Találatok a következő kifejezésre: Ha táppénzre nem (159 db)

20 hetes terhes vagyok, még nem látszik a hasam. Munkát keresek, megmondjam-e hogy terhes vagyok, gondolom akkor ha igen már nem vennének fel. Lehet-e ebből problémám hogy nem mondom el. pl. ha táppénzre akarok menni?

Legjobb válasz: Ha nem mondod el, elõbb utóbb elkezd látszódni a hasad, s 3 hónap próbaidõ alatt bármikor kirúghatnak indok nélkül ha terhes vagy, ha nem. Ha felvesznek valahová, s mondjuk azt tervezed hogy dolgozol 1 hónapot, s elmész szülésig táppénzre, sajna nem teheted meg, mert csak annyit lehetsz táppénzen, amennyit dolgoztál, ha 1 hónapot, akkor 1 hónapot, s míg a próbaidõ le nem telik, addig táppénz alatt is elbocsáthatnak. Nehéz ez így, én azt javaslom inkább mondd meg hogy terhes vagy, s hátha egy olyan munkáltató fogsz ki, aki segít majd, bár mostanság nem terhesen is elég nehéz melót találni.

Ha nem mondod el, elõbb utóbb elkezd látszódni a hasad, s 3 hónap próbaidõ alatt bármikor kirúghatnak indok nélkül ha terhes vagy, ha nem. Ha felvesznek valahová, s mondjuk azt tervezed hogy dolgozol 1 hónapot, s elmész szülésig táppénzre, sajna nem teheted meg, mert csak annyit lehetsz táppénzen, amennyit dolgoztál, ha 1 hónapot, akkor 1 hónapot, s míg a próbaidõ le nem telik, addig táppénz alatt is elbocsáthatnak. Nehéz ez így, én azt javaslom inkább mondd meg hogy terhes vagy, s hátha egy olyan munkáltató fogsz ki, aki segít majd, bár mostanság nem terhesen is elég nehéz melót találni.
A kérdező hozzászólása: Egy kocsmában dolgoztam, 18 órát kellett egy nap dolgozni és gondolhatod hogy a 45 kg-mal kellett a rekeszeket a 22 l-es kannákat emelgetnem de megcsináltam mert ez akadt, de a babámat nem akartam a megterhelés miatt elveszteni!De elmehetnék munkanélkülire csak kicsit bonyolult nekem!És szivesebben dolgoznák mivel teljesen jól érzem magam, és a pénz is több lenne ami szerintem jól jön mert aki babát vár az tudja hogy nem olcsó dolog.
Szia! Az én esetem is a munkáltató tisztességtelenségét igazolja, így egyetértek a kérdezõvel. Én 4, 5 év munkaviszony után jelentettem be, hogy 8 hetes terhes vagyok, nem tetszett nekik, bár dolgoztam tovább. Azt akarták, mondjak fel, menjek munkanélkülire, hogy nekik ne kerüljek semmibe. Nem mentem bele, közutálat tárgya lettem. Pár nap múlva, 11 hetesen a munkából rohantam a kórházba, a babát elvesztettem. 2 héttel mûtét után mentem volna dolgozni, a fõnök közölte, nem voltam korrekt, nem vettem a fáradságot, hogy kijárjam, hogy õk jobban járjanak, menjek, keressek másik munkahelyet. Most már újra próbálkozhatnánk, de így? Úgyhogy, szerintem csak a saját érdekeidet tartsd szem elõtt, fordított esetben veled sem törõdnének. Sok sikert!
Sajnos olyan világban élünk, h a nem várandós nõk is igen nehezen kapnak melót, nemh várandósak.Talán lehet, h egy határozott idejû munkaszerzõdéssel megszán valaki, de azért ezt ne vedd készpénznek, mert azért egy várandós nõt alkalmazni nem mindegy.Az elsõ 3 hónap próbaidõ, és itt simán kirúghatnak indok nélkül.Egyébként hamarosan látszani fog a pocid.21 hetesen nekem sem látszott szinte semmi.Talán az, h felszedtem 1-2 kilót. Azért meg ne menj el dolgozni, h utána táppénzre vetesd magad.Ez szerintem egyáltalán nem tisztességes a munkaadóval szemben sem.Mondjuk én a 38. héten is simán eljártam dolgozni, de azért ez a ritkábbik eset.
