Találatok a következő kifejezésre: Ha lehetséges az időutazás, lehetséges (7 db)

Mi az idő? Az időutazás lehetséges? Ha igen akkor csaj a jövőbe utazhatnánk?

Sziasztok. Nagyon fiatal vagyok, de az elmúlt néhány évben nagyon el kezdett érdekelni a fizika. Most épp az idő és az azzal kapcsolatos paradoxonok, elméletek foglalkoztatnak leginkább. Mi az idő? Miért ilyen sebességgel telik az idő? Ezen tudnánk változtatni? Minden világegyetemben/galaxisban van idő? Mert ugye a mi univerzumunk a tér-idő sík. De ahol nincs idő, ott mi van? LEhetséges az időutazás? Hogyan? A múltba vagy a jövőbe jutásra van reálisabb esélye az emberiségnek? Ha bármelyik kérdésemre tudtok választ adni, azt nagyon köszönöm! Írhattok privátot is!:) Mindenkinek köszönöm! Ági(13/L)

Legjobb válasz: Konkrétan nem tudom megmondani mi az idõ , de szerintem nem létezhet nélküle anyag , ugyanis valamikor mindennek kell léteznie és ez csak az idõ jelenlétében lehetséges .Másik kérdésed volt , hogy mindenhol ugyanolyan ütemben tellik-e az idõ ? A válasz az hogy az hogy te hogyan érzékeled az idõt az mindig ugyanolyan , de az , hogy egy külsõ szemlélõ ogyan azt már a téridõ görbülése határozza meg .És kérdezted , hogy lehetséges-e az idõutazás ?Ezzel kapcsolatban igen megosztott a tudományos közösség , de szerintem igen , ha tudsz annyi energiát egyetlen kis pontba zsúfolni , hogy a tér éléggé meggörbüljön és végül magán menjen keresztül .

Konkrétan nem tudom megmondani mi az idõ , de szerintem nem létezhet nélküle anyag , ugyanis valamikor mindennek kell léteznie és ez csak az idõ jelenlétében lehetséges .Másik kérdésed volt , hogy mindenhol ugyanolyan ütemben tellik-e az idõ ? A válasz az hogy az hogy te hogyan érzékeled az idõt az mindig ugyanolyan , de az , hogy egy külsõ szemlélõ ogyan azt már a téridõ görbülése határozza meg .És kérdezted , hogy lehetséges-e az idõutazás ?Ezzel kapcsolatban igen megosztott a tudományos közösség , de szerintem igen , ha tudsz annyi energiát egyetlen kis pontba zsúfolni , hogy a tér éléggé meggörbüljön és végül magán menjen keresztül .
Az idõ a dolgok állapotváltozását jelzõ fogalom a sebessége pedig változhat, de egy kicsit bõvebben itt is olvashatsz róla: http://magazin.pecsibolcsesz.hu/cikk/vissza_a_jovobe_elmelet..
Idõ... Érdekes dolog. Én rengeteget foglalkoztam ezzel. Arra a következtetésre jutottam, hogy az idõt lehet elõre (ez az egyszerûbb), és lehet hátrafelé is "tekerni". Az elõre utazás viszonylag egyszerû. Nagy sebesség kell hozzá. A vissza utazás is megoldható.... :) Van is rá egy nagyon jó ötletem. :) A lényeg. Ha az idõ nyújthatóságáról szeretnél meggyõzõdni, akkor próbáld ki ezt: Fogj egy kis villogót. Lehet bicikli lámpa is, csak gyorsan az az nagyon gyorsan villogjon. Ezt erõsítsd rá a hátsó biciklikerékre a küllõre, és a felfordított biciklit tekerd meg jó gyorsan, úgy hogy a küllõre erõsített villogó villogjon. Amit tapasztalni fogsz az lesz, hogy a villogó egyre lassabban villog, minél gyorsabban tekered a pedált. A mozgó testek számára az idõ lassabban telik, és ezért te ugy fogod látni, hogy lelassul a villogás. Pedig a villogás nem lassul le csak az idõ kezd a lámpa számára kicsit "megnyúlni" :) Az az ha egy gyorsan mozgó testen vagy a számodra az idõ lassabban telik mint a kint lévõknek.Ha csak egy vonaton utazol, akkor másodpercenként a másodperc 8 milliárdod részével telik számodra lassabban az idõ. ez annyira kicsi, hogy 280 évig kéne vonatoznod ahhoz, hogy a te órád a kintitõl egy másodpercet késsen. Mielõtt bárki nevetne egy jót, próbálja ki nyugodtan a biciklilámpás kísérletet. :)
*8.:A múltba vagy a jövõbe jutásra van reálisabb esélye az emberiségnek? (kifelejtettem az elõzõ válasznál, hogy a 8. válasz mire válaszol)
Lehet a múltba is utazni, de az sokkal nagyobb energiát igényel. Olyan mint amikor egy folyón úszunk egy csónakban. A folyó visz minket anélkül, hogy eveznénk. De ha elõrébb akarunk jutni, akkor eveznünk kell. Ha viszont visszafelé akarunk utazni a folyón, akkor sokkal több energiával kell eveznünk, hogy a folyó egy korábbi szakaszára elérkezzünk.Az elõre utazáshoz elég egy gyors ûrhajó. A múltba való utazáshoz viszont kicsit trükköznünk kell. Ami biztos, hogy a természet törvényei mindíg azt mutatják, hogy mindennek van ellentéte. Az az hogy a pozitivnak ott a negatív... a vonzásnak ott a taszítás... és az elõre-nek ott a hátra.... Ha ez nem lenne, akkor felborulna a világunk. Ez az alap törvény megadja a választ. Mivel ma már tudunk arról hogy nagy sebességgel elõre utazhatunk a jövõbe (és ez bizonyított tény), akkor van arra is mód, hogy visszafelé utazzunk.Sokat tudok errõl a témáról. :)
Ajánlom ezt a könyvet tanulmányozni. :) http://szkeptikus.bme.hu/archiv/biro_tamas_az%20ido_fizikus%..
A gravitáció változtatása nem rossz ötlet, de azzal csak a jövõbe utazhatunk. A múltba való utazáshoz, már akkora erõ kéne, hogy azt nem élné túl semmilyen anyag. Az ötlet viszont nem vad. :)
Bocs hogy ennyi választ írok. Azt hiszem érdemes ezt elolvasni... kicsit fura... :) Azt hiszem hamarosan, vagy már megcsinálták.... http://global-mystery.blogspot.com/2012/01/svajci-ora-egy-40.. ezt olvasd el!

Szerintetek lehetséges az időutazás? És ha igen, megváltoztatható a jövő? Yoda mester szerint a jövő mindig mozgásban van. Szerintem ez hülyeség.

Legjobb válasz: Ha megváltoztatnád,akkor már egy másik idõsíkon térnél vissza,aminek amúgy az lett volna a jövõje. Tehát a jelenben megtett dolgoktól függ a jövõ,ergo tényleg mozgásban van. Nem vagyok okostojás,egyszerûen csak láttam a Vissza a jövõbé-t :D

