Találatok a következő kifejezésre: Ha nem elsőáldozó, (6 db)

Ha nem voltam sosem elsőáldozó sem bérmálkozó, de nem is szeretnék továbbra sem, akkor lehet templomi esküvőm a jövőben vagy nem?

Tulajdonképpen sokan mondanak sokfélét. Van aki azt mondja hogy manapság már lehet és régen nem lehetett. De van aki pedig azt mondja hogy nem lehet csak az esetben ha esküv? el?tt nem tudom mennyi id?vel minimum leteszem az els?áldozást. Megkeresztelve megvagyok.

Legjobb válasz: Pap függõ. Meg kell majd kérdezni azt a papot ahol házasodni szeretnél.

Pap függõ. Meg kell majd kérdezni azt a papot ahol házasodni szeretnél.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a legtöbb rendes választ. A helyzet az hogy itt egy kis félreértés van, ugyanakkor én nem írtam le egy dolgot azért. Nem vagyok elsõáldozó, sem bérmálkozó, de nem is szeretnék. De azt egy szóval nem írtam hogy templomi esküvõt szeretnék a jövõben majd. Igaz, azt sem írtam hogy ilyet szeretnék. Akkor most leírom. Én ahogy az egyik válaszadó is írta, majdan a szabad ég alatt szeretnék házasodni mert én ezt tartom nagyon szépnek. Azért tettem fel ezt a kérdést (csak hogy tisztázódjon a nézeteltérés mindenkivel szemben) mert legtöbbször templomi esküvõt tartanak nem pedig a szabad ég alatt. Azt mondják nekem hogy illetlenség nem templomi esküvõt tartani. És itt szeretnék errõl kicsit több információt kapni. Ezért nem kell rögtön bunkózni némelyeknek!
Jajj, én nem bántani akartam a kérdezõt! Csak szerettem volna felhívni a figyelmét arra, hogy a templomi esküvõ olyan kötelezettségekkel jár, amirõl esetleg még nem tudott, és érdemes ennek fényében mérlegelni a dolgokat!
A kérdező hozzászólása: Ezért vagyok itt, hogy utána járjak a dolgoknak. Szeretnék minderrõl kicsit tájékozottabb lenni.
Én ezt most nem értem. Szabad ég alatt csak polgári esküvõ lehet nem. Keresztény Pap nem ad össze embereket szabad ég alatt, de ha igen akkor is az vonatkozik mintha templomba történne.
Csak annyit szeretnék hozzátenni a vitához, hogy én a templomi esküvõm elõtt konfirmáltam, és azóta megváltozott a látásmódom. Nyitottabb lettem, és elkezdtem jobban gyakorolni a vallásomat. Máshogy értelmezem Istent, mint a kiskoruktól hívõk, ebben biztos vagyok, de a lényeg, hogy lelki nyugalmat adott valamilyen szinten ez nekem. Úgyhogy nem biztos, hogy rossz dolog, ha valaki az esküvõje alkalmából újra kapcsolatba kerül az egyházzal :)
Minket is keresztény lelkész adott össze szabad ég alatt :) persze volt szép virágkapu, csodás zene... ja és egy ismerõsöméket is (szabad ég alatt, a kertjükben). oda gyûlt a gyülekezet is, énekesekkel stb. ó, még egy pár eszembe jutott, õket a vízparton adta össze:) akkor ez már 3 :)
