Találatok a következő kifejezésre: Hogy szamoljak a tgyast (47 db)

A sorrendet jól írtad.A tgyást a br béred után számolják ki.
Szia! Én is aug közepe óta vagyok itthon, de február végén szülök.jól mondta az elõzõ, a szülést megelõzõ egész év bruttó átlag jövedelmébõl számolják, ha jól tudom

Hogyan számolják a TGYÁS-t, és a GYED-et?

Úgy tudtam, hogy mindkett? a fizetésnek 70%-a, ma kaptam el?ször teljes havi gyed-et, és majdnem 10000 ft-al kevesebb, mint a Tgyás volt. Akkor most mindig ennyi lesz?

Legjobb válasz: Szia! Elég sok számításbeli különbség lehet a két ellátás között. Mind a kettõt az igénylést (!) megelõzõ naptári évben szerzett jövedelembõl számolják. Vagyis, ha te 2008. novemberében szültél, akkor a tgyásod alapja a 2007-es, a gyeded alapja viszont a 2008-as éved lesz, hiszen a 168 napos tgyás lejárta már 2009-re esett. Még van egypár különbség, attól függõen, hogy van-e vagy nincs 180 bérezett nap, az igénylést megelõzõ évbõl... A legnagyobb különbség az, hogy a tgyásnak nincs maximuma, míg a gyednek van. A tgyásból csak szja-t vonnak, míg a gyedbõl 9,5% nyugdíjjárulékot is. Ezért kevesebb a gyed, mint a tgyás.

Szia! Elég sok számításbeli különbség lehet a két ellátás között. Mind a kettõt az igénylést (!) megelõzõ naptári évben szerzett jövedelembõl számolják. Vagyis, ha te 2008. novemberében szültél, akkor a tgyásod alapja a 2007-es, a gyeded alapja viszont a 2008-as éved lesz, hiszen a 168 napos tgyás lejárta már 2009-re esett. Még van egypár különbség, attól függõen, hogy van-e vagy nincs 180 bérezett nap, az igénylést megelõzõ évbõl... A legnagyobb különbség az, hogy a tgyásnak nincs maximuma, míg a gyednek van. A tgyásból csak szja-t vonnak, míg a gyedbõl 9, 5% nyugdíjjárulékot is. Ezért kevesebb a gyed, mint a tgyás.
Sajnos elõfordulhat. Én 104 ezer forint tgyást kaptam, a gyedem meg csak 64 ezer forint. Mikor még a terhesség elején voltam, megkérdeztem a helyi tb-tõl személyesen, hogy hogy számolják. Az elmondottak alapján maximális gyedet kapnék, viszont a munkáltatóm székhelye szerinti tb az illetékes, és õk teljesen máshogy számolták. Így havi negyvenezerrel kevesebb az én gyedem.
nem lehet hogy azért mert a GYED maximálva van, a TGYÁS pedig nincs? (egyelõre)
De igen. A gyed maximum a minimálbér kétszeresének 70%-a, a tgyás pedig a fizetésed 70%-a, természetesen levonnak belõle dolgokat, gyedbõl többet, mint a tgyásból.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm! El vagyok kenõdve:(

Hogy számolják a tgyást és a gyedet?

A 2 babánk lenne.2 éves munkaviszonyom van Köszönöm szépen.

Legjobb válasz: A szülést megelõzõ két évben kell lennie 365 biztosított napnak. A napi bruttó átlagbéred 70%-a lesz a gyed és a tgyás alapja is. A tgyás több lesz, mert kevesebb a levonás mértéke. A gyed összege maximalizálva van, ha több a bruttód, mint a minimálbér kétszerese, akkor 137200 ft lesz a gyed bruttója.

