Találatok a következő kifejezésre: Hogy lehet gyereket jól (10 db)

Segítsen valaki! A harmadik gyerek után sterilizáltak. Bele mentem s nem tudtam hogy elválok s lesz egy új párom kinek nincs saját gyermeke. Nem kéri hogy legyen de tudom hogy szeretné.35 éves vagyok még lehetne ugye? . De már nem lehet ha jól tudom?

Legjobb válasz: Itt azt írják, hogy sikeresen végeztek visszaállító mûtétet, ami következtében már létrejött terhesség. Szóval nem feltétlenül visszafordíthatatlan. http://drtomosvary.hu/muvi-meddove-tetel-sterilizacio/72 Lombikkal bármikor lehet, de ilyen esetben sem a visszaállító mûtétet, sem a lombikot nem támogatja az állam - legalábbis én így tudom.

Itt azt írják, hogy sikeresen végeztek visszaállító mûtétet, ami következtében már létrejött terhesség. Szóval nem feltétlenül visszafordíthatatlan. http://drtomosvary.hu/muvi-meddove-tetel-sterilizacio/72 Lombikkal bármikor lehet, de ilyen esetben sem a visszaállító mûtétet, sem a lombikot nem támogatja az állam - legalábbis én így tudom.
bocsi, nem tudom, de ez nagyon durva!Még tök fiatal vagy!
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a válaszokat!!!
Így van, lombikkal még lehet közös babátok.
Szia, én most készülök az elkötésre, augusztus végén szülöm a harmadikat, 37 vagyok. Mindegyik császáros volt, illetve lesz, Nekem az orvos azt mondta, hogy csak lombikkal lehet utána. Mondjuk én biztosan nem szeretnék többet.
Nem tudom, vissza tudnák-e állítani, volt már példa ilyenre. lombikkal szerintem minden további nélkül lehet gyereked, de én is úgy tudom, hogy az állam ilyen esetben nem támogatja, tehát többszázezer Ft. egészségkártyával 20%-ot visszaigényelhetsz az adódból, ha ez vigasztal :-( sajnálom a helyzeted :-(
Férfi vagy, vagy nõ?
Sterilizáltak???? Talán vissza lehet fordítani. Kérdezd meg az orvosodat? Attól függ milyen módon tették átjárhatatlanná a petevezetékedet. Ha teljesen átvágták, akkor lehet, hogy nincs mit tenni, de ha csak elkötötték, akkor azt fel lehet oldani, én úgy tudom. Legrosszabb esetben petesejt leszívással, külsõ megtermékenyítéssel, méhbe visszaültetéssel még el tudom képzelni, hogy legyen gyereked.
Valóban nagyon fiatal vagy. Meg szabad kérdezni, hogy miért mentél bele? Sajnos szerintem ez egy visszafordíthatatlan folyamat. :(
Szerintem erre csak egy orvos tudna válaszolni.
A kérdező hozzászólása: Akkor ez kilátástalan ahogy elnézem, mivel nincs pénzünk ilyen beavatkozások kifizetésére.....:(
A kérdező hozzászólása: Köszi szépen, akkor próbálkozom, ha nem sikerülne, írok!
Második vagyok. Jó lenne, ha a word-ös mûködne, sajna nálam nem. Csak a szöveget másolja be a képeket nem :(
Vaterán teszveszen árulnak aukciós sablont, keress rá, azt kell venni, 100 Ft és kapsz egy leírást, hogy tudsz képet beilleszteni szöveg közé!
Feltöltöd a képet ide: http://www.kepfeltoltes.hu/ Majd a kapsz egy "URL" címet, amelyen a kép elérhetõ. A termékleírásnál a legutolsó kis ikonra (Kép beszúrása/szerkesztése) kattints. A legelsõ sorba másold be az URL-t (mást nem szükséges megadni, de lehet), ennyi. :D Ha nem érthetõ valami, akkor kérdezz!
Csinálsz a gépeden egy word dokumentumot, ebben leírod a hirdetés szövegét és ide beszúrod még azokat a képeket amiket szeretnél. Majd a hirdetésnél abba az ablakba ahova a hirdetési szöveget kell írni, egyszerûen bekopizod az egész wold-ot képekkel együtt. Én egyszer csináltam ilyet, elég régen, nem tudom, hogy még most is mûködik e így, de próbáld ki, nem bonyolult egyáltalán.
4. vagyok! Kipróbáltam, de már tényleg nem megy így wordként:(
Sikerült? (2.-ik vok)
A kérdező hozzászólása: Igen, sikerült a képfeltöltéssel, van vele meló, de hátha sikeresebb lesz a dolog! Köszi még egyszer!