Leülsz, beleásod magad az egyház jogba, meg ilyen zsinati döntésekbe, megtalálod a választ a kérdésedre és ha a pap akadékoskodik az orra alá nyomod. Az, hogy mi itt azt mondjuk, hogy de igen is lehet, nem fog segíteni, ha a faludból a Dezsõ atya másképp gondolja, hiába lehetne. Ha azonban számára is hivatalosan alátámasztod a dolgot, akkor nem tud mit mondani. Amúgy nem vagyok egy nagy szent fazék, és úgy vagyok vele, hogy hadd menjen akárki templomba házasodni, mert sose lehet tudni, mit indít el benne az egész, de ha esetleg feltétel pár hónapig hetente egyszer egy órára elmenni okulni elõtte, akkor erre legyünk már legalább képesek.
Miért lenne pszichiátriai eset a kérdezõ? Megvan az oka, hogy miért nem akarja megcsinálni... De az én helyzetem is megmagyarázná ezt a felvetést. Barátomat vallásosan nevelték, õ templomi esküvõt szeretne és az egész családja (ami elég nagy) elvárja tõle a templomi házasságot. Én ugyan úgy vagyok, mint a kérdezõ: meg vagyok keresztelve, de a "többit" nem csináltam meg és nem is szeretném. Most le lehet pontozni, de nem hiszek semmilyen vallásban és barátomnak is megmondtam, hogy nem vagyok hajlandó ezeket megtenni. Elvégre ha nem hiszek benne akkor miért erõltessük? Ettõl függetlenül szeretjük egymást, mert olyan korban élünk ahol nem választ el két embert az, hogy ki miben hisz és miben nem. Ezért érdekelt engem is a kérdés, mert így kötöttünk kompromisszumot, meglesz a templomi házasság amit õ szeretne, de ezeket nem csinálom meg.
"a templomi házasság amit õ szeretne, de ezeket nem csinálom meg." Igen de az egyik kizárja a másikat. Õ szeretne templomi esküvõt amibe te is beleegyezel akkor már az is hozzá tartozik. Bár ha meg vagy keresztelve az már más eset. Akkor szerintem már csak a jegyesoktatásra kell eljárnotok és lehet templomi esküvõd.
Én is ebben reménykedem, hogy csak jegyesoktatásra kell majd menni. Azzal nincs bajom, benne vagyok.
Miért lenne attól boldogabb valaki, ha csak díszletként használja a templomot az esküvõje "szebbé tételéhez"? Ha valaki nem hívõ, akkor teljesen szép és kerek egész az az esküvõ templom nélkül is! Öcsém menyasszonya nincs még megkeresztelve és azt mondták nekik, hogy ha most nyáron elkezd járni az oktatásra, akkor húsvétkor megkeresztelik. Így már mehet a templomi esküvõ!
Bocs, hogy kívülrõl beleszólok, ez nyilván a katolikusok belügye, de azért talán nem bántok senkit meg, ha leírom a véleményem. Én református vagyok. Nálunk nincs bérmálkozás, meg elsõáldozás. Még a konfirmáció is olyan magától értetõdõ. Ha valakiben megvan a késztetés, akkor legyen bármilyen idõs, elég ha kinyilatkoztatja, hogy Istent akarja teljes szívébõl követni és ezt a lelkész el kell fogadja. Templomi esküvõre vágyni, meg olyan természetes dolog (hittõl függetlenül). Szerintem ne legyetek ilyen ellenségesek a kérdezõvel. Õ egy boldog nõ, aki a legjobbat akarja átélni. Az élet pedig mindenkinek tartogat meglepetéseket. Simán lehet, hogy fog õ még vágyni a teljes átlényegülésre. Most éppen nem. Ez nem baj.
