Találatok a következő kifejezésre: Hogyan kell Tgyás-t (23 db)

Hogyan kell tgyás-t igényelni? Ha nem a munkáltatóm a tb kifizetőhely?

Legjobb válasz: Hol tudok letölteni hozzá nyomtatványokat? Mert az oepnek a honlapján nem nagyon tudtam eligazodni, a nyomtatványokat meg nem nyitotta meg. esetleg át tudná valaki küldeni?

A kérdező hozzászólása: Hol tudok letölteni hozzá nyomtatványokat? Mert az oepnek a honlapján nem nagyon tudtam eligazodni, a nyomtatványokat meg nem nyitotta meg. esetleg át tudná valaki küldeni?
http://www.magyarorszag.hu/ itt mindint megtalálsz amire szükséged van!! Remélem tudtam segíteni!
Szia, meg kell keresned a lakhely szerint illetékes Egészségbiztosítási Pénztárt, Betegellátási Osztályt, ott kell leadnod az igényedet. A nyomtatványt le tudod tölteni a http://www.oep.hu -ról, ott tájékoztatnak arról, hogy mit kell hozzá okmányként csatolnod. Jó ügyintézést!
A kérdező hozzászólása: 1nyomtatványt találtam összesen, de arra a babának aza adatait kell ráírnom, mást nem találtam. de a baba csak 2hét mulva fog megszületni.
Szia! Ennek az oldalnak az alján megtalálod a szükséges nyomtatványokat: http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34, 55404&_dad=portal&_..
Mindenképp a munkáltatón keresztül kell igényelned! Ha a baba születése elõtt teszed, nem kell más csak a háziorvos igazolása a terhesállományba vételrõl, ezt kell a munkáltatódnál leadnod, meg írj két sort, h. szülési szabadságra mész. Az õ kötelessége továbbítani a mep felé a különbözõ igazolásokkal együtt mint pl. foglalkoztatói igazolás, tgyás igénylõ lap, hiszen neki kell aláírnia, nem neked. Ha szülés után igényled, a kórházi zárójelentés kell, meg a szül.anyakönyvi kivonat másolatban szintén a munkáltatónak leadni. Ez azért fontos, mert a tgyás biztosításhoz kötött ellátás, tehát a munkáltatót nem lehet kihagyni. Remélem segítettem! 36 hetes kismama
Mi van akkor ha a céged közben bezár? Mondjuk szülés elõtt 1-2 hónappal mikor táppánzen vagy?

Koraszülött a fiam, kórházban ápolják. A munkahelyen igényeltem a tgyás-t, de aztán szóltak, hogy gyáp-on leszek, mivel ő kórházban van. Azt mondták nem kell semmi papírt beadnom, erre fel nem számoltak nekem semmit a múlt hónapra. Nem értem mi van?

Legjobb válasz: Elvileg Tgyás-t kellett volna számolniuk attól a naptól, amikor született a fiad. Gondolj bele, hogy míg otthon vagy vele (tgyás, gyed, gyes) és valamiért kórházba kerül, akkor sem kapnál gyápot. Az csak akkor jár, ha munka mellett lesz beteg a gyereked, mindegy, hogy kórházban van, vagy otthon ápolod.Nekem is koraszülött volt a lányom és tgyást kaptam az elsõ naptól.

