Találatok a következő kifejezésre: Hogyan is áfát (12 db)

Minecraftban mit jelent hogy "XY is AFK"? Vagy az a parancs, hogy /afk?

Legjobb válasz: Azt, hogy ha beírod /afk akkor leáll a karaktered (pihen), de nem lép ki a szerverrõl. Szóval ha beírod akkor mehetsz a dolgodra.

Azt, hogy ha beírod /afk akkor leáll a karaktered (pihen), de nem lép ki a szerverrõl. Szóval ha beírod akkor mehetsz a dolgodra.
AFK= Away From Keyboard. Ez csak annyit tesz, hogy nem vagy gépnél.

Hogyan is kell áfát fizetni?

Próbálom nem bonyolultan leírni. A nagykernél 10000 forintba kerül egy áru áfa nélkül. Ezt a terméket megrendeli a cégem 12000 forinért, vagyis áfásan. Ha ezt továbbárulom a végfelhasználónak akkor mégegyszer rákell tennem az áfát-vagy elég csak a haszonkulcsot rátenni? Ez a kérdés azért fontos mert nem mindegy, hogy 60%-osan többért vagy "csak" 40%-ért többért adom el a terméket. Tulajdonképpen én (cég) már kifizettem az áfát a termék után.

Legjobb válasz: Nagyon szépen köszönöm ezt a szép kifejtett választ. Tehát akkor. "Sajnos" 2-es számjegy van ott, ahol mondtad. Tehát akkor nettó 10000 forint nagyker árat 20% haszonkulcsal mennyiért fogom kínálni a végfelhasználónak? A választ elõre is köszönöm!

A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm ezt a szép kifejtett választ. Tehát akkor. "Sajnos" 2-es számjegy van ott, ahol mondtad. Tehát akkor nettó 10000 forint nagyker árat 20% haszonkulcsal mennyiért fogom kínálni a végfelhasználónak? A választ elõre is köszönöm!
Azt te határozod meg hogy mennyiért adod, a lényeg hogy áfásan kell számláznod, az áfa olyan adó ami folyamatosan rárakódik a termékre ahogy az kézrõl-kézre jár. Egyébként ami te már megfizettél áfát, azt hívják elõzetesen felszámított adónak, így (feltételek mellett) azt levonásba helyezheted és amit te számlázol ki, abban az áfát fizetendõ áfának hívják. A bevallásban tehát a fizetendõ áfa- levonható áfa= ha + akkor fizetned kell, ha - akkor visszakaphatsz. Tehát a beszerzéseid áfájából levonhatod az eladásaid áfáját leegyszerûsítve. Tehát végülis nem fizeted meg kétszer csak egyszer. Persze azért ennél bonyolultabb az áfa, hogy mit, mikor lehet levonni, kell megfizetni. Szerintem konzultálj egy könyvelõvel vagy adótanácsadóval, mert õ jobban el tudja magyarázni az adott helyzetre vonatkoztatva.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ! Nekem van már könyvelõm, de ioyen "részleteket" sosem árult el
A 10.000 Ft-os nettó beszerzési árú terméket 20%-os haszonkulccsal 14.400, - Ft-ért fogod kisker bruttó áron árusítani, amelybõl 2.400 Ft a fizetendõ ÁFA-d lesz, így a bevételed 12.000 Ft, az "egyszerûen számított" nyereséged: 2.000, - Ft, azaz megvan a 20%. A vásárlásból fizetsz a termékre 12.000 Ft-ot, amibõl 2.000 Ft ÁFA-t visszaigényelhetsz. Tehát ebbõl a megközelítésbõl is "megmarad" 2.000 Ft-od a 10.000 Ft-os nettó beszerzési árú terméken, azaz megvan a 20%-os haszon. [Nagyon leegyszerûsítve.]

Tegyük fel, hogy egy cég egy adott tevékenységért 1Ft + ÁFA díjat fizet. Ha én is szolgáltatást nyújtok ennek a cégnek, de nem vagyok ÁFA-körös, akkor mennyit kérhetek ugyanezért a tevékenységért?

