Találatok a következő kifejezésre: Hogy kell négyzetté alakítani (10 db)

-x^2-4x+3-at hogyan kell négyzetté alakítani? A Pluszosokra vonatkozó, amit régebben írtatok, az nem jó rá. Valami külön trükkje van?

Legjobb válasz: Ki kell emelni a -1-et, és mindjárt pozitív lesz a négyzetes tag együtthatója.

Ki kell emelni a -1-et, és mindjárt pozitív lesz a négyzetes tag együtthatója.
-1(x-2)^2-1
szóval (x+2)^2-1

Hogyan kell teljes négyzetté alakítani? Valaki elmagyarázná nekem részletesen?

pl.: 2x^2 + 12x + 16

Legjobb válasz: Ebben az esetben elõször le kell osztanod 2-vel, hogy egy x^2-ed legyen csak. Azaz 2*(x^2+6x+8). Ezután belegondolsz, hogy is néz ki egy teljes négyzet: (a+b)^2=a^2+2ab+b^2. Tehát a 6-ot leosztva kettõvel megkapod a második tagot, 'b'-t: 2*(x+3)^2 - de ez még nyilván nem lesz jó, hiszen ez nem egyenlõ az eredetivel: 2*(x+3)^2= 2x^2+12x+18, le kell vonni még belõle kettõt: 2*(x+3)^2-2= 2x^2+12x+16

Ebben az esetben elõször le kell osztanod 2-vel, hogy egy x^2-ed legyen csak. Azaz 2*(x^2+6x+8). Ezután belegondolsz, hogy is néz ki egy teljes négyzet: (a+b)^2=a^2+2ab+b^2. Tehát a 6-ot leosztva kettõvel megkapod a második tagot, 'b'-t: 2*(x+3)^2 - de ez még nyilván nem lesz jó, hiszen ez nem egyenlõ az eredetivel: 2*(x+3)^2= 2x^2+12x+18, le kell vonni még belõle kettõt: 2*(x+3)^2-2= 2x^2+12x+16
Mármint értelemszerûen nem leosztásra gondoltam, hanem kiemelésre :D
A kérdező hozzászólása: értemostmár :) nagyon köszönööm :D ment a pont !!!

Hogyan kell a másodfokú egyenletet teljes négyzetté alakítani, ha a főegyüttható negatív?

Legjobb válasz: Elõször is szorozd meg az egyenletet -1-gyel és máris pozitív a fõegyüttható.

Elõször is szorozd meg az egyenletet -1-gyel és máris pozitív a fõegyüttható.
A kérdező hozzászólása: Köszi!


Hogyan kell teljes négyzetté alakítani ezt a függvényt?

f: R->R

Legjobb válasz: 3x^2-5x-2 = = 3(x^2- 5/3x)-2 = 3[(x- 5/6)^2-25/36]-2 = 3(x- 5/6)^2-25/12 -2 = 3(x- 5/6)^2-49/12

3x^2-5x-2 = = 3(x^2- 5/3x)-2 = 3[(x- 5/6)^2-25/36]-2 = 3(x- 5/6)^2-25/12 -2 = 3(x- 5/6)^2-49/12
(ax + b) * (cx + d) = a*c*x^2 + ax*d + cx*b + b*d a, b, c, d -t kell kitalálnunk. Ha egész számok, akkor a 3 csak 1*3 alakban kapható meg szorzatként, a -2 pedig 1*(-2) vagy -1*2. (x + 2)(3x - 1) így "középen" +5x lenne, tehát nem jó. (x - 2)(3x + 1) = 3x^2 - 5x - 2 Fogalmam sincs, hogy kell "szépen" megoldani, de én már csak így tudom. :D
Megkeresed a gyökeit (zérushelyeit) a megoldóképlettel, azaz x_1=2 és x_2= -1/3 Ezek után alkalmazod az a(x-x_1)(x-x_2) -t = 3(x-2)(x+1/3) = (x-2)(3x+1)
#3 áh, tényleg :DD

Teljes négyzetté hogy kell alakítani, ha az x^2 együtthatója negatív szám? -x^2+4x -et hogy alakítom át?

Integrálszámítást csinálok, reggel óta tanulok, nem fog az agyam, szóval örülnék, ha valaki gondolkodna helyettem. (Ha nem negatív az xnégyzet, akkor tudom hogy kell)

Legjobb válasz: -(x-2)^2+4 ??

A kérdező hozzászólása: -(x-2)^2+4 ??
Ami átalakítást csináltál, az önmagában helyes, hiszen -(x-2)^2+4=-(x^2-4x+4)+4=-x^2+4x. Persze más kérdés, hogy milyen is az integrálod :D Ugyanis ha például ez a másodfokú kifejezés gyök alatt van és a ráadásul a nevezõben is (és a számláló konstans), akkor arcsin()+C primitív függvényre fog vezetni :)
A kérdező hozzászólása: köszi szépen :)

Hogyan kell teljes négyzetté alakítani?

x^2+4x+4=0

Legjobb válasz: 4. Oldjuk meg teljes négyzetes kifejezéssé alakítással a következõ egyenleteket! Szóval ez a feladat és az a pontja fent van, ha valaki levezetné meg tudnám csinálni a többit.

