Találatok a következő kifejezésre: Hogyan helyes: vagy nől (1 db)

Hogyan helyes: nő vagy nől?

...amikor valamire azt mondjuk, hogy "növekszik". Itt a gyakorikérdésekponthun állandóan találkozok ezzel a "nöl"-lel és mindig nagyon rosszul érint... Mármint számomra nagyon szemetszúró... Tényleg van ilyen kifejezés, vagy már helytelenül használják?

Legjobb válasz: Elõzõ válasz elsõ bekezdéséhez: Igen, gyanús a dolog, de: "Az ige végén álló magánhangzó után -t, mássalhangzó után -tt szükséges. A -tt elõtt néha kötõhangot, azaz önálló jelentés nélküli magánhangzót használunk, aminek segítségével könnyebb kimondani a szót." Szerintem inkább ez a magyarázat a "nõtt" alakra, nem a hasonulás. Hasonlóan lehetne pl.: dõl - dõlt helyett dõtt, vél - vélt helyett vétt, stb., ezek pedig nincsenek. Ellenben a fõ - fõtt alakoknál már megint gondolkodóba esik az ember, mert a fõl alakot is használják egyes vidékeken a fõ helyett. Tehát lehet, hogy mégis itt keresendõ a megoldás... Utánajárhattam volna, de nem fûlt / fûlött / fûtt hozzá a fogam ... :-))))

Elõzõ válasz elsõ bekezdéséhez: Igen, gyanús a dolog, de: "Az ige végén álló magánhangzó után -t, mássalhangzó után -tt szükséges. A -tt elõtt néha kötõhangot, azaz önálló jelentés nélküli magánhangzót használunk, aminek segítségével könnyebb kimondani a szót." Szerintem inkább ez a magyarázat a "nõtt" alakra, nem a hasonulás. Hasonlóan lehetne pl.: dõl - dõlt helyett dõtt, vél - vélt helyett vétt, stb., ezek pedig nincsenek. Ellenben a fõ - fõtt alakoknál már megint gondolkodóba esik az ember, mert a fõl alakot is használják egyes vidékeken a fõ helyett. Tehát lehet, hogy mégis itt keresendõ a megoldás... Utánajárhattam volna, de nem fûlt / fûlött / fûtt hozzá a fogam ... :-))))
Egyik szeretett versem (Valami alacsony iskolázottságú vidéki írta?): Weöres Sándor: Nõl a dér, álom jár Én szívesen használok néha régies szavakat. Az irodalmi nyelvet formálók meg gyakran idegenben (A nagy nyugaton) szerezték iskolájukat. És gyakran magyartalanabbá teszik a hivatalos/irodalmi nyelvet. Régen zavart ha valaki beszédét tájszó vagy a régies szó színesítette. Mostanra megtanultam értékelni. (Nem a "nákolásról" beszélek) Szép napot!
A nõ az egy ige (a fõnévi jelentése mellett), nõni fog, nõtt, nõjön... Olyan formája, hogy nõl nincs. Helytelen.
"Nõ" a helyes. Régen vagy bizonyos akcentussal lehet mondani azt is, hogy "nõl", vagy az alföldön, tájszólással, de ma a helyes használat a "nõ". A jelentése mind a kettõnek ugyanaz.
Elõzõ válaszolónak igaza van: nyelvtanilag teljesen helytelen, de vidéken és fõleg az alacsonyabb iskolázottságúak körében legalább annyira elterjedt, mint a "nákolás".
Én nem vagyok nyelvész szégyenlem is magam de az irodalmi nyelvet mégsem mosnám össze az ország kölönbözõ helyein beszélt tájszólással. Ettöl még gazdag a nyelvünk de a magyar helyes írásban mégis az irodalmi nyelvünket használjuk. Több kevesebb sikerrel.
Szia! Vidéken nõttem fel és nem nõltem fel, ennek ellenére sajnos, idõnként én is így beszélek, ezt használták a szüleim és nagyszüleim. 4-5-ös helyesíró voltam... sajnos ragadt rám és néha nem is érzem azt hogy ki kellene irtani magamból ezt a beszédet. Szeretek "köllözni" is de soha nem írom le így.
rühellem, ha valaki úgy használja, hogy nõl :D
Én is. Olyan nincs hogy nõl. Nem is ejtjük úgy az nõõõõõ. Én egy kis városban nõõõttem fel, olyan mint egy falu de senki nem beszél így.
Hogyne lenne olyan, hogy nõl :) Nem is a "helytelen", hanem inkább a "normától eltérõ" kategória.
Jaj! Ez volt a legjobb válasz : "Egyik szeretett versem (Valami alacsony iskolázottságú vidéki írta?): Weöres Sándor: Nõl a dér, álom jár " Alacsony iskolázottságú! Érted!?
Jászság, Heves megye környékén nyugodtan használjuk, hogy nõl. Sõt, gyakoribb mint, a nõ. -Egy budapesti egyetemista szülõk, egyetemista gyereke. 20/F


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

A nyel és a lenyel ugyanazt jelenti igaz?

9

Mi alapján döntjük el, hogy melyiket mondjuk éppen?

Úgy értem h sokat használjuk azt a 2 kérdést h "feljössz hozzám?" vagy "holnap lejössz hozzám?" teljesen autómatikusan cserélgetjük ezeket a lejössz/feljössz szavakat de végülis mi alapján?

9

"Kutyaugatás" és "szivattyú zúgás"?

A kutyaugatásban biztos vagyok, hogy egybeírájk, de a szivattyú zúgásban nem vagyok biztos, hogy külön.
Hogy írjuk és mitől függ?

10

A processzor 4 magos vagy 4 magvas? és Miért?

3

Az "összes" szó után többes számban van a főnév?

Mindig is azt hittem, hogy egyes számban, úgy is használtam, és úgy is láttam leírva. De több irodalmi műben többes számban van. (Főleg Örkény, és külföldi művek magyar fordításai.)

Tehát, hogy helyes (csak egy random példamondat): Kinyitottam az újságot, és elolvastam az összes cikket, vagy kinyitottam az újságot, és elolvastam az összes cikkeket?

Köszönöm előre a válaszokat! :)

7

Egyikőnk vagy egyikünk?

Mindkettőt láttam már, melyik az elfogadottabb?

5

Az a szó, hogy huszonnegyedjére helyes? 24. alkalommal helyett mondta ezt ma többször a Kossuth Rádióban a műsorvezető nő.

11

5. -én vagy 5-én? Hogy a helyes?

helyesírás, dátum

4

Mi más szóval az "aláírásgyűjtés"?

Köszönöm előre is.

2

Melyik rövidítés jó?

Thanks szónak
Thx vagy Tnx???

4

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!