Találatok a következő kifejezésre: Hogy vannak vércsoportok (10 db)

Hogy vannak a vércsoportok elnevezései? Mi a helyes megfogalmazás?

Olvasok Rh-t, A-t, B-t, AB-t, 0-t, ezek hogy jönnek össze?

Legjobb válasz: A vércsoportot gének határozzák meg. Van A B és 0 vércsoportot örökítõ gén. Amikor megfogan a baba, kap gy génsorozatot apától és egyet anyától, vagyis mindenkinek 2 vércsoportot meghatározó génje van. Aki 0 és 0 gént örököl, az 0 vércsoprtú lesz. Aki A és 0, A és A, 0 és A géneket, az A vércsoportú. Aki B és 0, B és B, 0 és B az B vércsoportú. Aki egyik szülõtõl A másiktól B gént, az lesz AB vércsoportú. Vagyis az A-0 vércsoport olyan A vércsoportú embert jelent, aki az egyik szülõjétõl A gént, a másiktól 0 gént örökölt.

A vércsoportot gének határozzák meg. Van A B és 0 vércsoportot örökítõ gén. Amikor megfogan a baba, kap gy génsorozatot apától és egyet anyától, vagyis mindenkinek 2 vércsoportot meghatározó génje van. Aki 0 és 0 gént örököl, az 0 vércsoprtú lesz. Aki A és 0, A és A, 0 és A géneket, az A vércsoportú. Aki B és 0, B és B, 0 és B az B vércsoportú. Aki egyik szülõtõl A másiktól B gént, az lesz AB vércsoportú. Vagyis az A-0 vércsoport olyan A vércsoportú embert jelent, aki az egyik szülõjétõl A gént, a másiktól 0 gént örökölt.
ez majdnem teljesen igaz amit leirt elottem a valaszolo, de az rh (rhesus factor) + vagy - azt jelenti hogy a veredben legyen az barmi a b o ab, van e vagy nincs jelen ez az rh.ha egy no negativ a ferje lehet neg vagy poz 3szor megnezik hogy rh osszeferhetetlenseg alakult e ki a baba es az anya kozott.az anya negativitasa es a baba pozitivitasa hatasara ellenanyag es terhessegi toxemia alakulhat ki, az elso babanal nem fontos, mert ha az apa poz, akkor a 28.hetig beadnak egy antitestes szurit a fenekbe, mert ilyenkor meg nem tudni hogy a baba mi lesz.szules utan megnezik a baba veret a k.zsinorbol es ha esetleg o pozitiv rh.ju akkor az anya kap meg egy szurit.a kovetkezo terhessegnel megismetlik ezeket mert a baba agykarosodast szenvedhet ha nincs megfelelo antianyag a verben.de ez csak akkor van ha anya neg apa pozitiv.en a- vagyok a ferjem 0+ a fiam o+ a lanyom a+.de a csoport hogy a b 0 vagy ab ettol fuggetlen mert ket a nak is szulethet ab-s gyereke.ezert nem ez alapjan dol el hogy ki a gyerek apja, hanem dns vizsgalattal.ha tehat te a- vagy a ferjed a+ a baba barmi lehet a+ a- b+b- ab+ ab- o-o+, nem kell tobb vervetelre jarnod mert akkor veszik le ezt is max egy csovel tobbet mikor a tobbit is.
Mi a háziorvostól kértünk.Elvileg akkor van gond, ha az anya 0-, ilyenkor a terh alatt, után adnak antiD injekciót.
Én pont tegnap kérdeztem errõl a védõnõt, és azt mondta hogy nem kell a párom vércsoportja. De most hogy írjátok, elgondolkoztam hogy mi is lehet... :S
Ez esetben nem kell apuka vércsoportja, mert mindegy milyen nem áll fenn az összeférhetetlenség.Csak negatívos anyukánál számít.Mert ha anyuka neg, apuka poz, akkor nagy az esélye, hogy a baba is poz lesz.Anyukának a szülést, vagy bármilyen beavatkozást követõ 48 órán belül anti D injekciót kell adni, hogy nem kezdjen a szervezete ellenanyagot termelni.Ami elõfordulhat a terhesség során is, ezért 3 alkalommal néznek ellenanyagszintet, ha minden rendben van.Ha van az anya vérében akkor baj van.
Bocsánat, hogy én kérdezek, de pont tegnap mondták nekem ketten is, hogy ha ugyanaz a vércsoportja az apának és az anyának is, az nem jó. Nem tudták megmondani miért nem, de ezt hallották. Errõl mit tudtok?
Nem szokták meghatározni az apa vércsoportját. Ha az anya rh negatív akkor az összeférhetetlenség miatt nézik az ellenanyagot függetlenül attól, hogy az apa milyen vércsoportú. (Ne értsd félre a dolgot, de orvos szempontból ezt úgy kezelik, hogy az anya személye és vércsoportja a biztos)
19, 17-es válaszoló, ez nem így van, legalábbis felénk nem. Nekem az elsõ házasságomból született gyerekemnél nem néztek ellenanyagot, és nem kaptam anti D-t sem.Ugyanis én AB neg vagyok, az apa pedig B neg volt.És 2 neg embernek nem lehet poz gyereke.és itt ez a lényeg, akkor lehet gond ellenanyagtermelés, ha a negatív anyukának pozitív a babája. A második házasságomból 2 gyerekem született, itt a férjem pozitív, így már szükségesek voltak a vérvételek és az anti D adása is.
Nem csak vercsoport osszeferhetetlenseg eseten termelodhet ellenanyag.Mielott tanacsokat adnatok nezzetek utana, csak be kell irni a keresobe.
Szia Én RH- vagyok páromnak fogalma se volt róla hogy õ mi lehet de én nagyon kíváncsi voltam így a háziorvoshoz elment és tõle kért beutalót vérvételre õ RH+ a védõnõnél mikor voltam azt mondta ha tudom a párom vércsoportját beírja de ha nem akkor se baj mivel én RH- vagyok így mindig fogják nézni