Elvileg Tgyás-t kellett volna számolniuk attól a naptól, amikor született a fiad. Gondolj bele, hogy míg otthon vagy vele (tgyás, gyed, gyes) és valamiért kórházba kerül, akkor sem kapnál gyápot. Az csak akkor jár, ha munka mellett lesz beteg a gyereked, mindegy, hogy kórházban van, vagy otthon ápolod.Nekem is koraszülött volt a lányom és tgyást kaptam az elsõ naptól.
Szia!Az Én kisfiam is koraszülött volt! Tavaly júniusban született 2 hónappal hamarabb! De én rendesen tgyás kaptam attól a naptól, ahogy megszületett!Meny be a helyi állami kincstárhoz ezt ott kell intézni, szerintem a munkahelyeden hülyeséget mondtak! Vidd be a MÁK-hoz a születési anyakönyvi kivonatot, a terhes kis könyvedet, taj kártyákat( a babáét is)! Nekem is így kellett! Ja és védõnõtõl egy igazolást, hogy rendese jártál a terhesgondozóba ez az anyasági támogatáshoz kell!
A kérdező hozzászólása: Postán is fel lehet adni a kérelmet a csp-re és az anyasági támogatásra?
Úgy tudom igen, de úgy lassabb a folyamat!
TGYÁS-t meg Gyed-et nem az államkincstár folyósítja, hanem az OEP, kivéve ha közszolgálatban dolgozol, és a MÁK bérszámfejti a fizetésedet. És ezekre az igényt a foglalkoztatódnál kell bejelenteni, kivéve ha egyéni vállalkozó vagy. Anyaságit, csépét az államkincstárnál, és fel lehet adni postán is. De jobban jársz, ha bemész hozzájuk, legalább akkor átnézi az ügyintézõ hogy jól van-e kitöltve, és nem levélben fognak hiánypótlásra felszólítgatni hónapok múltán.

Hogyan kell a Tgyás-t igényelni?

A munkahelyem Budapesten van, én Salgótarjánban lakok. Még másfél hónapom van hátra szülésig elvileg, de már január óta táppénzen vagyok.Ha a szülés napjától szeretném igényelni akkor mikortól kell az igényt benyújtani? És csak ezért fel kell mennem Pestre? Már elvesztem a sok jogszabály között...:-(

Legjobb válasz: Keresdmeg hol van salgótarjánban államkincstár és oda kell bemenni, kitölteni egy nyomtatványt és beadni a tgyás a szülés elõtti 28nappal igénybevehetõ, tehát most is megigényelheted, ki kell iratnod magad táppénzrõl és az is lehet hogy ezt neked a munkahelyed megigényli, csak fel kell hívjad a munkahelyed bérosztályát és ott megmondják, de ha leadod a tápospapírt, hogy kiírtak akkor szólnod kell a fõnöködnek, hogy nem jönnel dolgozni, hanem tgyást igényelnél és ha nem intézi a munkaügy akkor adják ki a hozzá szükségesigazolásokat.

Keresdmeg hol van salgótarjánban államkincstár és oda kell bemenni, kitölteni egy nyomtatványt és beadni a tgyás a szülés elõtti 28nappal igénybevehetõ, tehát most is megigényelheted, ki kell iratnod magad táppénzrõl és az is lehet hogy ezt neked a munkahelyed megigényli, csak fel kell hívjad a munkahelyed bérosztályát és ott megmondják, de ha leadod a tápospapírt, hogy kiírtak akkor szólnod kell a fõnöködnek, hogy nem jönnel dolgozni, hanem tgyást igényelnél és ha nem intézi a munkaügy akkor adják ki a hozzá szükségesigazolásokat.
!kérdéssel lentebb van ugyan ez, ott megírtam pontosan mi kell hozzá:)
Bocsi 4kérdéssel lentebb..


Szeretnénk másik babát vállalni, mennyit kell dolgoznom ahhoz, hogy úgy kapjam a tgyás-t és gyedet mint az első babánál?

2008-tol vagyok munkaviszonyban.2010-ben teherbe estem eljöttem TGYÁS-ra, majd 2011 január 23-án megszületett a babám,2013 ban lesz kétéves és le is telik a gyedem, szeretnénk másik babát viszont nem tudom, hogy m?ködik az, hogy rendesen kapjam a tgyás-t újra és a gyedet! Vissza kell mennem dolgozni? És ha igen mennyi id?t kell ismét ahhoz dolgozni, hogy ugy kapjak mindent mint az els? babával? Lehet kicsit butusnak tünök, de ehhez tényleg nem értek! Köszönöm válaszotokat!

