Találatok a következő kifejezésre: Hany megapixeles szem (5 db)

Az emberi szem hány megapixeles látásra képes? Bővebben lent!

Ezt úgy értem, hogy hány megapixeles képnek felel meg az ahogy lát az ember.

Legjobb válasz: A retinát a látás érzékelésére a fotoreceptorok, 130 millió pálcika és a színes látás érzékelésére 7 millió csap alkotja. A nyúlványok legnagyobb koncentrációja az úgynevezett sárgafoltban, tehát a legélesebb látás helyén van. Egy kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy az emberi szem 130 megapixeles fényképezõgép. http://hu.wikipedia.org/wiki/Szem

A retinát a látás érzékelésére a fotoreceptorok, 130 millió pálcika és a színes látás érzékelésére 7 millió csap alkotja. A nyúlványok legnagyobb koncentrációja az úgynevezett sárgafoltban, tehát a legélesebb látás helyén van. Egy kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy az emberi szem 130 megapixeles fényképezõgép. http://hu.wikipedia.org/wiki/Szem
Az oldalon már jópárszor szerepelt ez a kérdés. De tessék: A retinát a látás érzékelésére a fotoreceptorok, 130 millió pálcika és a színes látás érzékelésére 7 millió csap alkotja. A nyúlványok legnagyobb koncentrációja az úgynevezett sárgafoltban, tehát a legélesebb látás helyén van. Nagy túlzással azt is mondhatnánk, hogy az emberi szem 130 megapixeles fényképezõgép. Ami persze azért nem igaz, mert a szemünk nem pixeleket lát. :P
A kérdező hozzászólása: akkor bocsánat, hogy nem kerestem rá és köszönöm a válaszokat
Nem látunk pixeleket, és a szem nem fényképezõgép, ezért ezt nehéz megmondani. Ha a szemünk fényképezõgép lenne, nem lenne 130 megapixeles a 130 millió pálcika miatt, mert a szemlencse és az üvegtest sosem tökéletesen átlátszó, és a szem alakja sosem tökéletesen szabályos (nem beszélve a lencsérõl), ezért a kép nem tökéletesen éles. Ez alapján a szem felbontása < 130 megapixel. Másrészt: a szem nem fényképeket készít, hanem folyamatosan mozog és mozgóképet rögzít. Nagy területet lát be és folyamatosan pontosítja a látványt. Ráadásul két szemünk van. Mindezt figyelembevéve különféle becslések vannak, pl. 300-600 megapixel.
19, 5 Gigapixel

Ha egy kamera lenne a szemünk, hány megapixeles lenne?

Legjobb válasz: A kutatások szerint az ember az úgynevezett tisztánlátási távolságból (ez 25-30 cm) egy 100 mikrométer (0,1 mm) képpontot még éppen érzékelni tud. Ezekbõl az értékekbõl kiszámítható, hogy az emberi szem "felbontóképessége" kb. 4 - 7 megapixel. [Az éleslátás mezõjét kb. 20x30 cm-ez "négyzetnek" kell elképzelni, így kiszámítható a pixelszám, 200/0,1 x 300/0,1= 6 MP]

A kutatások szerint az ember az úgynevezett tisztánlátási távolságból (ez 25-30 cm) egy 100 mikrométer (0, 1 mm) képpontot még éppen érzékelni tud. Ezekbõl az értékekbõl kiszámítható, hogy az emberi szem "felbontóképessége" kb. 4 - 7 megapixel. [Az éleslátás mezõjét kb. 20x30 cm-ez "négyzetnek" kell elképzelni, így kiszámítható a pixelszám, 200/0, 1 x 300/0, 1= 6 MP]
A megapixel digitális fogalom, a szemre ezt nem tudod ráhúzni, sorry
A kérdező hozzászólása: köszönöm, ez egy kimerítõ válasz volt :D
A szemet nem lehet MP-ben megmondani, viszont ahogy az elõttem szóló írta, körülbelül 6MP lenn ez egy kamerában! A kameraképet ami pl 30MP-vel készül te semmivel nem látod tisztábbnak. 6MP után már csak akkor látod a különbséget ha elkezded a képet nagyítani.
A szem fényérzékelõ részecskéi a csapok, a színérzékelõk a pálcikák. Ezek elhelyezkedése nem egyenletes, s fõként nem mértani pontosságú, mint a pixelek esetében. Az ideg szélein fõként fényérzékelõk, központi részén egyre nagyobb arányban színérzékelõk találhatók. A szem felépítése tehát jobban hasonlít a celluloid film szemcséinek elvére, bár az egyenetlen megoszlás miatt ez sem igaz, hiszen a filmen csak színérzékelõk vannak, a régi fekete-fehér filmeken meg csak fényérzékelõk, azok viszont nagyon is egyenletes eloszlásban. Kérdésedre a válasz tehát: a szem felbontó képessége pixelekben nem mérhetõ. A szem felbontóképességének nevezzük két pont közötti legrövidebb távolságot, mely mellett a szem a pontokat már különállónak látja. Ez talán tized milliméteres nagyságrend lehet nagy egyéni eltérésekkel.
Egy kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy az emberi szem 130 megapixeles fényképezõgép.
Igen, kedves utolsó válaszoló. Egy kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy a szemünk 2 db 140 pixeles fényképezõgép. A kis túlzás a 140 megapixel, meg a fényképezõgép.

