Találatok a következő kifejezésre: Hogy kell mondani Noelnak (1 db)

Noelnek.
Hangrendileg a Noel vegyes hangrendû, azaz általában mély hangrendû toldalék járul hozzá, tehát a standard szerint Noelnak lenne. De a hétköznapi beszédben, változik legjobban a nyelv, minden beszélõ egyedi nyelvhazsnálattal bír, tehát ne lepõdj meg, ha a Noelnek alakkal találkozol. s MIVEL MIND2RE van példa, ezért nem lehet eldönteni, hogy melyik a helyes! :) Szóval használd azt, amelyik jobban esik! :)
mindkettõ helyes
szerintem is "Noelnak" a helyes mivel mélyhangrendû a szó (az e vegyeshangrendû!), így mélyhangrendû toldalék dukál hozzál
Én úgy mondanám, hogy Noelnek. Oké, hogy vegyes hangrendû, de a második szótag "e" hangzós, és ahhoz nekem furcsa a -nak toldalék. Lásd Ágnesnek-Ágnesnak. Amúgy egyik se helytelen, mondd ahogy jólesik.
Mindkettõ helyes. Magas hangrendû szóhoz magas hangrendû toldalék illik, mély hangrendû szóhoz mély hangrendû toldalék. Mivel a Noel vegyes hangrendû szó, így a nak és a nek toldalék is jó hozzá.
Nos, mindkettõ helyes, de az etikett szerint, ilyen helyzetben mindig E-t használunk. Noelnek az elegánsabb. Petranova
Noel-NEK. mégpedig azért, mert az utolsó magánhangzó e, azaz magas hangrendû, így a toldalkéknak is magas hangrendû. ha mély lenne az utolsó, pl. Anna, akkor Anná-NAK. Nem pedig Annánek, vagy pl. Ferenc-NEK, nem pedig Ferencnak
Ilyen szavaknál mindig az utolsó magánhangzó dönt vagyis az E betû az nem mély ezért Noelnek, ez tuti mert egyszer nyelvtanból ezért kaptam 5öst órán:D csak tipp volt de jó:D


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Olyan ismerősnek, aki facebook chatról letiltott, illik köszönnöm ha mondjuk utcán valahol összefutok vele?

Mert ha valaki letiltott chatról, akkor valószínűleg nem nagyon akarna szóba állni velem.

6

Már 1 éve lakunk a lakásban. Az előző tulaj levelei még mindig idejönnek. Mit lehet csinálni?

Igazából most már kezdek kíváncsi lenni, hogy milyen levelekről van szó, és felbontanám. Már több mint 30 levél jött a nevére. Különben mi ilyenkor a teendő? Ki lehet dobni a kukába?

5

Mégis mi oka volt erre az illetőnek?

Ma jövök haza a suliból busszal. Odamentem egy szabad, külső üléshez és a belül ülő személyt megkérdeztem hogy szabad-e leülnöm amire ő bólogatott. Kb 10 perc múlva előveszi a mellettem ülő személy a telefonját ( amin mellesleg a horogkereszt volt beállítva háttérként ) és elkezd kiabálva telefonálni majd amikor a busz megállt az egyik megállónál lerakja a telefont és a lábával erőteljesen lerúgott a székről, elkezdett hangosan és gúnyosan röhögni és leszállt a buszról. Mi oka lehetett erre?

3

Ha telefonon szeretnék időpontot kérni vizsgálatra, este hét után még lehet hívni?

1

Mit tegyek, ha 'rám szállt' egy osztálytársam, és mindig kaját kér tőlem?

Megesik, hogy egyel több szendvicset viszek suliba, vagy a délelőtt folyamán megmarad egy, és egy nehezebb sorsú osztálytársamnak oda szoktam adni.

Viszont nagyon rám jár mostanság. Nem vagyunk rosszban, de jóban sem annyira. Szinte minden nap megkérdezi, hogy van e egy szendvicsem. Nem akarom magam 'elől' odaadni a kaját. Elég kellemetlen nekem.

Mit tegyek?

4

Ti nem tartjátok undorítónak, ha valakit leszólnak azért, mert tájszólással beszél?

Én budapesti vagyok, úgyhogy nem rám vonatkozik a kérdés, de sok budapestiben megvan egyébként ez a hajlam... pedig olyan szépnek és meghatónak találom, amikor valaki nem ilyen monotonon beszél mint mi, hanem "jó ízesen" :)

Meg hát angolban meg németben sem jelent problémát, pedig ott jóval nagyon különbségek vannak a nyelvjárások közt!

pl egy palócos/felvidéki

nem tudom milyen tájról jött de ez is szép...

meg a székelyes... egy viccesebb feldolgozásban :)

9

Mit vegyek fel vendégként az esküvőre?

Június 8-án esküvőre vagyunk hivatalosak a párommal, az ő unokatesója nősül. Nem lesz templomi, egy tó partján lesz tartva. Fogalmam sincs, mit vegyek fel, utoljára olyan 6 éves koromban voltam esküvőn, konkrétan nem is emlékszem rá. Csomó ilyen kérdés van itt, el is olvastam rengeteget, de mindenhova ilyen nagyon csini egyberuhákat linkelnek, meg szoknyákat, amik tényleg szépek, tetszenek nekem is, de ha felvennék egy olyat, valószínű kiröhögnének és én sem érezném magam jól benne, mert ez sajnos rohadtul nem az én stílusom. Nem vagyok ronda, szép arcom van, jó alakom hála az égnek, vékony vagyok, nagy cicikkel. :) Tudnátok valami ötletet adni vagy képet linkelni valami nadrágos, de szép, csinos megoldásról, hogy az öltönyös párom mellett ne úgy nézzek ki, mint aki most jött az istállóból(mert amúgy lovazok)? Nagyon hálás lennék, és előre is köszönöm! :)

4

Nincs kedve valakinek eljönni velem 20-án az Angyalok Amerikábanra?

két jegyem van, de akit akartam, az nem ér rá.

6

Egyedül is sikerülne kijönni belőle? :/

Úgy érzem hogy depressziós vagyok, nagyon céltalannak érzem az életemet és nem látok semmit amivel jobb lehetne. Emiatt nagyon rossz kedvű is vagyok ez meg is látszik rajtam, mert nem csak ideges vagyok hanem el is hagyom magam :S
Az egész szerintem a munkanélküliség miatt van, de ezt csak a legjobb barátnőm érti meg aki ugyanebben a cipőben jár.
Hogyan jöhetnék ki ebből az egészből egyedül? Dokiknak nem merem elmondani ezt, a szüleimnek meg pláne.
Szeretnék újra jó kedvű lenni, bár kitartásom nem sok van, azért jó lenne ha sikerülne.

2

Felajánlotta, hogy tegezzem, de ez kellemetlen nekem. Normális?

A munkahelyemen (nem 'állandó' munkahely, csak akkor megyek be, ha szólnak, hogy szükség van rám) az egyik portás 'bácsi'val sokat szoktam beszélni. 43 éves, és ma 'rám szólt', hogy tegezzem, de ez nekem szokatlan.

Vegyem 'lazán' a dolgokat, és tegezzem?

19l

5

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!