Találatok a következő kifejezésre: Ha már a kiskönyvem, (8 db)

Ha már van kiskönyvem, és a főnöknek megmondom, hogy terhes vagyok, ugye nem rúghatnak ki? Még akkor sem ha a próbaidő alatt vagyok?

3 hónap a próbaid?. Mindjárt letelik. Nem akarok tovább dolgozni. Simán elmehetek ugye táppénzre?

Legjobb válasz: Mennyi van még hátra a próbaidõbõl?Szerintem-hacsak nem csinálsz valami veszélyeset-várd ki a végét.Akkor biztosabb a helyzeted.(Ne haragudj,de ez a "vok"....nem olyan nehéz kiirni hogy vagyok....bocs.) 12hetes kismama

Mennyi van még hátra a próbaidõbõl?Szerintem-hacsak nem csinálsz valami veszélyeset-várd ki a végét.Akkor biztosabb a helyzeted.(Ne haragudj, de ez a "vok"....nem olyan nehéz kiirni hogy vagyok....bocs.) 12hetes kismama
De, próbaidõ alatt még kiskönyvvel is kirúghat, ugyanis a próbaidõ alatti felmondást (mindegy hogy az a munkáltató vagy munkavállaló részérõl történjen is) nem kell semmilyen formában sem indokolni. Csak próbaidõn kívül van a kismamának védettsége, tehát javaslom, hogy várd ki még ezt a kis idõt. Az mondjuk más kérdés, hogy szülés után visszamehetsz-e, de az még odébb van. De gondolom nem szeretnél, ha már a terhesség ilyen korai szakaszában táppénzre szeretnél menni...
Sajnos próbaidõ alatt indoklás nélkül kirúghat! Ha nem sok van hátra a próbaidõdbõl, akkor várd meg, és nézd a saját érdeked!
Próbaidõ alatt kirúghat, meg sem kell indokolnia. Egyszerûen azt mondja, hogy köszöni, nem.
Igazuk van, kirúghatnak. Nagyon fontos, hogy várd meg a próbaidõ végét, és papíron jelentsd be a terhességedet, és írasd alá!!! A szó elszáll..... Ha nem íratod alá, sosem fogod tudni bebizonyítani, hogy bejelentetted, és simán kirúghat. :o(
Igen kirughat! Söt Kérdés hogy a szerzödésed mennyi ideig szól, mert ha lejár nem kell hosszabbitania. A barátnömet is igy küldték el szülés elött 2 héttel.
Próbaidõ alatt kirughat, várd meg a véglegesítést, és utána már nem rughat ki!!!

Ha már van terhes kiskönyvem, akkor nem küldhetnek el a munkahelyemről? Ha a munkáltató akarja, kikerülheti ezt a törvényt?

illetve mi van abban az esetben, ha cs?dbe megy a cég és mindenkit elküldenek?

Legjobb válasz: Nem kell hozzá kiskönyv, a terhesség ténye elég, még ha te sem tudsz még róla, hogy terhes vagy, akkor is védett vagy. Ha esetleg utólag derül ki, hogy terhes voltál. Rendes felmondással nem küldhet el, de ha okot adsz rá, akkor rendkívülivel elküldhet és persze meg is szûnhet a cég.

