Találatok a következő kifejezésre: Hogyan is az ember (947 db)

Régen ugye az volt az általános, hogy hetente (vasárnap) mostak hajat az emberek? Akkor még kibírt 5-6-7 napot is az emberek haja?

Legjobb válasz: Régebben, mikor általános iskolába jártam, akkor nekem is vasárnap volt mosva a hajam, tehát heti 1x. Mikor középiskolába kerültem, akkor Átszoktam a Vasárnap-Szerdára. Fõiskolás koromtól egészen mostanáig pedig 3 naponta mosom. De jó is lenne megint heti 1x mosni... :( Minél idõsebb lettem és ahogy kamaszodtam, annál sûrûbben kellett mosnom. De szerintem ez az emberek többségénél így van. 21/L

Régebben, mikor általános iskolába jártam, akkor nekem is vasárnap volt mosva a hajam, tehát heti 1x. Mikor középiskolába kerültem, akkor Átszoktam a Vasárnap-Szerdára. Fõiskolás koromtól egészen mostanáig pedig 3 naponta mosom. De jó is lenne megint heti 1x mosni... :( Minél idõsebb lettem és ahogy kamaszodtam, annál sûrûbben kellett mosnom. De szerintem ez az emberek többségénél így van. 21/L
Hát nekem most is simán kibírja a hajam, ha 5 naponta mosom. Természetes, sûrû, hosszú, göndör hajam van és sokat foglalkozom vele, hogy így nézzen ki, de nem mosom 3 naponta..
Mielõtt elkezdtem kamaszodni, nekem is elég volt vasárnaponta mosni (még jó is, a fenekemig ért, nem 2 perc volt azért a mosás+szárítás) Aztán elkezdett korpásodni, akkor szoktam rá a vasárnap + szerdára. A korpa eltûnt, azóta kicsit zsírosodik. Most is kétszer mosom hetente. Utolsó nap már nem szép friss, de nem akarom ennél gyakrabban.
Egyetértek a 4. válaszolóval. Nem lehet összehasonlítani a mostani helyzetet a régivel. Azt még hozzátenném, hogy régebben a legtöbb nõnek hosszú haja volt, amit befonva hordott vagy kontyban, és nem zavarta, hogy zsíros. Meg amikor a régi samponokkal vagy elõtte szappannal mosták a hajukat, az rendesen kiszárította, amitõl persze jobban károsodott, de nem kellett annyit mosni.
Nekem derékig érõ, dús sötétszõke hajam van és hetente csak 1-szer mosom, mert nem zsírosodik hamar, aminek nagyon örülök , sokan még rá is csodálkoznak 5.nap hogy olyan mintha tegnap mostam volna hajat, nem tudom mitõl függ, de örülök neki hogy nem kell 3-4 naponta mosni :) 14/L

Hogy kapjon az ember értelmes választ ezen az oldalon ha minden 2. embert elküldenek itt pszichológushoz és az ige, nem válaszokat is lepontozzák?

Megfigyeltem hogy minden 2.ember pszichológust javasol..független attól hogy mi a kérdés éppen..vagy egy múltkori eset volt valaki csak igen,nem válaszokat kért a kérdésére,az összes válasz levolt szavazva 0%-ra.Így most az ember hogyan kapjon normális választ?

Legjobb válasz: 1. NEM igaz, hogy minden második embert pszichologust javasol - legfeljebb indokolt esetben. 2. A pontozásra adni nem érdemes. Vannak, akiknek az a szórakozásuk, hogy lepontozgatnak. 3. Sok - föként családi, párkapcsolati témánál tényleg pszichológus tud csak segiteni. 4. Ha majdnem MINDEN válaszoló ezt javasolja, akkor erdemes elgondolkodni azon, hogy igazuk lehet. 5. Attól, hogy neked nem tetszenek a válaszok, mért lehetnek értelmesek.

1. NEM igaz, hogy minden második embert pszichologust javasol - legfeljebb indokolt esetben. 2. A pontozásra adni nem érdemes. Vannak, akiknek az a szórakozásuk, hogy lepontozgatnak. 3. Sok - föként családi, párkapcsolati témánál tényleg pszichológus tud csak segiteni. 4. Ha majdnem MINDEN válaszoló ezt javasolja, akkor erdemes elgondolkodni azon, hogy igazuk lehet. 5. Attól, hogy neked nem tetszenek a válaszok, mért lehetnek értelmesek.
Az itt feltett kérdések többségének láttán ezen nem is csodálkozom, a lepontozást meg le kell s.arni.
Tele van az oldal trollokkal sajnos.

Falun az öreg parasztok miért csak a férfira mondják hogy "ember", amikor a nő is az emberi fajhoz tartozik?

például egy részeg paraszt a kocsma előtt azt mondta nekem hogy ő nem nő hanem ember. Úgy elcsodálkoztam ezen, hogy köpni nyelni nem tudtam, ráhagytam és eljöttem onnan.

Legjobb válasz: Mégis mit vártál egy részegtõl? Egyébként egyszerûen így alakult ki a nyelvben. Ha belegondolsz hívtál már valaha nõt fiatalembernek? Nincs semmilyen szándékos mögöttes tartalom ma már, egyszerûen így szokták meg az emberek.

Mégis mit vártál egy részegtõl? Egyébként egyszerûen így alakult ki a nyelvben. Ha belegondolsz hívtál már valaha nõt fiatalembernek? Nincs semmilyen szándékos mögöttes tartalom ma már, egyszerûen így szokták meg az emberek.
Ez valahol mélyen gyökerezik. Pl az arab népeknél a nõknek nincsenek jogaik, de sok más helyen is a nõket semmi beveszik. Régen is mi volt? A férfiak csatáztak, vadásztak, dolgoztak, míg a nõk otthon voltak, szültek, gyereket neveltek, fõztek, rendezték az állatokat a háztartást. Csak ezt annak idején nem értékelték. Van az az erdélyinek titulált mondás is: A sör nem alkohol, az asszony nem ember, a medve nem játék. Amúgy ezek az emberek ebben nõttek fel, ezt látták, ez nekik a természetes
Akkor mi a lány, ha nem gyerek? Család, mint a gyerek. Hány családod van? Nyelvjárásban beszélt, ott az ember jelentése férfi, a gyerek jelentése fiú, a családé gyerek. Õ is hasonlóan idegenkedve hallgatná, ahogy azok ott fenn Budapesten beszélnek.
Ilyenek és kész, falun így mûködik. Amikor kisbaba születik, akkor sem azt kérdezik, hogy fiú-e vagy lány, hanem "gyerök vagy jány?". Ez van.
Ez engem is nagyon idegesít. Bár én férfi vagyok, de gyûlölöm, amikor csak a férfiakra mondják, hogy ember.
Az ember szónak a jelentése hamarább volt férfi, mint egyetemesen mai felfogásban ember. Az aszony az aszony volt, esetleg asszonyi állat, (most jönnek a emancipuncik átkai fejemre ☺) amikoris az állat nem négylábú lényt jelentett (az a barom volt), hanem egyáltalán lényt - lelkes állat, a marha pedig kincs volt nem mai állat. Szóval ez a régi idõkbõl maradt a népnyelvben és egyáltalán nem alá vagy fölérendeltségrõl szól. (az erdélyi közmondásban sem). Például a hermafroditát azaz máskép népiesen csirát "emberasszonynak" nevezték. Asszonyembernek pedig a (valamilyen oknál fogva) gazda szerepét viselõ asszonyt mondták.
Szabolcsból. Amúgy igen, mustafának jó bõven elmagyarázta a dolgot.
A pad az pad, a lóca az lóca. Magyarul. Nem pestiül ☺. Palócul is.
Utolsó, te honnan írsz? Mert nálunk, itt Hajdú-Biharban, mi is pandák meg lócának hívjuk :)
Hallottál már a nyelvjárásokról? Mifelénk padnak mondjuk a padlást, amin ülsz, az meg a lóca. Ez kb. ugyanilyen. Amúgy férfi eltûnésnek jobban utána kéne nézned, mert esetleg 5 millió év múlva történhetne meg, de már most is elég sok dolgot tud manipulálni az emberiség, addigra meg aztán...
A kérdező hozzászólása: *Y kromoszóma
A kérdező hozzászólása: Minden estere kiderítettem, hogy hivatalosan a nõ is ember és emberi jogai vannak, és ezeket a jogokat meg is lehet sérteni. A köznyelv lassabban éri utol az ember tudatos fejlõdését ami azt jelenti kb. 100 év múlva amirõl mi most beszélünk már el is felejtjük, 450 év múlva pedig csak a nõkre fogják mondani hogy ember, mert a tudósok szerint az emberekbõl el fog tûnni az kromoszóma, egyre kevesebb fiú születik.
A kérdező hozzászólása: A "fiatalember" megszólításnak utána néztem, az más. Ha fiatalember akkor férfi, de ha fiatal ember így külön, akkor lehet nõ is és férfi is.
A kérdező hozzászólása: Ha a kislány nem gyerek, akkor mi??????
A kérdező hozzászólása: Én is férfi vagyok, és meggyõzõdésem hogy emberi lény szült meg, nem egy svábbogár, vagy molylepke, vagy valamilyen más faj. Ha más faj szült volna meg akkor félig lennék csak ember, és félig más faj (nõ). Mert ha a nõ nem lenne ember akkor férfi és nõ keresztezõdésébõl csak félig lennék ember félig pedig nõ. Ez elvileg lehetetlen lenne, ezért nem értem én ezt.
A biblia így említi az emberi faj két nemét: Ádám az ember, és Éva az asszonyi állat...

Hogy öltözködhet az ember ilyen hidegben is csinosan de úgy ne is fázzon?

Szeretnék beszerezni pár csini cuccot, amibe pl el lehet menni moziba, vagy amit karácsonykor szilveszterkor hordhatnék de a vastag pulcsin és tundra bugyin kívül nem nagyon jut más az eszembe ebben a hidegbe :S

Legjobb válasz: Nem linkelek, de leírom, hogy én most hogy járok, és ebben nem fázom: hosszú/térdig érõ szoknya(mindegyik sok alsószoknyával) +térdig érõ bakancs/csizma/bokacsizma + 2 harisnya/vastag, hosszú zokni+ vastag harisnya+ hosszujjú felsõ, acélmerevítõs fûzõ (rettenetesen vastag és melegít, és gyönyörûek), pulóver, sál, kesztyû, egyelõre térdig érõ kasmír(persze bélelt) kabát, aztán majd ha még hidegebb lesz, akkor van egy egészen hosszú nagyon vastag, nyakán prémes szövetkabátom. Általában még kalapot veszek, ha fúj a szél, sapkát. Ami sokat segít, ha a harisnyanadrágot felhúzza az ember rendesen, mint régen a tüdõgatyát, mert akkor nem fázik a derék. 22/L

Nem linkelek, de leírom, hogy én most hogy járok, és ebben nem fázom: hosszú/térdig érõ szoknya(mindegyik sok alsószoknyával) +térdig érõ bakancs/csizma/bokacsizma + 2 harisnya/vastag, hosszú zokni+ vastag harisnya+ hosszujjú felsõ, acélmerevítõs fûzõ (rettenetesen vastag és melegít, és gyönyörûek), pulóver, sál, kesztyû, egyelõre térdig érõ kasmír(persze bélelt) kabát, aztán majd ha még hidegebb lesz, akkor van egy egészen hosszú nagyon vastag, nyakán prémes szövetkabátom. Általában még kalapot veszek, ha fúj a szél, sapkát. Ami sokat segít, ha a harisnyanadrágot felhúzza az ember rendesen, mint régen a tüdõgatyát, mert akkor nem fázik a derék. 22/L
Vastag harisnyával (alulra) és jó rétegesen öltözve (felülre) nem fogsz fázni. Bent meg leveszel néhány réteget. Mindenképpen legyen egy testhezálló, finom anyagú hosszúujjú (akár magas nyakú) felsõd, valami sötét színben :)
Egy nagyon jó meleg hosszúkabát kell, és az alá szinte mindegy, mit veszel fel, én promodban vettem ilyet, szörnyen fázós vagyok, de olyan meleg a kabát, hogy alá tényleg bármit.
A kérdező hozzászólása: Kedves utolsó mennyiért vetted a promódos kabit? nem tudnál képet linkelni róla! ? Nagyon megköszönném!!!Annyira fázós vagyok és tök jól jönne egy ilyen kabi!!!!!!

Miért van az, hogy régen az emberek felneveltek 5-15 gyereket is, most meg sokaknak 1-et is nehéz?

Pedig akkor jóformán dolgoztak a gyerek mellett, nem volt annyi pénzük se, mégis felneveltek, iskoláztattak sok gyereket. Apámék is 11-en voltak, még is birta a mama a tempót. Most meg sokan 1 gyerek után sírnak, hogy nem bírják idegileg/testileg/lelkileg/anyagilag. Szerintetek mi ennek az oka?

