Találatok a következő kifejezésre: Ha már tudok szoptatni (9 db)

Ha a baba egy éves kora után már nem tudok szoptatni, tápszereznem kell? És meddig? Mikortól adható rendes tej?

Legalább másfél éves koráig szerettem volna szoptatni a babámat. Azonban egy műtét miatt félek, hogy elapad a tejem. Min. 4 napig nem fogok tudni szoptatni. És nem tudom hogyan lesz tovább? Sosem tápszereztem, nem is értek hozzá. Próbálok előre fejni, meg majd a kórházi tartózkodás alatt is, de már nem igen sikerül. Ami tejem van, azt megeszi a baba. Régóta nem mérem, nem tudom mennyi lehet. Elkelne a biztatás...

Legjobb válasz: 1 éves ha elmúlt adhatsz neki babatejet is,nem kell már tápszer.Gondolom már csak reggel meg este kell.

1 éves ha elmúlt adhatsz neki babatejet is, nem kell már tápszer.Gondolom már csak reggel meg este kell.
Igen, tejital:) ) Nem jutott eszembe a neve:)
Nyugodtan mehet neki tejital, nem kell most már tápszert elkezdeni ezért.
Már rendes tejet is adhatsz neki, én azt adtam. De még szopizik is, 17 hónapos.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm, hogy írtok, minden válasszal egy kicsit felkészültebbnek érzem magam. Mint korábban írtam, két napja elkezdtem fejni. Reggel 10-20 ml, este alig sikerül. Tegnap beiktattam egyet délután 2 körülre is, akkor lejött úgy 40 ml. Apránként talán összejön annyi, hogy elég legyen neki. Van rá kb. két hetem. Most már csak azért kell izgulni, hogy el ne apadjon a kórházban a többi.
ja és a tejital is egyfajta tápszer
adj neki rendes tejet! Ha idegenkedsz a boltitól vegyetek forralós házi tejet, attól nincs jobb! 1 éves kor fölött már lehet. De ha félsz a tehéntejtõl, adj neki savanyított tejtermékeket, túrót, joghurtot, sajtot, a lényeg, h napi fél liternyi tejnek megefelõl mennyiséget fogyasszon el minden nap a kellõ Ca bevitel érdekében. Ez joghurt, kefír esetén 1:1, túrónál, sajtnál kb 10 deka fele meg fél liter tejnek
A kérdező hozzászólása: Tudom- tudom, hogy így is nagy eredmény, hogy idáig eljutottunk. Csak azért bánt, mert nagyon sokáig szenvedtem érte. Az elején több mint egy hétig egy csepp nemsok, annyi tejem sem volt. Mindegy, ez egy másik sztori.. Ami még most aggaszt (ha nem untok még nagyon), hogy a babám sajnos kizárólag cicin, vagy babakocsiban alszik. Önállóan soha. Lehet azon filozofálgatni, hogy ez milyen borzalmas, hogy szoktathattam így, stb. De ez most nem segít, már így van. Nem tudom apa egyedül hogy fog boldogulni esténként cici nélkül. Persze próbáljuk szoktatni (születése óta), most meg még intenzívebben, de borzalmasan nehéz, és elég sikertelen.
Szerintem egy éves kora után már ne stresszelj ezen ennyire. Lehet, hogy így tervezted, de most máshogy alakul, fogadd el: semmi baja nem lesz a babádnak most már, ha azt a két etetést nem a tejedbõl kapja. Persze nem azt mondom, hogy ne fejj azok alatt a napok alatt (akkor fejj, amikor szoptatnál, szóval reggel este). Ha nem apad el, akkor jó, ha elapad, akkor szerintem már ne erõltesd!
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a válaszokat! Kicsit nyugodtabb vagyok, de azért még számtalan kérdés kering bennem. Pl., hogy azért addig próbáljak, napközben fejni, hogy felhozzam a tejem mennyiségét? Vagy az ilyenkor már nem nagyon segít? Kezdjek el megint Motherlove MOre Milk kapszulát szedni, mert az az elején is bevált? Illetve mi van, ha mondjuk annyira nem érzem jól magam a mûtét után, hogy napokig nem tudok fejni? Akkor ott a vége? Vagy mennyi napig fordítható vissza a folyamat és nem apad el végleg a "forrás"?
A kérdező hozzászólása: És igen, reggel és este kap, na meg éjszaka is idõnként, ha nem boldogulok másként az altatással.
A kérdező hozzászólása: Lehet, hogy kicsit furcsa a kérdés, de mi az a babatej? Amit pl. a DM- ben lehet kapni, és Nestlé tejital van ráírva?
13-as válaszoló, mintha magamat olvasnám. Nekem sem volt hajlandó semmi ilyesmit meginni a fiam, de egyébként meg is értem. Borzalmas az ízük... Tehéntejet nyugdtan lehet már neki adni, és legalább nem ilyen mû dolog, hanem természetes, és attól nincs jobb, ez már jópárszor bebizonyosodott!

