Találatok a következő kifejezésre: Hogyan gyozhetnem szuleimet, hogy (20 db)

Hogyan gyozhetnem meg szuleimet, hogy elengedjenek satorozni 2 napot?

Hamarosan itt van agusztus 15, ami nalunk nagy unnep. Szeretnek kirandulni egy tajon a barataimmal, es azt is szeretnem hogy ott aludjak veluk egy ejszakat, de a szuleim ezt nem engedik. Hogy gyozhetnem meg oket? Kerem segitsetek. Nagyon vagyom kiranduli

Legjobb válasz: Nem írtad, hogy hány éves vagy. Valószínûnek tartom, hogy még elég fiatal vagy és nagyon féltenek a szüleid. Ha még nem nagyon voltál távol tõlük, akkor kicsit nehezebb dolgod van, de még így is meg tudod õket gyõzni. Csak az a lényeg, hogy ne vessz velük össze és ne kiabálj. Szépen mondd meg nekik, hogy nagyon szeretnél elmenni, csak egy éjszakát lennél távol, nem idegenekkel mennél és nagyon boldoggá tennének, ha elengednének. Elõször talán kezd az engedékenyebb szülõvel, mert ha õ megengedi, akkor rá tudja venni a másik szülõdet, hogy hagy mehess el.

Nem írtad, hogy hány éves vagy. Valószínûnek tartom, hogy még elég fiatal vagy és nagyon féltenek a szüleid. Ha még nem nagyon voltál távol tõlük, akkor kicsit nehezebb dolgod van, de még így is meg tudod õket gyõzni. Csak az a lényeg, hogy ne vessz velük össze és ne kiabálj. Szépen mondd meg nekik, hogy nagyon szeretnél elmenni, csak egy éjszakát lennél távol, nem idegenekkel mennél és nagyon boldoggá tennének, ha elengednének. Elõször talán kezd az engedékenyebb szülõvel, mert ha õ megengedi, akkor rá tudja venni a másik szülõdet, hogy hagy mehess el.
A kérdező hozzászólása: 14 eves vagyok es a satorozas nem lenne tul tavol. Meg voltam ilyen kirandulasakon de meg sosem engedtek hogy ott toltsem az ejszakat azert mert kiskoru vagyok.
Igen, biztos féltenek, de szerintem ha 14 éves vagy akkor belefér egy kirándulás már a programba, ahhoz talán már nem vagy túl fiatal.Talán az kellene hogy akikkel mennél, barátokat bemutatnád a szüleidnek ha még nem ismernék õket, hogy lássák hogy nem rossz társaságban lennél. Ha esetleg megy veletek egy felnõtt akkor azzal is beszélhetnének. Tudom hogy nehéz neked, engem is nagyon keményen fogtak a szüleim annak idején, akkor én sem értettem hogy miért nem engednek meg ezt-azt ami másoknál nem volt akadály, de most felnõtt fejjel teljesen megértem õket hogy féltettek és nagyon jól tették hogy ennyire fogtak. Próbálj beszélgetni velük, mond el nekik hogy megbízhatnak benned és hogy mennyire sokat jelentene ha elmehetnél erre a kirándulásra.
Ne haragudj, de 14 évesen én sem enegdném el a lányomat egy ottalvós buliba, és távolról sem vagyok maradi gondolkodású. Talán tényleg segít, ha bemutatod otthon akikkel mennél, de nem nem garantált a siker ettõl még.
Engem 14 évesen egy hétre engedtek el, igaz sok nagykorú is velünk jött, és õk naivan úgy gondolták, hogy olyan a társaság, hogy nem kell engem félteni. Az én szüleim is konzervativak, úgyhogy hónapokkal elõtte elkezdtem puhiteni õket. Ülj le velük beszélgetni. Mond el nekik, hogy hova mennétek, a barátaidat mutasd be nekik. Esetleg tedd hozzá, hogy mennyire unatkoznál a hétvégén, ha az összes barátod elmenne csak te nem. Pedálozz azzal, hogy az xy -t is elengedik, akik veled egy idõse. A szüleid felhivhatják az õ szüleiket, megbeszélhetik az aggodalmaikat, hátha úgy megnyugszanak. Ha felnõtt is megy veletek, akkor beszélhetnek vele is telefonon. Ajánlj fel valamit cserében, ha elengednek pl: lemondasz a havi zsebpénzedrõl, kitakaritod a házat. Ha már elengedtek vidd magaddal a telefonod, és vedd fel ha hivnak, elképzelhetõ, hogy napi 5ször hivnak majd, de vágj hozzá jó képet, hogy legközelebb is elengedjenek. A kijelölt idõpontot pedig tartsd be, és pontban akkor gyere haza.

Hogyan győzhetném meg a szüleimet, hogy másképp osszuk be a pénzt?

Szüleim dolgoznak, nem is keveset, nem isznak vagy cigiznek. Viszont kívülálló szemével nézve nem valami jól élünk. Ugyanis a szüleim egyáltalán nem a mának, hanem csakis a jöv?nek élnek. Mindegyikünknek van életbiztosítása, van házbiztosítás, autóbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztári tagok, de most kötöttek még valami plusz balesetbiztosítást. Havonta kb. 60 ezer Ft, ha nem több megy el ilyen dolgokra. Ezenkívül olyan használati tárgyakat vesznek, amik majd jók lesznek nekünk gyerekeknek, ha megházasodunk. Pl.: fazekak, ev?eszközök, tányérkészletek, poharak (annyi kristálypoharunk van, hogy már nem férnek el a vitrinben, hanem a padláson tartjuk ?ket), terít?k, konyhai eszközök stb. Ha egyszer elköltözök jól fognak jönni, de remény sincs arra, hogy a következ? 10 évben erre sor kerüljön. Azokra a dolgokra viszont, amik a hétköznap kellenének, sajnálják a pénzt. Például nincsen bikinim, mert szerintük felesleges, úgyis csak egy-kétszer megyek strandra. Ha tampont akarok venni bevásárláskor, édesapám teszi a gúnyos megjegyzéseket. Szórakozni nagyon ritkán járok el, de akkor is azt hallom, hogy miért akarom elverni a pénzt. Ha kérek valamire pénzt, el?bb-utóbb adnak, de addig megállás nélkül teszik a megjegyzéseket. És elegem van. Állandóan azt hallom, hogy mennyi csekk vár még feladásra, milyen sokat dolgoznak, de semmi látszata. Persze, hogy nincs, mert felesleges dolgokra megy el a pénz. Amikor szóvá tettem, akkor azt mondták, hogy én nem értem meg ?ket, meg úgy csinálok, mintha nem gondoskodnának rólam. Nem azt mondom, mindig van itthon étel, de például gyümölcs ritkán van, mert a testvéreim nem szeretik, azért meg nem vesznek, hogy ?k meg én egyem. Hogyan beszélhetném meg velük ezeket a dolgokat?

Legjobb válasz: Szerintem igazad van, mert ez túlzás, a ló másik oldalára estek át, ha tényleg csak a jövõvel foglalkoznak. Olyan szempontból nem lehetne megvilágítani a dolgot, hogy mikorra ti megházasodtok vagy elkerültök a háztól, akkorra azok a dolgok már lehet, hogy nem lesznek éppen használható állapotban? Ugyanis a dolgok állásukban sokkal jobban tönkremennek, mintha használatban vannak. Ha gyûjteni akarnak nektek, miért nem inkább a bankba teszik a pénzt ahelyett, hogy már most fazekakat vesznek, mikor lehet, hogy csak 10 év múlva fogsz házasodni? Ezt is felvethetnéd nekik, mert ezzel sokkal jobban járnátok mindannyian. A szüleid pénze nem menne el haszontalan dolgokra és te is olyanra költhetnéd késõbb, amire te akarod. Vagy ha esetleg van egy jó barátnõd vagy egy családtag, aki tud rájuk hatni és elmondaná, hogy náluk hogy megy...talán segítene. Mondjuk a tamponos dolgot nem értem. Nem ismerik fel, hogy arra szükséged van? Nálunk sosem volt zsebpénz, mégis mindenre telt, mert a szüleim mindig arra adtak, amire kellett és annyit amennyi éppen kellett. Talán egy ilyen felállást is meg lehet velük vitatni...mondd azt, hogy ne legyen zsebpénz, de cserébe mindenre adjanak, amire kell. Így nem az van, hogy elvered a pénzt.