Legjobb válasz: Nagyon megváltoztak a dolgok. Apámék pl. 7-en voltak testvérek, szegénységben, de volt, amit meg tudtak termelni maguknak, tartottak baromfit és pl. a kenyeret is házilag sütötték. Ma a legtöbb ember nem tud hol termelni, mert még kis kert sincs, mert nem futja olyan lakásra, aminek legyen akár egy udvara. A lakásfenntartási költségek magasak, mindkét nagyszülõmnél kályha-kemence melegítette a lakást. Régen pl. az orvosnak, pedagógusnak volt becsülete, ma nincs. stb...

Nagyon megváltoztak a dolgok. Apámék pl. 7-en voltak testvérek, szegénységben, de volt, amit meg tudtak termelni maguknak, tartottak baromfit és pl. a kenyeret is házilag sütötték. Ma a legtöbb ember nem tud hol termelni, mert még kis kert sincs, mert nem futja olyan lakásra, aminek legyen akár egy udvara. A lakásfenntartási költségek magasak, mindkét nagyszülõmnél kályha-kemence melegítette a lakást. Régen pl. az orvosnak, pedagógusnak volt becsülete, ma nincs. stb...
Úgy se hinnéd el ezért nem írom le.
Változott a világ. Akkoriban elég egy ruhája volt egy gyereknek. Ma már ez nagyon ciki lenne. Meg ugye inkább megadnak mindent egy gyereknek, minthogy 2nek fele annyit.
Többnyire nagy családok voltak, többgenerációsak. (ma inkább csak a szülõk játszanak) A gyerekek érkeztek a közösségbe, õk alkalmazkodtak, ma mindenki haptákban áll a gyerek elõtt. A kisebb gyerekekre pedig a nagyobbak vigyáztak. Mindenkinek megvolt a feladata, amibe a gyerekek belecsöppentek, már kicsi korban is részt vettek benne.
régen nem volt nyugdíj :P
nézd meg az árakat...egy gyerek havi fenntartása belekerül mindennel együtt min.50-60ezer ft-ba ha normálisan akarod felnevelni és vállalod mint szülõ azt, hogy megadod neki amit kér. Különben nem kell bevállalni a gyereket mert az õ élete egy ideig a te teljes felelõsséged. akkor lehet számolni, hogy 15 gyerek fenntartásához mennyi pénzre lenne szükséged ha meg akarod neki azt adni amit szeretne. Továbbá egy gyereknek nem árt biztositani az anyagi hátteret mivel a mai világba önerõbõl nem fog tudni magával mit kezdeni maximum ha hitelt vesz fel ami tönkre vágja az élete további részét hála a drágalátos bankoknak. Továbbá meg lehet nézni hogy a drágalátos állam mennyivel támogatja a családokat a gyerekhez...családi pótlék 12200FT 1 gyerekre egy hónapba. na még mindig nem érted miért nem...?
A háborúk és járványok miatt szültek annyit, a nagypolgári családokban is általában 5 gyerek volt, azokat taníttatták, de az egész társadalom másképp nézett ki.A házi tanítónak, meg a cselédnek elég volt az étel és a szállás és a ruhapénz, ma már ilyen nincs. Volt olyan házvezetõnõ, akinek még gyereke sem lett. Vidéken is a korai halál miatt szültek 10-15 gyereket, és egyiket sem nevelték túl magas életszínvonalon. Ma Afrikában még ez a tendencia, de mi értelme van? A politikusok és a statisztikai hivatal kedvéért ki fog szülni 15 gyereket? Most mire én kijártam az egyetemet 29 éves lettem, és még nem szakvizsgáztam le. Egyelõre csak egy lányom van, mert munka, tanulás mellett ki sem tudnék hordani egy másodikat. Örülök, ha este lefekhetek aludni.
Hát ha téged ez annyira zavar, akkor te szülj 10 gyereket aztán egészségedre:) Én inkább úgy vagyok vele, hogy majd ha sokára is, de szülök akkor maximum 1-2 gyereket szeretnék, de azoknak mindenük meglegyen. Régen szerintem az ekkora családokban mindegyik gyereknek volt egy ruhája, vagy még annyi sem, mert felváltva hordták a ruhákat. Bár kitudja. 19/L
hát három gyereket ha úgy állsz anyagilag talán :)
"Az meg annyira megható, hogy téged ennyire mélyen megérint számodra idegen nõk méhnyakrákja, de szerintem csak egy inkompetens faszi vagy, akire nincs kereslet." Ja és bocs, hogy egy kicsit szétoffolom, de erre muszáj válaszolnom: Boncmesterként dolgoztam, tehát egy ideig pénzt kerestem az idegen nõk méhnyakrákjából; másodszor pedig egy 5- és egy hét éves gyermeket nevelek a feleségemmel és tudom, hogy tényleg jobb nekik, hogy anya otthon van és türelmes velük, nem mint te, aki az eszedet arroganciával pótolod. Sajnálom, hogy ennyire személyesre vettem a figurát, de nem szeretem, ha inkonpetensnek neveznek a téma bölcs professzorai. :-))
Az a helyzet, hogy azon túl, hogy nem tudom, honnan fogok összeszedni elég pénzt egy saját (akár olcsó, DE LAKHATÓ ÁLLAPOTÚ) lakásra (mert amit fel kell újítani, akkor már megint nagyon sok plusz pénz), anyukám tanítónõ, több, mint 25 éve, lelkiismeretes, hivatásos. Egy dolog, hogy a nõk több gyerekre vannak biológiailag tervezve elvileg, DE nagyon sok az olyan gyerek (akár testvérekkel is), aki problémás, mert anyukának nincs hozzá türelme, mert szórakozik inkább, és a sulira hárítja a gyereknevelést, ami az õ dolga lenne (ismétlem, nem a munka veszi el az idõt, egyszerûen tojnak a gyerekre és kész). Egy barátnõm, aki óvónõ, mesélte, hogy volt egy kis ovisa, akit mindig utoljára vittek el az oviból, de nem azért, mert dolgoztak, apuka nyugodtan haza tudta volna vinni idõben, de ahelyett, hogy a gyerekkel foglalkozzon, otthon vakarta a farkát... (elnézést a kifejezésért)
Suhanc, de te konkrétan általánosítva kijelentetted, hogy sokkal jobb lenne, ha a nõk otthon maradnának. Szerintem cseppet sem ettõl függ a társadalom helyzete. Az én anyukám is dolgozott, nem voltunk gazdagok, de jól éltünk, mégis volt ideje ránk, és boldog gyerekkorom volt. És pont ez az, hogy csak azért, mert a feleséged jó anya, az nem jelenti azt, hogy például én is az lennék. Azért akadtam ki, mert ha nem is úgy szántad, én úgy vettem, hogy te azt akarod, hogy minden nõ maradjon otthon, és neveljen gyereket, még ha arra semmilyen késztetést vagy vágyat sem érez. Az meg hogy szülök, nem garancia arra, hogy egészséges leszek, mint a makk.
Sajnos a két legutolsó válaszolónak sokmindenben igaza van, de a probléma akkor is abban gyökeredzik, hogy nem gyereket akarunk nevelni, csak kifogásokat keresni. Annyi értelmiségi nõre (férfire se)pedig valóban nincs szükség, mint amennyi van, de ez már inkább az oktatási rendszer hibája.
"a probléma akkor is abban gyökeredzik, hogy nem gyereket akarunk nevelni, csak kifogásokat keresni" Kifogásokat olyan dolgokra szoktunk keresni, ami kötelezõ. Nem tudom megérteni, téged miért zavar, ha valaki nem lesz szülõ. Semmi közöd hozzá. Basszus, nincs is kifogásom arra, hogy miért nem akarok gyereket nevelni. Csak annyi, hogy nem akarok, és mivel szabad felnõtt ember vagyok, és a tettemmel nem okozok kárt másnak, megtehetem, hogy nem teszem meg. És nem tartozok senkinek sem magyarázattal. Még neked se.
Sajnos ez a Föld sem bír el határtalan emberi létszámot. Már most is magyarországnyi esõerdõmennyiség tûnik el évente, hogy tudjanak mit enni az emberek, kell termõföldre a terület. Fa kell fûtésre, papírra, amit egyes vállalatok és magánemberek csak úgy szórnak a kukába ha már nem kell.(az újrahasznosítás során is kell alapanyag és ahhoz is kell víz). Sajna ez van, és így én sem nagyon vállalok gyereket, valószínû a késõbbiekben sem, mert nem akarom, hogy rossz legyen neki. Vízproblémák is már sokszor most jelentkeznek, nem lesz vízünk, mit igyon az a gyerek, ha egyszer felnõtt lesz? Munkaerõ sem kell. Olyan elszomorító ez. :-(((
A gyerekvállalás nem pénz kérdése. Hanem a jövõbe vetett hit kérdése. Ma a halál társadalmában élünk. Az a minta, aki hal kifele. Aki csak a saját életét éli. Aki az életet támogatja, kisebbségben marad, fura különc.
Nem kell magyarázatokat keresni. Nem kötelezõ gyereket nevelni, akinek ad az Isten, úgyis fel fogja nevelni. Akinek meg nem, az kapott más feladatot. De félelembõl ne mondj nemet a gyermekre! az élethez bátorság kell, és az élet megjutalmazza a bátrakat! Soha nem láttam még olyat, hogy négy jóllakott, az ötödik meg éhen halt mellettük a családban. Ha szeretnél, szülj! Nem kell a jövõ miatt aggódni, a jövõt úgysem láthatod. Ha nyomorogtok, ne szülj, de ha meg tudtok élni, szülj bátran!
17:42-nek üzenem, hoGY nézzen utána, hoGYan csökken a nõ termékenysége az életkorral, nehogy kifusson az idõbõl! SZÜLJETEK, KELL A MAGYAR!
20:05 - Szülök annak, akit szeretek, de akit szeretek, azt erõszak távolította el tõlem, õt szeretem, másnak meg nem vagyok hajlandó szülni. Érthetõ voltam?
Érdekes, ide csak azt lehet írni, hogy ne szülj? Mert ha azt írom, hogy szülj, és élni fogtok, egybõl lemegy a százalékom 15 alá.... Pedig lehet, hogy az a válasz a leghasznosabb neked, amit nem akarsz meghallani. Szültem, és élünk.Egyetemre jár a két gyerek, a bátyámnak 5 van, van mindegyiknek 1 milliója a bankban. sokat dolgoznak. A gyerekek is. És büszkék rá.A mellett 4-es átlag felett tanulnak, és tisztelik a szüleiket.
20:22 És a te sztorid garancia arra, hogy nekem is lesz 1 millám? Meg a gyerekeimnek is? Nekem is jó lesz, mert neked is? Hogy lehetsz ilyen ostoba?
20:22 - Az én szüleimnek nem volt lehetõsége ennyit félretenni. Tudod, a pedagógusok a béka feneke alatti keresettel baromira nincsenek megbecsülve, és még õket nézik le sokan, hiába dolgoznak lelkiismeretesen (ja, nyári szünet, anyu nem is tudott pihenni, mert azon dolgozott, hogy felkészülten tudja elkezdeni a tanévet, mert õ fejleszt, és persze a saját pénzén kell felszerelnie a saját oktatási részlegét...), még jó, hogy apám mást dolgozik... A szüleimnek egyébként nem jó a házassága, apám egy nagyon kiismerhetetlen ember, oké, hogy anyagilag valamennyire biztosította, hogy felnõjünk és tanulhassunk, meg ne járjunk rongyokban, de valami mégis hiányzott és hiányzik mai napig, és már nem tudnám tõle õszintének venni, mert egy hideg ember, hideg embernek ismertem meg, el se tudom képzelni, anyunak mi tetszett meg benne (a pénze biztos nem, mert apám munkásszállón élt, és csak házasságuk második évében lett lakás, az is egy vizes, dohos, penészes, egészségre káros vállalati lyuk, aztán meg 22 évig fizették a törlesztést, de akkor már 4 éves voltam, mikor átköltöztünk).
és az az 1 millió forint egyébként mire elég a mai világba? egy autót kapsz annyiért elfogadhatót de lakást vagy házat már nem. vagy dolgoznak továbbra is éveken keresztül gürcölnek vagy hitel ha élni akarnak...ez megoldás? szerintem nem
20:56 - Hajlandó lennél olyan embernek gyereket szülni, akit nem szeretsz? Úgy szülni valakinek gyereket, hogy közben mást szeretsz, de nem lehetsz azzal, akibe igazán szerelmes vagy? Erre te képes lennél? Mert én nem!
szoval attol még nem a biológia dönti el hogy hány gyereket szül hanem saját maga...
mamám szomszédja a hatszobás házát brutál udvarral nem tudta/tudja eladni 4 millióért. mi panelba lakunk 52 négyzetméteres 4 emeletes de a felettünk lakó a harmadik emeleten 11 millió körül adta el a lakását. Ja és nincs lift ami azt jelenti hogy eleve kevesebbet ér mint az alacsonyabbakan lévõk. az hogy egy nõ biológialilag több gyerekre van tervezve hát istenem szar neki...attól még ne
Kösz a bókot. Tudod nem mondtam egy árva szóval sem, hogy mindenkinek szülnie kell. Én csak válaszoltam a kérdésre és nem is várom el, hogy mindenki egyetértsen. De az általam leírtakon kívül, tisztelet azoknak, akik tényleg a kérdésre válaszoltak, csak (mellé)beszélgetést, önsajnálatot és társadalomellenes gondolkodásmódot árasztó válaszokat láttam. Ha valaki nem találja a társát, az egyáltalán nem biztos, hogy ide, erre a fórumra tartozik; de biztos ez az ok-> ÉN NEM TALÁLOM A PÁROM, EZÉRT VÁLLALNAK KEVESEBB GYEREKET MÁSOK. Na akkor most meg is beszéltük>megint én vagyok a hüje. 2j-vel.
autót már kapsz fél millióért elfogadhatót használtat ami bejárásra megfelel. ahoz képest hogy egy lakás városba 10 millió, nem sok az a fél millió autóra...
09:57 - És a jogosítványom megszerzését ki fizeti?
10:12 - Akárkinek nem szülök, nem vagyok tenyészkanca, nekem szükségem van a szerelemre, a társra, ez nagy igény?
ha még az sincs akkor plusz 150.000, akkor is jobban jössz ki mintha városba veszel magadnak lakást 6-7 millióval drágábban...
ma 10:19 ez nem nagy igény hanem a minimális igény.
10:24 - A szüleim 2 millióval tudnak támogatni, nekem nincs annyi tartalékom, hogy ebbõl még autót, jogsit fizessek. Budapesten születtem, ebbõl segíts ki. Ja igen, nemrég lettem munkanélküli, mert 1 hétre el mertem menni betegen táppénzre, és pályakezdõ vagyok, nem vagyok lusta dolgozni, és mégis nehéz, és nincs párom.
és ha 2millióval tudnak támogatni és jelenleg munkanélküli vagy akkor mire van nagyobb esélyed? -veszel egy lakást a városba 10 millióér -veszel egy nagyobb házat falun 3-4 millióér plusz autó jogsival össz-vissz 5 millióból megvagy utóbbihoz kéne 3 millió hitel másikhoz 8 kéne. albérletbõl meg soha nem kerülsz ki. legszemetebb dolog a világon.
10:35 - A szüleimmel élek, nem albérletben. Hitelhez 6-12 hónap folyamatos munkaviszony szükséges. Áruld már el, hol kapok én hitelt munkanélküliként?
ha találsz munkát és van türelmed összespórolni a pénzt a szüleidnél akkor nem is kell felvenned hitelt. csak kicsit több idõ.
10:46 - Igen, ez elméletben nagyon szépen hangzik, a gond az, hogy 4 év alatt 5 munkahelyem volt, 2-szer voltam 3-3 hónapig munkanélküli, és most ismét, a fizetések a bruttó 30.000Ft-tól bruttó 125.000Ft-ig terjedtek, és a szakmámban nem adtak esélyt gyakorlatot szerezni, pedig abban akarnék dolgozni, de eddig nem ragaszkodtam hozzá, elvállaltam, ami volt, mert kellett a pénz, de ezekbõl a megélhetés nehéz, mert a nettóm 80.000 alatt jön ki. Egyszer próbáltam váltani szakmába, ott, ahol táppénz után küldtek el, biztos ez is közrejátszott, hogy át akartam menni cégen belül más részlegre. A rezsi ugyanannyi, mint azoknak, akik többen élnek együtt... stb. Az a gond, nem elég megvenni a lakást, tudod, és nem tudom, én hogy keveredek ki ebbõl a mókuskerékbõl, mert már azért is ferde szemmel néznek rám, hogy miért volt ennyi munkahelyem (suli mellett részben).