Nagyon fáj a mellem már nem is tudok szoptatni. Lefejem a tejet és azt kapja üvegből a baba. A mellbimbóm meg van keményedve és duzzadva már az is fájdalmat okoz ha a póló hozzáér mit tegyek hogy javuljon a helyzetem?

Legjobb válasz: Vegyél garmastan kenõcsöt, minden szopi után kend be jó alaposan és hagyd szabadon a melled!teljesen szabadon!nekem most 5 hetes a babám, és az elején annyira fájt, hogy konkrétan sírtam mikor szoptattam, a mellbimbóm meg vérzett, teljesen ki volt sebesedve.Én ezt csináltam, még éjjel is úgy aludtam, hogy szabadon volt a mellem, figyeltem, hogy ne érjen hozzá a paplan.Nem hogy a pólótól fájt, fürdés után megtörölni nem tudtam. KITARTÁST!!!el fog múlni hidd el, és nem fog fájni, én már meg sem érzem, mikor szoptatok!

Vegyél garmastan kenõcsöt, minden szopi után kend be jó alaposan és hagyd szabadon a melled!teljesen szabadon!nekem most 5 hetes a babám, és az elején annyira fájt, hogy konkrétan sírtam mikor szoptattam, a mellbimbóm meg vérzett, teljesen ki volt sebesedve.Én ezt csináltam, még éjjel is úgy aludtam, hogy szabadon volt a mellem, figyeltem, hogy ne érjen hozzá a paplan.Nem hogy a pólótól fájt, fürdés után megtörölni nem tudtam. KITARTÁST!!!el fog múlni hidd el, és nem fog fájni, én már meg sem érzem, mikor szoptatok!
Hát ugyanaz volt velem is, mint az elsõ válaszadónál - az elsõ 1-2 hónap rémes volt, bevérzés, duzzadás, égetõ érzés, fájdalom... én is egy szál cicben voltam otthon, amikor csak tehettem (mondjuk szerencsére nyár volt, bár ha jó a fûtés, úgy is jó) saját anyatejeddel is próbáld meg kenni, az is jó sebgyógyító. Meg a PureLan nevû krémet ajánlják, teljesen natúr és jó zsíros, hátha... én is azt mondom, kitartás, nehogy feladd, utána milyen jó lesz, ha beáll!
Jó a garmasztán kenõcs is a második válaszoló amit írt nem ismerem nekem a mother love kenõcs nagyon jó csak azt sajnos már késõn vettem meg amire nagyon figyelj oda hogy bármivel is kenegeted nagyon vékonyan kenjed mert én is kenegetem mindenfélével és tályog lett a mellembe be gennyesedet már most talán a vége felé járok el múlik lassan de azt mondta a doki aki kezelt hogy attól lett hogy nagyon sebes volt és túl sok kenõcsöt használhattam nagyon felpuhult és be jutottak a baktériumok a mellembe inkább az anyatej a legjobb szerintem
Nekem a patikában kevert lidokainos krém remekül bevált. Azonnal enyhítette a fájdalmat (már csak azért is, mert hûtõben kell tartani...), 2-3 nap alatt pedig teljesen rendbe hozott. Szoptatás elõtt a lido miatt ugyan le kell mosni, de azt egyébként se árt.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat. Nekem nem sebes a mellbimbóm hanem csak fáj. Olyan állapotban van hogy le tudnék szúrni vele valakit nagyon kellemetlen. Nagy a fájdalom küszöböm de ez már közeliti a türéshatárt nagyon el vagyok keseredve. A bal cicimbõl már alig jön tej és mégis nagyon fáj.

