Találatok a következő kifejezésre: Ha valakinek nincs teje és (2 db)

Ha valakinek egyáltalán nincs teje és nem tud szoptatni, az miért van? Mitől nincs teje? Ez örökölhető?

Legjobb válasz: Olyan lehet, hogy fejletlenek a tejmirigyek. De ilyenkor is van valamennyi tej, csak hamarosan kiderül, hogy nem elegendõ. Egy cikk errõl: http://www.lll.hu/node/305 Ez szerintem örökölhetõ, de nagyon kicsi az esély rá. A terhesség kb félidejétõl már termelõdik elõtej, ami még nagyon kevés, talán észre sem veszed, hogy van. Annak is van, akinél nem csurog a tej! Amint emgszületik a baba, minél elõbb ezt kell, hogy kiszívja, neki még angyon pici a gyomra, pár csepp is elég neki, de ez nagyon fontos, mint egy védõoltás! A szülés után 2-4 nappal történik a tejbelövellés, ám az elõtej addig is termelõdik!!! Lehet, hogy nem mérhetõ a mennyisége, ám az újszülöttnek ez éppen elég! A tejbelövellés hamarabb történik, ha gyakran szopik addig is a baba, és ez esetben nem jár akkora kellemetlenséggel...

Olyan lehet, hogy fejletlenek a tejmirigyek. De ilyenkor is van valamennyi tej, csak hamarosan kiderül, hogy nem elegendõ. Egy cikk errõl: http://www.lll.hu/node/305 Ez szerintem örökölhetõ, de nagyon kicsi az esély rá. A terhesség kb félidejétõl már termelõdik elõtej, ami még nagyon kevés, talán észre sem veszed, hogy van. Annak is van, akinél nem csurog a tej! Amint emgszületik a baba, minél elõbb ezt kell, hogy kiszívja, neki még angyon pici a gyomra, pár csepp is elég neki, de ez nagyon fontos, mint egy védõoltás! A szülés után 2-4 nappal történik a tejbelövellés, ám az elõtej addig is termelõdik!!! Lehet, hogy nem mérhetõ a mennyisége, ám az újszülöttnek ez éppen elég! A tejbelövellés hamarabb történik, ha gyakran szopik addig is a baba, és ez esetben nem jár akkora kellemetlenséggel...

Azt, hogy szülés után van/nincs valakinek teje, befolyásolhatja valami? Ha igen, melyiknél mi? És hogyan?

Legjobb válasz: úgy gondolom vannak olyan tényezõk, amik ronthatnak a kezdeti mennyiségen, de ha a genetika rendben van, akkor talán meg lehet idõvel, kitartással növelni. sok vérveszteség, kimerültség, stressz, császármetszés, stb. ilyenekre gondolok

