Találatok a következő kifejezésre: Ha szinte evett az (2 db)

Mennyire terheli a felelősség azt, akire rábíztam a cicám, ha szinte minden bizonnyal nála evett valami mérgezőt és ez tartós szervi károsodást okozott az állatnál, plusz nem kis lelki, anyagi megterhelést is?

Míg nyaralni voltam cicámat ismerősömre bíztam. Pár nap után szólt, hogy már két napja nem eszik a cica. Mikor elhoztam megmondta, hogy mekkora sz*r és semmire nem jó egy állat, csak fekszik és nem csinál semmit. (köszi...) Itthon viszont folytatódott a rossz kedv, nem ilyen szokott lenni a cica. Elvittem állatorvoshoz, és kiderült, hogy heveny veseelégtelenség a rossz kedv oka. Kemény két héten van túl a cica és én is, a kezelés 100e felett jár már. Az orvos szerint ez csak attól alakulhatott ki, hogy valami mérgezőt evett. Ismerősöm szerint természetesen ilyen nem történt, de fél éve volt nála rovarirtás (fürdőszoba, ezüsthátú pikkelyke) ami elvileg felmosás után eltűnik. Viszont a cica sokat volt a fürdőben, valószínű bement olyan helyre, ahol nem sikerült feltisztítani a rovarírtót, ezt lenyalhatta a lábáról, ráadásul az azóta visszatért bogarakból is megevett párat. Hülye szituáció az egész, de szerintetek ilyenkor mennyire terheli a felelősség azt, akire rábíztam a cicám? Sajnos jelenleg gy néz ki, hogy cicám veséi tartósan károsodtak, élete végéig reggel/este gyógyszer, havi-két havi szinte vérkép és csak gyógytápot ehet és ki tudja meddig fog élni. Most múlt négy éves csak...

Legjobb válasz: En is nagyon haragudnek, de nem vonhato felelossegre szerintem semennyire sem. Neked kellett volna ovatosabban megvalasztanod, hogy kire hagyod a macskat. Azt, hogy az o sajat lakasaban esetleg nem nyalt fel minden negyzetcentit nem kerheted szamon rajta.

En is nagyon haragudnek, de nem vonhato felelossegre szerintem semennyire sem. Neked kellett volna ovatosabban megvalasztanod, hogy kire hagyod a macskat. Azt, hogy az o sajat lakasaban esetleg nem nyalt fel minden negyzetcentit nem kerheted szamon rajta.
Semmennyire, csak légbõlkapott vádaskodás amit csinálsz. Ez abból derül ki, hogy kb egy perc keresgélés után megtaláltam, hogy az említett rovar irtására általában piretrin/piretroid vegyületet használnak, ez egy idegméreg, tehát a mérgezés általános emésztõrendszeri tünetein kívül az idegrendszert támadja aktívan, nem a vesét. Ezenk kívül gyorsan, kb 24 óra alatt kiürül. Az ilyen rejtett vesselégtelenség amúgy sem egyszeri mérgezés tünete, az álatlában jár egy hirtelen roszkedvvel, majd utána marad a szervi károsodás, ezzel szemben te nem számoltál be hirtelen állapotromlásról, vagyis kis dózisú hosszabb ideje zajló mérgezésre lehet gyanakod. Lehet amúgy, hogy pont a te házadban kapja a mérget, pl a bolhairtó nyakörvek olyan brutális koktélokat tartalmaznak, hogy okos ember rájuk se néz.
Szerencsétlen szituáció, de az állattartás ezzel jár, benne van a pakliban bármilyen betegség, fertõzés, 100%-osan nem lehet semmivel sem bebiztosítani a macskát, ráadásul nem bizonyítható, hogy mi okozta a betegséget, nem bizonyítható, hogy pontosan mikor kezdõdött, az ismerõsöd is mondhatja, hogy jah, nem is volt semmi baja a macskának, amíg nála volt, illetve ha nála is lett beteg, egyáltalán nem biztos, hogy az õ mulasztása miatt. Ez így veszett ügy.
Sajnos én sem hiszem, hogy bármit bizonyítani tudnál az ismerõsöddel kapcsolatban, de amit írtál, hogy miket mondott, nem tûnik valami állatszeretõ embernek. De a veseelégtelenség több ok miatt is kialakulhat, nem csak mérgezés következményeként, szóval nem biztos hogy köze van hozzá az illetõnek... Itt is olvashatsz többet errõl: - http://macska.mancsok.hu/betegsegek/idultvese.htm - http://www.haziallat.hu/macska/betegseg-gyogyitas/kronikus-v..
Nálunk volt bolhairtás, néhány napra rá jött a cicánk. Aztán volt még egy, 3-4 óra múlva jöttünk vissza a cicával. Olyan szert használtak, ami nem árt se a macskának, se a kisgyerekeknek, a cicánknak nem is lett baja. Esetleg belekóstolt volna valamilyen szobanövénybe? Ilyenkor mindig meg kell kérni az ismerõst, hogy minden szobanövényt tegyen egy olyan szobába, ami zárva van a cica elõl!

Ha szinte alig evett az őszibarack püréből eltehetem neki hűtőbe, hogy délután megegye?

Most turmixoltam, de valamiért nem kellett, pedig eddig mindig megevett egy egészet. Sajnálnám kidobni, el lehet ezt tenni pár órára?

Legjobb válasz: Szerintem semmi baja nem lesz a hutoben. En volt hogy delutantol reggelig taroltam es 10oraira adtam oda neki nem tortent semmi. Sot a fozelekeket is van hogy 2-3 napig tarolom hutoben mert egyszerre nem fogy el meg hat nem is tudnek csak 1adagot csinalni.:)

Szerintem semmi baja nem lesz a hutoben. En volt hogy delutantol reggelig taroltam es 10oraira adtam oda neki nem tortent semmi. Sot a fozelekeket is van hogy 2-3 napig tarolom hutoben mert egyszerre nem fogy el meg hat nem is tudnek csak 1adagot csinalni.:)
Szerintem nem lesz semmi baja, én is elszoktam neki rakni délutánig.A fõzelékek alapanyagait is 3 napig szoktam tárolni a hûtõben és utána kidobom és készítek frisset!Remélem tudtam segíteni.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!