Találatok a következő kifejezésre: Hogyan kell jelenlegi (145 db)

Hogy áll jelenleg a nyelvtudomány az ikes igék ragozásához (ragozásával)? Remélem nem rónak meg, de még ki sem nevetnek, ha én változatlanul eszem, alszom! A leglényegesebb az, hogy mit és hogyan kell megtanulniok az általános iskolás nebulóknak?

Legjobb válasz: Jelenleg elfogadja es hasznalhatonak tartja. Egyebkent nem tudom, miert kell ezt a kerdest nap mint nap feltenni, ez ilyen "bezzeg en"-attitud? A ma igenyesnek velt nyelvhasznalattol fajna Kazinczy feje. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a nyelv allandoan valtozik, akar tetszik, akar nem. Felesleges ortologusnak lenni.

Jelenleg elfogadja es hasznalhatonak tartja. Egyebkent nem tudom, miert kell ezt a kerdest nap mint nap feltenni, ez ilyen "bezzeg en"-attitud? A ma igenyesnek velt nyelvhasznalattol fajna Kazinczy feje. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a nyelv allandoan valtozik, akar tetszik, akar nem. Felesleges ortologusnak lenni.
A kérdező hozzászólása: Ezt a szúrós megjegyzést nem értem! Mit tudom én, hogy ki, mikor, milyen kérdést tesz fel!
Én nem nevetlek ki, jómagam is gondosan ügyelek a nyelvhelyességre. Ha viszont valami nagyon furcsán hangzik, inkább két vagy több szóval fejezem ki. A tudományt ezen a fórumon nem érdemes említeni. Amint azt a site szerkesztõi is közlik Veled, nem szakemberek, hanem lelkes amatõrök szólnak hozzá, így - még szakember hozzászólása esetén is - a többség vélemnyét /akaratát, szándékát/ olvashatod ki a sorokból.
Attól függ. Feltételes módban az ikes ragozás ma már gyakorlatilag kihalt, már igényes használatban is régiesnek, sõt erõltetettnek hat. Ha azt mondja valaki, hogy "aludnám" "aludnék" helyett, az már leginkább vicces, semmiképpen sem igényes. Felszólító módban 3. személyben igényes használatban még van, de ma már ez is túl emelkedett stílus, pl. "aludjék" "aludjon" helyett. 1. személyben méginkább így van. Ami a kijelentõ módot illeti, egyedül a 3. személyben HIBA lehagyni ikes igénél az -ik végzõdést. 2. személyben kihalt az ikes ragozás, igényes nyelvhasználatban sem mondja senki pl. hogy "elválol" "elválsz" helyett. Ami a te példádat illeti (1. személy) ott az ikes igék EGY RÉSZÉNÉL manapság is megköveteli az IGÉNYES használat az ikes ragot, azaz "eszem" "eszek" helyett, viszont ez erõsen kihalóban van, s az iktelen ragozás is teljesen helyes. 15-20 év és ez is kihal, mint a 2. személyû ikes ragozás.
Hozzáteszem elõzõ hozzászólásomhoz: a kérdés egyébként tipikusan egy sznob szociolingivisztikai jelenség. A sznobok azt hiszik, hogy nagyon mûveltek, s a kij. mód 1. sz. ikes ragozást stigmatizálják (csak azt! mert a többit nem ismerik!!!) és lenézik - ok nélkül - azokat, akik iktelenül ragoznak. Amikor egy sznob ezzel a témával jön hozzám, s elmagyarázom neki az ikes ragozás rendszerét, rámcsodálkozik, mint borjú a bécsi kapura, mert még nem is hallott pl. arról, hogy van ikes ragozás 2. személyben is.
A kérdező hozzászólása: Hogy egy ilyen ártatlan kérdés ennyi indulatot válton ki! A sznobság, sznobizmus vádját HATÁROZOTTAN KIKÉREM MAGAMNAK!
"Hogy egy ilyen ártatlan kérdés ennyi indulatot válton ki! A sznobság, sznobizmus vádját HATÁROZOTTAN KIKÉREM MAGAMNAK!" Pedig nagyon úgy hangzottál...
Onnan tudod, hogy benne van a szabályzatban, hogy mielõtt fölteszel egy kérdést, csekkolod, hogy valaki már föltette-e.
A kérdező hozzászólása: Agresszív és pimasz vagy! Milyen jogon oktatsz ki? Azt és annyiszor teszek fel, ami érdekel, és a moderátor bele nem köt. Legközelebb a kérdésre válaszolj! Egy óhajom volt és két kérdésem. A másodikra egyetlen szóval is lehetett volna válaszolni.

