Találatok a következő kifejezésre: Hogyan írom helyesen, (182 db)

Ezeket hogy irjuk helyesen? SOS holnapra kéne! tisza-part, tisz-parti általános iskolában, szeged, tiszai pályaudvaron, dél-alföldön, apáczai csere jános gimnáziumba

Legjobb válasz: Tisza-part, Tisza-parti, Szeged, Tiszai Pályaudvaron (Ha a miskolciról van szó), Dél-Alföld, Apáczai Csere János Gimnáziumba(n?). Továbbá: Ezeket hogyan írjuk helyesen? Holnapra kellene.

Tisza-part, Tisza-parti, Szeged, Tiszai Pályaudvaron (Ha a miskolciról van szó), Dél-Alföld, Apáczai Csere János Gimnáziumba(n?). Továbbá: Ezeket hogyan írjuk helyesen? Holnapra kellene.
Be kedves táj énnékem a Tisza-part. Emlékeimben még elevenen él a Tisza-parti séták illata. Ó Szeged, kedves városom! Be messze vagy! Messze, a Dél-Alföldtõl. Itt ülök a Tiszai pályaudvar várótermében, s azon tûnõdöm, felvesznek-e az Apáczai Csere János Gimnáziumba.
GimnáziumBA miért nem jó? Pl.: "Az A. Cs. J. Gimnáziumba jártam." Ne keressünk hibát ott is, ahol nincs.
A kérdező hozzászólása: tisza-parti általános iskola (egy a kimaradt) :D
Tisza nagy betû Szeged nagybetû, Dél-Alföld nagybetû, Apáczai Csere János is nagy betû, és gimnáziumbaN.
A kérdező hozzászólása: Ha nem túl nagy kérés segtenétek szerkeszteni mindegyikkel egy egy mondatot.?

Hogyan írjuk helyesen? "Meghirdetett", vagy "meghírdetett"?

Tehát arra lennék kíváncsi, hogy kell helyesen írni a következ? kontextusban: Ezúton szeretnék pályázni az internetes honlapjukon meghirdetetett „Hintalóetet? vállalat f?igazgató” pozícióra. Láttam már, hogy meghirdettek nyelvtan és szépirodalmi versenyt rövid i-vel, és hosszú i-vel is, és elbizonytalanodtam teljesen :D El?re is köszi a választ!

Legjobb válasz: Röviddel. Úgy látszik, a nyelvi hibáknak is vannak divathullámai, ez mostanában tetõzik. Hasonló idegesítõ marhaság, amikor az irt szót hosszú í-vel írják. Ez az eredetileg nem túl gyakori szó a fenét se zavarná, ha a számítógépezésben minduntalan elõ nem jönne, vírusírtó, vírusírtás formájában. Mondhatom, keresni kell, ha az ember a helyes változattal akar találkozni. Szerintem akárhány mamlasz csinál hülyét magából, nem érdemes a mennyiség alapján elfogadni valamit, mert pörögve zuhanunk alá a szellemi sötétbe.

Röviddel. Úgy látszik, a nyelvi hibáknak is vannak divathullámai, ez mostanában tetõzik. Hasonló idegesítõ marhaság, amikor az irt szót hosszú í-vel írják. Ez az eredetileg nem túl gyakori szó a fenét se zavarná, ha a számítógépezésben minduntalan elõ nem jönne, vírusírtó, vírusírtás formájában. Mondhatom, keresni kell, ha az ember a helyes változattal akar találkozni. Szerintem akárhány mamlasz csinál hülyét magából, nem érdemes a mennyiség alapján elfogadni valamit, mert pörögve zuhanunk alá a szellemi sötétbe.
Rövid i-vel. Meghirdetett a helyes.
Erre gondoltam, és nem kötekedni akartam. Ezúton szeretnék pályázni az internetes honlapjukon meghirdetetett „Hintalóetetõ vállalat fõigazgató” pozícióra. Szóval ott van, de - most látom - hosszú í-vel, úgyhogy elnézést, megyek szemészetre, mert az eredetiben továbbra is rövidnek látom:)
Ha valamiben nem vagy biztos, vagy a neten sokszor kétféleképpen is elõfordul, akkor ajánlom ezt, mindig legyen kéznél: http://www.math.bme.hu/akademia/mhsz.pdf
Elnézést, a helyes link: http://www.magyarhelyesiras.hu/
A pozició meg pozíció. :)
A kérdező hozzászólása: Akár hogy keresem, nem írtam olyat hogy "pozició". Érdekes egyébként, hogy a google is sokkal több találatot ad a hosszú 'í'-s verzióra :)