Kíváncsi lennék, ha te lennél a munkáltató, akkor hogy állnál hozzá? És bejelentenéd-e az összes dolgozót annyira, amennyit tényleg kapnak, és fizetnéd utánuk a járulékokat ( ami a kb. a fele a fizunak!) és ezenkívül fizetnéd a büntetéseket, amiket kiszabnak rád, hiába próbálsz mindent a lehetõ legjobban csinálni, de mégis belekötnek teljesen képtelen baromságokba! És még lehetne sorolni, mennyi mennyi kiadása van egy vállalkozónak, és vajon mennyi a bevétele! Ha mindenki mindent bevallana, akkor nem lennének vállalkozók, mindenki tönkremenne (jó úton haladunk efelé!) és akkor hidd el nem lenne senkinek pénze. Hisz az államnak vajon mibõl van pénze, mibõl kapják a fizut a rendõrök, tûzoltók, mentõsök, apehkosok, önkormányzati dolgozók, az összes állami szerv!!! A vállalkozók pénzébõl. Mibõl kapják a segélyeket az emberek? Te szépen bevallanál mindent? Nehogy azt mondd, hogy igen, fõleg, ha megfordul a fejedben, hogy már eleve becsapod a leendõ munkáltatódat! Ez nem csalás lenne??? Egyébként minek keresel munkát 20 hetesen? Eddig meg se fordult a fejedben?
Én a saját cégünkbe lettem bejelentve, 2hét múlva táppénzre mentem és azóta is kapom...ennek már 5hónapja.Nem csak annyi táppénzt kapsz amennyire be vagy jelentve.Legalábbis én nem.
A kérdező hozzászólása: Tudod az ilyen munkáltatók miatt kerültem ilyen helyzetbe!Mivel csak 3 hónap után jelentett volna be, amit persze nem vártam meg miután kiderült hogy babám lesz, mert olyan fizikai munkám volt ami még nem terhesen is megviselt. Engem nem érdekel hogy hoyg csalnak össze vissza csak akkor ne mondjátok hogy én is eleve csalással akarom kezdeni!Lehetnék tisztességes, de minek?Mert attól még munkám nem lenne.
A kérdező hozzászólása: Ezt te komolyan mondod hogy nem tisztességes a munkaadóval szemben? Mintha õk 100%-ig tisztességesek lennének, õk mindig annyival jelentenek be amennyivel dolgozol hogy rendesen fizessék az adót.(tisztelet a kivételnek)Sztem ez a nagy átlag!
Szia! Én 20 hetes koromig dolgoztam, és titkoltam a terhességem. Szerencsére nekem csak a 23.héten kezdett el nõni a pocakom, addig semmi nem látszott. A 20.héten veszélyeztetett terhes lettem, így mondtam meg, és el is mentem táppénzre. Ha sikerül munkát találnod, arra figyelj, hogy ha el akarsz menni táppénzre, csak addig lehetsz táppénzen, amennyit elõtte dolgoztál! Terheeség nélkül is nehéz munkát találni, nemhogy terhesen. Az én véleményem amúgy az, hogy ne állj munkába már! Inkább maradj otthon, pihenj, készülj a baba fogadására. Ez a maradék pár hét nagyon gyorsan eltelik!
09:32-es vagyok. Fõnökömék attól tartottak, hogy elmegyek táppénzre, és akkor majd fizetniük kell bizonyos részét. Én nem általánosítani akartam, elõzõ munkahelyemrõl, 10 éve, minden gond nélkül mentem gyesre, korrektek voltak. Viszont ez az eset teljesen elkeserített, én mindent megtettem, tisztességes voltam, a munkámmal meg voltak elégedve, ezt a mai napig elismerik. Azt hiszem, kicsit megkeseredtem.