Hogy lehet 2 gyerekkel jól csinálni?

1 hete szültem és úgy érzem képtelen vagyok megfelel?en ellátni a feladatom 2 felé a nagy 3 éves

Legjobb válasz: Tudom hogy még nagyon az elején vagyunk, de jelenleg nem tudom elképzelni hogyan fog ez mûködni... Jelenleg álandóan sírok mert nem tudom a lányom kéréseit teljesíteni mert a kicsi mindig szopizna és a gátsebemtõl mozdulni alig bírok. Közben látom ahogy az eddig nyugodt mosolygós lányom milyen nyugtalan, mindenért sír, összevissza futkározik stb

A kérdező hozzászólása: Tudom hogy még nagyon az elején vagyunk, de jelenleg nem tudom elképzelni hogyan fog ez mûködni... Jelenleg álandóan sírok mert nem tudom a lányom kéréseit teljesíteni mert a kicsi mindig szopizna és a gátsebemtõl mozdulni alig bírok. Közben látom ahogy az eddig nyugodt mosolygós lányom milyen nyugtalan, mindenért sír, összevissza futkározik stb
A 3 éves már eltud egyedül is játszani, és segíthet a kicsi körül is. Pelenkát vinni stb. A kicsi mellett sem kell egész nap ott lenned. Két szopi között legyen el az ágyacskájában. Nem baj, ha sír egy keveset, az nem árt neki. Így lesz idõd mindenre. Persze este az apuka is segíthet.
1 hét után mit szeretnél?De õszintén? Pontos napirendet?:) Én 1 héttel szülés után kezdtem felfogni, h 2gyerekes anya vagyok, meg akkor már ki mertem kacsingatni a konyha felé, 2-3 tányért elmosogatni, meg ilyesmi....Ugyanúgy kellett vagy 2-3 hónap, míg összerázódtam a kicsivel meg a naggyal!:)
Amúgy jó amit Gabka 77 ír! Nekem is így ment csak az elején, a nagyobb mellettünk autózott vagy építõzött, míg én a hugit szoptattam....kértem tõle pelust, popsitörlõt, mindig ott sertepertélt körülöttünk, így nem kellett egyszerre 2felé rohangálnom.
Igen, Gabkának igaza van. Egyébként pedig én is így éreztem az elején, én is sokat sírtam, ráadásul a kicsi hasfájós lett, gyötört a lelki ismeret furdalás, hogy a naggyal (2.5 éves) nem foglalkozom eleget. Volt, hogy tudtam, hogy már vacsiznia kéne, éhes volt, de az ordító kicsivel nem tudtam mit kezdeni. Férjem csak este 7-re ért haza, segítségem nulla. Szóval rohadt nehéz volt, tudom mit érzel, bejátszik az állandó fáradtság plusz a hormonok is. Azt hittem ennek az idõszaknak soha nem lesz vége. De hidd el, könnyebb lesz. A kisebbik fiam már 6 hónapos múlt, belerázódtunk, összeszoktunk. Alakul a napirend is. Kitartás!

Hogyan lehet jól kijönni az anyósjelölttel, mikor az igyekszik úgy kezelni engem, mint a harmadik gyerekét?

Párom édesanyja nagyon gondoskodó: vett a két fiának egy lakást Pesten, hogy legyen hol lakniunk egyetemi évek alatt.Rendszeresen feljár vidékr?l kitakarítani, mosni, vasalni a "gyerekekre" (21 és 24 évesek), plusz telerakni a h?t?t hazaival. Szerintem ez nem normális, de hadd csinálja ha ez megnyugtatja. Csak akkor fortyogok magamban, mikor mindezt utánam is el akarja végezni, pl. ha ott a szennyeskosárban a ruhám, kimossa, vagy mikor tanulnánk a párommal és jön és takarít. Pedig én magam is megcsinálom,engem nem úgy neveltek mint ? a két fiát.. most két hónapra ideköltöztem,mert a kollégiumban nem maradhattam nyárra; elmentünk másfél hétre nyaralni és semmit nem találtam a helyén mikor visszajöttünk. Itt járt. Emiatt aztán nincs is kedvem végleg odaköltözni, pedig a kedvesem nagyon szeretné és én utálom hogy öt éve ugyanazon a tizenöt négyzetméteren élek negyedmagammal.. De ahol mi ketten majd együtt lakunk, oda az anyukájának nem lesz kulcsa.

