Találatok a következő kifejezésre: Helyes vagy ahogy ezeket a felszólító (1 db)

Helyes vagy helytelen, ahogy ezeket a felszólító mondatokat mondom?

Nagyon sokszor használom így a szavakat: "aludjál már!", holott tudom, hogy "aludj már"-t kellene mondanom a gyereknek. De ez a helyzet az "játszál mással!", "igyál vizet!", "játszál egyedül" stb. mondatokkal. Szóval mindig odateszem az -ál, -élt is. Pedig sokkal jobb lenne, ha t?lem azt hallaná, hogy "idd a vizet!". Vagy rosszul gondolom?

Legjobb válasz: Ebben semmi különös nincs, egy szó megfogalmazásának többféle módja is lehet, ettõl még nem lesz senki se "paraszt". Különben is az idd a vizet nekem pl nek hangzik különösebben helyes megfogalmazásnak, az igyál vizetben pedig semmi kivetnivaló nincs.

Ebben semmi különös nincs, egy szó megfogalmazásának többféle módja is lehet, ettõl még nem lesz senki se "paraszt". Különben is az idd a vizet nekem pl nek hangzik különösebben helyes megfogalmazásnak, az igyál vizetben pedig semmi kivetnivaló nincs.
Mind nyelvtanilag, mind a köznapi szóhasználatban helyes mindkét változat, az egyik a másik rövidített formája. Általánosban mindkettõt tanítják nyelvtanon. A "játszál" egyébként nem helyes, mert hosszú "sz"-t írunk, mivel a felszólító mód J-je írásban jelölt teljes hasonulással hasonul a szótõ SZ-éhez, tehát így helyes: "játsszál". Nyugi, tök jól beszélsz és semmi helytelent nem fog tõled megtanulni a kicsi :)
Ez senkit nem zavar, ha így használod. Engem ennél jobban zavar és az tanulatlanságot is tükröz, mikor vki így beszél (E/1. személyben):Aludnák, tanulnák, kapnák, tehát "nákozik". Holott a -nék személyrag a helyes.


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Kell-e vessző a mivel elé?

Egész pontosan ilyen esetekben: Elment a boltva, mivel elfogyott az alma.

3

Az ön és az önök személyes névmások?

3

Az -e kérdőszócska (pl. : megette-e) elé nem kell kötőjel? ! Miért nem tesz senki?

11

Hogy írjuk helyesen ezeket a mondatokat?

Ez volt a feladat:

13

"Aki" vagy "ami kifejezést kell használni állatok esetében?

Például: "Cili egy cirmos cica, aki szeret játszani." Vagy: "Cili egy cirmos cica, ami szeret játszani"?

11

Nagyon furcsa nektek ez így? "hiányzanak"

14

Mit üzennél azoknak, akik nem tudnak helyessen írni?

16

"mondat modalitása, kifejezőeszközei az egyes mondatfajtákban " Itt mit ért kifejező eszközök alatt?

1

Irnatok-e nekem o betuvel vegzodo szavakat?

nagyon fontos!!!!!!

5

Fontos! Egy mondatot emelyben a fojt és a folyt szavak szerepelnek (és persze értelmes legyen)! Egy másik mondat amelyben a sujt és a sulyt szo szerepel (persze ez is legyen értelmes)?

egy ooooriási nagy köszönöm aki megfejti ezt a feladatot amin én már egy orája kilodok

2

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!