Találatok a következő kifejezésre: Hogyan érdemes igényelni (5 db)

Hogyan érdemes GYEDET igényelni?

Jelenleg nincs bejelentett munkahelyem, de apósom bejelent a vállalkozásába alakalmazottként maximum bérre, amint 2 hónapos terhes leszek, hogy szülés el?tt közvetlen meglegyen a 180 nap biztosításom és én fizetném magam után a járulékokat.

Legjobb válasz: hát szia.ez nehéz kérdés..nem is sokan tudnak erre választa dni.mindig az elözö évböl számolják a gyedet.de neked akkor is fizetned kell majd tovább a járulékokat ha mondjuk táppénzen vagy vagy szülsz mert a gyed én ugy tudom ugy jár hogy közben fenn áll a munkaviszonyod.ha összejönne most a baba akkor a szülés elötti 180 napot nézik..de mindig a tavalyit átlagát én ugy tudom.

hát szia.ez nehéz kérdés..nem is sokan tudnak erre választa dni.mindig az elözö évböl számolják a gyedet.de neked akkor is fizetned kell majd tovább a járulékokat ha mondjuk táppénzen vagy vagy szülsz mert a gyed én ugy tudom ugy jár hogy közben fenn áll a munkaviszonyod.ha összejönne most a baba akkor a szülés elötti 180 napot nézik..de mindig a tavalyit átlagát én ugy tudom.
Az a lényeg, hogy a szülést megelõzõ 2 évben legyen meg a ledolgozott 180 nap. Ha ez neked nincs meg, vhová minimálbérrel azonnal jelentesd be magad! Addig ne csináljatok gyereket, ha nem akartok éhen halni!!!! Amikor teherbe esel, kb. félidõsen, 20 hetesen mondj fel, szakítsd meg a munkaviszonyodat 32 napra, úgy hogy sehogy, és sehol ne legyél biztosítva (ne igényelj munkanélküli segélyt!). Ha megvan a több mint 1 hó szünet, a min. 32 nap, após jelentsen be bruttó 140.000 Ft-tal (2008-ban ennyivel!)Após befizeti utánad a nem kevés 84.000 Ft járulékot, te meg neki, és nyert ügyed van, mert 2 éven keresztül családi pótlékkal együtt 100.000 Ft GYED-et kapsz. Ez a titok, a biztosítás megszakítása, az OEP nem tud veled mit kezdeni a bruttó 140.000 Ft-os fizetésedet kénytelen alapul venni, de ha nem szakítod meg, átlagot fognak vonni. Elegendõ lenne, ha csak a szülés várható idõpontja elõtt jelent be, de nagyon nagy a kockázat, mert mi van, ha elõbb beindul a szülés, akkor szívás van, mert akkor a minimálbéres fizetésedet veszik alapul. Inkább szülés elõtt 2-3 hónappal legyél apóshoz bejelentbe. 1 hónapot "dolgozz" végig, utána 2 hétre menj el táppénzre (mert akkor még kevesebb járulékot kell utánad fizetni) szülés elõtt 28 nappal pedig igényeld meg a THGYS-t! Azért nem írtam le eddig, mert nem éppen legális, de mûködik. Ja és nem mindenkinek adatik meg a lehetõség, hogy ismerõse, családtagja bejelentse ekkora összeggel. 7 hónapig magad után fizetni a járulékot pedig a fentiek ismeretében õrültség. Legyen meg a 180 napod, és utána jöjjön a gyerek, hogy mindent megadhassatok neki. Ezt hívják családtervezésnek! Üdv, 36 hetes kismami
A kérdező hozzászólása: szia!nagyon sokat segítettél...írtam emailt(privát) vegyük fel légyszi a kapcsolatot

Mikor lehet a TGYÁS-t igényelni? Érdemes? Pontosan hogy számolják?

Eddig nem akartam bonyolítani a dolgot, mert azt hittem, az én esetemben mindegy, hogy TGYÁS-t vagy GYED-et kapok, mert ugyanaz az összeg lesz. Úgy tudtam, annyi a különbség, hogy a GYED maximalizálva van (majd 100.000 a max.), s annak kell TGYÁS-t igényelnie, akinek magasabb a jövedelme.

Legjobb válasz: TGYÁST és a GYED-et is a munkahelyeden kell igényelni,a TGYÁST és a GYED-et ugyanúgy számolják (a 2008-as béredbõl amennyire én tudom, de ez nem 100 %), de a GYED maximálva van és a TGYÁS esetében csak SZJA-t, míg GYED esetében plusszban nyugdíjjárulékotis vonnak, így a TGYÁS összege mindenképp magasabb. TGYÁSt szülés után, a GYED-et a fél év TGYÁS letelte után igényelheted.