Igaz lehet, hogy a vércsoportnak köze van a baba neméhez?

Van egy gyönyör? kislányom. Els? gyermekünk és els?re kislányt is szerettünk volna a férjemmel mind a ketten. Bejött. S hangsúlyozom mi is úgy gondoljuk, hogy az a legfontosabb, hogy egészséges legyen, s ha újra kislányunk lesz ugyanugy örülni fogunk neki. De nagyon örülnénk ha másodszorra egy fiú jönne. Most jön a kérdés lényege. Azt hallottam, hogy a 0 negatív vércsoportú (én az vagyok)n?knek ritkán jön össze fiú,nagy százalékban lányuk lesz. A kislányunk el?tt sajnos kétszer spontán elvetéltem, nem derült ki, hogy miért. Lehet mert fiúk lettek volna. Ezt már nem fogjuk megtudni, és két kislánnyal is ugyanolyan boldogok leszünk. Csak elgondolkoztam azon amit hallottam. Tehát ez igaz lehet?

Legjobb válasz: Én nulla negatív vagyok, egy gyerekem van, fiú. Azt is akartam, az is lett. Szerintem nem függ vércsoporttól.

Én nulla negatív vagyok, egy gyerekem van, fiú. Azt is akartam, az is lett. Szerintem nem függ vércsoporttól.
Jó kérdés! Én is és a párom is A+ -ak vagyunk, két lányunk van. Csináljunk felmérést, hátha kiderül! Ki is írom a kérdést.
Szia.Én is 0Rh negatív vagyok, van már egy kisfiam 2.5éves, egy fiúcska pedig a pocakomban aki 23hetes:-).Szerintem semmi köze nincs a vércsoportnak, hogy milyen nemû lesz a baba.Nálunk apa is negatívos(csak õ ARh-). Üdv
A kérdező hozzászólása: Még csak tervben van, de mindenképp lesz kistesó!
Nekünk is kisfiú az elsõ gyermekünk, én 0 negatív vagyok, a férjem nem tudom mi (nem 0), de RH pozitív. Most viszont a második babánk kislány lesz. Szüleimnek ugyanilyen RH felállásból két lányuk született.
Erdekes, errol meg nem hallottam. Lehet ki kene irni egy kerdest, hogy kinek milyen a vercsoportja es milyen nemu a babaja. Hatha sokan irnak es kidrul valami. :) En egyebkent A rh negativ vagyok a ferjem rh pozitiv (de nem tudom, hogy 0, A, B vagy AB) es kisfiam szuletett. A kisfiam is pozitiv igy kaptam is ellenanyagot szules utan, hogy a kov. terhesseggel ne legyen gond.
2.vagyok. Na, ezt a helyzetet hallani, hogy ilyenkor jön össze nehezebben a fiú. A párod pozitív, te negatív. De látod, nálunk is így van, mégis fiúnk született. Már pocakban van a baba vagy mégcsak tervben? :)
A kérdező hozzászólása: A kislányunk is 0 rh pozítiv lett. A két vetélés után és a kislányunk megszületése után is kaptam ellenanyagot.
A kérdező hozzászólása: A férjem 0 rh pozítiv.
Az anyunak 0 a vércsoportja az apunak A. Én lány vagyok és van egy öcsém. Szerintem a vércsoportnak nincs köze hozzá. Azt mondják, hogy az Rh faktornak van. Ha anyuka Rh-, az apuka Rh+ akkor jóval gyakoribb, hogy lányok születnek.Van példa is ismeretségi körben, mind a két helyen csak lányok születtek. Amúgy ezt vizsgálják, mert a legtöbb esetben az anyának ellenagyagot kell kapnia, különben idegennek fogja a szervezete tekinteni a babát. Fordított esetben nem tudom, hogy mûködik. Mármint, ha az apa az Rh- és az anya +. Gondolom bõvebben utána lehet nézni a neten. A vércsoport összefüggést még sosem hallottam.