Jogilag lehet. Még keresztség sem kell hozzá, ha a házaspár másik fele meg van keresztelve. Pl. nálunk nem hiszem, hogy lenne ebbõl probléma, de jegyesoktatásra kéne járni. Magánvélemény: Abszolút meg fogom érteni a papot, ha enélkül nem ad össze. A házasság egy szentség nálunk, nem csak egy külsõség. Ezen kívül a házasságkötéskor fogadalmakat kell tenni mindkét félnek, többek között arra is, hogy a leendõ gyerekeket katolikus módon fogják nevelni. No most, ha a pár egyik tagja nem akar közösségben lenni az Egyházzal, akkor itt komoly kételyek merülnek fel.
Minden a paptól függ. Van amelyik követe más azt mondja, hogy nem kell.
Elvileg lehet, mert elég hozzá, ha a pár egyik tagja meg van keresztelve. Sok helyen a papok ennél többet kérnek. De nem értem, hogy ha nem szeretnél semmit, akkor az esküvõt minek?
Ugyanaz a válaszom. Pap/lelkész/pásztor függõ.
Hívõ katolikus vagy?
Divatból nem kell templomi esküvõ, ha egyszer nem vagy hívõ...
Ne haragudj, de egy pszichiátriai eset vagy.
A paptól és az erre szánt pénztõl függ. De én sem értem, hogy mi értelme....
hogy-hogy nem szeretnél elsõáldozó lenni, templomi esküvõt meg akarsz? el kéne dönteni, hogy számít-e neked egyáltalán a vallás. ha igen, akkor nem tudom mi kifogásod lehet a többi szentség ellen, ha viszont nem, akkor minek akarsz templomban házasodni? vicces vagy.
Nézd, ha katolikus templomi esküvõt szeretnél, akkor katolikus hit szerint élj, és ahhoz hozzá tartoznak a felsorolt alkalmak, amiket felnõttként is biztosít az egyház. Ha nem akarsz katolikus szertartást, akkor amilyen hit áll hozzád legközelebb, abban mélyülj el, és akkor az ahhoz tartozó, a te hitedet is kifejezõ elkötelezõdési alkalmakon vegyél részt és olyan templomi esküvõd lesz. (konfirmálás, vagy felnõtt keresztség stb.) A templomi esküvõt ne csak a látvány miatt válaszd, hanem a tartalom miatt is, hiszen ott a párok a Jóisten áldását kérik :) lehet szabad ég alatt is esküdni, lelkésszel, aki egyszerûen közvetíti Isten áldását rátok. Vannak lelkészek, akik egyszerûen csak Isten áldást adja rátok (különösebb elõzetes elvárások nélkül) csak azért, mert vágytok erre.:)
Pár egyik tagjának biztos, hogy meg kell. Mondjuk a jegyesoktatást így sem tudod megúszni, akkor az elsõáldozás is beleférne. Mondjuk én a Papok helyében ez nem hagynám, hogy az emberek csak kelléknek használják a templomot. Komolyan mond meg miért kell templomi esküvõ, ha nem nagy hívõ, és utoljára keresztelkedésedkor jártál templomba?
A kérdező hozzászólása: 22-es válaszolónak külön köszönöm a véleményét. Ugyanakkor a többi normális válaszadónak is. :) Én úgy gondolom hogy ha a jegyesoktatás fontos ám legyen. De a templomi esküvõbe meg hogy elsõáldozó legyek, ebbe nem egyezem bele, persze majd utána járok hogy ez hogyan is zajlik egész pontosan. Mindenkinek megvan a maga oka hogy miért akar vagy miért nem templomi esküvõt a jövõben. Egy nem templomi hanem szabadtéri esküvõ is lehet nagyon szép! Sõt szerintem az sokkal szebb. De errõl is mindenkinek más a véleménye ami nem baj. Elvégre az emberek ízlése nem egyforma.