Hogyan kell elkezdeni a szobatisztaságra szoktatást? 2 éves 4 hónapos a fiam, jelenleg ott tartunk, hogy szól, ha kakál. Mindig megkérdezem, hogy hozzam-e a bilit, de ő pelusba akar. Hogyan tovább?

Legjobb válasz: Nem kell szoktatni (szerintem). Én nem tettem, néha megkérdeztem a nyáron, de nem akarta, neki pelus kellett. Akkor volt 2,5 éves. 33 hónaposan tavaly novemberbe 2 hét alatt magától szobatiszta lett. Történt ez úgy, hogy szólt, hogy kakilnia kell és ment a WC-re. 1 hónap után már a nappali alváshoz sem kellett pelus, 2 hete éjjelre sincs. Ki kell várni, hogy megérjen rá. De mindenki úgy csinálja ahogy akarja.

Nem kell szoktatni (szerintem). Én nem tettem, néha megkérdeztem a nyáron, de nem akarta, neki pelus kellett. Akkor volt 2, 5 éves. 33 hónaposan tavaly novemberbe 2 hét alatt magától szobatiszta lett. Történt ez úgy, hogy szólt, hogy kakilnia kell és ment a WC-re. 1 hónap után már a nappali alváshoz sem kellett pelus, 2 hete éjjelre sincs. Ki kell várni, hogy megérjen rá. De mindenki úgy csinálja ahogy akarja.
Szia, a fiam most ennyi idõs, mint a tied. Két hónapja meguntam a pelusozást, pláne, hogy olyan okos és annyi mindent tud, mindent mond, magyaráz, megért, megcsinál. Levettem róla a pelust. Aznap egyszer bepisilt, másodjára már szólt, amikor folyt, harmadjára már odaértünk a wc-hez. Azóta szobatiszta nappal, éjszakára csak pár napja vettem le a pelust, mert sztem csak azért pisil bele, mert rajta van. Eddig még nem volt baleset, igaz, hogy 2-3-szor kel éjjelente pisilni.

Hogy kell gyermekorvost váltani, ha nem vagyok megelégedve a jelenlegivel?

Kinek és mit kell és illik mondani? Kivel beszéljek el?bb, a leend?vel vagy a mostanival? Olyan kellemetlen szitu, veletek fordult el? ilyen?

Legjobb válasz: A világon semmit nem kell mondani, nem kell kikérni a gyerek papírjait se. Egyszerûen elsétálsz a leendõ orvoshoz és elmondod, hogy ezentúl õt szeretnéd a ygerek háziorvosának. Õ hivaatalból átkéri a papírokat-amiket egyébként ki se adhatnak neked...-és ennyi. Azt kell csak tudni hozzá, hogy nem köteles elvállalni, ha nem tartozol a hivatalos körzetébe, de nem nagyon szoktak senkit visszautasítani.