Értem, szóval a buli meg a ruha külön igénynek számít, fõleg 18 évesen? Hallod kérdezõ, az elõzõ válaszoló szerint üljél otthon pucéran! Megáll az eszem.
Szerintem igazad van, mert ez túlzás, a ló másik oldalára estek át, ha tényleg csak a jövõvel foglalkoznak. Olyan szempontból nem lehetne megvilágítani a dolgot, hogy mikorra ti megházasodtok vagy elkerültök a háztól, akkorra azok a dolgok már lehet, hogy nem lesznek éppen használható állapotban? Ugyanis a dolgok állásukban sokkal jobban tönkremennek, mintha használatban vannak. Ha gyûjteni akarnak nektek, miért nem inkább a bankba teszik a pénzt ahelyett, hogy már most fazekakat vesznek, mikor lehet, hogy csak 10 év múlva fogsz házasodni? Ezt is felvethetnéd nekik, mert ezzel sokkal jobban járnátok mindannyian. A szüleid pénze nem menne el haszontalan dolgokra és te is olyanra költhetnéd késõbb, amire te akarod. Vagy ha esetleg van egy jó barátnõd vagy egy családtag, aki tud rájuk hatni és elmondaná, hogy náluk hogy megy...talán segítene. Mondjuk a tamponos dolgot nem értem. Nem ismerik fel, hogy arra szükséged van? Nálunk sosem volt zsebpénz, mégis mindenre telt, mert a szüleim mindig arra adtak, amire kellett és annyit amennyi éppen kellett. Talán egy ilyen felállást is meg lehet velük vitatni...mondd azt, hogy ne legyen zsebpénz, de cserébe mindenre adjanak, amire kell. Így nem az van, hogy elvered a pénzt.
húha nagyonsajnállak téged:(
Nem tudom, hogy hány éves vagy? Nem rossz dolog, különösen a mostani gazdasági helyzetben, ha valaki nem cak amának él.Vidéken még ma is sok helyen fontosnak tartják, hogy a gyereknek meglegyenek az alapvetõ háztartási dolgai, mire önállósodik, mert akkor könnyebb a kezdés.Ez igaz is.Azon lehet vitatkozni, hogy ez jó vagy rossz, de a szüleidnek jöguk van a saját keresetüket arra költeni, amire jónak látják.Mint írod, nem éheztek, nem nélkülöztök, gondoskodnak rólatok, tehát nem rossz szülõk. Talán az élettapasztalatuk miatt spórolnak ennyire, de van akinek ez az alaptermészete.Szerintem nem tudod õket errõl lebeszélni. Próbáld meg elérni, hogy havonta kapj valamennyi zsebpénzt, amivel nem kell elszámolnod, akkor vehetsz magadnak gyümölcsöt stb. (A bikini nem létkérdés, csak divat)bár minden tini fontosnak tartja.Beszélgess el velük, kérdezd meg, miért ilyenek, talán egyezségre juttok egymással.
Én a helyedben örülnék, hogy fedél van a fejem felett és megvan minden alap dolog, amire szükségem van. Szerintem a szüleidet te nem nevezheted megszállottnak, nincs jogod hozzá. Ha külön igényeid vannak, mint buli, ruha, egyéb, miért nem mész el dolgozni? Akár diákmelóra is.. Akkor te magad oszthatnád be a pénzedet.
Úgy látom hogy ovis társaid közül sokan válaszoltak. 18 éves vagy. Menjél szépen dolgozni, akkor majd megtudod, hogy mit miért tesznek. nehogy már majd, te, aki életedbe max diákmunkáztál majd te mond meg azoknak, akik felnevelnek, hogy mire költsék a saját pénzüket amit saját munkájukkal kerestek. Nagyon buta vagy még, még korodhoz képest is, ezért nem látod át a lényeget.
18:19-es kar volt irnod. Mondd, melyik orszagban elsz? Te valamelyik szomaliai vagy mas afrikai kis falubol irtal ide? Es lass csodat netezik a lany! Te 22 eves vagy? De a felfogasod.... ur Isten! Megmondanad nekem hogy egy 18 eves kituno tanulo lany hova tudna elmenni dolgozni meg az iskola mellett? Azert erettsegizo diakkent nem egyszeru am kituno tanulonak lenni. Es ne mar penz nelkul bulizni menni? Normalis vagy? Ebben a modern vilagban a tampon jelent gondot es egy 2000 Ft-os bikini? Ezt hivjak szegyennek!!!!! Es nem a szegenysegrol van szo ebben a csaladban! Nem, hiszen sok helyre fizetnek a szulok. Csupan a begyoposodott felfogasrol van szo, ugyanugy mint nalad is te 18:19-es 220 eves leany.
Az a sok okos ember.Menj dolgozni és kész ha nem tetszik költözz el.Amikor felmarkolod anyád meg apád halálakor a sok lovét amit õk most havonta fizetnek biztositást akkor mondd azt, hogy nem kell.Én örültem volna ha megkezdem a férjemmel az életem áés lett volna kanalam poharanm meg tányérom.de ti mai 18 évesek el v agytok szállva önmagatoktól !!!Nem hiszem, hogy anyád aki ugyanugy menstruál mint te ne venne neked semmit erre a napokra.Hülyének nézel mindenkit??Õ hagyja kifolyni magából vagy mi?Te csinálsz mindent?Én megnézném!Modern hamupipõke akarsz lenni???
hihetetlen én is 18 éves vagyok most érettségizek de elég rossz tanuló vagyok :S (3) mellette dolgozom és nekem is ebbõl vannak a dolgaim mondjuk ha anyutól kérek pénzt mindig ad pedig nem egy újgazdag családban élünk szüleid nem voltak fiatalok? lehet velük rendesen beszélgetni a fiatalkor problémáiról vagy abszolúlt nem is kiváncsiak rájuk?
Szia. Gondolom a szüleidnek azért ilyen a gondolkodásuk, mert fiatal korukban, gyerekkorukban nélkülözniük kellett és most, hogy megtehetik, próbálják bebiztosítani az életüket, életeteket. Az ilyen gondolkodású embereknek a bulizás, a ruházkodás, a szépítõszerek mind-mind luxus, sajnálják rá a pénzt. Én úgy gondolom (lévén középkorú emberek) a felfogásukat nem tudod megváltoztatni. Én a helyedben érettségiig kihúznám (most a tanulás a fontos), utána elmennék diákmelóra dolgozni és ha már megkeresed a szükségleteidre valókat, akkor talán nem lesz ez a konfliktus. Persze hozzáteszem, sajnállak, mert manapság 4000.-Ft. valóban semmire sem elég. Kitartást!
Figyelitek a kis pénz-és haszonlesõ kis szukkát!? 18 éves nagylány duma: "hogyan tudnám a szüleimet meggyõzni..." azaz segítsetek hogyan tudnám õket lenyúlni, de ne azt mondjátok ám, hogy én hogyan keressem meg a rávalót, én kapni akarom nem dolgozni értr....18 évesen lehetne annyi sütnivalód, hogy ne a szüleid akard pumpolni, ha akarsz valamit, hanem teremtsd elõ magadnak, ha kell valami olyan, amit õk nem támogatnak és nem a kiskapukat keresd...büdös tán a munka lustaság? tudod hány embernek nincs bikinije? és mellette dolgozik is a családjáért...anyádnak van? nehogy már anyádéknak az legyen a legnagyobb baja, hogy te elmehess strandolni és mutogatni magad a kiscsávóknak, amikor erre most nincs pénzük...
nem olvastam végig a válaszokat. Miért nem mész el dolgozni??? 18éves vagy ha nem tetszik az otthoni helyzet, menj el diákmunkára és legalább lesz pénzed. A szüleidet nem kéne lehurrogni, mert neked akarnak jót, azzal, hogy gondolnak a jövõdre. Gondolom nekik fontosabb, hogy legyen tõkéd, amivel elindulhatsz, mint egy bikini. Én 17éves korom óta dolgozom, mellette 22éves koromig tanultam és jó, nem voltam kitûnõ, de erõs 4es igen. Mindig a saját pénzembõl vettem dolgokat, abb nem szólt bele senki. Te is igazán megtehetnéd ezt.
szerintem is dolgoznod kéne, de megértem, hogy nem mész...érettségi elõtt kitûnõnek lenni tényleg nem könnyû. a másik pedig, hogy én 17 éves vagyok, havonta 6000ft-ot kapok, és szeretnék dolgozni, de suli mellett a szüleim nem engedik, akik ugye pénzt se nagyon akarnak adni... de ez most nem ellenük szól, mert õk tényleg nem hülyeségekre költik, hanem egyszerûen nincs. a lényeg csak annyi, hogy lehet, hogy menne õ dolgozni, de nem engedik, mint ahogy engem se.
Igazából én sem így osztanám be a pénzt, ahogy a szüleid. Viszont!!! Õk keresik meg a pénzt, tehát amíg az õ kenyerüket eszed, addig kénytelen vagy alkalmazkodni. Viszont van egy ötletem: elég nagy vagy már ahhoz, hogy dolgozz magad is, és abból tudod finanszírozni azokat a dolgokat, amelyekre a szüleid sajnálják a pénzt.
21.30-as.Ugye más is azt mondja amit én , hogy menjen dolgozni.Ezért kell lehurrogni?ez egy szabad fórum ahol mindenki elmondhatja a véleményét!!!
Azt hiszem nem tudod megváltoztatni a sajátos gondolkodású szüleidet. Egy hasznod lehet a dologból: tudod, látod, érzed, hogy így NEM SZABAD családi életet élni három gyerekkel. Meggyõzni õket arról, hogy rosszul ossszák be a pénzt szinte lehetetlen.
A biztosításoknak csak talán veszitek hasznát, és majd egyszer, amíg sok dolog változhat, de annak, amire nem költenek, biztosan.
A 18:19-es szerintem egy olyan elmebeteg lehet akit a szülei nyomorgattak vagy nem is tudom milyen mély lelki bántalmak érhették gyerekkorában.... Bulizni pénz nélkül? Hol élsz, Romániában vagy Ukrajnában? Hogy mész el bulizni pénz nélkül? A legolcsóbb belépõk 500-1000 forintosak, amelyik meg ingyenes ott nem lehet táncolni csak inni, ahhoz meg megintcsak pénz kell. Ajándékot készíteni meg csak akkor lehet ha az alapanyagot megveszi az ember PÉNZÉRT! Vagy te, kedves 18:19-es, karácsonyra rajzoltál a szeretteidnek minden évben, vagy a kutyátok kihullott szõrébõl kötöttél pulóvert? Mert az, na azok biztos ingyen vannak! Megáll az eszem milyen emberek vannak!!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ! 18 éves vagyok. Kapok zsebpénzt, 4000 Ft-ot, de abból kellene mindent (ruházkodás, kozmetikai cuccok, egészségügyi dolgok, gyógyszerek, bulizás, utazás, ajándék barátnõknek, keresztfiamnak) finanszíroznom. De ha egy hónapban csak a gyógyszereim több mint 2000 Ft-ba kerülnek, hogyan oldjam meg? És utána jön a veszekedés, meg a gúnyolódás, hogy mennyi pénzt elviszek. Engem sokáig nem zavart, hogy gondoskodni akarnak a jövõmrõl. De ami most megy, az már túlzás. Persze legyenek meg az alapvetõ háztartási felszerelések, de már annyi van, hogy mindhármunknak (hárman vagyunk testvérek) bõven sok. A bikinit meg nem divatból kérem, hanem azért, mert másban nem lehet strandolni, és a 4 évvel ezelõtt vett bikinimet finoman fogalmazva is kihíztam, különben felvenném. És múltkor megint szóbahoztam, amikor meg akartak venni egy serpenyõt, mert jól jöhet, hogy inkább adjanak pénzt fürdõruhára, mert a rokonok egy hónapja nyúznak, hogy menjek el velük fürdeni, akkor bevágták a durcit, és nem lett se serpenyõ se fürdõruha. De nem tudom, hogy megbeszélni hogyan lehetne velük. Milyen észérvekkel hathatnék rájuk? Próbáltam beszélni velük, de mindig odalyukadunk ki, hogy de hát megkapok mindent. De mondjuk, ha menszesz után egy héttel vesznek tampont, vagy akkor adnak rá pénzt, akkor sokra nem megyek vele. És ezt nem látják be. Komolyan mondom megszállottak. :(
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a válaszokat! Félre ne értsen senki. Ruhát kérek igen, de azért, mert meztelenül nem járhatok az utcán. Nem márkás cuccokat kérek, ez egyértelmû. Buli nem extra igény, mert évente ha kétszer megyek el, és akkor sem iszok egyáltalán semmit, mert drága. Kitünõ tanuló vagyok, most állok érettségi elõtt. Ez az alap, amit elvárnak tõlem a szüleim, de középiskolában nincs is ösztöndíj, vagyis de évente egyszer, de mivel bent vagyok a bizottságban, aki dönt róla, így én nem kapok. Dolgoznék, de akkor ki vigyázna a húgomra, ki mosogatna, teregetne, porszívózna, futkozna a mamának boltba, etetné a kutyát, macskát? Szóval iskola és az itthoni teendõk mellé már egy diákmunka nem fér be. Az utolsó elõtti válaszolónak külön köszönöm a választ, nagyon tetszik, amit írtál. Szerintem valami hasonló beszéd lesz a szüleim és én köztem. Köszönöm még egyszer.
18:10 meg az elõzõk között válaszoló egyik nagyokos: vegyetek már vissza! Ti 18 évesen mi mindent csináltatok? Volt teljes munkaidõs állásotok miközben gimibe jártatok még és közben otthon is besegítettetek? Kötve hiszem, de ha volt is, akkor sincs jogotok ilyen lekezelõen beszélni. A kérdezõ normális stílusban feltett egy kérdést. Én szülõként meg azt mondom, hogy nem szabad a gyerekünket zsarolni. Ha egyszer vállalták, tudták, hogy lesznek kiadásaik és itt nem arról van szó, hogy ez a lány elszórja a pénzt. Nem tudom, hogy tisztában vagytok-e azzal, hogy mi az a tampon vagy tisztasági betét, de azt megnézném, akinél ezek luxusnak számítanak...
Érdekes, én sem meztelenül járok az utcán, mégsem veszek havonta ruhákat, bulizni el lehet járni pénz nélkül is, ajándékot lehet készíteni is.. Kifogásokat ügyesen találsz, az ember nem etet állatokat egész nap, porszívózni és mosogatni sem tart sokáig.. és ne mondd, hogy ha melóznál, akkor az lenne a legnagyobb gond, hogy ki vigyázzon a tesódra. Tudod, én 22 éves múltam, de a bõr lesülne a képemrõl, ha ilyen eszembe jutna, mint neked, hogy az anyukámat számon kérjem.. Mi ketten élünk és bizony rám is hárul sok minden, ha kell, kicserélem a törött cserepet a háztetõn, fát vágok, mert vegyes tüzelésû a kazánunk, füvet nyírok és bármit megcsinálok, csak, hogy neki kevesebb legyen, mert közeledik az 50. évéhez és ráfér a napi 8 óra mellett a pihenés. Fõiskolás vagyok, hétköznap az albérletünkben vagyok a párommal, akinek csak egy nagymamája van és õ sem tud segíteni rajtunk, de anyukámtól semmit nem kérek, mert tudom, hogy nem könnyû mostanság. Büdös a munka neked, kislány, de igényeid azok vannak és kifogásaid is.. Az embernek arra van ideje, amire csinál. A szüleid többet érdemelnek annál, minthogy te akarj beszélni velük a pénz beosztásáról.
óóóóóó.elõzõ! Ez ám a "lelkesítõ" beszéd!!!Nagyon nagy kérés tényleg, hogy 4 év után vegyen magának egy fürdõruhát!!!Azta az ilyen emberektõl hülyét tudok kapni!Na mindegy szuszá! Kérdezõnek: 1. nagyon sajnállak:( nálunk is mindig ez van , hogy ennyit meg annyit kell a csekkrefeladni stb stb. de azért ennyire nem dúrva.Mondhatnám, hogy beszélj velük, de sztem nem sokra mész velük.(már ahogy leirtad a sztorit)Tesóiddal is ilyen szigorúak avgy csak veled??Ha pénzt akarsz szerezni nyáron tényleg bekéne vállalnod vmi diákmelót, a házimunkát meg csinálják a tesóid, vagy osszátok be!:-)
18:21-es vagyok és a 18:10 esnek szólt a mondandóm eleje.csak sokan irtak mig megirtam, és nehogy félreértés legyen
Szia! Sajnálom a szüleidet......és nem szeretnélek megbántani, tényleg, ne haragudj meg rám, de igazi rabszolgái õk a globalista vegyél-vegyél-vegyél társadalomnak! Segíteni rajtuk már nem tudsz sajnos, arra ügyelj inkább, Te soha ne válj ilyenné!!!!!!
Nézd, nem nagyok az igényeid. A tampon, a ruhák, a gyümölcs meg néha egy-egy buli teljesen belefér nálam is. (Bár nekem fiam van, úgyhogy a tampon nem aktuális) De mivel a szüleid és õk dolgoznak meg a pénzért, õk döntik el, hogy mire menjen. Ha eddig nem tudtad meggyõzni õket, gyanítom már nem fog menni. :-(
Hah.....A 18:19-es igazi "egyke" idióta!
Viszont kulturáltan, személyeskedés nélkül.