3 hetes kislányomat már nem tudom szoptatni és a tápszerezés elég macerás. A kérdésem hogy a ha hosszabb utra készülnénk a tápszert hogyan tudom neki elvinni vagy elkészíteni hogy ne romoljon meg?

A tápszert meddíg vagy hogyan tárolhatom elkészítve hogy ne legyen tőle baja a picinek?

Legjobb válasz: Ne tárold elkészítve, fõleg ilyen melegbe ne. Én úgy csináltam, hogy kimértem kanállal az üvegbe a tápszert, és elraktam úgy, majd út közben kávézókból, benzinkutakról kértem forró vizet hozzá.

Ne tárold elkészítve, fõleg ilyen melegbe ne. Én úgy csináltam, hogy kimértem kanállal az üvegbe a tápszert, és elraktam úgy, majd út közben kávézókból, benzinkutakról kértem forró vizet hozzá.
A tápszer kimérve üvegben, a forró víz pedig termoszban. Elõre bekeverve rettenetes állapotba kerül ebben a melegben utazás közben.
Ahogy a második válaszoló írja: a tápszert adagold elöre ki, a vizet meg felforralva termoszban vidd magaddal. Ha sok kell, akkor több termoszt tölts meg, úgy biztosan kitart. A kávézókban elöfordul, hogy a viz nincs felforralva, csak melegítve, vagy elöször ugyan felforralják, de utána csak melegen tartják nem elég higiénikus körülmények között, ami felnöttnek nem okoz gondot, de egy csecsemönek komoly baja lehet belöle.
Azt mondtam, hogy forró vizet kértem, nem meleget.. Egyébként meg egy 60-80 fokos vízben sem jellemzõen szaporodnak el a mikrobák. Én inkább nem cipeltem magammal a termoszt (ami egyébként semmivel sem higiénikusabb, mint egy vízforraló)
Én kimértem az itthon forralt vizet / babavizet az üvegekbe, és egy anyatejtárolós dobozban vittem a tápot, hozzá a kiskanalat, szerintem így volt a legpraktikusabb. Így csak meg kellett langyíttatni a vizet.:)

Sajnos nem tudom a 9 hetes babám szoptatni, mert nincs tejem, ilyenkor ha már nem szoptatok akkor mikorra fog megjönni?

Legjobb válasz: szia.nekem holnap lesz 8 hetes a babám és én fejem a tejcsit neki.de nekem már el is múlt az elsõ menzim és kb egy hétig tartott..sztem te is várhatod.jó babázást

szia.nekem holnap lesz 8 hetes a babám és én fejem a tejcsit neki.de nekem már el is múlt az elsõ menzim és kb egy hétig tartott..sztem te is várhatod.jó babázást
Én 2, 5 hónapja nem szoptatok már, de nekem még nem jött meg. Azt mondjták általában szopi elhagyása után kb. 3 hónap, amikor megjön.

Ha már nem tudok szoptatni akkor megjön a menzeszem?

Nagyon kevés a tejem ezért tápszereznem kell a lányomat. Ha már nem tudok tovább szoptatni akkor megjön a menzeszem mindjárt vagy ez is alkatfügg???

Legjobb válasz: Nagyon is alaktfüggõ. nekem például szülés után 6 héttel megjött, pedig 1éves koráig szoptattam a kisfiamat. Szóval nekem bõven a szoptatás alat vált újra rendszeressé. Szerencsés vagy ha te csak késõbb kezded! Egyébként gondolom, ha eddig a szopi miatt nem jött meg, akkor talán atz elhagyása meghozza majd.

