Találatok a következő kifejezésre: Hogy kell négyzetté (14 db)

-x^2-4x+3-at hogyan kell négyzetté alakítani? A Pluszosokra vonatkozó, amit régebben írtatok, az nem jó rá. Valami külön trükkje van?

Legjobb válasz: Ki kell emelni a -1-et, és mindjárt pozitív lesz a négyzetes tag együtthatója.

Ki kell emelni a -1-et, és mindjárt pozitív lesz a négyzetes tag együtthatója.
-1(x-2)^2-1
szóval (x+2)^2-1

Matekból kellene segítség (teljes négyzetté alakítás). Hogy kell megoldani?

a) x2+x+0,25=0

Legjobb válasz: gondolom ismered azt az azonosságot, hogy (a+b)^2= a^2 +2ab+b^2. Ezt felhasználva az elsõ (x+0,5)^2 a másodiknál hogy 1 x-et kapj, 0,5-et kell hozzáadnod a négyzeten belül az x-hez, tehát (x+0,5)^2, de ekkor még 0,25 bejön pluszba, amit le kell vonnod, tehát (x+0,5)^2=29,75 Az utolsó nagyon hasonló ehhez, csak ott az (a-b)^2=a^2-2ab+b^2-et használd, és nézd meg, hogy minek a kétszerese az 5/4-ed.

gondolom ismered azt az azonosságot, hogy (a+b)^2= a^2 +2ab+b^2. Ezt felhasználva az elsõ (x+0, 5)^2 a másodiknál hogy 1 x-et kapj, 0, 5-et kell hozzáadnod a négyzeten belül az x-hez, tehát (x+0, 5)^2, de ekkor még 0, 25 bejön pluszba, amit le kell vonnod, tehát (x+0, 5)^2=29, 75 Az utolsó nagyon hasonló ehhez, csak ott az (a-b)^2=a^2-2ab+b^2-et használd, és nézd meg, hogy minek a kétszerese az 5/4-ed.

Hogyan kell teljes négyzetté alakítani? Valaki elmagyarázná nekem részletesen?

pl.: 2x^2 + 12x + 16

Legjobb válasz: Ebben az esetben elõször le kell osztanod 2-vel, hogy egy x^2-ed legyen csak. Azaz 2*(x^2+6x+8). Ezután belegondolsz, hogy is néz ki egy teljes négyzet: (a+b)^2=a^2+2ab+b^2. Tehát a 6-ot leosztva kettõvel megkapod a második tagot, 'b'-t: 2*(x+3)^2 - de ez még nyilván nem lesz jó, hiszen ez nem egyenlõ az eredetivel: 2*(x+3)^2= 2x^2+12x+18, le kell vonni még belõle kettõt: 2*(x+3)^2-2= 2x^2+12x+16

Ebben az esetben elõször le kell osztanod 2-vel, hogy egy x^2-ed legyen csak. Azaz 2*(x^2+6x+8). Ezután belegondolsz, hogy is néz ki egy teljes négyzet: (a+b)^2=a^2+2ab+b^2. Tehát a 6-ot leosztva kettõvel megkapod a második tagot, 'b'-t: 2*(x+3)^2 - de ez még nyilván nem lesz jó, hiszen ez nem egyenlõ az eredetivel: 2*(x+3)^2= 2x^2+12x+18, le kell vonni még belõle kettõt: 2*(x+3)^2-2= 2x^2+12x+16
Mármint értelemszerûen nem leosztásra gondoltam, hanem kiemelésre :D
A kérdező hozzászólása: értemostmár :) nagyon köszönööm :D ment a pont !!!


Ezt a teljes négyzetté alakítást hogyan kell megcsinálni?

2x2+12x+16= 2(x2+6x)+16=2(x2+6x+9-9)+16=2[(x+3)2-9]+16=2(x+3)2-18+16=2(x+3)2-2 A második egyenl?ség jel után miért kell oda az a +9-9???