Hogy győzhetném meg a szüleimet, hogy tudnák a kutyámról gondoskodni?

12 éves vagyok és van egy kutyám amit nem én nevelek és ezért nagyon szomorú,de a szuleim nem engedik hogy én neveljem.mit csináljak ?Hogy tudnám meggyozni oket?

Legjobb válasz: Szia! Egyébként a kutya nálatok van, vagy hogy is van ez? mert kétféleképpen is lehet értelmezni, hogy nálatok van, de a szüleid nevelik, vagy pl. nagyszülõknél és ezért nem te neveled. szerintem már elég nagy vagy egy kutyához, de mindenképpen a szõülõk beleegyezése kell hozzá. viszont azt tudni kell, hogy nagyon sok lemondással jár egy kutyus, de rengeteg örömet tud jelenti. szerintem még várj 1-2 évet, és hátha megenyhül a szívük, és lesz egy kutyusod. 12évesen viszont nem hiszem, h lehetnél falkavezér, de nagyon jó barátja a kutyusnak igen:) bizonyítsd be mással a szüleidnek, h kitartó vagy, pl. tanulásban, vagy ha van valamilyen hobbid, légy abban kitartós és hidd el késõbb ezt õk is be fogják látni, persze csak akkor, ha õk is szeretik tényleg a kutyákat. és nem az a gond, h panelban vagytok és azért nem lesz kutya, nálam ez volt a szitu, a ztán elköltöztem és jött a kutya is:):) sok sikert!

