Találatok a következő kifejezésre: Helyes vagy ahogy ezeket a felszólító (1 db)

Helyes vagy helytelen, ahogy ezeket a felszólító mondatokat mondom?

Nagyon sokszor használom így a szavakat: "aludjál már!", holott tudom, hogy "aludj már"-t kellene mondanom a gyereknek. De ez a helyzet az "játszál mással!", "igyál vizet!", "játszál egyedül" stb. mondatokkal. Szóval mindig odateszem az -ál, -élt is. Pedig sokkal jobb lenne, ha t?lem azt hallaná, hogy "idd a vizet!". Vagy rosszul gondolom?

Legjobb válasz: Ebben semmi különös nincs, egy szó megfogalmazásának többféle módja is lehet, ettõl még nem lesz senki se "paraszt". Különben is az idd a vizet nekem pl nek hangzik különösebben helyes megfogalmazásnak, az igyál vizetben pedig semmi kivetnivaló nincs.

Ebben semmi különös nincs, egy szó megfogalmazásának többféle módja is lehet, ettõl még nem lesz senki se "paraszt". Különben is az idd a vizet nekem pl nek hangzik különösebben helyes megfogalmazásnak, az igyál vizetben pedig semmi kivetnivaló nincs.
Mind nyelvtanilag, mind a köznapi szóhasználatban helyes mindkét változat, az egyik a másik rövidített formája. Általánosban mindkettõt tanítják nyelvtanon. A "játszál" egyébként nem helyes, mert hosszú "sz"-t írunk, mivel a felszólító mód J-je írásban jelölt teljes hasonulással hasonul a szótõ SZ-éhez, tehát így helyes: "játsszál". Nyugi, tök jól beszélsz és semmi helytelent nem fog tõled megtanulni a kicsi :)
Ez senkit nem zavar, ha így használod. Engem ennél jobban zavar és az tanulatlanságot is tükröz, mikor vki így beszél (E/1. személyben):Aludnák, tanulnák, kapnák, tehát "nákozik". Holott a -nék személyrag a helyes.


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Hogy is van ez, hogy a számokat kétezerig egybe írjuk? "Kétezer egy" már külön van? És pl. a 2673, 4352, 8362?

Ezerkilencszáznyolcvanhat.

4

Helyes ez a "tervei szerint . Szerette volna" megfogalmazás?

Konkrétan:

4

Helyes ez a latin fordítás?

Parens historiae est ipsum. - A történet saját magát szüli.

2

SEGÍTSÉG MEGÕRÜLÖK! Melyik az a szó, amit hibásan használ egy mindig F1-es "szakértő"?

Már 10 perce itt idegeskedek, segítsen valaki!!!!

7

Tanítanak még helyesírást az iskolákban? Komolyan kérdem, mert nagyon úgy tűnik, hogy már nem, ahogy elnézem a fórumokat.

Ma telt be a pohár,így kezdtek egy mondatot az egyik fórumon: Lyézusom....Most komolyan,egy picit több tisztelet túl nagy kérés lenne az anyanyelvünk felé???

16

Melyik a helyes?

Valaminek az ellentéte vagy az ellentetje?

5

Csakk engem ídegesit ez a hejesiras mánía?

:)

31

Mit jelent az, hogy LOL?

8

"Reprodukáltad önmagad. " Ez mit jelent pontosan?

5

Szem elől vesztettem vagy szem elől tévesztettem?

Hogy kell írni? Kérlek segítsetek!

10

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!