Találatok a következő kifejezésre: Hogy megy szülésznő (8 db)

Mi alapján választottad a szülésznődet? Csak bementél a korházba és megkértél 1 szülésznőt h legyen ő? vagy hogy megy ez?

Legjobb válasz: Én ügyeletben szültem, így épp az ügyeletben lévõ szülésznõ volt bent!Eszembe sem jutott választani!Már ez is egy üzletág lett mint dokit választani!Nagyon kedves, aranyos , segítõkész volt velem aki bent volt, így pénzt nem, de egy ajándékkosarat kapott!Megérdemelte! Hozzáteszem a dokinak semmit nem adtam egy meleg kézfogáson kívül, mert kb 5 percet volt bent, mikor jött a baba., és összevarrt!Ennyi! Minden nap bejött megnézett, stb, de ez a dolguk!A szülésznõ 15 órát küzdött velem, a dokinak sok szerepe nem volt ebben a filmben!

Én ügyeletben szültem, így épp az ügyeletben lévõ szülésznõ volt bent!Eszembe sem jutott választani!Már ez is egy üzletág lett mint dokit választani!Nagyon kedves, aranyos , segítõkész volt velem aki bent volt, így pénzt nem, de egy ajándékkosarat kapott!Megérdemelte! Hozzáteszem a dokinak semmit nem adtam egy meleg kézfogáson kívül, mert kb 5 percet volt bent, mikor jött a baba., és összevarrt!Ennyi! Minden nap bejött megnézett, stb, de ez a dolguk!A szülésznõ 15 órát küzdött velem, a dokinak sok szerepe nem volt ebben a filmben!
Teljesen egyet értek az elsõ válaszolóval! Én saem orvost, sem pedig szülésznõt nem fogadtam. Úgy bántak velem mint egy hercegnõvel, de fõleg a szülésznõ, de a dokira sem panaszkodom. :) És tényleg igaz, hogy a doki csak vezényel, semmit nem csinál szülés alatt, mindent a szülésznõ végez. Én a szülésznõnek 20ezret adtam, mert nagyon megérdemelte!
Nekem sem volt fogadott szülésznõm, de szerencsére egy igazi profi volt az ügyeletes!Most viszont õt fel is fogadtam a mostani szülésemhez.Igaz amit elõttem írtak, de én azt mondom, hogy addig jó amíg a dokid "csak"aszisztál.Mivel addig semmi gond nincs!Amúgy szerintem kérdezd meg a dokidat(ha van)hogy õ kit javasol!Aztán pedig az orvosod segítségével vagy saját magad felkeresed és elbeszélgettek!Szerintem viszont érdemes szülésznõt fogadni, mert szinte õ egész végig veled lesz!
én vettem egyet, fú csúnyán hangzik, de amúgy ma már tényleg ez van...és ezt mi qúrtuk el...nem kicsit, nagyon, hogy "drága" ferikénk szavaival éljek. Az én okom egyszerû volt, faros hüvelyire készültem.Ismertem jól a szülésznõt és az orvosomat is, bíztam bennük 1000000%ig és bár a végén császár lett, mivel a szülésznõ végig kitartott velem ezért kapott pénzt.
Én az orvosom szülésznõjét kértem fel. Együtt dolgoznak a kórházban és a magánrendelésen is. Nagyon elégedett vagyok, azóta is, vele is és a szülészemmel is.
Nekem egy ismerösöm ajánlotta az Ö szülésznöjét, a babalátogatásnál bemutatott minket egymásnak, (2 hónappal elöttem szült)Nagyon meg voltam vele elégedve.A kiirt idö elött többször találkoztunk átbeszéltük hogy mire számitsak.1 héttel tulhordtam a babámat Ö hívogatott telefonon hogy mi a helyzet:) )Szóval elég jól ésszehaverkodtunk..Végig velem volt a vajudástól a szülés utánig.Ha lessz még babánk akkor szülésznöt biztos fogadok, dokit azt már nem...
Én az orvosomat kérdeztem meg, kit ajánl.

Az ilyen minek megy szülésznőnek? Az a dolga, hogy rászóljon a kismamára, hogy hallgasson el? Mert zavarja a többit?

Húgom most szül,de amit én ott láttam,hogy ha az embernek nincs szülészn?je le van ejtve!Kérdem én az ilyen minek megy szülészn?nek?

Legjobb válasz: Amikor én szültem a szomszéd szobában nagyon nyögött egy nõ, szintje jajjogott, Nagyon rossz volt hallgatni, de eszembe sem jutott, hogy zavarna, inkább sajnáltam :( Mindenki vajúdjon úgy, ahogy neki jól esik. Ha valakinek a kiabálás vagy nyögdécselés esik jól vagy enyhíti a fájdalmát, akkor tegyen úgy, végülis igen fájdalmas manõverrõl van szó, nem hinném, hogy ilyenkor másokkal kellene foglalkozni, persze bizonyos határokon belül ( a folyamatos anyázás már nekem sem férne bele) .