Én úgy hallottam (de leírva ilyet sehol nem láttam), hogy az Rh negatív anyáknál (ha a férj pozitív) nehezebben jön össze a fiú. De hangsúlyozom, hogy ezt csak "pletyka" szinten hallottam, az orvosom nem erõsítette ezt meg. Viszont.. Én AB negatív vagyok, a férjem B pozitív, és másodszorra kisfiúnk született..:) ) (persze igazából mindegy volt teljesen). De az is igaz, hogy 2 évet vártunk rá, orvosilag semmi bajunk nem volt, de mégse fogant meg a gyerkõc. De aztán meg igen.:)
Na hát képzeld el, anyósomnak öt lánya és egy fia van, és nulla negatív a vércsoportja! Összesen volt ÖT vetélése, és azt mondta az orvosa, hogy valószínûleg mindegyik fiú lett volna, de nagyon nagy mértékû volt az immunreakciója a fiúkra. A férjem úgy maradhatott meg, hogy 13 hónappal a közvetlen nõvére után született, így az anyukája szervezete még nem nyerte vissza "ereje teljét".


A kislányomnak is B+ a vércsoportja? Az enyém és a páromé is B RH+. Van rá esély hogy másmilyen? Sehol nincs feltüntetve hogy mi lehet.

Legjobb válasz: Nem valószínû, hogy másmilyen vércsoportja van. Jó nektek, mert nálunk aztán tényleg bármi lehet. Én A+os, apa meg B-os. :) De egyébként ha alkalomadtán mentek vérvételre, lehet szólni az orvosnak, hogy ikszelje be azt is a papíron.

Nem valószínû, hogy másmilyen vércsoportja van. Jó nektek, mert nálunk aztán tényleg bármi lehet. Én A+os, apa meg B-os. :) De egyébként ha alkalomadtán mentek vérvételre, lehet szólni az orvosnak, hogy ikszelje be azt is a papíron.
A kérdező hozzászólása: 1 éve lesz, és csak mostanában ötlött fel benne hogy egyáltalán nem tudom a vércsoportját.
Sehol nincs benn nekünk se, az meg butaság, hogy nem lehet másmilyen.Mi is ab-sok vagyunk a lányunk pedig b-s.
eü kiskönyve van? abban benne van az elsõ lapon. Vagy hány éves? mert a szülés utáni zárón is rajta van!
Nálunk az egész család AB Rh+, legalábbis párom, én , a kisfiam, anyukám, apukám :) Nem tartom valószínûnek hogy más lenne, ha ti mind ketten ugyan azok vagytok.
Nálunk sem volt, manapság állítólag már nem nézik, legalábbis a kórházban nekem ezt mondták. Arra hivatkoztak, hogy ezért felesleges megszúrni a gyereket, mert ha bármi baleset történik, a helyszínen 1 csepp vérbõl egy tesztcsík segítségével megállapítható.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm. Hogy lehet megtudni hogy, melyik van neki. Minden papírját átnéztem, sehol nincs leírva.
Az elsõ vagyok. Az lemaradt, hogy még 0-s is lehet a kislányod vércsoportja és hiába vagytok te és a párod is RH+osak, õ attól lehet -os.
Van esély, hogy másmilyen.Szerintem a terhességi kiskönyvben, vagy a születési zárójelentésben benne van.
Tényleg nincs sehol feltüntetve? Ez tök érdekes, mert nálunk mindkét kisfiamé benne van a kiskönyvükben és a zárójelentésen is. Bár lehet, hogy csak azért, mert én 0 negatív vagyok, így néztek ellenanyagot is. Ja és az is érdekes, hogy a párom B neg, de mindkét fiúnk 0 neg. lett :) ))

