Találatok a következő kifejezésre: Hogyan kell feladatokat megoldani (595 db)

Link a feladatra?
Behelyettesítek és közös nevezõre hozok: (f(x+t)-f(x))/t=(1/(x+t)-1/x)/t= =((x-(x+t))/((x+t)*x))/t=-t/((x+t)*x*t)=-1/((x+t)*x), tehát az A válasz a helyes.
f(x)=1/x a hozzárendelés (más néven függvény), így az x+t helyen a helyettesítési érték 1/(x+t). Amit te írsz az lehetne mondjuk az f(x)+t is hiszen f(x)+t=1/x+t. De nem ezt kérte a feladat.
A kérdező hozzászólása: bocsi:D a telepátia nem része a feladatmegoldásnak http://www.ttk.bme.hu/altalanos/nyilt/NulladikZH/Feladat_arc..
A kérdező hozzászólása: köszönöm szépen a válaszodat.még annyi kérdésem lenne hogy milyen gondolatmenet alapján lett az f(x+t) annyi amennyi, nem pedig 1/x+t? Én ezt nem tudtam eldönteni.

Ezt a feladatot hogy kell végig megoldani? (matek)

(5a+3b)·2=?

Legjobb válasz: Azt tudom, hogy az a·2+2ab+b·2 azonosság kell ide

A kérdező hozzászólása: Azt tudom, hogy az a·2+2ab+b·2 azonosság kell ide
(5a+3b)² = 25a² + 30ab + 9b²
A kérdező hozzászólása: Nincs tovább?
(5a)² = 5a * 5a = 5*5 * a*a = 25a² 2ab = 2*5a*3b = 2*5*3*ab = 30ab (3b)² = 3a * 3a = 3*3 * b*b = 9b²
Nincs tovább. 25a² + 30ab + 9b² a végeredmény.
A kérdező hozzászólása: Köszi

Hogy kell kémiából megoldani az ilyen feladatok?

Milyen részecskék alkotják a hisrogéngázt,és a héliumgázt? Miért nem alkotnak a neon atomjai molekulákat?Milyen a szerkezetük? Milyen számítással lehet ezeket megoldani? Előre is köszi.

Legjobb válasz: "hidrogéngázt"

A kérdező hozzászólása: "hidrogéngázt"
Ezek nem feladatok, hanem kérdések. A hidrogéngázt hidrogén molekulák (H2) alkotják, ezek pedig 2-2 hidrogén (H) atomból állnak. A héliumgázt szintén hélium molekulák (He) alkotják, de ezek a molekulák csak egy atomból (He) állnak. Pontosabban a He(lium), és a Ne(on) egyatomos gázok, azaz az atomjaik nem alkotnak molekulákat, mert kötéseket sem képesek kialakítani. Szerkezetük szempontjából ezekre azt lehet mondani, hogy stabil duettel (He) ill. oktettel (Ne) rendelkeznek, azaz a legkülsõ elektronpályájukon pontosan 2 ill. 8 elektron kering, ami az atomok számára egy nagyon kedvezõ állapot. Ezért ezek nem hoznak létre kötéseket más atomokkal, mert tökéletesen elvannak a maguk elektronjaikkal: nem kell kölcsön adjanak a feleslegbõl, és nem is kell kérjenek, hogy a hiányukat pótolják.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm!


Hogy kell megoldani az ilyen fizika feladatot?

hogy kell az ilyen feladatot megcsinálni ?

Legjobb válasz: A két autó átlagsebessége pontosan úgy aránylik egymáshoz, ahogyan az általuk megtett út hossza aránylik egymáshoz. A teljes úthossz ismeretében ez alapján ki tudod számolni az egyes autók által megtett út hosszát, és a megtett kilométerbõl az átlagsebesség alapján ki tudod számolni a találkozásukig eltelt idõt. Ellenõrzésképp pedig a másik autó adataival számolva is ugyanennyi idõnek kell eltelnie. Így kell (/is lehet) megoldani a feladatot ;)

A két autó átlagsebessége pontosan úgy aránylik egymáshoz, ahogyan az általuk megtett út hossza aránylik egymáshoz. A teljes úthossz ismeretében ez alapján ki tudod számolni az egyes autók által megtett út hosszát, és a megtett kilométerbõl az átlagsebesség alapján ki tudod számolni a találkozásukig eltelt idõt. Ellenõrzésképp pedig a másik autó adataival számolva is ugyanennyi idõnek kell eltelnie. Így kell (/is lehet) megoldani a feladatot ;)
én igy oldanám meg: s=170km vátl1=60km/h t=? vátl2=76km/h válasz: 170 km útat tesznek meg. t=s/vátl1=170/60=2, 83 h t=s/vátl2=170/76=2, 24 h

Hogyan kell megoldani? Nem voltam ott matekon és még a képletet sem tudom a feladathoz.

http://kepfeltoltes.hu/090203/738002988matek_www.kepfeltolte..