Legjobb válasz: :D ezt megmosolyogtam:) :P Figyel...O kedveskedni akar...habar elhiszem h a jobol is megart a sok(k). Ha azt mondod h ne csinalja biztosan megsertodik. Szerintem finoman mondd meg neki h nem akarod kihasznalni es te elvegzed ezeket a dolgokat...nemkell h segitsen:P de ez meg elviselheto szerintem. remelem sikerul UDV

:D ezt megmosolyogtam:) :P Figyel...O kedveskedni akar...habar elhiszem h a jobol is megart a sok(k). Ha azt mondod h ne csinalja biztosan megsertodik. Szerintem finoman mondd meg neki h nem akarod kihasznalni es te elvegzed ezeket a dolgokat...nemkell h segitsen:P de ez meg elviselheto szerintem. remelem sikerul UDV
igazábol te is tisztában vagy vele hogy a párodnak nagy szerencséje van. ha amúgy jól kijössz az anyossal és elég érett vagy egy normális hangvételü beszélgetésre akkor nyugodtan oda mehetsz hozzá hogy szeretnél te fözni mosni takarítani a kisfiára. valószínü ez egy igen nagy plussz pont lesz anyósék szemében hogy ilyen takaros menyecske került a fiuk mellé. de azzal is legyél tisztába ha fiukat anyuka így kiszolgálta elég nagy a valószínüség hogy a párod nem fog és nem akar neked majd semmiben sem segíteni ezért minden a te nyakadba szakad még a szaros gatyák is. ezekután ne nyiss itt olyan topikot hogy a páromat elkényezette az anyaja nem képes otthon semmit sem megcsinálni.
A kérdező hozzászólása: Az egyik komment-író rátapintott a második problémára, arra ugyanis, hogy amit az anyuka elfelejtett, vagyis belenevelni a fiúkba a segítõ szándékot, azt most nekem kell. Én ugyanis szívesen végzem a házimunkát, kettõnkre ez nem is sok még, de ha család lesz meg gyerekek, és én se leszek már 23 éves, akkor már nem fogom bírni, valamint nem is igazságos hogy mindent a nõ csináljon. Eleinte nagyon lelkes volt az én párom, még otthon is beállt a konyhában kuktának, meg is lepõdött az anyja. De mostmár elérkezett a nehezebb része, hogy ugyanis szeretné ha kiszolgálnám, és könyörögni kell hogy ugyan vásároljon már be. De inkább könyörgök meg hisztizek kicsit, mint tényleg fölvegyem a cseléd szerepét.:)
én az elözö vagyok. sajna kutyábol nem lesz szalona. ´4es lehet most még rábírod de késöbb vissza fog esni. megszokod vagy megszöksz. érdekes nekem a páromnak is fiu tesója van és öket is anyuka mindig kiszolgálta, de valamilyen szintem mindig segíteniük kellett otthon a háztartásban. pl mosogatásban, porszívozásban. szóval olyan kösztes utat megtalálta anyosóm. nálunk a baj ott van hogy én az ö országába költöztem hozzá ahol én másel évig nem kaptam munkát. (anyagialg nem is lenne rá szükség) de én annak fejében hogy anyagilag mindenröl ö gondoskodik ezért én mindent megcsináltam otthon. (pedig 18 éves kora óta önálló) de most? nem igazán akar semmit sem csinálni. most vissza kell szoktatnom.
Nehéz eset lesz a mami, barátnõm ugyanilyen helyzetben volt. A mama mivel õ vette a házat automatikusan azt is a saját felségterületének érezte és még a kertben is csak olyan virág lehetett amit a mama ültetett. Felülbírálta a berendezést ha vettek valamit. Odajárt kora reggel hétvégén is akár. Nem volt nyugtuk tõle. Persze mindezt "jó" szándékkal. A csaj pár évig bírta aztán otthagyta mama pici fiát, mert akármi vita volt mama azonnal ott termett és kipártolta a fiát. Egy városban laktak. Szóval hidd el baromi nehéz lesz elfogadtatnod hogy ne nyúljon semmihez mert a sajátjának érzi cakkpakk a lakást és a 2 gyerekét is. Megoldás ha különköltöztök a tesótól, el abból a lakásból. Akár úgy hogy albi, akár más megoldás, de ami a saját területed lesz ott nyugodtan megmondhatod az esetlegesen lábatlankodó mamának hogy majd TE megoldod bármi van, bízza rád, felnõtt vagy már, és a fia se gyerek már. De ehhez a párod támogatása is kell majd. Talán özvegy a mama hogy ennyire ráér hozzátok szaladgálni? Otthon nincs elég dolga???? Sok sikert!!!!
Üdv a kedves kérdezõnek! Az, hogy mi lesz holnap, talán nem kellene még boritékolni, megjósolni. Olyan lesz az életük, amilyenné alakítják. Más: én megköszönném az anyósomnak, hogy segít. Ugyanakkor, a tudtára hoznám, hogy mik a határai a segítségnek. Ja természetesen mindezt szeretettel, egy higgadt hangvételû beszélgetésben.
Én a másik"oldalt" képviselem és ha én ilyen lennék azt várnám , hogy a saját gyerekem mondja el nekem ha valami nem oké.vagy mindketten eggyütt, mert ha valaki normális anyósjelölt az meg érti nem Õ forgaja a földet forog az magától is.Amúgy meg mindent meg lehet beszélni.Üdv:Egy leendõ anyós
A kérdező hozzászólása: Köszönöm mindenkinek, fõleg a "másik oldal" képviselõjének:)