Legjobb válasz: Szabad árképzés van, az árakat nem a törvények szabályozzák, hanem a kereslet-kínálat. Ha ugyanannyiért kínálod a szolgáltatásodat alanyi mentesként, mint aki áfa-körös, és a vevõ hajlandó megfizetni azt az árat, akkor annyiért. A különbség csak az, hogy amíg az áfa-körös a számlájára ráírja, hogy az átvett összeg x % áfát tartalmaz, te ugyanerre a számládra azt írod, hogy A.M. = alanyi mentes.

Szabad árképzés van, az árakat nem a törvények szabályozzák, hanem a kereslet-kínálat. Ha ugyanannyiért kínálod a szolgáltatásodat alanyi mentesként, mint aki áfa-körös, és a vevõ hajlandó megfizetni azt az árat, akkor annyiért. A különbség csak az, hogy amíg az áfa-körös a számlájára ráírja, hogy az átvett összeg x % áfát tartalmaz, te ugyanerre a számládra azt írod, hogy A.M. = alanyi mentes.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen. Bennem csak az kérdéses, hogy ha valaki 1 Ft + ÁFA díjat kap egy szolgáltatásért, míg én 1 FT-ot (ugyanazt az összeget ajánlották fel, +ÁFA nélkül), mert nem vagyok ÁFA-körös, akkor összességében nem fizetnek nekem rosszabbul? Tehát nem mondjuk 1, 2 FT-ot kellene számláznom?
"mert nem vagyok ÁFA-körös, akkor összességében nem fizetnek nekem rosszabbul?" Nem, mert az áfa nem a tiéd. Azt be kell fizetned az államnak. A te bevételed 1 Ft akkor is, ha áfa-körös vagy, és akkor is alanyi mentes vagy. Más kérdés az, hogy hogyan képzed az áraidat, de arról az elõzõ válaszoló mindent leírt.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen. Itt nem én képzem az árakat, nagy céggel szemben egyszerû vállalkozó vagyok. :-) Csak nem voltam benne biztos, nem ér-e hátrány, de megnyugtattál, hogy nem. :-)


Közösségen belüli értékesítésnél mivel kell igazolni, hogy az árut kivitte és az adót is megfizeti a vevő? Mit kell tenni az áfával, amíg az igazolás nem történik meg?

Legjobb válasz: A számlára rá kell írni olyan szöveget, hogy a számla azért adómentes, mert az közösségen belüli értékesítés, illetve az értékesítés a magyar ÁFA-törvény hatályán kívül esik. És természetesen nem kell ÁFA-t adni hozzá. Ugyanígy rá kellí írni, hogy a vevõ az ÁFA megfizetésére kötelezett. Amikor az árut kiviszik, a szállítmányozó szokott küldeni olyan igazolást, hogy az áru elhagyta Magyarország területét (nekünk pl a DHL Freight).

