Találatok a következő kifejezésre: Hogyan kell a kovászos (4 db)

Hogy kell tartósítani a kovászos uborkát télire?

A boltban mindig látok kovászos uborkát télen is befőttes üvegben. Õk hogy csinálják? :) Én is akarok raktározni magamnak, de nem tudom hogy kell :/

Legjobb válasz: Tedd csavaros üvegbe, zárd le, tedd fazékba és forrald 20 percig.

Tedd csavaros üvegbe, zárd le, tedd fazékba és forrald 20 percig.
A neten találsz kovászos uborkát télre. (liszttel oldják meg ) de semmiképpen ne fõzd 20 percig, mert egy trutymó lenne belõle. az uborkát max leforrázni lehet, de fõzni nem.
A kérdező hozzászólása: 2! Linkelsz nekem receptet, amit jónak gondolsz? Köszönöm elõre is
Mivel imádom a kovászos uborkát, mindig szoktam eltenni, így: A klasszikus módon érlelt uborkákat lemosom, a levét leszûröm, ülepítem, újra átszûröm, teszek bele egy-két mokkáskanál feloldott Na-benzoátot, majd az uborkákra visszatöltve az üveget lezárom, és irány a kamra. Tipp: az uborkát nem kell túlérlelni, inkább lassabban érjen a konyhában, mint hirtelen a napon. A felöntõléhez a só mellé tett evõkanálnyi ecettõl az uborkák ropogósak maradnak. (köszönöm az ötletet -tki- nek.)
A kérdező hozzászólása: 4! Akkor te simán azt a szobahõmérsékletû levet töltöd rá vissza Nátriumbenzoáttal? Le se forrázod? Nagyon köszönöm a tippet ezt ki fogom próbálni :)

Mit kell beletenni a kovászos ubiba, hogy télire eltehessem?

Legjobb válasz: csak sterilizald, mi is ugy csinaljuk, es eddig meg jo volt!

csak sterilizald, mi is ugy csinaljuk, es eddig meg jo volt!
Hogyan kell, sterilizálni?
Üdv, minden kovi rajongónak. 1tuti kipróbált módszer! "A szokott módon elkészítjük a kovászos uborkát. Amikor már jó íze van, leszûrjük a levét egy tálba. Egyenként megmossuk benne a kovászolt uborkákat, és üvegbe tesszük õket. Ha kész, a levet sûrû szövésû anyagon ismét átszûrjük, kevés, cskvk/0.5L, tartósítószert nátrium benzoátot keverünk bele, és az uborkákra öntjük." Karácsonykor is ehettek ropogós kovit!

Hogyan kell elkészíteni a kovászos uborkát, hogy nagyon finom legyen?

Legjobb válasz: 5-kg-os üvegbe szoktam, kb. 3 kg uborkát veszek, nem túl nagyokat, jól megmosom, két végét levágom. Az üveg aljára teszek bõven kaprot, bele az uborkákat, de ne szorosan tedd õket hogy jól átjárhassa a lé. 3 csapott evõkanál sót teszek bele, 4-6 gerezd fokhagymát egészbe, felengedem langyos vízzel, tetejére 1 szelet szikkadtabb kenyér, és kistányérral lefedve napos helyre teszem. Amint az uborkák elvesztik erõs haragoszöld színüket akkor el is készült. Kiveszem az uborkákat, kettéhasítom õket, a levét sûrû szûrõn vagy kávéfilteren szûröm át a kenyérmorzsáktól, visszaöntöm az uborkákra, és hûtõbe teszem. Ha túl sokáig van kinnt az üveg erõs forróságban, az uborka akkor megrottyan és szétmállik. Nagy melegben nagyon gyorsan kovászolódik, ilyenkor oda is teheted ahol meleg van de kevesebb tûzõ nap éri. Általában 2-3 nap alatt kész is.