Hát az elég baj hogy ezért néznek rád más szemmel. de úgy érzem eléggé elkanyarodtunk a témától: "Ráadásul az is milyen már, hogy egy panellakás errefele 10-20 millió, mert falura senki nem akar jönni, ahol még mindig 2-3 millióért lehetne egy elég szép házat venni, ami kertes, nagy udvaros, csak hát ugye falu.(város a mi falunktól kb. 3 km)" én erre mondtam azt hogy olcsóbban jön ki mindenképp a falura költözés és akár plusz egy autó jogsival és a számadatok igazolják is ezt. pusztán csak az egyetértésemet szeretném kifejezni és autó jogsi ide-oda mindenhogyan olcsóbb.
A kérdező hozzászólása: Hát igen, itt is a szomszéd ház eladó, 4 millió forintért és van benn konyha, fürdõ, wc, 3 szoba és egy nappali féle, ráadás egy nagy udvar, külön faház. Ha emellé leteszed a jogsit, meg egy kocsit veszel az is max. 5 millió. :S Csak valahonnan kell 5 millió forint, amit tényleg nem adnak a munkanélküli segélyre. De addig is ottlenne a busz, míg nincs kocsi, mert ezt si meglehet oldani...
Suhanc, te tényleg ennyire hülye vagy? Nem mindenki termett anyaságra. Van olyan, akibõl borzasztó anya lenne. Én inkább élnék olyan világban, ahol kevesebb az ember, de kiegyensúlyozottabb és elégedettebb, mint ahol sok és idegbeteg. Az meg annyira megható, hogy téged ennyire mélyen megérint számodra idegen nõk méhnyakrákja, de szerintem csak egy inkompetens faszi vagy, akire nincs kereslet.
Hát nem tudom, ti merre fele laktok, deén komárom-esztergom megyei vagyok, és itt a falusi házak 10 milliótól kezdõdnek, a városi panelt meg már 7-8-ért lehet kapni. inkább az ország keleti felére jellemzõ, hogy egy-két millióért házhoz jutsz.a bejárásról annyit, hogy mi is falun laktunk tavaly és onnan jártunk be a megyeszékhelyre, ami 12-14 km-re van nap, mint nap. 30-40 ezer elment benzinre. és miután a férjem 6-ra jár, én meg 8-ra, nem tudtunk együtt menni, így én tömegközlekedtem havi 30-ért. tehát egyikünk fizetése el is ment utazásra, magyarul nulla forintért dolgoztam.
Én nagyon szívesen kiköltöznék Pestrõl (zajos, koszos, büdös), itt születtem, szeretnék udvart, kertet, mégse tehetem meg akkor se, ha 2-3 millióért már kapnék lakást, mert ott meg nem kapok munkát, autóm meg nincs, amivel bejárjak.
20:41 a tesóm is tanított (a félretevõs)meg én is.Aztán elmentem grafikusnak, de nem kaptam meg a fizetésemet.Most 78 e. nettóm van. Neki mellette volt két másodállása, végül feladta, most szánt, vet, sárban is, éjjel is sokszor szánt vagy arat, (Lyme kórral is éjjel aratott, mert nappal fényérzékeny lett volna a gyógyszertõl) dec. 24-én is volt hogy a földön érte az örömhír, de élnek, és megvan, ami kell.
Amibe nem halsz bele az megerõsít.Való igaz, de nem kívánok ilyen életet a gyerekemnek.Inkább maradok egynél, akit el is tudok látni, nem csak holnapig gondolkodom, hanem jóval elörébb, hogy akkor se kerüljünk totál a padlóra, ha valamelyikünk elveszti a munkáját.Szép dolog a nagy család, de felelösséggel jár.A gyerek pedig nem tehet arról, hogy én nem gondoltam át alaposan, hogy mennyi gyerekre telik az erõmbõl.Angelina Jolie megteheti, hogy annyi gyereke legyen, amennyit csak akar.Én nem.
12:15 - Nem biztos, hogy te kívülrõl meg tudod ítélni, hogy az a házasság menthetõ-e vagy csak annak tüntetik fel a külvilág számára...
ma 12:53 Mint ahogyan más sem tudja megítélni. Azok közül a válások közül jó néhány elkerülhetõ lett volna. Viszont olyan is van, hogy én már rég váltam volna és mégis együtt van az illetõvel. Ez nekem ugyanolyan érthetetlen, mint a mondvacsinált válóok. Arról sem feledkezhetünk el, hogy a válások egy része, nem valódi, csupán papírforma szerinti. Bizony vannak akik a magasabb támogatások miatt válnak. Régen ez sem volt. S ezt nem azért írom, mert hû de jó volt minden, de az emberek értékrendje nem biztos, hogy a jó irányba változott. A kifelé mutogatás, képmutatás erõsebb mint valaha.
Kimaradt belõle : Azok közül a válások közül amikbe volt szerencsém bele látni, jó néhány elkerülhetõ lett volna.
13:13 - Nézd, a mondvacsinált válóokban már benne van, hogy nem szeretik egymást, menni akarnak, kész, ha õk is húznák az idõt, lehet, hogy náluk is komoly problémák lépnének fel. Oké, minek házasodtak akkor, de egy házasság se úgy indul, hogy majd elválunk. Õk legalább idõben lépnek, mielõtt nagyobb baj lenne. Bár az én szüleim is idõben léptek volna, tudod. Mondvacsinált oknak tûnt volna itt is, csak így 25-27 év távlatából már egyáltalán nem kicsi probléma.
egy gyereknek szüksége van anyára és apára is mert az úgy teljes és kész. ha elválnak ez már nem lesz meg soha többé a számára. az hogy meglátogatja néha a másik szülõt az közel se olyan. ha valaki nem biztos a párjában 100%-ig akkor nem kell hozzámenni és kész ezzel elkerülhetõ a probléma. ha késõbb elhidegülnek akkor meg nem kéne egybõl arra gondolni, hogy na majd mással biztos jobb lenne és akkor jön a kavarás meg a család szétbarmolása meg egy idegbeteg gyerek. kiba..ott jó megoldás...
13:25 - Az én szüleimnél megromlott a házasság az elsõ néhány év után, mégis együtt maradtak, de nagyon sok a balhé, ez az idegeimre és a szívemre ment olyannyira, hogy tegnap annyira rosszul lettem, hogy majdnem elájultam, fájdalmaim voltak, nagyon megijedtem. Ez kell? Anya és apa külön is tud békét és boldog gyerekkort biztosítani, ha együtt amúgy csak marnák egymást...
nálunk anya rég elvállt volna és rengeteget veszekedtek õk is, másik nõ miatt is akit apám mellé "képzelt" mostanába is veszekednek de már kevesebbet. az õ házasságuk is odavan egyértelmûen de mégis végigcsinálják mert anyámnak nemigen lenne hova költözni, de nem is ez a fõ ok. anyám azt mondta hogy ha egyszer belevágott és gyereket vállalt akkor nem fogja félbehagyni semmilyen ok miatt és tisztelem és szeretem ezért és hálát adok az égnek, hogy végül mégsem váltak el. nem tudom mit csinálnék ha elválnának.
Nagyon sok házasságban az a baj, hogy élnek egymás mellett. Mindenki végzi a dolgát, de valójában nem figyelnek a másikra. Vagy csak a másik hibáit látják. Egy kis odafigyeléssel a malomkerék miatt szétcsúszó házasságok nagy százalékban megmenthetõek lennének. Mert hiába lépnek át egy másik, jobbnak tûnõ kapcsolatba, a mézeshetek után ott is hétköznapok következnek.
millióért néztünk Gyõr Sashegyen egy téliesített nyaralót, sokan laknak ott, elég nagy.Kert termõ fák. Az utolsó gyõri ház 300m, buszmegálló(helyi) 1000m. Nme cska biciklivel, akár egy buli után gyalog is haza lehet sétálni a belvárosból.Lehet a kertben játszani, krumplit és cseresznét termelni. nincs felette légvezeték. Szerintem egy fiatal pár boldog, ha így el tudja kezdeni az életét.A legnagyobb fiúnak Békéscsaba utolsó utcájában vettek egy régi parasztházat - az csak 3 volt. Kipofozták, és most kisbabájuk van benne. Az ötgyerekes húga Hja, hogy valakinek nem tetszik? Kérem. Akkor gyûjtöget a milliójához, vagy befekteti..de nem mondhatjuk, hogy üres kézzel indították volna el, csak mert többen vannak testvérek.
"Kölcsön a rokonoktól? "Inkább a halál." - na ez a rossz szemlélet. Mert a rokoni 2 millióból nme lesz jövõre kilakoltatás, de a bankiból lehet, és 5 év múlva csak a kamatot fizetted vissza! "4 millióért ház? Városban tuti nem." -de. fentebb írtam.Gyõr, Békéscsaba. Nem luxuslakás, de megfelelõ. Fiatal pár boldog lehet benne.És nem albérletre szórja apénzt. "Falun lehet.Onnan be kell járni." - nem feltétlenül. "Biciglivel télen? " -én is biciklivel járok, télen, megyei jogú városban, 35 perc, nagyon egészséges. Falura meg kijár a busz. "200 ezres kocsi sem megy vizzel, abba is benzin kell.Ha a gyerekeket be kell vinni suliba a legközelebbi városba, a szülõknek dolgozni menni, aztán délután vinni a gyerekeket száz felé különórára, állandóan haza autózni, majd vissza a gyerekekért, de akkor a nagyobbak ne akarjanak gimi buliba maradni 10-ig, mert értük megint csak vissza kell menni, mivel addgira már nincs busz stb. " - hát így nem is lehet. Szépen felül a gyerek a buszra.Meg az anyja is, ha kell. Különóra van a lakóhelyen is, és iskola is. "Ki kell számolni, hogy ez hol éri meg."Számolni lehet: ha van mire. Az unokaöcséim, mire felnõnek, megtanulják, hogy arra költünk, amire jut. És együtt vagyunk, tudunk egymásnak segíteni. Nem pénzzel. Ki lehet számolni, hogy az Isten pénze sem elég, ebben a drágaságban. Igazad van. Az az egy -egy millió fika. Inkább ne szült volna a sógornõ, akkor nem kéne szegény gyerekeknek busszal meg biciklivel járnia, meg roggyant parasztházakat vennie! Én is minek szültem, én meg csak 800 e-t adok a kettõnek. Írok is nekik mailt, menjenek a Dunának még ma.
"Hja, hogy valakinek nem tetszik? Kérem. Akkor gyûjtöget a milliójához, vagy befekteti..de nem mondhatjuk, hogy üres kézzel indították volna el, csak mert többen vannak testvérek." áruld már el nekem légyszives hova fektessem be az egymilliómat ahoz hogy összeszedjek belõle annyit hogy az életemet el tudjam kezdeni 60 éves korom elõtt. ha el mondod nekem öcsém kitüntetlek! én mondom neked. gondolkozz már mielõtt ideirsz valamit
"2. nem kell egész lakással indítani a gyerekedet, hiszen õ is fog dolgozni.És örököl is." örököl de mit ha még odatojnak mellé 5 gyereket? örököl 200.000ft-t?
Igen. Ha valaki nagyvárosi szép lakást akar, különórákat, a szülõk önmegvalósítós munkahelyet, szép autót, akkor lehet, hogy egy gyerek is elég, vagy nem is kel gyerek. De aki több gyereket akar, meglehet találni annak is a módját. Valamit valamiért. Ez a sokminden, meg még a sok gyerek is, csak nagyon keveseknek lehet egyszerre. De ha valahol engedünk, akkor a többi megvan. Az a szomoró, hogy olyan nagyon sokszor billen aszép lakás, kocsi javára amérleg.
Régen nem volt fogamzás gátlás, nem azért szültek 10 gyereket mert olyan jó dolog a folyamatos gyerek sírást hallgatni hanem mert nem volt választásuk.
.....egyébként meg a régi idõk látszólag "stabil", sokgyerekes házasságainak végterméke az az alkoholista gyermekeit bántó korosztály, akinek az ivadékai maguk is ilyenekké válnak/váltak, vagy abszolút tanulva szüleik hibájából elzárkóznak a gyermekvállalás elõl. nem is annyira régen, még a 80-as, 90-es években sem volt divat válni, mert mit szólnak mások? épp ezért sok kivülrõl szépnek látszó házasság gyerekeket tett tönkre, akik ma fiatal felnõttek és nem tudnak mit kezdeni magukkal egy párkapcsolatban, nem tudják milyen egy normális családmodell. ismerek is ilyet, nem is egyet....
ma 11:32! Nem az a baj, hogy egy agresszív férjtõl apától válnak, hanem az, hogy akkor is válnak, ha a kapcsolat még megmenthetõ lenne. Csak ma mindenki az élvezeteket hajszolja. A házasságok csak jóban tartanak ki. Ha a férj munkanélküli lesz, az már válóok. Sõt az is, ha a nõ öt kilóval többet nyom. Én ezt látom magam körül. A magunk hûséges jóban rosszban házasságunkkal a csodabogarak közé tartozunk.
az utolsó ok lenne a gyermekhalálozás miatt sokat szülni. akkor inkább nem szültem volna 1-et se hogy megkiméljem magam a katasztrófától.
Aki akar, fel tud nevelni több gyereket is. 1 millió arra elég, a párjának is ha lesz egy, az kettõ, arra vesznek még két millka kölcsönt(ha lehet 100 ezrével a rokonoktól), és négyért egy kis házat, s élhetnek boldogan.S majd gyarapodnak.
És nem kell mindjárt autó, bicikli van ötezerért, de autót is vesznek 200-ért, majd, ha jut rá.Addig jár a vonat.
"egy autót kapsz annyiért elfogadhatót" itt a baj. Akinek egymilliónál kezdõdik az elfogadható, az elégedjen meg egy gyerekkel! Különben három gyerek abszolút értékben olcsóbb, mint kettõ. nem gyerekre, hanem végösszegben, számold ki!
Amúgy meg nem fogy a magyar, legfeljebb határokon belül, de Trianon után sokan önhibájukon kívül kint rekedtek, háborúk során vagy megélhetési gondok miatt kivándoroltak. Arról orvos nagynéném se tehet, hogy itthon a kisfiával csak nyomorgott, de Svédország megbecsüli a tudását, õ is meg akart élni és nem éhkoppon maradni a kisfiával, akinek az apja elhagyta õket. Mondjak magyar gyökerû hírességeket, akiket nem magyarként tartunk számon, de elsõ vagy maximum másod-harmadgenerációsak...? Nagyon sokan vannak. Nem fogyunk, csak politikusaink nem a magyarokat támogatják, hanem a kisebbséget, akik meg szülik agyba-fõbe a gyerekeket, akik majd ugyanúgy nem dolgoznak, mint a szüleik, tisztelet a nagyon kevés kivételnek.
Jah, ne írj! Én beírtam, hogy 5-en vagyunk, iskolázottak, becsületesek, és én is ennyit szeretnék, és sutty! lepontoztak... Érvelni azt nem tudnak...
Kölcsön a rokonoktól? Inkább a halál. 4 millióért ház? Városban tuti nem. Falun lehet.Onnan be kell járni. Biciglivel télen? 200 ezres kocsi sem megy vizzel, abba is benzin kell.Ha a gyerekeket be kell vinni suliba a legközelebbi városba, a szülõknek dolgozni menni, aztán délután vinni a gyerekeket száz felé különórára, állandóan haza autózni, majd vissza a gyerekekért, de akkor a nagyobbak ne akarjanak gimi buliba maradni 10-ig, mert értük megint csak vissza kell menni, mivel addgira már nincs busz stb. Ki kell számolni, hogy ez hol éri meg.
Nem érdekel, hányan vagytok, azt fogjátok fel, hogy nem mindenhol ugyanaz van. Errefelé bocs, nem lehet 4 milkáért lakható állapotú lakást kapni. Még a város közelében lévõ falvakban se. Ahol mégis, ott nem nagyon jár tömegközlekedés. Tudjátok én járok egy OKJ tanfolyamra éppen, és van olyan a csoportban, akinek olyan evidens, hogy õ Disneyland-ben nyaralt, meg évente jár külföldre kicsi korától, mint ha ezt mindenki megtehetné, 22 éves koromban jutottam el elõször külföldre, akkor is egyedül 1 napra, én kerestem meg rá a pénzt, és menni akartam, mert nem érdekelt a március 15-i balhé. Kb. ti is ilyenek vagytok, azt hiszitek, mindenkinek ugyanúgy megy, mint nektek, elárulom, NEM.
21:13 - Na igen, nekem sincsenek olyan rokonaim, akiktõl kölcsön lehetne kérni, mert vagy nekik sincs és éppen megélnek, vagy önzésbõl nem adnak. Nagy család, de széthúzó...