A számlára rá kell írni olyan szöveget, hogy a számla azért adómentes, mert az közösségen belüli értékesítés, illetve az értékesítés a magyar ÁFA-törvény hatályán kívül esik. És természetesen nem kell ÁFA-t adni hozzá. Ugyanígy rá kellí írni, hogy a vevõ az ÁFA megfizetésére kötelezett. Amikor az árut kiviszik, a szállítmányozó szokott küldeni olyan igazolást, hogy az áru elhagyta Magyarország területét (nekünk pl a DHL Freight).
A kérdező hozzászólása: Ez így szép, de ha a vevõ ide jött érte, akkor nincs DHL papír. Még ha ki is viszi az országból, akkor se biztos, hogy betesz a bevallásába. A NAV pedig úgy néz ki, hogy azokat a tételeket figyeli, amelyeknél a vevõ nem rakta be a bevallásába.Az a rossz a rendszerben, hogy utólag lehet csak igazolni, hogy áfa mentes lehetne a számla.
Szállítólevél, hogy te átadtad neki. A szállítólevélen és a számlán is külföldi cég adatai szerepeljenek, EU adószámmal együtt. Akkor elvileg téged már nem terhelhet felelõsség, hogy õ nem vitte ki / nem könyvelte el. Bélygzõ mindenképpen legyen a szállítólevélen (az övé is). Esetleg az is jó lehet, hogy számlával viszi el, és akkor a számla másodpéldányát írja alá és bélyegzi le. Így szintén az övé a felelõsség, hogy elkönyvelje. Azzal viszont nem tudsz mit tenni, ha õ nem könyveli el, és emiatt te kapsz ellenõrzést.
A kérdező hozzászólása: Na igen a áfa letétbe helyezése az, ami jó, csak akkor sem értem, hogy miért nincs erre az eu-ban egy jó rendszer. A korrekt megoldás az volna szerintem, ha a számla kiállításakor eleve bekerülne egy rendszerbe az ügylet egy eu-s ügyfélkapun keresztül. A rendszerbe kerülést mindkét félnek hitelesíteni kéne , erre azért volna szükség, hogy igazolják, saját adószámmal történt a vásárlás. A letétes dolog persze jó, de ha nem tudunk arról, hogy jönni akar a vevõ, akkor hogy tájékoztassuk, hogy elnézést, de csak áfa elõre fizetése után viheti el az árut.Nem igazán fognak örülni ennek a vevõk. Az is igaz, hogy furcsa, hogy a közösségen belüli értékesítésnél nem kell áfás számlát kiállítani, míg az országon belül, meg igen.. :)

Ha jól tudom van 27%-os meg 5%-os afa, (lehet más is), de hogy 21, 26%-os legyen, na erről még nem halottam, pedig a 320 ft-os bkv vonaljegyen ennyi szerepel. Szal, hogy van ez akkor?

Legjobb válasz: banyek.. késõ van százalékjel nélkül félreérthetõ... helyesen: nettó * 1,27 = bruttó (nettó + ÁFA) bruttó * 78,74% (vagy bruttó * 0,7874) = ~nettó (pár ezredet téved) bruttó * 21,26% (vagy bruttó * 0,2126) = ~ÁFA-tartalom