Hogy írjuk helyesen? Menyegző vagy mennyegző.

Legjobb válasz: Hát az internet tartalmát nem mindig ellenõrzik nyelvileg, és valószínûleg a párodhoz hasonlóan sokan mások is úgy hiszik, a "mennyegzõ" a helyes :) De ezt meg lehet figyelni más gyakran hibásan írt szavak esetében is... pl a "kissebb" a "lessz" vagy "viszhang" hibás szavaknál is rengeteg a találat (az más kérdés hogy a google ezeket ki akarja javíttatni :))

Hát az internet tartalmát nem mindig ellenõrzik nyelvileg, és valószínûleg a párodhoz hasonlóan sokan mások is úgy hiszik, a "mennyegzõ" a helyes :) De ezt meg lehet figyelni más gyakran hibásan írt szavak esetében is... pl a "kissebb" a "lessz" vagy "viszhang" hibás szavaknál is rengeteg a találat (az más kérdés hogy a google ezeket ki akarja javíttatni :) )
Menyegzõ. (Osiris Helyesírás 1057. oldal) -falcon-
Mivel a menyegzõ nem az égboltra vonatkozó dolog, hanem az esküvõre, így a "menyhez" kapcsolódó, helyesen menyegzõ.
A kérdező hozzászólása: Koszonom szepen a valaszokat. En is igy tudtam hogy az menyegzo es nem mennyegzo. Csak mikor parom kinyitotta a google oldalan keresve a menyegzovel kapcsolatos oldalakat akkor nagy meglepetesere a mennyegzo nev alatt is ugyanugy kiirta a menyegzore vonatkozoakat. Miert? Miert vezetik fere az embereket?
azért, mert a weboldalakat úgy készítik, hogy azok is rátaláljanak, akik kevésbé tudnak helyesen írni. Egy cég szempontjából az a jó, ha minél nagyobb csoport rátalál a honlapra. Ezért ha hibásan írsz be szavakat a keresõbe, attól még ugyanúgy rengeteg találat lesz.


Hogy írjuk helyesen Pitagorasz nevét?

Olvastam már Pithagorasznak, Püthagorasznak, Pitagórsznak, Pitagorasznak. Melyik a helyes? El?re is köszi!

Legjobb válasz: görög név, tehát eredetileg görög betûkkel írták: Πυθαγόρας. Latin betûkkel való átírásra vannak sémák, amik szerint átírják a görög neveket, de ezek többfélék is lehetnek (fõleg, hogy más nyelvekre máshogy írják át). Tehát nem csak egy helyes leírás van, több változat is helyesnek tekinthetõ, és rendre más-más módon írják különbözõ helyeken - ugyanez a probléma pl. a kínai neveknél még jobban elõjön. A legelterjedtebb szerintem a Pithagorasz, használd azt, abból baj nem lehet.

görög név, tehát eredetileg görög betûkkel írták: Πυθαγόρας. Latin betûkkel való átírásra vannak sémák, amik szerint átírják a görög neveket, de ezek többfélék is lehetnek (fõleg, hogy más nyelvekre máshogy írják át). Tehát nem csak egy helyes leírás van, több változat is helyesnek tekinthetõ, és rendre más-más módon írják különbözõ helyeken - ugyanez a probléma pl. a kínai neveknél még jobban elõjön. A legelterjedtebb szerintem a Pithagorasz, használd azt, abból baj nem lehet.
Szamoszi Püthagorasz, wikipedia szerint.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszi a válaszokat!
az elsõ kettõ és az utolsó helyes de a harmadikban nem vagyok biztos.Oo

Hogy írjuk helyesen?

