Találatok a következő kifejezésre: Hogyan hat babára a (104 db)

újszülött babát hogy rakjátok le aludni? Hason vagy háton biztonságosabb? A bölcsőhalált melyik fekvés idézi elő? Félek, nehogy rosszat tegyek- bár van légzésfigyelő, de akkor is.

Legjobb válasz: Azt mondják az okosok, hogy az újszülött babát háton vagy oldalt kell altatni éjjel, napközben pedig ha felügyeled, lehet hason is. A bölcsõhalál szempontjából hátra kell fektetni, vagy oldalt. Ugyanakkor pl. az én fiam bukós volt és iszonyat hasfájós. Csak és kizárólag a hasán aludt egészen 4 hós koráig, amikor megtanult megfordulni. Úgyhogy nekem mondhattak akármit, ha egyszerüen háton nem maradt meg.:/ A bölcsõhalálhoz egyébként elég sok más tényezõnek is szerepelnie kellene a kórelõzményben (koraszülés, adaptációs probléma a szüléskor/utána, túl meleg öltöztetés, párna, takaró,mesterséges táplálás stb.)

Azt mondják az okosok, hogy az újszülött babát háton vagy oldalt kell altatni éjjel, napközben pedig ha felügyeled, lehet hason is. A bölcsõhalál szempontjából hátra kell fektetni, vagy oldalt. Ugyanakkor pl. az én fiam bukós volt és iszonyat hasfájós. Csak és kizárólag a hasán aludt egészen 4 hós koráig, amikor megtanult megfordulni. Úgyhogy nekem mondhattak akármit, ha egyszerüen háton nem maradt meg.:/ A bölcsõhalálhoz egyébként elég sok más tényezõnek is szerepelnie kellene a kórelõzményben (koraszülés, adaptációs probléma a szüléskor/utána, túl meleg öltöztetés, párna, takaró, mesterséges táplálás stb.)
Az én babám hason alszik(nincs légzés figyelõ).Háton nem szeret lenni.
Aki a koraszülésrõl írt, meg a többi problémáról: Ezek csak rizikófaktorok, bölcsõhalál bármikor bárkivel elõfordulhat.Az én babám korababa, mesterségesen táplált, mégsem tudom máshogy, csak hason altatni, már az inkubátorban is csak azt szerette. Azért van a légzésfigyelõ, hogy ne kelljen egész nap félpercenként figyelni.Ha nincs légzésfigyelõ, inkább oldalt altatnám(Ha lehet) háton semmikép, mert a bukás gyakoribb mint a bölcsõhalál.
nalunk mindket gyerek, csak es kizarolag hason hajlando aludni. A kislany, amiota meg tud fordulni, ha ejszaka veletlenül a hatara fordul egyböl felebred es megy a nyöszörges...
A második vagyok és sajnálom, de ezek igenis rizikótényezõk, akármennyire is kardoskodik az, akinek esetleg ilyen babája van, hogy márpedig NEKIK épp semmi bajuk nincs. Örülni kell neki. Attól még a kutatási eredmények több ezer csecsemõ bevonásával akkor is ezeket a rizikótényezõket tárták fel. Ez a szakterületem, ha gondoljátok, olvashattok pl.angol nyelvû szakirodalmat ezügyben, ha valakit érdekel esetleg. A mesterséges táplálás (tápszer) egy a sok tényezõ közül, mert az anyatejjel táplált babák általában gyakrabban ébrednek, mivel az anyatej gyorsabban felszívódik, és hamarabb megéhezik az újszülött. Így kisebb az esélye az alvási apnoénak, hogy egy hosszabb szakaszba "belealszik" a baba és elfelejt levegõt venni. Tenném hozzá, nagyon ritka szerencsére, és persze hogy elõfordulnak olyan esetek, mikor látszólag minden magyarázat nélkül ér ilyen egy babát, de azért többségében a hajlamosító tényezõk miatt következik be. Ez olyan, mint a tüdõrák, hogy az esetek 90%.ban a dohányzás a fõ ok, de van 10% aki életében nem cigizett, és mégis kialakul nála...de ettõl még nem jelentjük ki, hogy óóó hát a dohányzásnak semmi hatása a tüdõre..:( Ja és nem azt mondtam most ezzel, hogy az ássa el magát, aki tápszert ad (mert itt ez egy hatalmas vita téma mindig és eszem ágában sincs ilyet gerjeszteni) mert ha valaki nem tud szoptatni, akkor persze nincs más választása.
Szió! Én oldalt fektettem úgy, hogy kitámasztottam a pici hátát. Azért, mert ha felbukja a tejcsit akkor nehogy megfulladjon tõle. Így oldalt a kis száján kicsorog... :) A hason alvás a bölcsõhalál. Ezt a pózt én se kedveltem így nem is altattam hason. Most már háton is alukál, imád elterülni! Úgy mint én :) )))
Szakértõnek: ÉN is azt írtam, hogy ezek rizikófaktorok, és nagyon jól tudom, hogy azok, de te a második hsz-ben azt írtad, több más tényezõnek is szerepelnie KELL: Ezért mondta, hogy ezek csak rizikók és nem kardoskodtam semm ellen, sõt pont azt mondtam, hogy mi is a veszélyeztetettek közt vagyunk ezért vettem légzésfigyelõt. Jó lenne ha értelmeznéd az olvasottakat, mielõtt a szakértelmeddel okoskodsz, mert pont hogy nem azt írtam amire reagáltál.
Az én babám is csak hason tud aludni.Az elsõ pectõl így altattuk (persze van légzésfigyelõ), mert nagyon hasfájós.
Az enyém csak hason tudott aludni.Hasfájós, búkos baba volt.már 21 hós, de még mindig imád hason aludni:)
2. válaszolót szeretném kérdezni, milyen mesterséges táplálásra gondolt a válaszában?
Az én babám csak hason tud aludni, mióta megszületett. Háton mindig sírt, nem tudott úgy elaludni. Elõször féltem nagyon, de már belenyugodtam, van légzésfigyelõ. 6 hónapos, semmi baja :)
Elvileg tenyleg a hason altatas a legveszelyesebb, mert belefurhatja a fejet a matracba. A fiam amikor meg pici volt legtobbszor oldalt aludt, ezt szerette a legjobban, vagy pedig haton, de akkor a fejet forditotta oldalra, igy ha bukott, akkor kifolyt a tej es nem maradt a torkan. Kb ot honapos koratol fordul magatol hasra almaban, addig egyebkent napkozben is utalt hason lenni.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a válaszokat! Akkor az a lényeg, h a hason alvást kerûljük!? És mi a helyzet azzal, ha háton alszik és felbukja a tejet?Attól nem tud megfulladni?
Szia! Eleinte én is oldalán altattam.Kb.2 hós korától háton alszik.Addig ficergett, míg a támaszték kiment mellõle:)
Nem okoskodtam, direkt azért nem tettem be semmiféle honlapot ezzel kapcsolatban, hiszen nem mindenkit érdekel. Azért írtam a kérdezõnek, hogy több tényezõ, hogy megnyugodjon, hiszen ez az egy dolog, hogy hogyan teszi le a babáját aludni, nehogy eltúlzottan nagy aggodalmat okozzon neki (ha esetleg így jár mint én is meg oly sokan mások, hogy bármennyire is az lenne a jó, mégis csak hason marad meg a babája). Sajnálom, hogy félreértetted....

