Találatok a következő kifejezésre: Ha munkáltatómnak a (524 db)

Ha úgy megyek vissza dolgozni a 2 és 5 éves gyermekem mellett dolgozni, hogy nem lesz segítségem, ha betegek lesznek, akkor állandó konfliktusokra lehet számítani, vagy megérti a munkáltató a helyzetemet?

14 éve dolgozom egy helyen közalkamazottként,a leépítéseket már nem tudják tovább fokozni alig maradtunk,nagyon le vagyunk terhelve.Egyik nagymama nem él,a másik beteg.Muszály dolgoznom,nagy szükségünk van a keresetemre. Csak reménykedni tudok,hogy nem lesznek betegesek nagyon,de úgy érzem nem tudok majd mindenkinek megfelelni,az ovinak,bölcsinek abból a szempontból,hogy már náthával se menjenek,a munkáltatónak azzal,hogy egyáltalán ne menjek a gyerekekkel táppénzre és az anyai felel?sségtudatomnak ,hogy ha beteg a gyeremekem akkor ? az els?.

Legjobb válasz: Szerintem sok anyuka átéli azt, amit te is. Fontos, hogy a munkáltató normális legyen, de általában, ha már felvesznek, pedig tudják, hogy vannak gyerekeid, akkor normálisan állnak a dologhoz. Egy gyerekgyûlölõ munkáltató fel sem fog venni. Ez inkább jellemzõ... Az én munkahelyem nagyon toleráns. Ritka példa. De ettõl függetlenül én is reménykedem, hogy ne legyen beteges a lányom és a munkáltató se változtasson a hozzáállásán. Amúgy nem lehet mindenkinek megfelelni. Ne is akard ennyire, mert beleõrülsz!

Szerintem sok anyuka átéli azt, amit te is. Fontos, hogy a munkáltató normális legyen, de általában, ha már felvesznek, pedig tudják, hogy vannak gyerekeid, akkor normálisan állnak a dologhoz. Egy gyerekgyûlölõ munkáltató fel sem fog venni. Ez inkább jellemzõ... Az én munkahelyem nagyon toleráns. Ritka példa. De ettõl függetlenül én is reménykedem, hogy ne legyen beteges a lányom és a munkáltató se változtasson a hozzáállásán. Amúgy nem lehet mindenkinek megfelelni. Ne is akard ennyire, mert beleõrülsz!
Hát ez nagyon függ a munkáltatótól és persze a te hozzáállásodtól is, szerintem. Van olyan, aki nagyon jól tolerálja és megérti a kisgyerekes anyukák helyzetét, de sajnos nagyon sok olyan is van, akit pont nem érdekel, hogy pl. belázasodott a gyerek vagy mondjuk egész éjszaka hányt, így nem tudod aznap közösségbe vinni... Én is tartok tõle, hogy mi lesz, de hát nagyon nem tudok semmit sem tenni az ilyen helyzetek ellen. Esetleg kereshetnél a környéken valakit (szomszéd néni, nyugdíjas nagymama pl), akiket lehetne ilyen esetben "riadóztatni". Ja és nekünk nagyon bevált az Immunotrofina nevû immunerõsítõ szer! 1, 5 hónapja kezdte a kicsi a bölcsit, az elején rögtön benyalt egy hasmenéses vírust, majd egy torokgyulladást, akkor kezdtük el szedni és azóta enyhe orrfolyáson kívül nem volt beteg, de abból is kigyógyult pár nap alatt! A többi gyerek meg többet van otthon, mint bölcsiben... Amúgy nekem is 2 és 5 évesek a gyerekeim (fiúk) :)
Hol laksz? keress egy bébiszittert a beteges napokra. nem arra gondolok, amikor nagyon beteg a gyerek, és csak anyára van szüksége, csak amikor már jobban van, de nem vinnéd. Még így is jobban jársz, mintha táppénzt kapsz, és esetleg kirúgnak. Egy épp most nyugdíjba menõ nénit, akinek jól jön a kis zsebpénz.
3 éves a fiam, s munkát keresek. A nagyszülõkre sajnos nagyon mi se számíthatunk (az egyik beteges, a másik még dolgozik), így a munkakeresést én bébiszitter kereséssel kezdtem. Anyagilag lehet, hogy megterhelõ lesz, de biztos, hogy szükségünk lesz rájuk. Azért írok többes számban, mert 2 bébiszitterrel is megismertettem a fiam, mert mi van, ha az egyiknek pont az a nap nem jó stb. Van egy fõdadusunk meg egy beugró, ha a másiknak bármi közbe jön.

Meddig tarthatja meg a munkáltató a munkahelyen készült kamerafelvételeket? Illetve ha annak a célja a munkavállaló ellenõrzése, akkor a munkavállaló kihez fordulhat jogorvoslatért?