Legjobb válasz: Ha gyed-be vagy gyes-be szülsz és élõ munkaviszonyod van, jogosult leszel újra a tgyás-ra és a gyed-re is, de ilyen esetben a tgyás is maximalizálva van ugyanúgy mint a gyed, csak kicsit több, mert nem vonnak belõle valami járulékot. Ha jól kerestél akkor érdemes visszamenned, mert ha van 180 bérezett napod (táppénz nem számít), akkor nincs maximalizálva a tgyás.

Ha gyed-be vagy gyes-be szülsz és élõ munkaviszonyod van, jogosult leszel újra a tgyás-ra és a gyed-re is, de ilyen esetben a tgyás is maximalizálva van ugyanúgy mint a gyed, csak kicsit több, mert nem vonnak belõle valami járulékot. Ha jól kerestél akkor érdemes visszamenned, mert ha van 180 bérezett napod (táppénz nem számít), akkor nincs maximalizálva a tgyás.
A kérdező hozzászólása: Olyan túl nagy nincs a keresetem.A minimálbér br.108e! Most 59ezer Gyedet kapok, ha nem megyek vissza akkor ugyan ennyit kapok?

Hogyan kell igényelni a TGYÁS-t?

A biztosítottságot igazoló tb-kiskönyv a munkáltatónál van? Ráérek kivenni a szülési szabit, illetve igényelni a TGYÁS-t szülés után? Kell valami nyomtatványt kitölteni hozzá?

Legjobb válasz: szia, Én is így voltam. A terhességem elejétõl tp-n voltam, és csak a szülés utántól igényeltem a TGYÁS-t. Igaz nálunk nem kifizetõhely a munkáltató. Én úgy intéztem, hogy kértem nyomtatványt az OEP-ben. Kitöltöttem a könyvelõ segítségével, aláírattam a munkáltatóval és visszavittem az OEP-be. Én kértem, hogy számlára utalják, de mégis a postás hozza, nem értem miért, de majd utánajárok. 168 napig jár a Gyás, utána új nyomtatványt kell kitölteni a GYED-hez, ami a baba 2 éves koráig jár, utána újabb papír a GYES-hez, ami 3 éves koráig jár. Sok sikert. Gratula a babához.

szia, Én is így voltam. A terhességem elejétõl tp-n voltam, és csak a szülés utántól igényeltem a TGYÁS-t. Igaz nálunk nem kifizetõhely a munkáltató. Én úgy intéztem, hogy kértem nyomtatványt az OEP-ben. Kitöltöttem a könyvelõ segítségével, aláírattam a munkáltatóval és visszavittem az OEP-be. Én kértem, hogy számlára utalják, de mégis a postás hozza, nem értem miért, de majd utánajárok. 168 napig jár a Gyás, utána új nyomtatványt kell kitölteni a GYED-hez, ami a baba 2 éves koráig jár, utána újabb papír a GYES-hez, ami 3 éves koráig jár. Sok sikert. Gratula a babához.

Ha a gyerek születése után akarom igénybe venni a TGYÁS-t akkor elég a kórházban kapott igazolás, vagy vissza kell menni a terhesgondozóba és ott igazolják le, hogy hányszor voltam gondozáson?

Legjobb válasz: úgy emlékszem,a TGYÁShoz nem kell arról igazolás, hogy hányszor voltál gondozáson, az az anyasági segélyhez kell. (4 alkalomnak kell meglennie.) Azt már szülés elõtt jobb ha odaadja a dokid. (vagy védõnõ, kinél hogy mennek a dolgok.)