Szia! Egyébként a kutya nálatok van, vagy hogy is van ez? mert kétféleképpen is lehet értelmezni, hogy nálatok van, de a szüleid nevelik, vagy pl. nagyszülõknél és ezért nem te neveled. szerintem már elég nagy vagy egy kutyához, de mindenképpen a szõülõk beleegyezése kell hozzá. viszont azt tudni kell, hogy nagyon sok lemondással jár egy kutyus, de rengeteg örömet tud jelenti. szerintem még várj 1-2 évet, és hátha megenyhül a szívük, és lesz egy kutyusod. 12évesen viszont nem hiszem, h lehetnél falkavezér, de nagyon jó barátja a kutyusnak igen:) bizonyítsd be mással a szüleidnek, h kitartó vagy, pl. tanulásban, vagy ha van valamilyen hobbid, légy abban kitartós és hidd el késõbb ezt õk is be fogják látni, persze csak akkor, ha õk is szeretik tényleg a kutyákat. és nem az a gond, h panelban vagytok és azért nem lesz kutya, nálam ez volt a szitu, a ztán elköltöztem és jött a kutya is:) :) sok sikert!
!!!!Alku!!!! Alkudozz a szüleiddel én is mindig azt csinálom.Megmondodd nekik hogy engedjék meg neked hogy 1 hétig gondozzd a kutyát.És ha mindent jól csinálsz akkor talán megengedik hogy gondozd.
Én 13 éves vagyok. Két kutyám van. Az egyik nálunk született a másikat ugy fogadtuk be. Nem kell nekik sok játék a mi kutyusainknak van 1-1 lyukas labdájuk és nagyon jól eljátszanak. Bocsi de nem tudom megmondani hogya gyözd meg a szüleidet. Nekünk nagyon régóta van kutyánk. De a kisebet akit ugy fogadtunk be csak annyit tettem hogy álandóan az hajtogattam hogy mien rossz lehet neki egyedül az egyik épületnél meg állandóan nyagadtam õket és végül feladták :-)

Nagyon nagyon szeretnék egy szobakutyát. Mit gondoltok, hogyan győzhetném meg a szüleimet, hogy kapjak egyet? Kérlek felhasználható válaszokat adjatok!

Már vagy 5 éve könyörgök a kutyáért. Egy Bichon Havanese szobakutyát szeretnék. Nagyon sokáig győzködtem a szüleimet míg végre sikerült meggyőznöm őket. Megállapodtunk, egy levelet irattak alá velem amiben megesküdtem, hogy élete végéig gondozom a kutyust. Olyan május környékén rákérdeztem: -Melyik alomból választunk?-kérdeztem. Szüleim azt mondták nem lesz kutyám. Nagyon el voltam keseredve. Kis idő múlva végül kihevertem. Egy nap megtudtam, apukám azért intézkedik, hogy az unokatestvéremnek szerezzen egyet. Nagyon rosszul esett ez, el is panaszoltam anyukámnak. Megint megállapodtunk, hogy lehet kutya. Kis idő múlva ez is fuccsba ment. Szerintetek mi tévő legyek, ha másodjára is lemondták?

Legjobb válasz: Szia! Megkérdezhetem hány éves vagy? Egy kutyus nagy felelõsség, legyen bármilyen is. A Bichon Havanese fajta 20-50 ezer ft körül van. Lehet ez is akadály a szüleidnek. Kérdezd meg a szüleidet, mit gondolnak akadálynak... nem tudnád gondozni? Te keresd meg az árát? Kevés a hely? Nincs, aki otthon vigyázzon rá? Fiatal vagy még egy kutyushoz?

Szia! Megkérdezhetem hány éves vagy? Egy kutyus nagy felelõsség, legyen bármilyen is. A Bichon Havanese fajta 20-50 ezer ft körül van. Lehet ez is akadály a szüleidnek. Kérdezd meg a szüleidet, mit gondolnak akadálynak... nem tudnád gondozni? Te keresd meg az árát? Kevés a hely? Nincs, aki otthon vigyázzon rá? Fiatal vagy még egy kutyushoz?
100 ezer Ft? Ez hülyeség. Írd be a gugliba és meglátod. Már 20-ért is lehet venni, oltva és féregtelenítve. Sajnos nehéz így megmondani, miért nem engedik a szüleid. Ezt már csak õk tudhatják. Õk ismernek. Azt javaslom, tanulj jól, tarts szép rendet, játssz kinn a szabadban! Ha kutyád lesz, úgyis rá kell szoknod, ha hazaérsz, vele kell töltened az idõdet és sokat kell kint lenned vele.
:D bírom az ilyen családokat. szerzõdés..no comment. ha nem akarják, nem tudod õket meggyõzni. tanulj jól, takaríts stb. amúgy nincs olyan, hogy szobakutya. a szabadidõd nagy részét vele kell töltened az utcán, parkban stb.
Nekemis sokáig kelllet a szüleimnek könyörögni egy yorkiért nekemis azt mondták hogy nem, 3 éven át:) elkezdtem gyüjteni rá a pénzt de végül vetttek egy kutyust gyereknapra:) Ja még gy kérdés a szüleid mért nem veszik meg a kutyust? pl: anyagiak , vagy pannnel ház miatt?? :)
A kérdező hozzászólása: Nos ha én tudnám mért nem, talán nem állna fent ez a probléma. Talán a piszkítás miatt meg anyukám attól fél a legjobban, hogy egy idõ után neki kell gondoznia a kutyát, és nem tudom mit mondjak, hogy elhitessem vele, hogy nem így lesz. Biztos ennyire akarnám...ha tudnám hogy ez lesz...
Az a baj hogy mi nem ismerjük a családodat, így nagyon nehéz olyan tanácsot adni amivel hatni tudnál rájuk. Talán ha sok házimunkát végzel, látják hogy felelõsségteljes vagy és emellett jól is tanulsz akkor talán. Sok sikert, az írásod alapján szerintem jó helye lenne nálad a kutyának, csak sajnos míg velük élsz õk döntenek. Hajrá!:)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen! Ezt fogom tenni! :) Az a baj, hogy nekik ha azt a szót mondjuk hogy kutya, rögtön ez jön le nekik: nem jó, büdös, odapiszkít mindenhova...stb.
Próbáld meg õket "felvilágosítani". Mutass nekik modern szakirodalmakat a témában, esetleg itt gyakorin is mutathatsz nekik a témába vágó kérdéseket. Ha látják hogy ennyien írják az hátha meggyõzi õket. Ezen kívül pedig azt is látni fogják hogy milyen tájékozott vagy a témában .:)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm! Hát igyekszem. Aki azt mondja nem állok rá készen... Az téved. Nem is tudja, hogy ki vagyok, nem ismer engem. Ha ismerne, tudná, hogy én elég felelõsségteljes vagyok. Házimunkában gyakran segítek, menhelyre mennék, ha a szüleim engednék, mindent tudok/megtanultam errõl a fajról. Egész nyáron azt magoltam. És nem rosszból mondom, mert tényleg érdekel nagyon is. Szóval majd csak akkor mondja azt valaki, hogy nem vagyok érett hozzá, ha már ismer és tudja, hogy nem csak azért szeretném a kutyát, hogy szeretgessem/babusgassam. Emellett elválok minden ezzel kapcsolatos dolgot. Reggel korán olyan 5:45 körül leviszem sétálni olyan fél hétig. Nyáron is. Nekem ez nem nyûg. Nekem ez csak jó... Különben pozitívumot is észre lehetne már venni, mert tisztába vagyok már a negatívumokkal. És igen, az a három napos kutyanevelés nem volt egy nagy kiképzés, õ már alapból be volt tanítva. Nekem is ilyen lesz, lefogadom, a tanulás és minden mellett errõl is fogok gondoskodni.
A kérdező hozzászólása: Elõször is: MÉG NEM KÉRDEZTEM MEG, AZT MONDTAM, HA SZÜLEIM MAJD MEGENGEDIK AKKOR MEGYEK. Ötvenszer elmondtam már, hogy TUDOM AZ A PÁR NAPIG TARTÓ KUTYATARTÁS UTÁN NEM GONDOLNÁ SENKI HOGY KÉSZEN ÁLLOK RÁ. Igazad van, nem ismersz, nem tudod mióta könyörgöm. A kérdésben az áll, hogy TUD-E VALAKI SEGÍTENI, MIT TEGYEK AMIVEL MEGGYÕZÖM ÕKET. Aki azért ír, hogy engem fikázzon vagy mondja a magáét, az javaslom tartsa meg magának. Nem veszekedni akarok, csak az ember ne ítéljen addig, amíg nem is tudja, mit ítél meg. Bocsánat az elõbbi "agykitörésért" csak biztatást jobban elfogadnám. Még gyerek vagyok. Ne vágjon senki nekem ilyeneket az arcomhoz, inkább segítsen vagy ha nem: NE IRJON SEMMIT MERT AKKOR NEM VAGYOK RÁ KÍVÁNCSI
A kérdező hozzászólása: Most miért kell nekem támadni? Mi ezzel a baj? Nem láttatok még ilyet? Néhányan közületek bocsánat a kifejezésért, de kicsit érzéketlenek... Nem akarok vitát nyitni, jobb a békesség, csak nem kell mindenkinek leharapni a fejemet, ha esetleg valaki máshogy értelmezte azt amit írtam. Vagy, ha tévedek, nyugodtan és higgadtan is meg lehet mondani. Nem nehéz, ugye? Nem gyõzöm elégszer hangsúlyozni: ÉRETT VAGYOK HOZZÁ, A SZÜLEIM NEM AZÉRT NEM ENGEDIK MEG, MERT AZT LÁTJÁK, HOGY NEM VAGYOK RÁ KÉPES, azt sem, hogy MÉG NEM KÉRDEZTEM MEG! Látják és tudják, hogy meg tudom csinálni. Attól félnek, egy idõ után rájuk ragad a felelõsség. Tudom majd amikor megyek egyetemre meg az efféléknél közremûködnek majd a szüleim. Te meg azt képzeled magadról, hogy akkor te most megmondtad a tutit és mindent tudsz ebben a témában akkor tessék, hallgatlak mester. Amúgy nem hiszem azt, hogy Cesar Millan vagyok. Nem azt mondtam, hogy a takarításról szól az egész. Nagy felelõsség egy kutya, én ezt tudom. Nem kell nekem támadni, elég lett volna annyit is mondani: Menj el egy menhelyre és ott segíts. Nekem leírni nekem egy egész regényt, amirõl dióhélyban csak annyi jött le nekem, hogy én síkhülye vagyok a témában...
A kérdező hozzászólása: Persze! Volt ismerõsünk, akinek van egy ugyanilyen kutyája és kölcsön is adta egyszer és a szüleim imádták! Mindig mondták hogy milyen aranyos. Osztálytársam gyakran segit a Noé Állatotthon Alapítvány-nak majd akkor én is bejárok vele! :) . Köszönöm szépen, ez tényleg nem rossz ötlet, de más ötleteket is elfogadok, hisz mindig kell egy B terv :) És mégegyszer mondom: XBOXOZNI NEM A KUTYA HELYETT SZOKTAM CSAK UNATKOZOM ÉS NEM TUDOK MIT CSINÁLNI AMÚGY MEG NAGYON GYAKRAN MEGYEK BICIKLIZNI MEG ISMERÕSÖKKEL TALÁLKOZNI!!!!!!
Az utolsót én is nagyon jó ötletnek tartom! A menhelyeken biztosan jó néven veszik a segítséget, lefoglalod magad és a szüleid is látják majd, hogy mennyire szeretnél egy kutyát, jól bánsz velük és ha elég kitartó vagy, biztosan meglepnek majd eggyel! :) De ha van olyan ismerõsöd, akinek van, menj át, gondozd, kérd kölcsön, ha esetleg nincs ideje vele foglalkozni.
A kérdező hozzászólása: Nem azzal van náluk a baj. Nekik nagykutya kell ha elköltözünk. De az még kb. 3 vagy 4 év mire elköltözünk és nagyon nincs mit csinálnom otthon, ezért vagyok cyber gyerek (xbox stb) :D
Én nem javaslom neked a kutyát. Ha csak xbox ellen kell valami, akkor járj el bringázni, de egy kutya nem játék. Olyan pedig nincs, hogy szobakutya, egy Havanese igényli a mozgást a friss levegõn. Viszont ha kiköltöztök, javaslom, hogy valaki közepes kutyát válasszatok, ami mindenki igényeit kielégíti. Amúgy is nagy macera egy nagy kutya és fizikailag is nagyteher a gazdának, egy közepes jószág viszont abszolút jó!
A kérdező hozzászólása: Nem vagyok fiatal hozzá. Nem az xbox helyére kell a kutya, azt azért mondtam mert nem tudok otthon mit csinálni ezert játszom folyton, de ha lenne kutyám...! A "szobakutya" szó alatt pedig azt értettem, hogy a lakásban tartó! Volt már nálunk pár napig egy ilyen kutyus. Az ismerõsünknek van ilyen kutyája. Szüleim meg akarták nézni, mennyire boldogulok a kutyával. Nagyon jól! El voltak ájulva. Csak õ alapból be volt tanítva, nekem nehezebb lesz! Egész nap tanitanám és ugyan olyan intelligens és okos kutyát fogok nevelni belõle!
nem 20-50, hanem 100ezer körül van.
A kérdező hozzászólása: Valami jó tanácsot amivel meggyõzhetem õket? Légyszives, nagyon rossz érzés, amikor jövök haza a suliból és mindenhol boldog gazdikat látok akik sétáltatják a kutyusokat, én meg ott cipelem azt a 6 kg-os táskát. Amig suliba vagyok, nem hal bele a magányba, 6-7 órát kibírnak egyedül otthon, nyáron kérném szóval addig szobatisztaságra nevelem szóval az otthoni piszkítással nem lesz gond, ha mégis feltakarítok és leviszem másfél órára.
20-50 ezer ft-ért csak keverékeket lehet kapni, nincsenek leszûrve aztán kérdezõ nézhet ha fél éven belül elpusztul. Egy egészséges, fajtatiszta kutya 80-100 ezer ft körül van kistestû, de 15-20 évre is szól a kutya.
A kérdező hozzászólása: Mindenkit megkérek, ne a kutyus árán veszekedjenek! A pénzt majd még megoldom, hozzáadok egy kicsit az enyémbõl, az nem akadály. Köszönöm annak aki azt javasolta, tanuljak szépen, így majd meglátják mennyire akarom a kutyust, talán megengedik és van bennem elég felelõsségérzet, volt már nyulam, de tudom-hogy az semmi a kutyához képest, de mindent tudok róluk, vagy 15-20 oktatólapot kinyomtattam, amikor még úgy volt h lesz kutya... Kérek mindenkit, adjatok tanácsokat, nagyon hálás lennék!
Vannak kutyaiskolák, ahova mehetnek gyerekek akkor is, ha nincs kutyájuk, mert biztosítanak kutyát a foglalkozások idejére. Turkálj a neten, meg fogod találni. Továbbá javaslom, hogy jelentkezz a lakóhelyedhez közeli menhelyen, és hétvégente, meg xboxozás helyett végezz ott önkéntes munkát, azaz segíts gondozni az árva kutyusokat. Lehet vinni õket sétálni, etetni, simogatni, kitakarítani a kenneljüket meg általában foglalkozni velük.
és egyvalamit ne feledj. ha ezalatt az idõben csak egyetlen egy alkalmat is kihagysz, mert nincsen kedved, nincsen idõd, beteg vagy, esik az esõ stb stb. máris bizonyítottad hogy bizony nem tudnál mindig a kutyával foglalkozni. tehát ha a saját kutyádat nem viszed sétálni ugyanezen okokból akkor valóban a szüleidre hárul a feladat, vagy senkire és akkor az unatkozó kutya rongálásba kezd.