Ha terhesen elmész táppénzre (nem csak munkaundor miatt, hanem mert muszáj), és a munkahelyeden leépítés van, akkor kirúghatnak? Határozott idejű szerződéssel?

Legjobb válasz: Akár táppénzen vagy akár nem, védett vagy a leépítéssel szemben. Ugyanis a táppénz alatt is él a felmondási védelem, meg a munka alatt is él, hiszen terhes vagy. Ha kell, menj táppénzre, a leépítés rendes felmondási mód, az ellen védve vagy, akkor is ha határozott idejû a szerzõdésed. Igaz, hogy az megszûnik a határozott idõ lejártával, de addig úgy viselkedik, mint a határozatlan idejû.

Akár táppénzen vagy akár nem, védett vagy a leépítéssel szemben. Ugyanis a táppénz alatt is él a felmondási védelem, meg a munka alatt is él, hiszen terhes vagy. Ha kell, menj táppénzre, a leépítés rendes felmondási mód, az ellen védve vagy, akkor is ha határozott idejû a szerzõdésed. Igaz, hogy az megszûnik a határozott idõ lejártával, de addig úgy viselkedik, mint a határozatlan idejû.
Amíg táppénzen vagy, addig nem rúghatnak ki. Viszont ha lejá a szerzõdésed vagy a táppénzed, akkor már igen.
Azért írd már meg majd, légyszi, mi lett! (Ugye elmentél táppénzre?) Én tényleg tökre szerettem tanítani, de a babavárás ilyen rizikófaktorokkal szerintem nem az iskolai környezetbe való. Komolyan! És megírod azt is, hogy hogyan fogadták, hogy táppénzre mégy?
A kérdező hozzászólása: :D Köszi! Az bizony jó lenne!
Drágám neked egy jó nagy adag pihenésre lenne szükséged..Ne kockáztass..És nem rughatnak ki.,
A kérdező hozzászólása: Lehet, hogy félre érthetõ volt, a 30.ig dolgoztam, akkor véreztem, és utána már nem mentem vissza, de a 38-ig húztuk. Hát megmondom õszintén, elég szarul állunk anyagilag, de még mindig ez volt a legjobb helyzet a közeljövõben, tesó meg kell, uh ezért vállaltuk most. A vérzéseim érdekesek egyébként, soha nincs szervi oka, úgy értem méhszáj, lepény rendben... Lehet, hogy lelki eredetû... (?)
A kérdező hozzászólása: Jövõre meg egyébként sem maradhatnék, ezért is terveztük így a babát. szerencsére a legjobbkor sikerült is.
A kérdező hozzászólása: Hát röviden: az egész városban nagyon nagy a gáz a sulikban, oviban. A városnak tartoznak pénzzel, és most úgy gondolta a bácsi, hogy most rögtön kell. Ehhez nem volt elég a takarítókat leépíteni, hanem hogy minden pénz visszamenjen, nem lesz több szakkör (igen, így év közben), tehát sokaknak fél állása lesz csak..., és még az összes napközit is meg kéne szüntetni. Még próbálkoznak, de nem lehet tudni, hogy mi lesz. Én ott csak 5 órában vagyok, de a másik helyen is csak 9ben, uh nem jönne jól. nekem is mondták, hogy de jó, akkor végig tudom vinni az évet... Persze, júli3ra vagyok kiírva, de elõtte két héttel még ott leszek... Bólintottam, meg ha lehet, akkor oké, de már harmadszorra véreztem be (ez a 19. hét), és az elsõ babával is csak a 30. hétig tudtam dolgozni. Te mikorra vagy kiírva?
Én is tanár vagyok. Nekem is határozott idejû szerzõdésem volt. Júli akármeddig... Hány hetes vagy? Ettõl is függ kicsit a dolog. Ha már van orvosi papírod a várandósságról, akkor - úgy tudom - védenek Téged a jogszabályok, és nem vagy kirúgható. Ha júliusban lejár a szerzõdésed, akkor nagy esélyed van rá, hogy ennyi volt, és nincs tovább szerzõdésed. (Nekem még azt is mondták, hogy milyen rendes vagyok, hogy nyárra várom a babár, így legalább végigdolgozhatom a tanévet... Aztán nekem sem volt már júli után szerõdésem...) De addig nem rakhatnak ki, ha már papírod van a megfogant babáról. (egyébként tanárt hogyan rúghatnak ki tanév közben??? Ki megy be helyette órát tartani???)
A kérdező hozzászólása: de amíg tart a szerzõdés addig semmilyen okkal nem rúghatnak ki? Tanár vagyok, júli akármeddig van szerzõdés, de addigra már úgyis tgyáson leszek, csak nagy a leépítés, mert nincs pénz. Hogy jobb a kirúgás ellen, ha táppénzen vagyok, vagy ha nem? Most még küzdök, hogy ne kelljen elmenni táppénzre.
A terhesség illetve a táppénz miatti munkajogi védelem csak határozatlan idejû munkaszerzõdésre vonatkozik. A határozott idõ lejártakor jogszerûen szüntetheti meg a munkáltató a munkaviszonyt akár táppénz alatt is.
A kérdező hozzászólása: Hát már egyszer az elején voltam 3 hetet, akkor nagyon jól fogadták. Most egyenlõre úgy tudják, hogy egy hét. De mivel ma is vérezgettem, biztos több lesz...