úgy emlékszem, a TGYÁShoz nem kell arról igazolás, hogy hányszor voltál gondozáson, az az anyasági segélyhez kell. (4 alkalomnak kell meglennie.) Azt már szülés elõtt jobb ha odaadja a dokid. (vagy védõnõ, kinél hogy mennek a dolgok.)
A TGYÁS-hoz nem kell igazolás hogy hányszor voltál terhesgondozáson, az anyaságihoz kell, és nem kell visszamenni a terhesgondozóba, a kórházba kapsz róla igazolást aznap amikor hazaengednek.Én most igényeltem mind a kettõt egy hónapja és már a TGYÁS-t is és az anyaságit is megkaptam.TGYÁS-hoz a kórházi OEP-es igazolás kell, hogy ott szültél.Ezt is és minden papírt aznap kapsz meg amikor hazamész a kórházból.
Második vagyok.Még annyit, hogy nekem nem a kiskönyvet nézték hogy hány pecsét van, hanem a kórházi számítógépbe volt, hogy voltam e a kötelezõ vizsgálatokon (vérvétel, ultrahangok, NST).És így több alkalom jött ki mint amennyi pecsétem volt, mert nekem ultrahangon sose pecsételtek.
Az hogy hányszor voltál gondozáson nem a TGYÁS-hoz kell, hanem az egyszeri anyasági segélyhez.
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat!

Mikor kell megigényelni a TGYÁS-t, ha 2012. 01. 05-én szülök, és 01. 01-jétől szeretném, hogy járjon?

Legjobb válasz: Teljesen mindegy, hogy mikortól szeretnéd, hogy járjon, mivel a tgyás(ha minden feltételnek megfelelsz)a gyermek születésétõl jár. Tehát attól a naptól, amikor megszületik. Igényelni a szülés után tudod, mivel kell hozzá a baba anyakönyvi kivonata. De azzal számolj, hogy kb. 2 héttõl, egészen 1 hónapig is eltarthat az ügyintés, és mivel minden hónap elején(10.-ig kell utalniuk), így ha hónap közben intézed, akkor jó esetben csak a következõ hónapban utalnak.

Teljesen mindegy, hogy mikortól szeretnéd, hogy járjon, mivel a tgyás(ha minden feltételnek megfelelsz)a gyermek születésétõl jár. Tehát attól a naptól, amikor megszületik. Igényelni a szülés után tudod, mivel kell hozzá a baba anyakönyvi kivonata. De azzal számolj, hogy kb. 2 héttõl, egészen 1 hónapig is eltarthat az ügyintés, és mivel minden hónap elején(10.-ig kell utalniuk), így ha hónap közben intézed, akkor jó esetben csak a következõ hónapban utalnak.
Nem a születésétõl jár, hanem a szülés várható ideje elõtt 28 nappal már igénybe lehet venni. Igényled december elején, mire megszülsz, mindent lerendeznek, utalni úgysem fognak, majd csak szülés után.
A TGYÁS a szülés elõtt 28 nappal már igénylehetõ! Amirõl az elsõ beszél az az egyszeri anyasági segély! Szerintem intézd el decemberben úgy hogy január elsejétõl már azt kapd.

Ha gyes alatt szülök, akkor mikor és hogy kell a gyest lemondanom, hogy tudjam a szülés napjától igényelni a TGYÁS-t?

Legjobb válasz: Szépen megirsz egy levelet,(MÁK-nak,gondolom onnan kapod)hogy lemondasz a gyed-rõl x hónap y napjától.Persze a dátum helyét üresen hagyod.Ha bent vagy szülõszobán és megvan a babód apa beirja a dátumot a papirra és start a MÁK!Ne felejtsd el aláirni!Attól a naptól kérheted a tgyás-t!

Szépen megirsz egy levelet, (MÁK-nak, gondolom onnan kapod)hogy lemondasz a gyed-rõl x hónap y napjától.Persze a dátum helyét üresen hagyod.Ha bent vagy szülõszobán és megvan a babód apa beirja a dátumot a papirra és start a MÁK!Ne felejtsd el aláirni!Attól a naptól kérheted a tgyás-t!
Értelem szerûen nem tudod elõre lemondani, mert nem ismert elõre a pontos dátum. Csak utólag tudod intézni. A GYES-t egyébként az esedékességet követõ hónapban utalják csak. A pontos ügyintézésben a munkahely tud segíteni.
A kérdező hozzászólása: Az a helyzet, hogy a gyest a MÁK-tól kapom, de a TGYÁS igénylõt a munkahelyemen kell leadni.Ebbõl kifolyólag lehetséges, hogy a munkahelyem intézi a gyes lemondást is?
Szerintem jobb, ha személyesen intézed!Azért kérdezd meg a munkáltatót!Én is ebbe a szituba voltam de inkább apával intéztük, gyorsabb, biztosabb!2. voltam!
Ja a tgyás-t természetesen melóhelyen keresztül kell itézni.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Remélem nem lesz semmi gond és simán fog menni.