Nem csak azért szólhat rá a szülésznõ egy vajudó nõre mert túl hangos. Ha hisztizik, teljesen rosszul veszi a levegõt, nem figyel, akkor a saját szülését is megnehezítheti. Én olyat is láttam, hogy pofonvágtak egy kismamát, mert kitolási szakaszban kitalálta, hogy õ ezt abbahagyja és elkezdett szörnyen hisztizni. A babának és magának is ártott volna. A pofon után megszeppenve hamar megszült. És megértem a roma nõt is, aki az üvöltözés közben odakacsintott a szomszéd ágyra, hogy kint van a családja, majd nagy ajándékot kap, ha hallják is, hogy szült. Tehát van ilyen is. Nekem nem is lett volna kedvem kiabálni, úgy éreztem, hogy csak elvenné az erõmet, ami most másra kell.
Naa, nem kell durvulni, biztos ideges a kérdezõ, ez mindenkinek feszült órákat jelent :)
Amikor én szültem a szomszéd szobában nagyon nyögött egy nõ, szintje jajjogott, Nagyon rossz volt hallgatni, de eszembe sem jutott, hogy zavarna, inkább sajnáltam :( Mindenki vajúdjon úgy, ahogy neki jól esik. Ha valakinek a kiabálás vagy nyögdécselés esik jól vagy enyhíti a fájdalmát, akkor tegyen úgy, végülis igen fájdalmas manõverrõl van szó, nem hinném, hogy ilyenkor másokkal kellene foglalkozni, persze bizonyos határokon belül ( a folyamatos anyázás már nekem sem férne bele) .
Az érzéstelenitöt nem adják "csak ugy", kérni kell ha valaki nagyon nem birja.
nem ismerjük a teljes történetet, így nehéz eldönteni kinek van igaza.de ha nagyon "hangos" lett volna mellettem valaki akkor éjjel, biztosan kértem volna hogy szóljanak rá.Közvetlen utánam szült egy nõ, és semmi mást nem lehetett hallani, csak azt hogy erõlködik...de másnap a csecsemõs osztályon lehetett hallani hogy egy roma hölgy vajúdik...na ez hogy tetszett volna?
Nem tudom elsõt miért kellett lepontozni. Igaza van. Én is részólnék arra a kismamára aki zavarja a többit. Ezer módja van a fájdalomcsillapításnak. Nem kell rögtön vádaskodni, lehet te is finomam utalhatnál erre a húgodnál.
Amikor én szültem akkor is vajúdott egy mocskos szájú kismama. Már elnézést a kifejezésért. De olyan cifrán káromkodott és üvöltözött, hogy még két emelettel lejjebb is hallották szerintem. Az ilyenre én is rászólnék. Igen, azért mert zavarja a többit. Mert nem csak azért van az osztály és az összes munkavállaló ott, hogy neki jó legyen. Azért, mert vannak mások is, akiknek ugyanúgy joguk van normális körülmények között megszülni a gyereküket. És igen, én is szültem már és mindenfajta érzéstelenítés nélkül. És ki lehet bírni üvöltés nélkül.
Na haragduj, de ha ilyen ku*va okos vagy, hogy nincs szükséged okoskodásra akkor menj be a kórázba és pofozd le a szülésznõt. Miért nem kér fájdalomcsillapítást? Szája csak van nemigaz? CSak az egyik oldalát ismerjük a történetnek, miért írsz ide, ha nem vagy kíváncsi a véleményekre?
Meg szep hogy kiabal az ember. De ok. szoljon ra a doki, a szuleszno az emberre, na de normalisan! Es a szulesznonek pedig igenis az a feladata hogy segitsen. Szoljon a kismamanak hogy ne uvoltson, hanem figyeljen a levegore, es mondja meg hogy mit kell csinalni. Orulok hogy meglett a baba, gratulalok hozza! Elso baba?
Én is könnyen szültem. Anyósom kint várt a férjemmel a folyosón és hallották, ahogy szülök és azt mondt, hogy nagyon szépen szültem. Erre én....biztos, hogy jól hallotta? :) Én magamat igen hangosnak hallottam. Bár nem kiabáltam, csak nyögtem a kitolásnál. Amúgy lehet, hogy rossz napja van a szülésznõnek. Sajnos a mai világban egyre jobban befásulnak az emberek, ezt én is észrevettem itt nálunk. Bár hozzáteszem, hogy nem csak a szülésznõk! Azért ha nincs oka, akkor tényleg nem kellene bunkózni. Én is érzékeny ember vagyok, engem is bántott volna, ha abban a helyzetben és fõleg ok nélkül rám szólnak. Ha hiztizek vagy kiabálok, szitkozódom, akkor megértem, hisz attól nem jön jobban a baba. Azért már túl van rajta, gratulálok! :)
A kérdező hozzászólása: Köszi szépen:D
Szia. En kiabaltam szules kozben, mert annyira fajt, es ugy ereztem, h segit kiengedni a gozt. Igazsag szerint a kornyezetemet nem is erzekeltem, legszivesebben egyedul szultem volna egy pusztaban:-) Senki nem szolt ram, es senki nem nezett le ez miatt. Mas anyuka is kiabalt szules kozben, engem egyaltalan nem zavart, sot erot adott, h masnak sem adjak konnyebben, es biztos, h nem a halalomon vagyok, hanem ez egy ilyen dolog amiert meg kell szenvedni. Nem vagyunk egyformak, es a szulesek sem egyformak. Anyum meselte, h en nagyon konnyen megszulettem, viszont az ocsemmel a kinok kinjat allta ki. Szerintem nem volt szep a szulesznotol, h ilyen goromba volt veletek, az embernek ilyenkor van eleg baja. Gratulalok a babahoz!
Anyukámnak azt mondta a szülésznõ, mikor engem szült, hogy visított volna akkor, amikor csinálta... Nem az a baj szerintem, hogy rászóltak a húgodra, csak lehet ezt nagyon bunkón is mondani.
A kérdező hozzászólása: Szia! Köszi igen most lettem, tavaly decemberben õ lett nagynéni énáltalam most meg...Fiú lett:D
Kisfiú vagy kislány? :D Most lettél nagynéni? Gratulálok!!!
A kérdező hozzászólása: Jah! Köszi a válaszokat!
Na akkor megoldódott a gond, mindenki happy!
A kérdező hozzászólása: 21:18 Minek írsz ide, ha csak beugatsz másnak? ha szültél volna, biztos tudnád, hogy mi folyik ott! ja és csak úgy közlöm, hogy megszületett a baba!
Szélsõséges eseteket írtatok (roma nõ és társai), pedig mosz csak egy hangosan nyögõ nõrõl van szó, vissza kellene szállni a talajra...
De durvulok, mert válaszolunk a kérdésére õ meg leba*za az embert? Úgyse tudod meggyõzni, akármit is írsz!
A kérdező hozzászólása: Nem okoskodásra vagyok kíváncsi, hanem tapasztalat érdekel.Csak megjegyzem, hogy nem kapott semmilyen fájdalom csillapítót. És még egyszer leszögezem, nem ordít és nem mond mocskos szavakat.
A kérdező hozzászólása: Értem.De nem teljesen értek egyet.Húgom nem káromkodik, csak nyög, nem üvölt meg kiabál, hanem hangokat ad ki.Ott van teljesen egyedül.Kutya sem néz rá.Jogos a felháborodásom!
A kérdező hozzászólása: Igen elsõ baba! Mindketten jól vannak és köszönöm, hogy írtatok!