Legjobb válasz: Ha belegondolsz, akkor lesz egy másodfokú egyenletnek egy emgoldása (amit szoktak úgy is mondani, hogy két egyenlõ gyöke), ha a determinánsa, vagyis a megoldóképletben a gyök alatti rész, b^2-4ac=0, mert akkor ugye ha hozzáadsz vagy kivonsz 0-t, akkor is ugyanazt kapod. Szóval az elsõ feldatnál: x^2-(5+p)x+4=0 Ekkor (5+p)^2-4*1*4=0 p-re másodfokú egyenletet kell megoldani, ez felel meg a determinánsak. Zárójelet felbontva és összevonva kapjuk, hogy: p^2+10p+9=0. Ennek két megoldása van, -1 és -9. Tehát p=-1 vagy p=-9 esetben lesz egy megoldás. A másopdik feladat: x^2-7x+k=0. Itt is ugyanez a kérdés? Hogy mikor van két egyenlõ gyök? Ha igen, akkor ugyanígy kell, itt D=(-7)^2-4*1*k=0 egyenletet kell megoldani, ennek egyetlen megoldása k=49/4.

Ha belegondolsz, akkor lesz egy másodfokú egyenletnek egy emgoldása (amit szoktak úgy is mondani, hogy két egyenlõ gyöke), ha a determinánsa, vagyis a megoldóképletben a gyök alatti rész, b^2-4ac=0, mert akkor ugye ha hozzáadsz vagy kivonsz 0-t, akkor is ugyanazt kapod. Szóval az elsõ feldatnál: x^2-(5+p)x+4=0 Ekkor (5+p)^2-4*1*4=0 p-re másodfokú egyenletet kell megoldani, ez felel meg a determinánsak. Zárójelet felbontva és összevonva kapjuk, hogy: p^2+10p+9=0. Ennek két megoldása van, -1 és -9. Tehát p=-1 vagy p=-9 esetben lesz egy megoldás. A másopdik feladat: x^2-7x+k=0. Itt is ugyanez a kérdés? Hogy mikor van két egyenlõ gyök? Ha igen, akkor ugyanígy kell, itt D=(-7)^2-4*1*k=0 egyenletet kell megoldani, ennek egyetlen megoldása k=49/4.
hehe csak 11éves vagyok :D erre sajnos nem tudok válaszolni pedig jó vagyok matekból :D:D bocsi tudom ez nem volt hasznos válasz =( =(
Mi az a determináns? Talán esetleg diszkrimináns? :P Egyébként a másodiknál nem az a kérdés, hogy mely k-nál lesz az egyik gyök -2?
az elõzõ válaszadó szinte teljesen megválaszolta, annyi hogy nem tudom ismered e a másodfokúak megoldóképletét? nos ez valahogy így néz ki (szóval fogom kiírni a gyököt, remélem nem zavar meg:D) (-b+/-gyök(b^2-4ac))/2a egy általános másodfokú pedig így néz ki: ax^2+bx+c=0 remélem segítettem:D -fizikuslány-
Az elsõ válaszoló vagyok. Valóban diszkriminánsra gondoltam :) A második feladatnál nem nagyon értettem a kérdést, de most hogy megint megnéztem, nagyon gyanús, hogy az az egyik gyöke -2 ahhoz tartozhat. Viszont akkor csak be kell helyettesíteni a -2-t x helyére és kapunk egy lineáris egyenletet k-ra, ami könnyen kiszámolható.

Valaki magyarázza el nekem légy szíves, hogyan kell megoldani ezt a feladatot?

Adott egy "a" oldalél? ABCDEFGH kocka. Határozzuk meg a BDE és CFH sík távolságát.

