Találatok a következő kifejezésre: Helytelen-e a szó (2 db)

Helytelen-e a "médiák" szó?

Mert én úgy tudtam, hogy a média önmagában többesszámú alak. S mégis sokat hallom a médiákban a médiák verziót:)

Legjobb válasz: http://hup.hu/node/56923

Szia! Elvileg helytelen, mert a médium az egyes szám és a média a többes...de ez a magyar nyelv beszélõi számára elég fura, mert a mi nyelvünkben a többe szám jele a [k], ezért lehet sokszor hallani, hogy médiák, a média helyett. Amúyg sezrintem semmi baja nem lesz attól az embernek, ha úgy mondja, hogy [médiák] [média] helyett! :)
A "médiák" szó teljes mértékben helyes, ez a "média" szó többes száma.
a "médiák" nyelvtanilag abszolút mûködõképes, de szerintem értelmetlen, mivel gyûjtõfogalom. ugyanolyan, mint pl. a sajtó, azt is lehet többesszámba tenni, hogy "sajtók", ami nyelvtanilag jó is, csak nincs értelme

A "rezsi" szónak van-e többes száma? Vagyis elfogadható-e vagy helytelen, ha azt mondom: "rezsik"?

Legjobb válasz: Tudtommal a magyar nyelvtan hivatalosan nem tesz különbséget megszámlálható, és megszámlálhatatlan dolgok között, mint az angol, de szerintem ugyanúgy viselkedik a "rezsi-rezsik" mint a "víz-vizek", "levegõ-levegõk".

Tudtommal a magyar nyelvtan hivatalosan nem tesz különbséget megszámlálható, és megszámlálhatatlan dolgok között, mint az angol, de szerintem ugyanúgy viselkedik a "rezsi-rezsik" mint a "víz-vizek", "levegõ-levegõk".
A kérdező hozzászólása: Itt van például Buenos Aires. Ha jól érzékelem, ez többesszámú név: "Jó levegõk" lenne a jelentése? Akkor a levegõknek is van értelme, a vizeknek meg magyarul is még inkább. Jól gondolom?


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!