1, kérdezte a férfitól 2, kérdezte a férfitől

Legjobb válasz: Mind a kettõ helyes. A mai alakban ugye magas hangrendû szó, ezért -tõl lenne a helyes, de eredetileg a szó "férfiú" volt, ehhez pedig a -tólt csatolták. Átalában az elsõ változatot használják írásban.

Mind a kettõ helyes. A mai alakban ugye magas hangrendû szó, ezért -tõl lenne a helyes, de eredetileg a szó "férfiú" volt, ehhez pedig a -tólt csatolták. Átalában az elsõ változatot használják írásban.
Nem tudom leirni, mert nincs ekezet a billentyuzeten (telefon), de a masodik verzio a helyes. Ferfitol :)

Hogy írjuk helyesen? Többi lent

Mind írásbeliből, mind szóbeliből jól teljesített vagy mint írásbeliből mint szóbeliből..... vagyis: mint vagy mind?

Legjobb válasz: Ne tippelj, mert ez nem szerencsejáték. Helyesen tetted, hogy inkább kérdezel. A "mind" a "minden" egy rövidített alakja, ebbõl következõen a jelentése is hasonló. Az állítás (tulajdonság) minden elemre - mind az egyikre, mind a másikra - vonatkozik. A "mint" egy hasonlító szó: egyik olyan, mint a másik. Tehát van egy dolog, meg még egy dolog. Az egyik hasonlít a másikra, az egyik olyan mint a másik... Ha értelmezed a szavakat, könnyedén rájöhetsz hogyan és mikor kell használni különféle alakjaikat. És egyeztesd az alanyt az állítmánnyal, mert errõl már az újságírók is megfeledkeznek (õket minõsíti).

Ne tippelj, mert ez nem szerencsejáték. Helyesen tetted, hogy inkább kérdezel. A "mind" a "minden" egy rövidített alakja, ebbõl következõen a jelentése is hasonló. Az állítás (tulajdonság) minden elemre - mind az egyikre, mind a másikra - vonatkozik. A "mint" egy hasonlító szó: egyik olyan, mint a másik. Tehát van egy dolog, meg még egy dolog. Az egyik hasonlít a másikra, az egyik olyan mint a másik... Ha értelmezed a szavakat, könnyedén rájöhetsz hogyan és mikor kell használni különféle alakjaikat. És egyeztesd az alanyt az állítmánnyal, mert errõl már az újságírók is megfeledkeznek (õket minõsíti).
Mind, mert mind a kettõbõl. A mint, hasonlító szó és ebben az esetben nem errõl van szó.
A kérdező hozzászólása: és miért?
A kérdező hozzászólása: ó köszönöm, csak szinte soha nem szoktam ezt használni, kicsit furcsa nekem mind a két eset, de köszönöm még egyszer
Egy kis kiegészítés: Én nem mondanék ilyesmit. Egy-egy tantárgyból lehet jól teljesíteni, pl. Mind matematikából, mind nyelvtanból jól teljesített. Ha a vizsga típusa a lényeg, akkor pedig "Mind az írásbeli, mind a szóbeli vizsgán jól teljesített."
A kérdező hozzászólása: köszönöm még egyszer, én is a mind-re tippeltem, de bizonytalan voltam, mert úgy gondoltam hogy mint a kettõ lehetne de hivatalos helyre kell ezért kérdeztem meg inkább, és az okát is. Írásban ezt ugye ritkán, vagyis szinte soha nem használjuk, esetleg "és"-sel választjuk, na mindegy is, nem gondoltam volna hogy egyszer a helyesírás kategóriába fogok írni:D
Lehet éssel is nyugodtan. De ha hivatalos irat lesz belõle, akkor fõleg figyelj a nyelvhelyességre, tehát még egyszer: írásbeli / szóbeli vizsgán, nem -bõl. :) Üdv. :)
A kommentedben így írtad: mint a kettõ lehetne. Ide is a "mind"-et használjuk. Tehát: mind a kettõ lehetne.
A kérdező hozzászólása: utolsó válaszadó, köszönöm nagyon alaposan kifejtetted, igazából csak a fent említett kérdés érdekelt, de így már tudni fogom az 100% Utolsó elõtti válaszadó: most néztem a válaszomat vissza, elég égõ volt részemrõl, de lehet hogy csak elgépeltem. Alapjában jó helyesírásom van, úgy gondolom, ez okozott fejtörést de végülis logikus nem is értem miért nem jöttem rá magamtól. De ha már a helyesírás rovatba vagyunk: a végülis szót miért húzza alá nekem a gép? Szerintem ez egybe van. Vélemény?