Hogy lehet 3 gyereket "jól" nevelni?

Nem az anyagi oldalára vagyok kíváncsi.

Legjobb válasz: szia! mi 5-en vagyunk én 25 vagyok a legkisebb 5 éves. valahogy mindig volt :)ha aludt a kicsi(k)akkor mi tanúltunk ha fenn voltak játszottunk velük.a vacsora egy idõben volt és segítettünk anyának. az iskolás már sokat tud segíteni már azzal is ha elfoglalja a kicsiket. kitartás és sok boldogságot a gyerekekhez:) 2gyerekes anya:)

szia! mi 5-en vagyunk én 25 vagyok a legkisebb 5 éves. valahogy mindig volt :) ha aludt a kicsi(k)akkor mi tanúltunk ha fenn voltak játszottunk velük.a vacsora egy idõben volt és segítettünk anyának. az iskolás már sokat tud segíteni már azzal is ha elfoglalja a kicsiket. kitartás és sok boldogságot a gyerekekhez:) 2gyerekes anya:)
koncentrálj a problémád megoldására, és nem másoktól várj útmutatást, mert mindenki saját szájize szerint fog irni, ahogy õ gondolja. Neked kell kialakitanod a szokásokat, a kicsikkel megbeszélni, hogy mit szeretnél, és elfogadtatni, hogy ha õk is iskolások lesznek õk se szeretnék, ha zavarnák õket a tanulásban stb..... ne arra helyezd a hangsúlyt, hogyan nem tudod megoldani, mert már most azon problémázol, hogy mi lesz ha... ha ott vagy a helyzetben úgy is adja magát, hogy mit kell tegyél, mert arra fogsz gondolni, hogy minden rendben lesz , minden sikerülni fog! TARTSD A FIGYELMEDET A MEGOLDÁSON, NE A PROBLÉMÁN! A mi lesz ha....felejtsd el....most van!

Szomszéd gyereke éjszakánként üvöltve sír, két hónapja nem alszok rendesen, sofőrként pedig jól jönne a pihenés. Ötleteket, tanácsokat, tapasztalatokat szeretnék kérni, hogy mit lehet tenni?