Ha meg akarom tudni még a terhesség előtt a vércsoportomat, meg, hogy minden rendben van-e, azzal a körzetihez kell mennem, vagy egyből a nőgyógyászatra?

Legjobb válasz: Ha nem tudod a vércsoportodat,kérdezd meg anyyukád,ö biztosan tudja.Vagymenj le a háziorvoshoz,és kérj egy vérkép beutalót,teljes vérképre.

Ha nem tudod a vércsoportodat, kérdezd meg anyyukád, ö biztosan tudja.Vagymenj le a háziorvoshoz, és kérj egy vérkép beutalót, teljes vérképre.
Háziorvos és nõgyógyász is adhat beutaló vérvételre! Jobb a nõgyógyász mert legalább meg is vizsgál hogy minden rendben van e.sok sikert
A vércsoport kiderítésének legjobb módja, ha elmégy önkéntes véradónak. Jót is teszel vele, és õk aztán spécik ebben. Én is így tudtam meg a sajátomat. Olyan 5-6 évig jártam véradásra, kb évente 1-2 alkalommal.

Írjátok nekem le hogy hogyan működik az összeférhetetlenség vércsoportok miatt. Van már egy kisfiam ő 0negatív, a párom A+ és én pedig A-. Szülésnél nem kaptam injekciót ellenanyag miatt. Van okom aggodni?

A következ? babára ez hogy hat ki? Ha én meg a kisfiam egyformán negatívak vagyunk akkor nem kellett injekció és nem lesz gond a 2. babánál?

Legjobb válasz: Biztos kaptál injekciót, csak nem is emlékszel rá. Teljesen automatikusan kapja minden negatív anya.

Biztos kaptál injekciót, csak nem is emlékszel rá. Teljesen automatikusan kapja minden negatív anya.
Nálunk is ez van, de én még csak félidõs vagyok. Én úgy olvastam több helyen is, hogy csak akkor adnak, ha a baba pozitív. Én a dokimat kérdeztem az elején, és azt mondta, hogy a második babánál sem lesz gond! Folyamatosan ellenõrzik az ellenanyag termelést!
Mivel az elsõ babád nem pozitiv, ellenanyagtermelésed nincs. Én úgy tudtam, hogy minden negatív anyánál adnak injekciót, de lehet, hogy csak a pozitív baba után. Egyébként kérhetsz ellenanyag vizsgálatot a véredbõl, akkor megállapítják, hogy van-e.
Akkor kérdezz utána a dokidnál. Én szülés után (már a szobában) kaptam meg. Mondta is a nõvér, hogy mit ad be.
A kérdező hozzászólása: És ha azt mondják nem kaptam és 6 hetes kismama vagyok akkor most nagy a baj?
A kérdező hozzászólása: 1 injekciót kaptam az is méhösszehúzó volt.
A kérdező hozzászólása: Jaj köszönöm szépen nagyon rendesek vagytok ez megnyugtató számomra, mert így is veszélyeztetett kismama vagyok a szívalakú méhem miatt.
Utolsó vagyok. Ne izgulj! Ezt az ellenanyag dolgot nagyon jól tudják kezelni!
A kérdező hozzászólása: Igen érthetõ volt és köszönöm szépen :)
A kérdező hozzászólása: Ja és biztos oda figyelek a következõ baba születésénél hogy kell e szuri vagy nem . Még egyszer köszönöm:)
Gond ilyen esetben csak a második babánál lehet, az elsõnél sosincs. ha az elsõ terhességedbõl pozitív kisgyerek sületett volna, akkor a szervezetedben ellenanyagok termelõdtek volna minden további Rh pozitív babával szemben. Mivel a kisfiad negatív (és remélhetõleg nem volt korábban abortuszod vagy vetélésed, ahol pozitív volt a baba), így ellenanyagok egyelõre nincsenek a véredben. A második babához sem kell szuri, majd csak a harmadikhoz kell, de neki is csak akkor, ha a második Rh pozitív lesz.