5 tesós. Mindenki a maga szerencséjének kovácsa.
"egy autót kapsz annyiért elfogadhatót" "itt a baj. Akinek egymilliónál kezdõdik az elfogadható, az elégedjen meg egy gyerekkel!" ne aggódj én meg is elégedek egy gyerekkel, sõt... egyébként meg mennyivel vagy elõrébb ha veszel egy autót 200ér de két év mulva többet költesz rá mint én az 1 milliósra, mert öreg jönnek elõ a bajai, nem birja már annyira, eszi az olajat, esetleg arra nem gondolsz miért adják annyiért amennyiért?
Apámnak 500.000Ft-nál kezdõdik az autó, ezek használt autók, használjuk 8-10 évig, ez alatt az ár alatta még nem nagyon volt olyan, amit hosszú távon használni lehetett. Az elsõ autó olcsó volt, de a roncstelepre is került hamar...
Három gyerekkel, tömegközlekedést használunk. Sok gyerek, nagy szervezõ készséget igényel. A férjem beosztása szerint szervezzük a programokat. Ha mégsem sikerül valahol ott, lenni egyszer-kétszer az sem gáz. Van aki egy-két gyerek mellett sem jut el szülõire sohasem. Hozzáteszem, semmiféle nagyszülõi segítségünk sincs, szinte mindent magunk oldunk meg. Ámbár nálunk mûködik, hogy ismerõsökkel összefogva, ha valaki nem ér rá éppen, elmegyünk a másik gyerekéért. Ám eddig erre kb. egyszer volt szükség. Attól meg nem hiszem, hogy a gyerek visszamarad a fejlõdésben, mert busszal járunk és nem autóval. Tény, hogy izgalmas életünk van, mindig új és új kihívásoknak kell megfelelni. Soha nem unatkozunk. S még egy kutya is belefér az életünkbe. Az viszont tény, hogy a nagy család, nem való mindenkinek. Aki szeret otthon csöndben szötymögni és nem szereti, hogy mindig vannak körülötte és mindig van mit csinálnia és nem tudja, mit hoz a holnap, az ne vállaljon hármat, ötöt, tízet. Na meg az se aki nem tudja elviselni a társadalom egy részének megvetését. Hiába tiszták és kitûnõ tanulók a gyerekek, hiába kap jutalmat az év végi ünnepen a gyerkõc amiért kitûnõ tanuló. Hiába nyernek szavaló versenyeket, ha nincs autónk, nagy lakásunk akkor a társadalom eltartottjai vagyunk. Hiába dolgozik a férjem rengeteget, mert mi akkor is a segélyekért vállaltunk sok gyereket. Mert ma ciki ha sok gyereked van. Ciki, mert három gyerekkel otthon maradtam és ez sokaknál azt jelenti naplopó vagyok. Ciki, mert a gyerekeim osztoznak a cukorkán és ma nem buli osztozkodni. Ciki, mert nem panaszkodunk (ez kivételes alkalom) és mi gondtalanok vagyok. Meg úgy egyébként is, akinek három gyereke van, csak hülye lehet, ja és felelõtlen. Itt valahol olvastam azt is, hogy azok a nõk akiknek nagy családjuk van, úgy néznek ki mint a banyák, meg ápolatlanok stb. Ez döbbenet. A három gyerek, engem fitten tart. Egy deka fölösleg sincs rajtam. Megkaptam már, hogy ilyen fiatalon három gyerek?! S mikor megsúgtam hány éves vagyok, kerekedtek a szemek. Mert a gyerekek engem fiatalon is tartanak. Én nem tudok úgy élni, hogy arra gondoljak, mi lesz, ha a férjem meghal. Akkor fõbe is lõhetném magam azonnal, mert holnap elüthet az autó, vagy rám eshet egy mûhold is. Ezen majd akkor gondolkodom, ha szükséges lesz és akkor majd megoldom. Az élet nem könnyû. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mennyit bír, mennyit akar vállalni. Mert a nagy család hatalmas feladat és kihívás és ennek csak egy szeletkéje az anyagi oldal.
tegnap 16:07! Egy pillanatig sem gondoltam, de nem is írtam sehol, hogy mindenkinek nagycsalád kell. Csupán az egy amit gondolok, hogy nem az anyagiak a mindenkor döntõk. Nem csak három gyerekhez, hanem egyhez is stabil, kapcsolat kell. Mert a gyerek vállalása sem összetartja, hanem próbára teszi a házasságot. Ez meg még az ami ma más, mint régen. Régen a válás szégyen volt. Ma már a kapcsolatok vagy bejön vagy nem alapon mûködnek, bármikor ki lehet lépni belõle. Egy, két, sok gyerekkel ott lehet hagyni az asszonyt, vagy éppen a férjet, ha úgy hozza a szerelem. Már nem küzdünk a kapcsolatainkért, hanem ha éppen nem mûködik jól, tovább állunk. Mert egyszerûbb. A gyerekek pedig szenvednek. Persze egy rossz kapcsolatban is szenvednek. S éppen ezért bizonytalan kapcsolatba, nem szabadna nemhogy három, de egy gyermeket sem bevállalni.
09:53 - Régen, amikor "nem volt divat a válás", akkor is voltak szenvedõ családok, de nem volt esély kilépni. 2 unokatestvérem is idegi roncs ezért a részeges (már halott) apjuk miatt.
na de végülis számolhatunk mert azt látom nem sikerül megegyezni 15 gyerek esetén ha azt szeretnéd hogy mindegyiknek legyen külön szobája és nektek is mint szülõknek akkor 16 szobás ház kéne. nem ártana 2 fürdõ mert ha este nekiáll fürdeni ez a hadseregnyi gyerek akkor 20 percet számolva 1 gyerekre kb 5 óráig tartana mire mindenki végez és akkor a szülõket nem számoltam bele. továbbá nem ártana 2 vagy több wc hogy ne legyenek balesetek ha valakinek netalántán 2 vagy 5 gyereknek egyszerre kell menni mert könnyen megeshet. na ez csak a ház. gyerekeknek az iskolába reggel kb 30 zsömlét kell csomagolnod ha azt szeretnéd hogy jól lakjanak. na ez kb önmagába 1 órát vesz igénybe ha nem csak össze....od. ha hazaérnek nem árt nekik fõzni ebédet pl 3 darab családi pizza vagy nokedli kb 2 kiló lisztbõl pörköltel de ebbõl vacsorára sok nem marad. ha egy kis desszertel szeretnél nekik kedveskedni akkor fogod magad veszel egy hatalmas tálcát és elindulsz vele a boltba sütit venni amit telepakolsz hogy ne nyomódjanak össze. esetleg fõzhetsz nekik pudingot 7.5 liter tejbõl 15 darab pudingból. (szerintem itt fonnád be a hajad). na akkor vásárlás ruha ügyben: cipõket 15 pár 5000 ft-os cipõ 75 ezer ft pólók pulcsik kabátok alsónemûk plusz még kb kétszer ennyi..szóval egy laza bevásárlás 200.000 ft kb. na de mivel ma már alap dolog vegyél 15 darab számitogépet vagy laptopot ha gépet veszel akkor 50bõl alap gépet lehet venni. ez nem nagy kunszt röpke háromnegyed millio forintból meg is veszed. mivel a sulihoz kéne nekik internet valószinûleg mire leosztod a gépekre legalább egy 25 megás internet ajánlott továbbá kell 5 darab router vagy4. ez annyira nem nagy tétel havonta. továbbá inditsd el õket az életbe ha már egyszer bevállaltad õket akkor azt is vállald be hogy legyen esélyük elkezdeni az életet. na ha ezek után bevállalsz 15 gyereket akkor sok szerencsét.
A kérdező hozzászólása: Írd le nyugodtan, érdekelnek a vélemények, ki hogy gondolja. Nekem is van véleményem, ahogy mindenkinek.:) Szerintem most is fellehetne nevelni 3 gyereket is, ha nem a legdrágább játékok, ruhák, ilyen olyan cuccok kellenének minden anyukának. Pl. régen se volt légzésfigyelõ, meg ilyen olyan dolgok, még is megérték a felnõtt kort. PL. mamám most lesz 90 éves, pedig az õ korába meg fõleg nem volt ilyen!
Szivem, te nagyon el vagy tájolódva...amikor kicsi voltam, volt hogy anyum egy nap 30x cserélt rajtam pelust.Ez nem vicc.Soha nem piros a seggem, ami akkoriban ritka volt, de azért minden egyes nap mosni, vasalni kellett aztb a sok pelenkát, ami ugye nem kevés pénzbe kerül.Na meg idõbe, és mint tudjuk az is pénz.Nagyon megnézném ahogy te textilpelusba csomagolod a babádat!Illetve babáidat, mind a 15öt:-) Hidd el, ki leszel mint a ló, még egy gyerektõl is néha, mint ahogy nagyanyáink is ki voltak, meg az õ nagyannyuk is, csak akkor nem volt gyakorikérdések ahol tudtak volna"'rinyálni".
Mi 5-en vagyunk testvérek, betevõ falatra mindig volt, mégha nem volt 5-6 garnitúra ruhánk/játékunk is. Nem jártunk flancos helyekre, de szeretet az a legnagyobb közöttünk. Sokan mondták már, hogy ilyen összetartó testvéreket még nem láttak. Ki is iskoláztattak minket, most fejezem be az egyetemet. Az álláspontomat így ismered: nagy család!! Engem erre az elhatározásra egyértelmûen a pozitív élményem vitt.
Az 5 tesós vagyok: sok szülõ MINDEN ÁRON MINDENT meg akar adni a gyerekének, már-már beteges módon, az egészséges oké, én is anyának készülök, de egy szinten már mánia!! Ez a tapasztalatom. Lepontoztatok, e is pontozhattpk! :)
elszomorító a helyzet!!esküszöm sírni támad kedvem! szeretném hogy saját otthonunk legyen nekem ez okoz sok problémát! de bele halok ha arra gondolok hogy valószínû csak akkor lesz második babám ha lesz házunk. mert most õszintén ilyen felállásba ki szülne még egyet:3 szoba, egyikbe anyós, másikba sogornõ és pasija, harmadikba mi 3-an. már nem azt az idõket éljük mint a dallasba hogy mindenki kicsi, nagy, öreg, fiatal, testvér, sógor, stb egy házban élnek. mi fiatalok vágyunk arra hogy sajátunk legyen.és csak a saját problémáinkkal foglalkozzunk!! 24/N
Az én nagyanyámék, nagyapámék is sokan voltak testvérek. Parasztcsaládból származtak mindketten, ugyanabból a faluból. Az történt, hogy a nagyszüleimnek egész gyerekkorukban két ruhája volt: egy hétköznapi és egy ünneplõ. Az ünneplõt csak vasárnap templomba vehették fel, otthon ugyanabban jártak évekig. Mert nem az történt, hogy a gyerek kinõtte, veszekneki újat: javítgatták, foltozgatták, bõvítgették, toldották-foldották az anyagot akkor is, amikor már több volt rajta a folt, mint az eredeti anyag, ami már pókhálósra kopott. Csak télen hordtak cipõt, a kicsi, aki otthon volt, még akkor sem. Iskolába csak akkor jártak, ha rossz volt az idõ, és nem lehetett kinn dolgozni a földön. Az ötéves gyereket már kizavarták libákat meg disznõkat õrizni, hatévesen a lányok már fõztek, a fiúk meg az apjuknak segítettek a földön. A kaja általában puliszka volt, vagy fõzelék. Húsféle csak ünnepnapokon került, akkor a család megevett egy tyúkot. A gyerekek, mint mondtam, nem jártak iskolába: a nagyanyámnak négy osztálya volt, ötödikben már "sok mulasztás miatt nem osztályozható" volt a bizonyítványában. Nagyapám, mivel legkisebb fiú volt, és tudták nélkülözni a földön, kijárhatta a hat elemit (akkoriban ennyi volt köteleezõ). Nagyanyám 12 éves korában cselédlánynak került Pestre egy grófi családhoz. Kosztért, kvártélyért dolgozott reggel öttõl este tízig, 12 évesen egy egész háztartást vitt, és egy nyolcszobás palotát, míg a grófék egész nap csak mulattak... Nagyapám 14 évesen már bányában dolgozott vájárként úgy, hogy volt vagy 160 centi és ötven kiló. Igen, így is lehet gyereket nevelni. Igen, a nagyszüleim felnõttek. De hogyan? Volt nekik gyerekkoruk? Nem. Éheztek, nélkülöztek, gyerekként már olyan keményen dolgoztak, mint a felnõttek. Nem volt más választásuk. Az emberek amúgy nem azért neveltek sok gyereket, mert képesek voltak felnevelni. Nem volt fogamzásgátlás, így megszülték a gyereket. Aztán a szegényebbek vagy beadták a lelencházba, vagy a templom elõtt sorsára hagyták (városban), falun meg egy szobában nyomorgott az egész család, és öten feküdtek egy ágyban... Bocs, de ha én gyereket vállalok, akkor azt felelõsséggel fogom tenni. Nem fog éhezni, fázni, nem egyetlen rongya lesz, nem fogom hatévesen munkára fogni. És nem a másfél szobás panelben fogom felnevelni. Ha te azt szeretnéd, hogy a gyerekednek olyan gyerekkora legyen, amit legszívesebben elfelejtene, nyugodtan szülj akár tízet, altasd õket egy ágyban, amíg ki nem repülnek. Csak sajnálni tudom azt a gyereket, aki ilyen méltatlan körülmények közé születik.
Végülis a cigány családoknál ez a sok gyerek gyakori, de nézd meg, milyen körülmények között és mi lesz belõlük. A gond az, hogy részben az ilyenek miatt nincs pénz munkahelyteremtésre és a munkavállalók anyagi megbecsülésére, így csökken a tisztességesen dolgozóknál a gyerekvállalás, hiszen nem csak megcsinálni kell azt a gyereket, hanem fel is kell nevelni. Még valami, a gyerekhez társ is kell. És akinek nem adatik meg?
Ja igen, utolsó válaszban is van igazság, ez meg a másik dolog.Baromi nehéz lenne 15 gyereket nevelni, illetve nem is nevelni hanem akár megcsinálni is, lehetõleg 1 apától, mikor házasségok FELE válással végzõdik, mostanában nagyon gyakran az elsõ 1-5 évben!Rengeteg egyedülálló anya van, 1-2 pici gyerekkel.Kinek lenne igy kedve/bátorsága/pénze/ereje még több gyereket vállalni??
Arra gondolt már valaki hogy a régi világban a gyerekek az almának is tudtak örülni ma már i-pod kell laptop és McDonalds...és úgy sem elégedettek ha mindent megkap az a 1-2 gyerek és a szülõket sem tisztelik ?Szóval lenne egy két szavam a mostani módszerre( hogy mindent adjunk meg a gyereknek).
Régen tényleg közrejátszott a fogamzásgátló hiánya a gyermekek születésében. Ám ettõl függetlenül a gyereket isten ajándékaként, (szerelem gyümölcsként) fogadták. Egymást arról ítélték meg, hogy tiszta e a ház. Ezzel szemben ma már nem az számít, hogy tiszták e törõdnek e a gyerekekkel, hanem az, hogy milyen cipõjük, sapkájuk van. Ha valakinek kicsit kopottas a ruhája (még ha tiszta vasalt is)az már elhanyagolt. Milyen ma nagycsaládosnak? Nekem három gyermekem van. Panelban élünk, kicsit szûkösen. Jövedelmünk nem magas. Idén megfogant, negyedik, (nem tervezett) gyermekünk. Vívódtunk, mit tegyünk, majd döntöttünk, felneveljük. A gyerekek nagyon örültek neki. Már most versengnek, hogy ki tanítja majd meg sakkozni. Soha nem vettünk nagyon drága játékokat. Én nem hiszem, hogy az a boldog gyerek aki mindent megkap amit kiejt a száján. Érdekes, hogy a suliban a gyerekek nem tesznek megjegyzést a ruháikra, mert nem újak. Igaz, jól tanulnak, tiszták, viselkedni is tudnak.
a "gyereknek társ is kell" ez alatt testvérre gondolsz? a gyereknek szerintem van társa sõt több is. iskolába eleve sok barátja lesz általánosba késõbb középsuliba. középsuliba már lesz egy barátnõje akit szeretne hazavinni majd és vele tölteni az idejét késõbb majd az éjszakákat is.(nem a testvérei mellett hanem a szobájába) ezek egy mai gyerek alapvetõ igényei amit a szülõnek is be kell látni és kész. ha annyit nem tud biztositani a gyerekének hogy legyen egy külön szobája akkor az már öreg hiba.