Hogy írjuk helyesen ezeket a szavakat?

Ezt egy afféle tesztnek szánom, kíváncsi vagyok, mennyire ismeri az átlagember ezeknek a szavaknak a helyesírását (eddig az a tapasztalatom, hogy nem igazán).

Legjobb válasz: A 19.11-kor írt választ én küldtem. Írd meg, hogy jó lett-e?

A 19.11-kor írt választ én küldtem. Írd meg, hogy jó lett-e?
elõzõ vagyok inkább fokhagyma:D
ventilátor, muszáj, fokhagyma, aszimmetrikus, ómega, naiv, akkumulátor, hirdetés, dicsér, szerviz.
Egyértelmûen a második válaszoló a jó, ugyanis azt én írtam. És hibátlanul.
Az elõzõ hozzászólót javítanám: dícsér, és szerviz. A többi jó volt.
1. ventilátor - ventillátor 2. muszály - muszáj 3. foghagyma - fokhagyma 4. aszimmetrikus - asszimetrikus 5. omega - ómega 6. naív - naiv 7. akkumulátor - akkumlátor 8. hírdetés - hirdetés 9. dicsér - dícsér 10. szervíz - szerviz ventilátor.....muszáj.....fokhagyma.....aszimmetrikus....ómega....naiv.....akkumulátor....hirdetés...dicsér....szerviz......oszt kész...:)
ventillátor, muszáj, fokhagyma, asszimetrikus, omega, naiv, akkumulátor, hirdetés, dicsér, szervíz
az oldal nem erre való, de hogy boldog légy: ventillátor, muszáj, fokhagyma, asszimetrikus, omega, naiv, akkumulátor, hírdetés, dícsér, szerviz.
ventillátor muszály foghagyma asszimetrikus omega naív akkumlátor hírdetés dícsér szervíz
Nem akartam ironikus lenni, csak így tudtam azonosítani :D
1. ventilátor - a latin ventilare szobol, ott is csak egy l van, tehat minek duplazni 2. muszáj - ez igy van, meg kell tanulni és kész 3. fokhagyma - eta zsizny 4. aszimmetrikus - az "a" betu még a gorogbol szarmazo fosztoképzo, a szimmetrikus szot meg mar igy ismerjuk és nem sszimetrikusként 5. omega - semmi memorizalni segito érdekességet nem tudok hozzafuzni, azt sem értem hogy egyaltalan a hosszu o hogy merult fel 6. naiv - erre is elég egy szotarat hasznalni, ha nem szeretsz lapozgatni, ajanlom figyelmedbe a kovetkezot: http://szotar.pistvan.hu/ 7. akkumulátor - megtalalod benne a latin cumularer = felhalmozni igét, semmi ok ra hogy elhagyjuk belole az egyik u betut 8. hirdetés - valoban egy hir hosszu i, de az ige és egyéb képzodmények mar nem 9. dicsér - dics, dicsõ, dicstõl, dicses, dicséret, sehol egy hosszu i, talan valaki elnépieskedte ilyen hulyén irva, de szépen magyarul az bizony rovid i. 10 szervíz - szerviz - bizony mindketto lehetséges, az elobbi akkor ha "felszolgal, szervíroz" értelemben mondod, rovid i-vel meg egy javitomuhelyt jelent.
Gratulálok a kérdés feltevõjének, tényleg sokat hibáztam bakker :D Tudjátok mi az érdekes? http://www.magyarhelyesiras.hu/index.php írjátok ide bele az omegát, és az ómegát :D bexarás.
A kérdező hozzászólása: Nos, a helyes válaszok a következõk voltak: 1. ventilátor 2. muszáj 3. fokhagyma 4. aszimmetrikus 5. ómega 6. naiv 7. akkumulátor 8. hirdetés 9. dicsér 10. szerviz Aki nem hiszi, járjon utána (A Magyar Helyesírás Szabályai segítségével ellenõrizhetõ). Helyes válaszolók: 19:11, 19:54, 20:19 Ha bármelyikõtök helyesírás-ellenõrzõt használt, azt diszkvalifikáljuk :D
