Találatok a következő kifejezésre: Ha mas termeszetunk, (2 db)

Ha mas a termeszetunk, vagy tul hasonlo elronthatja a kapcsolatunkat?

Ezt arra ertem, h pl en azert szeretem a "monoton" kapcsolatokat, azaz ugy egyszeruen elni, kimenni barattal, filmet nezni, setalni..szoval nyugodt eletet.A baratommal meg szombatonkent klubba vagyunk, mert ott dolgozik, de amugy is, mindig nagyon "aktiv" programot szeret csinalni, hogy jobbra balra fussunk.Meg neha tul egyformak vagyunk es mindig egymastol varjuk el, h a masik kezdemenyezzen...ezert nem kovetkezik be.Mit lehet tenni ilyensmi ellen,ha mindketten azert valtoztatnank?

Legjobb válasz: Meg kell találni az egyensúlyt. A párommal én is hasonló cipõben járok. Vannak dolgok,amiket mindketten szeretünk és vannak amiket nem. Mi ilyenkor azt szoktuk csinálni, hogy a héten kijelölünk bizonyos napokat és közös programot szervezünk. A párom is "futkosós". Nem jó ha a párod is túlbonyolítja a napjait, ezért xy napokon csak együtt legyetek és azt csináljátok amit mindketten szeretnétek. A maradék idõben szabadprogram, és akkor mindenkinek jut ideje arra, amit õ akar,de a másik nem.

Meg kell találni az egyensúlyt. A párommal én is hasonló cipõben járok. Vannak dolgok, amiket mindketten szeretünk és vannak amiket nem. Mi ilyenkor azt szoktuk csinálni, hogy a héten kijelölünk bizonyos napokat és közös programot szervezünk. A párom is "futkosós". Nem jó ha a párod is túlbonyolítja a napjait, ezért xy napokon csak együtt legyetek és azt csináljátok amit mindketten szeretnétek. A maradék idõben szabadprogram, és akkor mindenkinek jut ideje arra, amit õ akar, de a másik nem.
A kérdező hozzászólása: jo, de o ezt ugy is ertettem, hogy amig egyutt vagyunk, velem szeret olyan programokat, es ha nincs kedvem sokszor, nem mondom meg, mert megsertodik.es ha ez tul sokszor elofordulna, egy ido utan nagyon megunna.Ha meg tudnam h csak monoton lenne, akkor mindketten megunnank.
Mintha csak a férjemet meg magamat hallanám:) Õ a csendesebb, ritkán bulizó érett férfi, és én a világ közepe, nagyvilági fõiskolás.Meg lehet teremteni az egyensúlyt. Én kevesebbet partiztam, kimaradtam egy kicsit az egyetemi életbõl, a fölös energiáimat munkával kötöttem le.Õ meg néha eljött bulizni.Az érdeklõdési körünk nagyon hasolnó, így igen könnyen megtaláltuk a közös programokat, ami mindkettõnkent érdekel.Akinek, ami saját hobbija van, azt csinálja maga.Én imádok olvasni, de ettõl még nem eröltetem rá a könyveket.Õ szereti a szám.gépes játékokat, de nem akarja, hogy mindenképpen legyek én is gamer.De ugyanakkor mindketten beszélünk a másiknak a saját hobbynkról, és néha meg is hozzuk 1-1 jó könyvhöz vagy játékhoz a másikat.És mint az elsõ mondat mutatja, férj és feleség vagyunk.Nem surlódás mentes a kapcsolat, de a másik akaratának tiszteletben tartása, és minden lehetséges.Ha valami probléma van, akkor azt az elején meg kell beszélni, mert különben a kapcsolat mehet rá...de ez nem csak két ilyen embernél lényeges, hanem minden kapcsolatban.
Sszia, az áprilisi Shape-be pont ez a téma :)

Vajon ha az ember merőben más gondolkodási sémákkal rendelkezne, akkor lenne olyan természeti vagy társadalmi jelenség ami homlokegyenest másként ítélnénk meg?

Értem ez alatt azt, hogy nem csak az érzékszerveink, de az észlelési folyamataink, valamint a kognitív képességeink is korlátokat szabnak a megismerések. Vajon az emberi elme kreálja a rendszereket, mintegy szisztémába foglalva az ismereteit, vagy a világban megfigyelt jelenségek rendszerszer?sége tényleg létezik?

Legjobb válasz: A felvilágosodás kora elõtt valóban az agyunk jellemzõi határozták meg a világképünkte, de a tudomány egyik fõ feladata, és legnagyobb erénye, hogy ezen változtatni igyekszik. A matematika pl. akárhogy nézzük, egy mûködõ "rendszer". Embertõl függetlenül, gépekben is jól mûködik. Vagyis elvileg amit matematikai módszerekkel írunk le (márpedig sok esetben ezt használjuk), akkor abban is meg kell jelennie a logikának. Ugyancsak a megfigyelõtõl függetlenül.

A felvilágosodás kora elõtt valóban az agyunk jellemzõi határozták meg a világképünkte, de a tudomány egyik fõ feladata, és legnagyobb erénye, hogy ezen változtatni igyekszik. A matematika pl. akárhogy nézzük, egy mûködõ "rendszer". Embertõl függetlenül, gépekben is jól mûködik. Vagyis elvileg amit matematikai módszerekkel írunk le (márpedig sok esetben ezt használjuk), akkor abban is meg kell jelennie a logikának. Ugyancsak a megfigyelõtõl függetlenül.
Olyan persze lehet, hogy egy elmélet elég jól illeszkedik a jelenségekre, számítani, elõrejelzni is lehet vele, de valóságot csak analógia szintjén jellemzi. Például a részecskefizikában: a részecskéket vettük már golyóknak, hullámoknak, húroknak, és mind egy fajta megközelítés, de ki tudja, a valóságot talán soha nem fogjuk felfogni. (Ha így érted a kérdést.) (Elsõ voltam.)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!