Ha megváltoztatnád, akkor már egy másik idõsíkon térnél vissza, aminek amúgy az lett volna a jövõje. Tehát a jelenben megtett dolgoktól függ a jövõ, ergo tényleg mozgásban van. Nem vagyok okostojás, egyszerûen csak láttam a Vissza a jövõbé-t :D
Yodát le merted hülyézni? :O Ki vagy te?!!! Hogy mered?! :D
A jövõ megváltoztatása a filmekben látható módon egy paradoxon. Tegyük fel, hogy hibáztál egyszer az életedben, és vissza akarsz menni ezt megváltoztatni. Ha sikerül megváltoztatnod, és ez kihatással is lesz az életedre, akkor az azt jelenti, hogy meg is szûnt a motiváció, ami arra késztetett, hogy visszamenj a múltadba, így feltehetõleg meg sem történt az egész.
én ha nagyon berugok pillanatok alatt reggel lesz. ez valami olyasmi nem?
A múlt és a jövõ valójában nem létezik. Ezek csak gondolati szinten létezõ absztrakciók. A természetben ha nincs ki megfigyelje a folyamatokat, akkor az idõ sem telik. Ha az úgynevezett idõutazás létrejönne, akkor sem tudnád, hogy már megtörtént, hiszen az, hogy 2013-ban, 2574-ben, 1833-ban tartózkodsz, nem mérhetõ sehogyan. Csak a környezet változásai utalhatnának erre, de a múlt és a jövõ kinézetérõl alkotott elképzelésid a jelenkor fantáziálgatásaiból származnak. Szóval fingreszelés az egész.
#17: Nem. Nem kell átlépni a fénysebességet, és nem is lehet. Bármilyen fénysebesség alatti sebességgel indulsz el a Földrõl, ha visszatérsz, a jövõbe érkezel bizonyos mértékkel. http://hu.wikipedia.org/wiki/Ikerparadoxon #19: >A természetben ha nincs ki megfigyelje a folyamatokat, akkor az idõ sem telik. Ez egyáltalán nem igaz, de nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi alapján írod.
A jövõ megváltoztatható a jelenben hozott döntésekkel. Ez ugye elég egyértelmû. Az idõutazás egyébként lehetséges, Einstein szerint az idõ relatív, ezt azóta egy atomórás kísérlettel is bizonyították, bár akkor csak 0.0000004 másodperces "idõutazást" sikerült elérni.
Igen lehetséges!
Se múlt, se jövõ nincs. Gondoljatok csak bele, nagyon egyszerû. Ha emlékszel, pl. hogy tegnap este mit vacsoráztál, arra MOST gondolsz, nem pedig tegnap, ebbõl adódóan csak jelen létezik, csak másképp gondolunk rá.
A jövõ idõutazás nélkül is megváltoztatható. Eredetileg nem válaszoltam volna erre a kérdésre, de úgy döntöttem, hogy mégis fogok. Azért tettem, hogy ezzel megváltoztassam a jövõt, ami így már a múlt lesz ezeknek a soroknak az olvasásakor.
24-es. Szerinted amikor a csillagokra nézel, mit látsz? Nem a múltat? ;) Ami neked nem a jövõd? ;) Ugyanez érvényes a padtársadra is; neki is csak a múltját tapasztalod, csak épp a nagyon közeli múltját.
Annyira utálom mikor itt okoskodnak sokan x) mindenfélét összehablatyolnak... menj be a könyvtárba és vegyél ki pár könyvet a témában aztán olvasd el.... ez amúgy vonatkozik azokra is akik itt válasz formájában a wikipédiáról idézgetnek...
- Szerintetek lehetséges az idõutazás? - Igen. - És ha igen, megváltoztatható a jövõ? - Ez a kérdés értelmezésétõl is függhet: 1; Arra gondolsz, hogy idõutazással megváltoztatható a jövõ, pl.: Napóleon megölése. Válasz: Igen. (Feltesezm erre gondoltál, de ha nem) 2; Arra gondolsz, hogy a jövõ "meg van-e írva". Válasz: A jövõ megváltoztatható. (Yoda mesternek mindkét esetben igaza van). Indoklás: Mi képesek vagyunk mozogni a 3D-s térben, de csak a 4D-s dimenzió miatt, tehát ha ne nem lenne idõ, nem tudnánk mozogni a térben, semmi sem történe stb. Logikusan következik, hogy lehet mozogni a 4D-s téridõben, csak szükség van hozzá az ötödik dimenzióra. Megvvalósítás ismert problémiá (lehet némelyikre már tudnak mit mondani, de én sem vagyok annyira jártas a témában, mint szeretném): - Nem tudjuk mi okozza az idõ telését. Persze az idõ, mint olyan nem létezik, csak a változást nevezzük idõnek. - Nem tudjuk, miért pont abba az irányba telik, amerre telik. Valójában nem tudjuk, hogy elõre felé, vagy visszafelé utazunk-e az idõben. Az egy dolog, hogy nekünk elõre felé tûnik, de ha visszafelé megyünk akkoris mindig csak életünk elõzõ pillanataira emlékeznénk. - Nem tudjuk, hogy kéne leállítani az idõtelését, illetve ha sikerülne. Nem tudnánk bizonyítani. Saját megjegyzés: Szerintem, ha sikerülne megoldani a teleportálás problémáját, onnan már csak egy lépés lenne az idõutazás.
A kérdező hozzászólása: #17 Az amirõl beszélsz nem idõutazás. A mi fogalmunk szerinti idõutazás olyan mint pl.:a vissza a jövõben címû filmben ahol J. Fox a jövõbe utazik és abban a pillanatban azon az idõsíkon kettõ van belõle. Ha úgy utaznánk az idõben ahogy te mondod nem valódi idõutazás volna hiszen abban az idõben ami eltelik az utazásunk során nem vagyunk része annak a világnak ahonnan indultunk és ahová visszaérkezünk. Ha ez idõutazás volna akkor Amerika Kapitány is utazott az idõben miközben tóba fagyba "aludt"?
Szerintem nincs idõutazás, mert a múlt az ami megtörtént és nem tudsz odamenni ami már elmúlt.A a jövõ pedig ami még nincs és oda se tudsz menni ami még nem létezik.Ez az én véleményem :p
Folyamatosan utazol elõre az idõben. (Ez a folyamat meggyorsítható egy üveg vodka gyors elfogyasztásával... ilyenkor pillanatok alatt eltelhet egy fél nap is!)
A múltba nem lehetséges. A jövõbe igen, hogyha valaki felszáll az ûrbe, és az ûrhajó sebessége meghaladja a fénysebességét (nem tudom pontosan mennyire, de a neten fent van), akkor kb. 20 év alatt az ûrben a Földön eltelne nem tudom hány ezer év. De ezt a sebességet még lehetetlen elérni, és ha el is lehetne érni, akkor se tudnánk meg, hogy sikerült-e a kísérlet, mivel maga az ûrutazó tudná csak bebizonyítani, de nem tud visszajönni a múltba.
igenigenigen... az idõben . h megállni nem lehet sajna. ;)
A kérdező hozzászólása: Nem Yodát hülyéztem le hanem az állítását. Bár Yoda sem egy észlény.
bárcsak lehetséges lenne... de én inkább a múltba mennék vissza, azt változtatnám meg 1tõl 1ig.
"a jövõ mindig mozgásban van" Ezzel a mondattal még tudományosan sincs semmi baj. Legfeljebb a determinisztikusok szerint.
Amirõl a #7es ír az a nagypapa paradoxon, visszamész a múltba megölni a nagypapádat mielõtt szüleid megszületnének, tehát nem születhetsz meg te se és akkor nincs az, aki visszamenjen. Paradoxonra megszüntetésére két megoldásról hallottam, az egyik hogy egy párhuzamos univerzumba térsz vissza és ott változtatod meg a jövõt, ami a te univerzumbeli énedre nincs kihatással. A másik meg hogy egyszerûen nem tudnád megölni a nagypapádat mert valami megakadályozná. Amúgy idõutazás másik formája ha fénysebességhez közeli sebességgel utaznál erre jó példa az ikerparadoxon.
Ja. És még sok mindent lehet mondani. Csak a megfelelõ meséket kell elolvasni. Lehetõleg úgy, hogy ne értsük a benne szereplõ fogalmakat. Némi fantáziával akkor bármi kijöhet.
A kérdező hozzászólása: A determinizmus képvisselõi tagadják a véletlen létezését. Én is így gondolom, hogy véletlenek nincsenek. Csak nem vagyunk elég okosak ahhoz hogy a tetteink minden lehetséges következményével számoljunk, így amikor olyan következik be amire nem számoltunk azt gondoljuk hogy ez csak véletlen.Pedig nem az.
Ha nagyon idõt akarsz utazni állj egy székre, magasabban lassabban telik az idõ, igaz a másodperc töredékével de ez is idõutazás :)
#13: Az atomfizika és a kvantummechanika is megmutatja, hogy a statisztikai véletlenek szerepe, a káoszelem, a határozatlansági elv nagyon is része az ismert fizikai világunknak. Hatásai nem csak az atomi mérettartományban, hanem makroszkopikusan is jelentkeznek. Éppen ezért a determinizmus tudományosan megalapozatlan szemlélet, az 1800-as években, az atomfizika igazi fejlõdése elõtt dívott.
A múltba utazni a jelenlegi ismereteink szerint lehetetlen. A jövõbe viszont meglehetõsen könnyû, ha kihasználjuk az idõdilatáció vagy a gravitációs idõdilatáció jelenségét. Tehát ha összevissza röpködsz egy gyors ûrhajóval, vagy egy nagy tömegû test közelében tartózkodsz, akkor a jövõbe utazhatsz (elnézést a végletes egyszerûsítésért). Yoda pedig nem az idõutazásról beszélt, hanem arról, hogy a cselekedeteink befolyásolják a jövõ alakulását. Ekkor elõjön a sors és a véletlenek kérdése, ami, ha eltekintünk a szubjektív értelmezésektõl, mindenképp az univerzum determinizmusára vagy annak hiányára vezet vissza.
A kérdező hozzászólása: #16 Én is tudom mirõl beszélt Yoda, mint látod a kérdés nem egy kérdésbõl áll.
Egy szó mint száz oda nem mehetsz ami NINCS.A múlt az amit akkor tettél a jelenben és az már nincs többé, a jövõ pedig amit még nem tettél meg szóval az sincs.Csak a jelen van ;)

Tételezzük fel, hogy az időutazás lehetséges. Ha visszamegyek az 1 évvel ezelőtti magamhoz és lelövöm magam, akkor velem mi lesz abban a pillanatban?