Febr. óta gyesen vagyok a kisfiammal, most 18 hetes vagyok a második babával de a munkáltató még nem tudja. Ha szólok neki hogy babát várok el tudok-e menni táppénzre? Nem késõ ez már?

Legjobb válasz: Hat, akkor jartal volna a legjobban, ha gyes megkezdese helyett egybol tappenzre mesz. Ugy szulesig tappenzen lettel volna es ujra kaptad volna a tgyast es gyedet meg a hajdani bereid alapjan. Tappenzre elmehetsz most is, de h a gyedre jogosult leszel-e azt nem tudom. (Azt hiszem nem, de pontosan nem tudom.)

Hat, akkor jartal volna a legjobban, ha gyes megkezdese helyett egybol tappenzre mesz. Ugy szulesig tappenzen lettel volna es ujra kaptad volna a tgyast es gyedet meg a hajdani bereid alapjan. Tappenzre elmehetsz most is, de h a gyedre jogosult leszel-e azt nem tudom. (Azt hiszem nem, de pontosan nem tudom.)
A kérdező hozzászólása: Köszi, sajna akkor még nem tudtam hogy babát várok.Ezt még nem hallottam hogy ha most elmegyek táppénzre akkor ne kapnék gyedet.
Szia! Az elsõnek nincs igaza!!! A kedvezményszabály még mindig vonatkozik rád is, és a gyes nem alap semmilyen ellátáshoz. Én egyébként hasonló helyzetben vagyok, jan. 21-tõl vagyok gyesen a "nagyobbal" és szeptember közepén jön a kicsi. A lényeg, ha mindkét ellátást szeretnék kapni (gyes+tp) egyszerre, akkor vegyél ki pár nap szabit a felgyûltbõl. Pl nekem úgy jön ki a legjobban pénzügyileg (ami azt jelenti, hogy az elõzõ babóval kapott ellátástól még jobb alapom is lesz (pedig nem fogok visszamenni dolgozni és béremelés sem volt), hogy veszek ki májusban közel 2 hét szabit, majd utána rögtön 9-es kóddal tp-re jövök a szülésig. Az hogy te hogy járnál a legjobban ugye csak pontos számokkal lehetne tudni :) . (Mármint, hogy mennyi szabit lenne érdemes kivenni, mikortól és mikortól menni tp-re.
Az lemaradt, hogy mivel munkaviszonyban állsz ugyanúgy jàr tgyàs, gyed.
A kérdező hozzászólása: Én is valahogy így sejtettem, csak azt nem tudom hogy vajon rögtön úgy hívjam fel a munkáltatót hogy babát várok, és kiszeretnék venni pár nap szabit?Nem tudom hogy ez így lehetséges-e?Táppénzre simán el tudok menni mert magas a vérnyomásom.
Szia! A fizu nélküli szabi megszakítását elvileg 30 nappal elõbb be kell jelenteni a munkáltatónak. Nálam muszáj volt betartani, mert nagy cég, és mire az igazgatóság is engedélyezte idõ volt. Ha kis cégrõl van szó és normális a fõnököd, akkor lehet megengedi "visszadátumozva" is beadni. Bár nem tudom mikortól akarsz szabira menni. Én e-mailben írtam neki elõször le mindent, ahogy szeretném, (mert ugye sosem lehet tudni) és legyen bizonyíték, hogy tudattam mi van, és a választ is így kaptam meg, hogy mit hogyan kell tennem. Ennek örülök is, mert így tiszta, hogy én mit akartam, mit kell tennem ezért. Persze azóta egyeztettünk telefonon is, de tudod manapság fontos, hogy minden le legyen papírozva :) Legalábbis én így gondolom, mert volt, hogy már megjártam ilyen miatt.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a segítséget!