ventilátor, muszáj, fokhagyma, asszimetrikus, omega, naiv, akkumulátor, hirdetés, dicsér, szerviz Ez a jó.
óóóóóómega
ventilátor, muszáj, fokhagyma, aszimetrikus, ómega, naiv, akkumlátor, hirdetés, dicsér, szerviz
vagyis én így írtam volna õket, de most látom, hogy az akkumulátort elcsesztem... félregépelés volt csak nah:D
Nah akkor az enyém is jó lett bibibííí. :DDD Jó tudni, hogy mennyire okos ügyes vagyok ( ti meg neeem) :D Kösziii ^^
Jah és én voltam a 20:19es :D
Csak annyit tennék hozzá, hogy a ventilátor és a ventillátor is helyes. A többi: muszáj, fokhagyma, aszimmetrikus, ómega, naiv, akkumulátor, hirdetés, dicsér, szerviz. Ha jól tudom. Nincs helyesírás-ellenõrzõm, így emlékszem jó régrõl. Mennyi hibám lett? :) Visszakérdezek: egyelõre vagy egyenlõre? Vagy mindkettõ? Ha igen, miért? :)
Egyenlõre vágom, azaz egyenlõ darabokra vágom a kenyeret. Egyelõre nem megyek sehova.
:D Te eddig utolsó hibátlan, biztos jól megnézted a szótárt? :D Kezdesz megingatni :) A dícsér szó, a megdícsér, vagy dícséret szóból van, vagy jelent mást is? Mert lehet van más jelentése is, és akkor simán lehet rövid i. :D Most már jól jönne egy eredményhirdetés. Én eléggé biztos voltam a válaszaimba, aztán ki tudja, lehet hogy tévedtem valamelyiknél :)
A kérdező hozzászólása: "Utolsó eddigi hibátlan :) teli vagy hibával." Az elõtte kommentálóra célzott ironikusan :)
A kérdező hozzászólása: Kedves utóbbi! A lényeg pont az volt, hogy saját kútfõbõl hogyan írnád ezeket a szavakat.
A kérdező hozzászólása: Ne javítgassátok egymást, majd ha már írtak egy páran, elmondom a megoldást!
Utolsó / és eddig a hibátlan / vagyok, a nagymellû másodiknak üzenem; DICSÉR.....!
A kérdező hozzászólása: Ja, és helyesírás-ellenõrzõt nem ér használni :)
Ti komolyan azt mondjátok hogy a dícsért rövid i-vel írjátok? Az tuti hosszú í.
ventillator, muszaly, fokhagyma, asszimetrikus, omega, naiiiiv (hosszu i, de nincs nekem hosszu i) akkumulator, hirdetes (hosszu i-vel), dicser (hosszu i-vel), szerviz (hosszu i-vel) Angolbol irok, es nincs hosszu i-m , meg mas se. Azert remelem versenyezhetek! Koszi
Utolsó eddigi hibátlan :) teli vagy hibával.
Eddigi hibatlan, tele vagy hibaval? Mit jelent?
Na jó eddig pontosan nem írtam ki. Akkor leírom. 1. ventillátor 2. muszáj 3. fokhagyma 4. asszimetrikus 5. omega 6. naiv 7. akkumulátor 8. hirdetés 9. dícsér 10. szerviz
ventilátor muszáj fokhagyma aszimmetrikus ómega naiv akkumulátor hirdetés dicsér szerviz *errevarrjágombotwazze* :DD
Mar tudom mit jelent az utolso hibatlan tele vagy hibatlan! Bocs
"Utolsó, eddig hibátlan " vagyok ismét. Én még mindig nem tudom, mi az?! Könyörögve kérek mindenkit, nyissa már ki legalább az Akadémiai kiadó, Magyar Értelmezõ Kéziszótárát!!!!!! 2003.
Mirõl beszéltek? :O milyen utolsó hibátlan? mi van?
ventillátor muszáj fokhagyma asszimetrikus omega naiv (hosszú "i"-vel csak azért irtam röviddel mert hosszú nincs a billentyûzetünkön) akkumlátor hirdetés (ez is hosszú "i") dicsér (ez is hosszú) szerviz (ez is hosszú)

