Találatok a következő kifejezésre: Hogy lehet ha (13516 db)

Hogy lehet (ha lehet) definiálni azt, hogy két állat mikor tartozik egy fajba?

Mi még úgy tanultuk, hogy két állat egy fajba tartozik, ha képes egymással utódot létrehozni. De: Vannak ugyebár azok a sirályfajok, akik északon élnek, és két szomszédos kolónia tud, de a nem szomszédosak nem tudnak életképes utódot nemzeni.

Legjobb válasz: Sehogy:D Megtaláltad a biológia egyik régi és nagy problémáját, hogy nem tudja definiálni a fajt. Ez azért van, mert a fajok rendkívül változatosak, nem lehet egységes szabályt alkotni, ami mindenkire érvényes. Ezért alklamazunk több definíciót, attól függõen, hogy mely tudományterületen vagyunk éppen, pl itt találhatsz párat: http://hu.wikipedia.org/wiki/Faj Ha mindenképp definiálni kéne, akkor azt mondanám: azok tartoznak egy fajba, amik az illetékes taxonómusok/szakértõk szerint egy fajba tartoznak, és ezt a tudományos társadalom többsége is elfogadja. (Mint látszik, eléggé megerõszakolt a definíció, de nincs jobb, ami minden fajra érvényes).

Sehogy:D Megtaláltad a biológia egyik régi és nagy problémáját, hogy nem tudja definiálni a fajt. Ez azért van, mert a fajok rendkívül változatosak, nem lehet egységes szabályt alkotni, ami mindenkire érvényes. Ezért alklamazunk több definíciót, attól függõen, hogy mely tudományterületen vagyunk éppen, pl itt találhatsz párat: http://hu.wikipedia.org/wiki/Faj Ha mindenképp definiálni kéne, akkor azt mondanám: azok tartoznak egy fajba, amik az illetékes taxonómusok/szakértõk szerint egy fajba tartoznak, és ezt a tudományos társadalom többsége is elfogadja. (Mint látszik, eléggé megerõszakolt a definíció, de nincs jobb, ami minden fajra érvényes).
Ez két különbözõ fogalom, a faj és a populáció. A populáció az tényleges szaporodási közösség. Még az egy fajhoz tartozó egyedek elvileg képesek egymás között termékeny utódot létrehozni, csak azt pl. a természeti körülmények nem teszik lehetõvé, mondjuk a két pop. közti távolság. Attól még egy fajhoz tartoznak, azonos kromoszómaszámuk, külsõ és belsõ tulajdonságaik megegyeznek stb.
Már a konkrét, sirályos példára válaszolva.
az, hogy "sirály" nem egy faj! de pl. a jeges sirály az igen. rendszertani besorolása:gerincesek törzse, madarak osztálya, lilealakúak rendje, sirályfélék családjába tartozik, mint faj, de léteznek alfajai, amik kis eltérést mutatnak egymástól. a probléma, ami miatt nem húzható éles határvonal, és alfajok majd különálló fajok jönnek létre nem más, mint a jó öreg evolúció
amúgy egyrõl beszélünk. jó a sulinetes oldal!
Szerintem a biológiai felépítést tekintõ meghatározáson túl( egymással szaporodó képes utódot hoznak létre, külsõ-belsõ felépítésbeli nagy hasonlóság stb) mellett az azonos viselkedést is figyelembe kéne venni. Mert a farkasok pl szaporodóképes utódot tudnak létrehozni kutyával, vagyis így elvileg egy fajba tartoznak(asszem amerikáben így is tekintik õket, a farkas Canis lupus, a kutya Canis lupus familiaris szerintük, vagyis a farkas alfaja vagy egy fajtája) De viselkedésükben akora különbségek vannak, hogy nem tekinthetjük õket egy fajnak. Szóval a vislelkedési mintázatok összehasonlítása is nagyon fontos lenne Amúgy a sirályfajok nem tudnak egymással szaporodni, és a sirály nem egy faj, hanem egy köznyelvi összefoglaló név. Olyan van hogy Sirályfélék családja, amin belül vannak a sirályfajok...
Én vagyok a sulinetes linkes hszelõ: ma 15:16 bocsi, ha nem érthetõen írtam Egyre gondolunk, ezért is adtam linket!
A kérdező hozzászólása: Köszi :)
Igen lehet.
A kérdező hozzászólása: Hogyan??Köszönöm a válaszodat!
Jailbreakelni kell majd cydiábol feltenni az appsyncet. Utána ugyan úgy tudod telepíteni õket mint zenéket itunesból.
A kérdező hozzászólása: Rendben de én úgy tudom, hogy ez a Jail Break egy hack progi az ios7-hez nem?Amúgy köszi, hogy írtál!
A kérdező hozzászólása: Nem nagyon szeretném hackelgetni!Vmi Apple barát megoldás nincsen???Géprõl mint a zenét átrakni, majd szinkronizáli Itunes-szal?
A zenékkel nincs gond. Bármilyen forrásból származó anyagot fel tudsz tenni itunesal. Appokat viszont csak appstoreból hivatalosan, vagy pedig jailbreak útján.
A kérdező hozzászólása: Jaa!Ok!A zenét tudom, de köszi a válaszod!