Legjobb válasz: van egy rossz hírem, törvény adta joga a kamerás megfigyelés. 11. § (1) A munkáltató a munkavállalót csak a munkaviszonnyal összefüggõ magatartása körében ellenõrizheti. A munkáltató ellenõrzése és az annak során alkalmazott eszközök, módszerek nem járhatnak az emberi méltóság megsértésével. A munkavállaló magánélete nem ellenõrizhetõ. (2) A munkáltató elõzetesen tájékoztatja a munkavállalót azoknak a technikai eszközöknek az alkalmazásáról, amelyek a munkavállaló ellenõrzésére szolgálnak. A wc-ben, ötözõben nem ellenõrizhet, mert az a méltóságod megsértése, de bekamerázhat bármit, ha akar.

van egy rossz hírem, törvény adta joga a kamerás megfigyelés. 11. § (1) A munkáltató a munkavállalót csak a munkaviszonnyal összefüggõ magatartása körében ellenõrizheti. A munkáltató ellenõrzése és az annak során alkalmazott eszközök, módszerek nem járhatnak az emberi méltóság megsértésével. A munkavállaló magánélete nem ellenõrizhetõ. (2) A munkáltató elõzetesen tájékoztatja a munkavállalót azoknak a technikai eszközöknek az alkalmazásáról, amelyek a munkavállaló ellenõrzésére szolgálnak. A wc-ben, ötözõben nem ellenõrizhet, mert az a méltóságod megsértése, de bekamerázhat bármit, ha akar.
A kérdező hozzászólása: Elméletileg ez is benne van: "Munkahelyen kamera a munkavállaló munkavégzésének, illetõleg munkahelyi viselkedésének megfigyelése céljából nem helyezhetõ el olyan helyiségekben, amelyekben állandó munkavégzés folyik."
Ha igaz lenne, hogy a munkavégzés helyén nem lehet kamera, akkor hol lehet szerinted? Természetes, hogy a munkahelyen van, mert a munkavégzést ellenõrzik.
gyakorlatilag meg nincs benne. Ez szokásjog alapján így van, de törvényben nincs leírva, szóval megteheti, nem fogják megbüntetni érte.
egyébként amit linkeltél, azt az adatvédelmi biztos írta le egyszer valamikor, nem volt törvény. Az új, hatályos Mt évekkel ez után született, abban pedig az van, amit elõször írtam. CSak a méltóságot nem sértheti.
A kérdező hozzászólása: Márpedig ez az, mert csak itt helyezhetõ el kamera a törvény szerint: "Kivételt képeznek azok a munkavégzésre szolgáló helyiségek, ahol a kamerák üzemeltetése a tevékenység veszélyességére tekintettel a munkavállalók testi épségének, valamint az ott tárolt vagyontárgyak értékére figyelemmel, azok védelme érdekében biztonsági, megelõzõ célokat szolgál."
NEm törvény, értsd már meg, adatvédelmi állásfoglalás. Ilyen a mUnka törvénykönyvében nincs, ott az van, ha az emberi méltóságod nem sérti.
mutasd már meg, melyik törvényben van benne...

Mit tehetek, ha felvették a gyereket a bölcsibe, de a munkáltató meggondolta magát?

Felvették a gyereket bölcsibe. Anyagilag nem jól állunk, ezért szükségem lenne munkára, mellesleg elég jól kerestem juttatásokkal. Sajnos azonban a munkáltatóm nem tud felvenni a régi helyemre, majd csak egy későbbi időpontban. Most így mi lesz? Nem mehet bölcsibe én pedig így még egy kiegészítő állást sem tudok találni.

Legjobb válasz: Kérd meg a munkáltatót, hogy ennek ellenére adjon ki munkáltatói igazolást arról, hogy dolgozol. Mivel elvileg kötelessége lenne visszavenni, ha mégsem teszi, ez a minimum. Így beveszik a gyereket a bölcsibe, és lesz idõd munka után nézni. Nálunk csomó anyuka járt ugyanígy, mindenhol adott a régi munkáltató igazolást.