Hogy írjuk helyesen a mértékegységet: miliméter vagy milliméter?

A helyesírás ellenõrzõ mindenhol aláhúzza ha egy l-betûvel írom. De eddig azt hittem úgy helyes. Hogy kell írni?

Legjobb válasz: Milliméter. Egy l-lel sose volt helyes. :) http://hu.wikipedia.org/wiki/SI_m%C3%A9rt%C3%A9kegys%C3%A9gr..

Milliméter. Egy l-lel sose volt helyes. :) http://hu.wikipedia.org/wiki/SI_m%C3%A9rt%C3%A9kegys%C3%A9gr..
Két l. Milliméter, milligramm, stb.
A kérdést jól írtad, csak a kiegészítést nem. Mutatom, hogyan kellett volna: "A helyesírás-ellenõrzõ mindenhol aláhúzza, ha egy l betûvel írom. De eddig azt hittem, úgy helyes." Miután pedig már meggyõztek arról, hogy a "milli" két l-lel írandó, csak egy kis kiegészítés: a jelentése "ezred". Ha ezt megjegyzed, akkor a prefixumok alapján könnyebb lesz a mértékegységek átváltása: milligramm = ezred + gramm (--> 1 g = 1000 mg) milliméter = ezred + méter (--> 1 m = 1000 mm) milliliter = ezred + liter (--> 1 l = 1000 ml) Üdv. :)
Írd így: mm.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm. Ez gáz. A kérdést legalább helyesen írtam ki? :-)
A kérdező hozzászólása: Köszi!

Hogy írom helyesen: weboldal vagy veboldal? Mindkét változatot láttam már.

Legjobb válasz: Én még csak a w-s változatot láttam. A helyesírás-ellenõrzõ szerint is ez a helyes. http://www.magyarhelyesiras.hu/?q=weboldal+&x=78&y=9&egyezes..

