Találatok a következő kifejezésre: Hogyan helyes: vagy nől (1 db)

Hogyan helyes: nő vagy nől?

...amikor valamire azt mondjuk, hogy "növekszik". Itt a gyakorikérdésekponthun állandóan találkozok ezzel a "nöl"-lel és mindig nagyon rosszul érint... Mármint számomra nagyon szemetszúró... Tényleg van ilyen kifejezés, vagy már helytelenül használják?

Legjobb válasz: Elõzõ válasz elsõ bekezdéséhez: Igen, gyanús a dolog, de: "Az ige végén álló magánhangzó után -t, mássalhangzó után -tt szükséges. A -tt elõtt néha kötõhangot, azaz önálló jelentés nélküli magánhangzót használunk, aminek segítségével könnyebb kimondani a szót." Szerintem inkább ez a magyarázat a "nõtt" alakra, nem a hasonulás. Hasonlóan lehetne pl.: dõl - dõlt helyett dõtt, vél - vélt helyett vétt, stb., ezek pedig nincsenek. Ellenben a fõ - fõtt alakoknál már megint gondolkodóba esik az ember, mert a fõl alakot is használják egyes vidékeken a fõ helyett. Tehát lehet, hogy mégis itt keresendõ a megoldás... Utánajárhattam volna, de nem fûlt / fûlött / fûtt hozzá a fogam ... :-))))

Elõzõ válasz elsõ bekezdéséhez: Igen, gyanús a dolog, de: "Az ige végén álló magánhangzó után -t, mássalhangzó után -tt szükséges. A -tt elõtt néha kötõhangot, azaz önálló jelentés nélküli magánhangzót használunk, aminek segítségével könnyebb kimondani a szót." Szerintem inkább ez a magyarázat a "nõtt" alakra, nem a hasonulás. Hasonlóan lehetne pl.: dõl - dõlt helyett dõtt, vél - vélt helyett vétt, stb., ezek pedig nincsenek. Ellenben a fõ - fõtt alakoknál már megint gondolkodóba esik az ember, mert a fõl alakot is használják egyes vidékeken a fõ helyett. Tehát lehet, hogy mégis itt keresendõ a megoldás... Utánajárhattam volna, de nem fûlt / fûlött / fûtt hozzá a fogam ... :-))))
Egyik szeretett versem (Valami alacsony iskolázottságú vidéki írta?): Weöres Sándor: Nõl a dér, álom jár Én szívesen használok néha régies szavakat. Az irodalmi nyelvet formálók meg gyakran idegenben (A nagy nyugaton) szerezték iskolájukat. És gyakran magyartalanabbá teszik a hivatalos/irodalmi nyelvet. Régen zavart ha valaki beszédét tájszó vagy a régies szó színesítette. Mostanra megtanultam értékelni. (Nem a "nákolásról" beszélek) Szép napot!
A nõ az egy ige (a fõnévi jelentése mellett), nõni fog, nõtt, nõjön... Olyan formája, hogy nõl nincs. Helytelen.
"Nõ" a helyes. Régen vagy bizonyos akcentussal lehet mondani azt is, hogy "nõl", vagy az alföldön, tájszólással, de ma a helyes használat a "nõ". A jelentése mind a kettõnek ugyanaz.
Elõzõ válaszolónak igaza van: nyelvtanilag teljesen helytelen, de vidéken és fõleg az alacsonyabb iskolázottságúak körében legalább annyira elterjedt, mint a "nákolás".
Én nem vagyok nyelvész szégyenlem is magam de az irodalmi nyelvet mégsem mosnám össze az ország kölönbözõ helyein beszélt tájszólással. Ettöl még gazdag a nyelvünk de a magyar helyes írásban mégis az irodalmi nyelvünket használjuk. Több kevesebb sikerrel.
Szia! Vidéken nõttem fel és nem nõltem fel, ennek ellenére sajnos, idõnként én is így beszélek, ezt használták a szüleim és nagyszüleim. 4-5-ös helyesíró voltam... sajnos ragadt rám és néha nem is érzem azt hogy ki kellene irtani magamból ezt a beszédet. Szeretek "köllözni" is de soha nem írom le így.
rühellem, ha valaki úgy használja, hogy nõl :D
Én is. Olyan nincs hogy nõl. Nem is ejtjük úgy az nõõõõõ. Én egy kis városban nõõõttem fel, olyan mint egy falu de senki nem beszél így.
Hogyne lenne olyan, hogy nõl :) Nem is a "helytelen", hanem inkább a "normától eltérõ" kategória.
Jaj! Ez volt a legjobb válasz : "Egyik szeretett versem (Valami alacsony iskolázottságú vidéki írta?): Weöres Sándor: Nõl a dér, álom jár " Alacsony iskolázottságú! Érted!?
Jászság, Heves megye környékén nyugodtan használjuk, hogy nõl. Sõt, gyakoribb mint, a nõ. -Egy budapesti egyetemista szülõk, egyetemista gyereke. 20/F


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Melyik a helyes kiejtés?

Szeretnék egy Epson nyomtatót, és nem szeretnék hülyét csinálni a boltban magamból, hogy még a nevét sem tudom kiejteni :)
Én úgy tippelnék, hogy vagy Epszon, vagy Epszön.
Melyik a helyes?

18

Mit jelent az, hogy ha egy pasi meg veti a nőket?

5

Miből kell készülnie, mit kell átnéznie annak, aki az Országos Lotz János Szövegértési és Helyesírási Verseny 2013-as fordulóján országos első helyezett szeretne lenni?

3

Ön, önök - mikor kell kis és mikor nagybetűvel írni?

Word akkor sem húzza ál ha mondtaban van és nagy betűs és akkor sem ha kicsi. Hogy helyes?

8

Seg-tségre lenne szükségem az egybeírással, és azokkal való csoprtosítással?

Meg vannak adva néhány egybeírt szavak és azokat csoportosítani kell mármint :(jelentésváltozás,a grammatikai kapcsolat jelöletlensége ,a szabályzat hagyománya ) szerint . A szavak : könnyűzene,napfogyatkozás, ötéves,földönfutó, zenekedvelő,papírtálca,mennybemenetel,autómárka,porcelántány
ér,helytáll,agyalágyult,hangosfilm,kézzelfogható,háromoldalú. Nagyon megköszönném , ha valaki tudna segíteni .:D

2

Hanyadikos, vagy Hányadikos?

7

Egri vár? Helyesírás

hogy helyes az egri vár mert keresztrejtvényeztem és egeri vár jött ki de mindenki azt mondja egri vár de az egeri-be is van valami igazság mert nem úgy mondjuk hogy megyek egr-be haname megyek egerbe akor nem egeri ?

2

Olvasnák vagy olvasnék?

Szerintem olvasnák,szerintetek?

16

Az Istenfélő az kis i vagy nagy I?

istenfélő ember vagy Istenfélő ember?

18

Zöldalga vagy zöld alga? Egybe vagy külön írjuk?

11

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!