A GYED-be beleszámolják azt is, ha táppénzen vagyok? Ha nem, akkor pedig a táppénz előtti 12 hónapot nézik? Nem a naptári év számít?

Ha pedig a táppénzre vételem el?tti naptári év átlaga a GYED alapja, akkor ugyanabból számítják, mint a táppénzt, igaz?

Legjobb válasz: Alapszabály az, hogy egyik ellátás sosem képezi egy másik ellátás alapját. A gyed de a tgyás alapját is ugyanúgy a jogosultságot megelõzõ év átlag keresetébõl számítják mint a táppénzt. A különbség annyi, hogy a táppénznél nincs az összegben felsõ korlát, a gyed 100.100,- Ft-nál több nem lehet, illetve táppénzbõl csak adóelõleget vonnak, gyedbõl TB-t is.

Alapszabály az, hogy egyik ellátás sosem képezi egy másik ellátás alapját. A gyed de a tgyás alapját is ugyanúgy a jogosultságot megelõzõ év átlag keresetébõl számítják mint a táppénzt. A különbség annyi, hogy a táppénznél nincs az összegben felsõ korlát, a gyed 100.100, - Ft-nál több nem lehet, illetve táppénzbõl csak adóelõleget vonnak, gyedbõl TB-t is.
A kérdező hozzászólása: Na így már világos, köszönöm!

Közös megegyezéssel szûnik meg a határozott idejû közalkalmazotti jogviszonyom 1 hónap múlva. Ha táppénzre elmegyek ez idõ alatt, mert idegileg már nem bírom elviselni ezt a munkahelyi légkört, akkor a dátum nem tolódik tovább a táppénz idejével?

Vagyis a megegyezett idõpontban fog a munkaviszony megszûnni?!

Legjobb válasz: Mi az, hogy közös megegyezéssel, szerintem a határozott idõre kötött közalkalmazotti jogviszony megszûnik a kinevezésben foglalt határozott idõ lejártával és azt nem hosszabbítja meg a táppénz.

Mi az, hogy közös megegyezéssel, szerintem a határozott idõre kötött közalkalmazotti jogviszony megszûnik a kinevezésben foglalt határozott idõ lejártával és azt nem hosszabbítja meg a táppénz.
A kérdező hozzászólása: Igen a határozott idejû szerzõdésem lejárta elõtt szeretnék elmenni, és nem lemondok a közalkalmazotti kinevezésemrõl, hanem közös megegyezéssel megyek el.
Nem. Nem közös megegyezéssel mész el. Közös megegyezéssel egy meglévõ munkaviszonyt lehet felmondani (felbontani). Itt nem kell felmondani, hiszen a jogviszonyod határozott idõre szól, és ez a határozott idõ 1 hónap múlva lejár. Ezen idõpontban a jogviszonyod megszûnik, függetlenül attól, hogy táppénzen vagy, vagy a munkahelyeden töltöd az utolsó munkanapot.

