Találatok a következő kifejezésre: Hogy mondjuk; a műtéte vagy (2 db)

Hogy mondjuk; valakinek a műtéte vagy műtétje? Nete vagy netje? (internetről beszélve)

Legjobb válasz: Szaerintem nete és mûtéte!De nem tudnám megmagyarázni!!:)

Szaerintem nete és mûtéte!De nem tudnám megmagyarázni!!:)
Szerintem kell a j. Az a birtokos jelzõ. Meg szerintem jobban is hangzik.
Megnéztem egy 1979-es szótárban, ott még egyértelmûen "mûtétje" volt, de a nyelv folyamatosan változik, az elterjedt köznyelvi formákat hivatalossá teszik, ezért biztos vagyok benne, hogy ma már a "mûtéte" is helyes.
A magyar nyelv 1954 óta nem "változott". A folyamatos változást az eredményezi, hogy tanultál valamit - amit nem jól tanítottak - aztán utána megtanultad jól, majd elfelejtetted, és a régire emlékeztél, láttad megint valóban jól leírva, megjegyezted, hogy jééé megváltozott stb. A nyelv tény, hogy fejlõdik, de a nyelvi helyesírás az elmúlt ötven évben MINIMÁLISAT változott, ilyen kérdésekben nem igazán, hogy mûtéte - mûtétje. Amúgy a j-s alak a jó.
Mütéte, Nete. mivel a pénznél sem azt mondod hogy " pénzje " van ugyebár
Hangrend és illeszkedésnek hívják, amikor a toldalék elsõ betûje idomul a szótõhöz. Valóban a hetvenes években még a birtokos rag -ja -je volt de ma már sok rendhagyó esetben nem hangzó a "j". (Ez a leggyönyörûbb, megtanulhatatlan része a nyelvünknek, a rendhagyó ragozás! Itt buknak le húsz év magyartanulás után a külföldiek. Ez csak ösztönbõl mûködik.) Tehát nete, és mûtéte. De tanyája, és pusztája. :) ) Rendhagyó ragozás.
Utóirat: A magyar nyelv folyamatosan, hétrõl hétre változik kedves kollega! Vagy ön szerint hogy mondták 1954-ben a személyi számítógépet? Az smtp-protokollt?? Egybe-vagy külön? Kötöjellel? Sehogy, mert nem volt ilyen fogalom! De mondhatnám a mobilt (1954-ben 1000% hogy nem értették mit akarsz állandóan a mozgóval - ugyanis azt jelenti a mobil!) Napi szinten változik a nyelv. Csak gondolkodni kell hozzá.

Igaz az hogy jobban gyógyul a mütéti heg ha ritkábban fürdik az ember? Ezt mondja az anyám de szerintem csak a vizzel akar spórolni. Vagy lehet benne valami?

Legjobb válasz: Az orvos általában megmondja, hogy meddig nem szabad, hogy víz érje a heget. Ha ez az idõ letelik, utána már lehet pancsolni.

Az orvos általában megmondja, hogy meddig nem szabad, hogy víz érje a heget. Ha ez az idõ letelik, utána már lehet pancsolni.
A fürdés és az, hogy a sebet mennyire érheti víz az két külön dolog.
A kérdező hozzászólása: jó de õ a mellplasztikája után kb 2 hetente fürdött mármint azon a részen és hamar szépen begyogyult neki.Hát nem tudom mit higgyek
Kezdjük ott, hogy varratszedésig (ami általában mûtét után 2 hét) TILOS, hogy víz érje a varratot. Miután kivették, akkor is jó 1-2 hétig nem szabad nagyon feláztatni, mert csúnya lesz. Érdemes ilyenkor zuhanyozni, mert így még kevesebb víz éri. Arról nem is beszélve, hogy a víz nem steril, és kiváló táptalaja a baktériumoknak, azt rávinni egy friss sebre kockázatos dolog, begyulladhat. Teljesen igaza van anyukádnak.
Kedves utolsó: Attól még fürdeni lehet. Csak a sebet nem érheti víz. Ki ne találd már, hogy míg a seb be nem gyógyul addig bûzölögni kell...
Írtam én, hogy nem lehet tisztálkodni? Nem, csakhogy a heget semmiféle víz nem érheti. Így normális fürdés nem lehetséges, csak nagyon óvatos, fõleg a varratszedésig.
Én vakbélmûtét után ezt úgy oldottam meg, hogy beálltam a kádba, csípõig folyó vízben rendesen megmosakodtam vízzel és tusfürdõvel. Utána pedig fogtam egy mosdó kesztyût, nyomta rá vizet és tusfürdõt és szépen megmosakodtam felülrõl is. Kimostam a kesztyûm, engedtem rá tiszta langyon vizet és a seb körül is megtörölgettem a bõröm. ( a sebre nem mentem rá). Ezt minden reggel és este. Nekem semmi bajom nem lett tõle.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!