Találatok a következő kifejezésre: Ha valaki vérszegény, (3 db)

Ha valaki vérszegény és valamiért (pl egy sérülés) sok vért veszt akkor lehet komolyabb baja? Itt konkrétan nem a sebre gondolok hanem arra. Hogy sok vér jött ki. és ugye alapból vérszegény.

Legjobb válasz: Te összekevered a vérszegénységet a vérzékenységgel. Aki vérszegény, annak kevés vörösvértestet termel a szervezete. Aki vérzékeny, annak meg hiányzik a szervezetébõl a véralvadáshoz szükséges anyag. Ennél a betegségnél jelent gondot, ha valaki sok vért veszít.

Láttam, hogy tudod, hogy melyik mit jelent. De nem úgy jött le, mintha azzal is tisztában lettél volna, hogy vérveszteség szempontjából melyik a súlyosabb. Egyébként pedig nem veszekedni akarok, mindössze én még nem hallottam olyanról, hogy valakiben vérszegénység esetén merült volna fel a kérdés, hogy mi van, ha sérüléskor sok vért veszít. Ezért feltételeztem, hogy esetleg a kérdezõ nem is a vérszegénységre, hanem a vérzékenységre gondolt.
Te összekevered a vérszegénységet a vérzékenységgel. Aki vérszegény, annak kevés vörösvértestet termel a szervezete. Aki vérzékeny, annak meg hiányzik a szervezetébõl a véralvadáshoz szükséges anyag. Ennél a betegségnél jelent gondot, ha valaki sok vért veszít.
Nekem nem kell elmagyaráznod, hogy mi az a vérzékenység, tisztában vagyok vele. De nem tudom feltûnt-e, hogy a kérdezõ vérSZEGÉNYSÉGET írt, nem pedig vérZÉKENYSÉGET.
A kérdező hozzászólása: õõõ én értem az utolsót... de am vérszegémységre gondoltam igen:) ) akk köszönöm a válaszokat:)
"Nyilván minden embernél gondot jelent, ha sok vért veszít..." - olvastad??? Amúgy meg tegyük fel, hogy a puszta közepére kiraknak három embert, az egyik vérszegény, a másik vérzékeny, a harmadik teljesen egészséges és mondjuk elvágják a kezüket egy késsel. Melyikük esetében van nagyobb gáz? Csupán erre akartam kilyukadni. De ezt már megmagyaráztam az elõzõ válaszaimban. És azt is, hogy másra gondoltam, közben a kérdezõ is értette a dolgokat. Te akkor minek erõlködsz? Felõlem a téma lezárva. Mindenkinél gáz, egy teljesen egészséges embernél is, ha nagy vérveszteséget szenved, de ha van más problémája is az illetõnek, akkor még nagyobb a baj.
De akkor is úgy jött le, amit írtál, hogy a vérveszteség csak akkor gáz, ha vki vérzékeny. Szerinted akkor ha egy egyébként egészséges embernek átvágod az aortáját, az nem gáz, mert nem vérzékeny? Nem érted, hogy mirõl beszélek?
Igen. Szakszóval hypovolaemiás shock, ami beavatkozás nélkül akár halálos is lehet. De nagy vérvesztés mellett alapból nem vérszegény ember is képes shockos állapotba kerülni. Természetesen az egész attól függ, mennyire vérszegény az illetõ, és mennyi vért veszít.
Kedves utolsó! OMG!:D Nyilván minden embernél gondot jelent, ha sok vért veszít, de azért rohadtul nem mindegy, hogy egy vérszegény, vagy egy vérzékeny emberrõl van szó. Egy vérzékeny ember vérzését sokkal nehezebb tudtom szerint elállítani, ezért veszélyesebb. Vérzékeny gyerekeknél fõleg egy jelentéktelen seb is jelentõs vérzést okoz. Sõt, ha könnyû ütés éri, akkor az érintett területen erõs fájdalommal járó duzzanat, vérömleny alakulhat ki. Azért egy vérszegény embernél ilyenek nem fordulnak elõ. Ha egy vérszegény embert mûtenek, akkor a vérszegénységgel semmilyen teendõ nincsen. Maximum ajánlanak vaskészítmény szedését. Míg egy vérzékeny embernél mûtét elõtt pótolni kell a véralvadáshoz szükséges faktorokat, különben bizony elvérzik a mûtõasztalon.
"Ennél a betegségnél jelent gondot, ha valaki sok vért veszít." WTF?:D Mindenkinél gondot jelent, ha sok vért veszít bakker, nem kell ahhoz betegnek se lenni. Ha az ember rövid idõ alatt sok vért veszít, akkor shockos állapotba kerül és gyakorlatilag az összes szerve tönkremegy aztán meghal. Ha vki vérszegény (azaz kevés a vörösvértestje, ami az oxigént szállítaná) és még vért is veszít mellé, akkor még kevesebb oxigént tud szállítani a maradék vvt és hypoxiás lesz. Ha hirtelen veszít sok vért, akkor meg k.vára mindegy, hogy vérszegény-e vagy sem, akkor is shockos lesz...
A kérdező hozzászólása: nah midnenki ért mindent?ugye?