Hogy megy a szülésznő választás?

Abban az id?ben amikor a fiamat szültem még nem volt divat v. csak nem tudtam róla...

Legjobb válasz: szia, Én nem választotta, de úgy tudom, hogy 35-36. héten kell felkeresni a szülésznõt, hogy mindet idõben meg tudjatok beszélni, megismerje az elõzetes vizsálatok eredményeit és tudjátok folyamatosan tartani a kapcsolatot. Az anyagi részét gondolom utólag intézik, de ezt is beszéld meg vele. Nekem szerencsém volt, mert amikor szülni mentem pont a dokim volt ügyeletes, úgyhogy nem késett le semmirõl. Sok sikert és könnyû szülést kívánok.

szia, Én nem választotta, de úgy tudom, hogy 35-36. héten kell felkeresni a szülésznõt, hogy mindet idõben meg tudjatok beszélni, megismerje az elõzetes vizsálatok eredményeit és tudjátok folyamatosan tartani a kapcsolatot. Az anyagi részét gondolom utólag intézik, de ezt is beszéld meg vele. Nekem szerencsém volt, mert amikor szülni mentem pont a dokim volt ügyeletes, úgyhogy nem késett le semmirõl. Sok sikert és könnyû szülést kívánok.


Ezek az egyetemek indítanak képzést: Semmelweis (Bp.), Szeged, Pécs, Debrecen. A pécsi szak Szombathelyre van kihelyezve.
Ha Bács-Kiskun megyébe laktok, akkor Én Szegedet ajánlanám. Én is SZTE-s vagyok, igaz teljesen már szakon és karon, mint amit ti kerestek, de közlekedés szempontjából is jó, mert igaz nem írtad melyik város, de budapest- Cegléd - Kecskemét- SZeged (több megálló van, csak párat írtam) vonalon óránként indul a vonat
Írta Baján laknak. Ahhoz pedig Szeged van legközelebb. De ha jót akarsz és esetleg nem vennék fel menjen el okj ápolóra mentsvárként.
Jah bocsi, az valahogy kimaradt
A kérdező hozzászólása: köszönöm a segítséget még annyit kérdeznék hogy tanulmányi eredményként milyen átlaggal vesznek oda fel?
Egy kicsit bonyolultabb pontrendszer alapján zajlik a felvételi. Itt vannak a részletei: http://www.felvi.hu/felveteli/jelentkezes/felveteli_tajekozt.. A tavalyi ponthatárok: SE 373, DE 251, PTE 232, SZTE na. Számolgassatok!
azért egy 3, 5 ös átlaggal nem futnék neki.
Szia! Szegedre vagy Pestre küldd a lányod! Szeged közelebb van egy kicsivel hozzánk (én is bajai vagyok), elismert az egyetem, szép a város. (nekem Pest túl füstös, túl nagy... de ez az én véleményem, lehet nektek Pest a szimpibb) Pontosan melyik suliba jár most, milyen tanuló? Ha elsõre nem jut be ne keseredjen, a Jelkybe jelentkezhet egészségügyire, onnan pedig vihet pluszpontokat, késõbb használható ismereteket szerezhet.
Szia. Én is ezt a szakot választottam, csak Gyõrben. Holnap megyek pont alkalmassági vizsgára. Jól utánaérdeklõdtem már mindennek a szakkal és a munkával kapcsolatban. Ha bármi érdekel, írj nyugodtan :)

A párommal babát szeretnén. Holnap megyek dokihoz. Már előre gondolkodunk, és ha tényleg terhes vagyok, akkor szeretnénk szülésznőt fogadni, dokit NEM. Csak félünk, hogy drága. Mennyit kell fizetni egy fogadott szülésznőnek?