Nem kell hozzá kiskönyv, a terhesség ténye elég, még ha te sem tudsz még róla, hogy terhes vagy, akkor is védett vagy. Ha esetleg utólag derül ki, hogy terhes voltál. Rendes felmondással nem küldhet el, de ha okot adsz rá, akkor rendkívülivel elküldhet és persze meg is szûnhet a cég.
A kérdező hozzászólása: de gondolom az "okot adok rá" annak komoly dolognak kell lennie, nem olyan, hogy elkéstem 2x. ezek szerint akkor van gáz, ha megszûnik a cég és mindenkit elküldenek. :( remélem hamarosan teherbe esem és a cég is húzza még egy darabig. nem jó a helyzet :(
A kérdező hozzászólása: akkor hiába gürizek két éve, lehet, hogy gyedet se kapok majd?...
Szia! Ha terhes lennél, akkor akár az elején is el tudnál már menni betegállományban, általában a nõgyógyász ad javaslatot, hogy betegállományba mehess. Tõlem is mindig megkérdezte, hogy adjon-e, de ha nem kérdezné, akkor Te is kérhesz tõle, pl. mondd, hogy fizikai munkát is kell végezned, akkor biztos ad. De, ha dolgozol és közben szünik meg a cég, akkor is el tudsz menni betegállományba passzív jogon (ha jól tudom 3-4 napon belül). De megteheted, hogy nem veszed át a felmondást, irány egybõl a doki, és úgy iratod ki magad. Azért van megoldás, és nem veszik kárba, hogy 2 éve dolgozol! Arra viszont figyelj, hogy új munkahelyen próbaidõ alatt is felmondhatnak, akkor is ha terhes vagy! Erre nem vonatkozik sajnos a felmondási tilalom!
A kérdező hozzászólása: de miért? ha kiíratom magam betegállományba és közben megszûnik a cég, akkor a betegállomány marad? ellenkezõ esetben (ha dolgozom továbbra is, mert szeretnék), akkor meg nem?
A betegállomány elsõ 15 napja betegszabadság, utána meg táppénz. Ha ez alatt szûnik meg a munkahelyed, attól a táppénz marad és folyamatos munkaviszonynak felel meg. Azaz, olyan mintha folyamatosan dolgoztál volna. De ha a munkahely megszûnését követõ 3 napon belül mész táppénzre, akkor is ez a helyzet, a biztosítási jogviszony megszûnését követõ táppénzt a biztosítási idõbe be lehet számítani. Tehát, ha terhes vagy, és közben szûnik meg a munkahelyed, attól Téged nem ér hátrányos helyzet, ha egybõl elmész táppénzre. Igazából ezt egy TB-s tudná neked konkrétan elmondani. Azt, hogy egybõl el tudsz menni táppénzre azért írtam, mert a rendkívül felmondást is szóba hozták elõttem, bár arra jó okot kell adni, nem elég a kétszer elkéstél magyarázat. Nem ismerem a munkahelyed, nem tudom mennyire állnak melletted. Remélem egy kicsit tudtam segíteni, és nem azon fogsz aggódni, hogy mi lesz, ha megszûnik a munkahelyed!!!

Ha már megvan a kiskönyvem, akkor mikor kell mennem fogorvoshoz? Kell-e neki pecsételni, vagy írni valamit a kiskönyvbe?

11 hetes kismama

Legjobb válasz: Bár én most ezt a részét kihagytam,de anno ugy emlékszem,hogy a védõnõ szólt,hogy intézzem el,és akkor mentem amikor én akartam.Ha jól emlékszem,a fogorvostól kell pecsét a könyvbe.

Bár én most ezt a részét kihagytam, de anno ugy emlékszem, hogy a védõnõ szólt, hogy intézzem el, és akkor mentem amikor én akartam.Ha jól emlékszem, a fogorvostól kell pecsét a könyvbe.
amikor szeretnél, minél elõbb, annál hamarabb derül ki, van-e valami rossz fogad, vagy leszedi a fogköveket, nehogy begyulladjon az ínyed!Be fog pecsételni a kiskönyvedbe, meg beírja, hogy mit látott. Abszolút tõled függ, mikor mész el, én a 15-ik héten mentem. Boldog babavárást!!
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszokat!!!
hûû de jó, h ezt kérdezted... én még nem voltam, jesszus ez vhogy teljesen elfelejtõdött, mi van akkor ha egyáltalán nem megy el a kismama terhesség alatt, és nincs pecsételve neki a fogorvos által??
Bármikor mehetsz, de jobb minél elõbb. Sokaknak 10 hét körül gyullad be nagoyn az ínyük. Én is tizenpárhetesen voltam, és mondta is a doki, hogy menjek el még egyszer szülés elõtt. Igen, tesz pecsétet, alírást a könyvbe, és beírja, mit csinált. Baj nem hiszem hogy lenne abból hogy nem voltál-az elõzõ hozzászólónak-de ha tudod, pótold még. ingyen van:-)
Szia! Én ma voltam pont, de nekem nem pecsételt. Igaz még egyszer mennem kell, mert van egy pici lyuk, amit be kell tömnie. Kíváncsi vagyok, akkor pecsétel-e, mert elég nehezen ment el az asszisztens a kiskönyvön, pedig nem egy bonyolult dolog! :-))) 32 hetes kismama
Szia!én már voltam fogdokinál, 2x is de nem adott pecsétet!