Hogy lehet, ha lehet egy szobát egy oldali nyílással úgy szellőztetni, mintha több oldalon lenne nyílás?

Szóval, pl. K-re van egymás mellett 2 kétszárnyú ablak. Ha a kettő közé tennék függőlegesen, a fallal merőlegesen egy lemezt, akkor az egyik ablakon beterelné a levegőt, és a másikon ki?

Legjobb válasz: Nem lehet. A kereszthuzat alapja, hogy a ház egyik felén melegebb van, eltér a légnyomás (egy kicsit), ezért megindul a levegõ. De azért édesen naiv az a gondolat, hogy egy fix terelõlemeztõl a levegõ majd tudni fogja, hogy meg kell indulnia, és megindul. De most képzeld el, hogy a terelõlemezedet elkezded csökkenteni, vajon hol van az a határ, ami már nem készteti mozgásra a levegõt? Vajon ha csak egy partvisnyelet állítasz az ablakba, vagy egy függõleges vérnát kifeszítesz a keretben, az elég lenne? És vajon honnan kéne tudnia a levegõnek, hogy a lemez melyik fele a belépõ ág és melyik a kilépõ?

Nem lehet. A kereszthuzat alapja, hogy a ház egyik felén melegebb van, eltér a légnyomás (egy kicsit), ezért megindul a levegõ. De azért édesen naiv az a gondolat, hogy egy fix terelõlemeztõl a levegõ majd tudni fogja, hogy meg kell indulnia, és megindul. De most képzeld el, hogy a terelõlemezedet elkezded csökkenteni, vajon hol van az a határ, ami már nem készteti mozgásra a levegõt? Vajon ha csak egy partvisnyelet állítasz az ablakba, vagy egy függõleges vérnát kifeszítesz a keretben, az elég lenne? És vajon honnan kéne tudnia a levegõnek, hogy a lemez melyik fele a belépõ ág és melyik a kilépõ?
Én végig azt hittem, hogy azt a lemezt a szobán belülre akarod tenni. :) ) Ha kívülre rakod, akkor mûködhet, de ne merõlegesen, hanem hogy az egyik ablakon beterelje a szelet. És csak az egyiken, mert csak úgy lesz nyomáskülönbség a két ablak között. Nem is kell a két ablak közé, hanem konkrétan az egyik ablakhoz. Sõt, ha a másikhoz fordítva teszed, hogy elterelje a szelet az ablaktól, akkor ott meg leesik a nyomás, ami növeli a huzatot. De nem kellenek nagy lemezek, csak kis fülek. Viszont ez tényleg csak megfelelõ széliránynál mûködik jól. :(
A kérdező hozzászólása: Az már mindjárt kihasználhatja a D-i, és É-i szelet is. K, és NY felõl ez nem változtatna, de ez is valami. A vízszintesen középre helyezett lemez semmit nem befolyásolhatna? Akkor sem, ha mondjuk befelé meg lenne döntve 45°-ba?
Ha a kinti szélmozgás nem pont szembe jön az ablakra (sõt legjobb ha a homlokzattal párhuzamosan fúj), akkor az egyik ablakon beterelheted a levegõt egy "elefántfüllel", és a keletkezõ benti túlnyomás a másik ablakon fogja kitolni a szoba levegõjét. De ha a szél a másik oldal felõl fúj, akkor ez nem nagyon fog mûködni, mert akkor jó eséllyes az ablak elõtt csak örvénylések lesznek, nem egyirányú mozgás. :(
A kérdező hozzászólása: Tudom, hogy lemez nélkül is megtörténik, de gondoltam, ha a nyílásnál külön van választva, akkor kevésbé lassítja egymást a közepénél az ellentétes irányú szél, és így alul több levegõ megy be, és fent több jön ki.
A kérdező hozzászólása: Te nem érted, mert a megoldás helyett azt nézted, mibe köthetsz bele, mint pl. honnan tudja a levegõ, merre menjen... Szövegértési problémáid vannak, ugyanis nem azt írtam, hogy egy oldali nyílással kereszthuzatot, hanem olyan légcserét, mintha kereszthuzat lenne, illetve a kint idõnként fellépõ különbözõ irányú szelek befogása erre.
#2: A kérdezõ kereszthuzatot akar csinálni egy ablakkal, amirõl te beszélsz, az persze igaz, csak messze nincs a kereszthuzattól. Szegény kérdezõ annyira butácska, hogy nem érti, hogy mi a baj a felvetésével...
Ehhez nem kell lemez. Egy nagyobb ablak alsó és felsõ széle között van némi hõmérséklet-különbség, és ha kint hidegebb van, alul bejön a hideg, felül kimegy a szoba melege. Ha melegebb van kint, akkor is ugyanígy mûködik, csak a meleg jön be. Csak ennek rossz a hatásfoka, de mûködik. A hatásfok bizonyos növelése a szobalevegõ keringetésével érhetõ el, azaz egy alkalmasan felállított, mûködõ ventilátorral.
A kérdező hozzászólása: A lemez az lemez, és nem kéne tudnia, hogy melyik ablakon merre megy, csak menjen. Alapvetõen amúgy is jelenlévõ légmozgások kihasználására gondoltam, de ha a hõkülönbséggel is meg lehet indítani, akkor azon szerintem az ablakok közepére belülrõl vízszintesen felrakott lemezek segítenének, és ebben az esetben valószínûleg fent kifelé menne a levegõ.
A kérdező hozzászólása: Amihez nem kell szél, azt vízszintesen középre bentre, vagy az ablak síkjába gondoltam, és akkor fele kint, fele bent lenne. Ami a szeleket fogná fel, az kint lenne az ablakok közt, hogy ha balról fúj akkor a bal ablakon jöjjön be, ha jobbról, akkor a jobb oldalin jöjjön be. De a belsõnél, ahol alul be, felül ki megy a levegõ, vagyis egymással szembe fúj a két irányú szél, nem oltja ki egymást középtájon? Ha a kinti levegõ középrõl direkt befelé, lefelé lenne irányítva, és a benti direkt felfelé, kifelé, akkor kevésbé oltanák ki egymást, vagyis jobb lenne a hatásfok nem?