Nappali tagozatos egyetem után hány évet kell dolgozni a baba születése előtt, hogy TGYÁS-t és GYED-et kapjak?

Úgy tudom valamennyire beleszámít a nappali tagozat is ezekbe.

Legjobb válasz: A nappali tagozatból 180 nap számít bele, tehát a tgyáshoz és gyedhez még további minimum 180 nap munkaviszony szükséges, és az, hogy a szülés napján is legyen élõ munkaszerzõdésed.

A nappali tagozatból 180 nap számít bele, tehát a tgyáshoz és gyedhez még további minimum 180 nap munkaviszony szükséges, és az, hogy a szülés napján is legyen élõ munkaszerzõdésed.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm! :)
Ahogy az elsõ mondja. Fél év számít bele, de csak nappali tagozatnál.
A kérdező hozzászólása: Sajnos esélyem se lenne a levelezõre, mert csak nappali tagozat van ezen a szakon! Köszönöm!

A TGYÁS-t melyik naptól kell igényelni? Attól, hogy megszülök vagy attól, hogy hazajövök a kórházból a babával?

Legjobb válasz: A szülés napjától jár.A táppénz elõtte való nap ér véget.Így lesz folyamatos az ellátás.A TGYÁS után közvetlenül kapod majd a GYED-et is.

A szülés napjától jár.A táppénz elõtte való nap ér véget.Így lesz folyamatos az ellátás.A TGYÁS után közvetlenül kapod majd a GYED-et is.
A szülés napjától. De egyébként meg lehet kezdeni a szülés elõtt 28 nappal is.
A kérdező hozzászólása: és a kórházi napok alatt, ha esetleg elõbb bekerülök, mert befektetnek valami miatt, akkor mi jár?mert a háziorvosom mindig rágja a fülemet, hogy ha bekerülnék valami miatt elõbb, akkor szóljak neki mindenféleképpen, de ha azokra a napokra is táppénz jár, akkor miért olyan fontos szólnom neki és miért nem elég csak akkor, mikor megszültem?
Mint már írták, a szülés kiírt idõpontja elõtt is igénybe veheted a TGYÁS-t 28 nappal. Tehát, ha kórházba kerülsz, akkor is lehetsz már TGYÁS-on, ha a szülés elõtt 28 nappal vagy. Ehhez az orvos adja ki a papírt, bár nekem a nõgyógyászom adta ki, õ is tartott táppénzen.
A kérdező hozzászólása: igen, tudom, hogy elméletileg meg lehet igényelni elõbb, de direkt rákérdeztem a munkáltatómtól és õk azt mondták, hogy nem fogják tudni elõbb meg csinálni, addig amíg nincsenek meg a baba iratai...most 36 hetes vagyok, január 1-re vagyok kiírva és szerintem csak azért mondták ezt, mert lusták a személyzetisek...ugyanis õk már kb. december 10. után nem nagyon szoktak dolgozni év végén...
Tehát most táppénzen vagy és a TGYÁS-t csak a baba születése napjától fogod igénybe venni ha jól értem. Ha bekerülsz a kórházba, akkor szólsz az orvosodnak, Õ lezárja a táppénzes papírodat azzal, hogy kórházba utalva. A kórházi napokra is táppénz jár, de arról a kórház ad majd igazolást.
A kérdező hozzászólása: értem, köszönöm az információt! :)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!