Találatok a következő kifejezésre: Ha van anyatej, (58 db)

Hogyan készítsem el a meggyszószt a babámnak, ha van anyatejem is elraktározva?

Köszönöm a segítséget!

Legjobb válasz: Fõzd meg a meggyet, paszírozd le. Anyatejet keverj hozzá (ilyen egyszerû)

Fõzd meg a meggyet, paszírozd le. Anyatejet keverj hozzá (ilyen egyszerû)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm!
szia nem irtad mekkora a baba én mártást csináltam.megfõztem-és picit behabartam.volt, h tejszint is tettem bele.krumplival-husival kináltam

Ha sok anyatejed lenne és egy kis faluban laknál ahol van egy másik kisbaba a tiéden kívül akinek nincs anyukája mert a szülés után elválasztották őket egymástól akkor adnál anyatejet neki? Persze hivatalosan vizsgálatokat elvégezve

Létezik olyan hogy valakinek van teje és mégsem esik meg a szíve egy olyan kisbabán akinek csak nevelő szülei vannak?

Legjobb válasz: Én is hallottam róla, hogy sokakban ez ellenérzést vált ki. Én személy szerint simán adnék, ahogy adtam is. A nagyobb gyerekeimnél az anyatejgyûjtõ szolgálat vitte el a felesleget. Amikor a kicsi született, már vidéken laktunk, és ott a háztól-házig rendszer mûködött, így egy ikerpárt láttam el tejjel a saját babámon kívül. Persze a vizsgálatok kellenek, de az sem lehet akadály.

