Találatok a következő kifejezésre: Hogyan kell elemezni (77 db)

"A nagy fagyban vastag lett a jég a Balatonon" ezt hogyan kell elemezni mondatelemzésileg?

Legjobb válasz: Berta, ne aggódj, ezt közben privátban megbeszéltem Diogenesszel. Az „assem” nála azt jelenti, hogy „azt hiszem,…” és lényegében csak a kérdezõbe akart belekötni, hogy nem „mondatelemzésileg” kell elemezni, hanem „mondattanilag”. Amiben bár valamennyire igaza van, de ez a tipikus „bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejû” eset. Szóval nem azt akarta írni, hogy „mondattanilag a »vastag lett« sem az állítmány” – igaz, ezt sikerült neki. Ne is törõdj vele!

Berta, ne aggódj, ezt közben privátban megbeszéltem Diogenesszel. Az „assem” nála azt jelenti, hogy „azt hiszem, …” és lényegében csak a kérdezõbe akart belekötni, hogy nem „mondatelemzésileg” kell elemezni, hanem „mondattanilag”. Amiben bár valamennyire igaza van, de ez a tipikus „bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejû” eset. Szóval nem azt akarta írni, hogy „mondattanilag a »vastag lett« sem az állítmány” – igaz, ezt sikerült neki. Ne is törõdj vele!
Ach so... Köszönöm szépen a teljes körû tájékoztatást. :) Egyébként telitalálat, ami az aggodalmamat illeti... Ennyit tesz, ha valaki helytelenül ír le egy szót, jelen esetben kihagyja a z-t (asszem :D). Most már csak az idézõjel szerepe és a pontatlan szóközhasználat oka nem világos számomra, de ettõl már nyugodtan fogok tudni aludni... :D Üdv. :)
Bocsánat, h.lyeséget írtam: a "vastag" nem minõségjelzõ. Az elsõ válaszolónak igaza van: a "vastag lett" így együtt az állítmány.
Bizonyára a szavak mondatbeli szerepének megállapítása a feladatod. Ha ezt nem értetted, akkor nézd át a tankönyvi utasításokat, hogy mikor mi a feladat. Ha magát a mondatelemzés folyamatát nem érted, akkor egy kis korrepetálás: Sorban felteszed a szokásos kérdéseket, és az erre válaszoló szavakat a megfelelõ jelöléssel aláhúzod. 1. Mit állítunk? lett --> Ez az állítmány, két egyenes vonallal kell aláhúzni. 2. Mi lett? a jég --> Ez az alany, egy egyenes vonallal kell aláhúzni. 3. Hol? a Balatonon --> Ez helyhatározó, jelölése: Hh és hullámvonal. 4. Milyen lett a jég? vastag --> Ez minõségjelzõ, jelölése: Jmi és pontvonal. 5. Két szó van még hátra, kezdjük a könnyebbel: Milyen fagyban? nagy --> Ez is minõségjelzõ. 6. A "fagyban" szó azért érdekes, mert a -ban helyhatározó rag kapcsolódik hozzá, tehát rávághatnánk, hogy a szó mondatbeli szerepe helyhatározó. De mivel itt nem egy valós helyrõl van szó, ezért nem lehet az. Ezt hívjuk állandó határozónak; jelölése: Háll és hullámvonal. Ha meg is akarod érteni a rendszert, akkor gondold át alaposan, amit írtam; ha csak behúzgálod a vonalakat, attól neked nem nagyon lesz jobb. :)
vastag lett: névszói igei állítmány a jég: határozott alany a Balatonon: az állítmányhoz kapcsolódó helyhatározó a fagyban: az állítmányhoz kapcsolódó hely(?)határozó nagy: a hely(?)határozóhoz kapcsolódó minõségjelzõ
nem akarok okoskodni de" assem "mondattanilag.
??? Mesélj, Diogenes, mert a 2. tagmondatodnak számomra se füle, se farka, pedig csak három szóból áll... :D

Hogyan kell elemezni ezeket a mondatokat? Nyelvtan órára kell elemezni, hogy melyik a fő és a mellékmondat és hogy milyen alanyi mellérendelő mondat.