A szülést megelõzõ két évben kell lennie 365 biztosított napnak. A napi bruttó átlagbéred 70%-a lesz a gyed és a tgyás alapja is. A tgyás több lesz, mert kevesebb a levonás mértéke. A gyed összege maximalizálva van, ha több a bruttód, mint a minimálbér kétszerese, akkor 137200 ft lesz a gyed bruttója.
Bocs, hogy bepofátlankodom: a tgyáshoz a napi átlagbért a születés dátumához képest elõzõ évbõl számolják? Vagy ahogy jobban/rosszabbul jár az ember? Köszi
A szülést megelõzõ évben nézik a jövedelem naptári napi átlagát. Ha a szülést megelõzõ évben nem volt 180 biztosított napod, akkor a szülést megelõzõ 180 naptári nap jövedelmének az átlagát fogják figyelembe venni.
köszönöm..sajnos 10 hónapig kaptam tavaly fizetést, mert elsõ két hónapban fizetés nélküli szabin voltam...10 éve dolgozom, azzal nincs gond.
Ha arra a 2 hónapra nem kaptál fizetést, tehát egyáltalán semennyi pénzt, akkor nem voltál biztosítva se arra az idõre. Ha ez egymás utáni 2 hónsp volt, akkor a megszakítás 30 napnál több. Ilyen esetben elképzelhetõ, hogy a szülést, vagy a tgyás igénylését megelõzõ 180 napot fogják figyelembe venni, de ebben nem vagyok biztos, érdemes a TB-nél ennek utánakérdezni vagy a munkahelyen, ha az TB kifizetõhely.
Igen, kifizetõhely vagyunk. Köszönöm szépen, megkérdezem akkor a számfejtõ kollégákat :) Én jobban járnék az idei évvel...


Ha munkanélküli alatt esek teherbe akkor hogy számolják a tgyás és gyedet? Vagy csak gyest kapnék?

Most járt le a gyesem és nem vettek vissza a munkahelyemre ezért ha lejár a felmondási időm megyek munkanélkülire. De szeretnénk még egy gyereket. Ha a munkanélküli alatt lennék terhes akkor hogy lenne? Munkanélküli után fel tud venni a doki betegállományba? Vagy kell egy bejelentett munkahely mindenképp?

Legjobb válasz: Munkanélkülit kapnàl max. 3 hónapig, majd semmit!!! Igen, munkahely kell ahoz, hogy el tudj onnét menni betegre, majd Tgyás, GYED! Ha nincs minkára mikor szülsz, nem jár majd semmi, csak a GYES!!! Keress munkát, helyezkedj el, mielõtt megint babát vállalatok

Munkanélkülit kapnàl max. 3 hónapig, majd semmit!!! Igen, munkahely kell ahoz, hogy el tudj onnét menni betegre, majd Tgyás, GYED! Ha nincs minkára mikor szülsz, nem jár majd semmi, csak a GYES!!! Keress munkát, helyezkedj el, mielõtt megint babát vállalatok
A kérdező hozzászólása: A munkanélküli beleszámít majd a tgyás-ba, vagy mennyi munkaviszony kell? Ha be vagyok jelentve x összeggel de betegállományban vagyok akkor hogy számolják?
ha jol tudom, 2 eve igy volt, akkor ha a szules idopontja elotti 2 evben 365 napig foglalkoztatott voltal akkor tgyas, gyed es gyes jar. a munkanelkuliseg nem hinnem, hogy bele szamit foleg Magyarorszagon es mert csak par honapig kaptad!
tgyas es gyed igenylesehez kell a foglalkoztatod es mindenfele igazolas az osszes munkahelyedrol!
Az álláskeresési támogatás folyósításának ideje beleszámít a szükséges 365 napba. Jelenleg neked megvan a szükséges idõd, és ha egy év múlva szülnél, akkor is meglenne. A tgyás gyed másik feltétele az igényléskori biztosítottság (mindkettõnél van kedvezmény alóla). HA találsz munkát és elmégy betegállományba, akkor a gyed számítására 2 mód van: 1. ha lesz a betegállomány elõtt 180 bérezett napod, akkor a béred az alap, ha nincs, akkor az a bér, ami alapján a táppénzedet számították. A tgyás számítására is 2 mód van: ha volt 180 bérezett nap, akkora béred, ha nem volt, akkor a szerzõdéses béred, de max. a minimálbér kétszerese.
A kérdező hozzászólása: Akkor most álmodok egy nagyot: ha felvesznek 200ezer bruttóra és elmegyek betegcsiba akkor a felvett után számolnának?