Azért fontos már ennyire korán, mert azt a szülészn?t, akit szeretnénk megfogadni, nagyon sokan kedvelik, és ezért id?ben kell nála jelentkezni, különben nem tud elvállalni.

Legjobb válasz: Szia. Minenkinek más az ára.Kórházanként változik.Ezt a szülésznötöl személyesen kérdezd meg,nincsen benne semmi.

Szia. Minenkinek más az ára.Kórházanként változik.Ezt a szülésznötöl személyesen kérdezd meg, nincsen benne semmi.
A kérdező hozzászólása: Megkérdeztem, és azt mondta, ahogy majd mi gondoljuk. Nem akarok neki túl keveset, de túl sokat sem adni.
Én azt olvastam, hogy a nõgyógyász "ára" min. 50 e, a szülésznõé pedig min. 20 e. De aztán ki tudja, ha fogadott és jó, én adnék neki 30 e-et is ha ki tudom gazdálkodni, végülis õ végzi a kemény melót és õ van veled a vajúdáskor is.

Mennyit szokás fizetni a szülésznőnek alkalmanként, hogy ha megyünk konzultációra?

Amikor elmondja a felkészülés lépéseit, amikor ctg-t csinál, amikor megbeszéljük, hogy kb mikor kell beindulni.

Legjobb válasz: Én nem tudom, hogy kelle e adni-de én nem szoktam. Eddig 3x voltam nála, holnap ismét megyek. Arra a kérdésemre, hogy mennyit kér majd a szülés után annyit mondott "Nem a pénzért csinálja, hanem mert imádja. Ill. nem lát bele a pénztárcánkba...." Mi 20 e ft-ot fogunk adni, ill. még talán virágot v. egy kis csomagot.

Én nem tudom, hogy kelle e adni-de én nem szoktam. Eddig 3x voltam nála, holnap ismét megyek. Arra a kérdésemre, hogy mennyit kér majd a szülés után annyit mondott "Nem a pénzért csinálja, hanem mert imádja. Ill. nem lát bele a pénztárcánkba...." Mi 20 e ft-ot fogunk adni, ill. még talán virágot v. egy kis csomagot.
A kérdező hozzászólása: Te melyik kórházba szülsz? Szerencsés vagy. Nekem kereken megmondta, hogy, ha csinál ctg-t, akkor 5 ezer Ft alkalmanként ( azaz hetente).
A kérdező hozzászólása: Ha nem csinál ctg-t, akkor meg 3ezer. :o(
A kérdező hozzászólása: A kérdés azért merült fel bennem, mert egy kicsit furinak találom, hogy ennyi pénzt kell fizetni elõre ( ez az elsõ beszélgetése derült ki, a telóba még nem mondta).
Szerintem válassz másikat, ha még tudsz, vagy ha nem akkor szülés után ne adj neki pénzt. Mert a szülésznõknek szülés után szoktak adni max. 20ezret. De az sincs meghatározva elõre. Csak ha úgy gondolod és meg vagy vele elégedve.
Sziasztok! Te jó isten, hová fajul itt még a helyzet???!!! Vajon mennyit kell fizetni akkor még plusz a nõvéreknek, a csecsemõsöknek, a takarítónönek, a betegtologatóknak...stb.. Én ezt nem értem, hogy miért kellene mindenkinek külön fizetni.Szerintem még az orvosnak sem kellene, Ez a munkája, ezért kapja a fizetését. Ki kap még hálapénzt azért, mert elvégzi a munkáját?? Én úgy gondolom, hogy aki mindenáron fizetni akar mindenkinek, az miért nem szül magánklinikán?? Ott megteheti, fizethet kedvére.
Szia, én vagyok az elsõ válaszoló. Én a Bajcsyban fogok szülni. Szerintem is keress másikat. Valahogy ezzel a nõvel mintha elszaladt volna a ló. Az utolsó válaszolónak üzenem, mindenkinek meg van a joga választani/fizetni/nem választani/nem fizetni. Mindenki oda és annak adja a pénzést akinek és amikor akarja. Ha ettõl biztonságban érzi magát és a babáját az ember akkor azért. Teljesen felesleges midnig gerjeszteni a felesleges feszültsget.
A hibákért bocs.

Szülésznőket kérdezem, Ti nem érzitek úgy hogy a dúla jelenlétével nektek kevesebb jut (anyagilag kérdezem), meg hogy a dúla csak okoskodni megy be?

Kismamaként kérdezem, hogy a szülésznő szemszögéből milyen érzés amikor bent van egy dúla? ti nem érzitek úgy, hogy leveszi a kenyereteket?

Legjobb válasz: Egy barátnõmet a dúlája mentette meg az oxitól és azzal járó természetellenes, már-már elviselhetetlen fájdalmaktól. A dúla harcolt érte (az anyuka akaratából), hogy ne kapjon oxitocint, mert anélkül is szépen fog tágulni és minden rendben lesz. Így is történt, és teljesen egészséges lett a kisbaba, az anyukának pedig nem kellett elszenvednie a hatalmas fájdalmakat. Szerintem nem az a lényeg, hogy a szülésznõ örül-e a dúlának, vagy sem, hanem hogy a dúla valóban az édesanya érdekeit képviseli, és ha kell, 2 éjszakát is virraszt az anyukával, de sosem akarná fölgyorsítani a szépen haladó, természetes folyamatot csak azért, mert esetleg már fáradt a 24 órás ügyelet végén, vagy mert másnap nyaralni készül... Nem vagyok szülésznõ, úgyhogy bocsi a válaszért, viszont magam is dúlával és bábával szültem, ezért gondoltam, megosztom a tapasztalatokat. Csodásan nyugodt és teljesen beavatkozásmentes szülésem volt, és ezúton is köszönet mindkét dúlámnak.