Én is hallottam róla, hogy sokakban ez ellenérzést vált ki. Én személy szerint simán adnék, ahogy adtam is. A nagyobb gyerekeimnél az anyatejgyûjtõ szolgálat vitte el a felesleget. Amikor a kicsi született, már vidéken laktunk, és ott a háztól-házig rendszer mûködött, így egy ikerpárt láttam el tejjel a saját babámon kívül. Persze a vizsgálatok kellenek, de az sem lehet akadály.
A védõnõnek én is felajánlottam, hogy szívesen adok tejet rászoruló babának, de lebeszélt róla, mert bár rengeteg tejem volt, viszont ikreim voltak ráadásul koraszülöttek, úgyhogy az õ tanácsára tartalékoltam. Ha viszont újra szülnék és nem lenne korababám nagyon szívesen adnék másik babának is.
Ha olyan sok tejem lenne, hogy jutna màs babà(k)nak is belôle, természetesen adnék!
Persze hogy adnék
Elsõ vagyok. Találkoztam már hasonló kérdéssel, és több ellenérvet olvastam ott. Az egyik az, hogy nem kevés munka fejni. Ez tény, én rengeteget fejtem, és tényleg macerás volt eleinte, aztán beleszoktam. A másik ellenérv az szokott lenni, hogy nem valaki nem tudja elképzelni, hogy az Õ testébõl származó tejet másnak adja oda, taszítja ez az érzés. Azt pláne nem tudja elképzelni, hogy esetleg mellre tegye más babáját. Azt gondolom, ezt el kell fogadni. Nem vagyunk egyformák, de szerencsére mindig akad olyan, aki szívesen ad, mint én.
Én azt bánom, hogy nincs, akinek odaadhatnám a felesleget, és borogatom ki a lefolyóba :-( Viszont én szívesen mellre is tenném másnak a babáját, ha szükség lenne rá.
Provokatívnak érzem a kérdésed, mintha az a nõ már nem is lenne jó anya vagy ember, aki nem úgy gondolkodik, hogy ebben az esetben tejet kell adni a rászoruló babának is. Az anyai szeretet, áldozatvállalás sokaknál csak a saját gyerekre terjed ki, nem pedig máséra. Ezzel pedig semmi gond nincs.
A kérdező hozzászólása: jó, ez egyértelmû hogy ikrek esetében más a helyzet mert ugye saját gyereket /gyerekeinket elõtérbe kell helyezni de ha egy gyerek ven és 2 gyereknek elegendõ tej?......
Kedves 16., itt ez a divat. (Természetesen én is le lettem pontozva, mert adnék szívesen tejet, 9. voltam.) Én mondjuk ebbõl a lepontozók IQ-jára következtetek, és akkor már érthetõ is, hogy miért van bajuk azokkal, akik segítenének másokon. Ne foglalkozz velük, ennyi örömük legyen.
Valaki tudna arra válaszolni, hogy miért pontozzák le azokat, akik szívesen adnának más babájának is anyatejet. Ezt most tényleg nem értem.
Ha sok tejem lenne, én szívesen adnék, ha helyben lenne, mert nálunk nincs anyatejgyûjtõ, csak a megyeszékhelyen, oda macerás lenne elvinni. Literenként 1800 Ft-ot ad érte az OEP, az sem egy utolsó szempont. Persze macera van vele, de szerintem nem a fejés a gond, mert ha sok van úgy is le kell fejni, hogy ne gyulladjon be a mell, hanem a sterilizlás lenne macerás. A vizsgálatok küzül viszont a tüdõszûrõt nem vállalnám be semmi pénzért sem, ha elfogadnák helyette mondjuk a másfél évvel ezelöttit, akkor mehetne a dolog (elvileg 1 évnél nem régebbi kell hozzá). A többi vizsgálat nem vészes, csak vér és széklet vizsgálat. Viszont nekem sajnos kevés tejem volt, és nem adtam volna soha nõi tejet a fiamnak, tápszeres pótlást kapott 3 hetes kora óta, 2, 5 hónapig tudott szopizni.
Persze, hogy adnék. Kérdés, hogy elfogadnák-e... Én nem adnék a babámnak nõi tejet, csak tápszert, ha nem lenne tejem. Akármilyen vizsgálat is van.
Nem maga a kérdés a provokatív, hanem az a hangnem, ahogyan a kérdezõ válaszolt.
Hihetetlen, hogy ezt a kérdést is valaki provokatívnak tudja látni! Ha több lenne a tej, mint kéne, persze hogy adnék!
Én több litert ajánlottam fel ismerõsnek aki kórházba került, de nem fogadták el, inkább adtak az 1 hónapos gyereknek tápszert. De nem gond, más elvitte (ingyen adtam, tárolókkal együtt), természetesen ha lenne még babám és sok tejem és bajban lévõ kisbaba, gondolkodás nélkül adnék tejet ingyen.
A kérdező hozzászólása: és miért vált ki ellenérzést? miért nem tud örülni annak hogy segíthet máson?
A kérdező hozzászólása: igen, ez a fejés tényleg idõ és energia is. Más babáját én sem tenném saját mellemre szerintem de odaadnám a tejem szívesen
Semmi gond, én ezentúl nem válaszolok olyan kérdésre, ahol a véleményemet kérik. :)

Ha az anyatejben minden szükséges dolog benne van, ami a babának kell, akkor miért szedetnek minden babával Vigantolt és Káliumot?

Legjobb válasz: Elméleti az ötletem, de nem lehet, hgoy az anyukák elégtelenül táplálkoznak, ezért mégsincs benne minden az anyatejben, holott amúgy benne lenne?