banyek.. késõ van százalékjel nélkül félreérthetõ... helyesen: nettó * 1, 27 = bruttó (nettó + ÁFA) bruttó * 78, 74% (vagy bruttó * 0, 7874) = ~nettó (pár ezredet téved) bruttó * 21, 26% (vagy bruttó * 0, 2126) = ~ÁFA-tartalom
az a 21, 26% a "fordított áfa", ui. a BKV-jegyre csak a bruttó összeget írják (mivel nem számla/nyugta, így adólevonásra nem is jogosít). A br. 320 foritos jegyet fel lehetne írni így is: 251, 9686HUF + ÁFA. Pár "egyszerû" képlet a mindennapokhoz: nettó * 1, 27 = bruttó (nettó + ÁFA) bruttó * 78, 74 = ~nettó (pár ezredet téved) bruttó * 21, 26 = ~ÁFA-tartalom (szintén téved minimálisat, de hosszabb tizedestört már megjegyezhetetlen lenne) Tehát ebben az esetben a br. 320 forintos jegyed valójában a (nem jelölt) ~251, 96 + ÁFA összegbe kerül, tehát a 320 forint 21, 26%-a lesz az ÁFA. Stimt?
egyébszolgáltatás*
Az ÁFÁKAT mindig kombinálták egyes termékeken. 27%-al mondjuk 80% közlekedési viteldíj, és 5%-al 20% egyéb szoláltatás. A példám szerint például 22, 6% lenne a forgalmi adó és 18, 4% az adótartalma a végösszegnek.
A kérdező hozzászólása: áhh értem, szal 252 ft + áfa (27%) 68 ft = 320 ft és 252/320= 0, 7875 -1 = 0, 2125 = 21, 25 % most már világos, köszi :)
A kérdező hozzászólása: így extraként akkor még megkérdezném, hogy mire jó ez a fordított adózás? hisz igazából ugyanannyi pénz megy az államnak, ugyanannyit kell nekem is befizetni, csak fordítva számolják, de a végeredmény ugyanaz...
A fordított adózás teljesen mást jelent. Amirõl te beszélsz: Az ÁFA kulcsok: 27%, 18%, 5%, 0% A készpénz fizetési számlákon (a legtöbb esetben) csak a bruttó ár kerül feltüntetésre, nettó nem, a nyugtákon pedig csak a bruttó. Amikor azt látod a számlán/nyugtán, hogy 21, 26%, az azt jelenti, hogy a bruttó végösszeg 21, 26%-a az ÁFA tartalom. A készpénzfizetési számlatömbökben ez van írva ilyen esetekben: A számla fizetendõ végösszege, mely 21, 26 % ÁFAt tartalmaz... A 27, 18, 5 %-ok az ÁFA kulcsok, amik a nettó összegre kerülnek felszámításra. A 21, 26... %-ok, pedig a bruttó összeg ÁFA tartalma.
Ennek az egésznek az a lényege, hogy más százalékértéken számoljuk fel a nettó után az ÁFA-t, és más százalékértéken tudjuk a bruttóból visszafelé kiszámolni az ÁFA tartalmat. A 27 % ÁFA-köteles termék ÁFA tartalmát a bruttóból visszafelé számolva 21, 26 %-os az ÁFA. 1.000 Ft nettó ÁFA-ja 27 %, ami 270, - A kettõ együtt bruttó összegben 1.270, - Ft. Ha az 1.270, - Ft-ból kell visszafele kiszámolni az ÁFA összegét, akkor azt 21, 26 %-kal kell megszorozni, és megkapod az ÁFA-t. És ez nem fordított adózás, az teljesen más!

