Találatok a következő kifejezésre: Hogy kell a tgyást Tudom (7 db)

Hogy kell kiszámolni a tgyást? Tudom mennyi a napi átlagkeresetem 70%-a, de mennyivel kell szorozni, hány nappal?

Egy hónapban kb 22 nappal kell számolni? Tudom, sok mindent?l függ, de szeretném tudni,mennyi tgyást kaphatok, lehet,hogy jobban járok a gyessel...

Legjobb válasz: A TGYÁS-t 168 napig kapod. Ami az eltmúlt év átlag keresetének 70%-a. S ennek van egy plafonja ami brutto 98 ezer. Szóval szerintem nem jársz jobban a gyessel .Egyénként meg igényled majd a GYED-et!

A TGYÁS-t 168 napig kapod. Ami az eltmúlt év átlag keresetének 70%-a. S ennek van egy plafonja ami brutto 98 ezer. Szóval szerintem nem jársz jobban a gyessel .Egyénként meg igényled majd a GYED-et!
Bocsi, magára a kérdésre nem tudok válaszolni, mert nem tudom miket vonnak le a TGYÁS-ból, de az biztos, hogy plafonja ennek nincs. Aminek a 90 valahányezer a plafonja, az a gyed. Gyessel tuti nem jársz jobban, mert a gyes fix összeg kb. 28 ezer forint. TGYÁS a legjobb. Azt szokták javasolni, hogy a szülés napjától igényeld (ne a szülés várható idõpontja elõtt egy hónappal), mert így a baba 6 hónapos koráig megkapod az átlagkereseted 70%-át és nincs plafon.

Munkanélküliről mentem tgyásra és azt nem tudom, hogy most hogyan kell igényelnem a gyedet?

Legjobb válasz: Vissza kell menni a munkanékülibe ha lejárt a tgyás, vissza vesznek pár napra ami alatt meg kell igényelni a gyedet.Kapni fogsz egy levelet h x napra elutasítják az igényedet majd folyósítják. Ez egy kiskapu szal sehol nincs hivatalosan leírva. Tuti h így van mert én is munkanélkülirõl mentem szülni és nekem is ez volt az eljárás és kapom a gyedet rendesen.

Vissza kell menni a munkanékülibe ha lejárt a tgyás, vissza vesznek pár napra ami alatt meg kell igényelni a gyedet.Kapni fogsz egy levelet h x napra elutasítják az igényedet majd folyósítják. Ez egy kiskapu szal sehol nincs hivatalosan leírva. Tuti h így van mert én is munkanélkülirõl mentem szülni és nekem is ez volt az eljárás és kapom a gyedet rendesen.
Ha lejár a tgyásod, akkor egy pár napra vissza kell menned munkanélkülire (elég 2-3 nap is), s a munkanélkülirõl kell igényelned a gyedet.Mert ha egybõl igényelnéd, akkor nincs az igénylés pillanatában jogviszonyod s akkor nem jár a gyed.
A kérdező hozzászólása: Az elõbb hívtam a munkanélkülit és ott azt mondták, hogy elõször menjek be a TB-hez és ott kapok valami papírt és utána menjek vissza a munkanélkülibe.Nektek is kellett oda menni?
Elsõ vagyok.Nekem csak a Teve utcába kellett bemenni a gyed igénylõs lapért.
A kérdező hozzászólása: Nem Pesti vagyok úgyhogy sajna nem tudom mi van a Teve utcában :-)
Jah bocsi!Az oep van ott.:)

Ha lejár a TGYÁS ami 6 hónap, a GYED-et igényelni kell vagy automatikusan fog járni? Ha igényelni kell akkor hogyan tudom?

Legjobb válasz: Igényelned kell, ha a munkahelyed kifizetõhely, akkor ott, ha nem, akkor asszem az oep-be kell bemenned. De nem jár automatikusan!