Hordozó (s) Anyukák! Melyik hordozóeszközzel a legegyszerűbb és a legbiztonságosabb háton vinni a Babát? Van esetleg olyan, amibe bele lehet bújtatni a végtagjait, hogy biztosan jó helyre kerüljenek?

Kisfiam 10 kiló és már sehogy nem bírom el?l. Kend?t nem merem hátra rakni :(

Legjobb válasz: Én ilyenben hordom a 10 kilósomat: http://www.liliputi.hu/babahordozas/csatos-hordozo/liliputi-.. Kényelmes és könnyû hátra felvenni. Kedves gyógytornász, jó néhány gyógytornásszal találkoztunk, mivel korababa van a családban. Érdekes mód õk kimondottan javasolták, a kendõben viselést már az elsõ idõktõl, az egész pici babával is. Késõbb pedig a helyes kialakítású csatos hordozókat is. Havonta jártunk fejlõdésneurológiára kontrollra, nem csak gyógytornász, szakorvos is dícsérte, hogy ez kimondottan jót tesz a babának. Úgy látszik nem egységesek az álláspontok, vagy Te régebben tanultál... :)

Értelmes beszélgetés, gratulálok. Másokat, pl. a szakirodalom íróit is a tapasztalat és a vizsgálatok gyõzték meg. De ha el sem olvasod, akkor errõl nyilván nem tudsz. A Te pacienseidet hogyan hordozták? Gyanítom kenguruban meg háti vázasban meg arccal kifele... ez nem _helyes_ hordozás. Viszont nem az a megoldás, hogy ne hordozzák a babát, hanem az, hogy _helyesen_.
Én ilyenben hordom a 10 kilósomat: http://www.liliputi.hu/babahordozas/csatos-hordozo/liliputi-.. Kényelmes és könnyû hátra felvenni. Kedves gyógytornász, jó néhány gyógytornásszal találkoztunk, mivel korababa van a családban. Érdekes mód õk kimondottan javasolták, a kendõben viselést már az elsõ idõktõl, az egész pici babával is. Késõbb pedig a helyes kialakítású csatos hordozókat is. Havonta jártunk fejlõdésneurológiára kontrollra, nem csak gyógytornász, szakorvos is dícsérte, hogy ez kimondottan jót tesz a babának. Úgy látszik nem egységesek az álláspontok, vagy Te régebben tanultál... :)
9. vagyok. Off: amúgy szerintem a kérdezõ sejti, hogy milyen a megfelelõ hordozó, ezért kezdett kendõvel. On: a kérdésre válaszolva: nekünk Manduca csatosunk van, nagyon szeretjük, de kendõben is szoktam hátratenni. Amúgy a kendõ sem nagy ördöngösség, egy kis rutin, és máris jól megy. Javaslom, hogy menj el egy hordozós klubba, hordozási tanácsadóhoz vagy tanfolyamra, ott megmutatják, hogy hogyan tudod a legegyszerûbben hátratenni a babát. És tényleg fontos, hogy mennyi idõs a baba, és hogy hol tart a mozgásfejlõdésben, de ezt is leírták már elõttem. :)
Ha még nem ül/mászik, akkor _én_nem javaslom a met tait vagy csatost, ezért: "(...)Ezeknek derékpántja fix, ezáltal a baba terpeszének fokát is nagyban meghatározzák, így nem támogatják a helyes csípõfejlõdést. Ezért a mei tai- ok és csatos hordozók használatát csecsemõk esetében nem ajánlom, csak akkortól javaslom, mikor a kicsi már önállóan ülni vagy járni tud.(...)hogyan hat a túl nagy terpesz, a túlterpesztés babánkra: az elõzõ gyakorlatból kiindulva nyissuk térdeinket széles terpeszbe, figyeljük meg, hogyan változik gerincünk íve, hogyan változik izomzatunk feszessége! Az alsó gerincszakasz kiegyenesedik, izmaink megfeszülnek, csípõnk nem billen megfelelõ mértékben elõre és „kényszertartásba” kerül. Túl széles terpesz esetén tehát babánk combcsontja nem középen, találkozik a csípõvápával, és gerince is egyenesedik, tehát az optimálistól eltérõ helyzetben van. Sokszor felmerül a kétség, hogy ha nem tiltakozik kisbabánk a nagy terpesz, vagy az egyenes gerinc ellen, akkor nem fáj neki, tehát nem lehet rossz. Mivel a kicsik rugalmas, könnyen formálható csontrendszerrel, izomzattal születnek, könnyen lehet, hogy valóban nem emelnek szót az adott helyzetben. Ehhez hozzájárul az is, hogy anyukájuk, apukájuk testén relaxált állapotba kerülnek, tûréshatáruk szinte megemelkedik. Ha azonban tudjuk, hogy mely testtartás támogatja az optimális fejlõdést, arra bíztatom a szülõket, hogy igyekezzenek ezt a testhelyzetet elérni és hordozás közben megtartani.