Meg tudom erõsíteni az utolsót: a létbizonytalanságot nem a média sugallja. Szüléskor elveszted az állásod, aztán lutri, hogy visszakapod-e. A cégek jó része szóba sem áll kisgyerekes anyákkal. A GYES és a GYED pedig két évig jár: mit csinálsz a gyerekkel? Igen, bármelyik nap elvesztheted a biztosnak tûnõ állásod, mert mondjuk kivonul a multi, ahol dolgoztál. Egyik napról a másikra ezrek vesztik el az állásukat. Aztán élj meg úgy, hogy mindenhová csak mérnököket meg informatikusokat keresnek... Ezt nem a média nyomja, világosan látod, ha ránézel a bankszámla-kivonatodra, hogy az árak egyre csak nõnek, a fizetések vásárlóértéke meg csökken. Még közgazdásznak sem kell lenni ahhoz, hogy ezt lásd, hogy rosszabbul élsz most, mint pár éve... Amire pedig irtóra ki vagyok akarva, az az a hozzáállás, hogy "a nagyobbik gyerek tud vigyázni a kicsire". Aham, és a nagyobbik gyereknek nem lesz sem gyerekkora, sem tinédzserkora, mert máris nem gyerekként, hanem munkaerõként és fellõs felnõttként, szülõként kezeled. Az én tinikorom is napi 24 órás szolgálattal ment el, ahogy a tesómra kellett vigyáznom, és igenis pocsék érzés volt, hogy míg mások buliztak, szórakoztak, én még a barátnõmhöz sem mehettem át egy órára, mert ott volt a másfél éves bõgõmasina, akire vigyáznom kellett. Most kérem szépen: én szültem azt a gyereket, vagy anyám? Nekem kell felnevelnem, vagy neki? Ennyit errõl. Az szüljön gyereket, aki el tudja látni, és pont.
Nah, akkor összegzek: Fel LEHET nevelni 10-15 gyereket ma is, de nem lesz életed, nem lesz munkád, karriered, ugy fox kinézni mint egy bányarém, mert nincs idõd magadra csak a gyerekeidnek élsz, idegbeteg leszel, és nem lesz idõd a párodra, aki ez miatt elõbb utóbb le fog lépni. A nagyobb gyerekeid hátránnyal indulnak a többiekhez képest, mert elveszed a gyerekkorukat a dolgoztatással, a kisebbek rájukbizásával, és nem tudsz majd nekik olyan életet biztositani, olyan tanittatást, megfelelõ ruházkodást, és egyebeket, amiket más szülõk igen. Ez a mai világban nem mûködik.
nem olvastam végig minden választ, de azért leirom én is a véleményem. anno szociológia órán hallottam, hogy egy gyerek felnevelése születéstõl a fiatal felnõttkorig 70 millió forintba kerül a szülõnek. jól olvasod. az én éves jövedelmem nem éri el a nettó 2 milliót, ennek fényében talán érthetõ miért nem szülök 10 gyereket. régen teljesen más helyzet volt. a gyermekhalálozások száma iszonyúan magas volt, elõször is, emiatt született sok gyerek egy-egy családban, másrészrõl a fogamzásgátlás sem olyan volt, mint manapság. a kertekben megtermelték a szükséges konyhakertet, disznót, baromfit tartottak, így az élelmezésre minimálisat költöttek, ha költöttek. ruházkodásnál pedig ált. csak a legnagyobb kapott, a kisebbeké a legnagyobb kinõtt ruhái lettek. abban az idõben a férfi volt a családfenntartó, ergo keresett annyit, hogy az asszonynak nem kellett dolgozni, így neki nem volt "más" dolga, mint háztartást vezetni és gyereket nevelni.
"most meg sokaknak 1-et is nehéz?" régen is nehéz volt, csak nem volt divat rinyálni a nehézségeken, hanem büszkeség volt úrrá lenni felettük. Ma már felnõtt az a generáció, akik közül sokat hozzászoktatttak, hoyg megkímélik minden nehézségtõl, így sokaknak kisebb a teherbírásuk is. Pedig teher alatt nõ a pálma. É s a divat(médiadivat) azt diktálja, hoyg az élvezet trendi, az erõfeszítés ciki. Pedig ez tejesen hamis és értelmetlen. Az erõfeszítés tehet csak boldoggá, az olcsó élvezet, a könnyû út nem. Tudod, a pokolba vezetõ út sima és széles. A menyországba meg nahezebb jutni, mint átbújni a tevének A Tû Fokán. ? http://arabnyelv.blogspot.com/2009/04/mi-megy-at-tu-fokan.html Mégis a menyország lenne a cél. Meg a nagy család :)
Elõször is nem volt védekezési lehetõség, így könnyebben becsúszott a gyerek, elvetetésrõl szó nem lehetett. A másik valóban az igények mások voltak, de sokan éltek nyomorban, szegénységben. Nem hiszem, hogy ma erre vágynánk! Nem fura az 1500 ft-os fizetés, mikor elgekzdtem dolgozni, én sem kerestem sokkal többet, pedig még nem vagyok olyan vénecske. A mai fiatalok el sem tudják képzelni a régi dolgokat, így nem is érdemes mondani. Úgyis csak néznek és azt hiszik az ember meghülyült már, vagy az õskorból jött. 43/N
Ez a probléma ma Magyarországon: a 11:51-es válaszoló és a hozzá hasonló felfogásúak le vannak "pontozva".
12:01 - Én még 1 gyerekben se merek gondolkodni.
Régen nem voltak olyan igények, mint ma, nem számított, hogy gyerek mibe öltözik, mit eszik, mit csinál, mivel játszik. Sokszor sokat nélkülöztek ezek a gyerekek. Szerintem jó, hogy ez megváltozott, mert igaz, hogy felnõttek azok a gyerekek is, de közel sem volt ilyen a gyerekkoruk. Mi viszonylag jól keresünk, de kettõnél több gyereket nem vállalnánk. Mert akkor már korlátozni kellene azokat a dolgokat, amit nem akarunk. És igen, régen is dolgoztak, de régen a gyerekekkel nem is nagyon foglalkoztak, sõt dolgoztatták õket egész kicsi koruktól, és inkább kis felnõttek voltak, mint gyerekek.
Állítólag minden 3. szülés császármetszés ma az országban, ami azt jelenti, hogy eleve 2 gyereknél nem is ajánlott többet szülni, vannak persze kivételek. Arra is gondoljál, hogy az anya szervezete 10 gyerek után erõsen tönkremegy. Nekem a fogaim kezdtek el romlani. 3 gyereket nem tudnék kiiskoláztatni, és akkor a szemem elõtt sínylõdjenek hitellel a nyakukon? Milyen anya lennék akkor mégis, ha csak a darab számít?
egyetértek az elõttem írókkal!! nekem van egy kislányom és sokáig szeretem volna másodikat.de már meggondoltam magam. elõbb legyen saját házunk , meg minden ami kell és aztán pár év (5-6 de lehet akár 10 is) múlva ha látom hogy alakul az életünk, fel tudnánk e nevelni még egy gyereket akkor bevállalnám. imádom a gyerekeket szeretnék 3-4-et is akár de ez a mai világban lehetetlen vállalkozás!!!! ennek az egynek mindent meg tudok adni és lehet idõvel majd egy másodiknak is, de kettõnél több sose lesz! 24/N
A kérdező hozzászólása: 19/L: Nem azért tettem fel a kérdést, mert ez engem zavar, csak eszembe jutott és gondolkoztam rajt. Én szeretnék szülni 3 gyereket, pedig most nem állunk jól anyagilag (anyuval lakom még nem a párommal), és nekem se tett félre anyu, hogy elinduljak az életbe. És mi is 5-en vagyunk testvérek, igaz 2 tesóm már férjnél van, gyerekekkel együtt. Amúgy ezt most csak mellékesen: nem kerülne a pelenka annyiba, ha az anya nem a kényelemhez lenne szokva, hanem textilpelust adna a gyerekre, amit mosna.. /ezt senki ne vegye sértésnek, csak megjegyeztem/
mamámat felvették volna felsõoktatásba de otthon kellett maradni neki dolgozni...én ölni tudtam volna a helyébe
Én a 70 -es években születtem, és 7 évvel vagyok idõsebb, mint a testvérem. Anyu textilpelust használt, hát elég undorító volt kimosni megjegyzem. Kifolyt belõle a pisi, és a szar is, az egész ruhát cserélni kellett, naponta többször is. A testvérem fenekét meg kezelgetni mindenfélével, de nem Sudocremmel, amivel most én kezelgetem a lányomét. Akkoriban a nõk visszamentek dolgozni, így anyu helyett a nagymama vigyázott ránk. Õ meg kibírta még a világháborút is. Szerencsére ma egy mozdulat a peluscsere, pont a gyerek komfortérzete miatt ilyen profi a legtöbb pelenka. Nem tudom mire lenne jó, ha az anyák érdekében semmit nem fejlesztenének a tudósok. Így is a nõgyógyászat, hát szerintem elég ókori, középkori eszközöket használ még mindig.
A kérdező hozzászólása: Anyukám középiskolába se járt, mert a papa akkor halt meg és a mama fizetése 3000 forintról lecsökkent 1500 forintra (igen, jól irtam, nem hagytam le egy nullát se), amibõl nehezen éltek volna meg, ezért anyunak is dolgoznia kellett menni 14 évesen.Pedig anyu is ment volna továbbtanulni. Anyunak tesója se volt, a mama meddõ lett anyu után.
Elõször a legutolsó válaszodra válaszolva nem biztos, hogy jobban kijön az, aki mossa a pelenkát. Számold ki, hogy egy gyereknek minimum kell 4 db anyagpelenka, mert napi 3 kell plussz egy olyan, amiben orvoshoz, látogatóba, utcára viszed. Egy közepes minõséggû anyagpelus 2 darabja 700 Ft. tehát az már magában 1400. Ha mindennap ki kell mosni, akkor az egy hónap alatt elhasználódik, ehhez jön még a hypo és a fertõtlenítõ, mert a nélkül manapság nem tudod tisztán tartani. Mosópor, öblítõ és a víz. Ha mindennap kézzel mosod az egy ember napi beleülõs fürdése. Tehát ez majdnem több mint 5000 Ft-ra jön ki én a fiammal 2 éve havi szinten 7000 Ft-ot költöttem pelusra, és azt az idõt, amit a kád felett görnyedve töltöttem volna a mosással, azt vele töltöttem, vagy hasznosabb dologra fordítottam, például tanítottam. Emellett az eldobható közepes minõségû pelus környezetbarát, míg a textil pelus nem könnyen lebomló anyag. Eredeti kérdésre, pedig a válasz, ha ma sok gyereket vállalsz, azt el kell tartani, ami nem 5 Ft. Régen pedig minden egyszerûbb volt és nem volt túllihegve semmi mint manapság.
Nem azért szültek nagyanyáink 8-12 gyereket, mert fel tudták nevelni õket...hanem mert nem tudtak védekezni a terhesség ellen..... Amikor meg megvoltak..hát már muszáj volt kezdeni velük valamit.Mehettek 7-8 évesen napszámba, meg libát legeltetni a határba.
Kedves Suhanc72! Tudod ezzel az a gond, hogy 80 évvel ezelõtt az okosabb nõk ugyan rá voltak kényszerítve az otthon üldögélésre, de unták magukat baromira, mert volt eszük, de nem engedték nekik, hogy használják. Unalmukban félreléptek. Szerinted mégis a sok nõ, aki képes tanulni, utána ma a szögre akarja akasztani az eszét? Aranyos a kislányom, de még mikor lehet vele arról beszélgetni, amihez én értek? A tehetség egy része elveszne a társadalomból, ha a nõk felvállalnák újra, hogy otthon üljenek. A társadalom férfiassá válna és jöhetnének újra a világháborúk a férfiak rivalizálása kedvéért.
Kedves Suhanc! Arra még nem gondoltál, hogy a nõ, akit felvettek helyetted, az tehetségesebb volt nálad? Tudod a tehetség nem a kukiban rejtõzik. Ráadásul a magyar társadalom patriarchális, ha nem tudsz érvényesülni, akkor benned van a hiba.
11:56 szerintem vannak kérdéses pontok a gondolkodásodban. Ha pl. barátnõnek van egy évvel idõsebb gyereke, akkor az már kinõtte a ruháit, el lehet kérni tõle. Lehet, hogy anyukád elrakta emlékbe a te ruháid, azt is. Kicsi gyerekre nem is éri meg ruhát venni. Pláne ha több is van, akkor a másodiknak gyakorlatilag semmi sem kell. Kaja: minél nagyobb mennyiséget csinálsz, fajlagosan annál olcsóbb. Az utazást aláírom, azzal tényleg nem lehet mit kezdeni. Bér ha három gyereked van, akkor öten utaztok az országon belül egy félárú jegy árából vonattal, busszal.
Semmi probléma nincsen, most is fel lehet nevelni 10 gyereket úgy mint régen. De csak akkor ha nem zavar, hogy 3-an fekszenek egy ágyban, meg 1 szobátok van.Vagy be lehetne szólni a suliba, hogy most nem járnak a gyerekek, mert egy cipõ , meg 1 kabát van a háznál. Nagymamám ilyeneket mesélt, 10-en voltak testvérek, ha nem volt ruha, akkor nem jártak suliba.Az ment el otthonról aki korábban felkelt, és elsõnek felvette az 1 cipõt ami a házban volt... Jó kis élet, így manapság is fel lehetne nevelni a sok gyereket, csak nem akarjuk.
Hát, parancsolj, Kérdezõ: nevelj másfél szobás panelban, kétszer 90 000 forintos keresetbõl (ami 50 000 forintos GYED-re változik az elsõ gyerek születése után), 50 000 forintos lakástörlesztésbõl, 50 000 forintos rezsibõl három gyereket! Parancsolj, én nem tartalak vissza!
12:56 viszont nanyád nem ijedt meg, mikor csecsemõje született.
Az a nagy helyzet, ha tényleg minden az anyagiakon múlna, akkor akik megtehetnék, mind sok gyereket vállalnának. Én viszont azt látom, hogy inkább kényelemi mint anyagi a dolog, mert azok akik igazán jól állnak, egy-két gyereknél nem vállalnak többet. Sõt, gyakran azzal az eggyel sem törõdnek rendesen.Erre nálunk van példa. Amikor a gyerekem haverja hozzánk jár palacsintázni, mert anyu soha nem süt. Meg teccik nekem segíteni anyu nem ér rá (a barátnõjénél van)? Az meg nagyon jól esik (és kicsit a szívem is megszakad)amikor a kis csákó anyák napjára rajzol nekem is valamit. A boldog gyerek, nem a pénztõl lesz boldog, hanem a törõdéstõl. Amire meg kell(tanulmányok) úgyis elõteremti az ember.
"ugy fox kinézni mint egy bányarém, mert nincs idõd magadra" Nézd meg a nazarénusokat: felnevelnek 10 gyereket, jól néznek ki, nõiesek, és nem jutnak koldusbotra. Hozzáállás és vágy kérdése, az anyagiakat ahhoz teremted meg, amihez akarod. Van akinek jut dzsipre meg vitorlásra, neked miért ne jutna családra? Ha akarod. Az agyban dõl el. és ha Isten báránykát ad, legelõt is ad hozzá. Aki fél, aki magát is félti a jövõtõl, persze hogy nem mer gyermeket vállalni.Nem is szabad, csak ha bátorság van, és remény.
Egyébként lehet, hogy pont azért van ilyen nagy mértékû munkanélküliség, mert régen ilyen sok gyereket bevállaltak (apámék mind a 7-en megmaradtak, az õ apjáék mind a 11-en felnõttek, igaz, 2 apáca lett, de még akkor is 9), és nem tud az ország ekkora munkahely-igényt elõteremteni olyan fizetésekért, amibõl meg lehetne élni. Régen elég volt az apa fizetése (a nõ sokáig nem is dolgozhatott), ma már a 2 szülõé se mindig elég.
Még egy kis érdekesség, egy nagynéném kint él és dolgozik évek óta Svédországban, ahol orvosként megél a fizetésébõl, nem is rosszul, itthon meg csak nyomorgott hónapról-hónapra a kisfiával, akit egyedül nevel. Összehasonlításként a (kb.) népsûrûséget hadd említsem meg, amit õ is említett (a pontosított adat az internetrõl van): Magyarország: 107, 5 fõ/km² Svédország: 20 fõ/km² Csodálkozunk, hogy nehezebb megélni? Sokkal többen vagyunk ugyanannyira, mint õk. Továbbtanulásos hasonlattal élve nálunk ötszörös a túljelentkezés.
A kérdező hozzászólása: De Svédország nincs anyagilag a béka segge alatt, õk jól élnek...Ennyi is a különbség.
Jól élnek, igen, de miért? Gondolkodj, ha õk is ötször annyian lennének, vajon mindenkinek ugyanúgy lenne hely?