Határozott idejű munkaszerződésem lejár, de táppénzen vagyok mert kórházban voltam. Ilyenkor is határozatlanná alakul a szerződésem, mint akkor, ha "rendesen" dolgozom, vagy a táppénz nem minősül munkavégzésnek, és a munkaviszonyom megszűnik?

Legjobb válasz: Hát végül is a táppénz nem minõsül munkavégzésnek. Hogy megtartanak-e és határozatlan szerzõdést kapsz-e ez megint a munkáltatótól függ....

Hát végül is a táppénz nem minõsül munkavégzésnek. Hogy megtartanak-e és határozatlan szerzõdést kapsz-e ez megint a munkáltatótól függ....
Vedd ki a benn maradt szabadságaidat és utána menj táppénzre szülésig.
Még valami eszembe jutott. Nem tudom, hogy tudod-e, inkább leírom :) Tegyük fel, hogy már ott van a ketteske a pocakodban. Mivel nem mész vissza ténylegesen dolgozni a két gyerek között, ezért nem lesz meg a tgyás igénylésekor a megelõzõ évbõl 180 bérezett napod. Ezért ebben az esetben a tgyásnak is lesz maximuma, ami megegyezik a gyed maximummal, azaz a mindenkori minimálbér kétszeresének a 70%-a (2010-ben ez 102900 Ft). Ha azonban a szerzõdésed szerinti bér kevesebb, mint a minimálbér kétszerese (2010-ben 147eFt), akkor a szerzõdésed szerinti bérbõl fogják a tgyást (és a gyedet) számolni.
A kérdező hozzászólása: oké! köszönöm szépen!
Szia megint! Jól is, meg rosszul is értelmezted a dolgokat :) Valóban igaz, ha fizetés nélküli szabadságon vagy, akkor nem lehetsz táppénzen is, a kettõ egyszerre nem megy. DE! Mennyibõl tart visszamondani a fizetés nélküli szabit? Egy levél, vagyis egy mondat az egész :) T. Cégvezetõ! A mai nappal a fizetés nélküli szabadságomat megszüntetem. Ha ez megvan, már másnaptól igényelheted a táppénzt. Arra figyelj, hogy ugyanezzel a nappal a mák-nak is írj egy levélkét, hogy a gyes-t lemondod és ennek a levélnek a másolatát kell a táppénzes lapodhoz csatolni. Ennek is az "egyszerre csak egy ellátás járhat" az oka. Ja, és másnaptól apa kérje meg a gyest.
A kérdező hozzászólása: Bocsánat most néztem elírtam majd csak le fog járni a gyesem. csak a kisfiam itt volt az ölembe és segített az írásban.
Szia! Lehet én értem rosszul, de azt írod, hogy lejárt a gyesed, a fizetésnélküli szabi csak a (teljes gyes v.gyed idejére vonatkozik), ha lejárt a gyes, utána elmehetsz táppzre, mert van munkaviszonyod, csak keresõképtelen vagy.Szerintem irasd ki magad és küld el a táppénzes papírokat a munkahelyednek, majd szülés elõtt 4 héttel igényeld a tgyst.
A kérdező hozzászólása: köszönöm kedves utolsó! a 4 oldalon oda van írva, hogy mikor nem jár táppénz. ész is oda van írva, hogy fizetés nélküli szabadságnál nem jár. azért kérdeztem rá, mert ezt olvastam!
Akkor más a helyzet. Mivel a biztosítási jogviszonyod nem szûnt meg, így bármikor mehetsz a szülésig táppénzre, mert több a munkaviszonyod, mint 5, 5 hónap. Abból a szempontból van jelentõsége, hogy gyed-en, gyes-en voltál, hogy mekkora lesz a táppénzed összege. De ez is sok verzió lehet, attól függõen, hogy mikor igényled a táppénzt. Itt nagyon jól le van írva, hogy milyen esetben mibõl számolják a táppénzt: http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBE..
A kérdező hozzászólása: a szabijaimat már kivettem gyed után, de nem tudtam visszamenni a munkahelyemre. még csak informálódók mi van ha terhes lennék, mert lehet az vagyok/leszek!
Szia! Nincs olyan, hogy azért nem mehetsz el táppénzre, mert fizetés nélküli szabin voltál a gyes miatt. A kettõnek semmi köze nincs egymáshoz. Ha még tart a gyes idõszaka, akkor azt visszamondva kell igényelni a táppénzt (illetékes szerv: oep, ha nem tb. kifizetõhely a munkáltatód). Ekkor érdemes apának megigényelnie a gyest (ha már elmúlt egy éves a gyerek, 8 órában lehet mellette dolgozni). Ha pedig teljesen kimerítetted a gyes idõszakot (ergo: három éves a gyerek), akkor vissza kell menni dolgozni, ami úgy kezdõdik minden esetben, hogy a bent maradt szabadságokat ki kell venned, ezt követõen elmehetsz táppénzre. Mivel nincs egy éves munkaviszonyod sem (azért megjegyzem, az, hogy fizetés nélküli szabin vagy, munkaviszonynak számít, így 5, 5 hónap a munkaviszonyod?) ezért csak annyi ideig jár táppénz, amennyit dolgoztál, vagyis ha ez 5, 5 hónap, akkor 5, 5 hónap táppénzre vagy jogosult. Ha ez lejárt de még nem szültél meg, akkor elméletileg nem vagy jogosult semmire, illetve hivatalosan vissza kéne menned dolgozni. Nem derült ki, mennyi idõs terhes vagy, de ha korai terhes, akkor a másodikkal lehet, hogy fog már tgyás, gyed is járni. Ha igen, akkor nyertél még 28 napot, mert a tgyást a szülés várható idõpontja elõtt 28 nappal lehet igényelni.
A kérdező hozzászólása: köszi!