Ha nem voltam elsőáldozó, esküdhetünk templomban?

Még fiatal vagyok csak érdekel :D

Legjobb válasz: esküdhetsz templomban, csak nászmise nélkül. (a nászmisén áldoztatás is van, és azt ugye nektek nem lehet)

esküdhetsz templomban, csak nászmise nélkül. (a nászmisén áldoztatás is van, és azt ugye nektek nem lehet)
Igen. Én sem voltam elsõáldozó és mi is templomban esküdtünk. Én sem érzem magam szigorúan katolikusnak, de mivel hiszek Istenben, nekem is fontos volt a templomi esküvõ.
persze, hogy esküdhetsz! :)
23:35 lassan 20 éve esküdtünk.De biztos elválunk majd, mert Te azt mondod!Mekkora hülye vagy!
Igen.Mi is esküdtünk templomban.Viszont jegyes-oktatáson részt kellett vennünk, és ott mikor megkérdezte a pap, hogy miért is akarunk templomban esküdni, akkor nemes egyszerûséggel csak rávágtuk, hogy mert nagyon szépnek tartjuk a templomi esküvõt, és mindig is szerettünk volna.Kicsi szünet, pap nézett nagyot, de tovább nem firtatta.Mai napig nevetünk, ha szóba jön.Sok boldogságot!
Esküdhetsz, ha megcsinálod utólag az áldozást, bérmálást, aztán jegyesoktatást, vagy mit. Viszont nevetségesek az olyan emberek, akik életükben alig voltak templomban és a jövõben sem fognak oda menni, csak mint turista, s ennek ellenére képesek végigvonulni a templomban habos-babosban, csak hogy meglegyen a nagy nap és a fényképes dokumentáció. Ezek külsõségek... Az ilyenfajta emberek úgyis elválnak elõbb-utóbb...
A kérdező hozzászólása: Értem, még egyszer köszi:)
Nincs igaza az elválósnak. Én is templomban esküdtem én 13 éve, és nem vagyok megkeresztelve és nem is sokszor jártam, viszont hiszek Istenben. Én elmentem a Paphoz és beszéltem vele, és érezte, hogy nem divatból csinálom, és tényleg nem abból csináltam ! Hanem az érzés. Persze lehet kételkedni ebben a dologban, de ne most és itt. Lényeg, hogy nekem sem kellett mást csinálnom, csak ezt a beszélgetést, és beleegyezett. A házasságom nagyon jó ! Vannak zökkenõk, mint mindenkinél, de ennek viszont nincs köze ahhoz, hogy templomban e vagy sem. Kérdezd meg a Papot abban a templomban ahol szeretnél esküdni. Lehet, hogy Pap függõ is a dolog.
A kérdező hozzászólása: Értem, köszönöm :)
A kérdező hozzászólása: Gratulálok a 20 évhez :)
A kérdező hozzászólása: *esküdhetek
A kérdező hozzászólása: Minden szerdán templomba járok...
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm :)
Nekem felnõtt koromban esküvõ elõtt kellett áldoznom, és kaptam róla elsõ áldozói emléklapot.

Ha nem voltam elsőáldozó, esküdhetünk templomban?

Legjobb válasz: Úgy tudom, csak az szükséges a templomi esküvõhöz, hogy meglégy keresztelve. Én sem voltam elsõáldozó.:)

Úgy tudom, csak az szükséges a templomi esküvõhöz, hogy meglégy keresztelve. Én sem voltam elsõáldozó.:)
Igen, a keresztség a lényeg. Az egyház abban a keresztelési anyakönyvben tartja nyilván, hogy egyházilag szabad állapotú vagy -e, oda küldik vissza a házassági értesítést ill. a házastárs halotti anyakönyvi kivonatát is, mert az özvegység újra egyházilag szabaddá tesz.
Szia!Papja válogatja, hogy mi szükséges hozzá. De általában elég, ha meg vagy keresztelve. Az elsõáldozás meg, nagyon ragaszkodik a pap hozzá, az esküvõvel is össze lehet kötni. Nálunk is probléma lenne, ha mindkettõnknek kellene az elsõáldozás is...
Elvileg ha a pap komolyan veszi a dolgát, akkor keresztelés és elsõáldozás is kell hozzá, de van olyan pap akinek nem számít..
Mikor mi esküdtünk templomban (1éve) A papa megsem kérdezte, hogy mi van a bérmálkozással stb.-vel Igaz rólam tudta, hogy végig jártam hittanra elsõáldozó bérmálkozó is voltam, de páromat nem ismerte, de nem is kérdezte. Csak annyit mondott hogy a két tanúnál legyen 5-5000 ft és hozzak igazolást, hogy "Egyház közösségi tag" vagyis fizeti az éves "pártbért" A párom keresztapja ugyan nem fizette, de elment az illetékes paphoz a lakóhelyén kifizetett egy évi pártbért és már meg is kapta az igazolást:-)Ja és jegyes oktatáson sem kellett résztvennünk.
Persze-persze... Képmutatás, mi? Akkor a Te feleséged miért utólag kapkodta össze a hitét? Ne te döntsd már el, hogy ki mit csináljon! Az legyen az Õ lelki dolga, hogy mit szeretne, és miért szeretné, ne Te mondd meg neki!
nem esküdhetsz! Sõt, bérmálkozónak is kell lenni hozzá! De esküvõ elõtt részt lehet venni egy ilyen "gyorstalpaló hittanórán" és akkor utána egyszerre elsõáldozol és bérmálkozol mise keretében!
Míg nem voltál elsõáldozó és bérmálkozó nem házasodhatsz templombanDe egyébként ha csak divatbol vagy mások miatt akarsz temlomban esküdni nincs is semmi értelme.Az én feleségemnek a bérmálkodás hiányzott. szépen elvégezte a hozzátartozó tanfolyamot(rövid), megesküdtünk a templomban és azóta is járunk szentmisére vallásosan neveljük a gyerekeinket és hiszünk mindabban amit az egyház tanít.Ha ta nem így gondolod , egyszerû képmutatás az egész. A további életetek is olyan lesz ahogy azt elkezditek, ha képmutatással akkor olyan , ha igaz hittel akkor olyan


Mi a teendő, ha a jegyesek megkeresztelt katolikusok, de a vőlegény nem volt elsőáldozó, de szeretnének templomi szertartást?

