Találatok a következő kifejezésre: Hogyan kell Tgyás-t igényelni (9 db)

Hogyan kell tgyás-t igényelni? Ha nem a munkáltatóm a tb kifizetőhely?

Legjobb válasz: Hol tudok letölteni hozzá nyomtatványokat? Mert az oepnek a honlapján nem nagyon tudtam eligazodni, a nyomtatványokat meg nem nyitotta meg. esetleg át tudná valaki küldeni?

A kérdező hozzászólása: Hol tudok letölteni hozzá nyomtatványokat? Mert az oepnek a honlapján nem nagyon tudtam eligazodni, a nyomtatványokat meg nem nyitotta meg. esetleg át tudná valaki küldeni?
http://www.magyarorszag.hu/ itt mindint megtalálsz amire szükséged van!! Remélem tudtam segíteni!
Szia, meg kell keresned a lakhely szerint illetékes Egészségbiztosítási Pénztárt, Betegellátási Osztályt, ott kell leadnod az igényedet. A nyomtatványt le tudod tölteni a http://www.oep.hu -ról, ott tájékoztatnak arról, hogy mit kell hozzá okmányként csatolnod. Jó ügyintézést!
A kérdező hozzászólása: 1nyomtatványt találtam összesen, de arra a babának aza adatait kell ráírnom, mást nem találtam. de a baba csak 2hét mulva fog megszületni.
Szia! Ennek az oldalnak az alján megtalálod a szükséges nyomtatványokat: http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34, 55404&_dad=portal&_..
Mindenképp a munkáltatón keresztül kell igényelned! Ha a baba születése elõtt teszed, nem kell más csak a háziorvos igazolása a terhesállományba vételrõl, ezt kell a munkáltatódnál leadnod, meg írj két sort, h. szülési szabadságra mész. Az õ kötelessége továbbítani a mep felé a különbözõ igazolásokkal együtt mint pl. foglalkoztatói igazolás, tgyás igénylõ lap, hiszen neki kell aláírnia, nem neked. Ha szülés után igényled, a kórházi zárójelentés kell, meg a szül.anyakönyvi kivonat másolatban szintén a munkáltatónak leadni. Ez azért fontos, mert a tgyás biztosításhoz kötött ellátás, tehát a munkáltatót nem lehet kihagyni. Remélem segítettem! 36 hetes kismama
Mi van akkor ha a céged közben bezár? Mondjuk szülés elõtt 1-2 hónappal mikor táppánzen vagy?

Hogyan kell a Tgyás-t igényelni?

A munkahelyem Budapesten van, én Salgótarjánban lakok. Még másfél hónapom van hátra szülésig elvileg, de már január óta táppénzen vagyok.Ha a szülés napjától szeretném igényelni akkor mikortól kell az igényt benyújtani? És csak ezért fel kell mennem Pestre? Már elvesztem a sok jogszabály között...:-(

Legjobb válasz: Keresdmeg hol van salgótarjánban államkincstár és oda kell bemenni, kitölteni egy nyomtatványt és beadni a tgyás a szülés elõtti 28nappal igénybevehetõ, tehát most is megigényelheted, ki kell iratnod magad táppénzrõl és az is lehet hogy ezt neked a munkahelyed megigényli, csak fel kell hívjad a munkahelyed bérosztályát és ott megmondják, de ha leadod a tápospapírt, hogy kiírtak akkor szólnod kell a fõnöködnek, hogy nem jönnel dolgozni, hanem tgyást igényelnél és ha nem intézi a munkaügy akkor adják ki a hozzá szükségesigazolásokat.

Keresdmeg hol van salgótarjánban államkincstár és oda kell bemenni, kitölteni egy nyomtatványt és beadni a tgyás a szülés elõtti 28nappal igénybevehetõ, tehát most is megigényelheted, ki kell iratnod magad táppénzrõl és az is lehet hogy ezt neked a munkahelyed megigényli, csak fel kell hívjad a munkahelyed bérosztályát és ott megmondják, de ha leadod a tápospapírt, hogy kiírtak akkor szólnod kell a fõnöködnek, hogy nem jönnel dolgozni, hanem tgyást igényelnél és ha nem intézi a munkaügy akkor adják ki a hozzá szükségesigazolásokat.
!kérdéssel lentebb van ugyan ez, ott megírtam pontosan mi kell hozzá:)
Bocsi 4kérdéssel lentebb..

TGYÁS -t igényelni külön igénylőlapon kell, vagy elég, ha írásba foglalom saját szavaimmal, hogy igényelném?