Hogyan győzhetném meg a szüleimet egy 3. kutyáról?

Sziasztok. Van két kutyám (pontosabban csak az egyik az enyém, ? egy 5 éves labrador, a másik már vagy 10 éve itt van), akiket nagyon szeretek, viszont úgy érzem, kell egy új kutya, akit kiskora óta nevelhetek - ház?rzésre. Ugyanis jelenlegi 2 kutyám a légynek sem tudna ártani. Én egy vizslában gondolkodtam, esetleg rotweilerben, ám szüleim azt mondják, felesleges egy 3. kutya. Pedig szerintem hasznos lenne, f?leg, ha egyszer megpróbálnának hozzánk betörni. Szerintetek mivel gy?zzem meg szüleimet?

Legjobb válasz: nem értem, hogy ha már van 2 kutya, akkor minek egy harmadik is. lehet hogy most lelkes vagy és juj de jó lenne egy kiskutya akit taníthatsz, csak a tiéd lenne. de írtad hogy a labrador is a tiéd. oké nyilván nem egy házõrzõ típus, de õ is a TE kutyád. és egy kutya nem 1-2 évre szól amíg tart a lelkesedésed. jobb esetben 15 évig is gondozhatnád. nem akarlak lebeszélni róla de egy + kiskutya rengeteg kiadásba kerülne. írtad hogy van egy másik kutya aki legalább 10 éve nálatok van. én inkább megvárnám amíg elpusztul (szegény), és ha még mindig akarsz egy házõrzõt, akkor kéne beszélned a szüleiddel. szerintem 1-2 évet kéne még várnod. aztán hátha te is belátod hogy ez nem egy olyan dolog, hogy szeretnék egy házõrzõs és akkor van. rengeteg munka van egy ilyen kutyával.

nem értem, hogy ha már van 2 kutya, akkor minek egy harmadik is. lehet hogy most lelkes vagy és juj de jó lenne egy kiskutya akit taníthatsz, csak a tiéd lenne. de írtad hogy a labrador is a tiéd. oké nyilván nem egy házõrzõ típus, de õ is a TE kutyád. és egy kutya nem 1-2 évre szól amíg tart a lelkesedésed. jobb esetben 15 évig is gondozhatnád. nem akarlak lebeszélni róla de egy + kiskutya rengeteg kiadásba kerülne. írtad hogy van egy másik kutya aki legalább 10 éve nálatok van. én inkább megvárnám amíg elpusztul (szegény), és ha még mindig akarsz egy házõrzõt, akkor kéne beszélned a szüleiddel. szerintem 1-2 évet kéne még várnod. aztán hátha te is belátod hogy ez nem egy olyan dolog, hogy szeretnék egy házõrzõs és akkor van. rengeteg munka van egy ilyen kutyával.
ígérd meg nekik hogy rendesen gondozni fogod. Bár ez csak akkor mûködik, ha megbízható vagy.
Azzal, hogy megkeresed a szükséges pénzt hozzá.
A kérdező hozzászólása: persze, az alap, hogy én spórolom össze a pénzt hozzá
Rotit vegyél! am mint az 1. kettõ mondta
nekik ne legyen gondjuk a másik 2vel (kaját, vizet te adj nekik és te fürdesd(mármint a szoktátok))
A kérdező hozzászólása: de ezt a kutyát kifejezetten magamnak akarom, én szeretném õt etetni, fürdetni, tanítani :D persze a másik 2 gondozásában is besegítenék, csak nem annyira aktívan mint ezelõtt
német juhász, roti, v boxer a 2. másik kutya után szedd össze azt :D fürdesd játsz velük labdáz velü és látják h foglalkozol velük ;)

19 évesen szeretnék szülni! Szüleimet erről hogyan győzhetném meg? 18/L

Legjobb válasz: Az már régen rossz ha errõl a szüleidet kell gyõzködnöd és nem egy önálló döntés. Gondolom még otthon laksz és a szüleid tartanak el, ezét nem "engedik". Én azt javaslom elõbb teremtsd meg a körülményeket és ne testvért szülj magadnak akit képtelen vagy ellátni.

