Találatok a következő kifejezésre: Ha táppénzre a táppénz összegének (31 db)

18 hetes terhes vagyok és szeretnék elmenni táppénzre. A GYES összegét ez hogy fogja befolyásolni, ha már ilyen hamar táppénzre megyek?

Információim szerint a szülés elõtti utolsó 180 napnak az átlagát számítják és abból kapom a GYES-t. Ez tényleg így van? Ha igen, akkor nem járok túl jól, mert akkor a táppénzbõl számítjak, úgy viszont nagyon kevés lesz. Az interneten semmi kézzel fogható információt nem találok ezzel kapcsolatban.

Legjobb válasz: A gyes összege az öregségi nyugdíjminimum, nem befolyásolja a béred. Amit befolyásol, az a tgyás és a gyed. Mivel jövõre szülsz, az idei béred alapján számolják majd, és a táppénz úgynevezett osztószám-csökkentõ nap, azt nem veszik figyelembe, csak a bérrel ellátott napokat.

A gyes összege az öregségi nyugdíjminimum, nem befolyásolja a béred. Amit befolyásol, az a tgyás és a gyed. Mivel jövõre szülsz, az idei béred alapján számolják majd, és a táppénz úgynevezett osztószám-csökkentõ nap, azt nem veszik figyelembe, csak a bérrel ellátott napokat.
Sikerült táppénzre menned? Milyen indokkal? Csak mert engem 24 hetesen nem vettek táppénzre, mert a magas vérnyomás és a fizikai munka nem indok az orvos szerint.
A kérdező hozzászólása: Sikerült elmennem táppénzre, gondolkodás nélkül kiírt az orvosom. Mondtam neki, hogy a munkám nagyon stresszes, ezért szeretnék táppénzre menni.

Ha gyesről megyek terhesség miatt táppénzre, akkor miből számítják ki a táppénz összegét? Kb annyi lesz, mint az előző terhességem alatt?

Legjobb válasz: Nem feltétlenül. Attól függ, hogy az igénylést megelõzõ évben mit kaptál: ha táppénzt, tgyást, gyedet, akkor a korábbi ellátás alapja lesz a táppénz alapja. Ha viszont gyest, akkor minimálbér lesz a táppénz (és valószínûleg késõbb a gyed) alapja is.

Nem feltétlenül. Attól függ, hogy az igénylést megelõzõ évben mit kaptál: ha táppénzt, tgyást, gyedet, akkor a korábbi ellátás alapja lesz a táppénz alapja. Ha viszont gyest, akkor minimálbér lesz a táppénz (és valószínûleg késõbb a gyed) alapja is.

Ha 2011. szeptemberétől táppénzen vagyok és február vége, március elején szülök, akkor a Tgyás összegét befolyásolja az, h táppénzen vagyok szeptember óta? Vagy ugyan úgy a fizetésemet veszik majd alapul a Tgyás összegének számításánál?

Legjobb válasz: szia! tudtommal igen! 2012ben szülsz ugye, és mindig az elõzõ évet veszik alapul a tgyés-gyed számolásánál. s ugye a táppénz kevesebb mint a béred, igy azt veszik alapul szeptembertõl. kevesebbet kapsz majd igy, mint ha az év végéig dolgoztál volna. én ezért is maradtam év végéig a melohelyen, február végére vagyok kiirva, s pont emiatt dolgoztam dec.31-ig.