(...)"innen:http://www.szeged.imami.hu/hirek-ujdonsagok/hogyan-es-miert-.. " Az SSC-k/mei tai ok/ használata kétségkívül egyszerû és gyors, ez az elõny azonban az anatómiai elõnyök rovására megy. Bár a legtöbb gyártó már újszülött kortól ajánlja a a csatos hordozók használatát, sõt, ú.n. újszülött szûkítõvel is ellátják õket, de jó, ha tisztában vagyunk a következõ dolgokkal: A komforthordozók test (body) része jóval vastaggabb anyagból van, mint pl. egy hordozókendõ. ezáltal kevésbé tudja átölelni a babát. Mivel a beállítás csak a 4 pánt (derékpánt és két vállpánt) állításával lehetséges, nehéz megfelelõ szorosságúra húzni a hordozót. SSC-ben nagyon nehéz megvalósítani az ideális békatartást. Az ilyen típusú hordozoknál ugyanis a vállpántok két helyen csatlakoznak a bodyhoz. Egyszer annak a tetején, másodszor pedig valahol a body oldalán (nyíllal jelöltük ezt a pontot a képen; típustól függõ, hogy milyen magasságban csatlakozik a pánt a bodyhoz) Amikor felvesszük a hordozót és méretre húzzuk, látszik, hogy a body rész az alsó becsatlakozási helyen "megszorul" és nyomást gyakorol a baba gerincére, kiegyenesíti azt. Írtam már arról, hogy a gerincoszlop és a csípõ szorosan összefügg egymással, egyiknek a mozgása hatással van a másikra. Ebben az esetben a kiegyenesedõ, gömbölyödni nem tudó gerinc elõrefelé mozdítja el a csípõt, medencét, így nagyon nehéz az ideális pozícióban tartani a babák lábait. Pedig ez az újszülötteknél és csecsemõknél rendkívül fontos! Az újszülött szûkítõ (...) Amint feszesre húzzuk a hordozót, a babát magunkhoz szorítjuk, ami arra kényszeríti, hogy szétnyissa a térdeit. Minél szorosabb a hordozó, annál nagyobb terpeszben vannak a babalábak, így a szûkító tulajdonképpen értelmét veszti. Ha pedig nem húzzuk feszesre a bodyt, akkor az értelemszerûen nem fogja tartani a babát, így összegörnyed a hordozóban. A legfontosabb probléma viszont az, hogy a hordozó személy mozgásából eredõ fizikai hatásokat (ütõdés, zökkenés, huppanás) a hordozóeszköz a baba talpán át a még gyenge boka-, térd- és combizületen keresztül visszavezeti a kicsi még fejlõdésben lévõ gerincére. Ezért inkább azt javasoljuk, hogy SSC-ket onnantól kezdjünk el használni, amikor babánk már megbízhatóan és önállóan ül és/vagy mászik (ebben az esetben már kialakulnak a gerincgörbületek, bár fontos tudni azt is, hogy a gerinc optimális fejlõdése itt még korántsem zárult le)"innen:http://batyuklan.blogspot.hu/2011/01/ssc-k.html
Aranyos vagy hogy bemásolsz 30 oldalt ide egy internetes oldalról, én azonban nap mint nap találkozok borzasztó tartású, izomzatú, mozgásfejlõdésben lemaradt babával, és ebben bizony közre játszanak a hordozók is.sõt elképzelhetõ hogy nem jön elõ babakorban, késõbb jön elõ valamilyen rendellenesség.az anyukák 99%-a rosszul használja õket, nagyon sok kárt tesznek vele a babájuknak, ez persze nem derül ki azonnal.Ilyenkor szoktak erre az oldalra olyan kérdéseket feltenni, hogy 6 hónapos babám még nem fordul mit tegyek?....szóval be lehet másolni akármit, engem meggyõzött már a tapasztalat.
ne használj kengurut, vagy hordozót, mert megterheli a gerincét, és nagyon súlyos bajokat okozhat./gyógytornász vtam/
Én gremese meitai-ban rakom hátra a babámat. Sokkal könnyebb felkötni a hátadra a babát meitai-ba, mint a kendõbe. Én is ezért választottam. Szerintem nem kerül sokba, 15ezer+postaköltség.
Ha ül, és mászik, akkor mei tait vagy csatos hordozót(amiket töredék áron megkapsz a linkelt hordozóhoz képest, még úgy is jobban "jöttök ki" anyagilag, ha kendõs tanácsadás után mégis szeretnétek "nemkendõt" venni is próbálhattok, ha végképp nem megy a kendõ:) . Itt egy térkép e szerint pilisvörösvári tanácsadó is van:) , közelíts a plusz jellel, és akkor szépen elkülönülnek a logók, rá tudsz kattintani amelyik HOzzátok közel esik http://www.batyuklan.hu/tanacsadoink/ , de szerintem pestrõl is tudnak kimenni Hozzátok.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen!! :)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm Neked is! Újabb löketet kaptam, hogy menjek el a Mamamiba próbálni :) Meitai nem szimpi sajna, elég volt a kötözgetésbõl... :)
Ha nem vagy messze, az mindenképp jó ötlet. Van csatos mei tai is, nem sokkal, picit drágább. (Én azért választottam a kötõst, mert az mindig pont akkora méretû, mint amekkora kell. A méretállítás nagyban függ attól, hogy hány réteg és milyen vastag ruha van rajtatok, esetleg felváltva cipeltek pl. Apukával és akkor minden egyes alkalommal állítani kell a csatot. A kötõsnél nem nagy cucc kötni két csomót. Szóval nekem meg pont ez tûnt egyszerûbbnek)

Nem jól kötöm fel babámat a Nandu hordozókendőbe, hogy mindig megfájdul a hátam az első 10 percben?