Kb 1 éves a lurkó, szülei dohányoznak (a 3 szintes ház lépcsőházában ahol senki más nem teszi, és ami miatt már egyszer össze is vesztem velük), így meglepő módon már volt problémája a gyereknek az asztmával. Nem tudom, hogy most mi lehet a probléma de kb 2 hónapja úgy üvölt fel éjszakánként (és persze nappal is) a gyerek mintha a lábát vágnák le épp, és fél óráig csak üvöltve, zokogva sír aztán mint akit fejbe vertek elhallgat. Kérem, hogy NE a "türelem" és az "elég bajuk van van így is minthogy ezt én szóvá tenném" gondolatokat adjátok, főleg azt ne, hogy "költözz", mert az meg aztán főleg szürreális a mai világban, hogy "csak úgy" elköltözzön az ember. Emberek életéért felelek az utakon nap mint nap, és komoly negatív hatással van rám a kialvatlanság. Tanácsokat szeretnék hát kérni, hogy mi segíthet az altatón kívül, mit tehetnék... Köszönöm!

Legjobb válasz: tudom,hogy borzalmasan hosszú minden perc, ami az ordítás hallgatásával telik el, -de ,nyugi,elmúlik ez az idõszak ennél a gyerkõcnél is,és utána csend lesz,csak addig kell kibírni,

tudom, hogy borzalmasan hosszú minden perc, ami az ordítás hallgatásával telik el, -de , nyugi, elmúlik ez az idõszak ennél a gyerkõcnél is, és utána csend lesz, csak addig kell kibírni,
Sajnos sok alternatíva nincs :-( Füldugót próbáltad már?
hangszigetelés a hálószobádra nem olcsó, de megéri
Tegyél be valami durva pornót full hangerõre olyankor.
adhat segítséget a családsegítõ szolgálat vagy a gyámügy
A kérdező hozzászólása: Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat. HOVA+füldugó+mégtöbb türelem... majd meglátjuk :/

Jól számolom, hogy maximális GYED (102900Ft) mellett sem lehet 2 gyerek után az összes adókedvezményt (20e Ft-ot) megkapni?

Legjobb válasz: Megkapod, csak nem tudod kihasználni, hiszen nem fizetsz annyi adót. Igy se kell fizetned egy fillér adót sem, ennél több adókedvezményt nem lehet adni...

Megkapod, csak nem tudod kihasználni, hiszen nem fizetsz annyi adót. Igy se kell fizetned egy fillér adót sem, ennél több adókedvezményt nem lehet adni...
A kérdező hozzászólása: A lehetõséget kapom meg, az összeget nem, értem. Akkor a férjemnek kell az egyik gyerek után kérni, ha mind a 20ezret szeretnénk valóságosan is megkapni. Köszönöm. Amúgy olyat lehet, hogy nem tudom én igénylem amennyit csak lehet, õ meg úgymond a maradékot?
Tetszõlegesen el lehet osztani az összeget. Neked egyébként 8.809 Ft lesz az érvényesithetõ kedvezményed, a maradékot kéje a férjed. De õ se tudja egyedül kihasználni? Mert az egyszerûbb lenne, tuti nem lehet elszámolni a dolgokat.
A kérdező hozzászólása: A helyzet az, hogy 1 gyerek van, a másik meg úton. Jó lenne, ha amennyit csak lehet, én tudnék kapni, hogy majd az új TGYÁS számításakor kicsit többet kaphassak...

Szerintetek lehet bármi valóságalapja annak, hogy Angelina Jolie és Brad Pitt még két gyereket szeretnének?

Most olvastam,hogy mivel elég idősnek találják a legkisebbeket,a 4 éves ikreket,ezért terveznek egy sajátot, és mivel nagyon megrendítette Angelinát,amit látott Szíriában ezért szeretne onnan is egy gyereket. Szerintetek fognak még két gyereket vállalni?!

Mi lehet kizáró ok, hogy rábízd másra - természetesen olyan valakire, akit pedig jól ismersz: testvér, nagyszülő, jóbarát - a gyerekedet?

Minden valós ok (nem akarok ötleteket adni) szóba jöhet - de mi lehet az?