szia! tudtommal igen! 2012ben szülsz ugye, és mindig az elõzõ évet veszik alapul a tgyés-gyed számolásánál. s ugye a táppénz kevesebb mint a béred, igy azt veszik alapul szeptembertõl. kevesebbet kapsz majd igy, mint ha az év végéig dolgoztál volna. én ezért is maradtam év végéig a melohelyen, február végére vagyok kiirva, s pont emiatt dolgoztam dec.31-ig.
A kérdező hozzászólása: az nem jó :( sajnos nekem mindenképp táppénzen kellett legyek, mert véreztem és görcsöltem sokáig, és most is néha, így elkerülhetetlen volt! De nem gondoltam, hogy a táppénz (kapott) összege is beleszámít! :( Így akkor sokkal kevesebbre számíthatok ezek szerint...
Én úgy tudom a táppénz nem számít bele a gyed számításába. http://www.szuloklapja.hu/baba/body/baba_tgyas_gyed_gyes_fot.. A Tgyás számításhoz szükséged lesz az elõzõ éves bérkartonodra. Kitöltési útmutató Bér Írd be az elõzõ éves bruttó kereseted. A bérbe a betegszabadságra kapott ellátást is számítsd bele, de a táppénzt ne add hozzá, mert az nem számít bele. Napok Beleszámít: - szombat, vasárnap - ünnepnapok - betegszabadságos napok Nem számít bele: - táppénzes napok
A kérdező hozzászólása: köszönöm szépen a választ! :)
Ha bele számít jó nagy kitolás velünk szembe akik önhibájukon kívül táppénzre kényszerülnek. Én sem akartam, de nem volt választásom. Azt mondták ha szeretném a babát akkor muszáj. Természetesen AKARTAM! Így bele kellett mennem. Én 2011 július óta vagyok táppénzen. Szóval remélem nem számít bele.


Ha szülés elõtt pár hónapot táppénzen leszek, a gyedet a táppénz összegével vagy a bejelentett bruttó béremmel számolják?

Az idei évem fog számítani, mivel januáraban fogok csak szülni.

Legjobb válasz: a táppénz összegét egyáltalán nem veszik figyelembe a gyed számításánál

a táppénz összegét egyáltalán nem veszik figyelembe a gyed számításánál
A kérdező hozzászólása: Köszönöm :) de biztosítási idõbe beleszámít, ugye?
Táppénz ideje alatt biztosított vagy, ám a biztosítási idõbe nem veszik bele, kiesõ idõnek számít.
A 365 napba természetesen a táppénzen töltött napok száma is beleszámít. Ha idén meglesz a 180 bérezett napod, akkor a bruttó átlagbéred 70%-a lesz a tgyás és gyed. Természetesen a táppénzt nem veszik bele. Ha nem lesz idén 180 bérezett napod, akkor a tényleges bér vagy a szerzõdés szerinti béred lesz az alap. Mivel januárban szülsz, elképzelhetõ, hogy a tgyást már decemberben megigényled, mivel azt a szülés elõtt 28 nappal megigényelheted. Ebben az esetben a tgyás alapja a 2013-as átlagbéred.

Ha táppénzre akarok menni kinek kell bejelentenem milyen papírok kellenek hozzá? és ki dönti el hogy kapok e vagy sem. Mi alapján számítják ki a táppénz összegét? Ti mikor mentetek táppénzre?

mivel most leszek véglegesítve nem tudják hogy babát várok így miután bejelentem gondolom mindenki ki fog utálni..szerintetek érdemes maradni még vagy menjek táppénzre..a fizetés nettó vagy bruttó 70 % a gyed..?

Legjobb válasz: Ha táppénzre mész, akkor egyvalamire figyelj oda: kérdezd meg a mhelyen, hogy minden hónapban hanyadikáig kell leadni a táppénzes papírt, mert ha elcsúszol vele, akkor könnyen lehet, hogy adott hónapra csak a férjed fizetése marad.... Mi így jártunk, 15-éig kell leadni, és én késõbb kaptam az elsõt, így 2300 ft-ot kaptam erre a hónapra. Az 1. tp-es papírt 3 hét múlva kaptam, a többit már kéthetente. Szóval alaposan járj utána, hogy hogy legyen, hogy jó legyen.