Mint tudjuk az energia nem vész el csak átalakul, az anyag energia, és mi anyagok vagyunk. Tehát nem t?nhetünk el nyom nélkül, de máshogy meg nem t?nhetünk el az id?b?l. :D

Legjobb válasz: AZ idõben csak elõre lehet utazni, ellenben azt tetszõleges tempóban is akár. Minden azon múlik, mihez viszonyítasz, és mennyi abban az inerciarendszerben a sebességed.

AZ idõben csak elõre lehet utazni, ellenben azt tetszõleges tempóban is akár. Minden azon múlik, mihez viszonyítasz, és mennyi abban az inerciarendszerben a sebességed.
Nyílik egy másik idõvonal, ami teljesen eltér a mostanitól.. (Ld. Vissza a jövõbe 2.)
A kvantumfizika és relativitáselmélet számomra azt bizonyítja, hogy az idõ teljesen másképp mûködik, mint ahogy azt egy tanulatlan ember elképzeli. És mivel még tele vannak kérdõjelekkel ezek a területek, nem szabad végzetes kijelentéseket tenni, hogy nem létezik ez meg az, mert "nem tudom elképzelni"... Ez nem érv; rengeteg olyan dolog létezik, amit nem tudunk elképzelni. :)
ami volt elmult....nem leszel mar soha gyerek.
Mi az a "kicsi logika", mibõl rájövünk h nincs idõutazás? Sok mindent elképzelhetetlennek tartottak a korábbi századokban is, ami ma meg már természetes. És ami igazán döbbenetes, h a fizikusok eddig nem találtak olyan törvényt, ami lehetetlenné tenné az idõutazást.
szerintem meg kar itt boncolgatni, mert nincs idoutazas, nem is lesz, ami volt elmult.nem fog hitler ujra feltamadni :) ezeket a paradoxonokat is csak mi talaltuk ki, de nem erdemes filozofalni, mert nem lehetseges idoutazas, igy nem leteznek paradoxonok.kicsi logikaval kitalahato hogy az idoutazas csak fantazia lesz mindig.legalabbis visszafele.elorefele pedig bonyolultabb mar, az meg ha lehetseges lenne, az lehet nem is lenne idoutazas, hanem valami mas.
számomra ez inkább varázslatnak mint sem tudományos magyarázatnak tûnik
Nekem az a véleményem, hogy az egész idõutazás témakört az emberek többsége fizikai cselekményként fogja fel (beszállunk az idõgépbe, aztán ami csövön kifér, és vissza a dínókhoz). Ha ettõl a sztereotípiától eltekintünk, és belegondolunk mondjuk egy olyan szerkezetbe ami csak az elménket "röpíti" vissza, akkor már egybõl kiiktatódik a beavatkozás lehetõsége, megszünt egy paradoxon. Ebben az esetben mi (idõugrók), csak egy szemlélõi vagyunk az akkori idõnek. Fizikailad nem vagyunk ott mert a testünk maradt az abszolut jelenben (ahonnan indultunk). A gondolatot tovább vezetve, nem kizárható, hogy létezik a mûvelet, gondoljunk csak bele, sztem mindenkinek volt már deja vu (asszem így kell leírni) érzése, amikor jön a "mintha ez már egtörtént volna". Nem állítom, hogy a felvetésem lehtséges, de elméleti síkon akár ez is elgondolkodtató lehet. Várok hozzászólásokat pro és kontra.
Ken Follet Katedrális
Mint köztudott, mindenkinek van egy hasonmása valahol a világban. Tehát mindenkibõl 2 van. Valaki hasonmása a múltban él, valakié meg a jövõben.
Te ekkor meghalsz a múltban. És, ha visszaérsz a jelenbe, nem létezik többé a valódi éned, mintha nem is léteztél volna. Azt halottam csak a jövõbe lehet utazni, mert, ha a múltba mész, az megbontja a tér-idõt paradoxont. De ha valóban vége lesz a világnak 2012-ben, akkor minek a jövõbe menni, ha már nem lesz semmi. Nem is tudsz. Inkább a múltba kellene visszamenni, úgy 500 évet.
2010-12-30 17:58 vagyok, Utolsónak: Hát igen ez egy ilyen témakör... De felmérések szerint erre született a legtöbb elmélet az emberiség történetében, úgy hogy még mindig nem tudjuk megvalósítani (elvileg), és ez az, ami a legtöbb embert foglalkoztatja... Én ezért gondolkodok rajta ilyen sokat! :) A második legérdekesebb (értsd: a legtöbben foglalkoznak vele, és a legtöbb embert érdekli) az a "pillangó-effektus" néven ismertté vált "mi történt volna ha...?" kérdés! De ez egy másik story, és másik 500 oldalas elmélet :D
Egyrészt nem feltétlenül ezt jelenti az idõutazás, sok féle variációját is el tudjuk képzelni elméletben. Másrészt ezt sem tudhatod, hogy így van-e. Attól h eddig így tapasztaltad, nem biztos h a jövõben is igaz lesz. Repülõt sem láttak egészen a 20. sz. elejéig.
azert a tudomanyos felfedezeseket ne keverjuk ossze azzal, hogy vissza akarjuk porgetni az idot.kulonben en imadom az idoutazasos filmeket, kedvencem az idobunok, (ha meg nem lattad nezd meg), de ettol meg nem valik valora az idoutazas.kulonben valahol olvastam hogy valaki bebizonyitotta hogy soha nem lesz idoutazas.szervezett egy osszejovetelt idoutazok szamara, kozetette, igy a jovoben is fognak tudni rola, de senki nem jelent meg a bulin.hat ennyi :) ne felejtsd el megnezni a filmet ha meg nem lattad.tovabbi szep napot.
Ez esetben úgy élnénk meg "mintha" úgy történt "volna" meg kvázi úgy történt meg a megfigyelés mellékhatása miatt. A 2 szót nem véletlen raktam idézõ jelbe. Vagyis a jövõ mellékhatása a múltra, ami kvantumfizikában nem olyan meglepõ.
hat pont ezert zavaros ez az egesz, mert a megfigyeles is befolyasol.mert amugy a ketres kiserleten en is megdobbentem.
"hu ez egy kicsit zavaros volt, de azert korulbelul ertettem :) amugy ha lenne is utazas a multba az csak szemlelokent tehetnek valoszinu, mint egy videofelvetelnel." Sokan mondják ezt, és lehet, hogy így is van. Én mondjuk azért nem fogadom el ezt teljesen, mert ma már tudjuk, hogy maga a megfigyelés is befolyásolja a valóságot, tehát valószínûleg nem létezik olyan, hogy anélkül figyeld meg a múltat, hogy befolyásolnád azt.
Még valami: Mint mondtam, nem találtak eddig olyan törvényt, ami lehetetlenné tenné az idõutazást. Ez nem olyan, mint az örökmozgó, hogy be van bizonyítva, hogy nem hozható létre. Amúgy ha olvasol egy kis kvantumfizikát, hogy miféle furcsaságok zajlanak a részecskék világában, amelyek a "józan ésszel" teljesen ellentmondanak, azokhoz képest már nem is lenne olyan fura az idõutazás. :) Csak egy példa: Képzelj el egy mobiltelefont, amelyet a kezedben forgatsz. A telefont egy teljes körrel meg kell forgatni ahhoz, hogy önmagába visszaálljon. Most képzelj el egy kockát, aminek minden oldala teljesen egyforma méretileg, mintázatilag is. A kockát csak egy negyed körrel kell megforgatni, hogy önmagába álljon, vagy úgy is mondhatjuk, hogy egy kör alatt 4szer áll önmagába. Eddig stimmt, nem? Na most azt képzeld el, hogy a részecskék világában az is elõfordul, hogy a részecskét 2-szer kell megforgatni saját tengelye körül ahhoz, hogy ugyanazt a nézetet mutassa. De hogyan? Én személy szerint ezt nem tudom elképzelni, és valószínûleg a legtöbb ember sem. De mégis igaz. Na és erre mondom azt, hogy a kvantumvilág csodáihoz képest egy idõutazás már szinte egy fityfirity dolog. Azt gondolom, hogy ezen évszázad végén már meg is épül az elsõ idõgép prototípus. :) Vagy ha nem, akkor be fogják bizonyítani, hogy miért lehetetlen. Ez persze csak az én vízióm, de szerintem nem trafáltam túl mellé. :)
