Találatok a következő kifejezésre: Hogy kell mondani Noelnak vagy Noelnek (1 db)

Noelnek.
Hangrendileg a Noel vegyes hangrendû, azaz általában mély hangrendû toldalék járul hozzá, tehát a standard szerint Noelnak lenne. De a hétköznapi beszédben, változik legjobban a nyelv, minden beszélõ egyedi nyelvhazsnálattal bír, tehát ne lepõdj meg, ha a Noelnek alakkal találkozol. s MIVEL MIND2RE van példa, ezért nem lehet eldönteni, hogy melyik a helyes! :) Szóval használd azt, amelyik jobban esik! :)
mindkettõ helyes
szerintem is "Noelnak" a helyes mivel mélyhangrendû a szó (az e vegyeshangrendû!), így mélyhangrendû toldalék dukál hozzál
Én úgy mondanám, hogy Noelnek. Oké, hogy vegyes hangrendû, de a második szótag "e" hangzós, és ahhoz nekem furcsa a -nak toldalék. Lásd Ágnesnek-Ágnesnak. Amúgy egyik se helytelen, mondd ahogy jólesik.
Mindkettõ helyes. Magas hangrendû szóhoz magas hangrendû toldalék illik, mély hangrendû szóhoz mély hangrendû toldalék. Mivel a Noel vegyes hangrendû szó, így a nak és a nek toldalék is jó hozzá.
Nos, mindkettõ helyes, de az etikett szerint, ilyen helyzetben mindig E-t használunk. Noelnek az elegánsabb. Petranova
Noel-NEK. mégpedig azért, mert az utolsó magánhangzó e, azaz magas hangrendû, így a toldalkéknak is magas hangrendû. ha mély lenne az utolsó, pl. Anna, akkor Anná-NAK. Nem pedig Annánek, vagy pl. Ferenc-NEK, nem pedig Ferencnak
Ilyen szavaknál mindig az utolsó magánhangzó dönt vagyis az E betû az nem mély ezért Noelnek, ez tuti mert egyszer nyelvtanból ezért kaptam 5öst órán:D csak tipp volt de jó:D


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Koreai etikettről tudnátok olyan linket küldeni amiben tényleg csak erről van szó?

1

22 éves nő, 40 körüli férfi. Kinek kell/szabad felajánlani a tegeződést?

Nekem
(22/l), ugye?
Nem áll "rangban" felettem a fickó, meg semmi ilyesmi, csak pénteken
találkozunk először, telefonon magáztam, ő "semlegesen" beszélt.

12

Nagyon bunkó a tanárom. Már beszéltem vele négyszemközt, de nem segített. Mit tegyek?

Tánctanáromról van szó. Az elmúlt hetekben nagyon sok bunkó megjegyzése volt rám. Nem megy jól a tánc, és nyilván nem vagyok csendben az órán. Legutóbb, maikor elkezdett sértegetni a tanár, egy osztálytársam szólt, hogy ne beszéljen így velem / rólam. Mondta a tanár, hogy nem akar velem együtt dolgozni.

Ma óra előtt beszéltem vele (teljesen normálisan, nem vagyok vele se bunkó, se tiszteletlen). Elmondtam neki, hogy nehezen jegyzem meg a lépéseket, sokat hiányoztam, szeretnék részt venni a táncórákon (a párommal leültetett, végül mást állított a páromhoz), mert a ballagásomon szeretnék táncolni. Megint elkezdett bunkón beszélni velem, azt mondta, hogy 'én is sok mindent szeretnék'. Elszakadt a cérna, és kimentem. Az elmúlt hetekben olyan szinten beszólogat nekem, hogy sírok az órája alatt / után.

Arra gondoltam, hogy bemegyek az igazgatóhelyetteshez (nagyon aranyos, jól kijövünk, azt vettem észre, hogy szimpatizálunk egymással), elpanaszolom neki, hogy mi történt (már beszéltem vele egy másik tanárral kapcsolatban). Másik, hogy az igazgatónő is nagyon aranyos, ő is eszembe jutott, hogy megemlítem neki, ha látom a folyosón.

Mit kellene tennem? Csak a szalagavató, és a ballagás tartja bennem a lelket, mert szívem szerint átmennék egy másik iskolába (ezt már elmondta anya az ofőnek).

5

Miért vannak egyesek fennakadva azon, ha veszek valamit amit sokat használok, és Õk drágálják? Alkoholt, cigit nem drágálják.