Ha táppénzre mész, akkor egyvalamire figyelj oda: kérdezd meg a mhelyen, hogy minden hónapban hanyadikáig kell leadni a táppénzes papírt, mert ha elcsúszol vele, akkor könnyen lehet, hogy adott hónapra csak a férjed fizetése marad.... Mi így jártunk, 15-éig kell leadni, és én késõbb kaptam az elsõt, így 2300 ft-ot kaptam erre a hónapra. Az 1. tp-es papírt 3 hét múlva kaptam, a többit már kéthetente. Szóval alaposan járj utána, hogy hogy legyen, hogy jó legyen.
Ja, és mindenféleképp várd meg, hogy véglegesítsenek, mert akkor határozatlan idejû szerzõdéssel tudsz tp-re, gyed-re menni, és sokkal jobban jársz. És amíg nem véglegesítenek (nem tudom, mennyi idõ ez a Te esetedben?) adiig nem szólnék semmit, az biztos!!!
Az utolsó mondatoddal kicsit vitatkoznék. Amúgy egyetértek. Én 8 hetesen mentem táppénzre egészségügybõl, mert terhesen nem éjszakázhattam (és nem is akartam) és éjszaka nélkül annyi lett volna a fizetésem mint a táppénz. Akkor meg minek dolgozni!
A kérdező hozzászólása: most vagyok 22 hetes..a hasam még nem akkora nagy hogy akadályozzon bármiben is..úgy érzem még elég sokáig tudnék dolgozni de ha miután rájönnek hogy jön a bab szekálnak nem szívesen maradok.. a hehezetem a következõ ..igazából 1 bejelentett munkahelyem ez..most vagyok a cégnél negyedik honapja3 hónapos próbaidõm volt lejárt ..elvileg már kellett volna véglegesíteni de még nem történt meg..nem tudom mért.. meg akarnak tartani mert nagyon dicsérnek és akit már akartak elküldtek..attól félek ha elõbb jönnek rá hogy terhes vagyok mint véglegesítenek akkor kirúg..ha nem akkor még mindig elég nagy a gáz mert 4 hónapos munkaviszony után mennyi táppénz és gyed fog járni ..??60% ha jól értem?szerintetek mit csináljak várjak míg rájönnek vagy ahogy véglegesít menjek táppénzre??
Én maradnék, míg tudok, míg minden rendben. Sajnos a reakciókat nehéz elõre megmondani. Ha lejárt a próbaidõ, nem rughat ki. Én nem írtam alá próbaidõ után új szerzõdést, a véglegesítés magától érthetõdõ volt. Kéne látni a szerzõdést ugyan... nagyon drukkolok. Egyébként a fõnököm angol, ahol azért sokkal jobban állnak ehhez a kérdéshez. Annak idején elmesélte, hogy az elsõ babánál a 6. hónapig nem szólt. Nyár volt, bõ ruhák, a hasa nem volt nagy és nem volt rosszul. Hát ez nálam nem jött volna be, de azért semmiképp ne izguld túl, esetleg kérdezz rá. Remélem azóta rendezõdött megnyugtatóan. Drukkoltam ;-)
ja, utolsó vagyok... én írtam a 05-15 20:38 válasz is. ;-)
A kérdező hozzászólása: köszi minden választ ..igen azóte rendezõdött ugyanis nekem is ugy van irva a szerzõdésem hogy proba idõ után automatikus a véglesietés. bár még nem tudják hogy baba lesz..de már igy nyugodtabb vagyok..

Mennyi lesz a Gyed -em, ha a terhesség kiderültével táppénzen leszek végig a szülésig? Ha az elõzõ évi havi bruttó keresetem 110. 000. - volt? A Gyedet a táppénz összegébõl hogyan számolják ki? Mennyi lesz a táppénzem összege így?

Legjobb válasz: A táppénzbõl sehogysem számolják, csak a bérezett napokat fogják nézni. A tgyás és a gyed is 70%. Annyi különbséggel, hogy a tgyásból csak adót vonnak (járulékokat nem), a gyedbõl viszont már járulékokat is, és a gyed maximalizálva is van, de ez a te esetedben nem érdekes, mert a 110000 bruttó ezt nem haladja meg. A táppénz pedig, ha jól tudom 60%, kórházi ellátás esetén 50%, de ebben nem vagyok biztos.

