából, de rendszeresen kitisztítom. Minden választ el szoktam olvasni, minden nap többször fentvagyok az oldalon, 1-2 évvel ezelõtti kérdésemre jött választ is elolvasom, ugyanis az ilyenkor elõrekerül a listában.

Hogyan kell vegyestüzelésű kazánnal fűteni?

Milyen apró kis praktikák vannak? Hogy f?tsek fával? No és szénnel? Alulról gyújtsam meg, vagy felülr?l? Hogyan szabályozzam a leveg?áramlást? Minden ehhez kapcsolódó dolog érdekelne, ami csak eszetekbe jut!

Legjobb válasz: Szia gondolom szén fa tüzelésre gondolsz? náliunk férjem csinálja és bizony sok könyvet megvett més tanulmányozta, Esõnek arácsra szenet tesz jó erõs kanába való szenet, majd kétoldalt befelés egy egy hasáb vastag fát, erre teszi gyújtust mejd de alatta paír vag csutka is ha van kicsi, gázolajjal Meggyújtani én szoktam mindig fellürõl lefelé, az alsó ajtót nyitva hagyon hogy kapjon oxigént és viz foka érje el a kell õ hõfokot, 60 fok mondjuk akkor teljesen bezárom HA lassabban akarom hogy elégjen hamarabb zárom le de akkor nem lsz olyan meleg és keringetõ sem kapcsol be

Szia gondolom szén fa tüzelésre gondolsz? náliunk férjem csinálja és bizony sok könyvet megvett més tanulmányozta, Esõnek arácsra szenet tesz jó erõs kanába való szenet, majd kétoldalt befelés egy egy hasáb vastag fát, erre teszi gyújtust mejd de alatta paír vag csutka is ha van kicsi, gázolajjal Meggyújtani én szoktam mindig fellürõl lefelé, az alsó ajtót nyitva hagyon hogy kapjon oxigént és viz foka érje el a kell õ hõfokot, 60 fok mondjuk akkor teljesen bezárom HA lassabban akarom hogy elégjen hamarabb zárom le de akkor nem lsz olyan meleg és keringetõ sem kapcsol be

Egy 100m2-es házba hány Kw-os kazán kell, hogy kellőképp fel tudja fűteni a házat?

Most akarunk kazánt venni, mert ami van az kicsinek bizonyul. Egyébként 7 radiátor van a lakásban. Vegyesen nagy és kisebb méret?ek is.

Legjobb válasz: Nekünk 160 m2 a házunk, és 50 kw-os a kazán. Elméletileg ez a duplájára is elég lenne. Tehát nekünk igazából 25 kw-os kellene, akkor nektek kb. 15-20 kw. Remélem nem beszélek hülyeséget. :S

Nekünk 160 m2 a házunk, és 50 kw-os a kazán. Elméletileg ez a duplájára is elég lenne. Tehát nekünk igazából 25 kw-os kellene, akkor nektek kb. 15-20 kw. Remélem nem beszélek hülyeséget. :S
Kb, mennyi az a jó sok pénz? Nálunk a gázkazánt évente jönnek ellenõrizni, de csak pár ezer ft-ot szoktak kérni.
a m2-en kívûl vedd számításba azt is hogy milyen a szigetelés és mekkora légköbmétert kell felfûteni!
A kéményseprõk kijönnek, mûszerrel huzatot mérnek, megnézik, nincs-e gyúlékony anyag a kémény hõterében és utána kérnek jó sok pénzt. Jegyzõkönyvet ne felejtsetek el kérni, ez egy évre érvényes.
Ja, a kéményseprõs engedélyt azt gondolom a bekötés után kell kérni, igaz? Kijönnek, aztán megnézik, hogy jól van-e bekötve.
Egy cipõben járunk, mert én is most akarok kazánt venni pont ugyan ekkora házhoz. Attól is függ egyébként, hogy mikor és mibõl épült a ház, milyen a hõszigetelése. Na meg attól is, hogy fával, vagy szénnel akarsz fûteni. Általában a gyári adatokat szénre adják meg. Fával fûtve kicsit kisebb lesz a teljesítménye. Szerinttem olyan 25kW körüli kazán kéne neked is. Én is olyanokat néztem.
Erre csak a kéményseprõktõl kell engedély.
A kérdező hozzászólása: Nem gáz kazánról van szó, hanem vegyes tüzelésû. Erre is kell engedély?
Miért? Mondta talán, hogy gázkazánról van szó?
De egyébként a kazáncserét úgyis terveztetni meg engedélyeztetni kell, az ezzel megbízott szakember meg pontosan meg fogja tudni mondani, milyen típusú és teljesítményû kazánt érdemes vennetek.
Nekünk 120 m2 a lakás, 3 méter a belmagasság, és 25kw-os kondenzációs kazán van. Tökéletesen kifûti.
En szervizcegnel dolgzom.24-25 kW-os kazn boven elmegy, ajanlom a turbos valtozatot, igaz kicsit dragabb, mint a kemenyes, de nagyon megeri.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!