Nagyon is alaktfüggõ. nekem például szülés után 6 héttel megjött, pedig 1éves koráig szoptattam a kisfiamat. Szóval nekem bõven a szoptatás alat vált újra rendszeressé. Szerencsés vagy ha te csak késõbb kezded! Egyébként gondolom, ha eddig a szopi miatt nem jött meg, akkor talán atz elhagyása meghozza majd.
Szia.Èn is még szoptatok, pedig már kéthónapja megjött, azaz a szüle´s uta´n 3 hónappal. Egye´nfüggö, hogy mikor áll helyre a hormonháztarta´s.
Álltalában a szopizás abbahagyása után megjön.Nembiztos hogy rögtön, de hamarosan.

Ha már 2 hósan csak úgy lakik jól babika, h 2 mellből, úgy van esély arra, h sokáig tudom csak szoptatni?

Fejek is, de semmi nem jön, szedek szereket. Mi várható?

Legjobb válasz: Én is két mellbõl szoptatok a fiam 4 hónapos.

Én is két mellbõl szoptatok a fiam 4 hónapos.
Próbáld meg a 100%-os narancslevet.Én 2, 5 évig tudtam szoptatni ennek köszönhetõen.Napi 1 l-t megittam.
Persze, hogy van esélyed, nincs azzal semmi baj, hogy 2 mellbõl szopik a babád. Így legalább több inger éri a melled és ezáltal több tejed fog termelõdni. Nálunk ez úgy volt, hogy 1-2 hós koráig 1 mellbõl szopott, aztán áttértünk a 2 mellre, mert neki sem volt már elég az csak egyik. Aztán olyan 4-5 hónapos korában visszaállt az 1 mellre azóta is úgy van. Most 8 hós és még napi 5-6 szor szopik. Szerintem legyél nyugodt, jól van úgy, ahogy most csinálod.

A tej egyszer csak elapad, vagy a baba majd gondol egyet és már nem fogja kérni? Szeretnék sokáig szoptatni, de honnan tudom majd, ha vége lesz?

Legjobb válasz: Hát, az én lányom egyszercsak abbahagyta. A 11. hónapban már nem "ömlött" úgy a tejcsi a szájába, ahogy addig, és utána nem fogadta el.

Hát, az én lányom egyszercsak abbahagyta. A 11. hónapban már nem "ömlött" úgy a tejcsi a szájába, ahogy addig, és utána nem fogadta el.
Egyszer csak elkezd kevesebb lenni, kiegészíted tápszerrel, és rájöna babád, milyen jó dolga is van, majd elkezdi hanyagolni a cicit.Nálunk legalábbis így történt.
Elsõ válaszolónak: 6 éves gyereket????Nem túlzás egy kicsit? A házi feladat megoldása közben egy kis cici...:((( Ez már gusztustalan szerintem egy akkora gyereket. Kérdezõ: Remélem sokáig tudod majd szoptatni a babádat, és azt is remélem, hogy magától elhagyja majd. ha így lesz, akkor majd abba, marad a tejtermelõdés, nekem így volt, és nem volt rossz, mert már 1 éves volt a lányom. Szerintem ez jó...
Nem kötelezõ, hogy vége legyen. Van olyan anya, aki a 6 éves gyerekét még szoptatja. Persze ez már bõven kevés ilyen korban... mást is eszik az a gyerek.
A kérdező hozzászólása: köszi- nekem 10 hónapos a fiam.még szeretném legalább 1éves koráig szoptatni, mert cumisüvegbõl nem hajlandó semmit inni

Ha most 2hetes babám kb.100at eszik 1x-re egy mellből és utána kb.10ml tudok fejni, ha több lesz az igénye, akkor már nem lesz elég tejem? Vagy kettő mellből kell szoptatnom?

Legjobb válasz: Én is így volta, meg is ijedtem, de azután a melleim ráálltak a több tejcsi termeléséhez. Ha elfogy az egyikbõl, tedd át a másikra. Igyál sok folyadékot és egyél rendesen.