És figyelj, most mondom a poént, Svédország ugye nagyobb területileg is, mint Magyarország, de õk még 10millióan sincsenek, kevesebben vannak, mint mi. Ha itt hozzájuk képes 5-szörös a népsûrûség, akkor ahhoz, hogy hasonlóképp álljunk, 5-ödannyian kéne, hogy legyünk. De ez csak elmélet, csak kb. továbbgondoltam, hogy lehet, nem is nagy baj a népességfogyás, csak fogynának azok is, akik nem óhajtanak dolgozni...
A kérdező hozzászólása: Kitelepítenénk innen a nemdolgozó cigányokat akik az államból élnek máris lenne hely. Nem vagyok rasszista, nem a bõr szín szerint itélem az embereket, de az ilyeneket elitélem.. Na nem mintha a magyarokat félteni kéne... Itt a városunkba van pár olyan ember akiknek 2-3 diplomájuk van és a gyárba varrnak, vagy a szalag mellett állnak havi 40-50 ezer forintért.. De lehet azért mert ez egy kisváros.
"De Svédország nincs anyagilag a béka segge alatt, õk jól élnek...Ennyi is a különbség." De miért is élnek jól? Azért, mert a svédeknél lutheránus rend van. A svédek 200 évvel ezelõtt sokkal, de sokkal szegényebbek voltak, mint mi, magyarok. Rossz klíma, kevés termés, nagy hideg télen, végtelen erdõ az egész ország, ásványkincse szinte semmi (még a szén- és vaskészletek felfedezése elõtt vagyunk)... A kilátásaik sokkal rosszabbak voltak, mint nekünk. Hogy hogyan kovácsolták ezt az elõnyükre? Úgy, hogy a 17. században hoztak egy olyan törvényt, ami a házasságkötést írás-olvasás-számolásból tett vizsgához kötötte MINDEN egyes néprétegnél, minden egyes személynél. Aki nem tanult, az nem házasodhatott. Akinek zabigyereke született, azt kizárták az egyházból és kiközösítették a faluban. Gyakorlatilag éhhalálra ítélte magát. Mi lett ennek a következménye? Egyrészt az, hogy kivétel nélkül minden gyerek elkezdett iskolába járni, a szülõ pedig nem tarthatta otthon a gyerekét (nemre való tekintet nélkül), ha az iskolába ment. Az iskola pénzbe került, így a szülõk jól meggondolták, hogy hány gyereket vállalnak, mert akit vállaltak, azt ruházni kellett (sokkal jobban, mint itthon), iskoláztatni kellett, és munkaerõként nem lehetett rá számítani. Emiatt a szülõk úgy döntöttek, hogy legyen inkább kevés gyerek, de azoknak a lehetõ legtöbb mindent megadták. A munkaerõ képzetté vált az iskoláztatásnak köszönhetõen, és a képzett munkaerõ több pénzt keresett, mint az egyszeri földmûves. Így a családi vagyon a generációk alatt egyre csak nõtt, csak nõtt, csak nõtt... A nagy vagyonból az állam busás adókat szedett be, így az állam is jól járt a kis gyerekszámmal. Nem irigyelni kéne a svédeket, hogy "bezzeg õk gazdagok", hanem tanulni tõlük: nem tizesével szülni a gyereket a nagy semmire, hogy aztán munkanélküli társadalomszemete legyen belõle (lásd a legnagyobb létszámú kisebbséget) hanem a két-három gyereket a lehetõ legjobban felkészíteni az életre, hogy azok sikeres emberek legyenek. Nagy igazság: a világ vezetõ ipari hatalmai szinte mind protestáns országok, protestáns munkamorállal és erkölccsel. Nem szégyen tõlük tanulni.
...a közösülés és teherbeesés között összefüggés... :-DDDDD, ez nagyon jó:-))) kis OFF: hidd el, még ma is vannak olyanok akik erre az összefüggésre nem jöttek rá. volt betegem aki elhagyta a spirálját, nem tudta hol és mikor, de még azt sem, hogy volt neki olyanja, amit egyébként a védõnõi szolgálat fizetett ki neki a nyolcadik gyerek után......
"A mai keresetek lényegesen magasabb életszínvonalt tesznek lehetõvé, mint régen" Hoppá, errõl én lemaradtam.Úgy látszik a jólét osztásról nekem senki nem szólt.Mi éppen kijövünk a hónap végére, mivel a válság miatt, majdnem kétszer annyi lett a lakás törlesztõrészlete, mint volt.Szeretnénk mi is még gyereket (1 fiúnk van), de amíg tényleg nem marad hónap végére mit félretenni, addig nem lehet.Két diplomával nem jó érzés álmatlanul forgolódni, hogy vajon mi lesz holnap.
19/F voltam ez lemaradt
Igen, szerintem is elég gusztustalan volt a megjegyzés, hogy nyugodtan vállaljunk 3 gyereket, hisz akkor egy csomó kedvezményt kapsz... Csakhogy az a pénz nem a semmibõl lesz.
Nem azt mondtam, hogy azért kell több gyerek, hogy kedvezményeket kapjunk. Azt mondtam, hogy nem annyival nehezebb három gyereket nevelni, mint kettõt, ezek miatt a kedvezmények miatt. A mai magasabb keresetekrõl: régen (nem 10 éve, hanem tényleg régen) igenis relatíve kevesebbet, sokkal kevesebbet kerestek az emberek. De mindegy. Tény, hogy nem tudom, milyen lehet tiniként a tesóimmal egy szobában élni, mivel mindannyian kollégiumban laktunk gimi alatt, mivel ahol a szüleim élnek, nincs jó gimnázium. Emiatt tizenévesen öt másik lánnyal laktam együtt, semmi bajom sem lett, a szexet is meg tudtam oldani, ha kellett mindig. Bár egy tizenévesnek ezt amúgy sem kellene túlzásba vinni szerintem, ráér késõbb. Lehet lepontozni.
00:13 - Áruld már el nekem, hogy te hány gyereket nevelsz, mennyi fizetést kapsz és milyen munkáért? Apám 2 gombóc fagyit vett gyerekkorában 1 Ft-ért, ma mennyi is? 58 éves...
Szerintem nem fair, hogy a saját igényeidet tartod mérvadónak. Ha te kibírtad öt másik lánnyal egy szobában, akkor másoknak sincs igényük a magánszférára?
így is túl van szaporodva az emberiség.....
16:47 - Illetve hol oldanád meg? A legtöbb ember munkából él, ahol lenne föld, pont arrafelé van leginkább hiány munkahelyekbõl, ahol van munkahely, ott meg nincs lehetõség ekkora földeket még birtokolni se. + iskoláztatás, mert ma már megbüntetik a szülõt, ha nem jár a gyerek iskolába nem tudom, most éppen hány éves korig.
Azért sem vállalnak mostanában még 3 gyermeket sem, mert ki tudja, hogy annak a 3-nak is lesz-e munkája, ha felnõ? És igen mindenkinek igaza van aki azt írta, hogy a gyerekek kis felnõtek voltak néha még 6-7 vagy 4 évesen is dolgozniuk kellet valami a ház körül. (Pl tehenet fejni, kitakarítani, etetni, kivinni a kaját a földre a fiúknak, ilyesmik). Nem volt semmi gyerekkoruk. Párom Nagymamája egyedül volt mégsem volt gyerekkora, mert fõznie kellet már 12 évesen. Onanntól Õ csinálta az ebédet! Annakidején a férfiak nem hagyták el az asszonyokat. Eltartani azért tudták, mert farmer életet éltek, MINDENt megtermeltek. Lovak húzták az ekét, hogy legyen mit enni az állatoknak, voltak tyúkok, libák stb. Megtermelték minden élõlény élelmét amit tartottak. Kaja így nem kerül semmibe.(szinte semmibe) Csak szappanra meg ruhára költöttek, de a mai világba ez már nem megoldható. Illetve megoldható csak szerencsétlen család közröhej tárgya lenne...
Régen hittek, ezért bíztak. Ma nem hisznek az emberek, ezért félnek.
A kínlódás lenne a cél? Hogy legyen 10-15 gyerek, de se szülõnek, se gyereknek ne jusson semmi jó?Csak élnek, túlélnek? Én nem ezt a felfogást követem. Emberséges életet szeretnék adni a gyerekemnek, ha ehhez az kell, hogy egy gyereket szüljek csak, akkor egy lesz, ha megtehetem, hogy legyen több, akkor több lesz.De csak egy eszme miatt, hogy nekem nagy családom lesz és a tagjai tanuljanak meg nem rinyálni, hanem éljenek, ahogy tudnak, ez nekem nem hiányzik.
Az biztos, 13.43, hogy neked nincs testvéred, és a szüleid a fenekedet is kinyalták gyerekkorodban. Csak az ilyen emberek beszélhetnek ilyen hülyeségeket...
A mai gyerekek sokkal jobb körülmények között élnek, mint régen. Mégis boldogtalanok, elégedetlenek folyton. Mert nem tudnak örülni semminek. Nem tanulnak meg örülni a kicsinek. Soha nem is lesznek boldogok, mert nem tudják értékelni azt, amijük van. Mindig arra vágynak, amijük nincs, vagy éppen arra ami a másiknak van. Mindenbõl a legújabb kell. Mindent készen kapnak, nem kell gondolkodniuk. Nem kell botból kardot készíteni, mert van mûanyag. Nem kell bunkert építeni mert van sátor. Nem kell felhõket nézve marhulni, mert van tv. Nem kell megbecsülni semmit és senkit, mert minden és mindenki pótolható tucatcikk.
"ugy fox kinézni mint egy bányarém, mert nincs idõd magadra" Én vagyok az 5 tesós. Anyukám 41 éves, csinos, ápolt, gyönyörû! "Nem lesz életed." Nekünk van, de akkor mi vagyunk a kivételek. Én -amint írtam is- végzõs vagyok TTIK-n. Két öcsém szakmát tanult, dolgoznak, a kislányok még suliba járnak. Mindõnkbõl lesz/lett valami.
5 tesós ismét: elmondom mi a különbség, na: a húgoknak csak egy-egy kínai barbibabájuk volt, az óvodás lányoknak, meg három db. Bratz (márkás!?) pónilóval. Ez nem "túlélés".
5 tesós: "túlélés", jah. A faluban az emberek meg minden este nézik a naplementét, miközben törik a kukoricát a tábortûznél, ott szaladgálnak körölöttük a beszélõ állatok... :) Téveszmék, téveszmék.
De anyudnak 5 gyereke van, nem 15!!!
A mi fizetésünk mellett a hitellel és a rezsivel együtt nem telne márkás pónilóra az 5.mellett.Sõt kajára sem.Ez a túl élés és ezért nem lesz soha 5 gyerekem, pedig ha tehetném szülnék, de szenvedésre nem szülök.
11.49-nek A probléma gyökerét nem abban látom, hogy egy-két kimagasló teljesítményû nõ így gondolja, hanem abban, hogy ez egyfajta presztízs lett az összes nõ körében. Nem azt akartam ezzel mondani, hogy a nõ jöjjön mögöttem és hozza tonnás a bevásárló szatyrokat, mert ÉN VAGYOK A FÉRFI, meg azt se mondtam, hogy tegyétek a fejetekre a vizeskorsót. Én csak a kérdésre válaszoltam, mégpedig nem az egyén-, hanem a társadalom szempontjai szerint. (legalábbis megpróbáltam). A nõ biológiája nem 1, hanem sok gyerekre van "tervezve, márpedig a biológia nem tûri az önérzetet-> emlõrák, méhnyakrák, petefészekciszta-hegyek. Amire te válaszoltál, az itt nem volt kérdés...
Manapság az 5 sztem sok, legalább is mindenki elámul, ha hallja. Lett volna neki több is, de sajnos már nem lehet. :( Ismerõsöknél 9 saját van. Becsületresek, szépek, okosak.
Suhanc, arra nem gondolsz, hogy nem mindenkinek való a gyerek? Hívd be a családi kapcsolatok oldalt, olvasd el, egyes "anyák" miket mondanak a gyerekeiknek. "Álmodban megöllek", meg egyéb finomságok. Ha a nõk otthon maradnának gyereket nevelni, az nem jelenti azt, hogy mindegyikük jó anya lenne. De téged ez nem érdekel. És mivel nem vagyunk állatok, tehát tudunk gondolkozni (talán még te is), ezért eldönthetjük, hogy dolgozunk, gyereket vállalunk, vagy mindkettõ. Csak azért, mert méhem van, nem kell szülnöm. Lábam is van, mégse vagyok táncos.
Lassan 26 éves nõ leszek, de nem érzem magam tenyészkancának, akárkinek nem szülök, kell egy társ, akivel most nem tudok sajnos büszkélkedni, mert sajnos nincs. Megadatott, hogy van eszem azokhoz a dolgokhoz, amiket tanulok és amiben szeretnék dolgozni, úgyhogy még most, 26 évesen is tanulok. Ezek ellenére is nagyon nehéz munkát találni fiatal nõként, mert én még "elmehetek szülni", és ezt a munkahelyek nem szeretik, gyesbõl viszont nem lehet megélni. Nekem nincs saját lakásom, mert a szüleim nem engedhették meg, hogy hozzásegíthessek huszonéves koromra egy akár csak szoba-konyhás garzonhoz. Õk 2 gyereket vállaltak, öcsémet és engem, mert ennyinek tudták biztosítani az anyagiakat. Sose volt luxusjátékunk (a netbook-omat, amin most gépelek, már a saját munkámból keresett saját fizetésembõl vettem), és sokszor használt ruhát hordtunk, mivel mi fiú-lány tesó vagyunk, azért minden ruhám nem maradhatott öcsémre, de amit lehetett, azt õ még utánam elhordta. Több gyerek nem fért bele sehogy, mert a szüleim mindketten nagyon nehéz családból származnak, és ennek a lakásnak a törlesztését is csak tavaly, 22 év után tudták befejezni + rezsi + amit megeszünk (úgy, hogy nem fõzünk minden nap). 2 gyerekre volt kapacitásuk, de minket kettõnket felneveltek úgy, hogy szakma lesz a kezünkben, és tudás, amivel tudunk dolgozni és idõs korunkra talán nem járunk úgy, mint 72 éves nagyanyám, aki 14 éves korától dolgozik (kénytelen volt), de nincs nyugdíja, mert nem tanulhatott, nem tájékozódhatott, mert a háztartást kellett ellátni, a kertet kellett ellátni, 3 gyereket felnevelt, és emellé amit el tudott vállalni munkát, ott meg a munkáltató verte át. És mire ez kiderült, bottal üthették a nyomát.
A légzésfigyelõhöz sajnos van személyes ismeretség is. Ismerõsöméknek született 1 vagy 2 éve egy kisfiuk õsszel, és gond volt a légzésével, a normálisnál hosszabb idõkre állt le. Orvosnál is sokat voltak miatta, nem tudom, mára megszûnt-e a probléma, de azt tudom, hogy akkor, amikor megszületett, nagyon sokat idegeskedtek miatta, figyelni kellett, igen, nekik nagyon fontos volt a légzésfigyelõ, mert annál a kisfiúnál az átlagnál nagyobb volt a kockázat, hogy meghal csecsemõként. Szoktam látni õket, a kisfiú látszólag remekül van, de nem tudom, rendbejött-e a légzése, vagy még mindig járnak. Az viszont biztos, hogy ha elveszítették volna, mert pl. nincs légzésfigyelõ, nagyon nagy törés lett volna, hiszen egy kis élet, még ha kicsi is, de ember, és a gyerekük. Próbáld magad a helyükbe képzelni, te nem aggódnál, ha ilyen problémával születne gyereked? Vagy legyintenél, hogy a gyenge úgyse életképes, mint ahogy a spártaiak tették?
A kérdező hozzászólása: Amúgy brutális ami itt megy. Anyu 2000-be vett falun egy házat, 3 millió volt, azt zsebbõl fizette, mert a válásuk után a ház fele az övé lett, ebbõl lett a 3 millió. Vett fel 2 millió kölcsön 20 évre (!), havi 15 ezerrel kezdtük, most már 30. az 55 éves rokkant anyámnak kell járnia dolgozni, hogy ne csak 90.000 forintból éljünk, hanem 130.000ból, ami még mindig nem elég! Mi is hónapról hónapra élünk, de amikor anyu vállalt 5 gyereket még nem éltünk rosszul, sõt... Sõt, még 2-3 éve se éltünk rosszul, mert akkor tellett annyira, hogy ha elmentem valahova, kaptam 5ezer forintot, mert anyu is 200.000 forint fölött kapott pénzt! Szánalmas ez az ország, már belátom énis: ide nem érdemes szülni. Ráadásul az is milyen már, hogy egy panellakás errefele 10-20 millió, mert falura senki nem akar jönni, ahol még mindig 2-3 millióért lehetne egy elég szép házat venni, ami kertes, nagy udvaros, csak hát ugye falu.(város a mi falunktól kb. 3 km)

