Találatok a következő kifejezésre: Hogy mondjuk; a műtéte (4 db)

Hogy mondjuk; valakinek a műtéte vagy műtétje? Nete vagy netje? (internetről beszélve)

Legjobb válasz: Szaerintem nete és mûtéte!De nem tudnám megmagyarázni!!:)

Szaerintem nete és mûtéte!De nem tudnám megmagyarázni!!:)
Szerintem kell a j. Az a birtokos jelzõ. Meg szerintem jobban is hangzik.
Megnéztem egy 1979-es szótárban, ott még egyértelmûen "mûtétje" volt, de a nyelv folyamatosan változik, az elterjedt köznyelvi formákat hivatalossá teszik, ezért biztos vagyok benne, hogy ma már a "mûtéte" is helyes.
A magyar nyelv 1954 óta nem "változott". A folyamatos változást az eredményezi, hogy tanultál valamit - amit nem jól tanítottak - aztán utána megtanultad jól, majd elfelejtetted, és a régire emlékeztél, láttad megint valóban jól leírva, megjegyezted, hogy jééé megváltozott stb. A nyelv tény, hogy fejlõdik, de a nyelvi helyesírás az elmúlt ötven évben MINIMÁLISAT változott, ilyen kérdésekben nem igazán, hogy mûtéte - mûtétje. Amúgy a j-s alak a jó.
Mütéte, Nete. mivel a pénznél sem azt mondod hogy " pénzje " van ugyebár
Hangrend és illeszkedésnek hívják, amikor a toldalék elsõ betûje idomul a szótõhöz. Valóban a hetvenes években még a birtokos rag -ja -je volt de ma már sok rendhagyó esetben nem hangzó a "j". (Ez a leggyönyörûbb, megtanulhatatlan része a nyelvünknek, a rendhagyó ragozás! Itt buknak le húsz év magyartanulás után a külföldiek. Ez csak ösztönbõl mûködik.) Tehát nete, és mûtéte. De tanyája, és pusztája. :) ) Rendhagyó ragozás.
Utóirat: A magyar nyelv folyamatosan, hétrõl hétre változik kedves kollega! Vagy ön szerint hogy mondták 1954-ben a személyi számítógépet? Az smtp-protokollt?? Egybe-vagy külön? Kötöjellel? Sehogy, mert nem volt ilyen fogalom! De mondhatnám a mobilt (1954-ben 1000% hogy nem értették mit akarsz állandóan a mozgóval - ugyanis azt jelenti a mobil!) Napi szinten változik a nyelv. Csak gondolkodni kell hozzá.

érdekelne engem hogy ha valakinek mandula műtétre kér időpontot mondjuk a héten akkor nem jővőhéten fogják már műteni nem igaz? Ez hónapokban van nem?

Legjobb válasz: hát ez attól is függ, hogy hol laksz. Én egyszer kérdezõsködtem, azt hiszem azt mondta, hogy 2-3 hét múlva lehetséges a mûtét.

hát ez attól is függ, hogy hol laksz. Én egyszer kérdezõsködtem, azt hiszem azt mondta, hogy 2-3 hét múlva lehetséges a mûtét.
A kérdező hozzászólása: az illetõ pesten lakik
A kérdező hozzászólása: de valamikor hónapok után kapsz idõpontot nem?
Írtam, hogy 2-3 hetet mondott nekem a nõ.:D De gondolom te is megadhatsz egy idõpontot, nem kényszerítenek bele semmibe, ha neked nem jó.
Vidéken lakom, és nálam ez úgy volt, hogy amikor mondta a doki hogy kell a mûtét, akkor megbeszéltük, hogy majd ballagás után, akkor ballagtam általánosból. De amúgy rá egy hétre már mûtött volna. Mondjuk nem lett volna baj, ha mégsem mûtettem magam, jól elcseszték. Majd ha mûtenek, sok szerencsét hozzá, és jobbulást utána :)

Igaz az hogy jobban gyógyul a mütéti heg ha ritkábban fürdik az ember? Ezt mondja az anyám de szerintem csak a vizzel akar spórolni. Vagy lehet benne valami?

