Találatok a következő kifejezésre: Hogyan kell a Tb-nek a (13 db)

Ha az önkormányzat fizeti a tb-met de most lett munkám aminek azelött vége lesz hogy lejárna az 1 év amíg az önkormányzat fizeti akkor be kell jelentenem nekik hogy van állásom és abból vonják?

a helyzet így néz ki: tavaly decembertõl fizetik idén decemberig.most márciusban lett munkám de max szeptemberig dolgozhatok itt.be kell jelentenem vagy nem az önkormányzatnak?vagy automatikusan tudják a rendszerbõl?gondolom nem fogják kétszer fizetni a tb-t a város is emg a munkáltató is.

Legjobb válasz: Be kell jelenteni. Ugyanis amikor te megkaptad a határozatot arról, hogy megkaptad a szociális alapú TB ellátást, akkor abban a határozatban is benne van, hogy az ezt érintõ változásokat x napon belül köteles vagy bejelenteni. És mivel te dolgozni fogsz, így már lesz jövedelmed, ami által nem leszel már jogosult erre. Ha pedig megszûnik majd a munkaviszonyod, akkor lesz még 45 napod, hogy újra megigényled a szociális alapú TB rászorultságot, amennyiben szükséged lesz rá.

Be kell jelenteni. Ugyanis amikor te megkaptad a határozatot arról, hogy megkaptad a szociális alapú TB ellátást, akkor abban a határozatban is benne van, hogy az ezt érintõ változásokat x napon belül köteles vagy bejelenteni. És mivel te dolgozni fogsz, így már lesz jövedelmed, ami által nem leszel már jogosult erre. Ha pedig megszûnik majd a munkaviszonyod, akkor lesz még 45 napod, hogy újra megigényled a szociális alapú TB rászorultságot, amennyiben szükséged lesz rá.
Igen, be kell jelentened.
Kapsz járadékot is? Gondolom igen. Akkor azt a munkanélkülibõl fizetik, tehát nem neked kell.
Ha nincs egy éves munkaviszonyod, ez által nem kapsz segélyt, akkor neked kell.Én nem kapok járadékot, de nem is fizetek magam után, mert nincs rá keretem, de nem is járok dokihoz.


Ha befejeztem a sulit, utána 45 napig érvényes a TB-m. De utána hova vagy hogyan kell azt fizetni és pontosan mennyibe kerül nekem havonta? 6500FT?

Legjobb válasz: Ha nappalis voltál, akkor a diákigazolványra való jogosultságod után 45 napig érvényes. Ha most februárban fejezted be a sulit, akkor március 31+45 napig érvényes a TBd. A lakóhelyed szerint illetékes NAV adóhatósági részéhez (APEH) kell bejelentkezned, vagy ügyfélkapun keresztül megtenned a bejelentkezést. Havonta 6390 forintot kell fizetni (napi 213, ha nem áll fenn egész hónapban a fizetési kötelezettség) Ha szociális és vagyoni helyzeted alapján rászorulónak minõsülsz, kérelmedre a helyi önkormányzat rendezi a TBdet.

Ha nappalis voltál, akkor a diákigazolványra való jogosultságod után 45 napig érvényes. Ha most februárban fejezted be a sulit, akkor március 31+45 napig érvényes a TBd. A lakóhelyed szerint illetékes NAV adóhatósági részéhez (APEH) kell bejelentkezned, vagy ügyfélkapun keresztül megtenned a bejelentkezést. Havonta 6390 forintot kell fizetni (napi 213, ha nem áll fenn egész hónapban a fizetési kötelezettség) Ha szociális és vagyoni helyzeted alapján rászorulónak minõsülsz, kérelmedre a helyi önkormányzat rendezi a TBdet.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a kielégítõ választ..azt hittem csak március végéig lesz jó de akkor még sokáig nem kell intézkednem! Nagyon köszönöm!

Hogyan kell elküldeni a Tb-nek a táppénzes papírt?

Március 13.a óta vagyok táppénzem, a cégem kifizette a 15 napot,és azt mondta hogy a többit én intézzem,valamilyen szinten örülök is,mert legalább gyorsabban fog menni,mert elég lassuak ?k,de viszont nem tudom hogy mit kell beküldenem a Tb-hez? elég a rózsaszín kis papírkát beküldeni vagy kell még valami? légyszi segítsetek!!

Legjobb válasz: Nekem a céd intézi és folyamatosan utalják a számlámra a pénzt.Nem tudom pontosan,hogymûködik,(de ha segit) menj be az egeszségügyi pénztárba(ott biztos tudnak kokrétumot mondani)vagy hivd fel öket és kérdezz rá.Remelem tudtak kicsit segiteni:-)Jó babvárást!