Az újtól meg kell kérdezni h átvesz e. A kartont nem kell elkérned, oda sem adnák.A réginek nem muszáj szólni, de azért illik szerintem. Annyit mondasz, hogy át szeretnétek menni xy rendelésére. Kínos kicsit, de nem te vagy az elsõ és az utolsó sem.
A világon semmit nem kell mondani, nem kell kikérni a gyerek papírjait se. Egyszerûen elsétálsz a leendõ orvoshoz és elmondod, hogy ezentúl õt szeretnéd a ygerek háziorvosának. Õ hivaatalból átkéri a papírokat-amiket egyébként ki se adhatnak neked...-és ennyi. Azt kell csak tudni hozzá, hogy nem köteles elvállalni, ha nem tartozol a hivatalos körzetébe, de nem nagyon szoktak senkit visszautasítani.
Úgy van, ahogy elõttem írták.Újhoz bemenni, hogy átvesz-e.Az asszisztense kikéri a kartont a régi dokidtól, akivel találkoznod sem kell.
Én vittem másik orvoshoz aki ráadásul ugyanabban a rendelõben rendelt nincs benne semmi nem kell semmit mnodnai.
Az új dokitól kérdezd meg elõbb vállalja-e? Mi is át akartunk menni, de nem vállalta.Ketten vannak a városban.Persze mehetnék feljebb de fölösleges mert az a másik se jobb.De ez már az én problémám.Szóval kérdezd az újat elõbb.
én már elgondolkodtam rajta, lenne is másik, de még nem volt pofám.. hazudni se lenne jo, de azt hiszem csak annyit kell mondanod, hogy kéred a gyerek kartonjait, mert máshová fogod hordani.. pl költözés.. vagy .. nem tudom.. én is ezen agyalok, pedig a dokinak semmi köze hozzá, hogy miért váltod le...
A kérdező hozzászólása: Most olvastam az utolsó kommentet. Köszönöm! Tényleg csak ennyi? Az szuper, elég egyszerûnek tûnik. :)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen!
Egészen biztosan ennyi, nem kell magyarázkodni. Mondhatod azt, ha mégis mondani akarsz valamit, hogy a másik orvos rendelési ideje jobban megfelel neked, vagy hogy személyes okok miatt, de nem kell indokolni az biztos.
A kérdező hozzászólása: Igen, de ugyanabba a rendelõbe hordanám, csak máshoz. Olyan cikinek érzem. Már azt is, hogy odamegyek egy másik dokihoz és megkérdezem, átvenne-e minket. Azt meg fõleg, h. mit mondok a jelenleginek. Költözést nem mondhatok, mert úgyis összefutnánk, ha máshol nem, a boltban biztos. Meg az asszisztensnõ is ismer minket. Jaj, nem tudom, mi legyen...
A kérdező hozzászólása: Jaj, de jó! Köszi!


Ha veszek új bowden-t, mondjuk első váltóhoz (mert jelenleg csak ahhoz kell), akkor azt hogyan kell befűzni? Ha valami rövid leírást adtok képekkel is jó, de mégjobb lenne, ha elmagyaráznátok lépésről lépésre.

Mondjuk azt is leírhatjátok, hogy fék meg hátsó váltónál is hogy kell kicserélni, az is érdekel.

Legjobb válasz: hát ez elég bonyolult, vagyis a bowden kicserélés nem az, de ha már befûzted tuti állítgatni kell a váltón is hogy tökéletes legyen, az viszont nem egyszerû, mert mindenféle hülye kis csavarokat kell elcsavargatni és ne mindegy hogy hányat csavarsz meg stb...szerintem bízd olyanra aki ért hozzá