TGYÁST és a GYED-et is a munkahelyeden kell igényelni, a TGYÁST és a GYED-et ugyanúgy számolják (a 2008-as béredbõl amennyire én tudom, de ez nem 100 %), de a GYED maximálva van és a TGYÁS esetében csak SZJA-t, míg GYED esetében plusszban nyugdíjjárulékotis vonnak, így a TGYÁS összege mindenképp magasabb. TGYÁSt szülés után, a GYED-et a fél év TGYÁS letelte után igényelheted.

Mikor érdemes az apukának igényelnie a juttatásokat? Szerenénk egy második babát is, de anyagilag hogy érné meg a legjobban? Valaki aki jártas ebben, világosítson fel, légyszi!

Legjobb válasz: Köszönöm szépen! Csak kíváncsi voltam, hogy mikre érdemes odafigyelni mert nem vagyok jártas ebben.

A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen! Csak kíváncsi voltam, hogy mikre érdemes odafigyelni mert nem vagyok jártas ebben.


Mikor érdemes a gyest igényelni hogy folytonosan kapjam a gyed után?

Azért kérdezem, hogy ne legyen olyan hónap, mikor nem kapok sem gyedet sem gyest. Mennyi a tényleges elbírálási id?? (hány hét?)

Legjobb válasz: A gyed lejárta elõtt egy hónappal.

A gyed lejárta elõtt egy hónappal.
pont most akartam ezt én is kérdezni:)

Érdemes TGYÁS-t igenyelni? Hogyan számolják?

Eddig nem akartam bonyolítani a dolgot, mert azt hittem, az én esetemben mindegy, hogy TGYÁS-t vagy GYED-et kapok, mert ugyanaz az összeg lesz. Úgy tudtam, annyi a különbség, hogy a GYED maximalizálva van (majd 100.000 a max.), s annak kell TGYÁS-t igényelnie, akinek magasabb a jövedelme.

Legjobb válasz: Nem a TGYÁS több, mert abból csak szja elõleget vonnak. A GYED-bõl meg nyugdíjjárulékot is vonnak.

Nem a TGYÁS több, mert abból csak szja elõleget vonnak. A GYED-bõl meg nyugdíjjárulékot is vonnak.
Amikor én igényeltem, akkor tudtommal nem lehetett választani, hogy TGYÁS-t, vagy GYED-et kérek, elõbb a TGYÁS-t folyósítják fél évig, majd kérni kellett a GYED-et. Most megnéztem, továbbra is fél évig jár a TGYÁS, de én úgy értelmeztem, hogy akár választani is lehet. Viszont az összege az elõzõ évi fizetés 70%-a, így neked 2008-as bér után számolják, hiszen 2009-ben szülsz. A GYED-et viszont a 2009-es után, hiszen azt 2010-ben fogod igényelni, és szintén a megelõzõ év számít. Tehát mindenképpen megéri a TGYÁS-t igánybe venni, ha választani lehet, mert az magasabb összeg lesz. De én bemennék a területi OEP-hez, nekem is ott segítettek, még szülés elõtt. Itt olvashatsz a TGYÁS-ról és a GYED-rõl: http://www.magyarorszag.hu/allampolgar/ugyek/egeszseg/gyerta.. http://www.magyarorszag.hu/allampolgar/ugyek/egeszseg/gyerta..
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a részletes választ és a linket! Okosabb lettem:-) Akkor igényelni fogom a TGYÁS-t.
Elméletig lehetne választani a két ellátás között, de ha valaki jogosult akkor biztos, hogy a tgyás összege magasabb mint a gyedé. (Kivéve ha valaki 4 órában csak a fél minimálbérért bejelentve akkor tgyás illetve gyed is kevesebb mint gyes)A gyeded alapja az idei átlagkereseted lesz így. Az összege a táppénz miatt nem lesz kevesebb. Ha nem lesz az idén 180 bérezett napod akkor a gyed alapja a minimálbér kétszeresének 30-ad része, illetve ha a szerzõdés szerinti béred ennél (143.000, . Ft) kevesebb akkor a tényleges bér.
A kérdező hozzászólása: 2008-ban még csak 120.000-131.000 között kerestem (3 hónapig 140.000). 2009-ben viszont 140.000. Akkor is megéri? A táppénz elõtt nincs meg a 180 nap (jan.-ápr.) Ja, s ezek brutto bérek


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!