hu ez egy kicsit zavaros volt, de azert korulbelul ertettem :) amugy ha lenne is utazas a multba az csak szemlelokent tehetnek valoszinu, mint egy videofelvetelnel.
Köszi. :) Am van a párhuzamos világok elmélete, az is sokmindent megmagyarázhat. Oka lehet annak is, h miért nem jöttek el Steven Hawking bulijára. Egyébként meghirdette utólag a bulit vagy nem? Ha nem, akkor miért várta, hogy eljöjjenek? :D Érted: Ha nem jönnek el, minek hirdesse meg, mert már amúgy sem jöttek el... Ha meg eljöttek volna, akkor minek hirdesse meg, hiszen már eljöttek. :D De azt gondolom, ennél sokkal rejtettebb oka lehet, hogy miért nem jöttek el a bulira.
Am. szerintem rosszul írtad le a film címét, vagy nem tudom értelmezni...
Errõl a kísérletrõl én is hallottam: Steven Hawking szervezte a bulit. :) De ez nem bizonyítja h nincs idõutazás, csak egy BIZONYOS FAJTÁJA nincs az idõutazásnak. Olyan elmélet is van, hogy csak az elsõ idõgép megépítéséig lehet visszamenni a múltba, annál korábbra nem, az elsõ idõgép meg még nem épült meg (valószínûleg). :) De pl. bizonyos részecskéket úgy írnak le, mintha az idõben visszafelé haladó részecskék lennének (pl. pozitronok). Ne keverjem a felfedezéseket az idõutazással? Nézd, tényleg nagy õrültség volt h az ember valaha fog tudni repülni. Nem igazán látom h mi az elvi különbség a kettõ között. Dehát mindig azok a tudósok találtak fel valamit, akik hittek valamiben, amiben a többiek nem. :)
uristen végigolvastam a válaszokat lezsibadt az agyam
És az mitõl érdekes? A honfoglaláson se voltál ott:)
És mi van, ha én a jövõbõl egy korábbi idõpontba megyek vissza? Pl. Elindulok a jövõbe 2010-ben, és 2020-ba megyek. Utána 2020-ból 2015-be. Ott nem találkozhatok önmagammal, mert eleve nem is lennék ott.
"Buchernek a gondolatmenenete azért hibás mert akkor csak azt engedi meg az univerzum számunkra hogy szemléljünk, és nem szabad semmin se változtatnunk(pl lelõni magunkat vagy meginni egy kávét)Pedig a változtatást már a jelenlétünkel elõidéztük (ugye a káoszelmélet és a pillangóhatás)!Szóval ha úgy lenne ahogy õ mondja, akkor az idõgép gombja megnyomása után azonnal megsemmmisülnénk." Ez azért van, mert nem érted a dolog logikáját. Pedig szerintem elég jól leírta.
Nem nagyon olvastam el a válaszokat, és lehet hülyeséget írok de én a múltkor arra jutottam hogy: Ha visszamegyek az idõben, és lelövöm magam, akkor nem lesz aki visszautazzon mivel meghaltam, de akkor nem fogok a jövõben visszautazni mert lelõttem magam, tehát akkor mégsem lõttem le magam?:) (Remélem érthetõen írtam).
A kérdező hozzászólása: nemtom melyik hozzászólónak: az idõutazás azt jelenti hogy a jelenlegi idõt elhagyod, átlényegülsz máshova. ha haladsz elõre az nem az :D mondjuk érdekes dolog, mert gyakorlatilag az idõt is az ember találta ki hogy könnyebben éljen nem? van idõ egyáltalán?
Azzal, hogy visszamész az idõben egy alternatív valóságot hozol létre és amit ott teszel az nem arra a jövõre lesz következményekkel ahonnan jöttél, mert az a jövõ megszûnt azzal, hogy felbontottad a tér-idõ kontíniumot(remélem jól írtam) és mindössze a te emlékeidben és testedben létezik. És am saját magadhoz is hozáérhetsz nem úgy mint a legtöbb sci-fiben.
Illetve rosszul írtam; ez a párhuzamos világok lméletének egyik fajtája, vagy talán egyetlen, paradoxonmentes fajtája.
A párhuzamos világok az egyik megoldás, vaaagy: Hogy idõutazás létezik-e? Hát miért ne létezne? Hiszen most éppen mit csinálunk? Szépen folyamatosan (vagy nem folyamatosan) utazunk a jövõ felé. Elõfordult bárkivel is, hogy találkozott a jövõbeli énjével? Nem? Akkor miért feltételezik sokan azt, hogy a múltba való utazásnál feltétlen találkoznánk önmagunkkal? Sztem az is egy megoldás, hogy múltba utazáskor ugyanúgy 1 db lesz belõled, mint jövõbe utazáskor, ebbõl azonban persze az is következhet, hogy egy teljesen más múltba kerülsz vissza, mint amit elõzetesen átéltél. Én nem a múltba való utazást tartom lehetetlennek, hanem az UGYANABBA a múltba való utazást. Ugyanabba a múltba csak akkor utazhatsz, ha te magad is ugyanaz vagy, olyannyira, hogy még információd (azaz emléked) sincs a jövõrõl, ekkor lesz pontosan ugyanaz a múlt mint volt. Ekkor azonban nem érsz semmit a múltba utazásoddal, mert nem emlékszel rá, hogy te visszautaztál a múltba, és nem tudod, hogy valamit éppen megváltoztatni jöttél vissza. :)
Igen ez a paradoxon bizonyíték arra, hogy soha nem fog létezni idõutazás ahogy mi értelmezzük ezt a szót általában. (legalábbis a múltba nem, de én a jövõbe idõutazást se hívnám idõutazásnak, mind1) Amit a felettem lévõ két hozzászóló írt, az egy feloldása lehetne ennek a paradoxonnak, de azt se hívnám idõutazásnak, hanem dimenzióutazásnak. Elutazol egy olyan dimenzióba, ahol minden ugyanúgy történt, mint a te dimenziódban, viszont még csak ott jár az idõben, ahova utazol. Így tényleg bármit megtehetnél, hiszen nem a saját múltadban ölöd meg magad, hanem egy másik dimenzióban. Ettõl persze innentõl ennek a dimenziónak a jövõje teljesen megváltozna a tiédhez képest, de önmagához képest semmi extra nem történne, történt +1 érdekes haláleset, meg esetleg ittragadt egy dimenzióutazó, aki a halott alteregója, nagy dolog! :P
Amint visszaértél az már egy másik idõegyenes lesz, amiben kettõ van belõled, fizikailag is, ha tehát lelövöd magad, az a hulla el fog rohadni te meg maradsz tovább.
Ugyan az a véleményem, mint Sir Butcher-nak. Tõle függetlenül jutottam erre a megállapításra.
Tökéletesen értem, és tényleg jó gondolatmenet, csak gondolj bele. Ha visszamész az idõben, már azzal megváltoztatod teljesen a dolgok menetét.Szóval ha egy pillangó meglegyinti a szárnyát és a föld másik oldalán(az elmélet szerint) vihar keletkezhet ebbõl, akkor gondolj bele milyen következménye lehet a megjelenésednek.
Igen azzal én is egyet értek, hogy nemcsak hogy a gyilkosságnak nem szabadna megtörténnie, hanem gyakorlatilag semminek sem, annak sem hogy visszamész az idõben, ha végigkövetjük Butcher logikáját. A másik gond meg az hogy, egy tündérmesébe illõ feltevéssel áll elõ, hogy valami vagy valaki megakadályoz abban hogy megöld magad. Egyébként az alapgondolatát ennek a dolognak, felteszem az idõgép címû film, vagy az eredetije, a könyv adta. Amikor meg akarja menteni a feleségét az arc. A lényege az egész gondolatnak, hogy ez a dolog egy paradoxon, ebben a "tényleges idõutazós" formában. A múlt már megtörtént, nem lehet megváltoztatni. Ha megváltoztatnád, akkor nem is létezett volna soha a múlt, de mi tudjuk hogy létezett. Szóval csak a lazán értelmezett múltba lehetne utazni. Ami más dimenziót vagy síkot vagy nemtudommit jelentene, de az meg megint csak tündérmese kategória, számomra. :P
