Találatok a következő kifejezésre: Hogyan kell a következő matematika (2 db)

Hogyan kell megoldani a következő matematika példát?

A z komplex szám esetén z2 + z +1= 0 . Számítsd ki a z^4 + 1/z^4 komplex számot!

Legjobb válasz: A feltétel miatt z^2=-(z+1), ahonnan z^4=(z+1)^2=z^2+2z+1=(z^2+z+1)+z=0+z=z. Tehát z^4+1/z^4=z+1/z=(z^2+1)/z=-z/z=-1.

A feltétel miatt z^2=-(z+1), ahonnan z^4=(z+1)^2=z^2+2z+1=(z^2+z+1)+z=0+z=z. Tehát z^4+1/z^4=z+1/z=(z^2+1)/z=-z/z=-1.
A kérdező hozzászólása: köszönöm szépen a segítséget! :)

Hogyan kell bizonyítani a következő matematika tételt: "Az átlagos abszolút eltérés a medián választása esetén lesz minimális."?

Sajnos, bárhogy keresek, nem találok bizonyítást. (Emelt matek érettségi)

Legjobb válasz: bizonyítani? hm. ha megnézed a medián definicíóját "A medián az az x szám, melytõl a sokaság elemeinek abszolút eltérés összege a legkisebb" és összeveted azzal, hogy az átlagos abszolút eltérés az az abszolút eltérés összege osztva az elemszámmal, akkor máris adódik a válasz. biztos vagy benne, hogy emeltszintût akarsz tenni?

bizonyítani? hm. ha megnézed a medián definicíóját "A medián az az x szám, melytõl a sokaság elemeinek abszolút eltérés összege a legkisebb" és összeveted azzal, hogy az átlagos abszolút eltérés az az abszolút eltérés összege osztva az elemszámmal, akkor máris adódik a válasz. biztos vagy benne, hogy emeltszintût akarsz tenni?
A kérdező hozzászólása: Igen, biztos vagyok benne. És csak segítséget kértem... köszi!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!