Ugyanannyi kecske legelt a mez?n,ahány birka. Még nem pirkadt,amikor az aratók már talpon voltak. Abba az irányba célozzon, amerre a vaddisznók menekültek.

Legjobb válasz: Köszönöm,de már én is rájöttem mikor felraktam a kérdést:)De azért KÖSZI!!!!

A kérdező hozzászólása: Köszönöm, de már én is rájöttem mikor felraktam a kérdést:) De azért KÖSZI!!!!

Vörösmarty Mihálytól kéne elemezni a országházát. De nem sikerül nagyon. Hogyan kell elemezni ezt a művet? SOs

Legjobb válasz: Kezdj hozzá ez alapján, fejtsd ki a fogalmakat is. "Országháza (1846.): A cím egyszerre jelenti az országgyûlés épületét, s mint metonímia, a benne megforduló, gyûlésezõ embereket. A vers második felében megjelenõ allegorikus anyakép, mely a hazát prezentálja, a reformkori romantika egyik jellegzetes költõi megoldása, s a hazájában hontalanná lett nemzetet jelképezi. A költemény erõteljesen felhívó (konatív) jellegét a rövid sorok, a lüktetõ dallam, az anafórikus szerkezet biztosítja." http://www.literatura.hu/irok/romantik/vorosmarty.htm

Kezdj hozzá ez alapján, fejtsd ki a fogalmakat is. "Országháza (1846.): A cím egyszerre jelenti az országgyûlés épületét, s mint metonímia, a benne megforduló, gyûlésezõ embereket. A vers második felében megjelenõ allegorikus anyakép, mely a hazát prezentálja, a reformkori romantika egyik jellegzetes költõi megoldása, s a hazájában hontalanná lett nemzetet jelképezi. A költemény erõteljesen felhívó (konatív) jellegét a rövid sorok, a lüktetõ dallam, az anafórikus szerkezet biztosítja." http://www.literatura.hu/irok/romantik/vorosmarty.htm
Újabb adalék: "Magyarországon is adva volt egy hasonló nemzeti katasztrófa lehetõsége, hiszen a nemzeti függetlenségért és polgári átalakulásért küzdõ liberális nemesség itt is halogatta a jobbágykérdés rendezését. Vörösmarty az Országháza címû költeményében 1846-ban még mindig zaklatott, de már egy fokkal higgadtabb tanulságokat tudott levonni a galíciai eseményekbõl: még erõteljesebben sugallta az érdekegyesítést, a jobbágyfelszabadítást. Indulatosan vetette a nemesség szemére legnagyobb bûnét: Ura s rabja millióknak ...... Zsarnok, szolga egy személyben Pontos volt ez a helyzetfelismerése, hiszen a nemesi nemzet kivetette magából a jobbágyokat, akiknek csak a robot, az adó, a katonáskodás jutott a hazából, s emiatt annak "fejét szenny s gyász takarja.", amiért a nemesség a felelõs. A konkrét cselekvési terv azonban már hiányzik ebbõl a versébõl, mert azt már nem Vörösmarty, hanem Petõfi fogja megfogalmazni, de ez volt legforradalmibb verse. Amikor elszavalta a Nemzeti Kör estélyén, a Pesti Hírlap így számolt be róla: ...nem volt semmi nesz, s Vörösmarty férfias hangja megcsendült. Minden szónak, amit elmonda, megvolt a súlya, mely szavalás közben gyakran nyilatkozott a hallgatók egyes tört felkiáltásaiban, s a szemek lángoló pillanataiban." http://irodalmitarsalgo.fw.hu/blind/vorosmarty.htm
És még egy link: http://www.antiskola.eu/beszamolo_beszamolok_puskak/index.ph.. Ennyibõl már össze tudod hozni.
A kérdező hozzászólása: KÖSZI SZÉPEN


Hogyan kell elemezni ezeket a mondatokat? (alany, állítmány) : Ez lehetetlen! Bárki meg tudja oldani ezt. Előttem van a füzetem. El kell mennem.