5-kg-os üvegbe szoktam, kb. 3 kg uborkát veszek, nem túl nagyokat, jól megmosom, két végét levágom. Az üveg aljára teszek bõven kaprot, bele az uborkákat, de ne szorosan tedd õket hogy jól átjárhassa a lé. 3 csapott evõkanál sót teszek bele, 4-6 gerezd fokhagymát egészbe, felengedem langyos vízzel, tetejére 1 szelet szikkadtabb kenyér, és kistányérral lefedve napos helyre teszem. Amint az uborkák elvesztik erõs haragoszöld színüket akkor el is készült. Kiveszem az uborkákat, kettéhasítom õket, a levét sûrû szûrõn vagy kávéfilteren szûröm át a kenyérmorzsáktól, visszaöntöm az uborkákra, és hûtõbe teszem. Ha túl sokáig van kinnt az üveg erõs forróságban, az uborka akkor megrottyan és szétmállik. Nagy melegben nagyon gyorsan kovászolódik, ilyenkor oda is teheted ahol meleg van de kevesebb tûzõ nap éri. Általában 2-3 nap alatt kész is.
Még annyit hozzátennék, hogy az uborkákat hosszában is be kell vágni.


Hogy kell kovászos kenyeret sütni házilag? A kovászom kész van, de akárhány receptet kipróbáltam soha nem kelt meg a tésztám!

(Éleszt?t nem akarok használni!)

Legjobb válasz: hol vettél (hogy csináltál) kovászt, ha soha nem kelt meg a tésztád? Régen a gazdasszonyok kenyérsütésnél a kovászt eltették az elõzõ sütésbõl, a nyers megkelt tésztából.

hol vettél (hogy csináltál) kovászt, ha soha nem kelt meg a tésztád? Régen a gazdasszonyok kenyérsütésnél a kovászt eltették az elõzõ sütésbõl, a nyers megkelt tésztából.
A kérdező hozzászólása: Hát úgy csináltam, ahogy a neten olvastam, de nem sikerült! :( Liszt víz, majd 2-3napig állt, majd mindennap + víz liszt! talán túl sok lisztet rakok hozzá és nem hagyok neki idõt? Kicsiny buborékokat látok rajta, de úgy ahogy írják, hogy még az edénybõl is kifuthat, hát ilyen nem fordúlt elõ még, szinte alig jött fel, csak látom a masszán a buborékokat és a "kellemes" illatot érzem! :) És ezt raktam a leendõ kenyérhez ami szintén nem jött fel, 2órán át volt kelesztve kenyérsütõben, de kenyér sütõ gép nélkül is próbáltam! Az eredmény: egy tégla! :) Kérlek segíts! :) )
Szerintem úgy kell ahogy az már nagyanyáinknál és az õ nagyanyáiknál bevált. Az az élesztõ baktérium meg ugyan az amit a muslica hozz isten tudja honnan. Nem terem az a semmibõl.
A kérdező hozzászólása: A kovásszal lehet a gond! Ez biztos, a kenyér recept jó, mert a kenyérsütõhöz írt receptet használom!
Az élesztõ bacilus elengedhetetlen. Ha nem akarod élesztõbõl, akkor várhatod míg a muslincák (Drsophyla) "beoltják", vagy nem, a kovásznak valódat. Mert amíg nem indul be az erjedés, addig az nem kovász. Vagyis az elsõ kovászhoz ajánlom az élesztõt, így biztos. Azután már csak el kell tenni a nyers megkelt tésztából egy keveset, régebben szárították, manapság hûtõbe teszik a tetejét megsózva egy tálkába (margarinos dobozba) lefedve. A k♫8vetkezõ kenyér sütésekor már elég ezt használni élesztõ nélkül. Este kell elõvenni és kevés langyos vízben feloldani, másnap lehet vele dagasztani. savanykás szagú. Ha penészes a széle nem szabad használni!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a segítséget! Ha rakok hozzá az elején élesztõt akkor mindig élesztõs lesz nem? Mivel az is szaporodik ugyanúgy! Vagy rosszul gondolom? Úgy lehet, hogy ha ez kész van, akkor soha nem rakom hûtõbe, hanem mindig elveszem a felét, majd hozzá rakom lisztben amit elvettem és így tovább és így használom minden nap?
Egyébbként mi a baj az élesztõvel? Egy erjesztõ gomba faj. Vagyis van több fajta, de mindig baktérium. Nem vegyszer. Minden erjedés bakteriális. Akár tejes erjedés, akár ectes erjedés vagy más. Holt erjedés nincs, az erjedés ellenpólusa a rothadás, de azt is baktériumok csinálják, csak másfélék. Azok a bomlasztók, nem a "szaporítók". Az erjedés akkor ál le, ha a baktériumok elpusztulnak, vagy külsõ hatásra (hõ) vagy belsõre - pH érték változás.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!