Ha a Vámon úgy állapítják meg, hogy kereskedelmi mennyiség (pl 10 darab cipő) akkor arra mit kell fizetni? Csak áfát vagy már vámot is és egyéb költségek is jönnek rá?

Legjobb válasz: ÁFÁt ás VÁM-ot 100%. Aztán ha peched van akkor vámregisztráció is kell, megvizsgálják a terméket, hogy megfelel-e az EU normáinak (a hamisítvány cipõ nyilvánvalóan nem fog). Ez esetben pedig elkobozzák és megsemmisítik a termékeket.

ÁFÁt ás VÁM-ot 100%. Aztán ha peched van akkor vámregisztráció is kell, megvizsgálják a terméket, hogy megfelel-e az EU normáinak (a hamisítvány cipõ nyilvánvalóan nem fog). Ez esetben pedig elkobozzák és megsemmisítik a termékeket.
Ez is nyílván igaz. De feltételeztem hogy a kedves vevõ, legálisan csinálja, valós számla, nem kamuból íratott stb. Az azért lehet igazolni hogy annyi amennyi. Bár csak nem kötnének már bele. Csak akad jobb dolguk is.
"Nem az értékbecslõ szava az etalon, hanem a számla." Hogy te mekkorát tévedsz... A magyar VPOP-nak minden joga megvan felülbírálni a címzett által benyújtott értéknyilvánítást, amennyiben úgy ítéli meg, hogy a benyújtott értéknyilvánító okirat (pl. számla) nem fedi a valóságot. Én már háborúztam a vámmal, mert nem akarták elhinni, hogy annyiért vettem amit, mint amennyi a számlán szerepel (pedig annyiért vettem).
Félreértettük egymást. Én arra értem hogy veszek 10 cipõt, az nem minõsül kereskedelmi célúnak. Semmi közük hozzá hogy minek kell nekem 10 cipõ. Az érték az egyetlen ami számít. Meg az hogy magánszemély. Vehet a focicsapatának is 10 cipõt, akármi. Nem kell bizonygatni. 22euró alatt nincsen áfa. Fölötte természetesen van. 150 alatt pedig vám nincsen. Ezeket természetesen meg kell fizetni, de nem azért mert kereskedelmi mennyiségnek számít a 10 cipõ, hanem mert áfa köteles az értéke. Azt hogy ki sem bontják arra értettem, hogy nem szokták kibontani. Sokkal bevettebb szokás, kérni egy számlát a vásárlótól mail-en. Ha meg kibontják, és meg akarják áfázni, még mindig nem köteles. Nem az értékbecslõ szava az etalon, hanem a számla.
Magánszemély vagy. Nem foghatják rá hogy kereskedelmi mennyiség.. Ki sem bontják.. Csak annyi hogy rá van írva az értéke, erre a megjelölt értékre kivetik az áfát, és jónapot. Jogod van hozzá hogy megvedd, ez nem üzletelés..
A kérdező hozzászólása: Ebay-en amerikából egy eladónál találtam 10db Air Jordan cipõt és én bolondulok értük. Azokat szeretném megvenni. és gondolom, hogy 10db-ot már kereskedelmi mennyiségnek könyvelnek el, hiába mind a 10 más kinézetû és hiába csak saját használatra lenne.
#3 Mostanában a kínai "converse" cipõ a nagy divat. Azt pedig me fogják semmisíteni - vagy pedig a kérdezõ bevállalja, hogy "eredeti", ez esetben viszont a magyar kiskereskedelmi ár után fogja fizetni az ÁFÁ-t és a VÁM-ot, ami több lenne, mint az egész sz*rság ára. Azt, hogy hamis-e vagy sem úgy állapítják meg, hogy szakértõ megvizsgálja, de sokszor a márkatulajdonost is felkeresik...
Ha vállalkozó vagy akkor fix a vám. Egyébként a 22eurós értékhatár alatt nem kell sem áfát, sem vámot fizetni. 150 euró alatt pedig vámot nem kell fizetni. Nem semmisítik meg a cipõdet... :) Gondolom nem adidas feliratú huan csin cipõket hozatsz be...
A kérdező hozzászólása: és, honnan tudnák megállapítani , hogy nem eredeti?
Én is legálisan csináltam és a valós (paypal) kifizetési bizonylatot szolgáltattam be. A vámhatóság is a pénzre megy manapság már szinte csak.

Én jövõ tavasszal szeretnék õstermelõit kiváltani, de egyéni vállalkozóit is. Katás lennék, és alanyi mentes, mivel az áfa nem lényeg egyik tevékenységnél sem. Lehetek KATÁS és áfamentes egyéni vállalkozó õstermelõ? Hogyan alakul pl a járulék?

Értek a növénytermesztéshez, az egyik szakmám eladó, a másik kézápoló-mûkörömépítõ. Az ideji termésem nagyon jó volt, jövõre az egyik helyi zöldségeshez beszállíthatnék, de a palántákat is nevelnék, amiket el tudnék adni, köztes idõben körmöznék,stb .Megélni komoly befektetés nélkül egyikbõl se lehet, ezért kombinálnám nincs tõkém, csak szorgalmas vagyok. A többi tevékenységre azért volna szükségem, hogy egész évben legyen bevételem, jövedelmem. Itt a járulékfizetés alakulása a kérdés és, hogy ez gond nélkül egyesíthetõ, összevonható? A másik kérdés, pedig, mivel 2014 októberig gyesen vagyok, ez kivitelezhetõ-e anélkül, hogy a gyest lemondanám csak mert fix ellenben megélni, gyereket nevelni nem lehet belõle. Aztán mivel nincs munkáltatóm az e.v.-t fõállásnak tekinti az állambácsi,ami viszont kizárja a gyest elvileg. Remélem tud valaki segíteni, tanácsot adni, válaszolni. Ami nem mûködik, azt úgyis megszüntetném, de nekem már nagyon elegem van a nyomorból és szeretnék egy normális életet. A legalitás meg muszály, mivel csak mennek az évek.Köszönöm a válaszokat elõre is.