Legjobb válasz: ez minden templomnál egyház közöségnél másképp müködik. ez a pap-tól függ. menjetek el a paphoz és kérdezetek rá. ha van templomba járó rokon barát akkor az kérdezzen rá. tényleg nagyon változó. szinte mindenhonnan mást mond a pap. hiába mondják hogy nem baj ha a te papodnak az.

ez minden templomnál egyház közöségnél másképp müködik. ez a pap-tól függ. menjetek el a paphoz és kérdezetek rá. ha van templomba járó rokon barát akkor az kérdezzen rá. tényleg nagyon változó. szinte mindenhonnan mást mond a pap. hiába mondják hogy nem baj ha a te papodnak az.
szzerintem nem kell elsõáldozónak lenni, mert a keresztlevélre lesz szükség, de az iletékes pap tudja mit követel...
Legjobb tudomásom szerint, ha csak esküvõt akartok, akkor nem kell, hogy áldozhasson a võlegény. Akkor kellene, ha nászmisét is szeretnétek. De tényleg érdemes rákérdezni.
Szia! Velünk is ez a helyzet. Elõször a párom apukája elment kb. 4 templomba, az egyik helyen azt mondták, hogy leghamarabb 6 hónap múlva lehet templomi esküvõ, mert elsõáldoznia kell és jegyes oktatásra járnunk. Másik helyen azt mondta a pap, minimum 3 hónap múlva lehet. Ezek után beszéltem egy régi jó ismerõsömmel, hogy mit tegyünk. Õ beszélt azzal a pappal, akihez régen hittanra jártam, mondta neki az atya, hogy hívjuk fel telefonon idõpont miatt. Felhívtuk, utánna elmentünk hozzá a párommal beszélni vele. Egy hónap múlva lesz templomi esküvõnk is. :) Pár nap múlva járunk hozzá jegyes oktatásra.
Az elõzõ válaszoló vagyok. Ha találtatok templomot, ahol lebeszéltétek a pappal, hogy összead, arra biztos számítsatok, hogy kérni fog mind kettõtöktõl friss keresztlevelet (3-6 hónapnál nem régebbi). Az egyikõtök pedig kérjen abból a templomból, ahová lakcím szerint tartozik elbocsátó levelet az esküvõhöz.
Mi nem reg hazasodtunk, volt templomi eskuvonk is. Minketten csak megkeresztelve vagyunk. Ha romai katolikusok vagytok, akkor nagyon templomfuggo, tobb templomot is vegig kell jarnotok, es jegyesoktatasra kell jarni. Ha reformatus templomba szeretnetek eskudni, akkor nincs ez a sok macera, ott nem kell, h elsoaldozas, sem a bermalkozas.

Az esküvőhöz tényleg kell, hogy elsőáldozó legyél, meg legyen bérmálásod és nem elég, hogy csak meglegyél keresztelve? Hogy ha igen ezek nagyjából mennyibe kerülnek?

Legjobb válasz: Az igazság az, hogy nem kell! Illetve,hogy papfüggõ! Nálunk pl. a férjem még csak meg sem volt keresztelve, de a katolikus egyház irántam (hívõ fél) való tiszteletbõl engedélyezte. Alá kellett írni egy papírt, hogy a gyerekeket katolikus szellemben neveljük majd!

