Találatok a következő kifejezésre: Hogyan írjuk muszáj vagy (6 db)

Muszáj írnom egy választ :D
muszáj . -.-
Indulj ki abbol uszály Muszály...
Nem semmi! 2006-ban lett elõször kiírva a kérdés. Én úgy emlékszem, hogy régen a muszáj a kivételek között szerepelt az ály-ra végzõdõ szavak között. - legtöbbször –ály: akadály, apály, aszály, dagály, hatály, kristály, osztály, tartály, viszály stb. Ritkán –áj: muszáj, papagáj stb.
A muszáj idegen eredetû szó, a német "muss sein" (Ess muss sein.)
Ez érdekes, amit találtam: muszáj Pontos j, de egyébként se használjuk ezt a szót írott nyelvben. És akkor mit használunk helyette? Ennek ellenére nagyon elterjedt ez a szó.
timeatoth34 ön téved.
országos helyesírási versenyen ezzel a szóval nyertem és az helyesen leírva:muszály
muszály
Nem muszáj az uszályon utazni.
pontos j-vel sokkal muszájabb
Muszáj elsõbe még én is ly-vel írtam, de most már tom, hogy j-vel kell.De amúgy j-vel tényleg jobb s logikusabb leírnii!!! J-vel kell!! MUSZÁJ J-VEL LEÍRNI
Erre a kérdésre mi a szarért érkeznek még válaszok, de most tényleg?? Már 6 oldalán kitárgyaltuk, hogy kell helyesen írni.
utolsónak üzenném: azért te is írtál ide egy választ;)
Igen, az elsõ oldalon, de azért enyhe túlzásnak érzem, hogy utána még 50en válaszoltak. :D 10 válasz után remélhetõleg már felfogta a kérdezõ, hogy kell írni, ha már a Google-t nem tudja használni.
Muszáj pontos j-vel írnod, hogy 'muszáj'! :D
Szétröhögtem az agyam. Jól elvagytok a ezzel az egy szóval. :-D
Akkor is leírom.... MUSZÁJ
kéne lassan csinálni egy muszájszámlálót, olyasmit, mint ez: http://dawn.royalcomp.hu/~raas/lc.html hogy mindenki kedvére nyomogathassa :-) (na meg a másik, muszáj ezt is megosztanom, ha már: http://www.holdthebutton.com )
Muszáj:) )))))
A muszály ugyan az mint az uszály de nem muszály így írni tehát úgy írjuk , hogy muszáj
Irjuk meg le parszor? muszaj leirni szoval: Muszaj
MUSZÁJ ezt a témát tovább boncolgatni?:DD
Nem tudom, válaszoltam-e már, de ha ebbõl ekkora sport lett, akkor írok ide egy muszájt, nehogy miattam haljon már el a topik.
Muszály lesz megjegyeznem, hogy muszájnak írjuk...
helyesen így kell írni!: muszálj
Nem bírok magammal, egyszerûen muszáj ideírnom. MUSZÁJ :)
J-vel, mert amikor ly-val írtam, aláhúzta pirossal.
j-vel:muszály ;)
<- " Helyesírásilag ", és nem, nem fogtad " föl " Hanem, nem fogtad fel. XD
Muszáj.
Köszi a kérdést! Sosem tudom én sem. Pussza
Hogy érted hogy elfogadott a "ly"-s változat is? Egyébként úgy legyen, mert jó helyesíró vagyok, de ez számomra is egy vitatott szó.
Muszáj, sajnos sokan eltévesztik :/ Pontos j- vel kell írni, de elfogadott most már a ly is!
muszáj. (én kis koromban a mûszájról tanultam meg)
Az á-s, é-s végû szavak végén általában ly-t írunk, de a muszáj, és a papagáj kivételek pl...
akkor cseréld le a tanárodat, ugyanis http://muszaj.hu/ A muszáj szó végén pontos j szerepel. Viszont van olyan falu, aminek Muszáj a neve. De az más!!!
Muszály. Így tanultuk
J-vel:muszáj
attól hogy egy ember azt irja attol még nem kell mindenkinek sorba leirni! az elöttem szólóknak igaza van!amugy.
muszáj
muszáj ..mondjuk nekem jobban tetszik leírva ly-al :) , de persze attól még "pontos jééé"
Muszáj!
