Találatok a következő kifejezésre: Ha táppénzen a terhesség alatt, akkor (12 db)

Ha elmegyek táppénzre a terhesség alatt, akkor előtte ki kell venni az arra az évre járó szabadságot?

Azt hallottam hogy úgy több pénz fog járni kés?bb, a szülés után, de nem értem miért....

Legjobb válasz: Mintha én írtam volna, nálam is ez a helyzet.Megkérdeztem és csak az eddig ledolgozott idõre veheted ki a szabit.Ami ez esetben a januári, nekem 2 nap.Attól függ mennyi szabid van.Elosztod 12-vel és ott a havi szabid.A többit azt meg év végén kifizetik ha jól tudom.

Mintha én írtam volna, nálam is ez a helyzet.Megkérdeztem és csak az eddig ledolgozott idõre veheted ki a szabit.Ami ez esetben a januári, nekem 2 nap.Attól függ mennyi szabid van.Elosztod 12-vel és ott a havi szabid.A többit azt meg év végén kifizetik ha jól tudom.
Nekem úgy mondták, én dönthetem el, elõtte veszem ki vagy utána. Én szülés elõtt fogom.
Nem kell, de lehetõséged van az egész éves szabadság elõre kivételére. Azért jársz jobban, mert a szabadságra teljes munkabér jár, és ez beleszámít a késõbbi számtanokba(tgys, gyed)
A kérdező hozzászólása: Szia! Ez igaz lehet, de én el szeretnék jönni táppénzre mert bicikliznem kell a munkám során, és elég veszélyes.. Ha eljövök akkor az elõzõ éves keresetbõl számítják ki a gyedet, nem? Tehát nem kapok kevesebb pénzt, ha most táppénzen vagyok.Nem?
Én most mentem tápra, és az éves arányos szabidat veheted ki táp elõtt. Tehát kb 1 hét...vgy annyi sem. A többit szülés után utalják, vagyis fizetik ki neked, el nem veszik. A gyedet az elmúlt 2 év fizud átlagából számolják, az az egy hónap táp-vagy szabi nem oszt-szoroz a dolgon. Nyugodtan menj tápra, semmi károd nem lesz belõle!! (de a biciklizés szerintem nem hogy nem árt, még jó is, hogy mozogsz, hacsak nincs gondod az egyensúllyal-magánvélemény)
Nem lehet kivenni elõre a szabit, mert csak a ledolgozott napok után jár.Január hónapra amennyi jár idõarányosan annyit tudsz kivenni.A többit kifizetik év végén.Én így tudom.
Én írtam a negyedik választ, és nem értem miért ne lehetne kivenni az egész éves szabit! Az idén már gongdolom nem fogsz dolgozni, hanem egyértelmûen az év végéig táppénzen leszel.Nálunk eddig még mindenkinek kiadták ilyen esetben, ha ki akarta venni. Az éves keresetnél tudomásom szerint nem az elõzõ évet kell érteni, mikor a tgyást és gyed-et számítják- tehát mondjuk nem a 2007-es év keresete, hanem a szülést megelõzõ egy év. Tehát ha fél évet táppénzen van valaki, akkor elvileg kevesebb lesz valamivel a pénze, mint aki dolgozott.Persze ha olyanok a körülmények , ez ne tartsomn vissza, hogy táppénzre menj, hiszen a baba az elsõ.Én is csak azért dolgozom, mert nem megerõltetõ egyenlõre és nem tudnék mit kezdeni itthon a négy fal között.
A gyed számításába az elmult 4 évet veszik figyelembe, de mindig a baba megszületését megelõzõ év az adott.pl 2008ban születik , akkor a 2007 év átlaga a mérvadó!

Ha táppénzen voltatok terhesség alatt, de sajnos elment a baba, akkor utána meddig tudtatok táppénzen maradni? Mert úgy hallom a cég nem fog visszavenni.

Vagyis törvény szerint kötelező lenne, de utána úgyis kirúgnának, hogy maradhasson az, aki addig helyettesített. Ti hogy oldanátok meg a problémát? Pszichére szedek gyógyszert, és új helyet még nem találtam.