Ha kell hozzá igényl?lap, azt le tudom valahonnan tölteni? Az Államkincstár honlapján nem találtam ilyesmit, a munkáltatóm meg csak vonogatja a vállát.

Legjobb válasz: ez nem olyan egyszerû,hogy csak írásban ígényled. ki kell töltened az igénylõlapot,és kell hozzá a munkáltatódtól is valami igazolás,és a gyereked anyakönyvikivonata,a te és a babád taj és lakcímkártya másolata

A kérdező hozzászólása: Köszönöm, ellenõriztem, és jót nyomtattam!
ez nem olyan egyszerû, hogy csak írásban ígényled. ki kell töltened az igénylõlapot, és kell hozzá a munkáltatódtól is valami igazolás, és a gyereked anyakönyvikivonata, a te és a babád taj és lakcímkártya másolata
A kérdező hozzászólása: Tudom, hogy elég sötétnek tûnök, amiért ennyire nincs fogalmam errõl a dologról, de azért ennyire nem vagyok. Természetesen, rákerestem a nyomtatható változatra! :-)
Ugye nem azt nyomtatod, amin nagy betûkkel rajta van, hogy minta?
A kérdező hozzászólása: Bocsi, hogy ennyit kérdezek, de az igénylõlapon is van valami, amiben bizonytalan vagyok: oda kell írni, hogy mi az ellátást folyosító szerv megnevezése. Ez mi? Államkincstár vagy OEP?
ok, rendben. Csak mivel az volt belinkelve, azt hittem azt nyomtatod. de a nyomtathatóból is 2 változat van.a KPE 50-1 kell
oep
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat. Már nyomtatom is az igénylõlapot. Még egy kérdés: Ha nekem a munkáltatóm nem intézi el, hanem magamnak kell, akkor hova kell vinnem/küldenem ezeket az iratokat? Adott a fõnököm egy igazolást, valamint egy céges borítékot, hogyha abban küldöm, akkor olyan, mintha õk intéznék...
Mert nem az Államkincstár, hanem az OEP utalja és az õ honlapjukon tudod letölteni.
Ha szülés elõtt 28 nappal nem mész Tgyásra, akkor a munkáltatódnál kell intézni.Nem mindenki megy szülés elõtt.A doki adja az igazolást hozzá.
Én most igényeltem, nálunk így zajlott: Terhesgondozó tartott táppénzen, bementem, és mondtam, hogy szülés elõtt 28 nappal igényelném a TGYÁST. Õk kiírtak táppénzrõl(errõl adtak egy TP papírt), majd adtak egy másikat is, amit a munkáltatónak kellett leadnom.Majd mikor megszültem, akkor bementünk a TB-be, ahogy kitöltöttük az igénylõ lapot, ezzel együtt az egyszeri anyaságit is elintéztem.A munkáltatónak pedig be kellett vinni a zárójelentést, anyakönyvi eredetijét, lakcím-TAJ kártya(babáé). Szóval elõször nem a munkáltatódnál kell "igényelni", hanem onnan, aki táppénzen tart(háziorvos, terhesgondozó)
+ a munkáltatódtól is kell az igazolás.Bírom, hogy ilyenkor mindegyik húzogatja a vállát.....:SS


Ha táppénzen vagyok akkor hogyan kell igényelni a TGYÁs-t?

A szülés el?tt egy hónappal? És utána autómatikusan kapom majd a gyedet? Halvány lila g?zöm nincsen erröl az egészröl, hogy mit kell intézni majd. Segitene valaki? 18hetes kismama.

Legjobb válasz: Mivel a terhes gyermekágyi segély 70% és nem 60 avagy 50% ahogy a tp, jobb, ha a szülés napjától igényled. Amennyiben tb kifizetõhely a mhelyed (ha tõlük kaptad a tp-t akkor az) akkor náluk kell megigényelned majd a terhes gyermekágyit. Ha nem kifizetõhely akkor az OEP-tõl. A TGYS 168 napig jár, majd utána a gyerek két éves koráig GYED jár. A GYED sem jár automatikusan, azt is ugyanúgy meg kell majd igényelned. Ez is 70%. A második életév betöltésétõl a 3.-ig GYES fog járni, az már nagyon kevés pénz (nincs 30 000), azt a Magyar Államkincstártól kell kérned. Remélem segítettem!