Én mindig is j-vel írtam, erre egyszer egy fickó azt mondta rosszúl írom, megnéztem "A magyar helyesírás szabályai"-ban és j-vel van, vagyis MUSZÁJ.
igen, régebben az általános suliban LY-vel tanították, de mostmár a J a helyes! tudjátok szoktak változtatni a helyesírási szabályokon!
régen én is mindig ly-al írtam valamiért logikusabbnak tûnt. :D
8 évig iskolába ly-vel tanították, kb 3 hónapja láttam meg j-vel, utána érdeklõdtem és majdnem mindenki azt mondja hogy j.... De mondom, 8 évig ly-vel TANÍTOTTÁK!
úgy látszik 12:34-es te nem érted a poént.
úgy látszik 19:12-es, te még mindig nem fogtad föl.
utolsó válaszoló: elrontottad az muszáj XD
pontparkos vagy?
muszáj
muszály 80x leirni hogy hogykell?? 1. re is meg lehet érteni!! -.-"
A muszáj szó a német muss sein-bõl ered, ezért nem ly-nal írjuk. Én is sokáig írtam ly-nal, mert úgy logikusabban hangzott, de mégsem... :)
Muszály az itt kecskeméten egy városrész :D Amúgy he(j)esírásilag muszáj XD
Muszáj!
Nemértem, én már régen eltöröltem volna ezt a ly, j mizériát. Minek többféle j betü. Töröljük el a ly-t és menyivel könyebb lenne az életünk, de nem inkább szenvedünk mert a hagyományt õrizni kell...
Nézd csak meg melyiket húzta alá :)
muszáj. Miért tûnhet az ly logikusabbnak (mert logikusabb ám): Van egy szép szabály a magyar nyelvben, miszerint a szóvégi -ály, -ély mindig ly !KIVÉVE! (mert hogy van egy pár kivétel): Papagáj Muszáj Száj Háj Nem kivétel pl. Estély, Segély, Ragály, Dagály stb.
neked is muszáJ volt ide írnod :D
Nem birod nem leirni igaz?XD
Másoljuk le a következõ sort, hogy elfelejtsük a rossz helyesírást! Muszáj, muszáj, muszáj, muszáj, muszáj, muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj muszáj
51-es, szerintem, ha leírod egyszer akkor is megérti. amúgy muszáj .
MuSzÁj
nem ly-nal, hanem j-vel, tehát muszáj, hogy muszájnak írjuk
jjjjj
Szerintem, ha nagyon muszáj, akkor írd LY-nal. De, ha nem muszály, akkor írd J-vel ;)
Ha antibiotikumot írt fel akkor keresd fel újra mert van, hogy az már nem használ még egyszer. Én azért inkább nõgyógyászhoz mennék.
Partnered is kezelni kell.
A kérdező hozzászólása: Nincsen partnerem.
Hónapokig jártam nõgyógyászhoz hüvelygomba miatt. Mindig ugyanazt a gyógyszert írta fel, csak egyre erõsebbet. Legutolsó alkalommal mikor távoztam, az asszisztens csaj azt mondta három hónap múlva úgy is találkozunk. Olyan ideges lettem. Direkt úgy kezelnek, hogy visszajöjjön, nekik meg legyen pénzük. Elmentem az STD ambulanciára. Kiderült, hogy nem is volt gombám, felírt ott az orvos egy antibiotikumot, azóta semmi bajom.
Sajnos utolsóval egyett kell értenem. Az orvosoknak az a jó, ha minél többször mész hozzá.
Négyes vagyok megint. Ha érdekel az STD ambulanciáról pár dolog, mit csináltak, mit írtak fel, mire kell odafigyelni akkor írj privit. De azt ide is leírom amiket elmondott nekem az orvos, hogy másoknak is hátha tudok segíteni. -Tampont ne használjunk. Ha mégis, nagyon rövid idõn belül cseréljük. Estére egyáltalán ne rakjunk be tampont. -Tangát kerülni. (Azóta én is kidobáltam az összeset. Szereztem be szexi francia bugyikat. Sokkal kényelmesebb és a barátomnak is jobban tetszik :) ) -Baba tusfürdõ (három hónapja azt használom, tényleg jók) -Törölközõt és ágynemût gyakran mosni 60 fokon, más törölközõjét ne használjuk.