A fiam állandóan új ingereket keres 5 percnél tovább nem marad el sehol, a kend? jó lenne mert ott akár 1 órát is el van, de nagyon fáj a hátam. Másnak is megfájdul a háta, dereka? Vagy csak én nem tudom jól felkötni?

Legjobb válasz: szia, én hozzáértõ kendõsöktõl úgy tudom, hogy a nandu nem éppen a legkényelmesebb választás, se neked se a babának. Nem tudom mennyi idõs a kisfiad, de szerintem nézd meg inkább ezt a másik kendõt, és hordozót: http://tunderlatta.hu/termek/je_porte_mon_bebe.html http://www.bamberoo.hu/ A kislányom 3 hónapos, a fent belinkelt kendõt hazsnáljuk és nagyon kényelmes nekem is neki is, és egészséges az anyaga miatt rugalmasan mégis stabilan körbeöleli, órákat tud benne aludni, és az én hátam se megy szét. Persze azért ha sokat van rajtam egymás után akkor érzem a hátam, dehát szerintem olyan nincs hogy ne fáradjunk el :)...

szia, én hozzáértõ kendõsöktõl úgy tudom, hogy a nandu nem éppen a legkényelmesebb választás, se neked se a babának. Nem tudom mennyi idõs a kisfiad, de szerintem nézd meg inkább ezt a másik kendõt, és hordozót: http://tunderlatta.hu/termek/je_porte_mon_bebe.html http://www.bamberoo.hu/ A kislányom 3 hónapos, a fent belinkelt kendõt hazsnáljuk és nagyon kényelmes nekem is neki is, és egészséges az anyaga miatt rugalmasan mégis stabilan körbeöleli, órákat tud benne aludni, és az én hátam se megy szét. Persze azért ha sokat van rajtam egymás után akkor érzem a hátam, dehát szerintem olyan nincs hogy ne fáradjunk el :) ...
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ kedves válaszoló, megnéztem mindkét oldalt tényleg jókat láttam de nem szeretnék beruházni egy újabb kendõbe. 5 hós a babám és mielõtt megvettem ezt a kendõt voltam "tanfolyamon" ahol hozzáértõk megmutatták a kötéseket. Akkor úgy gondoltam ez tök jó és vettem egyet, még pocakos voltam. Talán fel kellene frissíteni a tudásomat...lehet valamit nem jól csinálok vagy egyszerûen csak hátfájós vagyok mert most, hogy nincs rajtam most is fáj..
Szia, en is hrdozom a kislanyomat, 4 honapos , szinte 7 kg, mar kezd nehez lenni. Azt mondjak, 6-8 kg folott ajnalott haton, Nehez , de meg lehet tanulni. A mamami.hu oldalon sok kotestechnikat lathatsz Blanka


Mikor kezdett hasról-hátra fordulni a babád? ÉS utána hogy sikerült tovább fejlődni?

Legjobb válasz: Elõször volt a hátról (oldalra)hasra és onnana hasról hátra, mind a két gyereknél 1. 3hó: oldalra 4hó: hasra 5hó: vissza hátra,onnantól forgott 2. 3hó: hasra 4hó: vissza hátra, onantól szintén forgott