Hogyan lehet (ha egyáltalán lehet) újrarakni a laptopomat?

Az utóbbi idõben nagyon belassult, ezért gomdolkozom az újrarakáson. A windows 7 alapból rajta volt gyárilag, nincs CD-m hozzá. Újra tudnám valahogy rakni?

Legjobb válasz: Ha gyárilag elõtelepített Windows van rajta (magyarul: nem haverod dúrta rá utólag másolt DVD -rõl, hanem tényleg eredeti). Akkor a rejtett Recovery partícióról vissza tudod állítani a gyári állapotokat. A kézikönyvbe találsz erre leírást.

Ha gyárilag elõtelepített Windows van rajta (magyarul: nem haverod dúrta rá utólag másolt DVD -rõl, hanem tényleg eredeti). Akkor a rejtett Recovery partícióról vissza tudod állítani a gyári állapotokat. A kézikönyvbe találsz erre leírást.
akkor a w7 telepítõfájlok valószínûleg egy rejtett partíción vannak rajta és általában a gyártó honlapjáról lehet letölteni olyan szoftwaret amivel lehet készíteni win telepítõlemezt vagy usb-t
Ez nem olyan dolog, hogy gondolkodni kelljen rajta: ha [email protected], rakjad fel az újat.

Hogyan lehet ( ha lehet) egy ingyenes szolgáltatónál levő oldal index. Html-jét változtatni? Ez a szolgáltató név szerint a lifeblogs. Org

Legjobb válasz: Hm.. ez most a Te oldalad lenne? ... kaptál ftp fn/jsz- párost? ...mert nemhogy megváltoztatni nem lehet az index-et, henem egyszerûen nincs... :$

Hm.. ez most a Te oldalad lenne? ... kaptál ftp fn/jsz- párost? ...mert nemhogy megváltoztatni nem lehet az index-et, henem egyszerûen nincs... :$
Vagy csak az engedélyeket állítsd át ;) Filezilla-ban TC-ben, nem tudom, mit használsz...
Egyáltalán nem lehet.
nem lehet, de nm tom h hogy vn a touch screen-sel de nem touch screenre nm megy android

Hogyan lehet -ha lehet egyáltalán- online sugárzott flash stream-et rögzíteni (pl. atv.hu, vagy valovilag.hu oldalon élőben sugárzott flash alpú stream-ek)?

Legjobb válasz: lehet hogy fraps-al, de nem biztos (esetleg a many cam nevû programmal megoldható, de az nem igazi)

lehet hogy fraps-al, de nem biztos (esetleg a many cam nevû programmal megoldható, de az nem igazi)

Hogyan lehet (ha egyáltalán lehet) frissíteni az ESET NOD32 Antivirus 4.2-t net kapcsolat nélkül pl. pendrive-rol ha máshol pl. teleház letöltök frissítést?

Érdekelnének ehhez kapcsolódó linkek is... KÖSZI..

Legjobb válasz: Szedd le a legfrissebb változatot és azt telepítsd otthon.

Szedd le a legfrissebb változatot és azt telepítsd otthon.
A kérdező hozzászólása: Én is ezt a verziót tartottam valószínûnek... Köszönöm a választ...

Hogyan lehet (ha egyáltalán lehet) frissíteni az ESET NOD32 Antivirus 4.2-t net kapcsolat nélkül pl. pendrive-rol ha máshol pl. teleház letöltök frissítést?

Érdekelnének ehhez kapcsolódó linkek is... KÖSZI...

Legjobb válasz: A kérdésedet szerintem itt érdemes feltenni: https://www.eset.hu/tamogatas/kapcsolat

A kérdésedet szerintem itt érdemes feltenni: https://www.eset.hu/tamogatas/kapcsolat


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!