Ha egy recept azt írja hogy csak egy késhegyni gyömbér kell a süti tésztájába akkor elhagyhatom a gyömbért vagy vegyek meg azért egy egészet? Magyarul muszáj bele vagy nem? :D

Legjobb válasz: nem feltétlen kell. De ha késhegynyit ír, az õrölt és zacskóban kapod. Jó ha van otthon, mert az ételekbe is sokszor kellhet.

nem feltétlen kell. De ha késhegynyit ír, az õrölt és zacskóban kapod. Jó ha van otthon, mert az ételekbe is sokszor kellhet.
Semmi se muszáj..: ) Persze az hogy elhagyható-e vagysem, az attól függ hogy mit fõzöl.. Ha csak "kiegészítésképp" írja a recept, akkor elhagyható, de ha pl ázsiai kaját csinálsz, akkor ott a gyömbér meghatározó, és ha elhagyod máris más lesz:)
A késhegynyi mindig a száritott, örölt gyömbérre vonatkozik, nem a frissre. Abból viszont ennyi elég észrevehetö ízt ad, ha kihagyod, az egész étel jellege megváltozik. Az örölt gyömbért nem helyettesíti az ugyannyi fiss, ennél sokkal több kellene (5-10-szeres) belöle. Viszont semmilyen receptbe nem MUSZÁJ semmit beletenni, csak ha kihagysz belöle ezt-azt, akkor egész más lesz az eredménye.


14 hetes kismama vagyok. 3 hetente elkapok valami felsőléguti betegséget. Most olyan súlyos hogy muszáj antibiotikumot szednem. Zinnatot irt fel az orvosom, ugy félek hogy ártok vele a babámnak! Kell aggódnom?

Legjobb válasz: Ha az orvosod ezt írta fel, és tudja, hogy babát vársz, akkor szerintem ne aggódj! Többet árthatsz azzal, ha nem gyógyulsz meg.

Ha az orvosod ezt írta fel, és tudja, hogy babát vársz, akkor szerintem ne aggódj! Többet árthatsz azzal, ha nem gyógyulsz meg.
Szerintem nem kell aggódnod, mert a legtöbb antibiotikum nem veszélyes.Viszont, ha tartósan beteg vagy, az sokat árthat a babának.A gyógyszerek amúgy sem olyan veszélyesek, mint ahogy azt mostanában felfújják.Külön felügyelõ bizottségok vannak erre az UNIO-ban.Magyarországon is csak 8 db. magztkárosító gyógyszer van forgalomban, amit te szedsz, az nincs közöttük.Te is utána tudsz nézni a neten!
A kérdező hozzászólása: Hol tudnék utána nézni a neten?
Próbálj meg Oscillococcinumot szedni, patikában lehet kapni. Ez egy homeopatikus szer, sem a babának, sem neked nem ártalmas egyáltalán. Én is érzékeny vagyok felsõlégúti nyavajákra, de ez nálam csodálatosan hat. Ha érzem, hogy kezdõdik valami, beveszem egy nap 2-szer 3-szor, másnap már csak a biztonság kedvéért és 3. napra kutya bajom. Lehet, hogy nem mindenki reagál ilyen jól rá, de érdemes néha megekõzésképpen is szedni, mert immunerõsítõ is.
[link]
Táp, venti vagy alaplap csere.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!