0 RHd negatív a vércsoportom, azt mondták ez elég ritka. Most akkor hogy is van a gyerekvállalással?

Szóval, hogy "célszer?" lenne RHd negatív apát választanom leend? gyermekem apjának? Olyat is hallottam, hogy az els? gyermekkel nem lenne semmi gond pozitív apa esetén, csak a másodikat kellene immunizálni vagy mit csinálni vele... :$ Nem emlékszem a biosz óráimra a gimib?l sajna, segítsetek légyszi!

Legjobb válasz: Ha ne adj' isten olyan párt találsz, akivel vércsoport-összeférhetetlenek vagytok, az sem gond, van erre gyógyszer, hogy sem a babának, sem neked ne legyen ebbõl gondotok. Úgyhogy ne aggódj!

Ha ne adj' isten olyan párt találsz, akivel vércsoport-összeférhetetlenek vagytok, az sem gond, van erre gyógyszer, hogy sem a babának, sem neked ne legyen ebbõl gondotok. Úgyhogy ne aggódj!
Nagyanyáink idejében ez még problémát jelenthetett, ma már nem, nyugi :) Annyi gyereket szülsz, ahányat akarsz, minimális a kockázat :)
Hát, hogy nem lesz gond, azt ezúton cáfolnám személyes példa alapján. Az én anyám ugyanis 0-, apám pedig A+. Elsõ gyerek vagyok, nálam még nem volt probléma, anyám megkapta a gyógyszert, aztán terhes lett megint. Elvetélt. Megint terhes lett, megint elvetélt, bizonyíthatóan az Rh-összeférhetetlenség miatt. Aztán a negyedik terhességét nagy nehezen sikerült megtartani, ebbõl született egy tesóm. Miután megszületett, a konzílium egyértelmûen közölte anyámmal, hogy Rh+ apától soha többé nem lehet gyereke, úgyhogy legjobb lenne, ha nem kísértené a sorsot... Ennyit ért a csodagyógyszer. Azóta persze kiderült, hogy már negatív apától sem lehetne gyereke, mert a szervezetét annyira megviselte a gyógyszer. Igaz, így a negyvenes éveiben járva már nem is akar több gyereket.
Ha ilyen össszeférhetetlenség van, az elsõ gyerek szülésénél adnak egy injekciót, így a második babával sem lesznek gondok.
A kérdező hozzászólása: Köszi szépen a válaszokat! :) Csak mert már rémálmai vannak, hogy esetleg nem eshetek teherbe, tudom, hogy fiatal vagyok és nem is most kellene még baba, de a fõsuli után mindenképp szeretnék... :) Volt most egy mûtétem és amikor kiderült a vércsoportom, a doki azt mondta elég ritka a vércsoportom. :S Gondolom ez akkor baj, ha ne adj isten vért kellene pótolni a szervezetemben. :(
Nekem is rh-, és anno, 27 éve, amikor megszülettem, akkor mondták anyunak, hogy nem vállalhatok majd csak 1 gyereket, és azt is rh- apától... Na, amikor összejöttem a férjemmel, az volt a 2. kérdése anyámnak, hogy mi a vércsoportja... :D De manapság ennek szinte semmi jelentõsége, ha rh+ az apa, akkor kapsz 1-2 szurit (ha jól tudom) a terhesség alatt, és annyi.

Mi van akkor, ha valakinek a vércsoportjához az van írva, hogy: RHD variáns?

Legjobb válasz: szia,én csak azt tudom,hogy a variáns mit jelent,mert én is az vagyok.se nem pozitiv,se nem negativ.mind kettõ:)

szia, én csak azt tudom, hogy a variáns mit jelent, mert én is az vagyok.se nem pozitiv, se nem negativ.mind kettõ:)

Van olyan hogy egy gyereknek ritkás a vércsoportja? Ha igen miért?