Legjobb válasz: Fertõzõ betegség Megbízhatóság hiánya.. amit kérek nem úgy teszik

Fertõzõ betegség Megbízhatóság hiánya.. amit kérek nem úgy teszik
ha sokat iszik(részegségig), ha tudom, h megütné a gyerekemet, hirtelen ez a kettõ jutott eszembe.
igen én is piálásra gondoltam, sajna nálunk a nagyszülök isznak, ugyhogy oda bizti nem viszem a gyereket, és megbizhatatlanok is, habár ez a kettö eggyütt jár, és csunyán beszélnek, és még sorolhatnám
A kérdező hozzászólása: Igen, ilyenekre gondoltam. És (nem fertõzõ) betegségek közül? Szenvedélyek? Esetleg (vala)milyen mánia miatt?
Figyelmetlenség: nem figyel oda 100%-osan az örökmozgómra, mert megy a kedvenc sorozata tv-ben. (Anyós)
A fentieken kívül: dohányzás a gyerekkel egy légtérben, hirtelen rosszulléttel járó betegség, illetve, ha a gyerek nem érzi jól magát az illetõvel, fél tõle.
vagy ha túl öreg. Nálunk állandóan azzal tukmál az anyós, hogy bízzam a dédikre. Mindenképpen....
Nem bízom senkire aki veszélyezteti akár testi akár lelki egészségét. Tehát: -cigizik, iszik, drogozik... -fertõzõ vagy bármikor rosszul lehet (túl idõs..) -kiszámíthatatlan vagy döntésképtelen, pánikos, esetleg csak felelõtlen (túl fiatal..) -szenvedélybeteg (játékgép, kocsma, kártya) Lelkileg káros: -félelemkeltõ, elnyomó, uralkodó viselkedés, akinek a gyereknek hallgass a neve -aki nem veszi észre, hogy gyerekkel beszél, és rémtörténeteket mond neki, sõt nekem a jóslással, szellemidézéssel stb.. foglalkozók is ide tartoznak. (van elég félnivalója a gyereknek e nélkül is) -folyamatos tévézõknek sem szívesen adom (bár ez elõfordul néha..)
Nem kizáró okok vannak, hanem alkalmassági okok. Felelõsségtudat, szeretet, megbízhatóság és a többi. Kábé egymillió kizáró okot tudnék a prostitúciótól a droghasználaton keresztül az éjszakai mûszakos beosztásig bezárólag.

Mi lehet az oka, hogy amelyik osztályba otthonos (állami gondozott ) gyerekek kerülnek, onnan hamarosan elviszik a jól kvalifikált szülők a gyerekeiket, az osztályokat tönkreteszik, a tanárok nem tudnak mit kezdeni velük?

A szül?k és a pedagógusok is panaszkodnak,hogy megfélemlítik a többi gyereket,a feln?ttekkel is pimaszok,senkire nem hallgatnak,volt,hogy már az otthonban lev? felügyel?t is megverték.Helyes-e,hogy az állam ezeket a gyerekeket kiemelten támogatja természetesen a mi adónkból? Mit lehetne tenni? F?leg olyanok válaszát várom,akik már kerültek kapcsolatba ilyen gyerekekkel valamilyen módon.

Legjobb válasz: A férjem állami gondozott volt-saját kérésére került be 8 évesen,gondolhatod milyen élete volt otthon-,de saját erejébõl tanult,középiskolát és egyetemet végzett.Sakkversenyeket nyert,és boxolt.:)Tudom,vicces párosítás,de a sakk miatt sok helyre eljutott, a box pedig abban segített,h az egyesület "szponzorálja" a felsõfokú tanulmányait. Szóval nem minden állami gondozott agresszív és lump,köztük is vannak jó és rossz emberek.