Kérd meg a munkáltatót, hogy ennek ellenére adjon ki munkáltatói igazolást arról, hogy dolgozol. Mivel elvileg kötelessége lenne visszavenni, ha mégsem teszi, ez a minimum. Így beveszik a gyereket a bölcsibe, és lesz idõd munka után nézni. Nálunk csomó anyuka járt ugyanígy, mindenhol adott a régi munkáltató igazolást.
A kezdéskor kell vinni munkáltatói igazolást? Nálunk a jelentkezéskor kellett. Legalábbis remélem nem kell vinni megint. És a munkáltatód nem olyan jó fej, hogy adjon egy igazolást neked? :p Õszintén mond el mi a helyzet, nincs ebben semmi. Ha Õ nem vesz vissza (pedig vissza kéne) akkor legalább ennyit segítsen már, hisz nem kerül neki semmibe. Nekem is úgy adták ki, hogy megbeszéltük, nem biztos, hogy vissza megyek oda a munkabeosztás miatt. :(
A munkáltatódnak nem kötelessége visszavennie téged?
Nálunk (20. ker) a munkáltatói (anyáé) csak azért kell, hogy az ebéd- illetve a gondozói díjat meg tudják állapítani. Ha nem viszel, akkor automatikusan a legmagasabb díjat számolják. (Kb 2-3 ezer forinttal magasabb...) Én is pont így jártam, mint Te. Nekem elsõ befizetéskor kellett vinnem a párom munkáltatóiját, és a saját bankkivonatomat. (azon van rajta a GYED-akkor még azt kaptam, és a családi pótlék összege) Senki nem macerál azóta se munkáltatóival.
Nálunk, a XI. kerületben, a jelentkezéskor (áprilisban) és a konkrét kezdés elõtt is kell vinni munkáltatói igazolást, és ha nem viszel, nem kezdheti el a gyerek a bölcsit. Szerintem, ez attól is függ, mennyire telítettek a bölcsik.
Ezt a bölcsibe kérdezd meg mert mindenhol más a szokás. Lehet, hogy méltányossági alapon beveszik de lehet, hogy nem. :(
A kérdező hozzászólása: Vegul is a kerdesemre meg nem talaltam megoldast, akkor igy nem veszik fel agyereket se?
Nagyon nehéz kismamaként. :( Fel kell kötnünk a gatyeszt!
Szerintem is vissza kell venniük, ha nem a régi helyedre, akkor mást kell felajánlaniuk.
A kérdező hozzászólása: Ebbol a szempontbol nincs jo helyzetem ezek szerint... A multik nem szeretnek szivesseget tenni. A munkam elmeletileg elerheto lesz ujra tavasszal, addig keresnek egy masik allast, ideigleneset, de igy nem tudom, hogy mehet-e a gyerek bolcsibe. Ha meg dolgozok, nem tudom beszoktatni. Ordogi kor.
A kérdező hozzászólása: Koszi mindenkinek. Nekem kifejezetten kiemeltek a bolcsiben, hogy fizetesnek nem kell rajta lennie.


Meddig jár a táppénzt, ha megszűnik a munkáltató?

Sziasztok! jelenleg GYED-en vagyok, de veszélyeztetett terhes a 2. babámmal, így a doki kiírna táppénzre. Viszont kaptam ma egy fülest, hogy a munkáltatóm rossz helyzetben van és lehet, hogy megsz?nik. Májusra vagyok kiírva, ha megsz?nik, én kapok attól táppénzt? A táppénzem magasabb lenne, mint a GYED, de rosszul járni sem szeretnék.

Legjobb válasz: Köszi, de a kérdésem elsõsorban arra irányul, hogy veszélyben van a munkáltatóm, mi van akkor, ha megszûnik közben a munkáltató? Akkor meddig jár a táppénz? köszi!

A kérdező hozzászólása: Köszi, de a kérdésem elsõsorban arra irányul, hogy veszélyben van a munkáltatóm, mi van akkor, ha megszûnik közben a munkáltató? Akkor meddig jár a táppénz? köszi!
Szia! igen, jár mert a ledolgozott idõd után jár valameddig a tápénz.Én pl ' évig melóztam, mielött elmentem tápénzre, és a tápénzjogom majdnem 1 év.A tb-s mondta a melóhelyen, kérdezz rá te is.
Az én munkáltatóm már szûnik két hónapja, és mivel csak csõdeljárással szûnhet meg, felszámolással így ez még elhúzódhat egy , akár két évig is. A táppénzjogosultságod ettõl nem vész el, a terhes nõk pedig szülésig táppénzen maradhatnak, nem addig , amíg egyéb betegség esetén. A jogviszony a szülésig fenn áll. Ha magasabb a táppénz nyugodtan mehetsz. Aggódnod emiatt nem kell, mert a táppénzt a cégmegszûnése után is kötelesek intézni a tb felé, bár nálunk a munkaügy pancser, így a tb-nek közvetlenül küldöm az eredeti tp papírt, mióta bejelentették a felszámolást és a cég csak másolatot kap. Ha táppénzre mész, csak úgy add fel, hogy legyen neked is saját példányod. Azt nem tudom, hogy gyedrõl közvetlen lehet-e táppénzre menni.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm, ez igazán hasznos volt! Azt nem tudod véletlenül, hogy a GYÁS-sal mi van? Ha akkor még megvan a munkáltató, akkor a besorolási bérem számít, de ha nem??? Ha addig felszámolják?