Én még csak a w-s változatot láttam. A helyesírás-ellenõrzõ szerint is ez a helyes. http://www.magyarhelyesiras.hu/?q=weboldal+&x=78&y=9&egyezes..
Persze, minden "alakulóban van", de a web viszonylag régen érkezett: már a 2003-as Magyar értelmezõ kéziszótárban is szerepel a web, a 2004-es OH-ban már egy nagy halom összetétel is fel van sorolva mellette. (Biztosan régebbi szótárakban is megvan már, nekem most ezek vannak kéznél.) Ez két dolgot is jelent: Egyrészt már szótárazva van, tehát ha szeretnénk úgymond "helyesen" leírni, akkor már van mihez igazodni, nem szerencsés olyat mondani, hogy "valószínûleg" így lesz, úgy lesz, "még alakulóban van", "egyelõre" az egyik "sûrûbben használt". Másrészt pedig innen már nemigen van "visszaút", ez már duplavés marad, és csak akkor változna, ha jönne valami új, erõs hatás, ami a szimpla v felé nyomja. A dolgok jelenlegi "alakulása" már jó ideje eljutott a azótárazott web-ig.
"Másrészt pedig innen már nemigen van "visszaút"" Pedig volt már nem egy ilyen a magyar nyelvben (is). :) Persze nem mostanában. Ettõl függetlenül valószínûleg marad a web alak. (Nem mintha örülnék a rengeteg átvett idegen szónak.) Respect. :)
Na jó, beismerem a CD kicsit túlzás volt, de így szoktam meg, mert eleinte alig használtam szóban magyar kontextusban. Amiket te írtál - azokat nem úgy használom, és nem csûröm-csavarom, hanem megszokás, mert számítógépemen sosem bírtam ki a fordításokat. Minden, azaz Windows, Office, játékok stb, mind angol 3-os korom óta.
OK, megteheted. :-) Remélem, a dollárt is dalö(r)nek, a rádiót meg ré(j)diónak. :-) Vigyázz, a futball helyett nem elég a fútbó(L): ha pontos akarsz lenni, szakörnek hívd!... (legalábbis ha labdarúgásról van szó) (De akár továbbcsavarhatod, és mondhatod a gulyást is gulásnak, a kocsit meg kócsnak. ;-)
én a web(oldal)et magyarul is úgy ejtem, mint angolul (inkább ueb mint veb). Régen még a CD-t is szídí-nek ejtettem magyarul.
Én is csak a w-vel találkoztam eddig ebben a szóban. Valószínûleg egy idegen eredetû szó lesz belõle, aminek az írását is átvesszük, mint pl. a taxi. (Abból sem lett takszi.) De ez még alakulóban van, egyelõre a weboldal a sûrûbben használt.
Jó lesz egyformán mindkettõ, ne parázz.
Ja és a zárt e-t és a nyílt e-t is ugyanúgy, bár ezt írásban sem szoktam megkülönböztetni.
És hogyan kell kiejteni helyesen? mert én a v-t és w-t ugyanúgy ejtem.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a segítséget. Én is erre tippeltem, de biztosra akartam menni.
Ebbõl még nem következik, hiszen át is írhattuk volna magyarra, ahogyan például – az IT témánál maradva – a ‘winchester’-t is magyarul helyesen vincseszternek írjuk (vagy merevlemeznek, de ez más kérdés). De a web(oldal) valóban web(oldal).
A weboldal az angol website szóból származik, ahol a web a hálót jelent, ami az egymásra linkelõ HTML-oldalak hálójára, hálózatára utal. Ebbõl következõleg a helyes a weboldal.
Igen, óvatosan fogalmaztam, és reméltem, hogy az ellenpéldák hosszas sorolását sikerül kiprovokálnom valakibõl. Még él a remény... :-)

Magyar szövegkörnyezetben, hogy írjuk helyesen: ruccola, rukkola vagy rukola?

Legjobb válasz: Rukkola. Viszont a kérdésedben nem helyes a HOGY szó elõtt elhelyezett vesszõ.

Rukkola. Viszont a kérdésedben nem helyes a HOGY szó elõtt elhelyezett vesszõ.
Rukkola.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!