Egy barátnõmet a dúlája mentette meg az oxitól és azzal járó természetellenes, már-már elviselhetetlen fájdalmaktól. A dúla harcolt érte (az anyuka akaratából), hogy ne kapjon oxitocint, mert anélkül is szépen fog tágulni és minden rendben lesz. Így is történt, és teljesen egészséges lett a kisbaba, az anyukának pedig nem kellett elszenvednie a hatalmas fájdalmakat. Szerintem nem az a lényeg, hogy a szülésznõ örül-e a dúlának, vagy sem, hanem hogy a dúla valóban az édesanya érdekeit képviseli, és ha kell, 2 éjszakát is virraszt az anyukával, de sosem akarná fölgyorsítani a szépen haladó, természetes folyamatot csak azért, mert esetleg már fáradt a 24 órás ügyelet végén, vagy mert másnap nyaralni készül... Nem vagyok szülésznõ, úgyhogy bocsi a válaszért, viszont magam is dúlával és bábával szültem, ezért gondoltam, megosztom a tapasztalatokat. Csodásan nyugodt és teljesen beavatkozásmentes szülésem volt, és ezúton is köszönet mindkét dúlámnak.
Nem szultem dulaval, de en dula vagyok. Biztos vannak kivetelek, de a dula nem okoskodni megy be, hanem segiteni.Erzelmi tamaszt nyujt az anyanak, es semmikepp nem hoz dontest helyette. Az egeszsegugyi ellatorendszert kiegeszitve segit az anyanak. Ha dula van jelen a szulesnel, bebizonyitottak, hogy kevesebb a csaszarmettszesek aranya.Es nem azert mert a dula tobbet tud mint a szuleszno.Azert mert nagyon sok szulesnel elofordul egy pszihes blokk, ami gatolja a tovabbhaladast.Az ugyeletes szuleszno nem ismeri annyira az anyat, hogy segiteni tudjon ezeknek a feloldasaban. A szuleszni nem tud folyamatos jelenletet biztositani az anyanak, ha eppen meg szulnek kozben egy paran, es sorolhatnam. Nem megyek jobban bele ebbe a temaba, ha valakit erdekel barmi ezzel kapcsolatban szivesen valaszolok. Nem reklamot akarok magamnak, nem elek Magyarorszagon, semmikepp nem kiserhetnek szulest ott :)
Jó kérdés :) Engem az anyagi része nem zavar, gyermekkorom óra szülésznõ szerettem volna lenni, így ha zavar is, nem a "pénzem" miatt. Engem akkor zavar, ha valamit szó szerint jobban akar tudni. Elismerem, hogy van tudása, ért a szülésekhez, de ne akarja már egy nála többet tudó döntését felülbíráln. És itt most nem magamra gondoltam. 2x szültem egy dúlával, aki a doki szavának is ellene ment. Na az ilyet legszívesebben úgy kitenném a szülõszobáról, hogy csak na.. Ha tényleg segít, és jó a teammunkában, akkor engem nem zavar. Amúgyis nem rég kezdtem még csak a pályát, így örülök, ha tanulhatok tõle. Én azt mondanám, mielõtt dúlát viszel, érdeklõdj a kórházban, hogy kit ajánlanak, és ki az, akinek annyira nem örülnek.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm! Még, még!!! :) )))
Én ugyan nem szültem dúlával, mert sikerült olyan kórházat és orvost találnom, ahol komolyan vették a szülési tervemet és nem éreztem azt , hogy kell valaki, aki képviseli az érdekeimet. De nagyon hasznos tud lenni a szülõ nõnek a dúla, bár még nem annyira elterjedt és sokan ódzkodnak tõle, remélem, hogy egyre többen élnek ezzel a lehetõséggel.
Dúla, laikus asszonytársi segitö! Tehát semmi felelössége nincs a szülésbe!!!!!! A kórházakban nagyon nem szeretik, szülésznök meg pláne, de az tény, h tud segiteni a vajúdás alatt-ha ezt a szülésznö, vagy apuka nem teszi meg! Az egy nagy tévhit, h ért a szoptatáshoz, meg az újszülött gondozáshoz!!!Ezt biztosan tudom, h nem igaz!

Ti hallottatok már olyat, hogy az ügyeletben lévő orvos nem megy be a szülő nőhöz, hanem csak a szülésznő van jelen?

És komplikáció esetén ilyenkor a kórház, az orvos felelősségre vonható? Konkrétan barátnőm kisbabája meghalt 5 naposan és bár lehet, hogy így alakul, ha az orvos is benn van, de lehet, hogy nem. Én végtelenül fel vagyok háborodva! Rohadt magyar egészségügy. Kíváncsi lennék ez az orvos tud e nyugodtan aludni. Én 6 hónapja szültem nála, az egekig magasztaltam, mert velem nagyon rendes volt. Ti hallottatok már ilyen esetről?