Az igazság az, hogy nem kell! Illetve, hogy papfüggõ! Nálunk pl. a férjem még csak meg sem volt keresztelve, de a katolikus egyház irántam (hívõ fél) való tiszteletbõl engedélyezte. Alá kellett írni egy papírt, hogy a gyerekeket katolikus szellemben neveljük majd!
Legjobb ott, ahol az esküvõt szeretnétek- bemész a sekrestyébe mise után és elmondod, majd itt szeretnétek esküvõt- és egyben megbeszélitek, mi a felkészítés útja. Ingyenes.
A polgári szertartáshoz (önkormányzatnál) nem kell ilyesmi. Ha egyházi esküvõt is szerveztek, akkor bizony elõfordulhat, ebben viszont nem vagyok járatos.
Ha katolikus vagy, és katolikus esküvõt szeretnél, akkor elsõáldozási felkészítésen kell részt venned, és elsõáldoznod kell az esküvõ elõtt. Bérmálkozni nem szükséges. Tudtommal ezek nem kerülnek pénzbe.
Nem kell egyik sem. Jogilag elég, hogy az egyik fél legyen megkeresztelve, illetve mindketten szabad állapotúak legyenek, más megkötés nincs. Nem kerülnek amúgy semmibe, a szentségek kiszolgáltatásáért nem kérhet a pap pénzt, különben az súlyos fegyelmi vétség. Az esküvõn se a szentségért kell fizetni (ha kell, de sok helyen nem kell).
Ismerõsöméknek kötelezõ volt jegyesoktatásra járni.
Az egy más eset, ha az egyik fél vallástalan, vagy más vallású. Kérdezõ katolikus.
Igen kell az elsõáldozás. A keresztelés, és az elsõáldozás ugyan olyan szentség mint az esküvõ.
A kérdező hozzászólása: értem köszönöm szépen a segitséget!
A kérdező hozzászólása: köszönöm. :) igen katolikus vagyok. én probáltam utána járni az interneten, de azt se találtam, hogy ingyenes-e de azt se, hogy pénzbe kerül-e. és erre a felkészitésre hol lehet jelentkezni?
Egyházjogban sehol nincs az leírva, hogy kell elsõáldozás, bérmálkozás. Elegendõ, hogy az egyik fél meg legyen keresztelve (ahogy itt korábban is leírták). Ez a hivatalos, persze vannak túlbuzgó papok, aki akarnak elsõáldozást, bérmálkozást, de ez elvileg nem kell. Jegyesoktatásra viszont kell járni, pap függõ, hogy hány alkalom. Az esküvõért elvileg kell fizetni, átlag 25 ezret, de van, aki nem kér és van aki többet. (Plusz szolgáltatásokért plusz pénz.)
Én görög katolikus vagyok, voltam elsõáldozó. A férjem nem volt, csak meg van keresztelve, õ református. Annyi kellett csak, hogy aláírt egy papírt, hogy a gyerekeink görög katolikusak lesznek, neki nem kellett áttérnie vagy ilyesmi.
Az elsõáldozás "akarása" nem tulbuzgóság. Szerintem, ha valaki az egyház áldását kéri a házasságára, és magára veszi a házasság szentségét, akkor az a minimum, hogy elõtte meggyón és áldoz. Akinek ez sok, az csak kirakatesküvõt akar. Kedves utolsó! Reformátusoknál nincs elsõáldozás.
A kérdező hozzászólása: köszönöm szépen a válaszaitokat :) a párom úgy tudta, hogy ha én nem voltam elsõáldozó akkor nem házasodhatok templomban. de így akkor ezek szerint nincs gond. :)
Szia! Igen lehet keresztanya, mivek meg van keresztelve! Nem kell, hogy bérmálkozó vagy elsõáldozó is legyen!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a választ, csak az a baj hogy voltunik papnál és azt mondta hogy egy tanfolyamon kellene részt venni csak akkor lehetne, máskülönben tanuként fog szerepelni papiron
ezért vagyok dialetikus materialista...
Hát, ha nagyon vaskalapos a pap, akkor nem engedi meg szerintem. Nem feltétlenül azért, mert nincs megbérmálva, hanem mert rendezetlen kapcsolatban él, mármint egyházilag rendezetlen. Mivel élettársa van és nem férje. Bizonyos papok nagyon háklisak erre, mert ugye a vallás szerint nem lehetne. Barátnõm anyukáját kizavarta a pap a gyóntatófülkébõl, mikor kiderült, hogy nem volt egyházi esküvõjük. De ez papfüggõ, mondom. Lehet, hogy némelyik nem veszi olyan szigorúan.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!