Elméleti az ötletem, de nem lehet, hgoy az anyukák elégtelenül táplálkoznak, ezért mégsincs benne minden az anyatejben, holott amúgy benne lenne?
mert most épp ez a divat. angliában, mikor össze voltak nõve a házak, a szennyvíz a sikátorokon folyt le, és az iparosodás miatt borzalmas szmog volt, na akkor nem jutott le a napfény és rengetek csontosodási probléma volt (angol kór). azóta is ezt megelõzendõ kell adni a D-vitamint...
Kérdezõ K vitaminra gondolt szerintem. A K-vitamin azoknak a vérben lévõ anyagoknak a képzéséhez szükséges, melyek a véralvadás normális lefolyását, az elvérzéssel szembeni védelmet teszik lehetõvé. Az anyatejben legtöbbször nincs meg a megfelelõ mennyiség, amire a csecsemõnek szüksége van. D-vitamin hiány esetén angolkór alakulhat ki, mert a D-vitamin speciális összefüggésben van a kalciummal és foszforral, melynek alacsony jelenléte a csontozat elpuhulását és hajlékonyságát idézi elõ, legjellemzõbb a lábszárcsontok elhajlása. Az angolkór okán szívelégtelenség és légzési rendellenesség is felléphet. Ezért nagyon fontos a D-vitamin pótlása a csecsemõknél.
Az egy dolog, hogy mennyire tápláló az anyatej, de gondolom azért mikroszkóp alatt nem nézted meg te sem, hogy pontosan mi van benne :)
Káliumot?? ezt még én sem hallottam! D-vitamint nekem azért írtak fel csak az elsõ idõben mert téli baba volt! mondta is a dokim hogy ha tavasz lesz nem kell adnom már neki tovább! Viszont!!! - való igaz hogy nem minden anyatej kellõ összetételû a baba számára! - nálam is ez volt - momentán nem volt elég "zsíros" így a kicsi hiába szopott elég sokat, olyan soványka volt hogy csak na. pedig rendesen -változatosan étkeztem! a barátnõmnél meg pont fordítva volt neki túl zsíros volt a teje ezért a baba nagyon hasfájós lett és amint azt javasolták hogy a végét már ne adja oda neki inkább a másikból szoptassa máris javult a helyzet!
Nem minden országban ennyire , , divat" a D és a K vitamin. A külön adott vitaminok kora elõtt is felnõttek a gyerekek. Én nem Mo-n élek, és kizárt hogy bármi mást beletegyek a gyerekem szájába míg nem lesz 6 hónapos. Minden benne van a tejemben amire szüksége van.
Megelõzésképp - ki merné vállalni a kockázatot?! - , mert sosem lehet tudni milyen anyuka táplálkozása, életmódja. A D-vitamin a kálcium felszívódásához, fõleg a téli babáknak kell, amikor kevés a napfény. A K-vitamin fõleg a leveles zöldségekben van/lenne, a véralvadást segíti. Valószínûleg manapság kevés babának lenne baja, ha nem kapja ezeket, mert az anyukák többsége szed vitamint, eszik zöldséget és kiviszi a gyereket legalább pár percre naponta a napra. Viszont létezik olyan, hogy anyukának nem jó a teje. Egy barátnõm kisfiánál a 3 hós kontrollon (azt hiszem, akkor volt?) még nem találták meg a babája csípõjében a csontmagot. Valószínûleg kevés volt az õ szervezetében a kálcium vagy már nagyon kifogytak a raktárai terhesség-szoptatás alatt. Ezért aztán neki is kellett D-vitamint meg kálciumot is innia és bevált (sõt az õ hajhullásán is segített).
A kérdező hozzászólása: Bocsánat, elírtam, és a K vitaminra gondoltam! Nekem mindig jó volt a tejem a gyerekeinknek, nem voltak hasfájósak, és szépen híztak. Ezért sem értettem soha, hogy miért szükséges adni, ha mindig azt hangoztatják, hogy az anyatejben minden szükséges dolog benne van ami a babának kell..
Valószínûleg annyira azért mégsincs benne minden, vagy nem mindenkinek egyformán. Megelõzés. De tényleg nem kálium, hanem K-vitamin.
Valószínûleg azért, mert kevesebb K, és D-vitamin van a tejben a kelleténél.
Káliumot??? 2 gyerekem van, úton a harmadik, de hogy káliumot kéne szedni gyerekeknek, errõl még nem hallottam. A Vigantol meg csak D vitamin, télen kevés a napfény, a kisbabák csontnövekedése meg igen intenzív, ezért kell.
Nem hiába kell a babáknak ezeket a vitaminokat szedni.A k vitamint azért kell szedni havonta egyszer mert újszülött kórban a bélbaktériumok csekély száma miatt elõfordulhat k vitaminon alapuló vérzékenység.A D vitamin elõsegíti a kalcium és foszfor felszívódását.Ultraibolya sugárzás hatására a bõrben keletkezik.Hiánya gyermek kórban angolkórt okozhat.Már pedig napra nem igen szoktuk kirakni az újszülött babákat tehát igenis tanácsos adni nekik.