Ha kirug a munkáltató akkor köteles egyből kifízetni a béremet vagy ugyan úgy mint ha még ott lennék és akkor amikor mindenki megkapja?

Bocsi hogy ide írtam a kérdést,de ez a családomat is érínti meg itt többer olvassák!Szóval azt történt hogy bementem dolgozni múlt héten és reggel minden indok nélkül közőlte a főnök hogy nem kell holnaptól jönnöm!Viszont semmi pénzem nincs és a fízetés csak 10 környékén lesz!Ilyen esetben ki fízethet egyből?

Legjobb válasz: Ha a munkáltató mond fel, a munkabéredet köteles az utolsó munkában töltött napon kifizetni - a papírjaidra pedig 3 munkanapja van.

Ha a munkáltató mond fel, a munkabéredet köteles az utolsó munkában töltött napon kifizetni - a papírjaidra pedig 3 munkanapja van.
A kérdező hozzászólása: Ha már átrakattátok a kérdést akkor adhattatok vo1na vá1aszt is
Vannak cégek akik akkor fizetnek ki amikor fizetésnap van.Általában akkor csinálják ezt, ha kilépésed(vagy kirúgásod) a fizetésnap elõtt van pár nappal. Ha hónap végén van fizetésnap, de téged hónap elején rúgnak ki, akkor ebben az esetben akkor kell kifizetni téged, amikor teljesen leszámoltál a céggel, és minden papírt megkapsz.1-2 nap.
Utolsónak van igaza!

Ha pénteken utalja a munkáltatóm a fizetést az szombaton megérkezhet vagy majd csak húsvét után?

Legjobb válasz: Húsvét után kedden!Ezért szokták a normálisabb munkáltatók ilyenkor elõbb utalni.Pl most csütörtökön, hogy péntekre megérkezzen.

Húsvét után kedden!Ezért szokták a normálisabb munkáltatók ilyenkor elõbb utalni.Pl most csütörtökön, hogy péntekre megérkezzen.
A kérdező hozzászólása: Ok köszi a választ
Kérni kell másolatot és beíratatni a munkáltatókkal.

Ha megkaptam a kismama (terhes) kiskönyvemet, akkor egyből köteles vagyok bejelenteni a munkáltatónak vagy várhatok vele még (eltitkolhatom egy darabig)?

Legjobb válasz: Nyugodtan várhatsz vele, nem kell semmit elkapkodni. Bár ha orvoshoz kell menned a terhességbõl kifolyólag, akkor a munkáltató köteles téged elegedni. Mérlegeld ezt is.

Nyugodtan várhatsz vele, nem kell semmit elkapkodni. Bár ha orvoshoz kell menned a terhességbõl kifolyólag, akkor a munkáltató köteles téged elegedni. Mérlegeld ezt is.
Nyugi kismamát nem rughat ki senki. A törvény védi õket. Nyugodtan eltitkolhatod ettõl függetlenül.

Megtagadhatja a munkáltató a nyugdíjbavonulást, ha senki sincs, aki az adott munkavállaló helyett a továbbiakban ellátná a munkakört?

Legjobb válasz: Ha betöltötted a nyugdíjkorhatárt, jogod van nyugdíjba menni, ebbe a munkáltatódnak semmi beleszólása nincs. Az az õ dolga, hogy hogyan pótolja az elveszített munkaerõt.

Ha betöltötted a nyugdíjkorhatárt, jogod van nyugdíjba menni, ebbe a munkáltatódnak semmi beleszólása nincs. Az az õ dolga, hogy hogyan pótolja az elveszített munkaerõt.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm. Továbbítom az érdekeltnek.
Nem nyugdíjba megy és ha annyira kell és akarja az ismerõs nyugdíj mellett alkalmazhatja a cég.

Kinek a kötelessége megcsinálni a múlt évre az adóbevallást, ha évközben a dolgozó nyugdijba ment? /A munkáltatónak, vagy a volt dolgozónak? /

Legjobb válasz: a munkáltatónak immár harmadik éve NEM kötelesség megcsinálni az szja-kat, megcsinálhatja, ha vállalja vagy akarja.... Magánszemély kötelessége akárhonnét nézem.

a munkáltatónak immár harmadik éve NEM kötelesség megcsinálni az szja-kat, megcsinálhatja, ha vállalja vagy akarja.... Magánszemély kötelessége akárhonnét nézem.
Így van. Már nem köteles a munkáltató megcsinálni a dolgozó helyett.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!