Hogyan lehet az ember stylelist? Milyen iskola kell hozzá? Milyen ruhák kellenek hozzá? Hogy is működik ez a dolog?

Komoly a kérdés,legyetek szívesek komolyan válaszolni! Köszönöm!:)

Legjobb válasz: elég egy szakképzés,úgy tudom 1-3 éves(pontosan sajna nem) Én is annak készülök,úgy gondolom hogy kell hozzá egy bizonyos ambició és tehetség. Nem árt ha ismered a pillanatnyi divattot,de ki tudod alakitani a sajátodat.Nem tudom mire irtad ezt a ruhákkal... A lényeg h érdekeljen a munka és vonzon az hogy szebbé varázsolod az embereket... és nem ártanak a jó kapcsolatok sem hogy beajánlhassanak téged késõbb.

elég egy szakképzés, úgy tudom 1-3 éves(pontosan sajna nem) Én is annak készülök, úgy gondolom hogy kell hozzá egy bizonyos ambició és tehetség. Nem árt ha ismered a pillanatnyi divattot, de ki tudod alakitani a sajátodat.Nem tudom mire irtad ezt a ruhákkal... A lényeg h érdekeljen a munka és vonzon az hogy szebbé varázsolod az embereket... és nem ártanak a jó kapcsolatok sem hogy beajánlhassanak téged késõbb.
STYLIST Egyébként nem tudom.
Keress rá a neten, hogy stylist képzés...de nagyon sokba kerül, kb fél milliónál kezdõdik, és nem garantálja senki, hogy kapsz is utána munkát...az én ismerõseim akik elvégeztek ilyet azóta sem találtak ilyen munkát, mert nagyon telített a piac, sok a wannabe stylist, kevés az igazán jó, és kevés a munka. Mert attól még, hogy elvégzel egy ilyen sulit semmit nem érsz vele, gyakorlat kell hozzá rengeteg, referencia, meg kapcsolatok. Tessék, itt egy link stylist tanulókról és stylistokról: http://modart.blog.hu/