Legjobb válasz: Mivel semmi reakció nem volt, jöjjön a részletezés. Az alaplap csúcsai Baloldalt az A, majd az óramutató járásával ellentétes irányban a B, C és D csúcs Az fedõlap csúcsai Az A csúcs fölött az E és az elõzõ körüljárás szerint az F, G és H csúcs Mivel egy síkhoz elég 3 pont, keressünk ilyen triókat. Van néhány. Pl. Kössük össze elõször a B és D csúcsokat az E csúccsal, máris van egy síkunk, ez legyen S1 aztán az F és H csúcsokat a C csúccsal, és máris van egy másik síkunk, S2, amelyik ráadásul párhuzamos ez elõzõvel. Ezután képzeletben vágjuk ketté a kockát az AE és a CG éleket magában foglaló sík mentén. Kapunk egy téglalapot, balodalon lent van az A csúcs, fölötte az E csúcs, jobb oldalt lent a C csúcs, fölötte a G csúcs Az AC és a CG oldal - a téglalap hosszabik oldala az alap- ill. a fedõlap átlója, jele legyen d = a*√2, a téglalap magassága pedig a kocka élhosszam vagyis 'a'. Az AC oldal X felezõpontja a B és D csúcs vetülete, az GE oldal Y felezõpontja pedig a F és H csúcs vetülete. Az EX egyenes a BDE csúcsok által meghatározott sík vetülete, az YC egyenes pedig az FHC csúcsok által meghatározott sík vetülete. Az AG egyenes pedig a kocka testátlója, ami merõleges mindkét síkra, jele legyen D, hossza D² = d² + a² -> D = a*√3 A D egyenes az S1 a P, az S2 síkot a Q pontban metszi. A feladat a PQ egyenes - legyen a jele H - hosszának meghatározása. A testátló hossza = az AP, PQ, QG szakaszok összegével. Vegyünk 3 egybevágó derékszögû háromszöget: AXE, XYE, és CGY Ezeknek az átfogóhoz tartozó 'm' magassága egyenlõ, és a három magasság összege egyenlõ a testátlóval. Tehát az AP = PQ = QG = m Így m = D/3 = (a*√3)/3 ====== A metszeti téglalapot egyszerûen lehet egy a hosszabbik oldalán fekvõ A4-es lappal ábrázolni. Bal alsó csúcsa A, pozitív körüljárással a többi C, G és E. A AC oldal felezõpontja X, a GE oldalé Y Meghúzva az EX (S1), az YC (S2) síkok vetületét, valamint az AG testátlót, bejelölve ez utóbbinak az S1 síkkal való metszéspontját (P), és az S2 síkkal való vetületét (Q), máris jobban látható, hogyan lehet a feladatot megoldani. Az A4-es lap egyébként egy 210 mm élhosszú kocka alaplapra merõleges, a testátlót magában foglaló metszete. Csak remélni tudom, hogy érthetõ voltam. :-) DeeDee ======