A táppénzbõl sehogysem számolják, csak a bérezett napokat fogják nézni. A tgyás és a gyed is 70%. Annyi különbséggel, hogy a tgyásból csak adót vonnak (járulékokat nem), a gyedbõl viszont már járulékokat is, és a gyed maximalizálva is van, de ez a te esetedben nem érdekes, mert a 110000 bruttó ezt nem haladja meg. A táppénz pedig, ha jól tudom 60%, kórházi ellátás esetén 50%, de ebben nem vagyok biztos.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a gyors választ! Nekem ez nagy segítség! :)

Mennyiben befolyásolja a táppénz összegét (illetve később a TGYÁS és GYED összegét), ha babát várok és novembertől csak 4 órás munkára vagyok bejelentve?

Novemberig ugyanannál a cégnél 8 órásra voltam bejelentve, megszakítás nem történt.

Legjobb válasz: Szia! Mindegyikre a táppénzszabályok vonatkoznak, vagyis az igénylést megelõzõ év naptári napi átlagkeresete az alapja. Az egyszerû számítás kedvéért, ha jan-okt kerestél 100.000 Ft-ot az összesen 1.000.000 Ft, nov-dec kerestél 50.000 Ft-ot, az összesen 100.000 Ft, vagyis az éves kereseted 1.100.000 Ft volt. Ez lebontva naptári napra (365) az napi 3013 Ft, ennek a 70%-át* fogod kapni egy napra (2109 Ft), azaz egy hónapra ennek a 30x-t (63.270). Ugyanígy végigszámolva, ha egész évben 100.000 Ft volt a havi kereseted, akkor a táppénz összege: 69.027 Ft. *Kétéves folyamatos biztosítási jogviszony esetén van a 70%, ha nincs meg a két év, akkor csak 60%.

Szia! Mindegyikre a táppénzszabályok vonatkoznak, vagyis az igénylést megelõzõ év naptári napi átlagkeresete az alapja. Az egyszerû számítás kedvéért, ha jan-okt kerestél 100.000 Ft-ot az összesen 1.000.000 Ft, nov-dec kerestél 50.000 Ft-ot, az összesen 100.000 Ft, vagyis az éves kereseted 1.100.000 Ft volt. Ez lebontva naptári napra (365) az napi 3013 Ft, ennek a 70%-át* fogod kapni egy napra (2109 Ft), azaz egy hónapra ennek a 30x-t (63.270). Ugyanígy végigszámolva, ha egész évben 100.000 Ft volt a havi kereseted, akkor a táppénz összege: 69.027 Ft. *Kétéves folyamatos biztosítási jogviszony esetén van a 70%, ha nincs meg a két év, akkor csak 60%.

Mi a különbség összegben, ha szülés előtt 28 nappal táppénzre megyek, vagy ha megkezdem a TGYÁS-t?

Legjobb válasz: Nálam, 150ezer forintos fizetésnél a tgyás több mint a táppénz. Én már táppénzen vagyok, de 28 nappal elõtte meg fogom igényelni a tgyást. Nem tudom pontosan, hogy az maximálva van-e, de ha igen és nem volt magasabb a bruttód, mint nekem, akkor neked is jobban megéri. Egyébként 180 napig jár a tgyás, utána gyed, a gyermek két éves koráig. Az minden esetben 2 éves korig jár. Így, ha jobban jársz a tgyással, akkor 1 hónappal jársz jobban!