Ha van elég anyatej, akkor is kell/lehet teát adni a babáknak, újszülöttnek?

Legjobb válasz: A mai álláspont szerint nem, az anyatej elég folyadék és szomjoltó is. Én az idei nyári hõségben is kínáltam a picit vízzel, nem fogadta el. Viszont szopizott rendesen.

A mai álláspont szerint nem, az anyatej elég folyadék és szomjoltó is. Én az idei nyári hõségben is kínáltam a picit vízzel, nem fogadta el. Viszont szopizott rendesen.
Amíg csak anytejet kap (ha lehet, 6 hónapos koráig), addig nincs szüksége más folyadákra. Az anyatej neki étel is és ital is. Ha már kap mást is, akkor már szüksége van folyadékpótlásra is.
Bár azt mondják, nem kell más folyadék az anyatejen kívül, az én kisfiam ivott teát a tejcsi mellett, és szopizott is rendesen.Õ azóta is rengeteg folyadékot iszik, ez egyéni szükségletektõl függ.Majd kitapasztalod.

Mikortól kezdjem el a hozzátáplálást, ha van elég anyatejem? Most négy és fél hónapos.

Legjobb válasz: Ha van elég tejed és tápláló is akkor meg kénne várni a hat hónapot.Mert ha épp ellenkezöje lenne akkor szokták ajánlani a hozzátáplálást.

Ha van elég tejed és tápláló is akkor meg kénne várni a hat hónapot.Mert ha épp ellenkezöje lenne akkor szokták ajánlani a hozzátáplálást.
Bõven ráérsz 6 hónapos kora után. Az anyatejben benne van minden, amire szüksége van. Sokkal jobban meg tudja emészteni, mint a szilárd ételt. Ha elkezded a hozzátáplálást, számíthatsz rá, hogy csökkenni fog a tej mennyisége, hiszen kevesebbre lesz szükség, ahogy haladtok a szilárd ételekkel. Ha majd látod rajta, hogy kívánja a szilárd ételeket, akkor elég lesz elkezdeni a kóstoltatást szép lassan. Az én kislányom 6 hónapos, most ketdtük a gyümölcsök kóstolgatását, mert már rájött, hogy jó dolog lehet enni - szinte kinézte a szánkból az ételt vagy a kezünkbõl a poharat:) ))
nekem is volt elég tejem, de én is 4-4, 5 hónapos korban kezdtem el kostoltatni vele az almát.mostmár szépen eszik mindent 10hónapos.

Anyatej adható a nagyobb gyerkőcnek (testvérnek), ha van feleslegben egy kevéske?

Az a helyzet, hogy a lányommal problémás volt a szoptatás, és így kevés ideig kevés anyatejet tudtam neki adni. Ha most a fiammal nagyobb szerencsém lesz, és lesz pár deci tejem feleslegben, akkor adjak bel?le a 2,5 éves láynomnak ha kér vagy ezt egyáltalán nem javasoljátok?

Legjobb válasz: Általában kérni szokták, meg akarják kóstolni, de nagy átlagban itt abba is marad mert nem ízlik nekik. Adj neki nyugodtan, akár ha nincs felesleg akkor is, Csak hogy meg tudja kóstolni :)