Legjobb válasz: Sajnos én is jártam így. A mûtét után még pár napot TP-n voltam, utána visszamentem dolgozni, mivel a helyemen már volt más, de a cégnek kötelezõ volt visszavennie, felajánlottak másik munkakört. Elfogadtam. Aztán mikor hónapokkal késõbb találtam mást, akkor felmondtam.

Sajnos én is jártam így. A mûtét után még pár napot TP-n voltam, utána visszamentem dolgozni, mivel a helyemen már volt más, de a cégnek kötelezõ volt visszavennie, felajánlottak másik munkakört. Elfogadtam. Aztán mikor hónapokkal késõbb találtam mást, akkor felmondtam.


Én úgy tudom, hogy a szülést megelõzõ naptári évbõl számolják, de kiváncsi vagyok a hozzászólásokra.
Én úgy tudom, sajnos a táppénzbõl számolják, ezért lesz kevesebb kicsit, mintha a munkabéredbõl számolnák ki.
· Ha a tgyás kezdetét megelõzõ év január 1. és december 31. között volt legalább 180 bérezett nap, akkor az elõzõ évi jövedelem az alap. · Ha az elõzõ évben nincs 180 bérezett nap, de a tgyást megelõzõ naptól közvetlenül visszafelé (akár 2 évbõl is) van, akkor az utolsó 180 napi jövedelem lesz az ellátás alapja. szóval szerintem a szülést megelõzõ év átlagkeresetébõl számolják.
A terhességi-gyermekágyi segély összege a szülési szabadság kezdõ napját megelõzõ naptári évben keresett jövedelem napi átlagkeresetének 70-%-a. http://www.magyarorszag.hu/allampolgar/ugyek/egeszseg/gyerta.. és még ezt találtam. szóval szerintem az elõzõ évet nézik
Én már éedeklõdtem a cégnél a tb ügyintézõnktõl, és az elõzõ évet fogják venni. 33 hetes kismama
Ha azóta is él a munkaviszonyod, akkor mehetsz táppénzre, majd újra jár a tgyás, és a gyed.

Ha Gyes helyett táppénzre megyek a 2. terhességem alatt, akkor mi alapján számolják a táppénz összegét?

Kb úgy tervezzük hogy ha már 2 éves elmúlt a lányom, akkor jöhet a következ?, addig Gyedet kapok. Akkor így minek a 60%-át kapom, az egykori fizetésemnek, a Gyednek, vagy a Gyesnek?

Legjobb válasz: A fizetésednek a 60%-át kapod. A táppénz ugyanúgy ellátás, mint a gyed-gyes, és ellátás nem lehet alapja a másik ellátásnak. Vagyis az alap a szerzõdés szerinti béred.