Pszichés elhatározás kérdése az egész. És persze megfelelõ fehérje-és folyadékbevitel. Ha rástresszelsz, hogy úristen, mi lesz, ha nem lesz tejem, nehezebben fog beindulni a tejelválasztás. Mert ugye azt is az agy irányítja. Tehát nem kell stresszelni. :)
úgy gondolom vannak olyan tényezõk, amik ronthatnak a kezdeti mennyiségen, de ha a genetika rendben van, akkor talán meg lehet idõvel, kitartással növelni. sok vérveszteség, kimerültség, stressz, császármetszés, stb. ilyenekre gondolok
szerintem nagyon sokat számít, mennyire nyugodt a légkör otthon. szépen nyugodtan le tudsz-e ülni csak a babáddal törõdni. és sok minden fejben dõl el, a hozzáállásodon is sok múlik, mert mindig vannak buktatók, ahol könnyen fel lehet adni. de tovább is lehet küzdeni, és elõbb-utóbb helyreáll a rend.
A rossz gyakorlat a legtökéletesebb genetikai adottságot is tönkreteheti. És ugyanígy, az is, aki "rossz mellû" családból származik, szoptathat sokáig, mint én is. (A genetikának egyébként alig van ehhez köze!!!) 100 dolgot tudnék neked felsorolni, hol és hogyan lehet vele elcsúszni, de ettõl megkímélnélek. :) Én 2 évnyi szakmai gyakorlat után úgy látom, hogy 10-bõl 8 esetben a szoptatási gyakorlatban van valahol a hiba, csak meg kell találni....
Sajnos én is úgy voltam, hogy mindent kiprópáltam a szoptatásért pl. teák, homeós bogyók, sok folyadék, alkoholmentes citromos sör, fejés, és így is csak 2 hétig szoptattam a fiam.Igaz császáros voltam, és én is csak 2hétig kaptam anyatejet, mert sajnos neki sem volt.Pedig nagyon szerettem volna!
Tegnap 21.43-nak: Teljesen igazad van! Én is úgy látom, hogy sok anya szinte belerágja a lánya szájába a saját tehetetlenségét, vagyis hogy õ nem tudott szoptatni, hát persze ha egy életen át ezt hallod, benned is kialakul egy kép a szoptatás nehézségeirõl, úgy gondolod te sem tudsz majd biztosan. Ez nagy hiba az anyák részérõl, mert megalapozzák lányuknál hasonló helyzet kialakulását, mer igen, minden fejben dõl el. Pozitív hozzáállással minden könnyebb.
a negatív hozzáállás, és görcsösen akarás.
Hát nem tudom én császáros voltam, ez közre játszott-e.De én sajnos nem tudtam szoptatni, pedig én is kipróbáltam mindent.
Szia! Nekem, úgy gondolom, a genetika játszott közre. Anyai ágon minden nõi felmenõmnek alig volt teje, és ez alól én sem lettem kivétel. Próbáltam gyógyteákat, homeopátiás bogyókat, hogy na majd attól biztos lesz tejem... Hát nem. 2 hétig tudtam csak szopiztatni a fiamat.
Ma 11:05; hát igen, elmondom én mit hallgattam a terhességem alatt: 1. nem fogsz majd tudni szoptatni, mert anyád sem tudott titeket 2. nem 'csöpög' még a tejed? (20-on akárhány hetes terhesen:-). nem is lessssz! 3, jaj, nem baj, ha nem fogsz tudni szoptatni, annyi gyerek felnõtt tápszeren... na már csak azért is, mondtam én:-))
En is ezeket hallgattam, nemcsak az en csaladombol, hanem anyosomtol is, mivel senki sem szoptatott. Kiegeszitenem a ferjem nagymamajat: "az anyatej az semmi, abbol nem lakik jol, darakasat csinalj neki, ne eheztesd." Na ilyeneken mar nem sirtam a fajdalomtol, hanem mar nevettem. :) ) Szinten csaszar utan, es mivel külföldön lakom, itt se vedönö, nulla csaladi segitseg, megis 19 honapig szoptattam! Epp ma irtam egy kerdesnel az emelletti nehezsegegeket. (A "kenyszer"csaszar mellekhatasakent mozgaskorlatozottsag+fajdalom: a gyerek 2 eveskori sulyat ereztem könnyebbnek, mint korabban. A csaszar hatasa a gyerekre: aluszekonysag, majd 4 honapos koratol "felebredt", azota csak ejjel alszik es csak napi 9 orat alszik. A gyerek 5 es fel honapig tarto hasfajasa. Csaladi allergiak, babanak-nekem is. 16 honapig nem volt lehetösegem 3-4 oranal többet egy huzamba aludni. Vegül meg asvanyi anyagokat is szednem kellett. Az orvos mar a 2. honapban a hozzataplalast javasolta, ami a szoptatas abbahagyasahoz vezet köztudottan, mivel szerinte alacsony volt a sulya. Innentöl a ferjemet is gyözködhettem, el tudod kepzelni, hogy az egesz környezetemmel mit küzdöttem?Vegig alacsony testsuly, most 4 evesen is, de egeszseges!) Megis, nagyon akartam, pont az allergiak lehetö legjobb lecsökkentese miatt. A korhazban aki mellettem feküdt, egyszer megprobalta es arra hivatkozva, hogy neki nem megy, abba is hagyta. Ha ejjel-nappal anyosommal összezarva kellett volna elnem, akkor biztos nem lettem volna ra kepes (bar ketlem, hogy ezt tuleltem volna), szerencsere volt lehetösegem külön vonulni. Ettöl függetlenül, szerintem ez a 2 feltöl függ: babatol es mamatol. Tehat a babatol is! Bar szerintem a baba legtöbbször akarja, csak kerdes, kepes-e ra. Pl farkasfoggal született gyerek azt hiszem nem.
Az, hogy van-e tej, a kereslet-kinalattol függ. Normal modon hormonalis okok miatt mindenhogy beindul a tejtermeles, de innentöl a kereslet-kinalat kerdese. Emiatt kell beszerezni sztem elöre jo mellszivot, mert lehet, hogy szükseg lesz ra, ha biztosra akarsz menni. Ha nem szopik, lefejni, es legtöbben azt irjak, az elejen sokat fejnek, mivel a gyerek meg keveset szopik, es ezzel fokozzak a tejtermelest. Mert ha fejed, akkor több tavozik a szervezetedböl, a test ugy ertelmezi, ennyire lesz szükseg legközelebb, ez igy müködik. La Leche Liga oldalat javaslom jol atolvasgatni! 19.50


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!