hát ez elég bonyolult, vagyis a bowden kicserélés nem az, de ha már befûzted tuti állítgatni kell a váltón is hogy tökéletes legyen, az viszont nem egyszerû, mert mindenféle hülye kis csavarokat kell elcsavargatni és ne mindegy hogy hányat csavarsz meg stb...szerintem bízd olyanra aki ért hozzá
a stef 50esen lehet állítani a fékváltókarnál is elég látványos hogy merre mozdul el a váltó nem emléxem pontosan de én asszem úgy csináltam hogy befûztem a bowdent ugy hogy kettesbe tökéletes legyen és utánna állítgattam fönt ha van egy kis mûszaki érzéked sztem rájössz magadtól könnyen hogy mi mit csinál de ha nem vagy biztos benne hogy menni fog akkor tényleg bízd szakira
ja és vegyél jagwire bowden szettet mert nagyon megéri az árát(drágább mint az átlag) de a bowden elvágásánál vigyázz! én úgy szoktam hogy ahol el akarom vágni ott rátekerek egy kis szigszalagot és így vágás után nem fog kifodrozódni a bowdenvéged

Ki akarom vonatni a forgalomból az autómat és egy bontóba szeretném leadni. Hogyan kell leadni egy autót a bontóban? Jelenleg 6 hónapra van kivonva a forgalomból.Hová kell mennem és milyen papírokra van ehhez szükségem?

ill a bontóban milyen papírokat fognak kérni és mennyit adnak egy Hunday Pony-ért. Köszönöm.

Legjobb válasz: Az, hogy mennyit adnak, az sok dologtól függ. Mivel a végleges kivonáshoz bontóigazolás kell, így az is elõfordulhat, hogy a bontóba adás még neked fog pénzedbe kerülni... Amúgy amire szükség van a bontóban (ide kell elõbb menned), az a gépkocsi forgalmija és a te papírjaid (illetve ha van törzskönyve.) Aztán ugyanezekkel + a bontási igazolással elmész az okmányirodába és megcsinálják a kivonást.

Az, hogy mennyit adnak, az sok dologtól függ. Mivel a végleges kivonáshoz bontóigazolás kell, így az is elõfordulhat, hogy a bontóba adás még neked fog pénzedbe kerülni... Amúgy amire szükség van a bontóban (ide kell elõbb menned), az a gépkocsi forgalmija és a te papírjaid (illetve ha van törzskönyve.) Aztán ugyanezekkel + a bontási igazolással elmész az okmányirodába és megcsinálják a kivonást.
Mi meghirdettuk az autonkat, mert annyira keveset adtak volna erte a bontoban, hogy nem volt erdemes elvinni. Igy, a hirdetesre tobbet adott valaki, mint amennyit a bonto. Csak egy otlet volt.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a tippet.Már több hónapja hirdetem de eddig még semmi.

Hogy kell elindítani a nyugdíj-ügyintézést, ha jelenleg nincs munkahely?

Legjobb válasz: Be kell menni a nyugdíjintézethez és meg kell kérni a szolgálati idõt.

Be kell menni a nyugdíjintézethez és meg kell kérni a szolgálati idõt.

Jelenleg Californiaban elek 1 eve es itt fogokszulni oktober korul, ahhoz hogy kapjam a gyest es csaladipot. -ot, mikor es hogyan kell intezkednem, persze 1 ev mulva mennenk csak haza! De tudok e majd innen intezkedni?

Legjobb válasz: Ha Amerikában szülsz, akkor a pici amerikai állapolgár lesz, tehát amíg ott vagytok, addig az ottani ellátások járnak. Ha hazajöttök, akkor az itteniek, de ezeket kintrõl nem tudod elintézni, és itthon is csak a baba születése után, mert kell hozzá anyakönyvi kivonat, sõt, a TAJ kártya is. Tehát amikor hazajöttök, akkor kell intézkedni, TAJ-kártyát csináltatni, és utána a MÁK-nak elvinni ezeket, majd õk intézik a GYES-t és a családit.