Ha magándokihoz járok, s ő ir a kiskönyvembe (sztkban már nem dolgozik) akkor is megadják az egyszeri anyasági támogatás összegét? (60ezret) S van olyan vizsgálat amire csak a Nődoki adhat beutalót, amiért esetleg el kell mennem az sztk-s dokihoz?

Most megirta beutalókat a háziorvosnak hogy mit adjon. Azt mondja ha ? adná a beutalót akkor fizetnem kellene az SZTKban.Ez lehetséges?

Legjobb válasz: Nekem a beutalókat mindig a védõnõ adta a doki csak aláírta.Ha megvan a 4 pecsét akkor jár az egyszeri anyasági,mindegy hogy milyen dokihoz jársz.

Nekem a beutalókat mindig a védõnõ adta a doki csak aláírta.Ha megvan a 4 pecsét akkor jár az egyszeri anyasági, mindegy hogy milyen dokihoz jársz.
Nekem is a védõnõ adta a beutalókat, kivéve az elsõ UHra, azt a magándokim. Anyaságinál meg a 4 pecsét és aláírása lényeg, illetve a védõnõm adott egy papírt, amit a dokimnak alá kellett írnia, lepecsételni, hogy tényleg 4x megjelentem a rendelésén, de ezt nekem az SZTKba is le kellett pecsételtetnem. 38hkm
A kérdező hozzászólása: Majd megkérdezem a védõnõt, ha jövõ héten megyek hozzá. De szerintem az macerás lenne, hogy megirja a védõnõ esetleg és azt elvinni a nõdokihoz.Nem? Párom szeretné ha járnék 2 dokihoz is emiatt.
Csak a 4 pecsét kell hozzá, pontosabban errõl egy igazolás.
A 4 pecsét a kiskönyvbe kell, és annak alapján tölt ki egy igazolást az orvosod, ezt kell vinni majd az igényléshez.
a belgyógyászat kötelezõ, mert ekg-t is néznek. Nekem egy pecsétem sem volt, egy igazolást kell kérni szülés után az orvosodtól, amin leírja, hogy megjelentél a vizsgálatokon.
A belgyógyászat nálunk igen csak komolyan van véve az ekg miatt! Kérj idõpontot természetesen. Ne menj oda a betegek közé. Én egyszer csak úgy beugrottam a rendelésre és le is szúrt a házidokim, hogy miért nem kértem idõpontot, ne menjek betegek közé :)
belgyógyászat az elején kellett volna, a vége felé már mindegy. Egyébként pedig lehet idõpontot kérni minden orvostól, amikor nincsenek betegek, tehát ez nem indok, hogy a terhesség alatt azért nem mentél mert tele a rendelõ beteg emberekkel. És influenza járvány is most van terhességed elején nem volt még. De most már felesleges elmenned. Egyébként én sem voltam, a kutyának nem tûnt fel és fogászaton sem.

Két napja dolgozom az új munkahelyemen holnap kapom meg a szerzodest a rozsaszin kiskonyvet be sem kertek! Igy be lehet jelenteni valakit? Ha igen hogy tudom kideriteni valoban be vagyok e mar jelentve?