Az már régen rossz ha errõl a szüleidet kell gyõzködnöd és nem egy önálló döntés. Gondolom még otthon laksz és a szüleid tartanak el, ezét nem "engedik". Én azt javaslom elõbb teremtsd meg a körülményeket és ne testvért szülj magadnak akit képtelen vagy ellátni.
Anyám még nem volt 20, mikor szült, de már jócskán túl volt az elsõ házassági évfordulón, így nem kellett rászednie senkit, hogy szülhessen, apuval közösen akarták, de mondjuk anyu már 16 éves korától keményen dolgozott, apuval együtt, én már a megépített stabil alapokra érkeztem, hiába nem volt még 20 se... Te hol dolgozol, mit tudsz felmutatni?
Igen szüljön ha meg vannak hozzá a feltételek. Megbízható társ, akinek van állása és lakás. Meg persze ha mindketten akarják és megbeszélték hogy valóban feltudják nevelni. De én a kérdésbõl úgy veszem ki hogy még a szüleivel él a kérdezõ. Máskülönben nem kellene gyõzködnie õket.
18 éves vagy! Nem kell gyõzködj! Ha van pasid aki melleted marad, van házad, állása legalább a barátodnak akkor nyugodtan szülj! Senki nem szólhat bele legfeljebb tanácsot adhatnak, én már 15 évesen nem hagytam hogy anyám beleszóljon az életembe.
szerintem ne próbálkozz, nincs az az ember aki erre neked áldását adná.És nem azért mert rosszat akarnak neked, hanem mert pontosan tudják mit vállalnál.Ennyi idõs fiam van mint te, és én is 20 évesen szültem, de valahogy akkor más volt, én mégis azt mondanám várj még egy kicsit, pár évet, és ha akkor még mindig babát akarsz, akkor vág bele nyugodtan.Persze ha a párod is úgy akarja, és biztosnak érzed a kapcsolatod.
Körülményeket nem irtál semmit, igy nehéz irni hogy mivel gyõzd meg õket...Viszont egy jótanács, tõlem, mindenkinek: Csak az a nõ vállaljon gyereket, aki tökéletesen biztos abban hogy akkor is akarná, és el tudná tartani a gyereket fizikailag, anyagilag, testileg, lelkileg, ha egyedül van!NINCS kapcsolat amiben biztos lehetsz.
Szia! Én 21 éves vagyok és 9 hetes terhes. A võlegényemmel a szüleimnél lakunk, viszont mindketten dolgozunk, és minnél elõbb szeretnénk elköltözni innen. Anyukámnak elmondtuk, hogy babát várok de teljesen ki volt akadva, és amiket a fejemhez vágott miatta az valami szörnyû, pedig mondom 21 vagyok munkahelyem és nagyon jó párkapcsolatom van, és mégis......
Ha már a baba úton van, akkor gonosz dolog szidalmazni az embert. Lehet, hogy én sem örülnék, ha fiatalon vállalna babát a lányom, de az tuti, hogy nem bántanám õt! Viszont, ha még nincs baba, akkor várj vele egy picit. Még fiatal vagy nagyon, és bár lehet, hogy érett vagy, és szerintem sem hiba egy baba, de azért mégis várnék vele. Ez egy 24 órás szolgálat, nem könnyû feladat, bármennyire is szép is.

Hogy győzhetném meg szüleimet arról hogy kaphassak egy kutyát?

16 éves vagyok. Szeretnék egy kutyát akit lehet sétáltatni, játszanii vele stb. Felel?sséget válalnék érte, tényleg tör?dnék vele...Soha nem engednek semmit, már teljesen ki vagyok borulva...A suliban majdnem kitün? vagyok (tesi rajz és fizikán kivül de a fizika is csak 4-es tehát nem bukás vagy ilyesmi) nem járok ki bulizni, s?t még soha nem is voltam. Suli után mindig hazajövök, nincs is nagyon sok barátom, s?t itt ahol lakok egy sincs, csak a suliban (nem odajárok ahol lakok).

Legjobb válasz: Én kutyák között nõttem föl, mondjuk nálunk a kutyák a családban alap, szüleid ha nem engedik nem sokat tehetsz...mondjuk én olyan vagyok, hogy hazaviszek egy állatot és megtartom, ha már ott van ugy sem dobják ki..:) Lehet attól félnek sulid rovására megy, de próbáld õket meggyõzni!

Én kutyák között nõttem föl, mondjuk nálunk a kutyák a családban alap, szüleid ha nem engedik nem sokat tehetsz...mondjuk én olyan vagyok, hogy hazaviszek egy állatot és megtartom, ha már ott van ugy sem dobják ki..:) Lehet attól félnek sulid rovására megy, de próbáld õket meggyõzni!
ugrál, tehát neveletlen ! a játékot a vezér dönti el , nem a kutya !! " nagy kertünk van " jézusom !!!! tényleg fogalmad sincs a dologról ! nektek kerti díszetek van ! majd fut az udvaron. naponta kap kaját , , stb :) :) persze se sétálni, sem játszani nem lehet vele ?? mert ..., mert .., mert .., ez nagyon messze van a felelõs állattartástól ! a tanított trükköknek pedig semmi köze a neveléshez ! nevelés = emberek, kutyák között normálisan viselkedik, behívható, a séta alapvetõ , csak azt teszi amire engedélyt kap, nem ugrál fel az emberre !!, stb ( nem szaglászik végig mindent séta közben, nem fut a macska után ha úgy gondolja séta közben, nem húzza a pórázt , stb. de látom nem érted :) talán majd késõbb ! de addig is te még nem vagy alkalmas egy második kutyára. ami nem jelenti azt , hogy nem lessz második, csak te nem fogod tudni jól kezelni, több bajod lesz vele, mint amennyi örömöd. ez a véleményem, amit a leírtakból következtettem ki .
Foglalkozz a mostanival, neveld, vidd el kutyasuliba. Ha látják, hogy minden nap vele vagy 1-2-3 órát, és hogy szépen tudtok sétálni, stb, talán megengedik majd a másik kutyát. Egyébként a séta a gyakorlás kérdése. Ha sokat gyakorolsz az utcán és jól csinálod, akkor hamar fogsz sikereket elérni. Elõször persze olyan helyre vidd, ahol nincsenek zavaró körülmények (más kutya, macska stb).
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszodat, megpróbálom ezt a taktikát. Viszont lenne egy kérdésem: szerintetek ha megtanulna szépen pórázon járni, akkor ha kimegyek sétáltatni, egyéb környezeti ingerek, akármi nem fogja megzavarni, és esetleg máshogy reagálni, mert azt nem szeretném.:/
Ne legyél elkeseredve! Foglalkozz a közép ázsiaival. Sétánál szoktasd le a húzásról: ha húz állj meg vele, és akkor menj tovább ha a kutya lazított a pórázon, és ezt minden húzásnál csináld meg, sokszor, pár hét alatt leszokik róla. vagy fordulj mindíg másik irányba ha húz. A közép ázsiain van mit finomítani, tölts vele sok idõt, tanítsd, alakíts ki vele mély kapcsolatot. Meglátod, nagy öröm lesz látni, hogy milyen jólnevelt kutyus lesz belõle, ha sokat foglalkozol vele! Ha a szüleid látják hogy érdekel a kutyus és meg tudtad nevelni akkor - ha még mindíg akarsz másikat ezután - talán megengedik hogy legyen másik kutyád.
A kérdező hozzászólása: Kedves utolsó, egyáltalán nincs igazad. Ki írt olyat hogy félünk a kutyától? hol olvastad? Egyáltalán nem félünk tõle, de nem lehet vele úgy játszani mint egy kisebb termetûvel, de nem azt mondtam, hogy egyáltalán nem....és így vannak olyan dolgok is amiket nem is lehetne megtanítani neki...Amúgy meg csak én vagyok "korlátoltabb" mert szüleim, tesóm mind magasak meg minden, egyáltalán nem félünk tõle, képzeld én se...Amúgy nekem ne mondd hogy nem tudjuk nevelni a kutyát, már õ kb. 5. és megneveltük, amikor idekerült, mindig kiszökött, ma már ha nyitva van a kapu akkor se megy ki, mert tudja h nem szabad, nem harap, nem ugrik, de ha játszani szeretnél vele természetesen minden kutya ugrál ahogy õ is, de labdát visszahozza stb.stb. Szóval valamit nagyon félreértettél...De azért köszönöm mindenkinek a választ!
Ne aggódj, legtöbb szülõ ilyen! mikor meg ott lesz egy kis kölyök többet játszanak vele mint te..:)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Igen, tanítanám is, de annyira el vagyok keseredve...:( Régebben szerettem volna hörcsögöt azt se engedték, semmit nem engednek...:(
Ezt mondd nekik:Kedves anya és apa szeretnék veletek beszélni:SZeretnék egy kiskutyát !Tudom hogy nem fogjátok megendegni de halgassatok meg:Megtanulnám elsajátítani a kreativitásom ha a kutyámmal vagyok mert fésülhetném kitalálhatnánk közös játékokat!És aztán ott van a felelõsség tudat tudjátok milyen kevés tinédzser nem tud magára vigyázni?Drogozik cigizik iszik és én szeretném ezt 1 fényév távolságra kikerüólni így biztos nem kerülnék bele abba a társaságba és nevet választunk neki meg anniyra jó lesz alig várom Kérlek !És nyomj bele az arcukba egy puszit és mosolyogj! erre a szüleid:Hát...ha enniyre akarod!(elképzelhetõ!( Na remélem segítettem ha nem akkor ne haragudj szia!
Hát, elõször is azt kéne tudni, hogy a közép-ázsiai kutyus ki jön-e más kutyával. Mert csak úgy nem lehet odavinni egy kutyát. Ha igen, akkor mondd el ezeket a dolgokat, amiket itt leírtál nekik. Ha olyan helyzetben vannak biztosan megengedik. De azért valljuk be egy közép-ázsiai juhászkutya fent tartása nem kis költség és ha nem álltok úgy anyagilag megértem, miért nem akarnak még egy kutyát. Viszont ha ez nem így van, akkor szerintem semmi akadálya nem lenne.
A kérdező hozzászólása: Látom még mindig nem érted a dolgokat, homály van de szerintem hagyjuk is mert menthetetlen vagy....Nem ugrál fel emberekre, csak ha játszik velünk, és nagyon belendül de már kezd leszokni róla! És nem megy ki, meg lett tanítva az is h ne menjen ki az utcára, hiába ki van nyitva a kapu nem megy ki...... Többet nem fogok magyarázni, mert ez a te értetlenséged, mert vakon kiállsz amellett amit elsõnek írtál, hogy azért is neked legyen igazad, holott ez már a szánalmasság határát súrolja...Szóval mégegyszer mondom, jól van nevelve, tisztelettudó, fantasztikus házõrzõ és egyáltalán nem dominál...