Miért nem lehet elmondani az igazat ha már valaki nem akar a másikkal lenni, miért kell elhitetni az emberrel hogy minden rendben, hogy együtt minden megoldunk, meg hogy milyen boldog is az ember mikor ez nem így van?

Mikor ezzel csak a másiknak okoz fájdalmat, mert abban a tudatban van az ember, hogy minden nagyon szép, minden nagyon szuper és az ember beleéli magát. És f?leg úgy, hogy feltétel nélkül szereti azt aki ekkora fájdalmat okoz.

Legjobb válasz: Mert tudja,h csalódást okozna ezzel és nincs benne annyi gerinc...

Mert tudja, h csalódást okozna ezzel és nincs benne annyi gerinc...
Azert a korulmenyek is szamitanak itt... Mennyi ido utan, milyen helyzetekben jott ez elo? Biztosan feltetel nelkul szereted?
A kérdező hozzászólása: Néhány embernek szüksége lenne gerincbeültetésre, csak biztos félnek a kilökõdéstõl..
A kérdező hozzászólása: Hát talán pár hónap után, de nem tudom õ mit is érzett valójában, meg hogy mióta fontolgatta a dolgot. Szinte mindig elõjött és igen én feltétel nélkül szerettem. Még most is..
Ha te nem tudod, hogy o mit erzett, akkor hogy vagy kepes feltetel nelkul szeretni ot? Azert csak nem egyik naprol a masikra gondolta meg magat...
Masodik es az utolso is vagyok, tobbet nem fogok kerdezni, de azert valami meg izgatja a fantaziam... Ot magat megkerdezted mar errol?

Valóban létezik a "Kubatov-rendszer"? Elképzelhető, hogy figyelik az emberek tevékenységét is akár? Lehetnek beépített embereik?

Legjobb válasz: vagy nem létezik vagy nagyon kényelmesen csinálják: gondolj arra, hogy a londoni zavargásokat a Twitteren szervezték le. Ha az ott elhangzott kulcsszavak alapján nem veszik észre a készülõ zavargásokat akkor az ártalmatlan a magánembert lehet, hogy észre se veszik ha egy kisebb esetleg nagyobb "csínyt" követ el.

vagy nem létezik vagy nagyon kényelmesen csinálják: gondolj arra, hogy a londoni zavargásokat a Twitteren szervezték le. Ha az ott elhangzott kulcsszavak alapján nem veszik észre a készülõ zavargásokat akkor az ártalmatlan a magánembert lehet, hogy észre se veszik ha egy kisebb esetleg nagyobb "csínyt" követ el.
Jó eséllyel sz összes pártnak vannak hasonló listái. Én egy kisebb városban élek, de már ott is jegyzik, hogy ki adott kopogtatót, ki volt elutasító, fényképezik a résztvevõket az összes pártnak a rendezvényén (nemcsak a sajátjaikon) stb... És az ÖSSZES helyi párt ezt csinálja, gondolom, hogy országon szinten sem különbek.
*országos szinten
Nem. Nincs hozzá kapacitásuk.
Persze, hogy figyelik. Van lehallgatás, van megfigyelés is. Tapasztalatból beszélek.
Nem "az emberek tevékenységét" figyelik, hanem lista van arról, hogy az adott kerületben ki szimpatizáns, kitõl várható ajánlószelvény a következõ választáson. Érdekes elképzelés, hogy "figyelik az emberek tevékenységét". Mondjuk azt, hogy mit ebédelsz? És a néhány ezer aktív párttag egy tízmilliós országban ezt szerinted meg tudná csinálni?
A kérdező hozzászólása: Persze, hogy meg.... természetesen nem minden embert figyelnek, hanem csak azokat akiknek a tevékenysége szerintük veszélyt jelenthet a Pártra. És nem éppen azt figyelik, hogy mit ebédel, hanem, hogy milyen rendezvényekre jár, kikkel tart kapcsolatot stb. Persze ez mind csak feltételezés részemrõl, mondjuk az elég baj, hogy ide jutottunk, hogy ilyeneken kell gondolkozni.
"Persze, hogy meg.... természetesen nem minden embert figyelnek, hanem csak azokat akiknek a tevékenysége szerintük veszélyt jelenthet a Pártra. És nem éppen azt figyelik, hogy mit ebédel, hanem, hogy milyen rendezvényekre jár, kikkel tart kapcsolatot stb." Na most aki "veszélyes a pártra", pl. egy másik párt politikusa, arról általában az újságok is megírják, milyen rendezvényekre (nem nehéz kitalálni: politikai rendezvényekre) jár. És a kapcsolatokat sem bonyolult kideríteni (ott van a politikus képe az újságban, és látszik, kikkel vigyorog együtt).

Csak én látom úgy, hogy Magyarországon az emberek túlságosan is kegyetlenül viselkednek egymással vagy ez valóban így van?

Kezdek ettől kicsit begolyózni, szerintem paranoiás vagyok és úgy érzem, hogy túl sok az értelmetlen rosszindulat a környezetemben, hiszen jóindulattal, megértéssel és segítséggel többre lehetne jutni.

Legjobb válasz: Magyarországon nem lehet megbízni az emberekben, ezért sokan már eleve gyanakvóak, és nem tudnak jóindulatot feltételezni.

Magyarországon nem lehet megbízni az emberekben, ezért sokan már eleve gyanakvóak, és nem tudnak jóindulatot feltételezni.
Szerintem túlzol. Nem ennyire rossz a helyzet. Én több megértést és segítséget tapasztalok , mint rosszindulatot.
# 3/3 ma 16:31 Szia! Egyetértek. Repült a zöld.
Hali! Nincsen igazad. Mert sok jó ember van itten mi nálunk. Csak talán rossz társaságba jársz, rossz helyekre. Akkor ez az a Te hibád is.
a lakossag 70 szazaleka gane ember fuj
Én nem. Repül a piros. Uhh...én is elég kegyetlen vagyok :S

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!