Legjobb válasz: ez: alany lehetetlen: állítmány bárki:alany meg tudja oldani: állítmány elõttem: helyhatározó van: alany a füzetem: alany el: ? vagy az alanyhoz tartozik, vagy valami távolítójelzõ, vagy helyhatározó kell mennem: állítmány (nekem):rejtett alany

ez: alany lehetetlen: állítmány bárki:alany meg tudja oldani: állítmány elõttem: helyhatározó van: alany a füzetem: alany el: ? vagy az alanyhoz tartozik, vagy valami távolítójelzõ, vagy helyhatározó kell mennem: állítmány (nekem):rejtett alany
pardon, a van állítmány a harmadik mondtanál!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen! :)

Hogyan kell elemezni egy filmjelenetet? Ti mit írnátok le róla?

Legjobb válasz: Nem tudom, hány éves vagy, de erre a "válasz" külön tantárgy több egyetemen. Ugye nem gondolod, hogy ezt pár sorban megtudod ezen a fórumon? Nem mintha titok lenne, de kb. olyan, mintha én azt kérdezném, hogyan kell autót szerelni.

Nem tudom, hány éves vagy, de erre a "válasz" külön tantárgy több egyetemen. Ugye nem gondolod, hogy ezt pár sorban megtudod ezen a fórumon? Nem mintha titok lenne, de kb. olyan, mintha én azt kérdezném, hogyan kell autót szerelni.
ird le mit tartalmaz a jelenet, mi a rejtett jelentese (marha van), milyen megtortent tortenelmi esemenyre, letezo mure valo utalas fordul benne elo, milyen szimbolumokat hasznal.... amugy ez tenyleg nem egy egyszeru kerdes...rengeteg mindent kell figyelembe venni ilyenkor... nem konnyu megcsinalni
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a válaszokat, ez is egyetemen volt szóbeli vizsga németül. De mivel választható tantárgy volt, nem vették olyan szigorúan, nem kellett szerencsére részletesen. :)
A kérdező hozzászólása: 22 éves egyébként
A kérdező hozzászólása: Ja és az elsõ válasz lehet h jogos, de a hangnem kicsit lenézõ, nem értem miért. Elárulom nem média szakos vagyok :)

Hogyan kell elemezni ezeket a mondatokat? Hogyan kell elkészíteni a szerkezeti ábrájukat?

1.Egyrészt túl magas volt a szikla, másrészt nem volt megfelel? felszerelés a mászásra.

Hogy kell elemezni a függvényeket?

Elmagyarázná valaki részletesen mert sajnos nagyon nem értem:S

Legjobb válasz: hát gondolom elõször is, ha nincs megadva, meg kell nézni a függvény értelmezési tartományát (Domf) és értékkészletét (Ranf). de ez ugye általában meg van adva. meg lehet nézni folytonosságát adott pontban vagy globálisan, határértékét (utóbbit lehet kérdezni adott pontban, vagy +/- végtelenben). aztán lehet nézni hogy hol van lokális maximuma, minimuma, globális maximuma, minimuma. lehet nézni, hogy az adott tartományon konvex, vagy konkáv. ezekhez a függvény elsõ, második és (ha jól emlékszem) harmadik deriváltjai szükségesek.

hát gondolom elõször is, ha nincs megadva, meg kell nézni a függvény értelmezési tartományát (Domf) és értékkészletét (Ranf). de ez ugye általában meg van adva. meg lehet nézni folytonosságát adott pontban vagy globálisan, határértékét (utóbbit lehet kérdezni adott pontban, vagy +/- végtelenben). aztán lehet nézni hogy hol van lokális maximuma, minimuma, globális maximuma, minimuma. lehet nézni, hogy az adott tartományon konvex, vagy konkáv. ezekhez a függvény elsõ, második és (ha jól emlékszem) harmadik deriváltjai szükségesek.
Például: -Értelmezési tartomány: [-3;3] -Értékkészlet: [-1;3] -Szélsõérték (minimum v.maximum): minimuma van x=0 y= -1 -Monotonitás: [-3;0] csökkenõ [0;3] növekvõ -Zérushely (ahol metszi az x tengelyt) pl: x= -1

Az enyhülésért mindent meg fogok próbálni. Hogyan kell elemezni a mondatot? Vagyis a főnévi igenév az mi a mondatban?

Van még egy.

