Találatok a következő kifejezésre: Hogy van Gyes, gyed. Melyiket (2 db)

Hogy van a Gyes, gyed. Melyiket kapom előbb, és mennyi ideig?

Legjobb válasz: hát a gyed van elõbb én ugy tudom és a brutó jövedelmednek a 70% de nem több 96000ft-nál ugy tudom 2évig ;aztán a gyes de lehet forditva az a lényeg hogy a 70% stimmel meg az év is

hát a gyed van elõbb én ugy tudom és a brutó jövedelmednek a 70% de nem több 96000ft-nál ugy tudom 2évig ;aztán a gyes de lehet forditva az a lényeg hogy a 70% stimmel meg az év is
az elõttem szólóval részben egyet értek, mert a gyed valóban a bruttó 70 %-a, viszont a gyes az mindenkinek ugyan annyi 28000 párszáz forint. Ha nincs meg a megfelelõ munkaviszonyod akkor viszont nem kapsz gyedet a szülés után hanem akkor csak gyest kapsz ami alanyi jogon jár ami akkor így 3 év és 28000Ft. Gyedet akkor kapsz ha az elmúlt két évben van összesen 180nap ledolgozott munkanapod. ebbe a táppénz is beleszámít, de azokban a hónapokban amikor táppénzen vagy akkor is a bruttó bejelentett munkabért veszik alapul legutóbbi infóim szerint. De ha felhívod a TB-t akkor még ennyi választ sem kapsz... mert egyszerüen képtelenek mondani még körülbelüli összeget. Pedig nem tudom elhnni, hgy ha ott dolgozik x ideje valki és odafigyel.. akkor ne tudná megmondani, hogy a minimálbér után mennyi a gyed. Remélem hasznos voltam. Légy jó!
Fél évig TGYÁS jár, ez az elõzõ évi átlagbéred 70%-a, nincs maximálva. Fél éves kortól ját a GYES, ez szintén a béred 70%-a, de maximálva van 80 ezer forint körül. Két éves kortól háromig jön a GYES, ami fizetéstõl független: kevesebb, mint 30 ezer forint.
POntosítás!POntosan a gyermek 0 hónapos korától 6 hónapos koráig GYÁS, a teljes jövedelmed 70%-a, korlátozás nélkül, a GYED 6 hónapos kortól 24 hónaposig, a jövedelmed 70%-a, max.96 ezer forint.A GYES alanyi jogon jár mkinek, aki nem volt bejelentve, õ csak ezt kapja 3 évig, te, ha be vagy jelentve, akkor 24 hótól 36 hóig, ez 29.200ft mínusz 9%nyugdíjalap, tehát nagyjából 26 ezer forint+egy gyerekre 11.700 ft családi pótlék, és egyszeri anyasági hozzájárulás a baba születése után, ami babánként kb.60 ezer ft, +a babakötvény.A 96 ezer ft az év kezdés miatt változhatott, a következõ közlönyben már benne lesz.
Az lenne kérdésem hogy a Gyed az eslõzõ év bruttó bér 70% a? vagy nettó bér 70%?? Vagy hogy van ez? Köszike Niki

Hogy van ez a GYED-GYES dolog? Melyik évet veszik alapul ilyenkor? Mennyire kéne bejelentenie a munkaadónak és mennyire, ha jó pénzt akarok kapni?

Mi a párommal babát szeretnénk esküvő után,2013 májusában szeretnénk ennek nekilátni.Azt szeretném megtudni mikor és mennyire kéne bejelentenie a munkaadónak,hogy mire megszületik a baba jó pénzt kapjak.Szóval mikor szóljak,hogy mostmár emelje meg a bejelentést minimálbérről,mert babát szeretnénk.

Legjobb válasz: Az ellátások alapja a jogosultság évét megelõzõ év átlag keresete. A tgyásnak felsõ korlátja, a max. gyed összege a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 %-a.

Az ellátások alapja a jogosultság évét megelõzõ év átlag keresete. A tgyásnak felsõ korlátja, a max. gyed összege a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 %-a.
A kérdező hozzászólása: Jaj nekem ezek olyan magas dolgok :( Nem értek egy kukkot se, pedig nem vagyok hülye......
Megnézed mikor születne a gyerek. Ha 2014-ben, akkor a tgyás és a gyed alapja 2013 lesz. Vagyis ha 2013-ban már jól keresel, akkor jó lesz a tgyás és a gyed is. Amúgy a tgyásnak csak akkor van felsõ korlátja, ha nem volt 180 bérezett napod (bérezett nap az, amikor olyan jövedelmet kapsz, amibõl levonták az egészségbiztosítási járulékot). Ha pl. összejön egybõl a gyerkõc, akkor érdemes már 2013 elejétõl emeltetni a béredet.
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm.Be vagyok jelentve már 3éve, de csak minimálra és ezt szeretném megemeltetni mielõtt szülök, hogy jobb gyedet kapjak.De akkor értem ezt az elõtti évben kell mielõtt megszületik a gyerek.
Arra is figyelj, hogy ha mégsem jön össze amikor hozzákezdtek, és pl. 2013-ban csak decemberben esel teherbe, akkor viszont a 2014-es év is számítani fog. Ahogy írtuk, mindig az igénylést megelõzõ év jövedelme számít, de ez akár el is térhet a gyed és a tgyás esetében. Ennek az az oka, hogy gyedet csak akkor lehet igényelni, ha lejárt a 168 nap tgyás. És ha mondjuk a szülés 2014 augusztusa, akkor a tgyás igénylést megelõzõ év valóban 2013, viszont mire lejár a tgyás, már 2015 lesz, így a gyed igénylést megelõzõ év nem 2013, mint a tgyásnál, hanem 2014. Remélem ezzel nem zavartalak be nagyon:D Röviden a lényeg - IGÉNYLÉST megelõzõ év jövedelme, és gyed esetében az igénylés csak a tgyás UTÁN kezdõdhet (általában 168 nappal szülés után)
A kérdező hozzászólása: Értem, nagyjából.....Majd beleásom magam a témába teljesen és akkor nem lesz gond.Becsülöm azokat az anyukákat akik már értik mindezt :)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!