Általában kérni szokták, meg akarják kóstolni, de nagy átlagban itt abba is marad mert nem ízlik nekik. Adj neki nyugodtan, akár ha nincs felesleg akkor is, Csak hogy meg tudja kóstolni :)
Persze, ha elfogadja és ízlik neki, nyugodtan. Neki is a javára válhat a sok-sok vitamin, védõanyag. De az öcsinek is tegyél el azért valamennyit, ínséges idõkre. Bár olvasztva nem mindegyik issza meg...
Ha az anyukát nem zavarja és a nagyobbik szopni szeretne, azt is nyugodtan megteheti. Semmilyen negatív következménye nem lenne annak se. Max. egyeseknek nem tetszik.
Igen, csak pohárba add neki és ne szopiztasd újból.
Nálunk is hasonló volt a helyzet. A nagyobbik fiamnál alig volt tej, szerencsére most van elég. Egyik este gabonapelyhet akart enni és volt a hûtõben kb. 1 deci anyatejcsi. Gondoltam azt teszem a tálkába. Kíváncsian figyeltem mit kezd vele. Utolsó cseppig megitta, majd közölte "Anya ez nagyon finom volt." Azóta próbálok Neki is félre tenni, van, hogy gabonapehellyel, van, hogy kakaónak issza, de nem kötöttem az orrára, hogy anyatej. Egyébként már 4 és fél éves. Szóval szerintem ha van felesleg nyugodtan add oda a nagyobbiknak.
:) Természetesen nem lesz személyiségzavaros a tesóval! (sõt!:) A regresszióra úgy értettem, hogy kívülrõl nem kell újra hozzásegíteni. Magától persze, hogy átmenetileg picit visszacsúszik. De ezen akkor segítem át, ha a korosztályának megfelelõen kezelem, bátorítom , törõdöm vele, és nem a korábbi szintnek megfelelõen. A kérdéshez visszatérve ezért tartom jó ötletnek, ha a baba tejét, ha a kisgyerek ragaszkodik hozzá megkóstolhassa pohárból, kiskanálból(nem biztos, hogy igényelni fogja hosszan), de újra semmiképpen nem szoptatnám már. Élettanilag nincsen különösebb jelentõsége az anyatejnek már ebben a korban, ha a gyerek eszik rendesen, vitamindúsan.
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat! Igen, itt a lényeg, engem elsõsorban éppen élettanilag érdekelt volna, hoyg van-e bármiféle pozitív hozadéka? Ezek szerint nem igazán...
Betti válasza: De igen, van.Amikor megszületett a második kisfiam és a nagyobbnak is anyatejet adtam (pohárból), egész télen nem volt beteg.Ezt én pozitívan értékelem.
Megintcsak a sok kijelentõ mondat, miszerint az újra megszoptatott gyerek tutibiztos regresszálni fog.. Oké, ha valaki ebben hisz, ám tegye. Én másképp gondolom. Az viszont, hogy az anyatejnek már nincs jelentõsége ebben a korban, nem igaz. Ennyi.
"Megintcsak a sok kijelentõ mondat, miszerint az újra megszoptatott gyerek tutibiztos regresszálni fog.. Oké, ha valaki ebben hisz, ám tegye. Én másképp gondolom. " Nem regresszálni, hanem regrediálni. Nem "gondolom" kérdése, hanem szakmai alapokkal bíró kijelentés. A modern pszichológia pedig kísérletekre és megfigyelésekre alapoz, nem a levegõbe állítgat dolgokat. Mindegy ebbe ne menjünk bele... Anyatej valóban tele van immun anyagokkal, de ennyi erõvel felnõtt korban is lehetne fogyasztani. Ártani nem fog. Egy egészséges teljese értékû táplálkozás mellett azonban nincsen rá feltétlenül szükség, csak adható. Úgy, mint más egyéb táplálékkiegészítõk.
Szerintem nem veszekedtünk, csak megvitattuk a témát. :o) Egyébként a regresszió nem feltétlenül rossz. Egy rövid "visszalépést" ugyanis nagyobb elõrelépés követhet. Nem hinném ugyanis, hogy örökre megreked az az újra szopizós kisgyerek azon a szinten. (Akik tizenévesen körmöt rágnak, és hasonlók, azok rekednek meg az orális fázisban) Mert ezzel az erõvel minden kisgyerek, akinek kistestvére születik, személyiségzavaros lesz? Az ugyanis kivédhetetlen, hogy a kistestvér érkezésekor pl. a nagy gyerek a babajátékokkal kezd játszani, és még számos szempontból "babamódon kezd viselkedni".
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a válaszokat, és mehkérlek benneteket, hogy ne veszekedjetek az én kédésemen, hanem ha érdekel ki mit gondol errõl, hoyg nagy gyereket szabad-e szoptatni akkor tegyetek fel róla kérdést. Én nem szoptatnám a 2, 5 éves gyerekemet, és kész. Ettõl függetlenül érdekelt, hoyg anyatejet érdemes-e, lehet-e adni neki. Köszi még 1x!