Mivel semmi reakció nem volt, jöjjön a részletezés. Az alaplap csúcsai Baloldalt az A, majd az óramutató járásával ellentétes irányban a B, C és D csúcs Az fedõlap csúcsai Az A csúcs fölött az E és az elõzõ körüljárás szerint az F, G és H csúcs Mivel egy síkhoz elég 3 pont, keressünk ilyen triókat. Van néhány. Pl. Kössük össze elõször a B és D csúcsokat az E csúccsal, máris van egy síkunk, ez legyen S1 aztán az F és H csúcsokat a C csúccsal, és máris van egy másik síkunk, S2, amelyik ráadásul párhuzamos ez elõzõvel. Ezután képzeletben vágjuk ketté a kockát az AE és a CG éleket magában foglaló sík mentén. Kapunk egy téglalapot, balodalon lent van az A csúcs, fölötte az E csúcs, jobb oldalt lent a C csúcs, fölötte a G csúcs Az AC és a CG oldal - a téglalap hosszabik oldala az alap- ill. a fedõlap átlója, jele legyen d = a*√2, a téglalap magassága pedig a kocka élhosszam vagyis 'a'. Az AC oldal X felezõpontja a B és D csúcs vetülete, az GE oldal Y felezõpontja pedig a F és H csúcs vetülete. Az EX egyenes a BDE csúcsok által meghatározott sík vetülete, az YC egyenes pedig az FHC csúcsok által meghatározott sík vetülete. Az AG egyenes pedig a kocka testátlója, ami merõleges mindkét síkra, jele legyen D, hossza D² = d² + a² -> D = a*√3 A D egyenes az S1 a P, az S2 síkot a Q pontban metszi. A feladat a PQ egyenes - legyen a jele H - hosszának meghatározása. A testátló hossza = az AP, PQ, QG szakaszok összegével. Vegyünk 3 egybevágó derékszögû háromszöget: AXE, XYE, és CGY Ezeknek az átfogóhoz tartozó 'm' magassága egyenlõ, és a három magasság összege egyenlõ a testátlóval. Tehát az AP = PQ = QG = m Így m = D/3 = (a*√3)/3 ====== A metszeti téglalapot egyszerûen lehet egy a hosszabbik oldalán fekvõ A4-es lappal ábrázolni. Bal alsó csúcsa A, pozitív körüljárással a többi C, G és E. A AC oldal felezõpontja X, a GE oldalé Y Meghúzva az EX (S1), az YC (S2) síkok vetületét, valamint az AG testátlót, bejelölve ez utóbbinak az S1 síkkal való metszéspontját (P), és az S2 síkkal való vetületét (Q), máris jobban látható, hogyan lehet a feladatot megoldani. Az A4-es lap egyébként egy 210 mm élhosszú kocka alaplapra merõleges, a testátlót magában foglaló metszete. Csak remélni tudom, hogy érthetõ voltam. :-) DeeDee ======
Ugye nem gondolod komolyan, hogy ki kellen ezt számolnunk úgy, hogy nem is tudhatjuk biztosan, melyik betû melyik pontot jelöli?
A kérdező hozzászólása: Nekem is csak ennyi van leírva a könyvembe.:P
Két sík távolságáról csak úgy van értelme beszélni ha azok nem metszik egymást. Nyilvánvaló, hogy egy kockánál ez a két szemközti oldalra, vagy ha úgy tetszik az egymással párhuzamos oldalsík-párjaira igaz. Ezeknek a távolsága (azaz az összes pontpárok közül az egymáshoz legközelebbiek távolsága) megegyezik az élhosszúsággal. Tehát ha az élhosszúság = "a", akkor a távolság is "a" maci
Az bizony eléggé nyilvánvaló, hogy a kocka lapjainak távolsága egyenlõ a kocka oldalhosszával. De... nem ez a feladat! Ha az ember egy kicsit gondolkodik, rájön, hogy vannak meg párhuzamos síkpárok a kockában. Sajnos most nincs idõm kifejteni, csak a megoldást írom le, ami nem más mint a kocka testátlójának harmada, vagyis d = a*√3/3 Este leírom részletesen is, ha még szükséges DeeDee
A kérdező hozzászólása: Van megoldókulcsom, aszerint a megoldás négyzetgyök kettõ per kettõ a... na mindegy, hülyén halok meg...
Nem tudom, honnan vetted a megoldókulcsot, de az biztos, hogy nem erre a feladatra vonatkozik. Kizárt dolog, hogy a keresett távolság a kocka élhosszával fordított arányban lenne. Az a/√2 távolság a lapátló fele, az a*√2 meg a lapátló hossza. Ellenõriztem a megoldásomat, az szerintem jó. Ha még aktuális, örülnék, ha utána néznél, miért van ellentmondás a feladat és a megoldókulcs között. DeeDee ======

Az alábbi matek feladatokat kaptam házi feladatnak, segítenek nekem valaki, hogy hogy kell megoldani, levezetni a feladatokat meg nagyjából elmagyarázni, hogy megértsem?

a href='#' title='Ha bejelentkezel, a link kattinthatóvá válik' onclick='alert("A link bejelentkezés után lesz kattintható."); return false;'>[link]

Legjobb válasz: Ha x négyzeten-t "a"-val jelölöd, akkor x a negyediken "a" négyzet. Ezzel egy másodfokú egyenletet kapsz "a"-ra. Megoldod, és x^2=a -ból kiszámolod mind a NÉGY gyökét. Ha így sem megy, egy feladaton megmutatom. Melyik legyen az?