Nálam, 150ezer forintos fizetésnél a tgyás több mint a táppénz. Én már táppénzen vagyok, de 28 nappal elõtte meg fogom igényelni a tgyást. Nem tudom pontosan, hogy az maximálva van-e, de ha igen és nem volt magasabb a bruttód, mint nekem, akkor neked is jobban megéri. Egyébként 180 napig jár a tgyás, utána gyed, a gyermek két éves koráig. Az minden esetben 2 éves korig jár. Így, ha jobban jársz a tgyással, akkor 1 hónappal jársz jobban!
A TGYÁS nincs maximálva, a táppénz és a gyed van. így ha magas a fizud, akkor a tgyásnál a másik kettõ tuti kevesebb lesz. Viszont vigyázz, mást vonnak a táppénzbõl és a gyed-bõl, így a gyed bár bruttóban több, nettóban kevesebb lesz. Én ezért táppénz, tgyás, gyed-et fogok igényelni, mert így járok legjobban. Tgyást csak a szüléstõl kezdem el. Nekem is magas a fizum.
Kedves 2.válaszoló! Megkérdezhetem, hogy miért csak a szüléstõl igényeled a tgyást? Úgy jobban jársz? Vagy csak nem akarod elõbb igényelni? A gyednél amúgy már nincs választás, ugye? Tehát attól, hogy a táppénz nettója több, attól még nem igényelheted, tgyás szülés után (vagy egy hónappal elõtte kezdõdõen) 180 napig, aztán egybõl a gyed, a gyermek két éves koráig. Jól gondolom, ugye? Köszi, 1.válaszoló
Nekem a táppénzem kevesebb lett volna, mint a fizu, a tgyás meg ugyanannyi, mintha rendes fizetést kapnék.
Lehet bután hangzik, de mi az a tgyás? Hogy lehet igényelni, kik igényelhetik? Mikortól lehet igényelni? Köszi elõre is.
Kedves utolsó! A tgyás az terhességi gyermekágyi segély. Kicsit részletesebben: http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBE..
2. vagyok. Én úgy tudom a tgyás után a gyerek két éves koráig mindenképp gyed jön. Ha elõbb mennék tgyásra, akkor x héttel több gyed járna utána. De ha én szülés elõtt ezt az x hetet inkább táppénzen töltöm, az többet fizet. Ezért választottam ezt a felállást :) Úgy gondolom mindenki, akinek a max. táppénz és max gyed jár mindenki ugyanígy jár jobban.
Ja, értem. Nekem a gyedbõl jár a maximum, a táppénzbõl nem. Én így jobban járok. Köszi a választ (1.)

Ha táppénzre megyek, a táppénz összegének megállapításánál, hány hónap ledolgozott időszakot néznek visszamenőleg? Volt béremelésem 2008. év januárjától.

Legjobb válasz: Ha jól tudom, az utolsó két év bérjeit kell beírni és ez alapján állpítják meg a táppénzt, mior legelõször küldöd be a táppénzes papírt. Az oep.hu-ról letölthetõ a nyomtatvány. De nekem a cég (munkahely) könyvelõje csinálta meg.

Ha jól tudom, az utolsó két év bérjeit kell beírni és ez alapján állpítják meg a táppénzt, mior legelõször küldöd be a táppénzes papírt. Az oep.hu-ról letölthetõ a nyomtatvány. De nekem a cég (munkahely) könyvelõje csinálta meg.
Szia! Nekem is volt béremelésem(közalkalmazott vagyok), és nekem az emelt bruttóból számolják a táppénzt.
Táppénznél a jelenlegi bruttó fizetésed 70%-át fizetik! Visszamenõleg a gyed megálapításánál néznek fizetést, azt nem tudom pontosan hogy mennyi idõre!
Én 2007. júniúsától dolgozok a mostani munkahelyemen elõttemáshol voltam. és ezért be kellett vinnem az elõzõ munkahelyemrõl a jövedelmigazolást, hogy ki tudják bérszámfejteni a táppénzem! azért kellett bevinni, mert A TÁPPÉNZT MINDIG AZ ELÕZÕ ÉV BRUTTÓ ÁTLAGKERESÉTÉBÕL SZÁMOLJÁK, ANNAK A 70%-A LESZ! AZ 1000%! NEKEM IS VOLT JANUÁRTÓL BÉREMELÉSEM ÉS MÁRCIUSTÓL VAGYOK TÁPPÉNZEN, DE AKKOR IS A TAVALYI ÉV SZÁMÍT! EZ TUTI. REM. SEGÍTETTEM!
Az elõzõ év bruttói és az idei év bruttói számítanak. Mármint innentõl visszamenõleg 12 hónap bruttóidat összeadják, veszik a 70%át és leosztják napokra. Ebbõl fizeted az SZJA-t. Ha még nem voltál táppénzen, akkor az elsõ 15 munkanap az betegszabadság lesz, a közszolgáltatók pedig általában 100%-ot szoktak fizetni, tehát a táppénzed elsõ 15 munkanapja (itt nem nézik a hétvégét) ha neked 100%-ot fizetnek, akkor ez a bruttód 100%-a+néhány nap 70% az elõbbiekben leírtak alapján. A köv. hónapokban már kevesebb lesz, mert akkor már csak tisztán a napi átlagolás alapján a bruttóid 70%-át fogod kapni-SZJA. És persze családipótlék, adójóváírás ha jár/ha kérted. További jó egészséget nektek
A kérdező hozzászólása: Köszi szépen a válaszokat.:-)

