Találatok a következő kifejezésre: Hogyan is áfát fizetni (3 db)

Hogyan is kell áfát fizetni?

Próbálom nem bonyolultan leírni. A nagykernél 10000 forintba kerül egy áru áfa nélkül. Ezt a terméket megrendeli a cégem 12000 forinért, vagyis áfásan. Ha ezt továbbárulom a végfelhasználónak akkor mégegyszer rákell tennem az áfát-vagy elég csak a haszonkulcsot rátenni? Ez a kérdés azért fontos mert nem mindegy, hogy 60%-osan többért vagy "csak" 40%-ért többért adom el a terméket. Tulajdonképpen én (cég) már kifizettem az áfát a termék után.

Legjobb válasz: Nagyon szépen köszönöm ezt a szép kifejtett választ. Tehát akkor. "Sajnos" 2-es számjegy van ott, ahol mondtad. Tehát akkor nettó 10000 forint nagyker árat 20% haszonkulcsal mennyiért fogom kínálni a végfelhasználónak? A választ elõre is köszönöm!

A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm ezt a szép kifejtett választ. Tehát akkor. "Sajnos" 2-es számjegy van ott, ahol mondtad. Tehát akkor nettó 10000 forint nagyker árat 20% haszonkulcsal mennyiért fogom kínálni a végfelhasználónak? A választ elõre is köszönöm!
Azt te határozod meg hogy mennyiért adod, a lényeg hogy áfásan kell számláznod, az áfa olyan adó ami folyamatosan rárakódik a termékre ahogy az kézrõl-kézre jár. Egyébként ami te már megfizettél áfát, azt hívják elõzetesen felszámított adónak, így (feltételek mellett) azt levonásba helyezheted és amit te számlázol ki, abban az áfát fizetendõ áfának hívják. A bevallásban tehát a fizetendõ áfa- levonható áfa= ha + akkor fizetned kell, ha - akkor visszakaphatsz. Tehát a beszerzéseid áfájából levonhatod az eladásaid áfáját leegyszerûsítve. Tehát végülis nem fizeted meg kétszer csak egyszer. Persze azért ennél bonyolultabb az áfa, hogy mit, mikor lehet levonni, kell megfizetni. Szerintem konzultálj egy könyvelõvel vagy adótanácsadóval, mert õ jobban el tudja magyarázni az adott helyzetre vonatkoztatva.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ! Nekem van már könyvelõm, de ioyen "részleteket" sosem árult el
A 10.000 Ft-os nettó beszerzési árú terméket 20%-os haszonkulccsal 14.400, - Ft-ért fogod kisker bruttó áron árusítani, amelybõl 2.400 Ft a fizetendõ ÁFA-d lesz, így a bevételed 12.000 Ft, az "egyszerûen számított" nyereséged: 2.000, - Ft, azaz megvan a 20%. A vásárlásból fizetsz a termékre 12.000 Ft-ot, amibõl 2.000 Ft ÁFA-t visszaigényelhetsz. Tehát ebbõl a megközelítésbõl is "megmarad" 2.000 Ft-od a 10.000 Ft-os nettó beszerzési árú terméken, azaz megvan a 20%-os haszon. [Nagyon leegyszerûsítve.]

Ha a Vámon úgy állapítják meg, hogy kereskedelmi mennyiség (pl 10 darab cipő) akkor arra mit kell fizetni? Csak áfát vagy már vámot is és egyéb költségek is jönnek rá?

Legjobb válasz: ÁFÁt ás VÁM-ot 100%. Aztán ha peched van akkor vámregisztráció is kell, megvizsgálják a terméket, hogy megfelel-e az EU normáinak (a hamisítvány cipõ nyilvánvalóan nem fog). Ez esetben pedig elkobozzák és megsemmisítik a termékeket.

ÁFÁt ás VÁM-ot 100%. Aztán ha peched van akkor vámregisztráció is kell, megvizsgálják a terméket, hogy megfelel-e az EU normáinak (a hamisítvány cipõ nyilvánvalóan nem fog). Ez esetben pedig elkobozzák és megsemmisítik a termékeket.
Ez is nyílván igaz. De feltételeztem hogy a kedves vevõ, legálisan csinálja, valós számla, nem kamuból íratott stb. Az azért lehet igazolni hogy annyi amennyi. Bár csak nem kötnének már bele. Csak akad jobb dolguk is.
"Nem az értékbecslõ szava az etalon, hanem a számla." Hogy te mekkorát tévedsz... A magyar VPOP-nak minden joga megvan felülbírálni a címzett által benyújtott értéknyilvánítást, amennyiben úgy ítéli meg, hogy a benyújtott értéknyilvánító okirat (pl. számla) nem fedi a valóságot. Én már háborúztam a vámmal, mert nem akarták elhinni, hogy annyiért vettem amit, mint amennyi a számlán szerepel (pedig annyiért vettem).
Félreértettük egymást. Én arra értem hogy veszek 10 cipõt, az nem minõsül kereskedelmi célúnak. Semmi közük hozzá hogy minek kell nekem 10 cipõ. Az érték az egyetlen ami számít. Meg az hogy magánszemély. Vehet a focicsapatának is 10 cipõt, akármi. Nem kell bizonygatni. 22euró alatt nincsen áfa. Fölötte természetesen van. 150 alatt pedig vám nincsen. Ezeket természetesen meg kell fizetni, de nem azért mert kereskedelmi mennyiségnek számít a 10 cipõ, hanem mert áfa köteles az értéke. Azt hogy ki sem bontják arra értettem, hogy nem szokták kibontani. Sokkal bevettebb szokás, kérni egy számlát a vásárlótól mail-en. Ha meg kibontják, és meg akarják áfázni, még mindig nem köteles. Nem az értékbecslõ szava az etalon, hanem a számla.
Magánszemély vagy. Nem foghatják rá hogy kereskedelmi mennyiség.. Ki sem bontják.. Csak annyi hogy rá van írva az értéke, erre a megjelölt értékre kivetik az áfát, és jónapot. Jogod van hozzá hogy megvedd, ez nem üzletelés..
A kérdező hozzászólása: Ebay-en amerikából egy eladónál találtam 10db Air Jordan cipõt és én bolondulok értük. Azokat szeretném megvenni. és gondolom, hogy 10db-ot már kereskedelmi mennyiségnek könyvelnek el, hiába mind a 10 más kinézetû és hiába csak saját használatra lenne.
#3 Mostanában a kínai "converse" cipõ a nagy divat. Azt pedig me fogják semmisíteni - vagy pedig a kérdezõ bevállalja, hogy "eredeti", ez esetben viszont a magyar kiskereskedelmi ár után fogja fizetni az ÁFÁ-t és a VÁM-ot, ami több lenne, mint az egész sz*rság ára. Azt, hogy hamis-e vagy sem úgy állapítják meg, hogy szakértõ megvizsgálja, de sokszor a márkatulajdonost is felkeresik...
Ha vállalkozó vagy akkor fix a vám. Egyébként a 22eurós értékhatár alatt nem kell sem áfát, sem vámot fizetni. 150 euró alatt pedig vámot nem kell fizetni. Nem semmisítik meg a cipõdet... :) Gondolom nem adidas feliratú huan csin cipõket hozatsz be...
A kérdező hozzászólása: és, honnan tudnák megállapítani , hogy nem eredeti?
Én is legálisan csináltam és a valós (paypal) kifizetési bizonylatot szolgáltattam be. A vámhatóság is a pénzre megy manapság már szinte csak.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!