A szuleim nem hagyjak hogy kutyat tartsak. De nagyon szeretnek, hogy gyozhetnem meg?

Tombhazban lakunk...

Legjobb válasz: Sehogy. Majd ha elköltöztél otthonról és a Te dolgod lesz minden, akkor majd átgondolod, hogy vállalsz-e kutyát. Ha a szüleid nem akarják, akkor senkinek sem jó, ha lesz.

Sehogy. Majd ha elköltöztél otthonról és a Te dolgod lesz minden, akkor majd átgondolod, hogy vállalsz-e kutyát. Ha a szüleid nem akarják, akkor senkinek sem jó, ha lesz.
Szia Én is tömbházba lakok igaz nem a szüleimmel de aeddig otthon laktam addig sem szerették volna a szüleim odavittem a kutyát és annyira megszerették hogy amikor elköltöztem akkor oda sem akarták adni persze muszály volt mert az enyém sok sikert kitartást és ha tömb ház ha nem akkor is a kutyának ember melett a helye amugy ha idõben és sokszotr leviszed akkor semmi baj nincs vele
Hát lehet, hogy a kutyával járó "nyûg" nem hiányzik a szüleidnek. :( Nekem négy kutyám van, de a szüleim is akarták õket, ugyanúgy mint anyum két macskáját vagy a csincsilláimat. Mindenkinek benne kell lenni ebben...
Nem csak a tömbház a lényeg! A kutya 24 órás ellátást igényel, akár egy gyerek. Nincs rajta kapcsoló, hogy kikapcsold, és betedd a fiókba. És ha te holnap bulizni mész, vagy nyaralni, akkor a kutyus ellátása másnak a nyakába szakad. Enni, inni, aludni, sétáltatni kell minden nap. És ha te megunod, vagy nem érsz rá, akkor is meg kell valakinek csinálni.
Kérlek sehogy! A tömbházban nem jó egy kutyának.
Higgadt fejjel ülj le a szüleiddel és hallgasd végig mik azok az ellenérvek, amik miatt nem szeretnék, hogy kutya legyen nálatok. Alaposan gondold végig (és ne ígérgess felelõtlenül!), hogy azokat az ellenérveket, amiket felhoznak tudod-e, képes vagy-e rá, és biztosan megteszed-e, hogy azokat felvállalod és elvégzed, az elkövetkezendõ 10-15-20 évben (etetés, foglalkozás, takarítás utána, orvosi költség, stb.) Ha bármelyik ellenérvre nem a saját magadnak adott válaszod, akkor tényleg jobb, ha egyelõre nem lesz kutyád. Légy õszinte, elsõsorban önmagadhoz, s akkor majd a szüleid is könnyebb lesz talán meggyõzni.
Szia! Én is kutyás vagyok, és nem lebeszélni szeretnélek, hanem csak megírni, mi mindennel jár a kutyatartás. De látom, ezt már többen megtették elõttem. Azért ne add fel és ha egyszer neked lesz lehetõséged dönteni, akkor legyen kiskutyád.
A kérdező hozzászólása: Ugy lesz! :)
Velem is ez van, 13 éves vagyok és nagyon nagyon szeretem a kutyákat. De én sem tarthatok, mert mi is kert nélküli házban lakunk, és az anyukám allergiás is a szõrére. Egész nap kutyás könyveket olvasok, és vendégségben szokott lenni kutyus. Egész nap velük foglalkozok. Ki lehet birni, de nem könnyû. Majd felnõtt korodban..)
A kérdező hozzászólása: :(( En 12 vagyok de anyumeknal nincs is semmi olyan rendes erve hogy valaki allergias vagy valami szoval...:( x(
Biztos vagy benne, hogy felkészültél a kutyára? Mert nem csak addig kell foglalkozni vele míg kölyök, hanem legalább 10-15 évig és nem lehet kifogás a hideg, az esõ, a sok tanulnivaló, minden nap 3-4 alkalommal le kell vinni. Ha a szüleidnek nincs komolyabb érvük, hogy miért ne lehetne, akkor van rá esély, hogy meg tudod õket gyõzni. Lássák rajtad, hogy igyekszel, mindent megtennél annak érdekében, hogy megkaphasd a kutyát. Menj el menhelyre önkénteskedni, tanulj jól és segíts be a házimunkába. Szülinapra, névnapra, karácsonyra kérj mindig kutyát. Addig olvass el sok könyvet a kutya tartásáról, nevelésérõl. Mutasd meg, hogy nagyon komolyan gondolod a kutyázást! Viszont ha ennyire nem fontos neked, akkor inkább hagyd. Se neked, se a kutyának nem lesz jó, ha késõbb csak egy nyûg lesz a család nyakán.
Tömbházba Lehet tartani kutyát. Nekünk is van! Én ajánlom a keverékeket, nagyon okosak :) . Mért nem engedik? Ha azért mert ugatna, akkor a tacskó-keveréket ajánlom, nekünk pl.olyan van:)
Én is szeretnék kutyát épp ezért jelentkezek a menhelyre önkéntesnek és egy fél éve múlva rájön majd mennyire felelõs gazdi lennék és már van is egy kiszemeltem kit fogadnék örökbe. Bocs az OFF-ért!
te ismered a szüleidet! mi nem tudjuk pontosan meg mondani h hogyan lehet õket rávenni.
21:27-es vagyok 22:07-esnek szól hát az én zsebpénzem szerintem elég a kutyának mert diák munkán vagyok és amit kapok az ilyen zsebpénz szerûség persze több de azért egy hónapba 25.000 forint az elég a kutyám fent tartásához szerintem és még marad is vész helyzet esetére is :) gyûjteni kell és már jobb.kérdezõ:ha ténleg nem engedik anak meg van az oka gondolom azt nem tudom hogy mivel hõzd meg õket de szerintem ha nem akarják nem fogják engedni mármint lehet hogy máshogy lesz.én 4 évet vártam a kutyámra mire meg kaptam összesen 3-4 x próbálkoztam a témával de nem akarták de végül 4 év után meg engedték de csak is az én felelõsségemre és hogy õk nem adnak úgy bele a kutya etetésébe, oltásaiba, nem takarítják stb..persze õk is játszanak vele stb...de mégis én neveljem stb...hát sok sok sikert:D
De nem tudod meggyõzni, tehát nem fizetnek semmit.
A kérdező hozzászólása: De a kisebb fajta...abban van direkt szoba kutya is...vagy nincs igazam?
A kérdező hozzászólása: Azontul meg kisebb koromban valaki megakart olni 3 kiskutya ugy hogy a szemetesbe dobta...megmentettuk oket de elso napot az egyik mar nem elte tul a masik 2 jol lett rendesen gondoztuk meg minden de egy honap mulva a szuleim olyan embernek adtak akit nem is ismertuk...de a kutyakat rendesen ellattuk...
A kérdező hozzászólása: Tudom mivel jar, es gondoznam rendesen de valami otlete senkinek nincs?
A kérdező hozzászólása: Amugy az egyik tesom szine ugyanugy szereti mint en (en jobban :DDD) es o is gondozna...nem egy kis hulye vagyok aki csak jatszani tud vele
A kérdező hozzászólása: A masik 2-vel is ha valami volt ejjel is felkeltunk reggel akarhanykor keltunk hogy levigyuk...
A kérdező hozzászólása: Jo en ertem azt de azert megis irjatok otletet is...PLS
Akitekivel értek egyet, nem akarom még egyszer leírni ugyanazt. Inkább kicsit másról beszélnék ... Én hasonló cipõben vagyok , mint te. Elmúltam 30 éves, de még a szüleimnél lakom gyenge anyagi körülményeim miatt egy panelban. Mikor látták mennyire nagyon érdeklödõm az állatok iránt (nem rég kezdödõtt nálam úgy igazándiból), közölték velem : Kutya, macska nem jöhet ide. Ezzel ugye nem lehet mi kezdeni, gyõzködni õket felesleges. Csak rosszabb lesz! Megjegyzem elõzõleg állatokkal soha nem foglalkoztam. Elképzelésemet nem adom fel, inkább igyekszem hasznosan tölteni. Elkezdtem olvasgatni az interneten leírásokat, véleményeket és amikor elbizonytalanodtam kérdeztem itt, olykor jó nagy hülyeségeket. Nem bántam meg, sõt! Már most úgy érzem -olykor látom jeleit is - sokkal felkészültebb vagyok fejben jónéhány gyk-n kérdezõ embernél. Csak ajánlani tudom bárkinek, mert ezzel csak nyerni lehet. Az álmodat soha ne add fel, ne dobd el magadtól. Készülj rá, mintha holnap következne be (persze ne vásárolj semmit). Meglásd, ha kellõképpen készülsz rá és soha nem felejted el, valóra fog válni az álmod.
Elhiszem, hogy atörõdéssel nem lenne baj, de egy kutya rengeteg kiadással is jár, amire a zsebpénzed nem elég.
A kérdező hozzászólása: Azt ok ha megtudnam gyozni akkor fizetnek:)
Nézegesd az állatmenhely honlapját(allatok.info) Ott a keresésnél írd be milyen kutya lenne az ideális, vagy csak egyszerûen keresgélj...Ha találtál egy olyat, amirõl úgy gondolod, hogy jó lenne ha õ a tiéd lenne, elõször is nézd meg a fajtáját..És tudj meg mindent arról a kutyafajtáról.Utána mutasd meg a szüleidnek a kiskutyust..És mondj pozitív dolgokat arról a kutyafajtáról nekik... Nálam bevált :)