Ha Amerikában szülsz, akkor a pici amerikai állapolgár lesz, tehát amíg ott vagytok, addig az ottani ellátások járnak. Ha hazajöttök, akkor az itteniek, de ezeket kintrõl nem tudod elintézni, és itthon is csak a baba születése után, mert kell hozzá anyakönyvi kivonat, sõt, a TAJ kártya is. Tehát amikor hazajöttök, akkor kell intézkedni, TAJ-kártyát csináltatni, és utána a MÁK-nak elvinni ezeket, majd õk intézik a GYES-t és a családit.
Az én fiam is külföldön született, ATTOL MÉG NEM LETT KÜLFÖLDI ÁLLAMPOLGÁR!!!!!!a babád ugyanugy magyar állampolgár lesz.Kint kérheted rá a születés után járó járandóságokat.Amikor haza akartok jönni, akkor az ottani nagykövetségrõl kell majd kérned egy egyszeri kiutazási engedélyt a babának(utlevél helyett)és azzal tudsz hazajönni.Itthon meg kell csináltatni a gyerek anyakönyvijét, taj, lakcímkártyáját, Ha az anyakönyvi megvan, akkor már itthon a Magyar Államkincstárnál tudod ezek után igényelni az itthoni járandóságot(amikor hazajöttök onnan kezdve ez kb 2 hónapot fog igénybe venni).Kintrõl nem tusz intézkedni...
Az elõzõnek: az USÁban az is számít hogy hol születik a gyerek. Minden gyerkõc aki itt születik, automatikusan USA állampolgár lesz. Magyarország pl nem ilyen, ott csak a vérszerintiség számít! Ha egyik szülõje magyar, csak akkor lehet a gyerek magyar, még ha magyarországon született is. Ez nemzettõl függ, ki hogyan csinálja. Így az õ babója automatikusan kettõs állampolgár lesz. vagy akár hármas, ha a férje is más állampolgár... érdekes dolgok ezek! Boldog babavárást Mindenkinek!
A 2 válaszoló vagyok.Az én gyerekem Dublinban született, nálunk így volt.A barátnõm fia Canadában született náluk ugyanígy volt......Majd meglátjuk......
Sziasztok! A férjemmel Svájcban élünk, és júniusra várjuk a kisfiunkat. Amikor anno otthon voltunk, a fenti kérdések tisztázása végett végigjártam a hivatalokat, és nekem azt mondták, hogy az anyakönyvezés intézéséhez (ami ugye minden támogatás megítélésének elõfeltétele) nem feltétlenül szükséges haza utazni, hanem az intézhetõ a konzulátusokon keresztül is. Ebben az esetben a konzul felveszi a szükséges adatokat, megküldi Pestre valami leírhatatlanul hosszú nevû hivatalnak, amely aztán kiállítja a magyar születési anyakönyvi kivonatot, a lakcímkártyát és a TB kártyát is, majd megküldi a megadott címedre. Úgyhogy elsõ körben azt javaslom, hogy vedd fel a kapcsolatot a kinti konzulátussal, hátha van valamilyen használható ötletük (én is ezt tervezem tenni valamikor a közeljövõben). Ráadásul én már intéztem ügyet a konzulátuson keresztül, egy hét alatt mindennel együtt (postázás stb.) lezajlott, szóval nem feltétlenül ez a hosszabb / nehezebb út... A másik dolog, hogy a GYES és a családi pótlék alanyi jogon járó támogatások, amelyeknek megvan az adott országban is a megfelelõ formája. Arra nincs lehetõség, hogy a magyar és az amerikai támogatásokat párhuzamosan igényeld, de érdemes utánanézni annak, hogy melyik a nagyobb összegû, és azt felvenni. Remélem tudtam segíteni, üdv.: 30 hetes kismami
Sziasztok még egyszer! Az állampolgárság kérdéséról annyit, hogy országa válogatja. Pl. hiába szülök itt Svájcban, a gyermekem nem kapja meg automatikusan a svájci állampolgárságot, csak a magyart a szülei jogán. Amerikában viszont - és ezt biztosan tudom - az ott születés jogán automatikusan amerikai állampolgár IS lesz, de ez nem változtat azon, hogy a szülei jogán pedig magyar (kettõs állampolgárság). Üdv.
Szia! en is Floridabol irok, 9hetes vagyok..ha itt szulettik a baba automatikusan amerika allampolgar lesz...