Mivel a terhes gyermekágyi segély 70% és nem 60 avagy 50% ahogy a tp, jobb, ha a szülés napjától igényled. Amennyiben tb kifizetõhely a mhelyed (ha tõlük kaptad a tp-t akkor az) akkor náluk kell megigényelned majd a terhes gyermekágyit. Ha nem kifizetõhely akkor az OEP-tõl. A TGYS 168 napig jár, majd utána a gyerek két éves koráig GYED jár. A GYED sem jár automatikusan, azt is ugyanúgy meg kell majd igényelned. Ez is 70%. A második életév betöltésétõl a 3.-ig GYES fog járni, az már nagyon kevés pénz (nincs 30 000), azt a Magyar Államkincstártól kell kérned. Remélem segítettem!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm!

Hogyan kell igényelni a TGYÁS-t?

A biztosítottságot igazoló tb-kiskönyv a munkáltatónál van? Ráérek kivenni a szülési szabit, illetve igényelni a TGYÁS-t szülés után? Kell valami nyomtatványt kitölteni hozzá?

Legjobb válasz: szia, Én is így voltam. A terhességem elejétõl tp-n voltam, és csak a szülés utántól igényeltem a TGYÁS-t. Igaz nálunk nem kifizetõhely a munkáltató. Én úgy intéztem, hogy kértem nyomtatványt az OEP-ben. Kitöltöttem a könyvelõ segítségével, aláírattam a munkáltatóval és visszavittem az OEP-be. Én kértem, hogy számlára utalják, de mégis a postás hozza, nem értem miért, de majd utánajárok. 168 napig jár a Gyás, utána új nyomtatványt kell kitölteni a GYED-hez, ami a baba 2 éves koráig jár, utána újabb papír a GYES-hez, ami 3 éves koráig jár. Sok sikert. Gratula a babához.

szia, Én is így voltam. A terhességem elejétõl tp-n voltam, és csak a szülés utántól igényeltem a TGYÁS-t. Igaz nálunk nem kifizetõhely a munkáltató. Én úgy intéztem, hogy kértem nyomtatványt az OEP-ben. Kitöltöttem a könyvelõ segítségével, aláírattam a munkáltatóval és visszavittem az OEP-be. Én kértem, hogy számlára utalják, de mégis a postás hozza, nem értem miért, de majd utánajárok. 168 napig jár a Gyás, utána új nyomtatványt kell kitölteni a GYED-hez, ami a baba 2 éves koráig jár, utána újabb papír a GYES-hez, ami 3 éves koráig jár. Sok sikert. Gratula a babához.

Ha gyes alatt szülök, akkor mikor és hogy kell a gyest lemondanom, hogy tudjam a szülés napjától igényelni a TGYÁS-t?

Legjobb válasz: Szépen megirsz egy levelet,(MÁK-nak,gondolom onnan kapod)hogy lemondasz a gyed-rõl x hónap y napjától.Persze a dátum helyét üresen hagyod.Ha bent vagy szülõszobán és megvan a babód apa beirja a dátumot a papirra és start a MÁK!Ne felejtsd el aláirni!Attól a naptól kérheted a tgyás-t!

Szépen megirsz egy levelet, (MÁK-nak, gondolom onnan kapod)hogy lemondasz a gyed-rõl x hónap y napjától.Persze a dátum helyét üresen hagyod.Ha bent vagy szülõszobán és megvan a babód apa beirja a dátumot a papirra és start a MÁK!Ne felejtsd el aláirni!Attól a naptól kérheted a tgyás-t!
Értelem szerûen nem tudod elõre lemondani, mert nem ismert elõre a pontos dátum. Csak utólag tudod intézni. A GYES-t egyébként az esedékességet követõ hónapban utalják csak. A pontos ügyintézésben a munkahely tud segíteni.
A kérdező hozzászólása: Az a helyzet, hogy a gyest a MÁK-tól kapom, de a TGYÁS igénylõt a munkahelyemen kell leadni.Ebbõl kifolyólag lehetséges, hogy a munkahelyem intézi a gyes lemondást is?
Szerintem jobb, ha személyesen intézed!Azért kérdezd meg a munkáltatót!Én is ebbe a szituba voltam de inkább apával intéztük, gyorsabb, biztosabb!2. voltam!
Ja a tgyás-t természetesen melóhelyen keresztül kell itézni.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Remélem nem lesz semmi gond és simán fog menni.

A TGYÁS-t melyik naptól kell igényelni? Attól, hogy megszülök vagy attól, hogy hazajövök a kórházból a babával?