14 hetes vagyok, ha most elmennék táppénzre akkor kevesebb lenne a gyedem? 2009. janban szülök, elvileg az ezévi fizetésem számít majd.152. 000 a bruttó bérem. Mennyi lenne a gyedem? A táppénz tényleg befolyásolja? Vagy a tgyás összegét vagy vmit?

Legjobb válasz: Ez amúgy biztos? Két kérdéssel ezelõtt én majdnem ugyanezt kérdeztem, de ott azt mondta a válaszoló hogy nem befolyásolja. Akkor most nem értem. Én is 2009-ben szülök. de attól hogy táppénzen vagyok, a bejelentett fizum még ugyanannyi, mint az év elsõ felében...

Ez amúgy biztos? Két kérdéssel ezelõtt én majdnem ugyanezt kérdeztem, de ott azt mondta a válaszoló hogy nem befolyásolja. Akkor most nem értem. Én is 2009-ben szülök. de attól hogy táppénzen vagyok, a bejelentett fizum még ugyanannyi, mint az év elsõ felében...
Elõzõ válaszoló vagyok. Most beszéltem a könyvelõmmel, és azt mondta hogy nem számít bele a táppénz a gyedbe.
Nem befolyásolja. A szülés dátumát megelõzõ naptári évben meg kell lennie a 180 biztosított napnak. Ha idén végig dolgoztál, és nem voltál táppénzen, akkor most már megvan a 180 biztosított napod. Csak azokat a napokat nézik, amikor fizut kaptál, és így a tb-t fizették utánad. A táppénz alatt nem fizut kapsz, hanem táppénzt, így az után nem vonják le a tb-t. A gyermekvállalás támogatása címszó alatt kiválaszthatod a támogatást, hogy melyik érdekel: http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34, 35161&_dad=portal&_..
Szia. Ha táppénzre mész, akkor a tavalyi évi bruttó fizetésed 70%-át kapod szintén bruttóban. Minusz adó(18%). A tgyás szintén ugyanez az összeg. A gyed is ugyanez, viszont maximalizálva van. Nem tudom a pontos összeget, de kb 85.000 Ft. Ebbõl viszont vonnak nyugdíjjárulékot is az adón kívül. Tehát ez Neked jóval kevesebb lesz, mint amit a babó 0, 5 éves koráig kapsz. És a konkrét kérdésedre válaszolva, nem számít bele a tgyás és a gyed kiszámításánál a táppénzes jövedelem. Remélem érthetõ voltam, és tudtam segíteni!
Azért befolyásolja, mert ha te 2009-ben szülsz, akkor a 2008-as átlagkeresetedet nézik, és ebbõl fogják a tgyást és a gyed-et is kiszámolni. Ha te 2008-ban táppénzen voltál, akkor a táppénzes hónapokban csak a kereseted 70%-át kaptad, így ebbõl fogják a tgyást és a gyed-et is számolni. Tehát kevesebb lesz az alap amibõl számolnak.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!