70 éve egy világháború kellet ahhoz, hogy a jelenlegi nukleáris technológia alapja kifejlődjön, most egy újabb világháború kellene ahhoz, hogy a fúziós technológiát alkalmazásig fejlesszék? Első sorban fúziós erőművekre gondolok.

Legjobb válasz: A hidrogénbomba már létezik, és fúziós elven mûködik, ehhez nem kell háború, létezik. A békés felhasználását pedig naná, hogy nem a háború fogja sürgetni.

A hidrogénbomba már létezik, és fúziós elven mûködik, ehhez nem kell háború, létezik. A békés felhasználását pedig naná, hogy nem a háború fogja sürgetni.
Egyik haverom õsszel írta az MTA-ban a szakdogáját, a fúziós erõmû valamilyen kamrájának a tervezésében vett részt, és ahogy elmesélte, hogy hogyan is mûködik nem lesz szar...
fúziós erõmûvet még mindig nem tudunk csinálni
Már mérnökök tervezik a fúziós erõmûvet, fõleg Franciaországban, de még Magyarországon is az MTA-ban. Bár 2025 elõtt nem hiszem, hogy mûködésbe fog állni... Amúgy úgy tudom az USA-ban, és Kínában is tervezik a saját megoldásukkal
A kérdező hozzászólása: Én azt hallottam, hogy az MTA-ban a '90 években leálltak a fúziós kutatások java része. Valójában már vagy 40éve mondják azt, hogy 40 év múlva lesz, de még nincs semmi. Állítólag a Dél-Francia sem lesz valami nagy durranás. Ezért kérdem, hogy nem kell-e egy újabb háború ahhoz, hogy a szükséges erõforrásokat rendelkezésre bocsássák.
igen már nagyon régen mondogatják, egyik elõadótanárom mondta hogy amikor õ járt az egyetemre, akkor is azt mondták hogy még 20 év, és hát most is azt mondják az embereknek. A helyzet az hogy még nagyon nagyon sokáig nem lesz egy ilyen erõmû nagy valószínûséggel, mert pillanatnyilag nem tudjuk a plazmát annyira egy helyben tartani, ami nagy probléma.
A kérdező hozzászólása: Én dolgoztam az MTA-ban. A mi kísérleti fúziós reaktorunk most kiállítási tárgy egy parkban :) Beszélgettem vezetõ kutatókkal, szerintük is kell még vagy 40 év. Ha tehetném már is ezen a témán dolgoznék. Vagy hasonlón.

Van egy apexis IP kameránk (van egy boltunk és oda kell). Jelenleg itthon teszteljük, de azt vettük észre, hogy csak azokkal a gépekkel kommunikál, amelyek egy hálózaton vannak vele. Hogy csináljuk meg, hogy itthonról is ránézhessünk?

Legjobb válasz: A routeren le kell fixálni az IP-jét, illetve portot nyitni neki. Akkor a router WAN IP-jének ismeretében és a portot megadva bárhonnan elérhetõ a kamera.

A routeren le kell fixálni az IP-jét, illetve portot nyitni neki. Akkor a router WAN IP-jének ismeretében és a portot megadva bárhonnan elérhetõ a kamera.

Lejárt a jogviszonyom az iskolával amég külföldön voltam, tudom hogy magam utan kell fizetne, hol kerhetek csekket? Hogy kell ezt itthon intézni? Debreceni vagyok jelenleg.

Legjobb válasz: Itt szinte mindent megtalálsz róla: [link] Ha van ügyfélkapud, akkor neten is beküldheted a bejelentkezõ nyomtatványt és a csekk igénylõt.

Itt szinte mindent megtalálsz róla: [link] Ha van ügyfélkapud, akkor neten is beküldheted a bejelentkezõ nyomtatványt és a csekk igénylõt.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!