A férjem állami gondozott volt-saját kérésére került be 8 évesen, gondolhatod milyen élete volt otthon-, de saját erejébõl tanult, középiskolát és egyetemet végzett.Sakkversenyeket nyert, és boxolt.:) Tudom, vicces párosítás, de a sakk miatt sok helyre eljutott, a box pedig abban segített, h az egyesület "szponzorálja" a felsõfokú tanulmányait. Szóval nem minden állami gondozott agresszív és lump, köztük is vannak jó és rossz emberek.
10 éve foglalkozom állami gondozott gyermekekkel, igaz, olyanokkal, akik nevelõcsaládban nevelkedek. Az én feladatom volt az is, hogy a nevelési intézménnyel tartsam a kapcsolatot, és találkoztam azzal a problémával, hogy nehezen fogadták be a gyereket, vagy azzal fenyegetõztek a szülõk, hogy elviszik más iskolába a jobb szituált gyermekiket. Sok az elõítélet, de a nagyobb gyermekeket nehezebb is beilleszteni. PL. Volt olyan gyerek, aki 13 évesen 5. osztályos volt, vagy 14 évesen 4.-es. A gyerek nem tehetett róla, hogy édes szülei rendszeresen összeverték vagy éheztették. Alapellátásban kellene hamarabb lépni, hogy a gyermekek ne jussanak el a negatív szocializációig, illetve a szülõnek még legyen ereje és ideje változtatni. Ha meg nem akar változtatni, nem érdemli meg, hogy gyermeket neveljen. Tudom, hogy ez nem szoc. munkáshoz méltó gondolat, de valahol itt lehetne változtatni, ide tolni a szakembereket és a pénzt.
Egyet értek az utolsó válaszolóval. Évekig foglalkoztam államigondoskodásban élõ gyerekekkel, felnõttekkel. Nincs velük semmi baj, tanítottam is õket, szeretet , megértés, és elfogadás. Ennyi kell hozzá.
Én is voltam állami gondozott. A tanárnõ mondta a nevelõ anyámnak, hogy nem helyesli az örökbe fogadást üljek hátra, mert a normális gyerekeknek kell a hely.Úgy érzem nem tehetek róla, hogy pár dolgot nem értettem, mert nem volt aki megmutassa.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ.
Állami gondozott vagyok. Nem kellene általánosítani... Úgy gondolom és látom, hogy családban élõ gyerekek között is bõven vannak bûnrossz kölykök, akiket a szüleik elhanyagolnak (a XXI. század hozadéka), és állami gondozottak között is vannak normálisak. A rendszerben viszont gigantikus hibák vannak. Kevés a nevelõ, és annak a kevésnek a 80%-a egyáltalán nem való a szakmájába! Nemtörõdömök, semmi nem érdekli õket, csak hogy végre vége legyen a munkaidõnek és mehessenek haza. Sokan meg, akik egyébként még alkalmasak is lennének a feladatra, felmondanak, mert elképesztõen keveset keresnek. Nem hibáztatom õket. Aztán vannak a gyámok. Én a gyámomat mintegy 3 hónapig nem is ismertem (mondjuk való igaz, nem sokat voltam "otthon", de azért mégis), most már ismerem, de olyan szinten képvisel, hogy 1, 5 hónapja kérem, hogy jöjjenek el velem az okmányirodába - még mindig nincs diákigazolványom. Az igazgató irodájában plazmatévé van, mi büdös Tesco-s tusfürdõt használunk. Az egész úgy el van cseszve, ahogy kell. Engem most zárt intézetbe akarnak helyezni, mert sokat voltam szökésben. Persze, hogy sokat voltam körözés alatt, ha "nincs idejük" visszavonni. Volt, hogy a kóterben aludtam édesdeden, mikor anyámnál kopogtatott a rendõrség éjfélkor, hogy ott vagyok-e, illetve ültem már úgy a rendõrségen, hogy be volt írva a kimenõs könyvembe az eltávozási engedély, mégis bevittek. A rendõr sem értette. Ezen kívül dolgozom, és a munkaidõmre IS kiadják a körözést, mert a gyámom szerint nekem nem kellene dolgoznom. Jogalapja nincsen, mert elmúltam 16, magántanuló vagyok, bejelentett munka, semmi zûr nincs, csak neki ez a személyes véleménye (ezt így ki is mondta). És ha bejelenti, hogy eltûntem, senki nem néz utána, hogy most dolgozni mentem, vagy pedig egy aluljáróban ülök fecskendõvel a karomban, mint sokan mások... Ott tartunk, hogy 16 évesen jogi tanácsokat kell kérnem, paragrafusokat bújnom és pszichológiai vizsgálatokra járnom, hogy ne vigyenek el pár ember átgondolatlan szava miatt egy olyan helyre, ahol gyilkosok és drogosok laknak. Csodálkozol? Egy ember egészséges lelki fejlõdését nagyban megakadályozza a gyerekkora, és nem csak a minõsége, hanem egyáltalán a megléte! Nem véletlen mondják, hogy valakinek "nem volt gyerekszobája"... Egy ilyen helyen nincs, és ezt mindenki máshogy rendezi el a pszichéjében. Vagy elzüllik, és olyan lesz, mint a kérdésben leírtak, vagy megerõsödik, és talraesett, önálló felnõtt lesz belõle, aki képes küzdeni. Ez valahol szerencse kérdése is szerintem, ki milyen lelki alkatú...
Utolsó bekezdésben megakadályozza=meghatározza. Bocsi.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!