Legjobb válasz: Igen. A Dél-pesti olyan kórház, hogy ha MINDEN RENDBEN VAN, akkor lehet, hogy nem is látsz orvost, mert a szülésznõknek van olyan végzettségük, hogy vághatnak, varrhatnak. Hangsúlyozom: komplikáció nélküli szülésrõl beszélünk. A barátnõd esetére nem tudok mit mondani. Szomorú, de én inkább most a dühöt érzem a szavaidból, mint a tényeket. A barátnõd helyében természetesen mérlegelném, hogy a történtek ismeretének fényében lehet-e, érdemes-e ügyvédhez fordulni.

Igen. A Dél-pesti olyan kórház, hogy ha MINDEN RENDBEN VAN, akkor lehet, hogy nem is látsz orvost, mert a szülésznõknek van olyan végzettségük, hogy vághatnak, varrhatnak. Hangsúlyozom: komplikáció nélküli szülésrõl beszélünk. A barátnõd esetére nem tudok mit mondani. Szomorú, de én inkább most a dühöt érzem a szavaidból, mint a tényeket. A barátnõd helyében természetesen mérlegelném, hogy a történtek ismeretének fényében lehet-e, érdemes-e ügyvédhez fordulni.
Nagyon sajnálom ami a barátnõdékkel történt!!! Én is úgy tudom, hogy legkésõbb a kitolásnál, de jelen KELL lennie az orvosnak.
Az a szabály, hogy kitoláskor bent KELL lennie egy orvosnak is, aki ha van, akkor fogadott, ha nincs, akkor az ügyeletes. Nálam a szülésznõ gyorsan behívta kitolásra, de nem csinált semmit, "csak" végignézte, a szülésnõ vezette le végig. Nagyon sajnálom, ami történt, és a magyar egészségügyre is lehet cifrákat mondani okkal, de jelen esetben ezt nem tartom indokoltnak. Legalábbis ennyi információ alapján nem.
Persze. Mi a csudának menne be? Persze, mikor bemész, akkor megnéz egy orvos és ha szól a szülésznõ, hogy helyzet van, akkor bemegy, vagy valami protokoll szerint idõnként be kell néznie, de amúgy a szülésznõ teljesen elég, amíg csak szenvedsz. :)
Nagyon sajnálom a barátnõdet, én is hasonló képen szültem az elsõ gyermekem, fogadott orvosom volt , de õ amikor burkot repesztet és látta hogy a magzatvíz fekete, rögtön hívott még két orvost segíteni, hogy minél elõbb kint legyen a baba.Szabályosan kinyomták belõlem mert császára márt nem volt idõ, de mi szerencsére 4-6 APGAR ral meg úsztúk, meg az én fiam gyomorba nyelt, nem tüdõre.Szerintem ha bent van másképp is alakulhatott volna.
Debrecenben van ilyen sajna, igaz mikor én szültem mellettem hatan is voltak, nem tudom miért..amikor a barátnõmet kísértem és õ szült akkor a dokinõ (hogy a fene vinné el..legszívesebben megtéptem volna a nagy szõke loboncát..) ült a számgép elõtt és kártyajátékot játszott, mi meg szültünk, csak egyszer jött oda bekukkolt, aztán a többit a madam csinálta, akkor jött oda ismét amikor épp a köldökzsínórt vágtam el..szóval van ilyen..i
Itt mindenképp hibáztak...tehát jó lenne ha barátnõd ügyvédhez fordulna minél hamarabb. Mi is az a protokoll? A protokoll nem más mint a szülés alatt végzett kezelések, beavatkozások, tevékenységek rendszerezett listája. Protokoll nem csak a vészhelyzetekre, esetleges rendellenességek, problémák esetére van kidolgozva, hanem a normál, élettani szülésekre is. Nézzünk egy általános példát arra vonatkozóan, hogyan is kellene a "protokoll szerinti" szülésnek történnie: – kórházba érkezés után belsõ vizsgálat végzése, hogy megállapítsák mennyire nyitott a méhszáj – ezt az ügyeletes orvos végzi – magzati szívhang regisztrációja Ctg-vel – elõkészítés: beöntés, borotválás – zuhanyozás – a szülõszoba, vagy a vajúdó elfoglalása – 1-2 óránként a méhszáj tágulási ütemének ellenõrzése – általában 2 ujjnyi méhszájnál a burokrepesztés elvégzése – a legtöbb intézményben folyamatos CTG kontroll a baba szívhangjainak ellenõrzésére, ahol nem, ott is óránként kb. 10 perces megfigyelést végeznek – ha nem megfelelõ ütemû a méhszáj tágulása – általában óránként 1 ujjnyi az "elõírás", – akkor oxytocinos infúzió bekötése. Néhol már a felvételkor behelyezik a kanült a vénába, hogy szükség esetén biztosítva legyen az infúzó bekötésének a lehetõsége – sok helyen a vajúdás ideje alatt is feküdni kell, néhol engedik a vajúdás alatti testhelyzet változtatást – a gyógyszeres fájdalomcsillapító eljárások meghatározása és alkalmazása – a kitolási szak ideje alatt szinte mindenhol hanyatt fekvés az engedélyezett póz – gátmetszést sok helyen szintén rutinszerûen végeznek, elsõ szülés alkalmával csak ritkán tekintenek el ettõl a beavatkozástól – a lepényi szakot általában aktívan vezetik: infúzióval gyorsítják a lepény leválását, ill. a köldökzsinór húzásával gyorsítják meg a lepény távozását – a protokoll kiterjed arra