Szeretem, amikor egyesek kijelentõ módban beszélnek a lehetõségekrõl, esélyekrõl, kockázatokról. :) (Remélem, én elég gyakran használom, a HA szócskát.) Írtam, hogy HA az anyuka nem ellenzi, HA a nagyobb kéri vagy elfogadja, akkor ELVILEG semmi akadálya nincs annak, hogy a nagy is kapjon anyatejet. Még akár úgy is, hogy újra mellre kerül. Én közvetlenül is ismerek olyan anyukákat, akik így újra elkezdtek (tandem) szoptatni és nem számoltak be semmilyen hátrányról, se rövid, se hosszú távon. Ellenben azt mondták, a nagyobb sokkal jobban viselte, hogy a kicsi sokat van anyán, mert így osztozni tudtak. Néhány hét, max. hónap után mindegyik nagytesó elhagyta a szopást, hogy "több maradjon a kicsinek". A szakmai anyagok is ugyanezt hozták le. Sem biológiailag, sem pszichésen valószínûleg nincs káros következménye, ha valaki ezt az utat választja. (De nyilván ezt is ésszerûen, körültekintõen kell, mint ahogy minden mást is.) Ez persze nem kötelezõ és nem kell vele egyetérteni sem, de ha valaki kipróbálja, nem kell hülyének nézni. És nem csak én gondolom így. ;)
Milyen káros következménye van annak, ha újra szopizni kezd egy két éves? Kíváncsivá tettél! Én a két évesemet meg is kérdeztem, hogy szeretne-e? Nem akart amúgy, de biztos vagyok benne, hogy nagyon jól esett neki, hogy lehetõséget kapott rá, mert így nem érezte magát kiszorítva ebbõl a dologból. Kismillió sztorit olvasni, hogy a nagy testvér kiakad, amíg anya a picit szoptatja (még Anna, Peti, Gergõ is :o), nálunk semmi ilyen nem volt, szerintem pont emiatt. Így a nagy is teljesen természetesen kezelte a helyzetet.
Stefix, ha egy már nem szopizó 2 évest újra szopiztatni kezd (mellbõl), annak megvan a maga káros következménye.. akkor is, ha te nem úgy gondolod.
Betti válasza: Én is adtam a 2 évesemnek, mivel anyatejleadó vagyok, minden nap fejek, neki is hagytam 2 decit.Ma már 3 éves, de még mindíg adok neki, ha marad.Épp a minap történt, hogy elfogyott a bolti tej, õ pedig szeretett volna inni.Mondtam, hogy elfogyott a tej, erre õ:"De anya, neked van a cicidben tejcsi, öntsél a poharamba."Nagyon vicces volt, hát öntöttem neki.:) ) Esetleg, ha simán nem ízlik neki, tehetsz bele kevés kakaót, sokkal egészségesebb, mint a bolti tej.
Persze, kóstolja csak meg. Az én két évesemnek már nem kellett...
Na akkor még utoljára pár mondat:) Analízis valóban nem teljesen helytálló már, de a "nem teljesen" van a hangsúly. Másik amit fontosnak tartanék tisztázni, hogy valóban nem lehet kijelenteni, hogy mindenki sérült lesz a hosszú távú szoptatásnál, DE! megnõ a VALÓSZÍNÛSÉGE bizonyos patológiás fejlõdésmeneteknek, mint ahogyan azon más eseteknél is, ahol nem a korosztálynak megfelelõen nevelünk, gondozunk. Pl egy serdülõt akarjuk gyerek "eszközökkel" nevelni. A modern kutatások (és nem az analízis) kimutatták, hogy bizony a korai fejlõdésnek (elsõ 2 év) életbevágó szerepe van a késõbbi személyiség szempontjából. Ehhez kb 50%-ban még bizonyos genetikai tényezõk hozzájárulnak (ilyen pl a személyiség sérülékenysége és a temperamentum.) Tehát nagyon is fontos, hogy az elsõ pár évben mit csinálunk a gyerkõccel. A többi amit írtam, pedig igenis a gyakorlat. Nagyon sok gyerkõccel jönnek a szülõk a nevelési tanácsadóba viselkedési, leválási és egyéb érzelmi problémákkal, akik közül statisztikailag kimutatható többek között a túl hosszúra nyúlt szoptatás is. Ez persze nem kizárólagos és a szoptatás hiánya legalább ilyen komoly gondokat okoz (sõt!), de azért bizony megfigyelhetõ a tendencia. Nem jelent persze kizárólagosságot, hogy valóban minden gyerek problémás lesz, de egy idõn túl kockázati tényezõ, amit mérlegelni kell. Ami fontos ennek az eldöntése elõtt az, hogy miért akarunk sokáig szoptatni? Milyen célból? A kérdezõ esetében, hogy a nagyobb tesó ne legyen féltékeny, falsch lesz az eredmény, gondot okozhat, mert nem így kell kezelni ezt a problémát. A miértjét leírtam korábban. Ha csupán az egészség megóvása miatt, akkor is lehet pohárból adni a tejet. Ha azért, mert a gyerek hisztis és nem alszik el másképpen, akkor szintén érdemes átgondolni, hogy valóban rendben van-e a kapcsolatunk, a szerepek a helyükön vannak-e, ki kit irányít. Ha azért, mert az intimitást szeretnénk biztosítani, ezt 2 éves kor fölött más eszközökkel is lehet, ami jobban illik a korosztályi fejlõdésmenethez. Tehát a miért a fontos kérdés. Ha valakinek ez tiszta és ebben magabiztos, nem hiánypótlásnak használja a szoptatást, azt a gyerek is fogja érezni és kisebb az esély a kisiklásokra. Na az ilyen anyukból viszont eddig valamiért nagyon keveset láttam...