Elõször volt a hátról (oldalra)hasra és onnana hasról hátra, mind a két gyereknél 1. 3hó: oldalra 4hó: hasra 5hó: vissza hátra, onnantól forgott 2. 3hó: hasra 4hó: vissza hátra, onantól szintén forgott
6hetes: oldalra 7 hetes: hasról hátra 12 hetes: hátról hasra most 21 hetes: forogva közlekedik, kúszik hátra fele (nem úgy akarja, de csak hátra sikerül) és a napokban elkezdett egyre többet négykézlábra állni (persze csak másodpercekre)
kereken 6 hónaposan fordult hasról-hátra, és vissza is. 8 hónaposan ült fel magától, 9 hónaposan állt fel kapaszkodva, rá két hétre lépegetett a bútorok mellett. Most 1 éves múlt 5-én, és már lépett önállóan 3-4 lépést, de napról-napra bátrabb, és többet lép.
mármint indult el 11 hónaposan elõzõ
elsõ további fejlõdések 1. 7, 5 hónaposan ült és mászott, 8 hónaposan állt fel és 11 hónaposan indult el 2. szinte napra 6 hónaposan felült, 6 hós 1 hetsen felállt, szintén 7, 5 hónaposan mászott és 11 hónaposan állt fel
eléggé változatosak az adatok- tényleg látszik, hogy minden baba a saját ütemében fejlõdik. nálunk 1.fiam: 3hósan forudult át, 4hósan gurult, 6.5hósan kúszott, 8hósan felült két nap mulva mászott 8.5hósan felállt, 10hósan állt fel egydül, kapaszkodás nélkül, és 12hósan indult el. 2.fiam 5hósan forudlt át, 6hósan gurult 7hósan kuszott, 7.5hósan mászik- most itt tartunk. :-)
15 hetes volt babám, mikor megfordult hasról hátra "elõször" (Már megfordult elõtte egyszer véletlen úgy két héttel elõtte), aztán egészen tegnapig nem fordult meg, csak 2x. Ma többször is megfordult, sõt, ma hátról hasra is megfordult 2x, tegnap 1x. Ma kerek 24 hetes. Már kezdtem azt hinni, hogy elfelejtett megfordulni, de rájöttem, hogy igazán nem is lett volna esélye, mert eddig nem igazán volt el hason, így 5 perc után mindig sírt és én felkaptam. De pár napja hason is elvolt.
Oldalra pontosan nem tudom, mert mindig össze volt gömbölyödve és ha hanyat fektettem oldalra dõlt. 2, 5hónaposan fordult hasra, 3, 5hónaposan hátra, 6hónaposan megült, és most 7hónaposan fel tud ülni.
Kisfiam 4-5 hónapos kora között tanult meg forgolódni. Elõször hasról hátra (hason baba volt mindig), majd hátról hasra. 5 hónaposan kezdett el kúszni, rá egy hétre már kutyázott, de elég sokáig a kúszást a mászással ötvözve közlekedett a lakásban. 8 hónaposan kezdett el szabályosan mászni, de közben 7 hónaposan elkezdett felállni, és felülni is. 7, 5 hónapos korára már a bútorokba kapaszkodva közlekedett. 10-11 hónapos kora között kezdte el gyakorolni a kapaszkodás nélküli felállást. Elsõ szülinapja elõtt pár nappal tette meg az elsõ bizonytalan lépéseit. Most már szalad (15 hónapos múlt).
4-5 honap kozott mar forgolodott mindenfele. Ugy ertem hasrol hatra s vissza, meg a sajlyat tengelye korul, aztan kezdett probalkozni a maszassal, de az csak 6-7 honap kozott lett "tokeletes", majd nnyolc honapos koraban terdelt, majd allt fel. Most 9 honapos es erosen igyekszik, hogy lepegetni is megtanuljon. :) ))
11 hetesen fordult hasról hátra, majd 16 hetesen hátról-hasra, ezután gurult. 5 hónapos korában kúszott, 6 hónapos korától hintázott négykézláb állásban, de maradt továbbra is a kúszás, 8 hónaposan indult el mászásban ezzel egy idõben felállt, 2 hét múlva kapaszkodva lépegetett, 9 hónaposan ült fel, 11 hónapos elmúlt, amikor elindult önállóan, most 15 hónapos a fiam és egy hónapja szalad.
2, 5 hónaposan hasról hátra, 5 hónaposan mindkét irányba és gurulva közlekedett. 6 hónaposan felült és mászni kezdett, 7, 5 hónaposan felállt, 8 hónaposan bútorokba kapaszkodva lépegetett, 11 hónaposan elindult. Azóta le sem lehet lõni, alig gyõzünk utána szaladgálni. Igazi kis kópé. 15 hónapos fiúcska anyukája

Meddig lehet háton aludni? Mindig is a hátamon szerettem aludni, de már most a 13. hétben érzem, hogy súlya van a hasamnak, ha háton fekszek. Egyébként a babára, vagy az anyukára veszélyes a háton alvás?

Legjobb válasz: Én mindkét gyermekemmel a h´tamon aludtam vagy oldalt.De mindég háton ébredtem. Úgy kényelmesebb volt. Anyukára veszélyesebb,mert a baba súlya nyomja a szerveket.

Én mindkét gyermekemmel a h´tamon aludtam vagy oldalt.De mindég háton ébredtem. Úgy kényelmesebb volt. Anyukára veszélyesebb, mert a baba súlya nyomja a szerveket.
Én meg hason alvós voltam... Na arról gyorsan le kellett tennem, úgyhogy szinte végig háton aludtam, vagy oldalt. Nekem háton kényelmes volt, nagy pocakkal is.
24 hetes vagyok és nekem pontosan az oldalt alvás nem jön be.Én úgy vagyok rosszul, nyom, szúr, és a babó is jelzi, hogy anyu légyszi fordulj vissza hátra! :D Szóval én háton alszom. Úgy tudom inkább az utolsó trimeszterben van jelentõsége a háton NEM alvásnak, mert akkor már valóban a méh, magzatvíz, baba súlya nyomja a háti-hasi artériákat és oxigénhiányt okozhat a babánál és mamánál is.
Erre nincsen "recept"! Ha már nem kényelmes, akkor ne aludj vagy feküdj háton! Én mindig is háton aludtam, de ahogy nõ a hasam, egyre kevésbé bírom elviselni a nyomást, ha háton fekszem. Néha még szoktam arra ébredni éjjel, hogy a hátamra fordulva alszom, és baromira kellemetlen. 29 h
Szia, én a 38. héten vagyok, én is izgultam ezen a háton fekvés dolgon eléggé..Oldalt szeretnék aludni, de éjjel mindig átfordulok a hátamra. Nem mindig esik jól a háton alvás, mert arra ébredek, hogy nagy a súly, ami a derekamra nehezedik. Szerintem, ha nem stimmel valami, akkor ébreszt a szervezetem, hogy változtassak pózt. Szerintem 13 hetesen még bõven aludhatsz a hátadon, ha jól esik. Egyikõtöknek sem lesz baja.. Ügyesen, jó alukálást!

Hogy fordulnak a babák a hasukról a hátukra?

6 hónapos a babám, hátról hasra már 1 hónapja forog, de visszafelé nem.Fekszik hason,feje lent, és a fenekét és egyik lábát felhúzza oldalra, mintha próbálna a hátára fordulni, de nem megy, mert a keze útban van és azon nem tud átgurulni.

Legjobb válasz: Az én babám is hat hónapos de õ már 3 hónaposan a hasára fordult,azóta viszont nem sikerült a visszafordulás hanem mindig sírt,h fordítsam vissza.Két napja hasalt a játszószõnyegen és meg a mögötte lévõ szekrényhez mentem,de így nem látott.Ezért aztán elõször hátrahajtotta a fejét,majd a lábát és végül a kis kezét is fölemelte és sikerült.Azóta ezt gyakorolja.Szerintem nem tudsz segíteni,rá fog jönni magától!