Ha x négyzeten-t "a"-val jelölöd, akkor x a negyediken "a" négyzet. Ezzel egy másodfokú egyenletet kapsz "a"-ra. Megoldod, és x^2=a -ból kiszámolod mind a NÉGY gyökét. Ha így sem megy, egy feladaton megmutatom. Melyik legyen az?
A kérdező hozzászólása: Hát a 681 meg a 683 kéne nagyon, mert azok amik még nehezebben mennek.
Hja, ha neked csak a "csillagosokkal" van gondod, itt megtalálható az is: [link]

Segííítség. Nem tudom megoldani ezt a feladatot. Hogyan kell megoldani?

1.Határozd meg x,y nullától különböző valós számok arányát,ha 3x(négyzeten)-5xy+2y(négyzeten)

Legjobb válasz: Gondolom a vége az, hogy az egész =0, mert az lemaradt, pedig fontos, mert ez így nem egyenlet. Matekórán nem voltam kb. 8 éve, úgyhogy esélyes, hogy kissé kopottak az emlékeim. Ugyanúgy kell megoldanod, mintha sima másodfokú egyelet lenne x-re nézve és az y, mint paraméter szerepel. Tehát használod a másodfokú egyelet megoldóképletét (ez gondolom megy). Ebbõl kijön az alábbi: x=5*y +- gyök(25*y(négyzet)-4*3*2*y(négyzet)) / (2*3) Ebbõl azt kapod, hogy x=y vagy x=2/3*y.

Gondolom a vége az, hogy az egész =0, mert az lemaradt, pedig fontos, mert ez így nem egyenlet. Matekórán nem voltam kb. 8 éve, úgyhogy esélyes, hogy kissé kopottak az emlékeim. Ugyanúgy kell megoldanod, mintha sima másodfokú egyelet lenne x-re nézve és az y, mint paraméter szerepel. Tehát használod a másodfokú egyelet megoldóképletét (ez gondolom megy). Ebbõl kijön az alábbi: x=5*y +- gyök(25*y(négyzet)-4*3*2*y(négyzet)) / (2*3) Ebbõl azt kapod, hogy x=y vagy x=2/3*y.
A kérdező hozzászólása: köszi:)

MATEK! Ezeket a számtani sorozatos feladatokat, hogyan kell megoldani?

Van jó pár feladat , amit nem tudok megcsinálni. Írhatnék valakinek privát üzenetet , aki tudna nekem segíteni ebben a témában?

Legjobb válasz: Ide leírhatod a feladatokat és megpróbáljuk megoldani. Több szem többet lát. :)

Ide leírhatod a feladatokat és megpróbáljuk megoldani. Több szem többet lát. :)

Hogyan kell megoldani a ilyen típusú számolós feladatokat földrajzból? (9. o. )

Fogalmam sincs,hogyan kell ilyeneket kiszámolni,hogy a nap sugarai milyen szögben sütnek le az adott településre,stb. Nagyon megköszönném,ha valaki segítene privátban vagy itt. Majd írok még példafeladatokat.

Legjobb válasz: Ez azért elég sok mindentõl függ. Melyik napon? Hány órakor? Nem hiszem, hogy 9-ikben ilyen szintû feladatokat meg kell tudotok oldani általánosan. Ha csak az a kérdés, hogy a nyári napfordulókor, délben (azaz nyári idõszámítás esetén du. 1 órakor) milyen szögben süt a nap, azt egy kis rajzból lehet látni: tulajdonképpen a település szélességi körébõl ki kell vonni a ráktérítõ szélességi körét, és az eredményt ki kell vonni 90-bõl. Téli napfordulón a két szélességet össze kell adni, és azt kell kivonni 90-bõl. Tavaszi-õszi napéjegyenlõségkor csak a település szélességi körét kell kivonni 90-bõl.

Ez azért elég sok mindentõl függ. Melyik napon? Hány órakor? Nem hiszem, hogy 9-ikben ilyen szintû feladatokat meg kell tudotok oldani általánosan. Ha csak az a kérdés, hogy a nyári napfordulókor, délben (azaz nyári idõszámítás esetén du. 1 órakor) milyen szögben süt a nap, azt egy kis rajzból lehet látni: tulajdonképpen a település szélességi körébõl ki kell vonni a ráktérítõ szélességi körét, és az eredményt ki kell vonni 90-bõl. Téli napfordulón a két szélességet össze kell adni, és azt kell kivonni 90-bõl. Tavaszi-õszi napéjegyenlõségkor csak a település szélességi körét kell kivonni 90-bõl.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!