Párhuzamos világok nélkül pedig: a) Nem tudod meggyõzni a múltbeli énedet. b) Nem emlékszel, hogy a saját meggyõzésed végett utaztál vissza a múltba. c) Meggyõzöd magad, a világegyetem nevû program fatal errort jelez, és felrobban, vagy csak lefagy, és újra kell indítani. :D:D
Mármint a cigis példádra gondolsz? Abban a példádban ugyanaz történik, mint az öngyilkosos példában. Vagyis: Erõs dohányos vagy, és öreg korodra rádöbbensz, hogy ezt helytelenül tetted. Visszamész ezért az idõben, és elmondod a fiatalabb énednek, hogy tegye le a cigit. És õ (vagyis te) megfogadja a tanácsod. Így az az éned egy olyan párhuzamos világba kerül, amelyben egészséges életmódot él, és te mint az öreg éned is ott van jelenleg. Ettõl még nem fogsz eltûnni, nem robban fel a világegyetem, meg semmi ilyesmi, mert a motiváció megmaradt, ugyanis te egy olyan párhuzamos világból jöttél, ahol tüdõrákot kaptál. Az is valóság, meg ez is. Ez egyáltalán nem abszurdum, amióta a fényrõl, meg minden másról azt mondjuk, hogy kettõs természetû. Fogadni mernék, hogy a kettõs természet is ennek a problémának tulajdonítható.
Én is. Ha nem párhuzamos akkor egyszerre megtorténhet mind a kettõ és ezesetben meg is torténne mint azt az alkoholistás példámmal írtam fentebb, de az nem lehet.
Igen, mondom ez csak egy variáció. Ha lehet információt hozni a jövõbõl, akkor kénytelenek vagyunk egy párhuzamos világba lépni, vagy azt létrehozni. Vagy pedig, a múltban nem lehet információm arról, hogy a jövõbõl majd vissza fogok utazni. Mert ha lenne információm errõl, akkor dönthetnék úgy, hogy ezt megváltoztatom, vagyis hogy nem fogok visszautazni. De ha nincs információm errõl, akkor nem tudom, hogy mit kell megváltoztatni, így a történet megoldódik párhuzamos világok nélkül is: Ha visszautazok, akkor az volt elrendelve hogy vissza fogok utazni, ha pedig nem utazok vissza, akkor az volt elrendelve, hogy nem fogok visszautazni. A magam részérõl viszont inkább a párhuzamos világok elméletét támogatom.
19:46 Oké a jovõbõl nem hozhatunk emléket, de ha már létezik ilyen gép, biztos lesz egy valamilyen monitor amin valaki elmondja, ki õ és miért van ott.
Nem, ha a z idõben visszakerülve egy szakadék felett, vagy egy tehervonat elõtt jelesz meg, vagy valami más, elõre nem látható dolog következk be. Az idõutazás mechanikáját (már ha ez lehetséges) sem ismerjük. Az univerzumben minden állandó mozgásban van. Rosszul kiszámítva a dolgokat, akár a viéágûrben is megjelenhetnél. Ha pedig mégis találkozol magaddal, akkor már korábban is kellet, hogy találkozz magaddal, egy évvel az elõtt, a jövõbeli éneddel. Ha nincs ilyen emléked, nyilván nem találkozhatsz önmagaddal.
Hu, jó vitát generáltam :D Amúgy, jó a felvetés, hogy ha tudod, hogy fehér ruhában mész, akkor csakazért is felveszel kéket, és abban mész vissza. Igen ám, de gondolj bele: a múltban fehér ruha volt rajtad. Te kékben indultál el, azonban mire az eseményt akárki rögzítette (akár te magad, amikor találkoztál magaddal) már fehérben vagy. Valami, vagy valaki kényszerített, vagy egyéb, általad (akkor még) nem ismert ok miatt fehéret vettél fel. És mi erre a bizonyíték? Hát, hogy fehér ruhában találkoztál magaddal :) Ha kékben mentél volna oda, akkor kék ruhában láttad volna magad, és az egész elképzelésed a "csak azért is" kék ruháról megszûnt, hiszen kékben mentél :) Szóval ezért írtam, hogy nem lõheted le magad. Ha igen, akkor elõjön a jó öreg régi paradoxon, amit valaki feljebb is írt: ha lelövöd magad, nem mehetsz vissza, (hiszen meghalt az, aki a jövõben vissza fog menni) vagyis nem lõtted le magad, tehát mégiscsak visszamehetsz lelõni magad :) Viszont, ha a másik elgondolást követjük (vagyis megkísérelted lelõni magad, de sikertelenül, hiszen túlélted, és visszamentél) tehát valami közbejött. Ez a valami nem váratlan, hanem múltbéli esemény, ami már maga is történelem. Tehát te lehet, amikor le akartad lõni magad, valaki mást lõttél le, vagy valaki elütött téged, és börtönbe került. De ez nem a jövõ megváltoztatása, hiszen ezek az események megtörténtek akkor már, amikor visszautaztál a múltba. Tehát nem módosítottál a múltban semmit, hiszen ezek mind-mind megtörtént események: te csak megtetted õket. Így máris megszûnik a paradoxon. És nem az univerzum nem engedi, hanem maga az idõ folyása. Az, hogy milyen ok miatt nem következik be az adott esemény, hát, a fantáziádra bízom, elvégre bármi, de bármi megtörténhet. Lehet, hogy az miatt olyan a jelened, amilyen, mert visszamentél a múltba. Mondjuk miattad találkoznak a szüleid. Ha nem mész vissza a múltba, nem is születsz meg. De ha ezen elgondolkodsz, és nem mész vissza a múltba, akkor meg lehet, hogy minden azért történt, mert nem tetted meg :D
13:58 "csak az eredeti eseménysor létezik." De erre már írtam hogy miért nem lehet igaz. Ha csak egyfajta, megmásíthatatlan eseménysor létezne, attól még találkozhatnék magammal. De ha találkozok magammal, és õ fehér ruhát viselt, aztán én úgy dontok csakazértsem fehér ruhát viselek, nincs az az isten aki rám aggatja hogy abban menjek vissza. Így már is két "eredeti" sztori lesz. Plusz, õ mond nekem XY dolgokat, majd hozzáteszi, hogy õt is meglátogatta sajátmaga anno, donthetek úgy hogy én nem fogom megmondani ezt. Vagy fordítva, õ nem mondta de én mondom.
"Tökéletesen értem, és tényleg jó gondolatmenet, csak gondolj bele. Ha visszamész az idõben, már azzal megváltoztatod teljesen a dolgok menetét.Szóval ha egy pillangó meglegyinti a szárnyát és a föld másik oldalán(az elmélet szerint) vihar keletkezhet ebbõl, akkor gondolj bele milyen következménye lehet a megjelenésednek." Nem, te nem érted. Itt nem egyszeri visszautazásról van szó. Már az eredeti is úgy zajlott le, hogy te visszamentél, nem pedig úgy, hogy megtörtént, késõbb visszamentél, és már a puszta jelenléted is megváltoztatja a dolgokat. Az eredeti eseménysornak is része a visszautazás, így csak az eredeti eseménysor létezik.
A kérdező hozzászólása: jogos... rohadt idõmechanika. honnan tudom hogy nem az csinálja a jövõt amit a múltban megteszek? tehát ha visszamegyek, és leülök egy székre, akkor elfoglalhatom a helyet egy másik ember elöl, és az az ember sosem találkozik a mellettem ülõvel, pedig nagyon jó barátok lennének és együtt rabolnának bankot, de az egyiket lelõnék pedig annak a fia lett volna a következõ hitler vagy sztálin....és ha nem ülök le akkor mindez bekövetkezik, vagy mésem? :D