Az én babám is hat hónapos de õ már 3 hónaposan a hasára fordult, azóta viszont nem sikerült a visszafordulás hanem mindig sírt, h fordítsam vissza.Két napja hasalt a játszószõnyegen és meg a mögötte lévõ szekrényhez mentem, de így nem látott.Ezért aztán elõször hátrahajtotta a fejét, majd a lábát és végül a kis kezét is fölemelte és sikerült.Azóta ezt gyakorolja.Szerintem nem tudsz segíteni, rá fog jönni magától!
Az enyém is ugyanígy volt, már elmúlt 7 hónapos, és 2 napja fordult át elõször. Én is aggódtam, hogy nem tud még, kérdeztem a dokit is nincs-e baj, akkor mondta, hogy hasról vissza csípõbõl fordulnak, a kezét behúzza, és akkor tud átfordulni. Meg is mutattam neki, utána sikerült magától is. De nem mindig jön rá hogyan kell:) Mindig is utált hason lenni. Szerintem hamarosan fordul a tiéd is, ha már emeli a fenekét!
Az en babam 5 honapos lesz, minden iranyba fordul, en tanitottam ra, mert nekem is hamarabb megy valami amit valaki megmutat, mintha egyedul kellene rajojjek. Hason felhuztam a kezet elore egyenesen es ugy forditottam (segitettem) at hatra; vagy ha hason van, valamit amit nagyon szeret fokozatosan emeld mind fenebb a feje elott, es ahogy probal utana nezni a buksija elhuzza oldalt, par probalkozas utan rajon hogy ez anelkul is menne :)
Sehogy.Hagyd rá.amíg magától rájön, hogyan fordulhat hanyatt.Nem kell és nem is szabad beleavatkozni a mozgás fejlõdésébe, még akkor sem, ha ez mostanában divat.A baba érzi, hogy mire képes, és azt meg is teszi.Csak akkor fog megtanulni bármit, ha saját maga rájön, hogyan kell.
Nekem lányom csak háton volt el 4 hónapos koráig, utált hason lenni, ordított ha hasra raktam, és egyszer csak hasra fordul, de ordított hogy fordítsam vissza, de olyan két hét alatt rájött hogy a fejét felemelve és azt fordítva vitte az egész testét. Szóval a feje húzta át :) Valamelyik nap néztem vissza videón milyen kis béna volt még akkor hogy erõlköttt hogy átforduljon, most meg már sétál a bútok mellett :) Tedd hasra magaddal szembe, és mutass neki játékokat ezzel ösztönözve arra hogy emelje a fejét és nyúljon érte, így a keze kiszabadul az útból és háta átpürdül, ez hátha segít.
A fiam hasról hátra 3hónaposan kezdte. Felnyomja a fenekét is kitolja magát lábbal. Vissza ellenben egy hete fordul csak, fél éves múlt. Azaz mindegyiküknek megvan a maga ritmusa.
Kislányom tegnap volt 2 hónapos és két napja fordul hasról hátra. Mondjuk Õ születésétõl hason alszik, gondolom ezért erõsebbek a nyak- és hátizmai...
nekem 5és fél hetesa babám és többször hasra fordítottam és vissza fordult magától. Felnyomta a testét, mintha fekvõtámaszt csinálna, aztan mint aki rájött, h ha az egyik fele feljebb van akkor vissza tud fordulni. Szerinem ezek nem csak véletlenek.(csak mer olvasom itt ki mennyi idõs, én azt hittem e(t ilyenkor már csinálják a babák.)

Belara-t szedtem, most babát szeretnénk. Az orvos azt mondja, hogy nem szükséges megvárni a 3 hónapot, mert ha közvetlenül a következő ciklusban terhes leszek, akkor sem hat ki a babára. Hihetek az orvosnak?

Belara-t szedtem, de már közel egy hónapja nem szedem. Eldöntöttük, hogy babát szeretnénk. Az orvos azt mondja, hogy nem szükséges megvárni a 3 hónapot, míg kiürül, mert ezek az újfajta bogyók már annyira alacsony hormontartalmúak, és hamar ürülnek, hogyha közvetlenül a következ? ciklusban terhes leszek, akkor sem hat ki a babára.Már nem tudom mit higgyek, szedett valaki Belarat?

Legjobb válasz: Én nem szedtem (semmit sem) de van nem egy ismerõsöm aki konkrétan gyógyszer mellett lett várandós és mégis egészséges lett a babája. Elvileg szerintem nektek sem lehet gond, ha sikerül rögtön. Eleve már biztosan nem is hat a szervezetre a bogyó ha sikerül a bébi. Valamint szerintem nyugodtan higgyél a dokidnak, hisz csak tudja...

Én nem szedtem (semmit sem) de van nem egy ismerõsöm aki konkrétan gyógyszer mellett lett várandós és mégis egészséges lett a babája. Elvileg szerintem nektek sem lehet gond, ha sikerül rögtön. Eleve már biztosan nem is hat a szervezetre a bogyó ha sikerül a bébi. Valamint szerintem nyugodtan higgyél a dokidnak, hisz csak tudja...
Szia! Csatlakozom az elõzõ hozzá szólóhoz, nyugodtan próbálkozhatok, mivel ha teherbe esel akkor már nincs a szervezetedben a gyógyszer:-)))))
Szia! Nekem is azt mondta a dokim, hogy nem kell megvárni a 3 hónapot. Össze is jött a 2. hónapra!!!:-))))

Mär nagyon aggodom.20 hetes terhes vagyok, de nem erzem meg hatärozottan a babäm mozgäsät! Neha valami kis rebbeneseket erzek a pocimban, de nem vagyok benne biztos hogy az a babäm? !

jövöhet csütörtökön van idöpontom a dokimnäl,de addig halälra aggodom magamat!

