Találatok a következő kifejezésre: Hogyan írjuk vagy 22-én (2 db)

Hogyan írjuk? 22-ikén vagy 22-én?

Legjobb válasz: 22-én

22-én
igen, 22-én
és ha jóltudom a 22 után kell pont mert huszonketteDIKe
Az elõttem szólónak van igaza. A pont jelenti a DIK-et, tehát 22.-én a helyes.
22-én, dátumnál NEM KELL PONT!!!! Csak akkor, ha mondjuk azt akarod leírni, hogy huszonkettediknek értél be egy futóversenyen, akkor 22.-nek. De ez más eset, és tényleg nem kell pont. (Hja, és 1-jén. Ide kell j, ezt sokan nem tudják...)
296. Az évet és a napot jelölõ számjegyekhez a toldalékok pont nélkül, kötõjellel kapcsolódnak: az 1838-i árvíz; Magyarország 1514-ben; 1848. márc. 15-én; április 4-ig vagy 4-éig; 12-tõl vagy 12-étõl; stb. Az elseje, elsején, elsejéig stb. szóalakok számjegyes írása: 1-je, 1-jén, 1-jéig stb. Az elseji v. elsejei szóalakok számjeggyel írva: 1-ji v. 1-jei. Forrás: http://hu.wikisource.org/wiki/A_magyar_helyes%C3%ADr%C3%A1s_..
azért elég durva h ki beír ilyeneket, hogy 22.-én...tudom h csak jót akartak, de akkor is....
22-én
én is így tanultam.
Jól tudod, és még azt is jól írtad, hogy a dátumos sorszámokat. Ugyanis ha nem dátumot írsz, akkor megmarad a pont, csak és kizárólag a dátumnál marad el. Tehát ha azt írod, hogy 8.-ba jársz, az 5.-en laksz, 1.-ként ér célba, akkor marad a pont. De ha 8-án, 5-éig (vagy 5-ig), 1-jén, esetleg 1-je és 8-a között, akkor nincs pont.
A kérdező hozzászólása: Csak mert lehülyéztek miatta. Várom még a válaszokat! :-)
A kérdező hozzászólása: Igen, direkt írtam, hogy csak a dátumoknál. :-)
Érdekes. Na ma is tanultam valamit! :-) Én azthittem mindenhol el kell hagyni a pontot, de mostmár akkor ok, hogy csak a dátumnál. Elég nehéz ez a magyar nyelv.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!