Hogyan győzhetném meg a szüleimet?

Van egy barátom akivel kicsit több mint másfél éve már együtt vagyok. Boldogok vagyunk, szüleim is nagyon szeretik. Viszont van egy probléma, nem engedik, hogy együtt aludjunk. Mi már nagyon együtt szeretnénk aludni, pláne, hogy nem is egy faluba lakunk. ( busz csak 10-15 perc) 18-at fogom betölteni decemberbe. hogyan tudnám meggy?zni ?ket?:)

Legjobb válasz: Szerintem féltenek téged. Mond a szüleidnek, hogy nem lesz semmi köztetek (szex).

Szerintem féltenek téged. Mond a szüleidnek, hogy nem lesz semmi köztetek (szex).
Ülj le velük beszélgetni, elõre szögezd le, hogy nem szeretnéd, ha veszekedés lenne a vége... Mondd el, hogy mennyire szereted a barátodat, és elég érett lány vagy ahhoz, hogy együtt aludhass vele néha. Különben is, mindjárt nagykorú leszel, finoman célozgass rá, hogy ennyit igazán megengedhetnének. Remélem, tudtam segíteni:) 15/L
19:06-os 15/L vagyok. Azt is beszéljétek meg, hogyan védekeztek majd! (így már a szüleid biztonságban tudhatnak)
A kérdező hozzászólása: na épp ez az :D Szüleim fizetik a fogamzásgátló tablettám, tudják, hogy már nem elsõ lenne.
mi majdnem másfél éve együtt vagyunk, 17 éves vagyok én is (barátom 19 lesz júliusban) és nekünk sem engedik. egyikünknek se, sehol, sehogy. az okuk pedig az, hogy nem akarják, hogy már most úgy érezzük, hogy 'együtt élünk' mert meg fogjuk unni. van benne valami, de nagyrészt szerintem badarság, mert nem ettõl függ. próbálkozni lehet, engem 18 évesen se fognak engedni, az biztos :D

Hogyan győzhetném meg a szüleimet, hogy lehessen egy kiskutyám?

A húgommal már elég régóta szeretnénk egy kiskutyát. Anya talán még meg is engedné, de apa nagyon nem szereti a kutyákat, ő szinte teljesen elzárkózik attól, hogy tartsunk egyet. Társasházban lakunk kb. 100 négyzetméteren, kertünk van, de kerítés nincs. Mi kistestű kutyust szeretnénk (Cavalier King Charles Spánielt), az szerintünk tök jól elférne a lakásban, nem nagy és azt olvastuk róla, hogy nyugodt természetű, nem igényli annyira a kertet (sétáltatás mellett) és remek családi kutya. A húgommal írtunk egy napirendet is, hogy hogyan tudnánk foglalkozni az állattal, csak mondjuk baj, hogy (jobb esetben) fél 1kor érünk haza, rosszabb esetben fél 4kor, és anya bár nem dolgozik minden nap, vannak napok, amikor nem tudnánk 2 óránként levinni a kiskutyát pisilni. Viszont a házunktól pár percre dolgozik, tehát esetleg hazaszaladhatna párszor, szerintem ez az ő munkahelyén még megoldható is lenne. A húgommal még a kutya árába is hajlandóak vagyunk pénzt beleadni, a tápot is ki tudjuk fizetni ketten, tehát anyáéknak annyi maradna a dolguk, hogy az oltásokat, chipet, valamint a kutyaadót fizessék... meg elviseljék a kutyust a házban. Szerintetek hogy vegyük rá őket, hogy legyen egy kutyánk? (Én 14 éves vagyok, a húgom pedig 12)

Legjobb válasz: Igen, biztosan apat lesz nehezbb meggyozni. Este elmondtuk anyanak, hogy szeretnenkbegy kutyat, elmondtuk hogy mindent vallalunk, a fajtarol is elmondtuk a tudnivalokat es azt mondja, hogy felole lehetne, mert ha azokat a dolgokat amiket felsoroltunk, nem tennenk meg akkor elajandekoznank a kutyat. De szerinte nem fogjuk tudni meggyozni apat. Nem tudok arrol, hogy rossz emlek fûzné õt a kutyakhoz, egyszerûen nem szereti õket, fõleg nem a hazban. Anya azt mondta, hogy megprobal beszelni vele, de nem sok esely van arra, hogy belemegy. Egyebkent nem hiszem, hogy a ranehezedõ tehertõl felne, nagyon sokat dolgozik így nem sokat van itthon, a kutyust se latna sokat. Mindegy, ugye a remeny hal meg utoljara...:/

A kérdező hozzászólása: Igen, biztosan apat lesz nehezbb meggyozni. Este elmondtuk anyanak, hogy szeretnenkbegy kutyat, elmondtuk hogy mindent vallalunk, a fajtarol is elmondtuk a tudnivalokat es azt mondja, hogy felole lehetne, mert ha azokat a dolgokat amiket felsoroltunk, nem tennenk meg akkor elajandekoznank a kutyat. De szerinte nem fogjuk tudni meggyozni apat. Nem tudok arrol, hogy rossz emlek fûzné õt a kutyakhoz, egyszerûen nem szereti õket, fõleg nem a hazban. Anya azt mondta, hogy megprobal beszelni vele, de nem sok esely van arra, hogy belemegy. Egyebkent nem hiszem, hogy a ranehezedõ tehertõl felne, nagyon sokat dolgozik így nem sokat van itthon, a kutyust se latna sokat. Mindegy, ugye a remeny hal meg utoljara...:/
Szerintem az a legegyszerûbb, ha megkérdezed tõle, miért nem szereti a kutyákat. Hiszen honnan tudjuk, hogyan oldjunk meg egy problémát, ha nem tudjuk mi maga a probléma? Aztán írd meg ide hogy mi az és megpróbálok segíteni :)
A kérdező hozzászólása: Na, megkérdeztem, azt mondja hogy õ nem nem szereti a kutyát, hanem a hazban nem szereti a kutyat mert az kintre valo meg ilyenek. Tehat neki csak annyi a baja, hogy bent lenne; ha az udvaron tudnank tartani, nem erdekelne. :(
Szerintem inkább fogadjatok örökbe egy kutyust! Ha tenyésztõtõl veszitek az anygyon drága, a szaporítókat meg ne gazdagítsátok! Valamint ha kölyök kutyát visztek az õ nevelése komoly feledat, hogy késõbb ne legyen vele gond, ha viszont felnõtt kutyust fogadtok örökbe tudtok tályákozódni a tulajdonságairól szokásairól stb... Itt tudtok keresgélni: http://www.allatok.info/search.php?species=kutya&breed=Any&f.. Vagy a facebookon különbözõ állatotthonok, állatvédõ szervezetek oldalán.
A kérdező hozzászólása: Az a baj, hogy nem az a gond hogy draga lenne. Kintre nem tudunk kutyat hozni de oda nem is szeretnenk (csak apa. Marmint oda még megengedné). Es ha menhelyrõl hozok az nagyon szep dolog, de az ottani kutyusokat mar nem tudom ugy tanitani, ahogy szeretnem... A kolykoket még lehet ugye nevelni, a felnotteket mar nem nagyon. Vagy javitsatok ki, ha tevedek, de ez szerintem igy van.
Egyetértek az elõttem szólóval! Egy kölyök nevelése nagyon nagy felelõsség, és nem olyan egyszerû, mit ahogy elképzeled; viszont ha egy felnõtt kutyust fogadnátok örökbe, vele nem lenne annyi gond, persze meg kellen neki tanítani a ti szabályaitokt, meg meg kellene szoknia az új helyet, de akkor olyan kutyust tudnátok választani aki már szobatiszta szépen sítál pórázon, az alap dolgokat már megtanították neki stb... Olyan kutyusok akik ideiglenes befogadónál vannak általában ezeket tudják! Gondoljátok meg!

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!