Én is így volta, meg is ijedtem, de azután a melleim ráálltak a több tejcsi termeléséhez. Ha elfogy az egyikbõl, tedd át a másikra. Igyál sok folyadékot és egyél rendesen.
Nem, dehogy, ahogy nõ az igény, úgy nõ a tejtermelés is.Az én babóm most 4 hónapos, és egy cicibõl megevett már 220-at is, tiszta hihetetlen számomra is hogy fér el benne annyi tejcsi, régen meg már örültem ha volt benne 80. Nem kell kettõböl szoptatni, csak ha úgy látod még éhes.
Mi 80-90-rõl indultunk pár naposan, most már van hogy 180-at is kiszed egy cicibõl nagy alvás után, 5 hetes lesz lassan. Én sem hittem volna hogy bír nõni a mennyiség, de IGEN.

Az Azalia fogamzásgátló csak szoptatás alatt szedhető? Sajnos már nem tudok egy jó ideje szoptatni, attól még ugye nem eshetek teherbe ha szedem rendesen sz azaliát?

Legjobb válasz: De teherbe eshetsz, mert az Azália minipill, nincs benne ösztrogén-szerûség, mint a kombinált tablettákban, ezért nem akadályozza meg biztosan a peteérést. Szoptatás mellett azért biztonságos viszonylag, mert nemigen van peteérés, de ahogy abbahagyod a szoptatást, elõbb-utóbb beindul az is, és mint a tájékoztató is írja, az ellen nem nyújt megfelelõ védelmet. Ha nem akarsz megint babát, sürgõsen válts kombinált tablettára! 26/N

De teherbe eshetsz, mert az Azália minipill, nincs benne ösztrogén-szerûség, mint a kombinált tablettákban, ezért nem akadályozza meg biztosan a peteérést. Szoptatás mellett azért biztonságos viszonylag, mert nemigen van peteérés, de ahogy abbahagyod a szoptatást, elõbb-utóbb beindul az is, és mint a tájékoztató is írja, az ellen nem nyújt megfelelõ védelmet. Ha nem akarsz megint babát, sürgõsen válts kombinált tablettára! 26/N
jajj kedves válaszoló nem akarlak megbántani de csak felületesen ismered a dolgokat én mindent részletesen átbeszéltem az orvosommal. és igaz én nem szoptatok 19éves vagyok és tormbózis hajlam miatt szedhetem csak ezt a fajtát. ezt ugye szoptatós anyukáknak szokták ajánlani mert csak progeszteron nevû hormont tartalmaz ellentétben a többi kombinált fog.gátlókkal amik progeszteron mellett ösztrogént is tartalmaznak. sajnos mivel trombozis hajlamom van kiderítették vizsgálattal, hogy heterozygota -e /csak egyik szülõtõl örökölte/ vagy homozigota/mindkét féltõl/ én heterozygota vagyok és aztmondta az orvosom h ha mindenképp szeretnék szedni csak ezt az egyet szedhetem. igen minipillnek is szokták nevezni. a rendes kombinált fog.gátlók alatt van egyel. vagyis úgyértem hogy ez nem annyira hatékony de csak egy két %kal van lemaradva a kombinált tablettáktól. viszont ennél tényleg nagyon fontos h órára pontosan szedje az illetõ mert egy két óra is csökkenti már a hatását. viszont ha pontosan szedi idõben akkor eléri a kombinált tabletták hatékonyságát. menzesz alatt is szednni kell van akinél van vérzés van akire ugy hat hogy egyáltalán nincs viszont ez nem baj. mert elllentétben a kombináltakkal ha ezt abbahagyja az ember akkor rögtön olyan lesz a szervezete mint azelõtt volt. a kombináltak után meg pl ha teherbe szeretne esni valaki akkor azért pár hónap kell h minden helyre álljon. lényegében azt szeretném mondani h persze átállhat másra is de ebben is meg lehet bízni. idõre pontosan beveszi nemcsúszik 1-2 órát akkor szinte eléri a kombinált készitményekét. azért egy orvos csak jobban tudja nem?! :)

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!