Legjobb válasz: A szülés napjától jár.A táppénz elõtte való nap ér véget.Így lesz folyamatos az ellátás.A TGYÁS után közvetlenül kapod majd a GYED-et is.

A szülés napjától jár.A táppénz elõtte való nap ér véget.Így lesz folyamatos az ellátás.A TGYÁS után közvetlenül kapod majd a GYED-et is.
A szülés napjától. De egyébként meg lehet kezdeni a szülés elõtt 28 nappal is.
A kérdező hozzászólása: és a kórházi napok alatt, ha esetleg elõbb bekerülök, mert befektetnek valami miatt, akkor mi jár?mert a háziorvosom mindig rágja a fülemet, hogy ha bekerülnék valami miatt elõbb, akkor szóljak neki mindenféleképpen, de ha azokra a napokra is táppénz jár, akkor miért olyan fontos szólnom neki és miért nem elég csak akkor, mikor megszültem?
Mint már írták, a szülés kiírt idõpontja elõtt is igénybe veheted a TGYÁS-t 28 nappal. Tehát, ha kórházba kerülsz, akkor is lehetsz már TGYÁS-on, ha a szülés elõtt 28 nappal vagy. Ehhez az orvos adja ki a papírt, bár nekem a nõgyógyászom adta ki, õ is tartott táppénzen.
A kérdező hozzászólása: igen, tudom, hogy elméletileg meg lehet igényelni elõbb, de direkt rákérdeztem a munkáltatómtól és õk azt mondták, hogy nem fogják tudni elõbb meg csinálni, addig amíg nincsenek meg a baba iratai...most 36 hetes vagyok, január 1-re vagyok kiírva és szerintem csak azért mondták ezt, mert lusták a személyzetisek...ugyanis õk már kb. december 10. után nem nagyon szoktak dolgozni év végén...
Tehát most táppénzen vagy és a TGYÁS-t csak a baba születése napjától fogod igénybe venni ha jól értem. Ha bekerülsz a kórházba, akkor szólsz az orvosodnak, Õ lezárja a táppénzes papírodat azzal, hogy kórházba utalva. A kórházi napokra is táppénz jár, de arról a kórház ad majd igazolást.
A kérdező hozzászólása: értem, köszönöm az információt! :)

Érdekelne, hogy szülés előtt tudnám e igényelni a tgyás-t? És hogy ennek mennyi az összege? Ezt a MÁK-nál ekll igényleni és ehhez ott adnak nyomtatványt vagy hol kell kérjek?

Legjobb válasz: http://www.vital.hu/terhessegi_gyermekagyi_segely?page=0%2C1 http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBE..

KIÍRT DÁTUM ELÕTT 28 NAPPAL LEHET IGÉNYELNI. Én úgy tudom, és a a neten letudsz tölteni hozzá igénylõlapokat
A területileg illetékes egészségpénztárnál kell igényelni. A papírokat az OEP honlapjáról tudod letölteni, elõttem már belinkelték. Javaslom, hogy mielõtt mész, hívd fel õket, hogy pontosan mi kell, mert nagy pocakkal felesleges köröket futni nem túl nyerõ...

Terhességem eleje ota táppénzen vagyok! Hogyan kell majd igényelni a tgyás-t vagy a gyedet? Melyik a jobb? És mikortól? (elsö babás)

19-heteske.

Legjobb válasz: Köszike!Honnan lehet tudni hogy maximális gyedre vagyok e jogosult?

A kérdező hozzászólása: Köszike!Honnan lehet tudni hogy maximális gyedre vagyok e jogosult?
Szia! Elõször 168 napig TGYÁS jár, és utána 2 éves korig GYED. A tgyást a szülés várható idõpontja elõtt négy héttel már lehet igényelni. Mint kettõ összege a kezdõnapot megelõzõ naptári év átlag keresetének 70 %-a. A Tgyásnak nincs maximuma, a maximális gyed összege 100.000 Ft körül van. lehet azt is választani, hogy csak a szülés napjától mész TGYÁS-ra. Ezt igazából akkor éri meg választani, ha maximális GYED-re vagy jogosult.
Szia! Az OEP honlapról másolom be Neked a választ: A gyermekgondozási díj a figyelembe vehetõ jövedelem naptári napi átlagának 70 %-a, azzal, hogy a gyed maximálisan megállapítható összege igazodik a mindenkori minimálbérhez, a gyed legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka lehet. Ennek megfelelõen a gyermekgondozási díj 2008. évi felsõ határa havi bruttó 96.600 Ft. Remélem, segített! 6 hetes kismami


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!