is, hogy a szülés egyes szakaszainak – tágulás, kitolás, lepényi szak mennyi ideig tarthat, és ha ettõl eltérés van, akkor mi a teendõ Természetesen kórházanként lehetnek eltérések, Például: idõ elõtti burokrepedés esetén (amikor a magzatvíz elfolyását nem követik rendszeres kontrakciók) van ahol csak 6, van ahol 12, de van olyan is ahol akár 24 órát is várhatnak a kontrakciók jelentkezésére, ill. az étel-ital fogyasztásának korlátozása is nagyon változó lehet. Azonban az alapvetõ dolgok nagyjából minden kórházban azonosak. Miért van protokoll? Azért, mert így próbálják meg a szülés folyamatát behatárolni, kiszámíthatóvá tenni. Valamint azért, hogy egy esetleges mûhibaper esetén nyomon tudják követni, hogy az orvos a meghatározott protokoll szerint járt-e el, mivel ezáltal tudják eldönteni, hogy követett -e el hibát vagy nem. Ezért a kórházi rutin az orvosra is kötelezettségeket ró, melyet csak ritkán léphet át. Azonban önmagában abszurd már a gondolat is, hogy egy természetes élettani folyamatot megpróbálnak korlátok közé szorítani. Hiszen ahány nõ van, a szülés lefolyásának is annyi lehetséges módja van, sõt még ugyanannak az anyának sem lesz két egyforma szülése! A protokoll azonban nem tudja figyelembe venni azokat a tényezõket, melyek ezeket az egyedi sajátosságokat eredményezik. Háttérbe szorítja a természetes testi folyamatokat, azzal, hogy meghatározza a szülés lefolyásának módját. A protokoll nem foglalkozik azzal, hogy Neked milyen lesz a szülésélményed, a szülést kizárólag a test szintjén végbemenõ eseménynek tekinti, és nem veszi figyelembe annak lélektani tényezõit sem. Azt is figyelmen kívül hagyja, hogy a szülést minden nõ mérföldkõnek tekinti az életében, amely komoly lélektani változásokkal jár, és ezek a változások hatással lesznek rá a késõbbiekben. Például növeli-e az önbizalmát, önbecsülését, a saját képességeibe és erejébe vetett hitét, döntésképességet és egy érettebb, elégedettebb önértékelést kap-e a szülés által. Nagyon sokszor történik tehát beavatkozás, akkor is, amikor egyébként nem volna rá szükség. (Például idõ elõtti burokrepesztés esetén lehet, hogy néhány órányi várakozás után maguktól is beindulnának a kontrakciók, azonban ha lejárt a protokoll által kiszabott idõ, akkor oxytocinos infúzió bekötésére kerül sor.) Egy beavatkozásnak pedig mindig van kockázata, és nagyon gyakran újabb beavatkozásokat tesz szükségessé, pedig a szülések 80-95%-a mindenféle orvosi beavatkozás nélkül lezajlana. Az aktuális statisztika alakulása is ezt tükrözi, igen csak elgondolkodtató adatokat foglal magába: – A gyermeket világra hozó asszonyok 90-100%-a esik át burokrepesztésen – ez a szám azokra vonatkozik, akik még a burokrepedés elõtt érkeztek a kórházba – 64% kap oxitocin-infúziót. – csaknem 100%-nál végeznek gátmetszést elsõ szülés esetén, az összes spontán szülést tekintve az arány 88, 2% – 59, 1%-nál alkalmaznak hasfalon keresztül gyakorolt nyomást – holott már az 1980-as évek elején kiadott szülészeti tankönyvek is kifejezetten veszélyesnek és kerülendõnek tartják ezt a mûfogást). A császármetszések száma is jelentõsen emelkedett az utóbbi években Magyarországon, klinikákon 30%, nagyobb kórházakban 21-23%, kórházanként 10-48% között mozog, és egyre tovább emelkedik. – a WHO /az Egészségügyi Világszervezet/ által a világ bármely részén indokoltnak elfogadható 7-12%-kal szemben. Kutatások bizonyítják azt is, hogy a 15% fölötti császármetszések aránya indokolatlan, tehát a statisztikai valószínûség nem lépheti túl a 15%-ot. Hivatkozás: Semmelweis Mozgalom Alapítvány, 2010, A szülészet újjászületése A fenti statisztika alapján azt gondolhatnánk, hogy a nõk nagy része nem képes segítség nélkül világra hozni gyermekét. Pedig errõl szó sincs! Ezek a számok csak azt mutatják, hogy a nõk nagy része olyan módon nem képes világra hozni a gyermekét, ahogyan azt a kórházi protokoll elõírja számukra. Pszichológiai kutatásokból tudjuk, hogy gyakran ezek az orvosi beavatkozások a legfájdalmasabbak a szülõ nõ számára (nem a kontrakciók), és azt eredményezik, hogy a nõk negatív élményként élik át gyermekük születésének pillanatát. A beavatkozások jelentõs része tehát nem indokolt – ezt a nemzetközi adatok is bizonyítják – az orvosok gyakran azért teszik, mert a protokoll elõírja számukra. Tehát fontos, hogy tisztában legyél az általad választott kórház protokolljával, hiszen ez alapvetõen határozza meg lehetõségeidet. Vannak ugyanis olyan intézmények, ahol