Az emberi szem hány megapixeles?

Mint tudjuk ha látunk egy szép tájat azt még egy 10 megapixeles kamerával sem tudjuk olyan szépre lefotózni mint amillyennek látjuk.

Legjobb válasz: Itt azt írják 576 megapixel [link] (Azt hiszem ez volt már kérdés itt gyk-n) [link]

Itt azt írják 576 megapixel [link] (Azt hiszem ez volt már kérdés itt gyk-n) [link]
Én itt 250 MP-es adatot találtam… [link] Itt azt írják, hogy egy retinában 120 millió sejt felel a „fényintenzitás” érzékeléséért, és 6 millió a színes látásért. Ráadásul ezek nem egyenletesen oszlanak el a szemben, tehát amire nézel, azt aránylag nagyobb felbontással látod. Plusz a valóságban több irányba is tudsz nézni, és egybõl két szemmel nézed a tájat, az agyad pedig elég ügyesen rakja össze a sok kicsit különbözõ képet a tájról, amiket egy körbenézés alatt készít a szemed.
Ez az adat nem sokat jelent, mivel gyakorlatilag azt látod élesen, amire ránézel. Próbáld csak meg felmérni úgy a környezeted, hogy közben csak egy pontot nézel, magad elõtt. Nem fog menni. Nekem pl. van egy hímzett függönydíszem: mintás rombusz körvonal formájú. Ha a perifériás látásommal nézem, akkor ez egy tömör rombusznak néz ki, pedig több cm nagyságú, és maga a körvonal csak pár mm.
A 441 dpi-s telefon kijelzõjét 40 cm-rõl nézve nem látok képpontokat elkülönülni. Ebbõl a felületbõl a teljes látóteremet magasságban kb.5, szélességben kb. 20 db töltené ki. 5X20X1080X1920 képpont, feltéve, hogy periférián ugyanannyi képpontot tudok érzékelni, mint az éleslátás foltján. De mivel ez nem igaz, ennek kb. a 30%-át el lehet venni. Ez nagyon saccperkb volt, de sokkal pontosabbat hivatalos forrásból sem kapsz, éppen a periféria kérdõjeles felbontása miatt.
Itt van egy grafikon, hogy hogyan változik a fényérzékeny sejtek sûrûsége a „fovea”-tól kifelé haladva… [link]


Hány megapixeles a szemünk?

Legjobb válasz: Semennyi! Az egy felbontás a digitális fényképezõknél, hogy a képszenzor mekkora felbontással bír. Az analóg fényképezõknél sincs megapixel, pedig annak sok köze van a fényképezéshez :) :) :)

Semennyi! Az egy felbontás a digitális fényképezõknél, hogy a képszenzor mekkora felbontással bír. Az analóg fényképezõknél sincs megapixel, pedig annak sok köze van a fényképezéshez :) :) :)
valamilyen film mûsorban hallottam, asszem, hogy valami 11, vagy valahogy e-körüli szám, ahány full hd felbontású fényképezõ\kamera az, ami felváltaná a szemünket. (asszem a mûsor címe, "az emberi test". (amit le írtam, abból semmi sem biztos, mert nem jól emlékszem. :\)

Hany megapixeles a szem?

ha egyaltalan van ilyen...

Legjobb válasz: Annyi kiegészítés az elsõhöz, hogy a nagy felbontású kamerának a lényege, hogy jobban nagyítható a kép. Nem mindegy, hogy mondjuk egy fénykép felsõ sarkában levõ apró madarat 15 pixelen ábrázolsz, vagy 15 millión. Elõbbi esetben nagyításkor kapsz 15 barna pöttyöt, utóbbi esetben a képnek ez a pici része is még élvezhetõ. Sõt talán rá bírsz nagyítani a szárnya végén levõ tollra is :)

Annyi kiegészítés az elsõhöz, hogy a nagy felbontású kamerának a lényege, hogy jobban nagyítható a kép. Nem mindegy, hogy mondjuk egy fénykép felsõ sarkában levõ apró madarat 15 pixelen ábrázolsz, vagy 15 millión. Elõbbi esetben nagyításkor kapsz 15 barna pöttyöt, utóbbi esetben a képnek ez a pici része is még élvezhetõ. Sõt talán rá bírsz nagyítani a szárnya végén levõ tollra is :)
A kérdező hozzászólása: Wouw ...:O szep valasz, koszonom szepen:)
Hát, nemhiszem hogy megapixelben kell mérni az ember szemét.
"A felbontás másik mutatószámában, a dpi-ben a szem élessége konkrétan meghatározott, 254 dpi. " He, he ennek semmi köze a szem élességéhez, annál inkább ahhoz, hogy 1 inch éppen 25, 4 mm vagyis pont 0, 1 mm egy pont.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!