Legjobb válasz: Ha van szerzõdés akkor biztosan bevagy. Amúgy a rózsaszín kis könyvet nem feltétlen kell beadni, õk abból maximum leírnak valamit és ennyi. Az arra jó hogy ha megszûnik egy állásod vagy elmész magadtól vagy kicsapnak akkor betudják írni hogy mettõl meddig dolgoztál ott és ennyi. Nekem 2 nap után vissza adta a fõnököm mondván hogy inkább legyen nálam mert õk úgy is elkavarják, a régi munkahelyemnél is ez volt a gond elkavarták vagy 1 hónapig csúszott minden mert így semmi papírt nem adtak oda amivel tudnék munkát vállalni vagy egyáltalán bejelentkezni a munkaügyibe így a fõnököm is mondta hogy akkor legjobb ha nálam marad. Szerencsére a régi munkahelyem csinált másikat de így jobb szeretem ha tényleg nálam van, én azért egy helyen tartok mindent, egy külön kis szekrényem van az iratoknak, direkt erre a célra csináltam.

Ha van szerzõdés akkor biztosan bevagy. Amúgy a rózsaszín kis könyvet nem feltétlen kell beadni, õk abból maximum leírnak valamit és ennyi. Az arra jó hogy ha megszûnik egy állásod vagy elmész magadtól vagy kicsapnak akkor betudják írni hogy mettõl meddig dolgoztál ott és ennyi. Nekem 2 nap után vissza adta a fõnököm mondván hogy inkább legyen nálam mert õk úgy is elkavarják, a régi munkahelyemnél is ez volt a gond elkavarták vagy 1 hónapig csúszott minden mert így semmi papírt nem adtak oda amivel tudnék munkát vállalni vagy egyáltalán bejelentkezni a munkaügyibe így a fõnököm is mondta hogy akkor legjobb ha nálam marad. Szerencsére a régi munkahelyem csinált másikat de így jobb szeretem ha tényleg nálam van, én azért egy helyen tartok mindent, egy külön kis szekrényem van az iratoknak, direkt erre a célra csináltam.

Meddig jár a gyerektartás, ha a gyermek már végzett az iskolával de egy tárgybol pótvizsgáznia kell, de most alkalmi munkavállalói kiskönyvvel dolgozik, és nem lakik otthon?

A gyermek húsz éves,és a sikeres pótvizsga után nem szándékozik továbbtanulni.

Legjobb válasz: Ha önálló keresettel rendelkezik akkor már nem köteles fizetni a szülõ a gyerektartást!

Ha önálló keresettel rendelkezik akkor már nem köteles fizetni a szülõ a gyerektartást!
Nem tudom pontosan, de ha már önálló jövedelemmel rendelkezik, akkor úgy tudom az apuka (Mert 90%-ban az anyukának ítélik meg a gyerek felnevelésének a jogát.) nem köteles tovább gyerektartást fizetni.
Mikor nem kell tartásdíjat fizetni a nagykorú gyermek számára? Nem kötelezhetõ azonban a szülõ a nagykorú gyermek által korábban megszerzett szakképesítéssel azonos, vagy annál alacsonyabb szintû végzettséget nyújtó tanulmányok anyagi fedezetének biztosítására (BH 2001/20. ) Nem köteles továbbá a szülõ tartani (támogatni) a szükséges tanulmányait folytató munkaképes, nagykorú gyermeket akkor sem, ha 1. a gyermek továbbtanulásra alkalmatlan (vagyis, ha a tanulmányait szellemi vagy testi adottságainál fogva tartósan nem képes eredményesen folytatni, vagy ha a továbbtanulás ideje neki felróható okból tartósan elhúzódik), 2. a gyermek a tartásra kötelezettel (vagy vele együtt élõ közeli hozzátartozójával) szemben olyan súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít, amelyre tekintettel a társadalmi felfogás szerint a tartásra nem méltó (érdemtelenné válik) , 3. ezáltal a szülõ saját szükséges tartását, vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné
Az elõzõ vagyok A gyermektartásdíj megváltoztatása és megszüntetése Ha a gyermektartás megállapításának alapjául szolgáló körülményekben lényeges és tartós változás állott be, a tartás mértékének megváltoztatását vagy a tartás megszüntetését lehet kérni. Megszüntetési ok, ha a gyermek nagykorúvá vált és munkaviszonyt létesített.
ameddig a gyerek nappali tagozaton tanul, addig a szülõ köteles fizetni a gyerektartást.ennek nincs köze a gyerek havi keresetéhez! de úgy olvastam, hogy nem akar az illetõ tovább tanulni.akkor addig kapja a gyerektartást, amig van diákigazolványa.a 2008-2009es tanévi diákigazolvány 2009 októberig érvényes...
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a válaszokat

