Találatok a következő kifejezésre: Hogy kell valakit a csuklás (2 db)

Hogy kell felszólítani valakit a csuklás abbabhagyására? (Ne "csukolj"!? )

Legjobb válasz: Hagyd abba a csuklást! Fejezd be a csuklást! stb.. de pl. h ne csukolj, ne csukljál .. az nem helyes :P

Hagyd abba a csuklást! Fejezd be a csuklást! stb.. de pl. h ne csukolj, ne csukljál .. az nem helyes :P
Ez az utolsó link azt hiszem kimerítette. Nekem ugyanez volt a dilemmám azzal, hogy mi történt azzal az étellel, amit megettek. "Meg lett edve?" El lett fogyasztva, de ha az evés szót akarnám használni abban a helyzetben, bajban lennék :-)
Ne csuklódj :)
Ez ugyanaz, mint a siklásnál. Ne sikolj... :D Meg az ízliknek a felszólító alakja, h "ízljen" :D Ezeket egyértelmûen kerülni kell, mert ilyen nincs. :) De a szenvedõmódot (el van fogyasztva, le van sz... :) ), szóval ezt is kerülni kell, mert szabálytalan, nincs ilyen a magyar nyelvben. :)
A végén kiderül, hogy bizonyos egyszerû dolgokat ki se lehet fejezni, nincs rá szó.
a csukláshoz nem tudok hozzászólni, de az étel meg lett evve, ezt a múltidõt már nem használjuk evék, evél, eve, evénk, evétek, , evének, tehát evve lett az étel
"evék, evél, eve, evénk, evétek, , evének, tehát evve lett az étel" felénk pl.: meg lett éve ... Az eredeti kérdésre, mit szólnátok ahhoz, hogy: Ne csukladozz! ???
Nem kell túlbonyolítani: csukoljon, és kész. Aki azt mondja, hogy ennek az igének nem létezik felszólító módja, az tájékozatlan, ennélfogva rossz tanácsot ad. Itt szinte hetente felmerül a téma, és mindig a kérdezõ figyelmébe szoktam ajánlani Grétsy tanár úr erre vonatkozó gondolatait: http://www.youtube.com/watch?v=BSIEaxmscCo

Hogy kell rászólni valakire hogy hagyja abba a csuklást?

Értem ez alatt hogy ne csuklódj? Elég az is tudom, ha csak azt mondom hagyd abba, de a nyelvtan tanárn?nk kíváncsi lenne a véleményünkre.Viszont ez a csuklódj elég bután hangzik.Szerintetek?

Legjobb válasz: Hagyd abba a csuklást!

Hagyd abba a csuklást!
Fejezd má' be baz'meg!
Éppen a napokban beszéltünk mi is a csuklik szóról.. Az elsõ írónak tökéletesen igaza van.Vannak magyar szavak amiket nem lehet felszólító módban mondani.. Ilyen a csuklik szó.. Aki azt írta, hogy "ne csukólj" az nem helyes kifejezés.. Mint ahogy az sem jó., hogy "én csukólok" Ilyen nincs! A helyes ragozása én csuklom te csuklasz õ csuklik mi csuklunk ti csuklotok õk csuklanak Ha valakire rá akarnál szólni akkor csak azt tudod mondani, hogy "hagyd abba a csuklást" "Elég a csuklásból" stb..
ez is olyan, mint pl. a siklani ige. Azt sem tudod felszólítóban mondani. pl. Ne sikoljál le a lejtõn???
- Édesapám csuklik a tehén! - Hát adjál neki vizet, fiam! - De nem úgy Édesapám! Össze! régi székely vicc... :) )
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen Mindenki válaszát! :)
Ezen már én is gondolkoztam :D Ne csukolj/csuklódj stb.
én a sikliket úgy használnám, hogy ne siklodjál le...
csuklik, siklik, botlik, bicsaklik ... Ne csukolj!, Ne sikolj! , Ne botolj! Ne bicsakolj! ...
Nekem mindegyiktõl jó kedvem lett:)
ne szüpütyûjé


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!