Igényelned kell, ha a munkahelyed kifizetõhely, akkor ott, ha nem, akkor asszem az oep-be kell bemenned. De nem jár automatikusan!
A kérdező hozzászólása: köszönöm szépen
Ja bocs nem kell bemásolni, elég ha ráklikkelsz...:)
A kérdező hozzászólása: köszi szépen4 Igen így egyszerûbb most már tudom pontosan de egyébként megtaláltam úgy is ahogyan az elõtt írtad! köszönöm a segítséget!
Szia. A tgyás csak 168 nap, nem kerek fél év. a fél év nekem is jan17-én jár le de a tgyás dec. 31-én. Küldtek is róla papírt. Én személyesen intézem. Ja és azt mondták, hogy 1 hónappal a lejárat elõtt el kell indítani, mert annyi az átfutási idõ és így lesz folyamatos a pénzed. Én csak beírtam a google-be, hogy gyed és egyszerûbben megtaláltam a nyomtatványokat. A papírok közt kell lenni igénylõ lapnak, nyilatkozatnak, foglalkoztatói igazolásnak és pótlapnak. (Azt hiszem az igénylés és a nyilatkozat egy helyen van.De ha kell írj privit és elküldöm emailben a dokumentumokat. Nekem hétfõn megy a párom a papírokkal. Sajna én nem tudok menni, mert babóm mostanában két óránként eszik.
Én felhívtam a munkahelyem, és kiküldték az igénylõlapot. Szerintem te is járj utána, hátha elfelejtik. Ha a munkahely nem kifizetõhely, az annál macerásabb, mert az Államkincstárnál elég lassú az ügyintézés. Min. 1 hónappal a GYED kezdete elõtt állj neki intézkedni. Persze, ha kicsúszol a határidõbõl, utólag is megkapod, de gondolom azért jól jönne az a pénz idõben.
Szia! Igényelni kell, ha a munkahelyed kifizetõhely , akkor ott, ha nem akkor az államkincstárnál. Sajnos nem jár automatikusan.
A kérdező hozzászólása: Milyen nyomtatvány kell, hogyan szerepel az oep oldalán?
A kérdező hozzászólása: köszönöm az információkat, sajnos akkor elég rendesen kicsúsztam a határidõbõl, azt hiszem sürgõsen kell intézkednem!
2.válaszoló vagyok. A netrõl is letöltheted az igénylõ lapot, az állakincstár oldalán megtalálod.
http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_NYO.. Itt megtalálod az igénylést és a nyilatkozatokat
http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_NYO.. Ez a foglalkoztatói igazolás. Így talán egyszerûbb. Én írogatok 12:49 óta. :)
Utolsó vagyok. Rákerestem a neten, beillesztem ide a címet: http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34, 55452&_dad=portal&_.. Ezt másold be. És ezeket töltsd le: - Igénybejelentés gyermekgondozási díjra -Foglalkoztató gyermekgondozási díj megállapításához -Pótlap gyermekgondozási díj megállapításához (PL. 30/gyed. r. sz.) Remélem érthetõ


3 honapos terhes vagyok, munkanelkuli, ugy tudom, a szules napjan biztositott jogviszonyban kell lennem ahhoz, hogy minden tamogatast-TGYAS, GYED-megkapjak. Ha en fizetem magam utan a TB-t, akkor az biztositott jogviszonyt eredmenyez?

Eddigi munkaviszonyaim-2005 novembertol 2008 augusztusaig es 2009 januartol 2013 januarig.

Legjobb válasz: Nem! Ha te fizeted a TB-t az annyire elég, hogy ingyen ellássanak az eü-ben! Az nem biztosítotti státusz!