Az ido egyenes? Spiral alaku? Esetleg gomb? Lehetseges e az idoutazas, es ha igen visszafele is?

Ezen vitatkozunk, de meg nem jutottunk dullore, es egyikonk sem tudja meggyozni a masikat. Segitsetek! Mi a velemenyetek a temarol?

Legjobb válasz: Az idõ alakját hogy értelmezed? Mert tudtommal nincs definíció arra, hogy mit jelent az idõ alakja, így a feltett kérdés megválaszolhatatlan. Az idõutazás a jövõbe lehetséges, csak meg kell fagyasztani az idõben az adott dolgot, pl fénysebesség közeli sebességgel. A múltra vonatkozóan nincsenek ismereteink, de úgy sejtjük, hogy nem lehetséges, mert különféle logikai paradoxonok válnának így lehetségessé.

Az idõ alakját hogy értelmezed? Mert tudtommal nincs definíció arra, hogy mit jelent az idõ alakja, így a feltett kérdés megválaszolhatatlan. Az idõutazás a jövõbe lehetséges, csak meg kell fagyasztani az idõben az adott dolgot, pl fénysebesség közeli sebességgel. A múltra vonatkozóan nincsenek ismereteink, de úgy sejtjük, hogy nem lehetséges, mert különféle logikai paradoxonok válnának így lehetségessé.
A kérdező hozzászólása: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nagyon-Nagyon szepen koszonom minden valaszironak. Ez egy tortenelmi nap! Egy troll sem irt hulyeseget. :) a kerdesem kibovitem: -Spiral azt jelentene, hogy van eleje, valamikor elkezdodott. Ez eleg valoszinu, viszont az emberi agy korlatoltsagaval nem nagyon lehet felfogni. Nem tudjuk elkepzelni, megmagyarazni a kezdetet -Egyenes, ez azt jelentene, hogy a vilagnak se eleje, se vege. Egy vegtelen, hatalmas idoegyenes ami csak-megy es megy. Ez azert nehezen hiheto mert mivel magyaraznank? Ido, lehet hogy csak egy fogalom de mindig volt. Nem tudjuk elkepzelni, de az anyagi vilag megszuletese elott (osrobbanas) is volt. Ha minden megsemmisul akkor is lesz. -Gomb, egy onmagaba visszatero idohalmaz. A lehetosegek vegtelen szamu sokasaga. Magaba ter vissza egyfolytaban, ezt a pontot tekinthetjuk az osrobbanasnak. (Robbanas azutan a vilagegyetem tagul, majd hirtelen osszesurusodik, ujra robbanas. Zehat a lehetosegek vegtelen szamu sorozata ami onmagaba ter vissza es kezdodik elorol. . Idoutazas: -ha visszafele megyunk azzal megvaltoztatjuk a multat, lehet, hogy annyira, hogy meg sem szuletsz, ergo nem tudsz visszamenni. Paradoxon. Viszont ha minden ugy tortenik, hogy te mat visszajottel akkor ez a helyzet meguldva ugyan de csomo mas kerdest vet fel. -elore: a lefagyasztom magam az az en szemszogemben nem tekintheto idoutazasnak. A fenysebessegrol mindjart irok valamit, de utana kell neznem picit mivel nem akarok hulyesegwt mondani.
Szerintem az idõnek nincs alakja vagy formája, ugyanis ez egy fogalom, melyet az emberek találtak ki. Olyan, mint például az , , élet". Az életnek sincs formája vagy alakja. Vagy mint a , , nyelv". Számtalan példát lehetne még sorolni. Visszafelé szerintem nem lehet utazni az idõben, ugyanis ha lehetne, már rég találkoztunk volna olyan idõutazókkal, akik éppen a mi korunkba jöttek. Elõre több módon is lehet. Az egyik, hogy lefagyasztod magad, s megmondod, hogy száz év múlva olvasszanak fel. A te szempontodból így idõt utaztál. Aztán ott van a fénysebességgel való utazás is. Azt, hogy az idõ csak egy általunk kitalált fogalom, leginkább az bizonyítja, hogy még ma is bizonyos országokban különbözõen számítják az idõt, s ez alatt nem csak azt értem, hogy más évet írnak. Aztán egyszerû példa még az idõzónák felosztása is. Ha akarsz, nyugodtan utazhatsz , , elõre" vagy , , vissza" az idõben néhány órát egyetlen repülõúttal.
"ami a múltból a jövõbe tart, és egy másikkal ami a jövõbõl a múltba."(12) A hétköznapi tapasztalatunk is ez: az idõ a jövõ felõl tart a múltba. Könnyû belátni, egy példa: le fogom írni (jövõ)-> leírom(jelen)->leírtam(múlt)
Az idõ nem létezik. Csak a tér folyamatos változását értelmezik így az emberek. Visszafelé nem lehet utazni az "idõben", de elõre lehet, ha elérjük az a sebességet. Én lehet nem vállalkoznék rá mert vissza már nem jöhetnék. Üdvözlettel: Az Idõtlen!
Jelenleg semmilyen ismert természeti törvény nem zárja ki hogy utazhass az idõben. Elõre tudsz utazni, mindannyian azt tesszük :D A kvantummechanika egyébként egyszerre számol egy idõáramlattal ami a múltból a jövõbe tart, és egy másikkal ami a jövõbõl a múltba. Csak mondom.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); # 5-ös vagyok. Pontosítok, mert a spirál nekem nem egyértelmû, ezért két képpel illusztrálom, amit mondtam, az egyik 2D-ben a másik 3D-ben ábrázolja azt, amit én "spirál"-nak hívtam az elõzõ hsz-ben. Így néz ki 2D-ben(talán így egyszerûbb értelmezni): [link] És így néz ki 3D-ben: [link] A 3D-s változatot talán azért nehéz értelmezni, mert 2D-snek tûnik, de ha az elsõ képen látható spirálba felülrõl nézünk bele, akkor pontosan a második képet kapjuk. Mindez azért fontos, hogy kijöjjön a kör, az önmagába visszatérõ forma.
Ui: Az idõutazás pedig elméletileg lehetséges, de akkor is csak elõre. Ezt nem tudom bebizonyítani most, ha kell, adok hivatkozásokat és cikkeket. névte2en
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Az idõ olyan, mint a pszichológiában a lélek. Természetesen amikor a pszichológusok valakinek a lelkérõl beszélnek, nem arról társalognak, hogy kinek melyik aurája melyik aszcendest tükrözi(vagy mi), hanem pl. milyen a személyisége. Az idõ szintén: amikor az idõrõl beszélünk, csupán egy fogalmat használunk valamire, ami a kérdésre választ adva egyenes. De olyan, hogy idõ, nincs. Hiába mérhetõ, ahogy Einstein bebizonyította, az idõ relatív. Tehát amit mi idõmérésnek mondunk, igazából egy fogalom arra, ami -a szó szerinti értelmében- nincs. Fura dolog, de mégis. De ha elképzeljük, hogy létezik, akkor csak egyenes lehet. Ha spirál alakú, akkor valahol el kellett kezdõdnie. Vagyis létezett egy olyan pont, amikor igazából semmi sem létezett. Már ha csak így nézzük, akkor is elég öncáfoló, pláne, ha mélyebben belemegyünk a témába. A gömb alakot nem tudom, hogy lehet elképzelni, de igen valószínûtlen, mert eszerint az idõ több irányba tudna haladni. Az pedig eléggé fura lenne. Az egyenes már közelebb van a jó definícióhoz(mintha bármi nem létezõt definiálni kéne...). Ha elgondolkodunk, az idõ ebben a feltételezésben csakis egy végtelen dimenziójú végtelen dimenzióhosszúságú valami lehet. Az biztos, hogy egydimenziós irányban végtelen. Ha véges lenne, fellépne az, ami a spirálnál van. Valamikor el kellene kezdõdnie(nem létezés->létezés) és valahol végzõdnie kéne. A végtelen dimenziósága azért bizonyított, mert a történésekben több alternatíva van, és mindegyik alternatívának több folytatása lehetséges. De kettõ legalább. Ezzel pedig egy adott dologból kiindulva kettõ történhet, abból a kettõbõl négy, abból pedig nyolc, és így tovább. Vagyis hacsak egyszer nem ér véget az univerzum, és nem kezdõdik el, mindenképp végtelen végtelen dimenziónak kell lennie. De mindez csak képzelgés, mert az idõ nem fizikai dolog.
Az lesz a legjobb ha a kérdés megválaszolását a téma legnagyobb szakértõjére bízom. Ez a válasza: [link]
Valójában nincsen idõ, ez csak egy emberi aggyal elképzeli fantazmagória. Egy óra ami ketyeg hogy lehessen viszoníítani hozzá a dolgokat és kész Ebbõl következik, hogy idõutazás meg pláne nincsen,
Az idõnek nincs alakja csak elõre haladhat nem visszafelé Cikk-cakkban, vagy körkörösen az idõutazás nem lehetséges visszafelé elõre viszont igen.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szerintem egy elkezdett, de be nem fejezett kör. Arra alapozom ezt, hogy az idõ az az anyag helyét jelzi, semmi mást. Az idõ, akkor lenne tökéletes egyenes, ha mindig új dolgok történnének, sosem lenne ugyanaz az anyag kétszer ugyanazon a helyen. Ha egy anyag már másodjára van ugyanazon a helyen, akkor az egyenes nem lehet tökéletes, mert kell rajta legyen egy önmagába visszatérõ, hurokszerûség, vagy kör. Azt, hogy ez egy spirál, amit az egyenes és a kör keresztezõdésének fogok fel, vagy pedig egy kör(gömb, ha több dimenzióról beszélünk), az határozza meg, hogy mi az aránya az Univerzum összes anyagát tekintve, azoknak amelyek visszatérnek magukba, tehát olyan helyen vannak ahol már voltak, és azoknak, amelyek mindig új helyre mennek. Emiatt tökéletes egyenesrõl nem beszélhetünk, mert van olyan anyag, amely visszatér egy korábbi pozíciójába, tökéletes körhöz viszont az kell, hogy legyen egy olyan idõpillanat, bármikor, amikor minden anyag olyan helyet foglal el, amit már korábban és ez egyszerre történjen, tehát minden anyag ugyanúgy egyszerre foglalja el ugyanazt a pozíciót, mint amit már egyszer egyszerre elfoglalt minden anyag. Ezek alapján választom a be nem fejezett kört, mert biztosan nem egyenes, de a kört meg nem tudom bizonyítani. Tehát a te 3 választási lehetõséged közül a spirált választom, ráadásul talán még az jobb is mint a be nem fejezett kör, mivel az tud tökéletes kör is lenni, felülnézetbõl, más nézetbõl viszont be nem fejezett kör, ráadásul egy egyenes is, ami kifejezi, hogy közben új dolgok is jöhetnek, új dimenziókat is felfedezhetünk, új tulajdonságokkal. Asszem a végére rábeszéltem magam a spirálra.
Szerintem olyan szinten relatív, hogy attól függ, ki minek érzékeli. Neked és nekem egyenes, mivel a születésünktõl a halálunkig tartó megfigyeléseink sorozatából áll. Elképzelhetõ egy ciklikus létforma, amely folyamatosan megújul, és szakaszokat él át. Számára az idõ például egy kör vagy gömb, amelynek mindig érinti egy-egy pontját.
Az idõ olyan mint a víz, körülvesz minket.Egyfajta energia mintázat, ami kódolja a cselekmények lenyomatát, ebben a speciális energiában. Ezt képesek némelyek olvasni, (akasha krónika). Itt ezek az események hullámokként léteznek, és mikor valakinek az agya csatlakozik ehhez a fajta energiahalmazhoz, amit akashának hívunk, akkor a benne lévõ eseményeket, amik hullám mintázatokként vannak ott, az agy dekódolja és már meg is jelenik képi formában .
Az idõ nem egy tárgy, nem is egy geometriai alakzat. Fogalom, amit a tárgyak, testek, események mozgásaik határoznak meg. A 'tér' is ilyen. A Nap, Hold, bolygók, csillagok mozgása alkotja a mérhetõségét. Az atomok rezgésszámát használják tudósok, de ennek a tudományon kívül nincs jelentõsége, az embereknek saját útjuk és idejük van, ami viszont az egész világba beágyazott. Ha a tudati folyamatokat nézzük, akkor a 'spirál' egy jó közelítés. Ezért voltak az õskori kultikus helyeken spirálok, (labirintusok) [link]
A kérdező hozzászólása: Itt is van, altalam megmagyarazhatatlan es ertelmezhetetlen: -a vilagegyetem 13.56 milliard eves -a vilagegyetem hossza 13.82 milliard fenyev Semmi nem haladhat gyorsabban a fenynel elmelezileg. Erre a kerdesre nem sikerult meg megoldast talalnom hacsak a forras nem hibas cafolja a fenysebessegrol szolo tudasunkat