A fizetésednek a 60%-át kapod. A táppénz ugyanúgy ellátás, mint a gyed-gyes, és ellátás nem lehet alapja a másik ellátásnak. Vagyis az alap a szerzõdés szerinti béred.
Utolsónak: tévedsz, a táppénznek nem lesz alapja a szabadsága alatti bér. Kivéve, ha 180 napnyi szabadsága gyûlt össze a kérdezõnek, ami nem valószínû. Mivel gyed-en volt, így a táppénz alapját úgy kell számítani, ahogy az elõtted válaszoló írta.
A kérdező hozzászólása: Köszi!
Szerintem vedd ki a kislányod születése után az összegyült szabikat (így már az emelt bért kapod pár hétig) és ebbõl számítják a táppénzt.A táppénz 14 napja és a szabid számít bele a következõ tgyás és gyed számításánál.Ha gyesen vagy mond le a gyest és apuka igényelje a munkája mellett, te pedig vedd ki a szabikat és utána menj táppénzre.Ha nincs 180 nap ledolgozott jövedelmed, akkor a tgyás maximalizálva van a minimálbér 2X-ben (ez kb a max gyed összege).
Sziasztok! Én is szeretnék kérdezni. 2011.12.03-án lesz 2 éves a kislányom - ugye onnan már gyest kapnék...de most újra terhes vagyok 2012.04.27.-ére várjuk a babát. Kérdésem az lenne, hogy a gyes helyett mit válasszak? Elõször szabit (a felgyulemlett-eket vegyem ki) és utána táppénz-t? Persze szeretném ha a második gyermekem után is a maximális Tgyást és Gyedet kapjam, ezért kérdezem.... Köszi elõre is!
Két lehetõséged van: vagy kiveszed a szabikat, és utána táppénz, vagy egybõl táppénz. Az, hogy melyikkel jársz jobban, attól függ, hogy alakult a szülés elõtti jövedelmed. Ha különbözõ juttatásokat is kaptál a béred mellé, akkor akár jobban is járhatsz a táppénzzel, mint a szabi alatti béreddel. Ha nem, akkor mérlegeld azt, hogy táppénzre ugyan valamivel kevesebbet kapsz, de a második gyerek után jóval több szabid marad. A gyes összegénél mindenképpen többet kapsz, akármelyiket választod, a következõ tgyás és gyed szempontjából meg mindegy, hogy szabit veszel ki, vagy táppénzre mégy, az összege mindkét esetben ugyanannyi lesz.
Köszönöm szépen a gyors választ! Szulés elõtti jövedelmem bruttó 200.000.- forint volt és így jó Tgyás-t kaptam illetve a maximális Gyedet kapom.. Azt hallottam hogy a második gyereknél ha nem megyek vissza dolgozni akkor nem a bruttó 200.000.- lesz a Tgyás alapja hanem a táppénzes bérem. Ez igaz? Mert azt írod hogy ugyanannyi lesz a Tgyás és a GYed is akár szabi akár táppénz de kevesebb mint az elsõ gyereknél? Köszi elõre is! Udv Kriszi
A yged nem lesz kevesebb, de a tgyás igen. Ugyanis a tgyás maximált, ha nincsen 180 bérezett napod, legfeljebb a minimálbér kétszeresének 70%-a lehet, vagyis bruttóban ugyanannyi lesz mint a gyed. Nettóban meg egy 10-essel több, mert kevesebb belõle a levonás.
Köszönöm szépen a segítséget!

Ha gyesről megyek terhesség miatt táppénzre, akkor miből számítják ki a táppénz összegét? Kb annyi lesz, mint az előző terhességem alatt?

Legjobb válasz: Nem feltétlenül. Attól függ, hogy az igénylést megelõzõ évben mit kaptál: ha táppénzt, tgyást, gyedet, akkor a korábbi ellátás alapja lesz a táppénz alapja. Ha viszont gyest, akkor minimálbér lesz a táppénz (és valószínûleg késõbb a gyed) alapja is.

Nem feltétlenül. Attól függ, hogy az igénylést megelõzõ évben mit kaptál: ha táppénzt, tgyást, gyedet, akkor a korábbi ellátás alapja lesz a táppénz alapja. Ha viszont gyest, akkor minimálbér lesz a táppénz (és valószínûleg késõbb a gyed) alapja is.

Ha én gyed ideje alatt teherbe esek, akkor mehetek-e táppénzre, vagy marad a gyed? A már meglévő gyermekemmel elmehet-e a nagymama gyes-re még én pl. táppénzen leszek a terhességemmel?

Legjobb válasz: Én is gyed alatt lettem terhes, így pontosan tudom a választ. :) Ha a munkáltatódnál bejelented, hogy "visszamész dolgozni", akkor elõször kiveszed a felhalmozott szabijaidat, majd szülésig táppénzre mész. Amint visszaálltál a munkaállományba, természetesen le kell mondani a gyed-et, de a nagyszülõ közben megkérheti a gyes-t (persze csak a szülésig).

Én is gyed alatt lettem terhes, így pontosan tudom a választ. :) Ha a munkáltatódnál bejelented, hogy "visszamész dolgozni", akkor elõször kiveszed a felhalmozott szabijaidat, majd szülésig táppénzre mész. Amint visszaálltál a munkaállományba, természetesen le kell mondani a gyed-et, de a nagyszülõ közben megkérheti a gyes-t (persze csak a szülésig).

Ha valaki gyed alatt lesz terhes a második babájával, akkor gyeden marad vagy táppénzre kell menni? És ha terhesség közben lejár a gyed?

Legjobb válasz: Választhatod melyik ellátást szeretnéd ,ha jobban megéri a táppénz akkor lehetsz azon de akkor nem kapsz gyedet,és ugyanez fordítva is igaz.