Nem! Ha te fizeted a TB-t az annyire elég, hogy ingyen ellássanak az eü-ben! Az nem biztosítotti státusz!
"Ha en fizetem magam utan a TB-t, akkor az biztositott jogviszonyt eredmenyez? " Igen. De ha regisztrált álláskeresõ vagy, akkor is biztosított vagy, járd ki csak.
Nem kell folyamatosnak lennie, ebbõl a szempontból mindegy az a két hónap. Ha itt dolgozol 180 napot, akkor a 180 napra kapott béred alapján állapítják meg az ellátásokat.
A kérdező hozzászólása: Sziasztok, lenne meg egy kerdesem a GYED-del kapcsolatosan. Most olvasom, hogy a GYED annak jar, akinek megvolt a szulest megelozo ket even belul a 365 nap biztositott napja. Mivel en kb. 2 honapig voltam munkanelkuli, ezalatt nem regisztraltattam magam a munkaugyi kozpontban, tehat nem lesz meg a 365 nap folyamatos munkaviszony, igy is jar GYED? Ha a mostani munkahelyemen viszont sikerul ledolgozni a 180 napot, akkor mi utan szamoljak? A minimalber, vagy a jelenlegi fizetesem utan? Koszonom elore is a valaszt!!
A kérdező hozzászólása: Koszonom a valaszod es a segitseged!
Igen így, mert a megszakítást megelõzõ jövedelmek nem számítanak bele az ellátások alapjába. De ha lesz 180 bérezett napod, amelyeken többet kapsz, mint a minimálbér, akkor az a jövedelem lesz az alapja.
A kérdező hozzászólása: Sziasztok, azota sikerult elhelyezkednem, igy ha minden jol megy, es a probaidomet is meghosszabbitjak, akkor jarni fog a TYGAS es a GYED is. Viszont azt mondtak nekem, hogy mivel kb. 2 honapot voltam munkanelkuli - nem voltam regisztralva a munkaugyiben - igy az eddigi munkaviszonyaim ugymond lenullazodtak, es csak a minimalber utan szamoljak a TGYAS-t es a GYED-et. Ez valoban igy lenne??
A kérdező hozzászólása: Koszonom a valaszod!
Igen, jól számoltad. Járna a gyerek 2 éves koráig, mert megvan hozzá a munkaviszonyod. Ha csak 2009-tõl nézem, akkor is jogosult vagy a gyerek 2 éves koráig.
A kérdező hozzászólása: Igen, koszonom, mostmar vilagos, tehat a lenyeg hogy az allaskeresesirol igenyeljem a TGYAS-t es GYED-et is. Utanaszamoltam a naptarban, s ugy latom erdemes meg kb. 3-3.5 honapot varni a munkaugyivel, ugyanis ha 2.5 honap mulva, majus 6-an igenyelem az allaskeresesit, akkor az csak augusztus 6-ig tart ki. Mivel a szules elott 28 nappal igyenyelheto a TGYAS, ahogy irtad, es ekkor kell lemondani az allaskeresesit is, akkor leghamarabb kb. augusztus 8-an tudom ezt megtenni, tehat itt lehet par nap kieses. (a szules varhato idopontja 2013. szeptember 5.) Kerlek erositsd meg, hogy ezt jol kalkulaltam-e. A TGYAS jar 168 napig, es a GYED is 2 eves koig, fuggetlenul attol hogy ezeket munkanelkulirol igyenyelem? Nagyon koszonom a valaszod, ez nekem hatalmas segitseg!
A kérdező hozzászólása: Nagyon koszonom a valaszokat!! Tehat a munkaugyiben valo regisztralas eseten is jar a TGYAS 168 napon at, es a GYED pedig a gyermek 2 eves koraig? Fuggetlenul attol, hogy idokozben lejar a 3 honapos allaskeresesi? Most ertesultem arrol, hogy az apa is igenyelheti a GYED-et. Ha jobb a fizetese tan megeri, ugye?
bocs, 900, nem 9000, eggyel több lett véletlenül a nulla:)
Utolsónak: nem két éven belül nézik, hanem három:) Két éven belül képtelenség lenne 9000 napot összeszedni:) Kérdezõ, a magad után fizetett TB-vel nem leszel biztosított, csak térítésmentesen leszel jogosult az egészségbiztosítás pénzbeni ellátásaira. Mivel 4 évet folyamatosan dolgoztál, így feltehetõen 90 napig kaphatod az álláskeresési támogatást. Mivel még 6 hónapod van a szülésig, a gyedhez a következõt javaslom: 2, 5 hónap múlva igényeld meg az álláskeresésit. A szülés várható idõpontja elõtt 28 nappal igényeld meg a tgyást, és az álláskeresésit mondd le. A tgyás lejárta után újra igényeld az álláskeresésit, és a fennállása alatt kérd a gyedet, így az is járni fog.
Egyetlen esélyed, ha pár hónap múlva munkanélkülibe regisztráltatod magad. Ott kiszámolják majd, mennyi idõt dolgoztál, és így hány napig kapod majd a járulékot. 10 munkában eltöltött nap számít 1 járulékos napnak. Tehát ha te pl május 14-én mész be, akkor azt fogják nézni, hogy az elmúlt 2 évben, tehát 2011 május 14 óta hány napot dolgoztál. 900 ledolgozott nap kell ahhoz, hogy a maximális ideig, vagyis 90 napig kapd a járulékot.
Ha magad fizeted a TB-t, biztosított leszel, de ahhoz nem elég, hogy gyedet kapj, ahhoz munkaviszonynak kell fent állnia. Azt javaslom, ha még nem regisztráltattad magad a munkaügyiben, akkor azt érdemes akkor megtenni, mikor kb. 7-8 hónapos terhes vagy már, nem tudom mennyi segély járna neked, hány nap, de ha munkanélkülirõl mész szülni, akkor jár a tgyás és a gyed is, mivel a szülést megelõzõ 2 évben megvan a 365 biztosított napod.
Nem. Akkor leszel jogosult, ha a szülés napján van bejelentett munkaviszonyod. Ha a tb-t fizeted, az csak az egészségügyi ellátásodra ad fedezetet. Gyedre, tgyásra nem jogosít.
Utolsó: ez nem igaz. Nem biztosított. Csak jogosult az egészségbiztosítás természetbeni ellátásait ingyenesen igénybe venni. HA regisztrált álláskeresõ, akkor sem biztosított. Ha álláskeresési támogatásban részesül, na akkor biztosított. Az általad vázolt két eset egyike sem eredményez biztosítottságot, összekevered a dolgokat. A biztosított az, aki az egészségbiztosítás pénzbeni ellátásaira jogosult. Még az sem biztosított, akinek az Önkormányzat fizeti a TB-jét. Csak jogosult a természetbeni ellátásra.