Gond ha már van anyatej?

36 hetes kismama

Legjobb válasz: Ez elõtej, ami nem baj.Nem szabad kifejni, stb. Ám ez teljesen rendjén van, készül a szervezeted a babára.

Ez elõtej, ami nem baj.Nem szabad kifejni, stb. Ám ez teljesen rendjén van, készül a szervezeted a babára.
Nekem 23. héttõl volt elõtejem.
28 héttõl van elõtejem nem is kevés. 32 hetes km.
Jaaaj értelek! :D :D :D :D Hát igen valamilyen szinten pech:S :S :S Marha kellemetlen viselet tudom.... de ez van, a gyerekért mindent:) ))))
Nem gond, csak pech :)
Miért lenne pech? Teljesen természetes dolog és fel lehet rá készülni. Ha valakinek nagyon folyna, akkor már kismamaként lehet hordani a szoptatós melltartót melltartóbetéttel. 32 hetes km.
"már kismamaként lehet hordani a szoptatós melltartót melltartóbetéttel" Ez benne a pech :D

Ha van elég anyatejem, attól még elkezdhetem kóstoltatni lassan 5 hónapos babámmal az almát? Csak hogy fokozatosan vezessem be az ízeket? Gondolom pár kiskanálnyi délelőttönként nem gond?

Tudom, hogy 6 hónapos korig, elegendő, nem kell még víz se mellé... sokat olvasni róla. de ha 6 hósan elkezdem hozzátáplálni, akkor legyen már egyfajta íz ismeretsége, és akkor tudom variálni, pl. alma, répa, krumpli, fokozatosan persze.

Legjobb válasz: Szerintem sincs értelme különválasztani a kostoltatást a hozzátáplálástól. Techikailag ugyanaz. Én megvártam a 6 hónapot, de még nem akar a babám hozzátáplálódni, úgyhogy jövõ héten újra próbálkozunk. Énem siettetem, az anyatejnél jobbat úgysem tudok neki adni.