Legjobb válasz: Pedig az a babád, és még idõben vagy, nem késtél le semmirõl. Egy-két hét és határozottabb moszgásnak fogod ezt érezni! :)

Pedig az a babád, és még idõben vagy, nem késtél le semmirõl. Egy-két hét és határozottabb moszgásnak fogod ezt érezni! :)
Nincs baj.Ezzel én is igy voltam.Igazán jol érezhetõ mozgásokat a 22.héten éreztem.Az orvos szerint ez normális.És még most sem érzem rendszeresen, erõteljesen.Inkább a hajnali orákban, ébredek mozgásra.
Szia! Nyugi, olyan mozgások lesznek a babádnál nemsokára, hogy azt fogod hinni, a babád kibújik a hasadból.:) Szóval, addig is kövesd nyomon a baby erõsõdõ mozdulatait. tök jó érzés!
Szia, Én 18 hetesen éreztem elõször valamit, amiben már biztos voltam, hogy az a baba, de a 24-25. hétig Én is csak hébe-hóba érezgettem némi mozgást. Csak a 26. hét óta érzem minden nap, határozottan, ahogy mocorog és rugdal. Úgyhogy ne aggódj. :-)
Én egész korán kezdtem el érezni, 15 hetesen, de elõször nekem is gyengéden csinálta, most meg hullámzik a hasam és amint leülök máris rúgkapál.Csak akkor nem mozog ha megyek meg éjszaka nagy részében.Este és hajnalban a legerõsebb.19 és fél heteske

Hogy szoktathatnám rá a babámat a háton alváshoz?

Hazahozatala óta hason alszik a 7 hetes babám. Sajnos emiatt nem megy a hosszútávú babakocsizás sem , illetve szerintem fontos lenne, hogy a hátán is feküdjön hosszabb ideig..nemcsak akkor, ha fenntvan. Tudtok valami jó ötletet a rászoktatáshoz? Síratni nem szeretném...

Legjobb válasz: Nekem is hason feküdt mindig, születésétõl fogva. Még a babakocsiban is amíg a mózesben volt. Aztán amikor kicsit nagyobb lett rájött, hogy kilát, ha nem hason van és engedte a hátára fektetni magát. Itthon pedig mindig hason aludt, nappal is és éjjel is. Nem is gondolkodtam rajta, h fontos lenne a hátán aludni. Miért gondolod így? Amúgy amióta forog hol így alszik, hol úgy:) 13 hós

Nekem is hason feküdt mindig, születésétõl fogva. Még a babakocsiban is amíg a mózesben volt. Aztán amikor kicsit nagyobb lett rájött, hogy kilát, ha nem hason van és engedte a hátára fektetni magát. Itthon pedig mindig hason aludt, nappal is és éjjel is. Nem is gondolkodtam rajta, h fontos lenne a hátán aludni. Miért gondolod így? Amúgy amióta forog hol így alszik, hol úgy:) 13 hós
Minek szoktatnád rá? A babakocsiban is lehet hason altatni. Én is így csináltam, a fiam az elsõ perctõl utált a hátán fekve elaludni. Mindig hason rakom le, és vagy úgy folytatja, vagy oldalra fekszik.
Jó praktikát ugyan nem tudok, de nekem mindkét lányom így kezdte az alvást. Érdekes módon a nagyobbik (már 3 éves) a babakocsiban simán aludt háton, az ágyában viszont csak ahason tudott elaludni. Ez kb. 2 éves koráig így is maradt. Persze már jó ideje forgolódik éjjel, de elaludni csak így tudott. A kisebbik lányom 4 és fél hónapos és õ a babakocsiban is csak hason tud jót aludni. Ha háton alszik el, vagy a hordozóban, akkor fél óra múlva fent van. Szerintem baja nem lesz tõle, viszont tényleg kellemeten, hogy így keveset alszik a babakocsiban. Illetve már pörög-forog minden irányba és éjjel ezzel felébreszti magát.
Van egy 18 hónapos és egy 4 éves fiam.A kezdetektõl fogva, mind a kettõ hason alvós volt.Mára ez változott, mert ugye forgolódnak éjszaka.A babakocsiban is hason aludtak, leszámítva a telet, mert bundazsákban ez nem volt megoldható.De én nem problémáztam ezen, szerintem te se tedd, hisz valószínû neki így kényelmes.Csak gondolj, bele, neked is biztos van kedvenc pózod, ahogy aludni szeretsz!
A fiam 1 éves, és szerintem eddigi "hosszú"életében talán ha 5* aludt háton!Akkor is csak 15percig! :) Ha háton alszik, és véletlen összerezzen rögtön fent van.Hason szeret aludni, és mái napig ha baba kocsizunk, õ hasra fordul, lefektetem a kocsit, és alszik is!Neki így kényelmes!
én sem látom értelmét az átszoktatásra. mondjuk a lányom a PIC (korababa) osztályon szokta meg a hason alvást. most 10 hónapos, hason alszik. a babakocsiban viszont simán aludt háton. be a mózesbe és már csucsu volt. mostanában kétszer is elõfordult hogy mocorgott éjszaka, hátára fektettem, pár perc múlva sírva kelt. vissza kellett hasra fordítani õt. és nem aludt el oldalt sem...én nem tudok megoldást, és ha nyugodtan alszik a baba, akkor hagyd hogy így aludjon.
Én fiam is kizárólag hason alszik. De nem is próbáltam sehogy rászoktatni a hátonfekvésre. Minek? Kb három hónaposan már úgyis meg tudnak fordulni, akkor meg aztán azt csinálsz amit akarsz, õ úgyis úgy fekszik, ahogy neki kényelmes:)
Sejtem mi lehet ezzel a bajod. Gondolom az, hogy így nem tudod kivinni sétálni csak ha alszik. Mi is ezzel szenvedtünk. Megnyugtatlak ez változni fog. Szép lassan az én babám is megszokta, hogy hanyat van fektetve benne. Mióta tud fogni és egyre kíváncsibb ez a dolog javulni látszik. Az elsõ lépésem az az volt hogy beletettem a babakocsiba az autós ülést (mivel abban nagyon jól elvolt) ebbe bele a babát. kb egy hónapig így közlekedtünk fel le az utcában :D Aztán kikerült az ülés és tele aggattam a kocsit mindenféle színes játékokkal amik egy idõre lekötötték, ha megunta hasra fektettem. A mi kocsinkon van egy szellõzõ háló ezért így is kilát belõle. Aztán ha ezt is elunt kezdem elölrõl. Most már 1-1, 5 órát elvan benne. Megszokta sírás-rívás nélkül. Kitartást :D 4 hónapos baba anyukája
Szerintem örülj neki, hogy jól elvan hason. A késõbbi mozgásfejlõdése, illetve esetleges csípõficam megelõzése szempontjából ennél jobbat nem is tehetne. Babakocsiban - különösen ha mózeses, vagyis teljesen vízszintes, nincs törés a baba pocakja alatt - ugyancsak vígan el lehet hason.