Hogyan számolják a tgyás-t 2011-ben?

Szeptemberben fogok szülni. Utána néztem, és eddig úgy volt, hogy a szülést megel?z? év átlagkeresetéb?l számolták. De most 2011-ben állítólag már változott. Tudnátok nekem ebben segíteni?

Legjobb válasz: Nem változott, ugyanúgy számolják, a szülést megelõzõ évben elért bruttó összjövedelem 70%-a.

Nem változott, ugyanúgy számolják, a szülést megelõzõ évben elért bruttó összjövedelem 70%-a.
Én úgy tudom, hogy már nem csak az elõzõ év átlagkeresete az alap, hanem az elõzõ 2 évé számít, tehát ha 2011-ben szülsz akkor a 2009-2010. együtt számít :/
Bocs, rosszul írtam a 2011-es tgyás alap a 2010-2011 év kereseti átlaga
Rosszul tudod. A biztosítotti idõ szempontjából számít a szülést megelõzõ két év, nem az ellátás összege szempontjából. Vagyis a 365 biztosított napnak a szülés elõtti két évben kell meglennie, de az összege a szülést megelõzõ év átlagkeresete alapján kerül kiszámításra. A táppénzszámítás szabályai nem változtak, nem is értem, honnan veszitek ezt.
és mi van ha gyedrõl szül valaki? Köszi
Ha gyedrõl szülsz, akkor is ugyanezen szabályok alapján számolják a tgyást, csak annyi a különbség az összegben, hogy ilyenkor a tgyásnak is van maximuma, ugyanannyi, mint a gyednek, 109200Ft jelenleg.
(Elözõ vagyok) akkor egy bizonyos összeg felett gyakorlatilag teljesen mindegy hogy TGYÁSra vagy GYEDre megy valaki mert az összeg tök ugyanannyi, viszont GYEDet úgy sem kaphat tovább mint a gyerek két éves kora. TGYÁSra csak úgy érdemes menni hogy ha az elsõ gyerek és szülés elõtt 168nappa veszi ki valaki. (jól foglaltam össze? csak hogy tisztán lássak.) Ennek tudatában 3 gyerekkel(36, 20, újszülött) igen csak kínszenvedés lesz a következõ 3hónapunk úgy hogy apuka itthon van fizetetlen szabin hogy segítsen a gyermekágy alatt... legalább nincs fûtési szezon...
nagyon köszönöm! Csak egy valami nem tiszta nekem.... "ami az igénylés elõtti évben elért bruttó jövedelem 70%-a" Mi van ha GYEDen vagyok 3éve???? A GYED 70%a lesz a tgyás, majd a GYED? Vagy az utoljára bejelentett jövedelmem után számolják?Nem mindegy mert ha az elõzõ akkor kevesebb lesz a gyedem a három gyerekkel mint a kettõvel, ha az utóbbi akkor meg megint a plafont kapom. Nekem azt mondták nem rég hogy a TGYÁSt mindig az elõzõ fizuból számolják ha gyeden vagyok- ha ez igaz akkor az a segítõkész HRes nem is volt annyira segítõkész mikor azt mondta hogy gyedrõl gyedre menjek a másodikkal, mert akkor még nem volt plafon a tgyásra csak a gyedre...... :( Ezen így majd két év után már nem sokat tehetek ha jól sejtem.... :( Pedig most nagyon kellene valami kis segítség, csak 2-3hónapra amíg az apuka itthon van és segít az elején....

Ha Gyesbe születik bele a 2. baba hogyan számolják a tgyást, gyedet?

Vagy ha a gyes lejárta után születik meg, akkor mit tudok tenni? Táppénzre megyek a szülésig? Még csak gondolkozunk 2. babán, és ebben a hónapban lejár a gyedem. A szabikat nem tudnám kivenni, mert megszűnt a cégem, és azt mondták, hogy jövőre, amikor a lányom betölti a 3. évét, felmondanak, és kifizetik a szabikat! Köszi a segítséget!