Némely "haverom" kivan akadva, mikor megkérdezte, hogy mennyiért vettem a cipőm, pulcsim, prafümöm, ilyen dolgomat.
Ezeket egyszer lehet, hogy drágán vettem, de nagyon sokat használom.
De ők drágálnak kiadni pólóért 9-10ezer forintot.
És azt mondják, hogy "úristen, ennyiért pólót venni..."

De miért? Õk meg mit csinálnak? 2000ft os Djarum cigit szívnak, meg kocsmába járnak péntek-szombat, és elköltenek 2-3 ezer forintot egy alkalommal alkoholra.

Most ez mivel elfogadhatóbb az Õ szemükkel?
Arra a cigire nem sok a pénz, de a ruhára, parfümre, telefonra, már örűltség kiadni annyi pénzt szerintük.
Mégis mivel jobb az alkhol, cigire költeni, mint olyan dologra, ami hasznos?

2

Mir jelent, hány évet takar az "egy generáció" kifejezés?

Nem tudom hova rakni ezt, hogy például "ilyen tehetség, generációnként egy születik" meg hogy "az már letűnt generáció"... Hány évet jelent?
Mert h minden nap, minden évben születnek emberek... az osztályok minden évben indulnak, minden évben végeznek az iskolákban... Mégis akkor hogy kell ezt a bizonyos Generációt érteni?

5

Február közepén ajánlottak nekem egy komoly posztot egyetem mellé. Nem biztos a hely, bizonytalan vagyok, mit tegyek? (Lentebb)

Március végére dől el a dolog, úgy mondta az ismerősöm, ha kellek szól, ha nem, nem. Mit tegyek, ha nem szól, rákérdezzek, nem megalázó az?

1

Ti is idegesek vagytok általában mobiltelefonálás előtt?

mármint vmi hivatalos ügy- rendeltél valamit, vagy kórházba telefonálsz...stb

17

Másoknál szokás minden ruhát kimosni, ha felveszi az ember, kis időre és bele se izzad, nem lesz koszos?

Fehérneműt, zoknit minden nap másikat hordok, illetve reggel-este fürdök. De pólót nem mosok ki egyből.

A barátnőm kivan ezen akadva.

Hogy én amit felveszek, azt nem egyből a szennyesbe dobom, ha leveszem.
Na persze tiszta ruhákat hordok. Koszosba még a kertbe se megyek ki, nem hogy utcára.
Csak vannak olyan esetek, amikor rajtam van 1 póló 2-3 órát, és utána visszarakom a szekrénybe.
Miért ne? Lementem a Postára felvettem egy pólót, 2 óra múlva jövök vissza, tenném vissza a szekrénybe a barátnőm meg elkezdi, hogy mit csinálsz, az már volt rajtad!
De most 2 órát volt rajtam, most hideg van, nem izzadok, illetve pulcsi alatt volt, így koszos se lett...
Természetesen nyáron, mikor 10 perc alatt össze izzadom, nem fogom felvenni még 1x mosás nélkül, de így télen azért a 2-3 óra hordásért sajnálom a mosógépet járatni. Lényegében tiszta, csak hordott...
És azt mondja a barátnőm, hogy ezt nem szokás...
Nálunk anyám elég tisztaság mániás volt, de azt mondta nem fog kimosni mindent ami rajtam volt 3-4 órát, és bele se izzadok, össze se gyűrtem, koszos se lett. Az víz meg energia pocsékolás lenne.
Azt mondja barátnőm, hát náluk meg az a szoklás, ha valaki felvesz valamit, és leveszi az első, hogy szennyesbe rakja, és csak mosás után veszik fel azt a ruhát újra...

Másoknál mi a szokás?
Most én igénytelen lennék?

17

Ciki ha egy pasi nem tud mosni?

Minden mást meg tok csinálni ezen kívül. pl főzés takarítás, fűnyírás...
De ez nem megy, mindig nőm csinálja.

24 F

11

Illetlenség Üzleti megbeszélésre 1 órával később érkezni?

Szerintetek tiszteletlenség meghatározni egy üzleti dologgal kapcsolatos megbeszélés kezdési időpontját úgy, hogy az egyik fél az elején jelzi, hogy nem megfelelő számára, csupán 1 órával később érne oda, mert nem engedik el a munkahelyéről? Ha az a reakció, hogy ne aggódj, addig majd másról beszélgetünk... Mit szólnátok?Zokon vennétek?

6

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!