Ha lehetséges lenne az időutazás, lehetséges lenne megváltoztatni a történelmet?

id?paradoxon-ha elintézem, hogy meg se szülessek, akkor nem tudom elintézni hogy meg se szülessek, tehát megszületek, tehát elintézem, hogy meg se szülessek...

Legjobb válasz: Szerintem ha sikerülne visszautazni az idöben hiába probálnánk megakadályozni h megszülessünk egyszer biztos hogy meg fogunk születni. És ha sikerülne megváltoztatni egy eseményt, akkor azt nem érzékelnénk mert ha megváltozott akkor már mi is ugy éljük át az egészet. Szoval ha mondjuk xy személy átúszik egy folyón és ezt így tudjuk de ha visszatérünk a multba és úgy intézzük, hogy hajóval keljen át akkor azt ugy fogjuk megélni és nem is fogunk arra emlékezni h xy személy úszott! Nem tudom értitek-e de én értem!

Szerintem ha sikerülne visszautazni az idöben hiába probálnánk megakadályozni h megszülessünk egyszer biztos hogy meg fogunk születni. És ha sikerülne megváltoztatni egy eseményt, akkor azt nem érzékelnénk mert ha megváltozott akkor már mi is ugy éljük át az egészet. Szoval ha mondjuk xy személy átúszik egy folyón és ezt így tudjuk de ha visszatérünk a multba és úgy intézzük, hogy hajóval keljen át akkor azt ugy fogjuk megélni és nem is fogunk arra emlékezni h xy személy úszott! Nem tudom értitek-e de én értem!
kicsit sok scifit nézel ;) De pl. a második elméletre jó példa a telljes Dr. Who sorozat. Különösen az a rész, amelyikben a csaj meg akarja menteni az apját a kocsitól a múltban.
Egyes feltételezések szerint az UFO-k idõutazók. Találtak már szkafanderes emberekre hasonlító barlangrajzokat is.
Jó figyeljetek, tudna nekem valaki segíteni abban hogy ezt az egészet megértsem? most olyavstam a kérdést a válaszokkal, és nem nagyon értem:S. Szóval mi az az idõparadoxon? meg az ijenek? érdekelne a téma, csak meg kéne értenem. ha valaki tudna segíteni ezt elmagyázni azt nagyon megköszönném. 17 éves lány vagyok de nem értem. vegyetek fel msn-re: [email protected] vagy itt magyarázza el nekem. a segítséget köszönöm, ha válaszol valaki. és amugy ha megváltoztatom a jövõt, akkor mi lessz a "régi" eredeti jövõvel? elveszik, vagy olyan lessz minha én se lennék? de akkor meg nem lessz ki abban aé évben vagy akármikor visszmenjen, vagyis a régi lessz minden, vagy...ÁÁÁÁÁÁ belezavarodok saját magama...:S
A ritkulás úgy nézhet ki a sûrû fekete-energia hullámokban mint egy fényes csillag amit egy kifli hold zár be. Két csücske össze ér ott ahol képzeletbeli csillag van. Ez az univerzum anyagai világunk.Szétrobbant a feka energi de befele robban. Robbanás oka ismeretlen a mindenható tette aki itt lakik a Földön tök jól be rendezte azt magának különbözõ teszteket folytat itt akárki lehet az.
képzeld el a világot(idõsíkot) úgy, mint egy kötelet: egy nagy szálnak néz ki, de ha jobban megnézed, akkor látod, hogy sok-ezer kisebb szálból áll. Mi most az egyiken vagyunk a végtelen számú "világvonal" közül. ha visszamész a múltba és hagysz egy üzenetet az akkori énednek, hogy vegyen egy kólát a boltban, akkor a "világvonal" kettéválik egy olyan ágra, amin megveszed a kólát és egy olyanra, ahol nem. De a kóla mégsem lesz a tiéd (valahol valami megakadályozza, hogy a tiéd legyen) Ugyanis ez is mint a kötél végtelen szála EGYETLENEGY pontban "egyesül" . Tehát a múltat nem tudod úgy megváltoztatni, hogy az eredmény más legyen, mint a jelenlegi "világvonalon". Csak akkor érhetsz el más eredményt, ha túllépsz a mostani kötélen (alfa idõsík) és átlépsz egy másikra (béta idõsík)
Ez egy nagyon érdekes kérdés. Lehet, hogy logikátlan a dolog, de mi van akkor, ha az idõ befolyásolható csak a annak eredményét nem vesszük észre mivel mi lineárisan haladunk az idõvel, tehát a változás ténye nem bizonyítható, mert számunkra természetes megtörtént tény, ezért csak az idõ utazó számára lehetséges a változás érzékelése, mivel Õ kiszakadt az idõ lineáris mivoltából.
A jelenbõl a jövõbe lehet idõutazni, a múlt azonban csak egy volt dolog, nem hogy utazni nem lehet oda, nem is létezik... Csak a történelemkönyvekben... Az idõ felgyorsítására azonban már ma is van lehetõség, az elméletét tudjuk, csak technikánk nincs még hozzá. Nem hiszem, hogy valaha képes lesz az ember megszakítani az idõ folyását, azaz az idõ gyorsításán és lassításán kívül más módszert, idõugrást nem fogunk találni soha.
ez az alternatív világ dolog nemrossz...errõl is sokat hallottam, illetve olvastam...feltételezzük rengeteg ilyen alternatíva létezik, és mindegyik alternatív univerzumban másként alakult a történelem, másként is van a jelen, és a jövõ is más(pl.:az egyik alternatív világban I. Világháború nemvolt, a másik alternatívában II. Világháború nemvolt, vagy csak annyiban különbözik az egyik a másiktól, hogy én az alternatívában elejtettem egy üres üveget).Az elmélet szerint ha a saját világunkban mennénk vissza a múltba és megváltoztatnánk benne valamit akkor az annak megfelelõ alternatív jelenbe kerülnénk vissza.(remélem érthetõ voltam)
egyszerûen képtelenség hogy valaha is visszamenjünk az idõben hiszen akkor ott állna a törikönyvünkben a bizonyíték
én visszavinném az összes szinkronizált dragon ballt, és jópénzért eladnám
A múltat nem lehet megváltoztatni!!!