Valaki világosítson már fel hogy milyen papírok kellenek még? Elég ha én megyek be a nőgyógyászhoz ilyen igazolásért? Vagy már oda is kell a párom? Egyáltalán mi ez a papír? Nem elég a terhességi kiskönyv?

Párommal nem házasodtunk össze, de szólt a véd?n? h kellene apasági nyilatkozat a n?gyógyásztól. Én ezt annyira feleslegesnek tartom...

Legjobb válasz: Mindez a cécó csak akkor szükséges, ha azt szeretnétek hogy a baba az apja családnevét kapja. Ha nem intézitek el az apaságit(vagyis nem töltesz ki semmilyen papírt és nem intézkedsz) akkor automatikusan az anya családnevét kapja a pici. A nõgyászodnak mond meg apasági nyilatkozathoz kérsz igazolást, õk tudják mi ez, nekem kb félperc alatt kitöltötte, aláírta, lepecsételte.(ehhez nem kell a párod!) Ha ez megvan a akkor a pároddal együtt bementek az illetékes önkormányzathoz a kis könyveddel és ezzel a papírral és ott elintézitek.(személyi, lakcímkártya legyen mindkettõtöknél)

Mindez a cécó csak akkor szükséges, ha azt szeretnétek hogy a baba az apja családnevét kapja. Ha nem intézitek el az apaságit(vagyis nem töltesz ki semmilyen papírt és nem intézkedsz) akkor automatikusan az anya családnevét kapja a pici. A nõgyászodnak mond meg apasági nyilatkozathoz kérsz igazolást, õk tudják mi ez, nekem kb félperc alatt kitöltötte, aláírta, lepecsételte.(ehhez nem kell a párod!) Ha ez megvan a akkor a pároddal együtt bementek az illetékes önkormányzathoz a kis könyveddel és ezzel a papírral és ott elintézitek.(személyi, lakcímkártya legyen mindkettõtöknél)
nõgyógyásztól? :O önkormányzattól kell kérni az apaságit, nálunk legalábbis és igen, kell apa is és egyáltalán nem felesleges ez a papír ha azt szeretnéd, hogy a születési anyakönyvi kivonatban a párod legyen beírva az apa rovatba. de hogy nõgyógyász adná, ezt még soha nem hallottam :O
A nõgyógyász a terhesség tényét, a szülés várható idõpontját és a fogantatás vélt dátumát írja le. Kellenek az irataitok (személyi, lakcímkártya) és ha elvált vagy, a válási anyakönyvi kivonat.
A nõgyógyásztól egy papír kell, hogy terhes vagy és kb mikor fogant. Ezzel kell menni az önkormányzathoz az apasági nyilatkozatot megtenni, de csak akkor kell, ha azt akarod, hogy bekerüljön õ mint apa az anyakönyvbe.
Az apaságit a gyámhivatalnál kell intézni. Legalábbis májusban még oda kellett menni. A várandóságodat a kiskönyv bizonyítja.
Utolsó voltam: a kiskönyvön elõtt is kaptál anno a nõgyógyásztól egy db papírt, hogy bizonyított a terhességed, élõ embrió stb, kb. kétsoros.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a hasznos válaszokat!Sokat segítettetek!!Teljesen ledöbbentem, mikor mondta a védõnõ h a nõgyógyásztól kérni kell igazolást az apasági nyilatkozathoz!! azt hittem elég a kiskönyv, de megszokhattam volna már h Magyarországon minden annyira körülményes!!! :( :( Még egy kérdés!!! És ezeket a GYes, Gyed dolgokat ráérek a baba születése után intézni? ennek is valaki tudja a pontos menetét?


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!