A kérdező hozzászólása: 4. Oldjuk meg teljes négyzetes kifejezéssé alakítással a következõ egyenleteket! Szóval ez a feladat és az a pontja fent van, ha valaki levezetné meg tudnám csinálni a többit.
(x+2)a négyzeten=0 :D x=-2 mert x+2=0
A kérdező hozzászólása: de az csak x^2 meg 4 ha felbontod a zárójelet
nem mert az alap képlet az ez : a négyzet+2ab+b négyzet=(a+b)négyzet EZÉRT NEM ÉRTED MEG KELLETT VOlNA TANULNI AZ ALAP KÉPLETET 1. voltam
A kérdező hozzászólása: hát igen kellett volna...

Hogy kell ezt teljes négyzetté alakítani? 6x^2-3x+2

Legjobb válasz: Szerintem így: http://kepfeltoltes.hu/110724/2025730_www.kepfeltoltes.hu_.png Ezen a képen mindkét függvény ábrázolása be van kapcsolva. Ha a megoldás eltakarja a feladatot, akkor jó az átalakítás.

Szerintem így: http://kepfeltoltes.hu/110724/2025730_www.kepfeltoltes.hu_.png Ezen a képen mindkét függvény ábrázolása be van kapcsolva. Ha a megoldás eltakarja a feladatot, akkor jó az átalakítás.
Addig "pofozgatod" és alakítod amíg ilyen lesz: (sqrt6*x-sqrt6/4)^2+1, 625 :D
A kérdező hozzászólása: Köszi szépen, közben nekem is sikerült megcsinálnom ugyanígy, de nekem az a furcsa benne, hogy ha ezt az eredményt újra szétbontom, akkor nem jön ki az eredeti alak. Nekem ebbõl az jött ki, hogy: 6x^2 +3x +2. Ott a kétszeres szorzatnál nekem + jött ki, mert ugye az azonosság így van: (a-b)^2= a^2 -2ab +b^2 Ennek mi lehet az oka?
Valahol elszámolod: 6(x^2 - x/2 + 1/16) + 13/8 =6 x^2 - 3x + 2
Ha már a képletben benne van, hogy két szám különbsége, akkor a második tag 1/4, nem pedig -1/4. Valószínûleg itt rontottad el.
A kérdező hozzászólása: Igen, elrontottam mert valamiért így számoltam a 2-szeres szorzatnál: -2x*(-0, 25) köszi
A kérdező hozzászólása: Igen ott :) (utolsó üzenetet még nem láttam)
6(x^2 - x/2 + 1/16) + 13/8 =6 x^2 - 3x + 2 - Ez majdnem jó. :) Én inkább így mutatnám: 6x^2-3x+2= =6(x^2 - x/2 + 1/16) - 6/16 + 2 = = 6(x - 1/4)^2 + 13/8
Bocsánat, nem vettem észre, hogy a második hozzászóló már tökéletes választ adott... :(

Hogyan kell teljes négyzetté alakítani?

Ez a házi és nem értek semmit órán sem értettem:

Legjobb válasz: Nem igazán értem a feladatot, de a második így nézne ki /ha ez lenne a megoldás/: ((x+6)a négyzeten)+3.. ezt megoldva lesz a fenti..

Nem igazán értem a feladatot, de a második így nézne ki /ha ez lenne a megoldás/: ((x+6)a négyzeten)+3.. ezt megoldva lesz a fenti..
Elsõ vagyok.. fenti nyomon a 3. ((x-3, 5)a négyzeten)+0, 75 Az elsõ jól felírva?__ X4?
van az az azonosság, hogy (a+b)(négyzet) = a(négyzet) + 2ab + b(négyzet) az elsõt szerintem elírtad.. az nem X(négyzet)+6x+10? mert ha az, akkor: az x(négyzet) lesz az a(négyzet) -> a=x a 6x lesz a 2ab, de mivel a=x, ezért 6x=2xb -> 6=2b -> b=3 a és b helyére helyettesítve azt kaptuk, hogy (x+3)(négyzet) = x(négyzet) + 6x + 9 de nekünk x(négyzet) + 6x + 10 kell, szóval a x(négyzet) + 6x + 10 = (x+3)négyzet + 1 ..ha nagyon nem érted még mindig, akkor írj privit, és msnen elmagyarázom szívesen

Hogy kell teljes négyzetté alakítani? Valaki segítsen már!

van egy ien, hogy:

Legjobb válasz: Lentrõl fölfelé haladok -27(x^2+33/27x)+54=12 ??? -27x^2-33x+54=6x+12 -27x^2-33x+54=12 Mi lett a 6X-el? Nekem így lenne 3x^2+6X+12x+24+15x+30-30x^2-60X=6x12 -27x^2-27x+54=6x+12 -27X^2-33X+42=0 A=-27 B=-33 C=42 Ezt utánna megoldóképlettel megoldani. http://upload.wikimedia.org/math/0/f/1/0f16872ccd04ca7ecce35..

Lentrõl fölfelé haladok -27(x^2+33/27x)+54=12 ??? -27x^2-33x+54=6x+12 -27x^2-33x+54=12 Mi lett a 6X-el? Nekem így lenne 3x^2+6X+12x+24+15x+30-30x^2-60X=6x12 -27x^2-27x+54=6x+12 -27X^2-33X+42=0 A=-27 B=-33 C=42 Ezt utánna megoldóképlettel megoldani. http://upload.wikimedia.org/math/0/f/1/0f16872ccd04ca7ecce35..
A kérdező hozzászólása: a 6x-et át viszem a bal oldalra úgy lesz ott 33x csak nem figyeltem hogy rosszul írtam...

Hogy kell teljes négyzetté alakítani?

Pl. ezt: 2xnégyzeten + 5x + 8


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!