szerintem ha van is idõutazás akkoris szinte biztos, hogy nem tudjuk megváltoztatni azt a világot amiben vagyunk, mert pl ha megöli valaki Hitlert amikor megszületik akkor hogy lenne az hogy a történelemkönyvekben mégis õ van aki , , elindította" a 2. Világháborút... szerintem max szemlélõk lehetünk vagy elindítunk egy párhuzamos világot
Az idõt tekinthetjük egy videoszalagnak is, amelyen a film, vagyis az események helyezkednek el. Mi emberek, és ez a fizikai világ, ebben a filmben szereplünk. És mi, akik ebben a filmben szereplünk, azon gondolkodunk, hogy hogyan tudnánk a videót visszafelé tekerni. Az analógiából az tûnik ki tehát, hogy nekünk erre semmi esélyünk, csak egy olyan személynek, aki a videót kezeli (pl. a távirányítóval)... persze lehet, hogy a világegyetemünk kicsit másképp mûködik; az elõzõ gondolatmenetemet nem kívánom folytatni, mert az belevezet a filozófia, ill. a vallás témakörébe. Mindenesetre engem is elgondolkoztatott az a tény, hogy vannak ún. "emlékeink" a múltból. Ide tartozik mind a hosszú- (pl. több év) és rövidtávú (pl. ms-os nagyságrend) emlék is. (A tárgyak mozgását is az emlékeinkkel fogjuk fel, pl. amikor egy autó mozgását vizsgáljuk, onnan tudjuk h mozog, mert emlékszünk, hogy az elõzõ "fázisban" még itt tartott, most pedig már ott tart >> ez a mozgásérzékelés.)Csupán az emlékeinkbõl következtethetünk arra, hogy egyáltalán telik az idõ, feltéve, hogy bízunk az emlékeinkben. Ahogy az elõttem szóló is említette, nem kizárt, hogy az emlékeink utólag módosulhatnak. Innentõl megint filozófia következik: A világ az objektív, és benne vagyunk mi emberek, vagy maga a tudatunk, az érzékelésünk, az emlékeink az objektív dolgok, melyek megteremtik számunkra a világot... Mindenesetre nem tartom kizártnak a múlt megváltoztathatóságát sem, amelyre sztem a legmegfelelõbb válasz a párhuzamos világ-elmélet, melyre egyébként különbözõ kvantumfizikai kísérletek alapján is lehetséges hipotézisként tekintenek. (Ha ez érdekel vkit, írjon nekem egy privát üzit :) !) De tegyük fel, hogy ez utóbbi elmélet nem igaz, ennek ellenére visszamehetnénk a múltunkba, de nem változtathatjuk meg azt. Klasszikus paradoxon: visszamegyek, és megölöm az anyámat, h ne szülessek meg. Ebben az esetben jó válasz lehetséges az, hogy a világ gondoskodik magáról, h ne forduljon elõ paradoxon, pl. úgy, h hiába van egy kísérletezõ fizikus, aki ki akarja próbálni, h vajon tényleg történik-e paradoxon, valószínûleg csupán a kísérlet kedvéért nem fogja megölni az anyját, tehát máris fel van oldva a probléma. Viszont számomra ez azért sem egészen kielégítõ, mert azzal, h visszamegyek a múltba, azzal automatikusan befolyásolom a múltat, mivelhogy vmilyen formában csak visszamegyek (lehet, h más részecskeformátumot öltök, de akkor is)... egy szóval: ha nem lehet megváltoztatni a múltat, akkor valószínûleg vissza utazni sem lehet.
Nem jut eszembe az író neve, de az "Idõviharok" c. könyv szerint már látogatott vissza a jövõbõl ember, mégpedig asszem 2109-bõl :D. Vagy igaz vagy sem, de azért tök muris :P. Sõt már több olyan jelenet történt a könyv szerint, amelyben olyan fejlettebb jármûvekkel találkoznak, melyeket még nem fedeztek fel.
A múltat nem lehet megváltoztatni. Tegyük fel, hogy van egy asztal 15 éve a szobádban, az ablak alatt. Visszamész 15 évvel ezelõttre és átrakod az asztalt az ajtó mellé. Mikor visszajössz a jelenbe nem lesznek myomai annak, hogy az asztal az ablaknál volt, hisz a dolgok már úgy történtek, hogy az asztal az ajtónál volt 15 évig. Pl.:dolgok odapakolása az ablak alá. Megpróbáltam hétköznapi nyelven elmagyarázni, nem ilyen tudományosan...

Ha lehetséges lenne az időutazás, akkor Te melyik korba utaznál, ha utána nem jöhetnél vissza a jelenbe?

Tehát a budimanó és a húsvéti nyuszi már évek óta kísérletezik az időutazással, és végre sikerült nekik! :D Te melyik korba utaznál, és miért? :D

Legjobb válasz: ja, a múltba se lehet rossz a lottószámokkal...

ja, a múltba se lehet rossz a lottószámokkal...
Hetvenes évekbe.
Betörnék az MTV székházába és leadnám fõmûsoridõben a tegnapi Dopeman-es tüntetés felvételeit.
Orbán, Gyurcsány, Csányi...meg a sok kretén apját leitatnám a fogantatásuk napján. Ja, meg a rõzseszájú Kövér...
Az ókorba, de csak akkor, ha császár vagy fáraó lennék.
2002-be és megakadályoznám, hogy Magyarország belépjen az EU-ba.
És azt mégis hogyan kiviteleznéd?
a távoli jövõbe, amikor az ûrutazás olyan lesz, mint most az autózás.
A nem olyan távoli jövõbe szerintem. :)
Maradnék itt jól van ez így, ha vissza is jöhetnék akkor a múltba és vinnék magammal pár "modern" cuccot hogy villogjak :D

Ha lehetséges volna az időutazás, szexuális viszonyt létesítenétek saját magatokkal?

Ez egy komoly filozófiai probléma kérem.

Legjobb válasz: lehet, hogy neked az, de épeszû ember a gondolatot is elveti

lehet, hogy neked az, de épeszû ember a gondolatot is elveti
mennyé aludni
uh
Úristen.. :D Szerintem vagy túlzottan ki vagy pihenve, vagy nagyon álmos lehetsz már. :D Ilyen kérdést.. Ezért érdemes feljönni GYIK-re. :D
vegyél egy kutyát
Hát ez egy elég érdekes és beteg kérdés! De hogy valami választ is adjak annak örülnék ha barátnõm megcsinálná és jöhetne egy tricikli.
Nem lehetséges, ha a múltban össze találkoznánk önmagunkkal akkor ott összeomlana a tér/idõ kontinnum ugyanis két ugyanazon anyag nem létezhet egy idõben és térben! :-DD
Én egy idõgépet hasznosabban használnék. Vinnék mondjuk óvszert Hitler meg Sztálin apjának, stb.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!