Legjobb válasz: x^2+6x+9 = (x+3)^2 ami negyzet, ezert jo lesz kesobb, mert ket negyzetszam kulonbseget akarjuk kihozni. Ezert kell a +9 Hogy ne valtozzon meg az erteke a kifejezesnek kell akkor egy -9 meg melle.

x^2+6x+9 = (x+3)^2 ami negyzet, ezert jo lesz kesobb, mert ket negyzetszam kulonbseget akarjuk kihozni. Ezert kell a +9 Hogy ne valtozzon meg az erteke a kifejezesnek kell akkor egy -9 meg melle.
Hm... N = 2x² + 12x + 16 2-t kiemelve = 2(x² + 6x + 8) = 2(x² + 6x + 8 + 1 - 1) = 2(x² + 6x + 9 - 1) = 2[(x + 3)² - 1]

Teljes négyzetté hogy kell alakítani, ha az x^2 együtthatója negatív szám? -x^2+4x -et hogy alakítom át?

Integrálszámítást csinálok, reggel óta tanulok, nem fog az agyam, szóval örülnék, ha valaki gondolkodna helyettem. (Ha nem negatív az xnégyzet, akkor tudom hogy kell)

Legjobb válasz: -(x-2)^2+4 ??

A kérdező hozzászólása: -(x-2)^2+4 ??
Ami átalakítást csináltál, az önmagában helyes, hiszen -(x-2)^2+4=-(x^2-4x+4)+4=-x^2+4x. Persze más kérdés, hogy milyen is az integrálod :D Ugyanis ha például ez a másodfokú kifejezés gyök alatt van és a ráadásul a nevezõben is (és a számláló konstans), akkor arcsin()+C primitív függvényre fog vezetni :)
A kérdező hozzászólása: köszi szépen :)

Hogyan kell a másodfokú egyenletet teljes négyzetté alakítani, ha a főegyüttható negatív?

Legjobb válasz: Elõször is szorozd meg az egyenletet -1-gyel és máris pozitív a fõegyüttható.

Elõször is szorozd meg az egyenletet -1-gyel és máris pozitív a fõegyüttható.
A kérdező hozzászólása: Köszi!

Hogyan kell teljes négyzetté alakítani ezt a függvényt?

f: R->R

Legjobb válasz: 3x^2-5x-2 = = 3(x^2- 5/3x)-2 = 3[(x- 5/6)^2-25/36]-2 = 3(x- 5/6)^2-25/12 -2 = 3(x- 5/6)^2-49/12

3x^2-5x-2 = = 3(x^2- 5/3x)-2 = 3[(x- 5/6)^2-25/36]-2 = 3(x- 5/6)^2-25/12 -2 = 3(x- 5/6)^2-49/12
(ax + b) * (cx + d) = a*c*x^2 + ax*d + cx*b + b*d a, b, c, d -t kell kitalálnunk. Ha egész számok, akkor a 3 csak 1*3 alakban kapható meg szorzatként, a -2 pedig 1*(-2) vagy -1*2. (x + 2)(3x - 1) így "középen" +5x lenne, tehát nem jó. (x - 2)(3x + 1) = 3x^2 - 5x - 2 Fogalmam sincs, hogy kell "szépen" megoldani, de én már csak így tudom. :D
Megkeresed a gyökeit (zérushelyeit) a megoldóképlettel, azaz x_1=2 és x_2= -1/3 Ezek után alkalmazod az a(x-x_1)(x-x_2) -t = 3(x-2)(x+1/3) = (x-2)(3x+1)
#3 áh, tényleg :DD

Hogyan kell teljes négyzetté alakítani?

x^2+4x+4=0

Legjobb válasz: 4. Oldjuk meg teljes négyzetes kifejezéssé alakítással a következõ egyenleteket! Szóval ez a feladat és az a pontja fent van, ha valaki levezetné meg tudnám csinálni a többit.