Legjobb válasz: Én dolgoztam vérgyûjtõ állomásokon,és az AB - a legrtikább,hidd el nyugodtan. Amúgy felesleges ezen vitatkozni,de a 0 egyáltalán nem ritka vércsoport,a legtöbb ember Magyarországon 0 vagy A-s vércosportú. Utána következik a B,és az AB. A pozitiv rh gyakoribb mint a negativ,igy ebbõl szerintem egyenesen következik,de a tapasztalatok is csak ezt támazstják alá,hogy a két halmaz metszete a legritkább,tehát AB-

Én dolgoztam vérgyûjtõ állomásokon, és az AB - a legrtikább, hidd el nyugodtan. Amúgy felesleges ezen vitatkozni, de a 0 egyáltalán nem ritka vércsoport, a legtöbb ember Magyarországon 0 vagy A-s vércosportú. Utána következik a B, és az AB. A pozitiv rh gyakoribb mint a negativ, igy ebbõl szerintem egyenesen következik, de a tapasztalatok is csak ezt támazstják alá, hogy a két halmaz metszete a legritkább, tehát AB-
Egyébként attól, hogy valaki 0-s vércsoportú, és ELMÉLETBEN bármiylen vércosportú egyénnek adhatna vért, ezt ma már nem csinálják, mert gyakorlatban nem mindig mûködik az elmélet, de ezt most hosszadalmas lenne kifejteni. Szóval ez a 21. századi Euórpában már nem bevett szokás, hogy 0s vért kapjon mindenki. A B- és AB- iszonyatosan ritka, nagy hiány van belõle.Mondjuk alapvetõen Mo.n vérhiány van a bankokban, mert nem jönnek el elegen vért adni, ki tudja milyen okokból. De ha bejön, úgy saccra 50 ember, abból mondjuk 30 A-s, 20 pedig 0-s vércsoportú, és ebbõl a 20 0ásból mondjuk 2 0- persze csak szemléltetésképp írtam, hogy egyáltalán nem ritka még a 0- sem
Ritkás? Maximum ritka. A 0-s vércsoport ritka, mert viszonylag kevés van belõle. Ez pedig genetika.
Én úgy tudom, hogy nem a 0-ás a legritkább. Talán az AB, de mindjárt utánanézek.
A variáns a legritkább. :( És nem tudják megmondani miért lettem ilyen.
egy kérdés a babanet.hu-ról: Kérdés: Magyarországon mi a különbözõ vércsoportok százalékos aránya? Válasz: Egy rendelkezésemre álló adat szerint a magyarországi gyakoriság a következõ: 0: 31, 54%, A: 41, 92%, B: 18, 25%, AB: 8, 34% Ezen túl az Rh-ban a pozitívak aránya 65 - 70 % Dr. Péter György
Tehát az AB- a legritkább. De olyan nincs, hogy "ritkás". :)
Nem is írtam, hogy a legritkább, de ritka:) Ezt találtam: "a legritkább az ab-, kevesebb mint egy százaléka a világ népességének, amelyek ezt a vércsoportja. b-és o-is nagyon ritka, minden számviteli kevesebb, mint 5%-át a világ népességének."
nálunk : az a és A és a 0 a leggyakoribb, egyáltalán nem ritka
Nem lesz baja, csak születés után kap valami szurit és annyi!!
Igen, ez így van. Az elsõ baba megszületése után, ha õ + lesz, kapsz egy injekciót, ami védi a következõ babát a kilökõdéstõl. Ne félj, semmi baj nem lesz:-) Legalább 3X fognak ellenanyagot szûrni, a laborral együtt.
Én is RH neg. vagyok. Az elsõ babával nem lehet gond, még akkor sem, ha õ pozitiv. Az elsõ terhességnél minden hónapban vettek vért, és nézték, hogy nem e termel ellenanyagot a szervezetem. Amikor megszültem, vettek vért a picitõl, és mivel õ pozitiv, hoztak nekem a szülés után 72 órával egy Gammás injekciót. Ez véd a második terhességnél. Most 20 hetes vagyok, és eddig egyszer néztek ellenanyagot, szerencsére negativ lett. Ne izgulj, a védõnõk és az orvosok is odafigyelnek erre.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!