Legjobb válasz: Köszönöm a választ! Idén már sajnos max diót tudnék árulni, abból meg nem volna annyi bevétel, amennyi a járulék sajnos, de már megvan a stratégiám tavasztól, azt követve vélelmezem, hogy már megélünk belõle. Nagyszülõk nincsenek már évek óta, nincs segítség ilyen módon egyikünk részérõl sem. 2 éves a kicsi, most kerültem át gyedbõl gyesbe, csak a munkáltatóm nem tudott a fõ helyett részmunkaidõt felajánlani, így megváltunk egymástól. Kicsi gyerekkel meg esélytelen elhelyezkedni. Átképzésbe is azért gondolkodtam, mert az önfenntartás felé kell gondolkodni, nem szabad a kánaánra várni. Köszönöm! :)

A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ! Idén már sajnos max diót tudnék árulni, abból meg nem volna annyi bevétel, amennyi a járulék sajnos, de már megvan a stratégiám tavasztól, azt követve vélelmezem, hogy már megélünk belõle. Nagyszülõk nincsenek már évek óta, nincs segítség ilyen módon egyikünk részérõl sem. 2 éves a kicsi, most kerültem át gyedbõl gyesbe, csak a munkáltatóm nem tudott a fõ helyett részmunkaidõt felajánlani, így megváltunk egymástól. Kicsi gyerekkel meg esélytelen elhelyezkedni. Átképzésbe is azért gondolkodtam, mert az önfenntartás felé kell gondolkodni, nem szabad a kánaánra várni. Köszönöm! :)

Ha AF-es a kasztni meg a motor is és mind a kettőt ki szeretném cserélni akkor ezt hogy lehet? Okmányirodától/nak kell-e valami? Stb.

Legjobb válasz: Alvázcsere nem megengedett. Motorcseréhez kell egy adásvételi szerzõdés a motorblokkról és mûszaki vizsgára is el kell vinni. Utána forgalmi és törzskönyv csere, 12.000 forint.

Alvázcsere nem megengedett. Motorcseréhez kell egy adásvételi szerzõdés a motorblokkról és mûszaki vizsgára is el kell vinni. Utána forgalmi és törzskönyv csere, 12.000 forint.

A munkabérekből kb 10 féle jogcimen vonnak le adót. Ha bármit vásárolunk fizetünk ÁFÁ-t. Ha jövedéki terméket vásárolunk, jövedékiadót is! Gépjármüadót. Ezek után jogos, hogy az önkormányzatok parkolási dijat szednek?

Legjobb válasz: Szinte minden országban szednek, felesleges ezen hõzöngeni. A baj azzal van, hogy nincs rendes tömegközlekedés, nincs megfelelõ számú és minõségû parkoló, nincsenek a dolgok rendesen kitáblázva, satöbbi.

Szinte minden országban szednek, felesleges ezen hõzöngeni. A baj azzal van, hogy nincs rendes tömegközlekedés, nincs megfelelõ számú és minõségû parkoló, nincsenek a dolgok rendesen kitáblázva, satöbbi.
Ha még az önkormányzatok szednék, és a kerületre/városra költenék a bevételt, de magánzsebekben köt ki!
nem értek egyet azzal h minden országban ez így van, mert bizony vannak országok ahol képesek gondolkodni is na meg nem elsõsorban a lenyúlásra mennek, azaz egy ugyan azon dolgot nem fizetsz meg 5-ször pl, de hát ez itt a mi hazánk .... állítólag szeretnünk kellene, csak nem találok rá okot az a baj, pedig nagyon keresem, és ez most csak egy kis hülyeség, de hát ott a többi ezer. tudom .... el lehet menni .... lénnyében az egyetlen értelmes megoldás, de de de
A parkolási díjbeszedésnek -állítólag- nem a pénzbeszedés, hanem a "városi gépjármûforgalom csökkentése" a célja. Szerintem: ez parasztvakítás! Én jogtalannak tartom, mert közterület használatáért sarcolnak meg CSAK autótulajdonosokat!
A kérdező hozzászólása: Ugy veszem észre: egyetértünk! Inditsunk kampányt a parkolásidij beszedés ellen!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!