A kérdező hozzászólása: 4. Oldjuk meg teljes négyzetes kifejezéssé alakítással a következõ egyenleteket! Szóval ez a feladat és az a pontja fent van, ha valaki levezetné meg tudnám csinálni a többit.
(x+2)a négyzeten=0 :D x=-2 mert x+2=0
A kérdező hozzászólása: de az csak x^2 meg 4 ha felbontod a zárójelet
nem mert az alap képlet az ez : a négyzet+2ab+b négyzet=(a+b)négyzet EZÉRT NEM ÉRTED MEG KELLETT VOlNA TANULNI AZ ALAP KÉPLETET 1. voltam
A kérdező hozzászólása: hát igen kellett volna...

Matek: A teljes négyzetté alakítás? Valaki pls segítsen levezetni mit hogyan kell, mert fogalmam sincs, pedig minden órán figyelek :S Itt az órai: x |-> 2x²+4x+1= =2* (x²+2x) +1= =2 (x²+2x+1-1) = =2 (x+1) ²-1

ez lenne a házi, igazából, ha valaki már az órait levezetné ez szerintem 1dül is menne x |-> 2x²+6x-1=

Legjobb válasz: Azért van mindenhol dupla =,mert én szépen megformáztam és külön sorokba volt minden, thx gyakorikérdés -,-"

A kérdező hozzászólása: Azért van mindenhol dupla =, mert én szépen megformáztam és külön sorokba volt minden, thx gyakorikérdés -, -"
x |-> 2x²+6x-1= 2{(x²+2x)}-1=2{(x+1)²-1²}-1=2(x+1)²+3 szerintem így van, remélem jól írtam
Ehhez a részéhez csak 1 zárójel kell nem kettõ! 2{x²+2x}-1
ha nem érted valamelyik részét akkor írd le és megpróbálok válaszolni mert pont most tanulom

Hogy kell ezt teljes négyzetté alakítani? 6x^2-3x+2

Legjobb válasz: Szerintem így: http://kepfeltoltes.hu/110724/2025730_www.kepfeltoltes.hu_.png Ezen a képen mindkét függvény ábrázolása be van kapcsolva. Ha a megoldás eltakarja a feladatot, akkor jó az átalakítás.

Szerintem így: http://kepfeltoltes.hu/110724/2025730_www.kepfeltoltes.hu_.png Ezen a képen mindkét függvény ábrázolása be van kapcsolva. Ha a megoldás eltakarja a feladatot, akkor jó az átalakítás.
Addig "pofozgatod" és alakítod amíg ilyen lesz: (sqrt6*x-sqrt6/4)^2+1, 625 :D
A kérdező hozzászólása: Köszi szépen, közben nekem is sikerült megcsinálnom ugyanígy, de nekem az a furcsa benne, hogy ha ezt az eredményt újra szétbontom, akkor nem jön ki az eredeti alak. Nekem ebbõl az jött ki, hogy: 6x^2 +3x +2. Ott a kétszeres szorzatnál nekem + jött ki, mert ugye az azonosság így van: (a-b)^2= a^2 -2ab +b^2 Ennek mi lehet az oka?
Valahol elszámolod: 6(x^2 - x/2 + 1/16) + 13/8 =6 x^2 - 3x + 2
Ha már a képletben benne van, hogy két szám különbsége, akkor a második tag 1/4, nem pedig -1/4. Valószínûleg itt rontottad el.
A kérdező hozzászólása: Igen, elrontottam mert valamiért így számoltam a 2-szeres szorzatnál: -2x*(-0, 25) köszi
A kérdező hozzászólása: Igen ott :) (utolsó üzenetet még nem láttam)
6(x^2 - x/2 + 1/16) + 13/8 =6 x^2 - 3x + 2 - Ez majdnem jó. :) Én inkább így mutatnám: 6x^2-3x+2= =6(x^2 - x/2 + 1/16) - 6/16 + 2 = = 6(x - 1/4)^2 + 13/8
Bocsánat, nem vettem észre, hogy a második hozzászóló már tökéletes választ adott... :(


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!