Nekem a céd intézi és folyamatosan utalják a számlámra a pénzt.Nem tudom pontosan, hogymûködik, (de ha segit) menj be az egeszségügyi pénztárba(ott biztos tudnak kokrétumot mondani)vagy hivd fel öket és kérdezz rá.Remelem tudtak kicsit segiteni:-)Jó babvárást!
A kérdező hozzászólása: köszi a választ, igen azt tudom hogy elméletileg a cégnek kellene intéznie, de sajna nekem ezt mondták, hogy intézkedjek magam, a Tb-t meg már sokadszorra hívom de nem veszik fel. olyat is mondtak hogy csak küldjem be a papírt és ha kell valami állítólag kiküldik, hát nem tudom..
Hát nem szép a cégtõl, hogy pont egy kismamával teszik ezt!Lehet, hogy én parázos vagyok de ha beküldöd és elkallodik, akkor mi van?Mehetsz megint a házi orvoshoz.Szerintem menj be személyesen ügyfélfogadási idõben vagy akkor telefonálj.Kitartás!
1.válaszoló voltam:-)
Szerintem ha te intézed akkor minden hónapban le kell adnod sajátkezûleg.Valószínû azért nem intézi a cég könyvelõje mert lustáûk bemászni és kivárni a sorszámukat.Nem mondom szép tõlük.Én meg szívok, mert a mi könyvelõnk baszik bevinni a múlt havimat pedig már 16.a van:o(
Szió én hasonló cipõben járok, igen a Tb-hez kell beadnod mindig mikor kapsz a dokidtól. A tb tel.száma:06 52 238-100! Remélem segítettem sok sikert
Ja bocsi az utsó válaszoló vok, igen csak a rózsaszín papírok kellenek, márha nem kérik a munkahelyi papírjaidat is. Azért vigyed õket munkaviszony fennállása, eddigi viszonyok stb miatt
Elég a rózsaszín hosszukás tápos papírt, amit ad a doki. Jobban jársz, ha személyesen viszed be és adod le, de ha postán , akkor mindenképp ajánlottan ad fel!. Az elsõ folyosításra várni kell vagy másfél-két hónapot, de utána ha rendszeresen küldöd 2 hetetnte, vagy havonta, akkor nagyjából rendszeres lesz a folyósítás is.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a válaszokat, most már kezdem érteni hogy mit is kell tennem, sokat segítettetek. akkor lehet hogy az lesz hogy bemegyek személyesen, pláne ha nem érem õket telefonon. ma fél 6ig volt ügyfélfogadás, és hihetetlen hogy akármikor hívtam soha nem vették föl.

A NAV-nak vagy az OEP-nek kell jelezni azt, hogy munkanélküliként magamnak szeretném fizetni a tb-met?

A kettõ közül melyik intézménynek jelezze azt egy munkanélküli, hogy küldjön csekkeket, mivel magának szeretné fizetni a tb-jét? Vagyis egészen pontosan a párom fizetné nekem. Melyik intézménynél kell jelentkezni? Fontos-e, hogy a lakóhely szerint illetékes NAV-hoz vagy OEP-hez jelentkezzem ez ügyben?

Legjobb válasz: NAV.

NAV.
A NAV-nál kell jelezni és bármelyik ügyfélszolgálaton kérhetsz hozzá papírt, hogy bejelntkezhess az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettség alá.

Megbízási szerződéses jogviszonynál ha nem válok biztosítottá akkor nekem kell fizetni a tb-met, hogyan/részletek lent/?

A járulékfizetési kötelezettség elbírálásánál azt kell először tisztázni, hogy a magánszemély a kifizetés által biztosítottá válik-e vagy sem. Ehhez a megbízási szerződés alapján meg kell nézni, hogy a kifizetett összeg a minimálbér 30 %-át eléri vagy sem. Amikor a megbízási díj összege meghaladja ezt, akkor a kifizetőnek 29 % TB-járulékot kell fizetnie, a magánszemélytől pedig 8,5% nyugdíjjárulékot kell levonni a járulékplafonig, valamint 4+3 % egészségbiztosítási járulékot. Olyan esetben viszont, ha a kifizetett összeg nem éri el a minimálbér 30 %-át, akkor a magánszemély nem válik biztosítottá, így a 29 % TB-járulékfizetési kötelezettség helyett 11 %-os EHO-fizetési kötelezettség keletkezik.

Legjobb válasz: Szia! Nem tudom, ez mikori szöveg, de ha biztosított vagy (a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyos akkor biztosított,ha az egy napra jutó jövedelme eléri a tárgyhó elsõ napján érvényes minimálbé

Szia! Nem tudom, ez mikori szöveg, de ha biztosított vagy (a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyos akkor biztosított, ha az egy napra jutó jövedelme eléri a tárgyhó elsõ napján érvényes minimálbé
Minimálbér 30%-ának 30-ad részét. Ilyenkor meg kell fizetni a 10% nyugdíjjárulékot, és a 7%-os egészségbiztosítási járulékot valamint a 16% szjat. Munkáltató a 27%-os szochot, és a 1, 5%-os szakképzésit. Ha nem vagy biztosított, akkot csak szjat vonnak és neked kell megfizetni a 6.660ftos egészségügyi szolgáltatási járulékot. Ezt a 13T1011 es lapon jelentheted be a NAV felé.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm.
én úgy tudom, hogy még 45 napig biztosított vagy onnantól, hogy megszûnt a munkaviszonyod
Hát a tb-t a munkahelyed nem percenként vagy óránként fizeti, hanem havonta értelemszerûen. Mivel azt írod, hogy a napokban rúgtak ki, lehetséges, hogy erre a hónapra még megvan a tb-d, de ezt szerintem csak a munkahelyeden tudják neked megmondani, vagy felhívod az APEH-et és telefonon érdeklõdsz, hogy mi a helyzet tb ügyileg. Vagy mész maszek orvoshoz, ott egy foghúzás kb 10-20 ezer Ft körül lehet majd szerintem.
A kérdező hozzászólása: Az átvállaló részt a munkáltatóm tölti ki?
Be kellett volna jelentened 15 napon belül, hogy van munkahelyed. Most nem tudom, ilyenkor mi van, de mindenképpen minél hamarabb jelentsd ezt be. Nem tudom mi lesz, de lehet hogy még mulasztási bírságot is kapsz. De ne halaszd már tovább, mert csak rosszabb lesz.
A kérdező hozzászólása: Igen, most néztem meg a bejelentõ lapot.Tavaly megcsináltam és eltettem.Remélem még nem túl késõ!!Köszi!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!