8 hónapja vagyok bejelentve egy cégnél. Jövő hónapban kirúgnak, mert nincs megrendelés. Babát szeretnénk, de ha addig nem leszek terhes csak majd ha kirúgnak utána, akkor mit kaphatok? Jogosult vagyok e táppénzre, tgys-re, gyed-re?

Legjobb válasz: A kismamák munkajogi védelme csak a munkáltatói rendes felmondásra vonatkozik. Ha határozott idejû munkaszerzõdésed van vagy a cég jog utód nélkül megszûnik akkor a terhesség nem véd meg a munkaviszony megszûnéstõl. Passzív jogon akkor lehet 45 napig táppénzen lenni, ha a keresõképtelenség a munkaviszony megszûnésétõl származó 3 napon belül kezdõdik. Passzív jogon akkor jár tgyás ha valaki a munkaviszony megszûnésétõl számított 42 napon belül szül. Passzív jogon akkor járhat gyed, ha valakinek a tgyás folyósítása szûnik meg a munkaviszonya.

A kismamák munkajogi védelme csak a munkáltatói rendes felmondásra vonatkozik. Ha határozott idejû munkaszerzõdésed van vagy a cég jog utód nélkül megszûnik akkor a terhesség nem véd meg a munkaviszony megszûnéstõl. Passzív jogon akkor lehet 45 napig táppénzen lenni, ha a keresõképtelenség a munkaviszony megszûnésétõl származó 3 napon belül kezdõdik. Passzív jogon akkor jár tgyás ha valaki a munkaviszony megszûnésétõl számított 42 napon belül szül. Passzív jogon akkor járhat gyed, ha valakinek a tgyás folyósítása szûnik meg a munkaviszonya.
szia, nem egyhelyen kell lennie fél évig kedves elsõ hsz. Folyamatos biztosítottsága kell legyen szülést megelõzõen fél évig, és a szülés pillanatában biztosítottnak kell lenni, m.nélkülire idõarányosan mehetsz hiszen nyolc hónapot dolgoztál, nem hiszem hogy kitart szülésig, ha kitartana mert mondjuk nem rögtön mész m.nélk.re akkor bizonyos esetekben passzív jogon járhatnak tgyás és gyed
gyedet csak akkor kapsz, ha elõtte (most még azt hiszem fél év) egy helyre vagy bejelentve. munkanélküli??