Legjobb válasz: Minden attól függ, hogy a szülés/igénylés elõtt mennyi idõt voltál gyesen. Ha ebben az évben már összejön a baba, és mondjuk 4 hónapnál tovább nem leszel gyesen, akkor a gyed alapja a tgyás alapja lesz, vagyis a szerzõdés szerinti béred. Ha viszont idén nem jön össze, és végig gyesen leszel, akkor a gyed alapja a minimálbér lesz (kivéve ha kevesebbet kerestél mint a minimálbér, mert akkor itt is a szerzõdés szerinti bér lesz az alap). Ha összejön, egybõl menj táppénzre.

Minden attól függ, hogy a szülés/igénylés elõtt mennyi idõt voltál gyesen. Ha ebben az évben már összejön a baba, és mondjuk 4 hónapnál tovább nem leszel gyesen, akkor a gyed alapja a tgyás alapja lesz, vagyis a szerzõdés szerinti béred. Ha viszont idén nem jön össze, és végig gyesen leszel, akkor a gyed alapja a minimálbér lesz (kivéve ha kevesebbet kerestél mint a minimálbér, mert akkor itt is a szerzõdés szerinti bér lesz az alap). Ha összejön, egybõl menj táppénzre.

Hogyan számolják a TGYÁS-omat?

Folyamatos munkaviszony volt, már 2010 augusztus óta.

Ilyenkor hogy számolják a TGYÁSt?

Az egyik tgyással kapcsolatos kérdésre azt válaszolta valaki, hogy akkor jár maximális tgyás, ha a születést megel?z? naptári évben volt min 180 munkával töltött nap (bocs a nem pontos megfogalmazásért.) Én idén aug közepén megyek vissza dolgozni, el?tt jan-júl végéig GYEDen vagyok, aztán 2 hét GYES, és csak utána leszek aktív állományban. Vagyis csak kb 135 napot fogok 2011-ben dolgozni. Ha 2012-ben születne második gyermekünk, a 2011-es év átlagát számolnák, vagy a júli 1-dec 31-es id?szakot vennék alapul, vagy...? Köszi el?re is.

Hogyan szamoljam a TGYAS, GYED, GYES osszeget?

Folyamatos munkaviszonyom van 3 eve. 2014 januarban szulok elvileg. De: 2013 majusig a brutto bejelentett berem 57.000 Ft. Juniusban 1 honap fizetetlen szabadsag. Juliustol brutto 120.000 Ft. A kalkulatorokba 2013 evi atlagot irjak? Vagy hogyan szamoljak? (Tappenzre nem tervezek menni tovabbra sem)

Legjobb válasz: A 2013as béredbõl vesznek egy átlagot,az lesz a Gyeded alapja.Szóval igen,számíts egy átlagot.

A 2013as béredbõl vesznek egy átlagot, az lesz a Gyeded alapja.Szóval igen, számíts egy átlagot.
A kérdező hozzászólása: Tehat akkor nem az utolso fel ev vagy a 2014 januarjaban ervenyben levo fiztesem az iranyado?
Ha 2014ben szülsz már, akkor a 2013as béred számít.Ez tuti!Én is így leszek.

Hét hetes babás vagyok, február 10-re vagyok kiirva. Mivel egészségügyben dolgozom elkel mennem táppénre hamarosan. Hogyan számolják a TGYÁS-t ha augusztus 1 től táppénzen leszek?

Legjobb válasz: Az idei jovedelmedbol, de a tappenz idoszaka nem fog beleszamitani (nem rontja le). Tehat a jan 1. es juli 31. kozotti idoszak atlagjovedelmet nezik (7-tel osztva). Szoval nem er a tappenz miatt hatrany!

Az idei jovedelmedbol, de a tappenz idoszaka nem fog beleszamitani (nem rontja le). Tehat a jan 1. es juli 31. kozotti idoszak atlagjovedelmet nezik (7-tel osztva). Szoval nem er a tappenz miatt hatrany!
A kérdező hozzászólása: Köszi!!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!