SOS! A tgyás minden esetben az OEP utalja? Beleértve ha a munkáltató nem tb kifizető hely- tudom, hogy az OEP-nél kell igényelni!

Legjobb válasz: Nekem a munkahelyem utalja és nekik kellett elküldenem az igénylést is.

Nekem a munkahelyem utalja és nekik kellett elküldenem az igénylést is.
Szia! Én úgy tudom, hogy a munkahelyen keresztül kell minden esetben igényelned, hiszen a foglalkoztatói igazolást õ adja, aztán az OEp utalja majd.

Második babánál, ha amúgy is gyeden vagyok, kell valami hivatalosat intézni? (Egyszeri anyaságit azt tudom, de érdemes beadni, hogy tgyásra váltsak, vagy hogy az új gyerekre kérem a továbbiakban a gyedet? )

gyed, tgyás

Legjobb válasz: Persze hogy kell:) 1. nem lehet a gyedet folytatólagosan igénybe venni, a második gyerek esetében is csak a tgyás után kérhetõ a gyed. 2. MIvel az OEP nem naprakész a te ügyeidben, így õk nem fogják hasraütésszerûen tudni, hogy te jogosult vagy tgyásra, majd gyedre. Így ugyanaz a teendõd, mint az elsõ babával - mindent újra meg kell igényelni.

Persze hogy kell:) 1. nem lehet a gyedet folytatólagosan igénybe venni, a második gyerek esetében is csak a tgyás után kérhetõ a gyed. 2. MIvel az OEP nem naprakész a te ügyeidben, így õk nem fogják hasraütésszerûen tudni, hogy te jogosult vagy tgyásra, majd gyedre. Így ugyanaz a teendõd, mint az elsõ babával - mindent újra meg kell igényelni.
A kérdező hozzászólása: Tehát megszületik a baba és másnap lemondom a gyedet és igényelem a tgyást?


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!