Választhatod melyik ellátást szeretnéd , ha jobban megéri a táppénz akkor lehetsz azon de akkor nem kapsz gyedet, és ugyanez fordítva is igaz.
Szia!Gyed alatt lettem terhes, én maradtam is azon!Aztán 1 hónapig gyes-en voltam mert lejárt a gyed(de lehet táppénzre is menni asszem, én nem mentem), majd a szülés napjától tgyás következrtt.Most gyed-em augusztusban jár le(3.babát várjuk)így utána januárig gyes majd ismét tgyás-gyed-gyes
Bocsi ha nem a kérdésre válaszolok, bár szerintem a kérdezõt is érdekli. Az utolsótól kérdezném, a gyed összege miben változott? Maradt az eredeti, vagy más lett az alap?
Szia!Maradt az eredeti szerzõdés szerinti bruttóm az alap tehát nem változott/változik a gyedem összege.Természetesen ha idõ közben emelnek a fizun akkor több lesz a gyed is!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat, tehát ha esetleg közben letelik a gyed akkor gyesre lehet menni, majd a baba születésétõl újra tgyás!

Mi van terhesség alatt a szabadsággal? Ha az idei évre volt 21 nap szabadságom és terhes vagyok, max. Október végéig akarok dolgozni, akkor mind a 21 napot letölthetem mielőtt táppénzre mennék?

Mert a kollegan?m úgy gondolja, hogy, a fennmaradó hónapokra es? szabadságrészt, vissza kell majd fizetnem. Ugye ez butaság?

Legjobb válasz: hát szerintem, én sem tudom, csak gondolom azok alapján amit eddig hallottam/tapasztaltam, szerintem amíg dolgoztál és nem vettél ki szabit, akkor az arra az idõszakra idõarányosan esõ szabadságnapot veheted majd ki.Ha 21 volt egész évre, s egyet sem vettél ki és októberig dolgozol, akkor szerintem így: 21/12*10=17,5. Tehát valószínûleg 18, esetleg 17 napot vehetsz majd ki, amúgy a fennmaradót valóban vissza kéne fizetni, hisz neked azt a munkáltató nem jogosan fizeti, mert nem jár.

hát szerintem, én sem tudom, csak gondolom azok alapján amit eddig hallottam/tapasztaltam, szerintem amíg dolgoztál és nem vettél ki szabit, akkor az arra az idõszakra idõarányosan esõ szabadságnapot veheted majd ki.Ha 21 volt egész évre, s egyet sem vettél ki és októberig dolgozol, akkor szerintem így: 21/12*10=17, 5. Tehát valószínûleg 18, esetleg 17 napot vehetsz majd ki, amúgy a fennmaradót valóban vissza kéne fizetni, hisz neked azt a munkáltató nem jogosan fizeti, mert nem jár.
Kiveheted az egészet nyugodtan amig alkalmazásban tartanak jár a szabadság akkor is ha táppénzen vagy. Én a 2008-as évre is kivettem már pedig áprilistól tgyás-on vagyok. Legfejebb ha visszamegyek akkor már nem jár a szabadság erre az évre. De ki tudja mi lesz 2-3 év múlva?
Szia, én is így csináltam. Volt 20 nap szabim, így dolgoztam a 32. hétig, utána 4 hét szabi és 36. héttõl mentem TGYÁS-ra. Nyugodtan kiveheted a szabidat. Nem idõrányosan jár!
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat! Megnyugtattatok! :)
Én úgy tudom, hogy kiveheted táppénz elõtt az összeset, ami arra az évre bent maradt. (Gondolom táppénz alatt a szülési szabira gondolsz, ugye?) Én külföldön élek, de nálunk ez így mûködött, hiszen arra az idõszakra, amikor már a terhes szabimat töltöm ugyanúgy jár az éves szabadság, csak éppen akkor már esélyem sincs kivenni, hiszen nem dolgozom, vagy ha bent marad, akkor kérhetem, hogy fizessék ki. Így csak leadtam a levelet arról, hogy mikor kezdem a terhesszabit, kiszámolták, hogy még 22 napom van bent és visszaszámoltuk ezt, így több mint egy hónappal korábban kezdem meg a pihenõmet.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!