Legjobb válasz: Az orvos általában megmondja, hogy meddig nem szabad, hogy víz érje a heget. Ha ez az idõ letelik, utána már lehet pancsolni.

Az orvos általában megmondja, hogy meddig nem szabad, hogy víz érje a heget. Ha ez az idõ letelik, utána már lehet pancsolni.
A fürdés és az, hogy a sebet mennyire érheti víz az két külön dolog.
A kérdező hozzászólása: jó de õ a mellplasztikája után kb 2 hetente fürdött mármint azon a részen és hamar szépen begyogyult neki.Hát nem tudom mit higgyek
Kezdjük ott, hogy varratszedésig (ami általában mûtét után 2 hét) TILOS, hogy víz érje a varratot. Miután kivették, akkor is jó 1-2 hétig nem szabad nagyon feláztatni, mert csúnya lesz. Érdemes ilyenkor zuhanyozni, mert így még kevesebb víz éri. Arról nem is beszélve, hogy a víz nem steril, és kiváló táptalaja a baktériumoknak, azt rávinni egy friss sebre kockázatos dolog, begyulladhat. Teljesen igaza van anyukádnak.
Kedves utolsó: Attól még fürdeni lehet. Csak a sebet nem érheti víz. Ki ne találd már, hogy míg a seb be nem gyógyul addig bûzölögni kell...
Írtam én, hogy nem lehet tisztálkodni? Nem, csakhogy a heget semmiféle víz nem érheti. Így normális fürdés nem lehetséges, csak nagyon óvatos, fõleg a varratszedésig.
Én vakbélmûtét után ezt úgy oldottam meg, hogy beálltam a kádba, csípõig folyó vízben rendesen megmosakodtam vízzel és tusfürdõvel. Utána pedig fogtam egy mosdó kesztyût, nyomta rá vizet és tusfürdõt és szépen megmosakodtam felülrõl is. Kimostam a kesztyûm, engedtem rá tiszta langyon vizet és a seb körül is megtörölgettem a bõröm. ( a sebre nem mentem rá). Ezt minden reggel és este. Nekem semmi bajom nem lett tõle.


Miért csinálta ezt velem anyukám? Nyáron lesz egy műtétem és megkértem anyut, hogy most még senkinek ne mondja el. Reggel vszont arra ébredtem, hogy a nagymamámnak mesél a műtétről.

Nagyon szomorú vagyok, hogy nem vette figyelembe, hogy én titokban akartam tartani a rokonok el?tt is.20, L

Legjobb válasz: szia!én tavaly hasonló cipõben voltam,szívbetegséggel kerültem kórházba.mûtétrõl is szó volt,mindenkit megkértem a családból,h ne mondja el senkinek,de anyám élettársa elmondta a szomszédnak,az meg egy pletykás ember,amikor a kórházból hazajöttem.már fél falu tudta,hogy mi van velem,egy nõ meg kérdezte:hogy mikor fognak operálni jobbulást neked