Jár-e a végkielégítés ha táppénz alatt küldenek el? 10 éve dolgozok egy helyen. Nem multi hanem maszek.

Legjobb válasz: Táppénz alatt nem lehet felmondani, tudtommal.. vagy ez már változott? Ha közös megegyezés, akkor pedig ahogy megegyeztek..

Táppénz alatt nem lehet felmondani, tudtommal.. vagy ez már változott? Ha közös megegyezés, akkor pedig ahogy megegyeztek..
Ja, jól emlékeztem. Munka törvénykönyv, 90. §. Sõt, ha hosszabb ideig voltál táppénzem, még utána is jár védelem. "Keresõképtelenség alatt a munkavállaló védettséget élvez, a rendes felmondás tényét még csak közölni sem lehet vele jogszerûen. A rendes felmondás tényét a keresõképes állományba való visszakerüléskor lehet közölni, azonban a felmondási idõ csak a védettségi idõszak lejártával kezdõdik. A védettségi idõszak 15 nappal hosszabbodik meg, ha a keresõképtelenség idõtartama a 15 napot meghaladta, 30 nappal, ha a 30 napot meghaladta.
A kérdező hozzászólása: 8 hónapja vagyok táppénzen, ha felmond jár valami pénz?
Az elég durva. Nem volt érthetõ? 1. nem mondhat fel!!!!! 2. amikor visszamentél dolgozni, egy ideig még nem mondhat fel, mert védett vagy 3. amikor felmond, akkor majd egyezkedtek, de majd akkor jár a törvényben 10én munkaviszonyhoz elõírt végkielégítés Ha most rá akarnak beszélni, hogy közös megegyezéssel bontsátok fel a munkaszerzõdésed, akkor kérj a 10évre járó végkielégítésnél többet.
Keresõképtelenség alatt felmondási védelem alatt állsz. Majd utána, bizonyos idõ elteltével felmondhat Neked, ha gondolja és oka van rá. Akkor ha Neked mondanak fel (rendese felmondás esetén, rendkívüli esetén nem!) jár a végkielégítés, jár felmondási idõ is, no meg az idõarányos szabadságnak a ki nem vett része készpénzben. Ha közös megegyezéssel váltok el egymástól, akkor nem jár a végkielégítés, nem kötelezõ a felmondási idõ, de az idõarányos szabadság bent maradt része igen. Viszont a közös megegyezésnek pont az a lényege, hogy akkor az van, amiben közösen, írásban megegyeztek. Ha abban egyeztek meg, hogy kapsz valamennyi végkielégítést, akkor az is jár, ha felmondási idõben egyeztek meg, akkor az is jár stb. De nem kötelezõ! Az, hogy multi-e vagy maszek, teljesen mindegy. Munkáltatónak minõsül, ha valakit munkaviszonyban foglalkoztat, és rá is ugyanazok a törvények vonatkoznak, mint egy multira. Tehát a Munka Törvénykönyve.
A kérdező hozzászólása: világos!köszönöm!

Tgyás-hoz legkorábban mikor adhatja ki az orvos a rózsaszín papírt? A GYED-et melyik évből számolják, ha táppénzen vagyok? Ha nem leszek jogosult maximális gyedre és táppénzen vagyok, akkor ugye érdemesebb már szülés előtt 28 nappal kérni a Tgyást?

Még csak a 29. héten járunk, de a munkahelyemen az ilyen TB dolgokat nagyon nagyfokú hozzánemértéssel képesek kezelni (3 hónapig éldegéltem 30-40 ezer táppénzb?l, mert nem bírták normálisan elintézni) és nem szeretném, ha a TGYÁS körül is ilyen mizéria lenne, ezért a rámes? papírmunkát, az igazolás beszerzését minél el?bb szeretném megtenni. 31 héten már kiadják és ugye az még nem lesz kés??

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!