Szerintem sincs értelme különválasztani a kostoltatást a hozzátáplálástól. Techikailag ugyanaz. Én megvártam a 6 hónapot, de még nem akar a babám hozzátáplálódni, úgyhogy jövõ héten újra próbálkozunk. Énem siettetem, az anyatejnél jobbat úgysem tudok neki adni.
Szerintem igen. Én legalábbis, ha lett volna elég tejem, és szoptattam volna, 5 hónaposan akkor is el kezdtem volna kóstolgattatni.
Persze, adhatsz neki nyugodtan!!
A 6 hónap ajánlás nem azt jelenti, hogy csak a betöltött 6. hónap elsõ napján lehetne kóstoltatni. Semmi baja nem lesz tõle.
Lányom 5 hos csak anyatejes de már kapõ öszit, szilva görögdinyne, almát kostoltatás céljábol cicizés után 8kg :) és emelett igény szerinti szopi van
A kérdező hozzászólása: Én sem siettetni akarom, csak azért gondoltam, hogy 6 hó elõtt elkezdek kóstoltatni, pár kanállal, aztán mire odaérünk idõben, már kiválthatunk egy délelõtti szopit mondjuk. Amúgy 3. gyerekem, tehát tudom mi az fokozatosan bevezetni. Hogy miért kérdeztem akkor mégis? elsõ két gyermekeim ikrek, és 5 hónaposak voltak mikor betegség miatt azt hittem vége a tejcsinek, és elkezdtem velük. Aztán szerencsére még másfél évesen is szoptattam õket. egyébként tegnap kapott egy kicsit, annyira nem tetszett neki, ezért ma kihagytam.

Mennyire romlik könnyen az anyatej? Milyen íze van, ha megromlott?

Tudom, hogy hol, hogyan, meddig szabad tárolni, személyes tapasztalatokra vagyok kiváncsi...

Legjobb válasz: Ez a hivatalos verzió, szaktanácsadó honlapjáról: http://www.iboly.hu/faq_storing_milk.htm Ugyanúgy megsavanyodik az anyatej, mint a tehéntej. Ha nem tudod, milyen ízre figyelj, kóstold meg a sajátod közvetlenül fejés után, hogy tudd, milyen a jó. Ha már nem ilyen íze lesz, akkor inkább ne add oda. A fagyasztott és olvasztott anyatej íze más, mint a hûtõben lévõé! Ha biztos vagy benne, hogy a fagyasztott nem romlott meg, akkor nyugodtan add oda a babádnak, valószínûleg meg fogja inni. (Nekik kicsit más az ízérzékük, pl. van, aki simán megissza a macskakaja-szagú HA-s tápszert is..) Ha nem kell neki vagy nem vagy biztos magadban, inkább öntsd ki.

Ez a hivatalos verzió, szaktanácsadó honlapjáról: http://www.iboly.hu/faq_storing_milk.htm Ugyanúgy megsavanyodik az anyatej, mint a tehéntej. Ha nem tudod, milyen ízre figyelj, kóstold meg a sajátod közvetlenül fejés után, hogy tudd, milyen a jó. Ha már nem ilyen íze lesz, akkor inkább ne add oda. A fagyasztott és olvasztott anyatej íze más, mint a hûtõben lévõé! Ha biztos vagy benne, hogy a fagyasztott nem romlott meg, akkor nyugodtan add oda a babádnak, valószínûleg meg fogja inni. (Nekik kicsit más az ízérzékük, pl. van, aki simán megissza a macskakaja-szagú HA-s tápszert is..) Ha nem kell neki vagy nem vagy biztos magadban, inkább öntsd ki.

Ha újszülött már pár hetes korában tápszert kap, van remény, hogy később lesz elég anyatej?

Legjobb válasz: Az anyatej termelése az újszülött igényeihez idomul.Jobban eltömíti a tápszer,mint az anyatej.Jobb lenne,ha próbálnád mellre tenni.Mert a termelés a szoptatás által kiváltott hormonoktól indul be.

Az anyatej termelése az újszülött igényeihez idomul.Jobban eltömíti a tápszer, mint az anyatej.Jobb lenne, ha próbálnád mellre tenni.Mert a termelés a szoptatás által kiváltott hormonoktól indul be.
Ha mellre teszed minél gyakrabban, és lefejed azt a mennyiség ami van benne, akkor van rá esély, hogy egy idõ után kellõ mennyiségû anyatejed lesz.
A babát minden nyikkanásra tedd mellre és ezen kívül is minél többször próbálj fejni! Így van rá esély, hogy lesz neki elég tejcsi :) Sok sikert és ne idegeskedj miatta!

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!