szia!én tavaly hasonló cipõben voltam, szívbetegséggel kerültem kórházba.mûtétrõl is szó volt, mindenkit megkértem a családból, h ne mondja el senkinek, de anyám élettársa elmondta a szomszédnak, az meg egy pletykás ember, amikor a kórházból hazajöttem.már fél falu tudta, hogy mi van velem, egy nõ meg kérdezte:hogy mikor fognak operálni jobbulást neked
teljesen mindegy hogy miért akarta titokban tartani õ megkérte az anyját hogy ne mondj senkinek, az anyja meg keresztbe [email protected] a kérését
Nekem is volt mûtétem, nem mondtam el a lányomnak.Akkor készült az államvizsgájára, gondoltam, majd utána. Ne tudd meg, mit kaptam érte...egy család vagyunk, ilyet nem titkolunk el.. Anyámnak se mondtam, csak utólag. Gondoltam, õ se izguljon.. Na, õ nem is izgult, utána sem..:( Nem értette meg, parókába, 40 fokos hõségbe miért nincs kedvem az õ születésnapját ünnepelni.. Hogy nem mehetek vele délbe vásárolni, mert a kemótól nem mehetek napra. Nehéz dolog, kinek mondjuk el.. Mindenki megtudja úgyis. Emberség kérdése, ki hogy áll a dolgokhoz. Azt meg ugye, nem tudjuk szabályozni, befolyásolni. Sajnos. Mielõbbi gyógyulást Neked !
A szulok ienek...nekem is.volt egy.mutetem s anyumat kertem h piszt...de mindenkinek el mondta 20f...es utana jon h ne haragudjon...de mint ha elezzne h ki beszelhet engem...lehet hogy nemtudnak masrol pletykalnih....vagy az agodas..bar akkor azt nezne ami az erdekem...
most megtudtad mennyit ér anyád becsülete és az adott szava.
Ha valamirõl azt akarom, hogy titokban maradjon, matt nem mondom el senkinek. Ennyi
Egyrészt te is elmondtad anyukádnak, tehát nem akartad titokban tartani - és ö is csak a saját anyukájának mondta el. Másrészt nem érthetö, hogy miért akarod eltitkolni, hogy lesz egy mütéted?
Azért az embernek egy ilyen volumenû dolgot nem esik jól magában tartani, persze, hogy a kérdezõ elmondta az édesanyjának, de ha kifejezetten megkérte rá, hogy senkinek se mondja még el, akkor rettentõ sértõ, amit a kérdezõ anyja tett. Lehet, hogy õ is csak aggódott, de ettõl még nagyon bántó, hogy ennyire nem veszi figyelembe a felnõtt lánya kérését.
Próbáld ezt egy kicsit más szemmel nézni. Tudom, hogy csalódott vagy és rosszul esik, hogy anyukád nem bírt eleget tenni a kérésednek, de lehet nagyon nyomasztotta és szeretett volna valaki mással is beszélni errõl, nem csak veled. Én nem mondom, hogy ez jó döntés, mert nekem is rosszul esne egyértelmûen, csak próbáld egy kicsit kevésbé fekete-fehéren látni a világot és nem teljesen elszigetelõdni tõle emiatt.
Anyám ugyanilyen szóf*só, az ablaknál ültem a gépnél, hallom, hogy a szomszéd nõnek részletezi a betegségem. :S Ezzel akar érdekes lenni, vagy nem tudom, de én leüvöltöttem a fejét és elküldtem a p*csába. 23N
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat!
az én mûtétem nem volt titok de nm szivesen.meséltem róla és anyukám se meg senki de vhogy már a mûtét után olyan pletyka volt h meghaltam!
Köszönöm érdeklõdésedet, JOBBAN. Hajam is kinõtt :) Betegségem sok mindenre ráébresztett. Aki mellett a bajban ott voltam, még a telefont sem emelte fel..:( Akirõl csak futólagos barátságot feltételeztem, az emberséges, segítõkész volt. Átértékeltem az ember kapcsolataimat..Nagyon, nagyon sok emberbe kellemesen csalódtam. Falun lakunk, tehát itt nem lehet "titkolózni". Nem is tettem..nem beszéltem róla boldog, boldogtalannak. Kérdésbõl, hozzáállásból már éreztem, ki kérdez komolyan, ki szánalomból. Most is, és akkor is azt vallottam, a szánalmat (nem kérem) ingyen adják, az irigységért dolgozni kell.. Minden jót Neked!
A kérdező hozzászólása: 07:56os.Köszönöm! Remélem már jobban vagy.
A kérdező hozzászólása: Édesanyámban azér biztam annyira, hogy egy ennyire fontos dolgot nem mond tovább.
A kérdező hozzászólása: Eddig mindent elmondtam neki, ezek után semmit nem fogok.
A kérdező hozzászólása: Azért akartam titokban tartani, mert nem túl jó a viszonyom a nagymamámmal, mikor kicsi voltam évekig rám se nézett.Most nagyon el vagyok keseredve , anyukámban nagyot csalodtam.
Ezentúl ne mondj el neki semmit!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!