Mi a véleményetek arról, hogy a babakocsira rakható autós hordozóban fekszenek a babák és nem teljesen vízszintben? Nem rossz ez a hátuknak? Mi a jobb a babának? Vízszintes fektetés vagy a hordozós megoldás?

Legjobb válasz: A vízszintes fektetés legalább az elsõ 3 hónapban. a hordozó napi másfél órát max ! - mindenki azt csinál a gyerekével amit akar.- szóval nincs véleményem amig nem az én babámmal teszi.

A vízszintes fektetés legalább az elsõ 3 hónapban. a hordozó napi másfél órát max ! - mindenki azt csinál a gyerekével amit akar.- szóval nincs véleményem amig nem az én babámmal teszi.
Nem gondolnám, hogy nagyon durván ártana a babáknak, de egyértelmûnek tartom, hogy a vízszintes a legegészségesebb. Én csak akkor teszem a kordozóba, ha autózunk, egyébként mindig mózes. Majd ha már szépen ül, akkor lehet nézelõdni, de akkor meg már azért nem hordozó (a babakocsiba). Otthon pedig én is pihenõszékbe teszem, ha arról van szó! :)
én nem raknám bele több órára, de 1-1, 5 óra belefér.Fiamat nagyon sokáig fekve sétáltattam teljes vízszintesben.Õ elég késõn ült fel egyedül, így késõn is emeltem meg a támlát.Napközben soha nem volt itthon hordozóban, hanem fokozatmentesen dönthetõ pihenõszékben
Hat en csak az autoban emeltem meg a hatat a hordozonak mert maskent nem fert be de ahogy kivettem a hordozot vasarlaskor vagy setakor akkor fekvo pozicioba allitottam es igy hordoztam benne a fiam vagy racsatoltam a babakocsira. Nem hagyom ulo vagy felig ulo pozicioba ha kivettem a kocsibol.
Az attól függ, mennyit fekszik benne a baba. Kisfiam 7 hetes korától nem akart megmaradni a mózesben, sehogy. Se hason, se hanyatt, sehogy nem volt jó neki, csak üvöltött, hányásig. Így hát kénytelen voltam feltenni a hordozót a vázra, és azzal jártunk sétálni. Muszáj volt, ha valahogy ki akartam vele mozdulni otthonról. Napi max. másfél óra séta a bébihordóban, ennyi biztosan nem ártott neki. Most már másfél éves múlt, semmi baja a gerincének.
Az én véleményem az, hogy minél kevesebb ideig legyen egy pici baba hordozóban, mert nem elég erõs még a háta, és nem tesz jót a gerincének. Nekem vízszintesre állítható babakocsiban feküdt nagyon sokáig, ha sétálni vittem, és csak vendégségben aludt babahordozóban, ha nagyon muszáj volt (amikor már átfordult, és nem mertem ágyon hagyni).
Én sajnálom õket. A sajátomat is sajnáltam, mikor 10 percre bele kellett tenni, mert mentünk a dokihoz.
Mi 3 hetesen utaztunk elõször babával (kb. 3 órás útra indultunk). Elõtte megkérdeztük a gyermekorvosunkat, aki azt mondta, hogy a hordozók pont úgy vannak kitalálva, hogy az kényelmes a baba hátának, és akár 10 órákat is lehet benne lenni... És egyébként meg én úgy vettem észre (és a kórházban egy asszisztens is mondta), hogy a mai babák olyan erõsek, hogy már születés után tartják a fejüket is...
A kérdező hozzászólása: Az én fiam is csak addig volt a hordozóban míg autóban ültünk, még bõven 3, sõt 6 hós kora fölött is többnyire vízszintben szállítottuk, altattuk. Csak körülöttem (külföldön élünk) olyan sokan a hordozóban viszik mindig a babákat és nekem ez olyan furcsa. Csak kíváncsi vagyok mások véleményére is.
Miért is lettem lepontozva? Csak mert válaszoltam a kérdésre? Senkit nem fikáztam, csak leírtam a véleményem. Valakinek az a legfontosabb, hogy lepontozgasson? Ez legyen a legnagyobb boldogsága az életben!
Bocsi, Hordozóba(!!!), nem kordozóba! ;) Elírtam.
A vízszintes mindenképp jobb a babának. Napi maximum fél órát lehet a hordozóba. Az én ismerõseim is a hordozóba teszik születésüktõl a gyereket állandóan, és nincs is mózeskosaruk. Nagyon sajnálom szegény babákat.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!