Találatok a következő kifejezésre: Hogyan helyes: vagy nől (1 db)

Hogyan helyes: nő vagy nől?

...amikor valamire azt mondjuk, hogy "növekszik". Itt a gyakorikérdésekponthun állandóan találkozok ezzel a "nöl"-lel és mindig nagyon rosszul érint... Mármint számomra nagyon szemetszúró... Tényleg van ilyen kifejezés, vagy már helytelenül használják?

Legjobb válasz: Elõzõ válasz elsõ bekezdéséhez: Igen, gyanús a dolog, de: "Az ige végén álló magánhangzó után -t, mássalhangzó után -tt szükséges. A -tt elõtt néha kötõhangot, azaz önálló jelentés nélküli magánhangzót használunk, aminek segítségével könnyebb kimondani a szót." Szerintem inkább ez a magyarázat a "nõtt" alakra, nem a hasonulás. Hasonlóan lehetne pl.: dõl - dõlt helyett dõtt, vél - vélt helyett vétt, stb., ezek pedig nincsenek. Ellenben a fõ - fõtt alakoknál már megint gondolkodóba esik az ember, mert a fõl alakot is használják egyes vidékeken a fõ helyett. Tehát lehet, hogy mégis itt keresendõ a megoldás... Utánajárhattam volna, de nem fûlt / fûlött / fûtt hozzá a fogam ... :-))))

Elõzõ válasz elsõ bekezdéséhez: Igen, gyanús a dolog, de: "Az ige végén álló magánhangzó után -t, mássalhangzó után -tt szükséges. A -tt elõtt néha kötõhangot, azaz önálló jelentés nélküli magánhangzót használunk, aminek segítségével könnyebb kimondani a szót." Szerintem inkább ez a magyarázat a "nõtt" alakra, nem a hasonulás. Hasonlóan lehetne pl.: dõl - dõlt helyett dõtt, vél - vélt helyett vétt, stb., ezek pedig nincsenek. Ellenben a fõ - fõtt alakoknál már megint gondolkodóba esik az ember, mert a fõl alakot is használják egyes vidékeken a fõ helyett. Tehát lehet, hogy mégis itt keresendõ a megoldás... Utánajárhattam volna, de nem fûlt / fûlött / fûtt hozzá a fogam ... :-))))
Egyik szeretett versem (Valami alacsony iskolázottságú vidéki írta?): Weöres Sándor: Nõl a dér, álom jár Én szívesen használok néha régies szavakat. Az irodalmi nyelvet formálók meg gyakran idegenben (A nagy nyugaton) szerezték iskolájukat. És gyakran magyartalanabbá teszik a hivatalos/irodalmi nyelvet. Régen zavart ha valaki beszédét tájszó vagy a régies szó színesítette. Mostanra megtanultam értékelni. (Nem a "nákolásról" beszélek) Szép napot!
A nõ az egy ige (a fõnévi jelentése mellett), nõni fog, nõtt, nõjön... Olyan formája, hogy nõl nincs. Helytelen.
"Nõ" a helyes. Régen vagy bizonyos akcentussal lehet mondani azt is, hogy "nõl", vagy az alföldön, tájszólással, de ma a helyes használat a "nõ". A jelentése mind a kettõnek ugyanaz.
Elõzõ válaszolónak igaza van: nyelvtanilag teljesen helytelen, de vidéken és fõleg az alacsonyabb iskolázottságúak körében legalább annyira elterjedt, mint a "nákolás".
Én nem vagyok nyelvész szégyenlem is magam de az irodalmi nyelvet mégsem mosnám össze az ország kölönbözõ helyein beszélt tájszólással. Ettöl még gazdag a nyelvünk de a magyar helyes írásban mégis az irodalmi nyelvünket használjuk. Több kevesebb sikerrel.
Szia! Vidéken nõttem fel és nem nõltem fel, ennek ellenére sajnos, idõnként én is így beszélek, ezt használták a szüleim és nagyszüleim. 4-5-ös helyesíró voltam... sajnos ragadt rám és néha nem is érzem azt hogy ki kellene irtani magamból ezt a beszédet. Szeretek "köllözni" is de soha nem írom le így.
rühellem, ha valaki úgy használja, hogy nõl :D
Én is. Olyan nincs hogy nõl. Nem is ejtjük úgy az nõõõõõ. Én egy kis városban nõõõttem fel, olyan mint egy falu de senki nem beszél így.
Hogyne lenne olyan, hogy nõl :) Nem is a "helytelen", hanem inkább a "normától eltérõ" kategória.
Jaj! Ez volt a legjobb válasz : "Egyik szeretett versem (Valami alacsony iskolázottságú vidéki írta?): Weöres Sándor: Nõl a dér, álom jár " Alacsony iskolázottságú! Érted!?
Jászság, Heves megye környékén nyugodtan használjuk, hogy nõl. Sõt, gyakoribb mint, a nõ. -Egy budapesti egyetemista szülõk, egyetemista gyereke. 20/F


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Hogy írjuk helyesen ezeket a mondatokat?

Ez volt a feladat:

13

"Aki" vagy "ami kifejezést kell használni állatok esetében?

Például: "Cili egy cirmos cica, aki szeret játszani." Vagy: "Cili egy cirmos cica, ami szeret játszani"?

11

Nagyon furcsa nektek ez így? "hiányzanak"

14

Mit üzennél azoknak, akik nem tudnak helyessen írni?

16

"mondat modalitása, kifejezőeszközei az egyes mondatfajtákban " Itt mit ért kifejező eszközök alatt?

1

Irnatok-e nekem o betuvel vegzodo szavakat?

nagyon fontos!!!!!!

5

Fontos! Egy mondatot emelyben a fojt és a folyt szavak szerepelnek (és persze értelmes legyen)! Egy másik mondat amelyben a sujt és a sulyt szo szerepel (persze ez is legyen értelmes)?

egy ooooriási nagy köszönöm aki megfejti ezt a feladatot amin én már egy orája kilodok

2

Helyes ez a mondat olaszul?

Õ szeret beszélni (n? nem) = Le piace parlare.

4

El tudja nekem magyarázni a német nyelvtant valaki?

konkrétan az id?ket kéne elmagyarázni. Az oké hogy hogy képezzük a multid?t meg hasonlók, de mikor melyik igeid?t használjuk? mikor melyik alakját használjuk az igéknek? és milyen a szórend? nagyon nem értem :/

1

Melyik a helyes? Google-lal vagy google-val?

1. lehet?ség: Google-lal [kiejtve kb.: gúgllal].

11

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!