Legjobb válasz: az enyhülésért = célhatározó mindent = tárgy meg fogok próbálni = állítmány (névszói-igei állítmány, a jövõidõre utaló "fogok" az igekötõ és a fõnévi igenév közé ékelõdött) (én) = alany borogatás, gyógyszer, pihenés = alanyok A sem-ek szerintem az alany részei, de nem vagyok tök biztos. Egyébként tagadószók. nem használ = állítmány (tagadószó + ige) Az étkezésnél légy mértéktartó! Nem egészen értem, hogy mi a feladat ezzel a mondattal. Hacsak arra nem gondolt a feladat kitalálója, hogy mértéktartónak inkább valamiBEN lehet lenni nem pedig valamiNÉL, de ez egyébként szerintem régies formának megfelel, a mondat érthetõ. Szerintem nincs vele baj, max ha bele akarunk kötni valamibe.

az enyhülésért = célhatározó mindent = tárgy meg fogok próbálni = állítmány (névszói-igei állítmány, a jövõidõre utaló "fogok" az igekötõ és a fõnévi igenév közé ékelõdött) (én) = alany borogatás, gyógyszer, pihenés = alanyok A sem-ek szerintem az alany részei, de nem vagyok tök biztos. Egyébként tagadószók. nem használ = állítmány (tagadószó + ige) Az étkezésnél légy mértéktartó! Nem egészen értem, hogy mi a feladat ezzel a mondattal. Hacsak arra nem gondolt a feladat kitalálója, hogy mértéktartónak inkább valamiBEN lehet lenni nem pedig valamiNÉL, de ez egyébként szerintem régies formának megfelel, a mondat érthetõ. Szerintem nincs vele baj, max ha bele akarunk kötni valamibe.
A kérdező hozzászólása: Bocsánat félre írtam a van még egy után nem akartam megismételni!xD A mondat így hangzik: Sem borogatás, sem gyógyszer, sem pihenés nem használ.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm szépen de akkor az ágrajzban hogy írjam be? A1-A2-A3=Á ????Vagy hogy?:D

Este van. - Ezt a mondatot hogy kell elemezni?

Ebben a mondatban az este az mi? Alany?*

Legjobb válasz: Fõnév. Mirõl beszélsz? Kérdezz már rá... Mi? Este! Neked ez melléknév, jelzõ?

Fõnév. Mirõl beszélsz? Kérdezz már rá... Mi? Este! Neked ez melléknév, jelzõ?
A kérdező hozzászólása: hatátozószó ([link]
Valóban határozószó, méghozzá idõhatározó. A mondat kicsit "kibõvítve": Az van este.Tehát rejtett az alany.
B...dmeg a kutyádat ebbe a sötétbe nem hasraestem benne?! ☺
Azt hiszem ezt a mondatot elemezted a kérdésben ☺.
Á: van A: este (Ha rosszul tudom, javítsátok ki)

Hogyan kell elemezni ezeket a mondatokat? Fontos!

1.Korán keltem,hogy idõben elkészüljek.

Legjobb válasz: alanyi- állitmányi szószerkezetre gondolsz ??

alanyi- állitmányi szószerkezetre gondolsz ??
A kérdező hozzászólása: igen!
Ezek mindegyike összetett mondat. Gondolom, a tagmondatok viszonyát kell megállapítanod. Ebben az esetben így: 1. MIÉRT/MI CÉLBÓL keltem korán? - CÉLHATÁROZÓI ALÁRENDELÕ összetett mondat, a fõmondat az elsõ tagmondat. 2. UGYANIS a kötõszó. Ez egy MELLÉRENDELÕ, MAGYARÁZÓ mondat. 3. VISZONT (de, azonban ellenben) - ELLENTÉTES MELLÉRENDELÕ mondat. 4. MENNYI a szokás? MIT ÁLLÍTOK a szokásról? Azt, hogy annyi van belõle, mint ahány a ház. - Ez ALÁRENDELÕ ÁLLÍTMÁNYI összetett mondat. a második tagmondat a fõmondat. Tanácsom: a kérdések vagy a kötõszók sokat segíthetnek!
A kérdező hozzászólása: köszi:)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!