Ha valaki nagyon vérszegény, nagyon alacsony a hemoglobin szintje, akkor az befolyásolja a szülés módját (tehát szülhet-e természetesen)? Vagy lehet valami következménye a terhesség alatt, vagy szülés alatt/után?

34 hetes kismami vagyok és már a 12. hétben alig érte el a hemoglobinszintem a 110-et (100 alatt állítólag vénás vas injekció jár), most csináltak újra vérképet és állítólag rosszabb a helyzet. Pontos értéket nem tudok.A dokim ezt még csak telefonon mondta(egyb?l duplázta a vastabletta adagot, amit szedek és azt mondta, h majd személyesen megbeszéljük a többit, de az még elég messze van). És most aggódok, h lesz-e ennek vmi következménye....

Legjobb válasz: Ha a dokid nem idegesítette halálra magát,valószínûleg neked sem kell.Próbálj magas vastartalmú ételeket enni,mert a természetes vas könyebben beépül a szervezetedbe,mint a mesterséges.

Ha a dokid nem idegesítette halálra magát, valószínûleg neked sem kell.Próbálj magas vastartalmú ételeket enni, mert a természetes vas könyebben beépül a szervezetedbe, mint a mesterséges.
Nekem pont 100 volt a hemoglobin szintem , de az orvosom nem mmondott semmi aggasztót ezzel kapcsolatban. Csak két hétig szedtem a vastablettát mert utána már szûlni mentem. Igaz császárral szûltem, de nem emiatt. Szerintem ne izgulj, biztos csak elõvigyázatosságból írt fel duplaadag vasat.
Szia, en kulfoldon voltam terhes es itt is szultem, nalunk havonta neztek a hemoglobin szintet. Nekem ugyan magas volt, de a sogornomnek szinte vegig 95 korul volt (egy pocsekabb reggelen 89) es neki is "csak" extra vasat irt ki a doki. Kicsit faradekonyabb volt mint az atlag, de tok normal modon szult (tegnap :) ). Szoval azota meg nem tudom, hogy milyen ertekre allt be neki.. Minden OK lesz, csak szedd a vasat es ha van ra mod, akkor nezesd rendszeresen a dokival!!!
Nekem is nagyon gyér volt az elsõ vizsgálat után, a második után még rosszab:( Pedig szedtem napi két vasat, meg zabáltam (elnézést) a céklát... Nekem is azt mondta, itt már csak a vénás vas segíthet - de 3 hetem van a szülésig, és nem tudná mindig beadni, másra nem meri rábízni. Így folytatom a vas szedését (több mint semmi alapon) és vastartalmú ételeket eszek, legalábbis probálok. Nekem azt mondta-"szülésnél arra kell törekednünk, hogy minél kevesebb vért veszítsek".

Mikortól számít valaki nagyon vérszegénynek? Ha 2*1 vastablettát kell szednem, az nem olyan súlyos, ugye? (Femibion mellé) Írnátok nekem olyan laboreredményeket, amire a doki már vészes vérszegénységet mondott?

Legjobb válasz: Nekem azt mondta a fõorvos,hogy már rég vénásan kellene szednem a vasat,mert ebbõl véradás lesz... :-/ Nem tudom melyik az az érték,ami szerint ezt mondta,LYM:1.29 G/L LYM%:12.80(L) ezek lennének?nem tudom.Ha megmondod melyik alapján nézik,akkor ideírom. Másik orvos azt mondta,elég napi 2*1 Neo-ferro -folgamma 39 h

Nekem azt mondta a fõorvos, hogy már rég vénásan kellene szednem a vasat, mert ebbõl véradás lesz... :-/ Nem tudom melyik az az érték, ami szerint ezt mondta, LYM:1.29 G/L LYM%:12.80(L) ezek lennének?nem tudom.Ha megmondod melyik alapján nézik, akkor ideírom. Másik orvos azt mondta, elég napi 2*1 Neo-ferro -folgamma 39 h
Nálam a zárójelentésen vannak az eredmények, ezért nem tudom, hogy melyik alapján mondta, mert nincs megcsillagozva.
Szia! Nekem szintén azoknál van eltérés mint Neked. Vörösvértrst szám: 3, 7 T/l Hemoglobin: 11, 1 g/dl Hematokrit: 0, 33 l/l 2x1 Maltofer fol-t kell szednem. Nem veszem be minden nap, heti 2 napot ki kell hagynom, mert nem tudok sehogy sem wc-re menni:( Remélem azért rendbe teszi amit rendbe kell tennie:) 31 hetes
A kérdező hozzászólása: Szia! Köszönöm, hogy megkerested nekem az eredményeidet. NÁlam a vörösvértestszám, haemoglobin és haemotokrit vannak megcsillagozva.
A kérdező hozzászólása: Nem baj, azért köszönöm.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszodat, sokat segítettél! Nekem a szilvát javasolták székrekedésre, most kísérletezem vele.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!