sokkal rugalmasabb a protokoll, sokkal szélesebb a skálája a kipróbálható, megvalósítható dolgoknak, mint egy másikban. Ezáltal viszont sokkal nagyobb az esélyed, hogy sikerüljön megteremteni az ideális helyzetet ahhoz, hogy valóra tudd váltani az elképzeléseidet. De hogyan ismerheted meg a kórház protokollját? Ennek legegyszerûbb módja, ha szülési tervet készítesz, melyben leírod az összes olyan dolgot, melyet szeretnél. Ezt aztán célszerû pontról-pontra átbeszélni az orvosoddal, aki részletesen fog válaszolni a kérdéseidre, és elmondja, hogy melyek azok a pontok, melyben az adott kórház protokollja támogatni tud és melyek azok amelyekben nem. Egy szülési terv arra is jó, hogy az orvos is tisztában legyen a Te igényeiddel, elvárásaiddal, hogy ne a szülõszobán derüljön ki, hogy Te teljesen mást szeretnél, mint amit õ biztosítani tud számodra. Ha nincs választott orvosod, akkor az osztályvezetõ fõorvossal célszerû konzultálnod. A szülési terv tehát alapvetõ fontosságú abban az esetben, ha szeretnél olyan dolgokat megvalósítani a szülésed kapcsán, melyek bizonyos elõkészületeket igényelnek.
Nem hinném, hogy fent lenne a honlapjukon, hogy akár nem is láthatsz orvost, ha kötelezõ lenne orvos a kitolási szakban. Azt azért gusztustalannak tartom, hogy a többi friss anyuka közé berakták. Én úgy tudtam, hogy ilyenkor a sima nõgyógyászatra viszik a frissen szült nõket...
.....vagyis nem is pofátlanságnak írnám, hanem lelketlenségnek. Ez is nagyon dühítõ, hogy egy anya (a szülõk) lelkérõl így "gondoskodnak":((
Elsõ szülésemnél komplikáció volt, ügyeletesnél szültem. Bár nagyon rossz stílusa volt a dokinak, 101%osan megtett mindent, hogy oké legyen a vége. (Az is lett, hála az égnek) 2. baba problémamentes vajúdásnál indult kifelé, csak a szülésznõ volt bent, olyan gyorsan jött a babám, hogy szó szerint nem volt ideje szólni az ügyeletes dokinak, pedig ott kellett volna lennie. Elméletileg. Ugyanaz a kórház volt!-ezt hozzáteszem. Tudod az a baj, h mindegyik jól induló szülésnél lehet probléma, és lehet hogy nem az orvoson múlik, sajnos csak "szerencse".(?) De mindenesetre, amikor eltávozik egy ilyen pici baba, POFÁTLANSÁGNAK tartom, ha úgy megy oda egy nõvér, hogy "jöttem elapasztani a tejet". Elküldeném a jó büdös, , , , , ,
A kérdező hozzászólása: Igen, végig gondolva tényleg a düh beszél belõlem, mert a vajúdáshoz nem kell a doki. De valamelyest ezt látni kellett, hogy nincs minden rendben. De amit a szülés után csináltak, az tényleg embertelen. Eleve ugyanott volt, ahol a többi megszült nõ a babájával az övé meg tök máshol lélegeztetõgépen. Szerintem már ezt sem így kellett volna. Már másnap ment a nõvérke, hogy hozta a szurit elapasztani a tejet. Ekkor még ugye nagyon reménykedtek, de ez egybõl sugallta a rosszat. Tudom, hogy fel akarták készíteni, õk már sejtették mi lesz a vége, de ez mire volt jó? Igazából a kérdés kiírásának sem volt értelem, mert tényleg a düh beszél sokszor belõlem, de kíváncsi voltam mások hogyan látják a dolgot. Meg én tényleg úgy érzem nem így kellett volna hozzá állniuk az egészhez.
Ez érdekes. Mindenképpen szakértõi véleményt kérnék az anyuka helyében. A doki tudott egyáltalán errõl az egészrõl? Az én elsõ babámnál is ilyen volt a magzatvíz, de ezt már tudtuk a vajúdás alatt. Emiatt és az egyszer leesett szívhangja miatt EDA-t javasolt a doki vagy császárt. Én az EDA-t választottam azzal, hogy ha látja a doki, hogy itt gond lehet, akkor azonnal vigyen a mûtõbe. Végül nem kellett császározni. Amikor a kitolás elkezdõdött már ott álltak a gyerekorvosok a lábamnál. Így azzal a lendülettel vitték is el a babát vizsgálni. Nálunk semmi gond nem lett belõle.
Bocs az Off-ért, de azt tudhatnám helyileg hol is volt ez? 22 hetes km
A sima szüléseket a szülésznõ vezeti le, gátat vág, méhszájat vizsgál, infúziót köt be, elõkészít, CTG-z stb. Burokrepesztésnél és a gát varrásnál van ott az orvos, és ezt a kettõt csinálja õ, meg persze a császár metszést is. A szülésznõ azért szülésznõ, mert mint a nevébõl következik, erre "specializálódott" így tehát egy normál szülést egyedül orvos nélkül le tud folytatni és le is kell folytatnia hisz ez a dolga. Ha meconiumos a baba vagy retard stb, akkor mindenképp egy gyerekgyógyásznak meg kell vizsgálni az újszülöttet, és egybõl az orvos is veszi át közvetlen a megszületés után hogy megbizonyosodjanak hogy minden rendben van. Szülésznõ hallgató


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!